Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Kiskunság és környéke
Vidéken az emberek étkezési szokásai az évszakokhoz igazodtak, valamint ahhoz, mikor milyen nehéz mezőgazdasági munkát végeztek. Tehát télen szerényebben étkeztek, naponta csak kétszer; 9-10 óra tájban reggeliztek, délután 3-4 óra körül volt az estebéd. Amikor nehéz mezőgazdasági munkát végeztek (kapáltak, kaszáltak, csépeltek, szántottak, vetettek) naponta háromszor-négyszer, aratáskor pedig ötször is ettek.

A kiskunsági ember legfontosabb eledele a kenyér volt, sok helyütt még a főtt tésztához is azt ettek. Legjobban a búzalisztből sütött kenyeret szerették, de a legszegényebbek gyakran kukorica- vagy rozsliszttel keverték. Reggelire általában levest ettek - kásalevest, laskalevest vagy répalevest, gyakran fogyasztottak káposztalevest, amelybe oldalast vagy kolbászt főztek. Munkaidőben kétfogásos volt az ebéd, minden levesnek megvolt a párja, télen pedig savanyú leveseket készítettek.

A család ünnepe a disznótor volt. A reggeli pálinkával és forralt borral kezdődött, amikor levágták és szétbontották az állatot. Reggelire sült vagy hagymás vért ettek, kora délután volt a munkaebéd, amelynek legpompásabb fogása az orjaleves volt. (Az orja a gerincoszlop nyakszirtnél levő része, a legízletesebb hús, ebből főzik a legfinomabb levest.) A jól végzett munka jutalma a disznótoros vacsora: töltött káposzta, sült hurka, kolbász, savanyúság, fánk vagy hájas pogácsa.

A szüretnek szórakozás jellege volt, általában közösen fogyasztották el ebédre a birkapaprikást. Reggelire sült szalonnát vagy kolbászt fogyasztottak, ebédre laskalevest zöldborsóval, kolbásszal, nap közben bort ittak, vacsorára pedig ugyanazt ették, amit reggelire. A jól végződött szüretet közös vacsorával ünnepelték, amelyen bográcsban főtt birkapörköltet és fánkot ettek. A XIX. század végére hagyományossá váltak a szüreti bálok.

A pásztortanyákon a számadó gondoskodott az étkezésről. Hétköznap tésztát, szalonnát, kenyeret, fordított kását, tejlevest, gulyást fogyasztottak. Az ételek fontos alapanyaga a hús és a köles volt, sok kenyeret ettek. A kenyeret a számadó szegte meg, ő tudta, kinek mennyi jár. A meleg ételt a bográcsból ették. Körülülték a bográcsot, és mindenki csak maga elől vehetett. A színhúshoz csak akkor nyúlhattak, ha a máj és a tüdő már elfogyott. Az a bojtár csak a számadó háta mögött guggolhatott, tőle kapott a bicska hegyén egy-egy falatot. Ha egy állatlopással bebizonyította az ügyességét, a bogrács mellé ülhetett. Étkezés után egy suba- vagy kalapdarabbal törölték fényesre a bográcsot.

Bugaci körmös bableves

Hozzávalók:

50 dkg bab, 50 dkg malacköröm, füle, farka, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg liszt, fűszerpaprika, 1 dl tejföl, só ízlés szerint, csipetke

Elkészítése:

Sós vízben megfőzzük a babot, amikor félig megfőtt, beletesszük a tisztított, darabolt marhakörmöt, fülét, farkát és az egészet készre főzzük. Zsírral, apróra vágott vöröshagymával, paprikával rántást készítünk, ezzel berántjuk a levest, és jól kiforraljuk. Csipetkét főzünk bele, és tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

Kunsági gombócleves

Hozzávalók:

A leveshez: 1 fej vöröshagyma, zsír vagy olaj, liszt, só, fűszerpaprika

A gombóchoz: 2 ek. Zsír, 25 dkg liszt, fél köteg zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát zsíron világosra pirítjuk, kevés liszttel megszórjuk, sóval, fűszerpaprikával ízesítjük, hideg vízzel felengedjük, felforraljuk és belefőzzük a gombócot.

Gombóc készítése: A lisztbe belekeverjük a felhevített zsírt, kevés vízzel és sóval jól gyúrható tésztát készítünk, amelyből vizes kézzel gombócokat formálunk, ízlés szerint zöldpetrezselymet keverünk a masszába. A gombócokat a forrásban levő levesben kifőzzük, miután följönnek a felszínre, pár percig főzzük.

Pándi csirkeleves

Hozzávalók:

1 adag csirkeaprólék, 25 dkg meggy, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 ek. liszt, 1/2 tubus zöldségkrém, só, őrölt fehér bors, őrölt szegfűszeg, fahéj

Elkészítése:

A csirkeaprólékot sós vízben megfőzzük, utána a húst kicsontozzuk, metéltre vágjuk, a levest leszűrjük. Beletesszük a húst, a meggyet, a fűszert, 5 percig forraljuk, majd tejföllel elkevert liszttel behabarjuk. Jól kiforraljuk, cukorral ízesítjük.

Bugaci káposzta

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta, 60 dkg burgonya,

10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 10 dkg paradicsom, 2 dkg só, őrölt bors, őrölt köménymag, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg zsír, 2 dkg cukor

Elkészítése:

A vöröshagymát zsíron, kevés cukorral megpirítjuk, hozzáöntjük a káposztát, és lassú tűzön megpároljuk. Közben kiolvasztjuk a szalonnakockákat, hozzákeverjük a kolbászkarikákat, sóval, őrölt köménnyel fűszerezzük, tovább pirítjuk, hozzátesszük a kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát. Amikor elkészült, összekeverjük a káposztával. Kizsírozott tepsibe öntjük, rárakjuk a karikákra vágott krumplit, kevés zsírral meglocsoljuk, és sütőben szép pirosra sütjük.

Hebedunda

A halasiak régi kedvelt étele volt: szárított tészta krumplival, apróra vágott töpörtyűvel, hagymával összefőzve, sóval, paprikával fűszerezve. Leve nincs.

Krumplinokedli

Hozzávalók:

Krumpli, só, tojás, morzsa vagy túró

Elkészítése:

A nyers krumplit meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, tojást ütünk rá, összekeverjük. Evőkanállal forrásban levő vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Morzsával vagy túróval megszórva tálaljuk.

Dorozsmai szalonnás ponty

Hozzávalók:

1,2 kg hal, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, só, 5 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2 dkg fűszerpaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése:

A halat megmossuk, előkészítjük, a színhúst sózzuk, félre tesszük. A halfejből, halcsontokból hagymával, zöldpetrezselyemmel hallevet főzünk és leszűrjük. A pontyfiléket egy darabban hagyjuk, beirdaljuk, megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, lisztben megforgatjuk, kevés zsíron megfuttatjuk, kiemeljük. A hagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, elkeverjük fűszerpaprikával, feleresztjük a hallével, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, jól kiforraljuk, és a halra szűrjük. Ezzel a halat készre pároljuk. Galuskával tálaljuk.

Bugaci tűzdelt libamell

Hozzávalók:

1 kg bőrös, csontos libamell, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg só

Elkészítése:

A libamellett megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott fokhagymával, sóval bedörzsöljük, egy órát állni hagyjuk. Vajjal kikent tepsiben közepes hőmérsékleten kezdjük sütni, közben előbb borral, majd pecsenyelével locsolgatjuk. Amikor már majdnem puha, erősebb hőfokon pirosra, ropogósra sütjük. Utána kicsontozzuk, a húst ferdén szeleteljük, hagymás tört burgonyával és vöröskáposztával (lehet saláta vagy párolt) tálaljuk.

Nyárson sült bugaci töltött csirke

Hozzávalók:

2 kg csirke, 20 dkg gomba, 15 dkg rizs, 5 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 köteg zöldpetrezselyem, 2 dl fehérbor, 2 tojás, 15 dkg szárnyasmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 2 dkg só, őrölt bors, 2 zöldpaprika

Elkészítése:

A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, kiszedjük, helyére tesszük az apró kockákra vágott hagymát, megpirítjuk, tovább pirítjuk az apró kockákra vágott gombával, májjal, sóval, borssal fűszerezzük, belekeverjük a külön megpárolt rizst, zöldborsót, a kockákra vágott kemény tojásokat, és két nyers tojással megkötjük. Megtöltjük a csirkét, nyársra húzzuk, és faszénparázson - borba mártott szalonnával kenegetve - megsütjük. Salátával tálaljuk.
bulac57 bulac57
Címkék: búzalisztből sütött, legszegényebbek gyakran, család ünnepe, disznótor volt, reggeli pálinkával, orjaleves volt,

Bugaci körmös bableves
Bugaci körmös bableves Hozzávalók: 50 dkg bab, 50 dkg malacköröm, füle, farka, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg liszt, fűszerpaprika, 1 dl tejföl, só ízlés szerint, csipetke Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a babot, amikor félig megfőtt, beletesszük a tisztított, darabolt marhakörmöt, fülét, farkát és az egészet készre főzzük. Zsírral, apróra vágott vöröshagymával, paprikával rántást készítünk, ezzel berántjuk a levest, és jól kiforraljuk. Csipetkét főzünk bele, és ...
bkisseva bkisseva
Bugaci tűzdelt libamell
Bugaci tűzdelt libamell Hozzávalók: 1 kg bőrös, csontos libamell, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg só Elkészítése: A libamellett megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott fokhagymával, sóval bedörzsöljük, egy órát állni hagyjuk. Vajjal kikent tepsiben közepes hőmérsékleten kezdjük sütni, közben előbb borral, majd pecsenyelével locsolgatjuk. Amikor már majdnem puha, erősebb hőfokon pirosra, ropogósra sütjük. Utána kicsontozzuk, a húst ferdén szeleteljük, ...
bkisseva bkisseva
Dorozsmai szalonnás ponty
Dorozsmai szalonnás ponty Hozzávalók: 1,2 kg hal, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, só, 5 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2 dkg fűszerpaprika, 2 dl tejföl Elkészítése: A halat megmossuk, előkészítjük, a színhúst sózzuk, félre tesszük. A halfejből, halcsontokból hagymával, zöldpetrezselyemmel hallevet főzünk és leszűrjük. A pontyfiléket egy darabban hagyjuk, beirdaljuk, megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, lisztben megforgatjuk, kevés zsíron megfuttatjuk, kiemeljük. A hagymát a ...
bkisseva bkisseva
Kunsági gombócleves
Kunsági gombócleves Hozzávalók: A leveshez: 1 fej vöröshagyma, zsír vagy olaj, liszt, só, fűszerpaprika A gombóchoz: 2 ek. Zsír, 25 dkg liszt, fél köteg zöldpetrezselyem, só Elkészítése: A finomra vágott hagymát zsíron világosra pirítjuk, kevés liszttel megszórjuk, sóval, fűszerpaprikával ízesítjük, hideg vízzel felengedjük, felforraljuk és belefőzzük a gombócot. Gombóc készítése: A lisztbe belekeverjük a felhevített zsírt, kevés vízzel és sóval ...
bkisseva bkisseva
Nyárson sült bugaci töltött csirke
Nyárson sült bugaci töltött csirke Hozzávalók: 2 kg csirke, 20 dkg gomba, 15 dkg rizs, 5 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 köteg zöldpetrezselyem, 2 dl fehérbor, 2 tojás, 15 dkg szárnyasmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 2 dkg só, őrölt bors, 2 zöldpaprika Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, kiszedjük, helyére tesszük az apró kockákra vágott hagymát, megpirítjuk, tovább pirítjuk az apró kockákra vágott gombával, májjal, sóval, borssal ...
bkisseva bkisseva
Pándi csirkeleves
Pándi csirkeleves Hozzávalók: 1 adag csirkeaprólék, 25 dkg meggy, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 ek. liszt, 1/2 tubus zöldségkrém, só, őrölt fehér bors, őrölt szegfűszeg, fahéj Elkészítése: A csirkeaprólékot sós vízben megfőzzük, utána a húst kicsontozzuk, metéltre vágjuk, a levest leszűrjük. Beletesszük a húst, a meggyet, a fűszert, 5 percig forraljuk, majd tejföllel elkevert liszttel behabarjuk. Jól kiforraljuk, cukorral ízesítjük. ...
bkisseva bkisseva
Süti ajánló
csokis avokádókrémes muffin ! ibolya58
Kókuszos-mákos szelet - glutén és tejmentes bkisseva
Joghurtos málnatorta areebaba
Ízőrzők – Lajoskomárom horvathnemagdi
Tejszínes mézes-krémes horvathnemagdi
Mézes-almás sütemény recept jamborlulu
Arab etelek margareta51
Hókifli suzymama
Túrós rétes egyszerűen gyorsan tundihugi
Keksz torony bubszi
Szárnyas receptek
Sós, édes finomságok rizsből snibolya
MIKRÓS Csirke, paprikás mártás bubszi
Barackos csirkemell sarkadykati
Sült csirke rizzsel főzve bubszi
Sztroganov csirke ancus56
Pulyka magyaros töltelékkel janna53
Töltött tök recept jamborlulu
Húsvéti recept gyűjtemény bkisseva
Gerslileves 1vargaildyko
Csirkés tepsis zöldségek tárkonnyal horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Vörösboros marhapörkölt bulac57
Arab etelek margareta51
Töltött saláta agimami7
Bográcsgulyás bubszi
Csevap horvathnemagdi
Debreceni tokány 4. bubszi
dalmát fazék! ibolya58
5 mennyei pizza grimilda
Bográcsgulyás II. bubszi
Marhahúsleves............. ...... mailona
Sertésből készült ételek
Alföldi húsgombóc klerierzsi
Bugaci borsós betyár! ibolya58
Babos káposztaleves horvathnemagdi
Böllértokány bubszi
Rakott padlizsánok macoka65
*HÚSVÉTI*tormás tekercs* bubszi
Zöldségekkel tölt. sertéscomb martimarti
Burgonyafelfújt szűzpecsenyéve bulac57
Rakott sült hús klarika47
Mexikói rakott bab tundihugi
Halból készült ételek
Lazac roston berni mártással bubszi
Lazac egyszerűen 1955viki
Ponty kékre főzve bubszi
Gombás Ponty Tejfölben 1vargaildyko
Halászlé 8. bubszi
Ezt még egyszer kiteszem . . . sarkadykati
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
a tenger gyumolcsei sajtszozba sallaine
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Rostonsült lazacderék kapros bubszi
Vad ételek
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Recept rakosferenc
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Nyúlpörkölt margoka59
Karácsonyi ételek tomicica
Gombás fogolypecsenye bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Dödölle rauchne02
Spagetti ajánló
Zöldséges bolognai spagetti recept jamborlulu
Olajbogyós-tonhalas bolognai rochlitzne
Carbonara veronika74
Sprotnis spagetti horvathnemagdi
Négy finom saláta ünnepek után roanna
Spagetti Carbonara recept jamborlulu
Csirkés gombás tészta sajtkrumpli
Borjúkaraj olasz módra zsokanita
Rakott tészta zsokanita
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizza recept baggesz20
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
Káposztás-sonkás töltelék bubszi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Hawai pizza házilag recept kovacs_zsoka
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Update 1-es pizza 1955viki
Hamis pizza bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Hamburger buci recept boszorlany
Csirke hamburger banb
Sajtburgerleves recept roanna
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU