Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról

A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról.

Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal!

A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. Ennek köszönhetően lett a tésztákhoz készített súgók legfőbb alapanyaga a paradicsom.

Tésztától független, magányos paradicsomszószról szóló bejegyzés már az 1700-as évek végén megjelent, a Nápolyban kiadott Lo scalco alla moderna című szakácskönyvben. A paradicsomszószos tészta receptje azonban csak 1790-ben, Francesco Leonardi római szakács L'Apicio Moderno című szakácskönyvében látott napvilágot.

Az olasz szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom.

Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt

A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt is, de főzhetjük őket több órán át. Ahány ház, annyi szószrecept és elkészítési mód.

A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül belőlük.

Az aztékok által kreált paradicsomos mártások mintájára a spanyolok is készítettek paradicsomalapú szószokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Lo scalco alla modernában szereplő paradicsomszószok között is megtalálható az ,,alla spagnuola " paradicsommártás.

A mexikói konyha is kedveli a paradicsomszószt

Az európai és mexikói konyha mellett az indiai konyha is kedveli a paradicsomszószt. Nem meglepő módon a paradicsom valamilyen fűszerkeverékkel (masalával) gazdagított formájában jelenik meg az indiai konyhában. A paradicsom savasságához jól passzolnak a curry fűszerei, a paradicsomos, currys szósz nagyon jó alap mind a húsos, mind a zöldséges ételekhez.

Paradicsom chutney, fűszeresen

A klasszikus mártásokon kívül a paradicsom szószként való totális sikerét a ketchup létrejötte biztosította. Az amerikai otthonok 97%-ban jelenlevő, az étkezési kultúrájuk szerves részét képező édes paradicsomöntet története igen messzire nyúlik.

Az indonéz és kínai gyökerekkel rendelkező halból nyert mártástól, a ke-tsiaptól hosszú út vezetett a ma ismert, piros flakonos csodáig. A brit tengerészek által megkedvelt, szardellából, gombából és dióból készített mártás a 18. század közepén érkezett meg Angliába és az Újvilágba. Angliában sokáig az eredetihez hasonlatos mártásokat készítettek, míg az amerikaiak - ki tudja, mi okból - a sós, ecetes mártást fellazították egy kevés paradicsommal.

A ketchup a legnépszerűbb szósz a tengerentúlon

Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében. Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ketchupjának összetevői között már helyt kapott a paradicsom.

A paradicsomos mártás megjelenésével szinte egy időben kezdték el a mártás cukorral való édesítését is. A hamar népszerűvé vált szószt 1837-ben Nagy-Britanniában is forgalomba hozták, igaz, paradicsom chutney elnevezéssel, hogy a már megszokott és kedvelt gomba ketchuppal ne lehessen összekeverni az újvilági ketchupot.

Ugyanebben az évben kezdődött meg Amerika totális bevétele. A kechupot immár országszerte árulták, Jonas Yerkes jóvoltából. Az ő sikerén felbuzdulva nemsokára megjelent a piacon a mai napig igen népszerű és világszerte ismert Heinz ketchup.

A ketchup hírnevén azonban csakhamar csorba esett. A lelkiismeretlen gyártók kőszénkátránnyal próbálták még ragyogóbb pirossá tenni a mártásukat, ami azonban ettől igen egészségtelenné vált. Ennek csak a 20. század elején lefektetett és azóta konzekvensen betartatott élelmiszergyártókra vonatkozó előírások vetettek véget.

Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk!

Néhány furcsa tény a ketchupról: Reagen elnök javasolta a ketchup zöldséggé minősítését. Ez ugyan nem valósult meg, de sok amerikai tekinti annak. Fejenként évente nagyjából három flakon ketchupot fogyasztunk el, arról a mennyiségről nem beszélve, amellyel fényesre dörgölhetjük a rézedényeket, ugyanis a ketchupban lévő savval tökéletesen tisztíthatóak.

Spagetti húsgombócokkal

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 kanál worchester szósz
3 kávéskanál oregano
2 kávéskanál só
4 nagyobb paradicsom
6 dl paradicsompüré
1/2 l húsleves
4 kanál zsemlemorzsa
3 kávéskanál cukor
2 dl olívaolaj
olaj a sütéshez
50 dkg spagetti tészta

Elkészítés: Az egyik vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra metélek, hozzáadom a húst, a szószt, az organót és a zsemlemorzsát. Picit sózom, majd alaposan összedolgozom.
Ezután a másik vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, majd egy kevés olívaolajon először a vöröshagymát dinsztelem aranyszínűre, majd egy percre a fokhagymát is az olajra dobom. Ezután felengedem a paradicsompürével és a levessel, cukrozom, leheletnyit sózom, majd hagyom, hogy csendesen rotyogjon. A paradicsomokat leforrázom, lekapom a héját, felkockázom, és a szószhoz adom.
Egy serpenyőbe két ujjnyi olajat hevítek, közben a masszából 200 forintos nagyságú gombócokat gyúrok. Ezeket kisütöm, majd papírtörlőre teszem.
A tésztának odakészítem a sóval meghintett vizet, eközben botmixerrel elsimítom a paradicsomszószt és a gombócokat óvatosan beleeresztem. Tovább rotyogtatom az egészet, takarékon.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:
1 nagyobb üvegnyi csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
3-4 teáskanál garam masala
4-5 méretes paradicsom
pici só

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és üvegesre dinsztelem a vajon. Erre teszem a garam masala-t és folyamatos kevergetés mellett lepirítom. Az időközben lecsöpögtetett csicseriborsót hozzáöntöm, elkeverem és annyi vízzel engedem fel, ami ellepi. Eközben a paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom, majd negyedbe vágva a csicseriborsóhoz adom.
Fedő alatt, takarékon hagyom rotyogni, nagyjából egy órát. Időnként átkeverem, ha kell pótlom a vizet. Végezetül krumplinyomóval kicsit krémesítem, de nem török össze minden szemet. Sózom és tálalom.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: paradicsomszósz finom, hasábburgonya elmaradhatatlan, mammák által, paradicsom európai, évszázadok során, tésztákhoz készített,

A fasírtok királynője
akad olyan is, ahol meg is töltik (sült paprikával, pepperonival, feta sajttal vagy grillezett zöldségekkel. Nálunk általában bő zsiradékban vagy sütőben sütik, de a világ más tájain roston, grillrácson is készül, vagy főzik erős levesekben, paradicsomszószban. Mi főleg feltétként fogyasztjuk főzelékfélékhez, máshol salátával, burgonyának különböző fajtájával, tésztával vagy búzakörettel kínálják. Egyszer ettem kóstoltam cous-cous kéregben készült fasírtot, ez volt maga a körete is, ráadásul ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fincsi ragunak és a sajtos kísértésnek nem lehet ellenálln
... szuper finom! Mindenkinek a kedvence ez a laktató finomság. A kezdők is bátran elkészíthetik, ezen nincs mit elrontani :) Hozzávalók: 1 csomag tészta 50 dkg darált sertéshús 0,5 dl paradicsomszósz 1 hagyma 1 teáskanálnyi olasz fűszerkeverék 1 csomag lapkasajt 5 dkg reszelt ementáli só, bors olaj Elkészítése: A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát felvágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst is ...
suzymama suzymama
A kedvencünk lett
A kedvencünk lett, teljesen más mint a burgonyafasírt, vagy a krokett. A sajt és a fűszerek teszik tökéletessé ezt a finomságot! Hozzávalók: 1 kg burgonya 10 dkg sajt 2 tojás friss kapor rozmaring só, bors olaj Elkészítése: A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról. Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
Az igazi pizza alaptészta
pizzához alapnak. Mediterrán pizza Hozzávalók: * 2 evőkanál olívaolaj * 1 pritaminpaprika * 10 dkg füstölt sonka * bazsalikom * 10 dkg feta sajt * 2 paradicsom * paradicsomszósz * bors Készítsd el a tésztát. A sütőt melegítsd elő magas hőfokra. A paprikát vágd vékony csíkokra. A füstölt szalonnát szeleteld szinte átlátszóra. Jobb, ha már eleve szeletelve kéred a hentesnél. A bazsalikom leveleit vágd apró ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
KUKORICADARÁS TÚRÓGOMBóc...... mailona
Húsvéti keksztojás horvathnemagdi
Sajttorta tundihugi
Málnás-citromos joghurttorta smiri
Olcsó krémes 53jutka
Burgonyafánkok, mandulával. bubszi
Szőlős muffin cilamami
CITROMTorta bubszi
Kókuszos mignon bubszi
Bianka szelet tundihugi
Szárnyas receptek
Csirke ecetben, tárkonnyal bubszi
Recept jjanosne
Pirított csirkemell saláta medvehagymával és zöldségekkel re baggesz20
Receptek horvathnemagdi
Almás-sajtos csirkemell horvathnemagdi
Csirke chipssel (USA/cajun) bubszi
Sajtkrémes bundában sült csirkemell vorosrozsa66
Sáfrányos csirkerizottó 1vargaildyko
Ínyenc rizses hús - egytálétel bubszi
Csirkegulyás, I. bubszi
Marhából készült ételek
Hétvezér tokány 2. bubszi
Hússaláta olajbogyóval bubszi
Brassói húsleves bubszi
Hal a tortán jjanosne
Gulyáslevesem horvathnemagdi
Bakonyi betyárleves 1. bubszi
Főzési folytélyok és tanácsok anne74
Napi menű horvathnemagdi
Padlizsános húsételek macoka65
6 tepsiben sült vacsora horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Szolnoki és Karcagi bojtáravató yaskane
Rakott kelkáposzta maroka
Rakott tészta nnpapszi
Kínai savanyú-csípős leves noble
Sörös hús klarika47
Szabolcsi töltött káposzta kukoricadarával magdus60
Cigánka macoka65
Bácskai rizseshús janoselek
Csevap szaftosan, a grillpartik kedvence tinka1951
Tejfölös zöldborsó ragu knédlivel horvathnemagdi
Halból készült ételek
30 perces sült lazac veronika74
Regős halászlé bubszi
Receptek horvathnemagdi
Rakott zöldséges harcsa bkisseva
Dorozsmai pontypaprikás sajtos bubszi
Angolna tengerész módra. bubszi
Hal erőleves bubszi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Halas szoljanka leves bubszi
Foghagymás párolt, sült süllő, hasábburgonyával recept kovacs_zsoka
Vad ételek
Fácánleves rochlitzne
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
x nagyuska
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
Almával töltött fácán bulac57
Receptek horvathnemagdi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Fácnleves vinlaci
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Spagetti ajánló
Mascarponés húsgombócok suzymama
Krémsajtos bolognai veronika74
Bolognai spagetti recept jamborlulu
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gezemice recept jamborlulu
Zöldséges-sonkás sült tészta horvathnemagdi
Csirke baconban fokhagymás tésztával suzymama
kakukkfű suzymama
Paradicsomos cukkini ragu recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
A töki pompos receptje grimilda
Pizza fajták elkészítése anne74
Pizza carbonara recept kovacs_zsoka
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
Mini croissant gabfe
Olasz Pizza Tészta 1vargaildyko
Töki pompos relisisi
Mini pizza bubszi
Stahl konyhája agimami7
Sonkás-olívás PIZZA bubszi
Hamburger receptek
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger baratnu
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi hamburger veronika74
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU