Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Túrógombóc málnaöntettel... 1vargaildyko
*HÚSVÉTI**sonkás kenyér** bubszi
Almás-csokis kocka yaskane
Almás-meggyes muffin recept kovacs_zsoka
áfonyás narancsos muffin ! ibolya58
Édes töltött kifli rochlitzne
ribizlis-habos álom faciendum
3bit szelet horvathnemagdi
Zserbó kifli 1vargaildyko
Citromkrémes eperrolád bulac57
Szárnyas receptek
Ma fánkot sütök...:) bodaaniko
Barátok kedvence - "Isteni" margitanya
GOMBÁS TYÚKleves bubszi
Pasifogó tepsis hús rochlitzne
5 isteni epres recept grimilda
Házi májkrém anna5971
Tejszínes-fokhagymás zöldség-p horvathnemagdi
Pácolt rakott csirkemell mailona
Rakott csirkemell vorosrozsa66
A medvehagymáról minden, amit tudni kell baratha
Marhából készült ételek
Rakott törökparadicsom bubszi
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!” anna4459
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Szatmári lakodalmas bubszi
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
V.boros m.pörk.f.hagymás gomb. korall44
Palócleves 2. horvathnemagdi
Hétvezér-tokány 1. bubszi
Ízőrzők –Óbánya– horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Zöldséges-paradicsomos sertésragu recept toth_beata
Amerikai rakott burgonya 1vargaildyko
Pikáns sonkagombócleves horvathnemagdi
Palócleves recept toth_beata
T betűs recept horvathnemagdi
Sertésérmék édes-savanyú zölds bubszi
Sertéskocsonya bubszi
Finom falatok piroska0101
Töltött káposzta klarika47
zöldséges bitok! ibolya58
Halból készült ételek
Oliva olajban konfitált afrikai harcsaderék borsótextúrákkal suzymama
Karácsonyi menűsor korall44
Halászlé gombóccal yaskane
Lazac valois módon bubszi
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Gombás ponty tepsiben jozsef_olah_9843
Halételek jozsef_olah_9843
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Rakott pisztráng bubszi
5 tipp a család egészségesebb veronika74
Vad ételek
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
savanyú burgonyaleves ibolya58
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Fácánleves Újházi módra bubszi
Recept jjanosne
Receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Paradicsomos húsgombóc horvathnemagdi
Spagetti magyarosan bubszi
Bolognai spagetti másképp recept baggesz20
Zöld csütörtök - Népi szokás maroka
Olasz zöldségleves rochlitzne
Olasz zöldségleves recept toth_beata
Ízletes Spagetti 1vargaildyko
Hamis túrós (túró nélküli) sütemény recept kovacs_zsoka
Bácskai füstölt spagetti p. lilikonyhaja
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizzakifli bubszi
Pizza funghi bubszi
Pizzás csiga 2 recept gonda_katalin
Pizza lalakne
Olcsó házi leveles tészta veronika74
Búzacsírás Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizza recept horvathnemagdi
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Pizza recept flammerne
mai recept faciendum
Hamburger receptek
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Hamburger zsemle vagikriszti
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
Hamburger baratnu
Hamburger horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU