Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Japán puding margoka59
Rakott kifli 1. bubszi
Beigli vercse
Mogyorórudak veronika74
Sand torta bubszi
Tejberizs klarika47
Cukkini bundában margoka59
Epres sajtkrémtorta rochlitzne
Frank fagyi agimami7
Ananászos sütemény gereica
Szárnyas receptek
Grillezett csirkemell keri007
Majd egyszer megcsinálom sarkadykati
Hamburger baratnu
Sajtos pulyka I. zuzmara1
Laktató egytálételek a családnak: 7 szuper recepttel tinka1951
Göngyölt káposzta nnpapszi
Zöldséges rizses hús pulykából reifregina
Tésztasaláta, a megunhatatlan horvathnemagdi
Sajttal,sonkával töltött csirkemell recept boszorlany
Tejszínes-brokkolis pulykaragu recept kovacs_zsoka
Marhából készült ételek
Kolozsvári káposzta bubszi
Rakott zöldbab Ádi módra gaby13
Vacsoracsata-Jázmin-Főétel veronika74
Lakodalmas leves petezsolt
Mincsetabir macoka65
Roston sült kolbászkák bubszi
Hússaláta 1. bubszi
Kedd horvathnemagdi
marhanyelv körözöttel töltött bubszi
Lakodalmas leves petezsolt
Sertésből készült ételek
Cukkinis lasagne recept toth_beata
recept mamucika
Pulykamell-szeletek rokfortos. bubszi
Pécsi aprópecsenye Zsuzsamamától recept suzymama
Füstölthúsos töltött káposzta recept toth_beata
Húsvéti sonkaleves klara50
Almás-tormás csülök rochlitzne
Gazdag húsos lecsó rochlitzne
Sajtos hús korall44
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Halból készült ételek
Recept jjanosne
Bácskai halászlé bubszi
Bajai halászlé 2. bubszi
Halászlé zsokanita
Fokhagymás hal bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Cikória halfilével bubszi
Molnárponty farfallével bulac57
Pisztráng alufóliában bubszi
Dunai halászlé 3 bubszi
Vad ételek
Óda a töltött káposztához tripike
Őzpörkölt vadász módra bordat
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Fácánsült lilikonyhaja
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Spagetti ajánló
VEGA pizza recept boszorlany
Hagymás-sütőtökös spagetti recept toth_beata
Sajtos rakott spagetti recept baggesz20
Spenótos spagetti veronika74
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Császár-spagetti bubszi
Spagetti sült fokhagymával bulac57
Spagetti paradicsomos húsgombóccal horvathnemagdi
x nagyuska
Kukoricás wok recept gonda_katalin
Pizza receptek
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
Török pizza (lachmacun) ildus0310
Sitty-sutty pizza horvathnemagdi
Croissant horvathnemagdi
Őszi pizzák horvathnemagdi
Sütőporos lángos nanoka72
Házi laktató pizza horvathnemagdi
Pizza agiccaa
Mini pizza bubszi
Hamburger receptek
Sajtburgerleves recept roanna
Virslis kifli veronika74
Sajtos hamburger bubszi
Hamburger baratnu
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Csirke hamburger banb
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU