Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Krumplis palacsinta margoka59
Cukros kifli recept baggesz20
Eszkimó kunyhó veronika74
Besztercei szilvástorta bubszi
4 könnyű, zsírégető gyümölcsös turmix recept klementinagidro
Suhajda-Erdélyi csemege bubszi
Brazil diótorta bordat
Mágnás diós pite rochlitzne
Sajtos krumplitorta almával horvathnemagdi
Meggyes fanta szelet bkisseva
Szárnyas receptek
Borjújava Jókai módra agimami7
Illatos omlós csirkemell horvathnemagdi
Szezámmagos csirkefalatok veronika74
Ma ezt a receptet ki próbáltam skorpio07
Hagyma ágyon sült csirkemáj bkisseva
Szalonnás máj bubszi
Zöldborsós csirketokány bubszi
Mandulás rántott csirke baratnu
Csirkecsíkok Sztroganov-módra mohini
Márton napja agnia
Marhából készült ételek
húsos " gombóc " ibolya58
Főtt marhahús almás tormamártással recept gonda_katalin
Marhahús parasztosan 1vargaildyko
H betűs receptek horvathnemagdi
Főételek szabonekatalin
Zöldborsó leves vajgaluskával horvathnemagdi
Kávés marharagu bulac57
P betetűs receptek horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Vadas csirke veronika74
Sertésből készült ételek
Sóban sütve horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Diós linzer reifregina
Különleges rakott kelkáposzta bubszi
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Ázsiai sertéssült ananászos... ujjozsef
Brassói aprópecsenye horvathnemagdi
F betűs recept horvathnemagdi
Tepsis csülök klara50
Régi hajdúsági ételek tinka1951
Halból készült ételek
Lazac cukkinis tócsnival 1vargaildyko
Receptek molnarimre
karácsonyi pisztráng faciendum
Töltött kenyérszeletek migova
Tojásos lazacos spárga bkisseva
Vajas pisztráng bubszi
Paprikás pisztráng, angolos édesburgonyával recept gonda_katalin
Fogas tempura sütőtökkel suzymama
Ponty szürke szószban recept toth_beata
Batyus lazac horvathnemagdi
Vad ételek
Fácánleves Újházi módra bubszi
Itt van az ideje sarkadykati
Csülök Eta módra! nanoka72
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Vacsora csata recept! jjanosne
Dödölle rauchne02
Rapsic vadas macoka65
Fácánpaprikás bubszi
Nyúlpörkölt veronika74
Kevert linzer torta bubszi
Spagetti ajánló
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
Már egyszer megcsináltam sarkadykati
Gombás nyúlcomb bulac57
Rakott spagetti......... maca23
Répás mártás klerierzsi
Saláták, öntetek kannalidia
Olasz spagettisaláta bubszi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Narancsos sült, tésztával bubszi
Milánói spagetti recept toth_beata
Pizza receptek
Vegetáriánus pizza recept gonda_katalin
Mini pizza bubszi
Kombe horvathnemagdi
Pizzák kloppenburg
Pizza rochlitzne
Pizza Luca bubszi
Töltött pizza horvathnemagdi
Töltött padlizsán sarkadykati
Pizza sükösdiesen ujjozsef
Pizzás csiga tundihugi
Hamburger receptek
Hamburger buci recept jamborlulu
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU