Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Meggyes Piskóta recept kovacs_zsoka
Virágos sütemény bubszi
Tatin torta areebaba
Banános sütemény banb
Mostoha zöldségünk a Cékla suzymama43
Túrós batyuk muffin formában . mailona
Darálós süti kati53
Sütés nélküli almatorta akiram45
Barackos tejfölös /hideg / horvathnemagdi
Piskótatorta sütés nélkül bulac57
Szárnyas receptek
Tejszínes-gombás csirkefalatok 1vargaildyko
Barackhab recept kannalidia
4 MESÉS LEHETŐSÉG A FOGYÓKÚRÁH szabonekatalin
Biryani - iraki rizses, mazsol bubszi
Az igazi és legfinomabb horvathnemagdi
Csirkecomb görögösen ! edesangyal
Kínai mézes csirke 1vargaildyko
Zöldbabos sültcsirke recept mamucika
Recept S.Katikától.. bodaaniko
kolozsvári csirke ibolya58
Marhából készült ételek
Mandulás borjúborda bubszi
Cseh marharagu bulac57
húsos " gombóc " ibolya58
Minden cseppje aranyat ér inrid77
Házi Marhahúsleves 1vargaildyko
Szabolcsi rakott felsál bubszi
hagymás marha háziasszony módra ibolya58
A sokoldalú darált hús bulac57
Rakott hús tundihugi
Sertésből készült ételek
Ormánsági töltött dagadó bulac57
Flauta bubszi
Finom sertésláb klara50
Sörgulyás bubszi
Húsos-zöldséges lencseleves recept toth_beata
Bihari rakott káposzta recept kovacs_zsoka
Rakott spagetti keri007
Töltött dagadó - másként jupiter21
Gyors ízes fánk bubszi
Töltött hús bubszi
Halból készült ételek
Halra fel! horvathnemagdi
5 hipergyors sült hús grimilda
Grillezett lazac kapribogyóval veronika74
Részeges ponty jozsef_olah_9843
*UPDATE* Lazac fasírt 1vargaildyko
Fogas tempura sütőtökkel suzymama
TVN .... Baráti találkozó itt a blogon ..13 bodaaniko
Rántott Ponty 1vargaildyko
Pisztráng gőzölve petezsolt
Halropogós bubszi
Vad ételek
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Szegedi fácángulyás bubszi
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
burgonyás ételek marti1951
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Fácán raguleves recept baggesz20
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Bakonyi fácán recept baggesz20
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti parmezánnal recept jamborlulu
Burgundi marharagu veronika74
Tárkonyos-sajtmártásos tészta 1vargaildyko
Darált húsos rakott karfiol horvathnemagdi
Kínai csirkés spagetti recept kovacs_zsoka
Spagetti holland módra horvathnemagdi
Fokhagymás-csirkés spagetti recept gonda_katalin
Milánói Spagetti 1vargaildyko
Hétfő wikers
Margit hozta sarkadykati
Pizza receptek
Pizzás csiga vorosrozsa66
Töltött pizza klerierzsi
Pizzás csiga 1 recept baggesz20
Sütőporos lángos yaskane
Fehér-pizza horvathnemagdi
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
Sonkás - kolbászos pizza keri007
Pizza carbonara recept kovacs_zsoka
Medvehagyma ! ibolya58
Olcsó házi leveles tészta veronika74
Hamburger receptek
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger zsemle recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi hamburger veronika74
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept baggesz20
Válassza a szóját! margoka59
Óriás hamburger angyalka___
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU