Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Halpuffancs biharijudit
pehelykönnyű túróspite janoselek
Tejszínes csokoládéhab képvise bubszi
Sonkás-zsályás csirkemell bulac57
Császármorzsa 1-2 lilikonyhaja
Habos mákos karácsonyra gereica
amerikai palacsinta ! 5' ibolya58
Madártej tojáslikőrrel horvathnemagdi
Zabkorpás-csokoládés keksz horvathnemagdi
Finom süti recept piroska0101
Szárnyas receptek
Kapros túróval töltött pulyka, bubszi
Spenótos csirkemell spagetti ágyon recept toth_beata
A praktikus padlizsán nyomában agnia
Mexikói palacsinta 1. bubszi
E-mailba kaptam! jjanosne
Rakott karfiol martimarti
Csirkés Cézár-saláta horvathnemagdi
Indonéz palacsinta bubszi
4 gyors, de merész receptcsoda - ínyenceknek suzymama
Sütőtökös csirke recept baggesz20
Marhából készült ételek
Szaftos raguk marhából horvathnemagdi
Szoljanka 4. bubszi
Puchero (nemzeti eledel) bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Arab etelek margareta51
Rakott karfiol - mintha horvathnemagdi
A levesbe horvathnemagdi
Chilis tortilla recept kovacs_zsoka
Marhahúsos brokkoli-saláta horvathnemagdi
Gulyásleves mohini
Sertésből készült ételek
Töltött fasírt tundihugi
Sertéshús-saláta 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Elzászi húsos káposzta bubszi
Won-Ton leves lilikonyhaja
Receptek horvathnemagdi
Kapribogyós húsgombócok boros horvathnemagdi
Szolnoki és Karcagi bojtáravató yaskane
Töltött káposzta édeskáposztáb bubszi
Görög lecsó: ujjozsef
Halból készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Pisztráng borban bubszi
Cukkinis lecsós ponty: ujjozsef
Káposztás harcsa bubszi
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Hideg fogastekercs bubszi
Halas szoljanka leves bubszi
bakonyi halleves ! ibolya58
Halfilé paradicsomos... bulac57
Lazactatár krémsajttal veronika74
Vad ételek
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Fácánleves berántva II. bubszi
Almával töltött fácán bulac57
Tepsis szarvasragu bulac57
Hal a tortán jjanosne
x nagyuska
Baszk fácán baratnu
Indiai rizssaláta bubszi
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Spagetti ajánló
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
B betűs receptek horvathnemagdi
Rucolapestós spagetti veronika74
Göngyölt hús olaszosan 1vargaildyko
Spagetti saláta recept toth_beata
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Szójás-húsos spagetti bubszi
Húsvéti receptek dumalady
Répás mártás klerierzsi
Brokkolibéka recept jamborlulu
Pizza receptek
Calabriai pizza bubszi
Különleges húsvéti kalács: az Osterpinze horvathnemagdi
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Pizzás tekergő bubszi
Lecsós pizza bubszi
vékony pizza grimilda
Gluténmentes-pizza horvathnemagdi
Búzacsírás Pizza Tészta 1vargaildyko
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hawaii burger veronika74
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Sajtburgerleves recept roanna
Hamburger buci recept jamborlulu
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU