Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Karácsonyfa bubszi
Csokoládétorta. bubszi
ALMATORTA variációk lizawolf
Szilvás kevert recept baggesz20
Madártej szelet lantosneevi
Mamut szelet 1vargaildyko
Szaloncukor házilag idgie1975
Piskóta alapok bkisseva
Tarka kifli rochlitzne
Mák, mák, mák... nanoka72
Szárnyas receptek
bősárkányi pulykamell ibolya58
NYÚZOTT kacsaLEVES RÖMERTOPFBA bubszi
Zsuzsa-mama főzőoldala horvathnemagdi
TÖLTÖTT Pulyka bubszi
Rakott kelkáposzta tundihugi
Pulykasaláta avokádóval bubszi
Whiskey-s csirkemájkrém rochlitzne
Paprikás – sajtos lepény veronika74
Csirke köményes mártásban bubszi
Pulykasróf Franci módra bulac57
Marhából készült ételek
Befsztroganov bubszi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Svéd gombasaláta pacsakute
Pulykasült recept klementinagidro
Főételek szabonekatalin
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Francia konyha brozsika
Csángó gulyás bubszi
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Sertésből készült ételek
rakott káposzta faciendum
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Ízőrzők – Csurgó – horvathnemagdi
Töltött dagadó recept jamborlulu
Tátrai batyu bubszi
Káposztás csülök klara50
x nagyuska
Halas kolbász bubszi
Lencsefőzelék zöldfűszeres klara50
Sonkás-sajtos húspogácsák bulac57
Halból készült ételek
Ponty sörben pácolva bubszi
Pisztráng Choron* módra bubszi
Lazactatár krémsajttal veronika74
P betűs receptek horvathnemagdi
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Töltött pontyfilé. bubszi
Al-dunai halászlé bubszi
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Bajlódsz a spárgával? agimami7
Bajlódsz a spárgával? grimilda
Vad ételek
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Római tálas receptek sarkadykati
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Recept rakosferenc
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti másképp recept baggesz20
Palacsinta torta spenóttal és bolognai raguval recept jamborlulu
Füstölt tarjával töltött gombafejek recept jamborlulu
Tárkonyos harcsa rakosferenc
Bolognai rakottas karfiollal recept baggesz20
Tejszínes tészta tenger gyümölcseivel recept boszorlany
Mozzarellával töltött padlizsántekercsek fokhagymás spagetti kovacs_zsoka
Bolognai leveles tésztában recept jamborlulu
Paprikás spagetti bulac57
Töltött csülök 1. klara50
Pizza receptek
Pizzás tekercs suzymama
Tuti sikeres pizza margareta51
pizza jutka31
Pizza tekercs bubszi
Pizzás csigák tundihugi
Sonkás tekercs tereza54
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
Pizza tészta II. bubszi
Calabriai pizza bubszi
Pizza fajták elkészítése anne74
Hamburger receptek
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Sajtos hamburger bubszi
Sajtburgerleves recept roanna
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
x nagyuska
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi hamburger recept gonda_katalin
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU