Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Fahéjas-csokis keksz veronika74
Receptek jjanosne
Farsangi fánk horvathnemagdi
Kókuszos habcsók bubszi
Sárga tetejű diós vagy mákos bubszi
Rózsa szelet recept jamborlulu
Almás mascarponés csábítás sütés nélkül! vorosrozsa66
Madártej bubszi
Édes pogácsa feketeszeder ... rochlitzne
ÉDESSÉG AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Fényezett csirkesaláta bubszi
Waldorf saláta bubszi
RÁNTOTT kakasSZELET SAJTMÁRTÁS bubszi
Tárkonyos csirkeragu leves 2. veronika74
Baconbe göngyölt csirkemell veronika74
Karácsonyi pulykasült bodaaniko
Pikáns nyári ragu recept jamborlulu
Tejfölös tökfőzelék, kapros pulykamellpörkölttel recept jamborlulu
Csirkemell amerikai módon bubszi
Sokszínű töltött csirkemell recept kovacs_zsoka
Marhából készült ételek
Bécsi tányérhús horvathnemagdi
Gulyás leves zsokanita
Erőleves recept kovacs_zsoka
NAGYON MAGYAROS BABgulyás bubszi
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Mexikói Hot Dog bubszi
Káposztás bableves klara50
Mikszáth Kálmán palóclevese macoka65
Hétvezér tokány bubszi
Scsí fehér káposztából bubszi
Sertésből készült ételek
Sertésszeletből pizza horvathnemagdi
Csurgói sertésszelet 1vargaildyko
Székelykáposzta . bokodi53
Vásárhelyi fehér kolbász bubszi
Búbos hús korall44
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod tinka1951
Receptek horvathnemagdi
Asztúriai húspástétom tésztába bubszi
Recept jjanosne
Recept jjanosne
Halból készült ételek
D betűs receptek horvathnemagdi
Ponty sörben pácolva. bubszi
Bajai halászlé maroka
Pontypörkölt bubszi
Filézett pisztráng egészben bubszi
Lazacos édeskömény saláta zsokanita
Zsenge zöldségragu, avagy horvathnemagdi
Hidegben is kiegyensúlyozottan... haaapci
Receptek horvathnemagdi
Szentesti ponty recept jamborlulu
Vad ételek
Tepsis szarvasragu bulac57
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Rapsic vadas macoka65
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Almával töltött fácán bubszi
Töltött káposzta bkisseva
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Töltött káposzta klarika47
Fácánleves berántva II. bubszi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Spagetti ajánló
Tészta babbal és juhsajttal recept jamborlulu
Hát ez nagyon finom kaja...... maca23
Saláták, öntetek kannalidia
Húsvéti sörös csülök horvathnemagdi
Csőben sült gombás-tojásos tészta recept baggesz20
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
Tészta szerda korall44
BOLOGNAI levesEGYTÁL bubszi
Bácskai füstölt spagetti p. lilikonyhaja
Pizza receptek
Combos pizza horvathnemagdi
Pizza tészta receptek bkisseva
Pizza recept horvathnemagdi
Tepsis pizza horvathnemagdi
Pizza-szendvics bubszi
Pizza recept flammerne
Pizzás csiga kukoricával recept toth_beata
Pizza baratnu
3 villámgyors pizzarecept grimilda
Töltött pizza moncsika77
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger recept baggesz20
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger zsemle recept baggesz20
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi hamburger recept jamborlulu
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU