Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Linzer és isler gabfe
Marcipánpraliné tundihugi
Meggyes-diós macskaszem bkisseva
Isler dióval recept gonda_katalin
Intelligens krémes majus55
Kakaós torta bubszi
Linzer rudacskak margareta51
Havasi gyopár horvathnemagdi
Tejbegríz extra horvathnemagdi
Kinder szelet magdy35
Szárnyas receptek
Kínai gasztronómia2 szandra4
4 csoda-recept - 10 perc alatt grimilda
Szuvlaki másképp (görög) bubszi
Vendégváró husi bulac57
Kelbimbóval sült csirkemell recept baggesz20
Recept jjanosne
csirkeCSONTLEVES bubszi
Rántott csirke bkisseva
Paradicsomos csirkemáj recept toth_beata
Illatos-omlós pulykaszelet klara50
Marhából készült ételek
Finom falatok piroska0101
Csípős marhacurry veronika74
Mészáros tokány margoka59
Bakonyi Betyárleves 1vargaildyko
Bakonyi betyárleves 1vargaildyko
Receptek jjanosne
Töltött gombás burgonya veronika74
Csipős marha carry skorpio07
Mexikói chilis hús bubszi
Dupla erőleves kacsamájjal horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Tejfölös zöldborsó ragu knédlivel horvathnemagdi
x nagyuska
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Nyírségi gombócleves Kittitől horvathnemagdi
Szűzérmék laskagomba pörkölttel suzymama
Magyar gasztronómia grimilda
Köményes, bőrös, párolt sertés bubszi
Bakonyi húsgombócok reifregina
Hidegen finomat! horvathnemagdi
Epe-kímélő diéta! horvathnemagdi
Halból készült ételek
Halragu zöldborsóval bulac57
rántott ponty csíki mártással faciendum
Kapros lazacfilé recept gonda_katalin
Lazacos sugo veronika74
Diós-zelleres haltekercsek horvathnemagdi
Lazac zöldfűszeres vajjal rochlitzne
Házi "szardínia" készítése bubszi
Fokhagymás ponty bubszi
Paprikás sült hekk reifregina
Ponty, reform módra bubszi
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Almával töltött fácán bulac57
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Itt van az ideje sarkadykati
Spagetti ajánló
Seneca: bajuszpapi
Receptek jjanosne
Majorannás Marhasült 1vargaildyko
Spagetti ahogy én készítem recept gonda_katalin
Csőben sült zöldségek tészta ágyon recept gonda_katalin
a tenger gyumolcsei sajtszozba sallaine
Rucolapestós spagetti veronika74
Mai menű horvathnemagdi
Thai spagetti recept gonda_katalin
Sós főtt tészták kloppenburg
Pizza receptek
Törökös pizza horvathnemagdi
Csipős kolbászos pizza horvathnemagdi
Pizza tészták kerzsi58
Tortilla chips klerierzsi
Káposztás-sonkás pizzatöltelék bubszi
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Magyaros rátét bubszi
Pizza parnacskak margareta51
Pizza 1vargaildyko
Csavart mogyorókrémes csiga suzymama
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Sajtburger veronika74
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburger horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hamburger buci recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU