Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról

A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról.

Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal!

A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. Ennek köszönhetően lett a tésztákhoz készített súgók legfőbb alapanyaga a paradicsom.

Tésztától független, magányos paradicsomszószról szóló bejegyzés már az 1700-as évek végén megjelent, a Nápolyban kiadott Lo scalco alla moderna című szakácskönyvben. A paradicsomszószos tészta receptje azonban csak 1790-ben, Francesco Leonardi római szakács L'Apicio Moderno című szakácskönyvében látott napvilágot.

Az olasz szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom.

Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt

A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt is, de főzhetjük őket több órán át. Ahány ház, annyi szószrecept és elkészítési mód.

A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül belőlük.

Az aztékok által kreált paradicsomos mártások mintájára a spanyolok is készítettek paradicsomalapú szószokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Lo scalco alla modernában szereplő paradicsomszószok között is megtalálható az ,,alla spagnuola " paradicsommártás.

A mexikói konyha is kedveli a paradicsomszószt

Az európai és mexikói konyha mellett az indiai konyha is kedveli a paradicsomszószt. Nem meglepő módon a paradicsom valamilyen fűszerkeverékkel (masalával) gazdagított formájában jelenik meg az indiai konyhában. A paradicsom savasságához jól passzolnak a curry fűszerei, a paradicsomos, currys szósz nagyon jó alap mind a húsos, mind a zöldséges ételekhez.

Paradicsom chutney, fűszeresen

A klasszikus mártásokon kívül a paradicsom szószként való totális sikerét a ketchup létrejötte biztosította. Az amerikai otthonok 97%-ban jelenlevő, az étkezési kultúrájuk szerves részét képező édes paradicsomöntet története igen messzire nyúlik.

Az indonéz és kínai gyökerekkel rendelkező halból nyert mártástól, a ke-tsiaptól hosszú út vezetett a ma ismert, piros flakonos csodáig. A brit tengerészek által megkedvelt, szardellából, gombából és dióból készített mártás a 18. század közepén érkezett meg Angliába és az Újvilágba. Angliában sokáig az eredetihez hasonlatos mártásokat készítettek, míg az amerikaiak - ki tudja, mi okból - a sós, ecetes mártást fellazították egy kevés paradicsommal.

A ketchup a legnépszerűbb szósz a tengerentúlon

Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében. Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ketchupjának összetevői között már helyt kapott a paradicsom.

A paradicsomos mártás megjelenésével szinte egy időben kezdték el a mártás cukorral való édesítését is. A hamar népszerűvé vált szószt 1837-ben Nagy-Britanniában is forgalomba hozták, igaz, paradicsom chutney elnevezéssel, hogy a már megszokott és kedvelt gomba ketchuppal ne lehessen összekeverni az újvilági ketchupot.

Ugyanebben az évben kezdődött meg Amerika totális bevétele. A kechupot immár országszerte árulták, Jonas Yerkes jóvoltából. Az ő sikerén felbuzdulva nemsokára megjelent a piacon a mai napig igen népszerű és világszerte ismert Heinz ketchup.

A ketchup hírnevén azonban csakhamar csorba esett. A lelkiismeretlen gyártók kőszénkátránnyal próbálták még ragyogóbb pirossá tenni a mártásukat, ami azonban ettől igen egészségtelenné vált. Ennek csak a 20. század elején lefektetett és azóta konzekvensen betartatott élelmiszergyártókra vonatkozó előírások vetettek véget.

Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk!

Néhány furcsa tény a ketchupról: Reagen elnök javasolta a ketchup zöldséggé minősítését. Ez ugyan nem valósult meg, de sok amerikai tekinti annak. Fejenként évente nagyjából három flakon ketchupot fogyasztunk el, arról a mennyiségről nem beszélve, amellyel fényesre dörgölhetjük a rézedényeket, ugyanis a ketchupban lévő savval tökéletesen tisztíthatóak.

Spagetti húsgombócokkal

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 kanál worchester szósz
3 kávéskanál oregano
2 kávéskanál só
4 nagyobb paradicsom
6 dl paradicsompüré
1/2 l húsleves
4 kanál zsemlemorzsa
3 kávéskanál cukor
2 dl olívaolaj
olaj a sütéshez
50 dkg spagetti tészta

Elkészítés: Az egyik vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra metélek, hozzáadom a húst, a szószt, az organót és a zsemlemorzsát. Picit sózom, majd alaposan összedolgozom.
Ezután a másik vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, majd egy kevés olívaolajon először a vöröshagymát dinsztelem aranyszínűre, majd egy percre a fokhagymát is az olajra dobom. Ezután felengedem a paradicsompürével és a levessel, cukrozom, leheletnyit sózom, majd hagyom, hogy csendesen rotyogjon. A paradicsomokat leforrázom, lekapom a héját, felkockázom, és a szószhoz adom.
Egy serpenyőbe két ujjnyi olajat hevítek, közben a masszából 200 forintos nagyságú gombócokat gyúrok. Ezeket kisütöm, majd papírtörlőre teszem.
A tésztának odakészítem a sóval meghintett vizet, eközben botmixerrel elsimítom a paradicsomszószt és a gombócokat óvatosan beleeresztem. Tovább rotyogtatom az egészet, takarékon.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:
1 nagyobb üvegnyi csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
3-4 teáskanál garam masala
4-5 méretes paradicsom
pici só

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és üvegesre dinsztelem a vajon. Erre teszem a garam masala-t és folyamatos kevergetés mellett lepirítom. Az időközben lecsöpögtetett csicseriborsót hozzáöntöm, elkeverem és annyi vízzel engedem fel, ami ellepi. Eközben a paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom, majd negyedbe vágva a csicseriborsóhoz adom.
Fedő alatt, takarékon hagyom rotyogni, nagyjából egy órát. Időnként átkeverem, ha kell pótlom a vizet. Végezetül krumplinyomóval kicsit krémesítem, de nem török össze minden szemet. Sózom és tálalom.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: paradicsomszósz finom, hasábburgonya elmaradhatatlan, mammák által, paradicsom európai, évszázadok során, tésztákhoz készített,

A fasírtok királynője
akad olyan is, ahol meg is töltik (sült paprikával, pepperonival, feta sajttal vagy grillezett zöldségekkel. Nálunk általában bő zsiradékban vagy sütőben sütik, de a világ más tájain roston, grillrácson is készül, vagy főzik erős levesekben, paradicsomszószban. Mi főleg feltétként fogyasztjuk főzelékfélékhez, máshol salátával, burgonyának különböző fajtájával, tésztával vagy búzakörettel kínálják. Egyszer ettem kóstoltam cous-cous kéregben készült fasírtot, ez volt maga a körete is, ráadásul ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fincsi ragunak és a sajtos kísértésnek nem lehet ellenálln
... szuper finom! Mindenkinek a kedvence ez a laktató finomság. A kezdők is bátran elkészíthetik, ezen nincs mit elrontani :) Hozzávalók: 1 csomag tészta 50 dkg darált sertéshús 0,5 dl paradicsomszósz 1 hagyma 1 teáskanálnyi olasz fűszerkeverék 1 csomag lapkasajt 5 dkg reszelt ementáli só, bors olaj Elkészítése: A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát felvágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst is ...
suzymama suzymama
A kedvencünk lett
A kedvencünk lett, teljesen más mint a burgonyafasírt, vagy a krokett. A sajt és a fűszerek teszik tökéletessé ezt a finomságot! Hozzávalók: 1 kg burgonya 10 dkg sajt 2 tojás friss kapor rozmaring só, bors olaj Elkészítése: A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
A ketchupról és más paradicsomszószokról A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mammák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról. Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal! A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
Az igazi pizza alaptészta
pizzához alapnak. Mediterrán pizza Hozzávalók: * 2 evőkanál olívaolaj * 1 pritaminpaprika * 10 dkg füstölt sonka * bazsalikom * 10 dkg feta sajt * 2 paradicsom * paradicsomszósz * bors Készítsd el a tésztát. A sütőt melegítsd elő magas hőfokra. A paprikát vágd vékony csíkokra. A füstölt szalonnát szeleteld szinte átlátszóra. Jobb, ha már eleve szeletelve kéred a hentesnél. A bazsalikom leveleit vágd apró ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Gyors túrós forgácsfánk lantosneevi
Csodatorta bubszi
Panda maci szelet bubszi
Újévi malacfejek gabfe
Almás-fahéjas kevert evus59
Cseresznyés tejes pite taltos1
Recept jjanosne
Lottó-szelet veronika74
Puncs Golyó 1vargaildyko
meggyes mézes ibolya58
Szárnyas receptek
Barackkal, sajttal töltött csirkemell skorpiolilike
Dalmát csirke nanoka72
Csirkés pizza carbonara alappal recept jamborlulu
Babra megy a játék horvathnemagdi
Zöldborsófőzelék horvathnemagdi
Lencsegulyás reifregina
Illatos csirke marti1951
Zöldséges-csirkés tagliatelle recept baggesz20
Csirkemell falatkák szabonekatalin
sporolj ezreket wikers
Marhából készült ételek
Virágkonyha taltos1
Rakott húsos burgonya bubszi
Palócleves 1vargaildyko
Olasz rizsleves. bubszi
Bakonyi betyárleves 1vargaildyko
Bográcsgulyás vorosrozsa66
Egzotikus pulykarolád bubszi
marokkói burgonyás hús ! ibolya58
Kolozsvári töltött káposzta bubszi
Zöldségrakottas marhahússal bubszi
Sertésből készült ételek
káposztás dagadó faciendum
Töltött burgonyaladik korall44
Karácsonyi töltött pulyka 3. bubszi
Húsgombóc vadász módra horvathnemagdi
Ragu római tálban skorpiolilike
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Nikujaga recept baggesz20
Szilvás-gyöngyhagymás comb 1vargaildyko
Kolozsvári rakott káposzta bubszi
erdélyi rakott káposzta ! ibolya58
Halból készült ételek
Harcsa kapros galuskával kohlinka
Karácsonyi kaják-:) cipello
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Pisztráng különleges raguval bubszi
Pácolt lazac tormahabbal rochlitzne
Sült ponty hagymaszósszal bubszi
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Rácponty bubszi
Tejszínes halszelet recept baggesz20
Lecsó-körkép oberhauserne
Vad ételek
Gombás szarvashús veronika74
Vadhús saláta rochlitzne
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Szarvasragu bulac57
Almával töltött fácán bubszi
Fácánsült lilikonyhaja
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Vacsora csata recept! jjanosne
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Spagetti ajánló
Spagettiomlett 1vargaildyko
]Gombás-sárgarépás-kukoric ás s margareta51
Mozzarellával töltött padlizsántekercsek fokhagymás spagetti kovacs_zsoka
gombás spagetti faciendum
Spagetti holland módra rochlitzne
Hazai kínai recept jamborlulu
Metéltropogós bubszi
Már egyszer megcsináltam sarkadykati
Carbonara veronika74
Gombás-tejszínes pulykamell bubszi
Pizza receptek
Pizzás táska 1vargaildyko
Négysajtos pizza veronika74
Pizzás tekergők kicsit másképp nnpapszi
pizza tészta gesztenyefa
Burgonyás pizza tészta recept kovacs_zsoka
Töltött padlizsán sarkadykati
Pizza tészta I. - II. 1vargaildyko
Könnyedebb étel horvathnemagdi
Pizza recept aranyag
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger zsemle vagikriszti
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi hamburger grimilda
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU