Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Kukoricaprósza horvathnemagdi
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Csokoládés almakarikák lyzbet3
kakaós csiga tereza54
karamellás krémes ! ibolya58
Túrókrémes piskótatekercs bubszi
Málnás lepény klerierzsi
Finom Kevert Almás 1vargaildyko
Radir szelet/Gyongyi/ margareta51
Szárnyas receptek
Pulykasaláta avokádóval bubszi
Csirkemell rétesbundában 1vargaildyko
Sült kacsamell, almás körettel bubszi
Ropogós csirke bulac57
Mézes csirkeszárnyak burgonya veronika74
Kacsacomb rozmaringos mártásb margitanya
Csirkés-zöldséges cannelloni : suzymama
Csípős csirkesaláta recept baggesz20
Cannelloni paprikás csirke maradékból recept jamborlulu
V betűs receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Erőleves horvathnemagdi
húsos sütemény ! ibolya58
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Savanyú marha recept gonda_katalin
x nagyuska
Vadas marha, zsemlegombóccal horvathnemagdi
korhely bableves faciendum
Sörös gulyás reifregina
Mézes részeges körtével bubszi
Ajándék 4 literes kukta... fagorbolt
Sertésből készült ételek
Húsos derelye........ mailona
Hús rolád baconos savanyú kápo snibolya
Bolgár gyuvecs 1. bubszi
Nyírségi gombócleves suzymama
Csülök cipóban sütve recept baggesz20
Csabai kolbász 2. bubszi
DARÁLTHúSOS Muffin bubszi
Receptek horvathnemagdi
Rakott kelkáposzta recept baggesz20
Recept jjanosne
Halból készült ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
Krémsajtos füstölt lazac, grillezett burgonyával recept jamborlulu
Harcsapaprikás recept gonda_katalin
Karácsonyi menü - még néhány ötlet horvathnemagdi
Káposztás halleves horvathnemagdi
bakonyi halleves ! ibolya58
Fogas koktél jozsef_olah_9843
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Vadhús horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Hal a tortán jjanosne
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Fácánleves berántva I. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Spagetti ajánló
Spagetti saláta zsokanita
Sárga tőkehal burgonyaágyon sütve recept jamborlulu
Cukkinis ételek bkisseva
Fokhagymás spagettisaláta klerierzsi
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Rakott bolognai spagetti juditmama
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
Csábító spagetti a sütőből tele minden jóval! suzymama
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Recept jjanosne
Pizza tészták anne74
Pizza gabfe
Cukkinis ételek bkisseva
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Kovi ubi horvathnemagdi
Feta, a görög mítosz horvathnemagdi
Mikros sutik stb. margareta51
Paradicsomos-pizza horvathnemagdi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Aztán mégis. horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept toth_beata
x nagyuska
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU