Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Kiskunság és környéke
Vidéken az emberek étkezési szokásai az évszakokhoz igazodtak, valamint ahhoz, mikor milyen nehéz mezőgazdasági munkát végeztek. Tehát télen szerényebben étkeztek, naponta csak kétszer; 9-10 óra tájban reggeliztek, délután 3-4 óra körül volt az estebéd. Amikor nehéz mezőgazdasági munkát végeztek (kapáltak, kaszáltak, csépeltek, szántottak, vetettek) naponta háromszor-négyszer, aratáskor pedig ötször is ettek.

A kiskunsági ember legfontosabb eledele a kenyér volt, sok helyütt még a főtt tésztához is azt ettek. Legjobban a búzalisztből sütött kenyeret szerették, de a legszegényebbek gyakran kukorica- vagy rozsliszttel keverték. Reggelire általában levest ettek - kásalevest, laskalevest vagy répalevest, gyakran fogyasztottak káposztalevest, amelybe oldalast vagy kolbászt főztek. Munkaidőben kétfogásos volt az ebéd, minden levesnek megvolt a párja, télen pedig savanyú leveseket készítettek.

A család ünnepe a disznótor volt. A reggeli pálinkával és forralt borral kezdődött, amikor levágták és szétbontották az állatot. Reggelire sült vagy hagymás vért ettek, kora délután volt a munkaebéd, amelynek legpompásabb fogása az orjaleves volt. (Az orja a gerincoszlop nyakszirtnél levő része, a legízletesebb hús, ebből főzik a legfinomabb levest.) A jól végzett munka jutalma a disznótoros vacsora: töltött káposzta, sült hurka, kolbász, savanyúság, fánk vagy hájas pogácsa.

A szüretnek szórakozás jellege volt, általában közösen fogyasztották el ebédre a birkapaprikást. Reggelire sült szalonnát vagy kolbászt fogyasztottak, ebédre laskalevest zöldborsóval, kolbásszal, nap közben bort ittak, vacsorára pedig ugyanazt ették, amit reggelire. A jól végződött szüretet közös vacsorával ünnepelték, amelyen bográcsban főtt birkapörköltet és fánkot ettek. A XIX. század végére hagyományossá váltak a szüreti bálok.

A pásztortanyákon a számadó gondoskodott az étkezésről. Hétköznap tésztát, szalonnát, kenyeret, fordított kását, tejlevest, gulyást fogyasztottak. Az ételek fontos alapanyaga a hús és a köles volt, sok kenyeret ettek. A kenyeret a számadó szegte meg, ő tudta, kinek mennyi jár. A meleg ételt a bográcsból ették. Körülülték a bográcsot, és mindenki csak maga elől vehetett. A színhúshoz csak akkor nyúlhattak, ha a máj és a tüdő már elfogyott. Az a bojtár csak a számadó háta mögött guggolhatott, tőle kapott a bicska hegyén egy-egy falatot. Ha egy állatlopással bebizonyította az ügyességét, a bogrács mellé ülhetett. Étkezés után egy suba- vagy kalapdarabbal törölték fényesre a bográcsot.

Bugaci körmös bableves

Hozzávalók:

50 dkg bab, 50 dkg malacköröm, füle, farka, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg liszt, fűszerpaprika, 1 dl tejföl, só ízlés szerint, csipetke

Elkészítése:

Sós vízben megfőzzük a babot, amikor félig megfőtt, beletesszük a tisztított, darabolt marhakörmöt, fülét, farkát és az egészet készre főzzük. Zsírral, apróra vágott vöröshagymával, paprikával rántást készítünk, ezzel berántjuk a levest, és jól kiforraljuk. Csipetkét főzünk bele, és tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

Kunsági gombócleves

Hozzávalók:

A leveshez: 1 fej vöröshagyma, zsír vagy olaj, liszt, só, fűszerpaprika

A gombóchoz: 2 ek. Zsír, 25 dkg liszt, fél köteg zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát zsíron világosra pirítjuk, kevés liszttel megszórjuk, sóval, fűszerpaprikával ízesítjük, hideg vízzel felengedjük, felforraljuk és belefőzzük a gombócot.

Gombóc készítése: A lisztbe belekeverjük a felhevített zsírt, kevés vízzel és sóval jól gyúrható tésztát készítünk, amelyből vizes kézzel gombócokat formálunk, ízlés szerint zöldpetrezselymet keverünk a masszába. A gombócokat a forrásban levő levesben kifőzzük, miután följönnek a felszínre, pár percig főzzük.

Pándi csirkeleves

Hozzávalók:

1 adag csirkeaprólék, 25 dkg meggy, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 ek. liszt, 1/2 tubus zöldségkrém, só, őrölt fehér bors, őrölt szegfűszeg, fahéj

Elkészítése:

A csirkeaprólékot sós vízben megfőzzük, utána a húst kicsontozzuk, metéltre vágjuk, a levest leszűrjük. Beletesszük a húst, a meggyet, a fűszert, 5 percig forraljuk, majd tejföllel elkevert liszttel behabarjuk. Jól kiforraljuk, cukorral ízesítjük.

Bugaci káposzta

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta, 60 dkg burgonya,

10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 10 dkg paradicsom, 2 dkg só, őrölt bors, őrölt köménymag, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg zsír, 2 dkg cukor

Elkészítése:

A vöröshagymát zsíron, kevés cukorral megpirítjuk, hozzáöntjük a káposztát, és lassú tűzön megpároljuk. Közben kiolvasztjuk a szalonnakockákat, hozzákeverjük a kolbászkarikákat, sóval, őrölt köménnyel fűszerezzük, tovább pirítjuk, hozzátesszük a kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát. Amikor elkészült, összekeverjük a káposztával. Kizsírozott tepsibe öntjük, rárakjuk a karikákra vágott krumplit, kevés zsírral meglocsoljuk, és sütőben szép pirosra sütjük.

Hebedunda

A halasiak régi kedvelt étele volt: szárított tészta krumplival, apróra vágott töpörtyűvel, hagymával összefőzve, sóval, paprikával fűszerezve. Leve nincs.

Krumplinokedli

Hozzávalók:

Krumpli, só, tojás, morzsa vagy túró

Elkészítése:

A nyers krumplit meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, tojást ütünk rá, összekeverjük. Evőkanállal forrásban levő vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Morzsával vagy túróval megszórva tálaljuk.

Dorozsmai szalonnás ponty

Hozzávalók:

1,2 kg hal, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, só, 5 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2 dkg fűszerpaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése:

A halat megmossuk, előkészítjük, a színhúst sózzuk, félre tesszük. A halfejből, halcsontokból hagymával, zöldpetrezselyemmel hallevet főzünk és leszűrjük. A pontyfiléket egy darabban hagyjuk, beirdaljuk, megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, lisztben megforgatjuk, kevés zsíron megfuttatjuk, kiemeljük. A hagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, elkeverjük fűszerpaprikával, feleresztjük a hallével, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, jól kiforraljuk, és a halra szűrjük. Ezzel a halat készre pároljuk. Galuskával tálaljuk.

Bugaci tűzdelt libamell

Hozzávalók:

1 kg bőrös, csontos libamell, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg só

Elkészítése:

A libamellett megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott fokhagymával, sóval bedörzsöljük, egy órát állni hagyjuk. Vajjal kikent tepsiben közepes hőmérsékleten kezdjük sütni, közben előbb borral, majd pecsenyelével locsolgatjuk. Amikor már majdnem puha, erősebb hőfokon pirosra, ropogósra sütjük. Utána kicsontozzuk, a húst ferdén szeleteljük, hagymás tört burgonyával és vöröskáposztával (lehet saláta vagy párolt) tálaljuk.

Nyárson sült bugaci töltött csirke

Hozzávalók:

2 kg csirke, 20 dkg gomba, 15 dkg rizs, 5 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 köteg zöldpetrezselyem, 2 dl fehérbor, 2 tojás, 15 dkg szárnyasmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 2 dkg só, őrölt bors, 2 zöldpaprika

Elkészítése:

A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, kiszedjük, helyére tesszük az apró kockákra vágott hagymát, megpirítjuk, tovább pirítjuk az apró kockákra vágott gombával, májjal, sóval, borssal fűszerezzük, belekeverjük a külön megpárolt rizst, zöldborsót, a kockákra vágott kemény tojásokat, és két nyers tojással megkötjük. Megtöltjük a csirkét, nyársra húzzuk, és faszénparázson - borba mártott szalonnával kenegetve - megsütjük. Salátával tálaljuk.
bulac57 bulac57
Címkék: búzalisztből sütött, legszegényebbek gyakran, család ünnepe, disznótor volt, reggeli pálinkával, orjaleves volt,

Bugaci körmös bableves
Bugaci körmös bableves Hozzávalók: 50 dkg bab, 50 dkg malacköröm, füle, farka, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg liszt, fűszerpaprika, 1 dl tejföl, só ízlés szerint, csipetke Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a babot, amikor félig megfőtt, beletesszük a tisztított, darabolt marhakörmöt, fülét, farkát és az egészet készre főzzük. Zsírral, apróra vágott vöröshagymával, paprikával rántást készítünk, ezzel berántjuk a levest, és jól kiforraljuk. Csipetkét főzünk bele, és ...
bkisseva bkisseva
Bugaci tűzdelt libamell
Bugaci tűzdelt libamell Hozzávalók: 1 kg bőrös, csontos libamell, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg só Elkészítése: A libamellett megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott fokhagymával, sóval bedörzsöljük, egy órát állni hagyjuk. Vajjal kikent tepsiben közepes hőmérsékleten kezdjük sütni, közben előbb borral, majd pecsenyelével locsolgatjuk. Amikor már majdnem puha, erősebb hőfokon pirosra, ropogósra sütjük. Utána kicsontozzuk, a húst ferdén szeleteljük, ...
bkisseva bkisseva
Dorozsmai szalonnás ponty
Dorozsmai szalonnás ponty Hozzávalók: 1,2 kg hal, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, só, 5 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2 dkg fűszerpaprika, 2 dl tejföl Elkészítése: A halat megmossuk, előkészítjük, a színhúst sózzuk, félre tesszük. A halfejből, halcsontokból hagymával, zöldpetrezselyemmel hallevet főzünk és leszűrjük. A pontyfiléket egy darabban hagyjuk, beirdaljuk, megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, lisztben megforgatjuk, kevés zsíron megfuttatjuk, kiemeljük. A hagymát a ...
bkisseva bkisseva
Kunsági gombócleves
Kunsági gombócleves Hozzávalók: A leveshez: 1 fej vöröshagyma, zsír vagy olaj, liszt, só, fűszerpaprika A gombóchoz: 2 ek. Zsír, 25 dkg liszt, fél köteg zöldpetrezselyem, só Elkészítése: A finomra vágott hagymát zsíron világosra pirítjuk, kevés liszttel megszórjuk, sóval, fűszerpaprikával ízesítjük, hideg vízzel felengedjük, felforraljuk és belefőzzük a gombócot. Gombóc készítése: A lisztbe belekeverjük a felhevített zsírt, kevés vízzel és sóval ...
bkisseva bkisseva
Nyárson sült bugaci töltött csirke
Nyárson sült bugaci töltött csirke Hozzávalók: 2 kg csirke, 20 dkg gomba, 15 dkg rizs, 5 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 köteg zöldpetrezselyem, 2 dl fehérbor, 2 tojás, 15 dkg szárnyasmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 2 dkg só, őrölt bors, 2 zöldpaprika Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, kiszedjük, helyére tesszük az apró kockákra vágott hagymát, megpirítjuk, tovább pirítjuk az apró kockákra vágott gombával, májjal, sóval, borssal ...
bkisseva bkisseva
Pándi csirkeleves
Pándi csirkeleves Hozzávalók: 1 adag csirkeaprólék, 25 dkg meggy, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 ek. liszt, 1/2 tubus zöldségkrém, só, őrölt fehér bors, őrölt szegfűszeg, fahéj Elkészítése: A csirkeaprólékot sós vízben megfőzzük, utána a húst kicsontozzuk, metéltre vágjuk, a levest leszűrjük. Beletesszük a húst, a meggyet, a fűszert, 5 percig forraljuk, majd tejföllel elkevert liszttel behabarjuk. Jól kiforraljuk, cukorral ízesítjük. ...
bkisseva bkisseva
Süti ajánló
Bukta bubszi
Diós guba horvathnemagdi
Krémes 4. bubszi
Krémleves Albert módon bubszi
CSOKIS-NARANCSOS muffin bubszi
Manyikától.... dorotea55
kókusszal töltött kelt muffin faciendum
Kalácstészta bubszi
Máglyarakás dióval recept toth_beata
meggyes turos finom sallaine
Szárnyas receptek
Csirkés csusza bozsanyinemanyi
Finom falatok piroska0101
B receptek horvathnemagdi
Zöldborsós csirke veronika74
Nyárson sült ételek kloppenburg
Nagyon finom sajtos csirke betti055
Zöldséges, rizses csirkemáj horvathnemagdi
Turbó-diéta gyümölccsel kissmama
Gy betűs receptek horvathnemagdi
Ropogós csirkefalatok .... gabfe
Marhából készült ételek
Rakott húsos burgonya bubszi
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
B receptek horvathnemagdi
Zsírégető leves zsuzsaeskrisz
sav.káposztás tokány ! ibolya58
Spagetti kétféle hússal recept jamborlulu
Mészáros tokány bubszi
Marhahúsleves recept jamborlulu
Nyári sültek olcsón, gyorsan bulac57
Hússaláta fetasajttal ujjozsef
Sertésből készült ételek
Szoljanka 2. bubszi
Töltött krumpli gereica
Óvári sertésszelet anyu65
Receptek horvathnemagdi
Bújtatott pörkölt bulac57
x nagyuska
Mediterrán szűzpecsenye horvathnemagdi
Szüret idején horvathnemagdi
Kemencében főtt töltött klara50
Korhelyleves suzymama
Halból készült ételek
Kaviár nyurga ponty ikrájából bubszi
Dunai halászlé 1 bubszi
Erdei gombás taiglatelle veronika74
Hal erőleves bubszi
Harcsaszeletek citromos vajjal bubszi
Fuszerek/Arab/ margareta51
Hal Burgonyabundában 1vargaildyko
Lazac ceruzababbal... szelidszeder
Mákosguba szuflé fehércsokis horvathnemagdi
Tűzdelt harcsa szászosan bubszi
Vad ételek
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Itt van az ideje sarkadykati
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
Szarvasragu bulac57
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Csallóközi vadas klerierzsi
Baszk fácán baratnu
Receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
BABOS PulykaRAGU bubszi
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel recept jamborlulu
BABOS pulykaRAGU bubszi
4 ünnepi recept Húsvétra grimilda
Spagetti Katanyéze recept baggesz20
4 ínycsiklandó rakott étel grimilda
Húsgombóc kőbányai módra bubszi
Jó receptek grimilda
Apa Féle Rakott Hús... 1vargaildyko
Spagetti carbonara suzymama
Pizza receptek
Pizza-tészta, II. bubszi
Hagymás gombás rátét bubszi
Mozzarellás vega pizza recept jamborlulu
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Egy nagy tepsi pizza fél óra alatt pár száz forintból! tinka1951
Olasz pizza tészta bubszi
Törökös pizza horvathnemagdi
Pizzás csiga recept boszorlany
Aphrodité eledele relisisi
Tortilla chips klerierzsi
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept baggesz20
x nagyuska
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger recept baggesz20
Aztán mégis. horvathnemagdi
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Csirkeburger recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU