Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Musttal, borral
Szüret! - kiált föl az ember, ha valami jól sikerül. Olyan boldog tud lenni, mint a szőlősgazda, akinek a tőkéit nem verte el a jég, nem tette tönkre a vihar, nem tizedelte meg a madársereg, összetrombitálhatja a családtagokat, barátokat, ismerősöket, foghatják az ollót, a puttonyokat, és szüretelhetik a csodálatos, édes fürtöket. A következő élvezet a mustivás, s akit jó recepttel, türelemmel áldott meg az isten, és nem óhajtja becsapni önmagát, az a végén a finom bort élvezheti egy hagyományos vasárnapi ebéd vagy egy könnyű vacsora után. A receptkönyvek szorgalmas forgatói viszont azt is tudják, hogy sok-sok finom ételt készíthetünk musttal is, borral is. Sőt, hogy ne csupán idényben főzhessünk musttal, le is fagyaszthatjuk, vagy üvegbe zárhatjuk, s a zimankós télbe vagy a kora tavaszba is behozhatjuk a konyhába a napfényes ősz ízeit.

Must lefagyasztása

A mustot műanyag palackokba vagy műanyag dobozokba töltjük és lefagyasztjuk. Céljainkra kiválóan alkalmasak a jól kiöblített Tetrapack csomagolóanyagok (üdítősdobozok, tejesdobozok). Ezeket a szögletes dobozokat helytakarékosan tárolhatjuk.

Must tartósítása

Muston kívül nincs más hozzávalója és rendkívül egyszerű az elkészítése. A mustot egy befőzőfazékban 10 percig forraljuk, forrón tiszta üvegekbe töltjük és lezárjuk. Szárazon kidunsztoljuk.

Balatoni mustos pecsenye

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb, 4 dl must, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 kisebb hagyma, 3 szem feketebors, 8 dkg sertészsír, 3 borókabogyó, 2,5 dkg liszt, só.

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és a paradicsommal együtt nagyobb kockákra vágjuk, a gyökérféléket lereszeljük. Egy lábasban a zsíron megpirítjuk a húst, mellédobjuk a hagymát, a paprikát, a reszelt gyökérféléket és néhány percig együtt pirítjuk. Most jönnek a paradicsomkockák és újabb néhány perces pirítás. Felöntjük a musttal, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A húst felszeleteljük és előmelegített tálra rendezzük. A mártást leszűrjük, liszttel megszórjuk, összeforraljuk és a pecsenyére öntjük. Gombóccal tálaljuk.

Mustban párolt marhahús

Hozzávalók:

1 kg marhalábszár, fél l must, 2 húsleveskocka, 1 sárgarépa, egy gyökér, késhegynyi pirospaprika, késhegynyi frissen őrölt feketebors, 1 dl tejföl, só.

Elkészítése:

A húst 1 liter vízben a leveskockákkal, a gyökérfélékkel, a paprikával, a borssal és némi sóval puhára főzzük. A megfőtt húst felszeleteljük és előmelegített tálra tesszük. Turmixban pépesítjük a gyökérféléket, majd felfőzzük a musttal és 2 dl húslevessel. Tejföllel finomítjuk, sózzuk, borsozzuk és a hússzeletekre öntjük.

Vörösboros málnakrémleves

Hozzávalóok:

45 dkg málna, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 2 dl vörösbor, 2 kanál konyak, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 ek porcukor.

Elkészítése:

A málnából kiveszünk egy maréknyit és behűtjük. A többit összeturmixoljuk, hozzámixeljük a többi hozzávalót is. Az egészet jól behűtjük, csészékbe tesszük, a tetejét málnaszemekkel díszítjük.

Részeges őszi gyümölcssaláta

Hozzávalók:

2 alma, fél kg szőlő, 5 dkg darált dió, 1 ek citromlé, fél dl desszertbor, 5 szem érett szilva, 2 ek porcukor.

Elkészítése:

Az almát 1,5x1,5 centis kockákra vágjuk és nyakon öntjük a citromlével. Elkeverjük a leszemezett szőlővel és a kimagozott, vékony szeletkékre vágott szilvával. Megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk a citromlével, valamint a borral és megszórjuk a durvára vágott dióval. Jól behűtve tálaljuk.

Vörösborkocsonya

Hozzávalók:

6 lap zselatin, 4 dl vörösbor, 1 narancs, 2 ek cukor.

Elkészítése:

A zselatint hideg vízben beáztatjuk és 5-10 perc elteltével egy kis edényben enyhe tűzön feloldjuk. A feloldott zselatint egy habverővel belekeverjük a cukrozott vörösborba. Forró vízzel leöblítjük a narancsot és a héját egy finom reszelővel lereszeljük. Utána kicsavarjuk, a levét hozzáadjuk a borhoz. A narancslé felét és a cukrot összekeverjük a borral. Kis vörösboros poharakba töltjük, és a hűtőben kikeményítjük. A maradék narancshéjjal díszítjük.

Vörösboros marhapörkölt a szabadban

Hozzávalók:

1 kg lábszár, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, köménymag, só, 3-4 dl száraz vörösbor.

Elkészítése:

A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, beleforgatjuk a felkockázott húst. Sózzuk, időnként kevergetve saját levében pörköljük. Amikor zsírjára sült, rászórjuk a paprikát és ráöntünk egy kevés bort. Rászórjuk a köménymagot és állandóan ügyelve arra, nehogy leégjen, félpuhára pároljuk (fél deci bornál többet ne tegyünk bele egyszerre). Ekkor belekarikázzuk a paprikát, a paradicsomot és beletesszük a zúzott fokhagymát.

Vörösboros vaddisznósült

Hozzávalók:

1 kg bőrös vaddisznócomb, 3 dkg só, fél kg leveszöldség, 10 dkg hagyma, 5 g fokhagyma, 2 g szemesbors, 1 g kakukkfű, 1 babérlevél, 2 g borókabogyó, 3 dl száraz vörösbor, 10 dkg reszelt torma, 1 citrom, 25 dkg hecsedlilekvár.

Elkészítése:

Az előkészített vaddisznócombot úgy kötözzük meg, hogy a bőre kifelé legyen (a kötözött sonkához hasonlóan). A vastagabb leveszöldséget megtisztítjuk és metéltre vágjuk. A maradék leveszöldséget annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a sót, hagymát, fokhagymát, szemesborsot, babérlevelet és a borókabogyót, majd felforraljuk. Beletesszük a húst, hozzáöntjük a bort és gyakori forgatás mellett 2-3 órán keresztül lassan pároljuk. Ezalatt elpárolog a folyadék és a hús puhulása folyamán egyre kevesebb vizet hozzáadva kb. félliternyi folyadéknak kell maradnia. A megpuhult húst kivesszük a léből (túl puha ne legyen, mert akkor nem lehet szépen szeletelni !), leoldjuk a zsineget és a húst tálalásig a folyadékban melegen tartjuk. Eközben enyhén sós vízben megfőzzük a metéltre vágott zöldséget. A citromot 5 szeletbe vágjuk és elosztjuk rajta a tormát. Zöldpetrezselymet is tehetünk rá. A forró húst kb. egycentis szeletekre vágjuk, ezeket átfedéssel egy tálra tesszük, elrendezzük rajta a leszűrt zöldséget, végül leöntjük a leszűrt vörösboros mártással.
bulac57 bulac57
Címkék: zimankós télbe, kora tavaszba, mustot műanyag, szögletes dobozokat, hagymát apróra, zöldpaprikát kicsumázzuk,

B betűs receptek
Bánáti mustkolbász Egy liter finomlisztet habarjunk fel jó édes főtt musttal, hogy csorgós híg legyen. Két liter mustot cserép lábasba tegyünk forrni, 25 deka czukrot, kevés szegfűszeget törve és fahéjat is tegyünk a must közé. A felhígított lisztet csendesen főzzük a must közé, s ha jól fő tegyünk még bele 12 deka finomra tört és szitált keményítőt. Ha jó sürűre megfőztük e pépet, folytonosan keverve, egy szál házi cérnára fűzzünk fel sűrűn cikkekbe hagyott diót, vagy mandulát. Ezt a mandulás cérnát ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ebédre...
vöröshagyma - majoránna - 1 borókabogyó - 1 babérlevél - 3 dl must - 1/2 dl méz - só - 4 kacsacomb - 10 dkg vaj A kacsacombokat megtisztítjuk, enyhén besózzuk. A mézet felhevítjük, majd felöntjük a musttal, és forrásig melegítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! Amikor a mézes must kihűlt, beletesszük a kacsacombokat, mellédobjuk a babérlevelet meg az összetört borókabogyót, s a húst egy éjszakát érleljük a pácban. Másnap a combokat ...
kissmama kissmama
H betűs receptek
Háromszéki juhtúrós kukoricagombóc Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 4 db tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, ételízesítő Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet, végül a tojásfehérje keményre vert habját. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és a Delikát ételízesítős vízben kifőzzük. A morzsából vajjal pirított zsemlemorzsát készítünk, tálaláshoz ezzel vonjuk be a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
H betűs receptek
Háromszéki káposztás hús Hozzávalók: 8 kis (féltenyérnyi) szelet comb, 8 savanyított káposztalevél, nagyobb fej vöröshagyma, 2 nagyobb savanykás alma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika (csípős is lehet), 1 mokkáskanál csombor, 4 dl tejföl, törött fekete bors, só. A hússzeleteket kalapáccsal kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal, majd mindegyiket külön-külön egy-egy káposztalevélbe csomagoljuk. A csomagokat tűzálló tálra, egymás mellé helyezzük, köré rakjuk a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hegyaljai sertésborda
Hegyaljai sertésborda Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj, 30 dkg paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg liszt, 0,8 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 dl must, törött bors, só. A karajszeleteket kiveregetjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal. Lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A sütésből visszamaradt olajban megpirítjuk a szeletelt gombát és a kockára vágott paradicsomot. Sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A musttal felengedjük, és erős tűzön addig forraljuk, amíg ...
bubszi bubszi
Meddig tart még a bál?
Meddig tart még a bál? Bár fogalmam sincs, hivatalosan meddig tart a farsangi szezon, mi mindenesetre most hétvégén sütöttünk fánkot, amit remek vörös szűrt musttal öblítettük le... És ha már bálról beszélünk, muszáj csatolnom egy témához kapcsolódó videót a Pál Utcai Fiúktól. Nézzétek meg, érdemes. Tiniként rajongtam értük, több koncertjükön is voltam, és akkoriban nem volt házibuli, ami ne az ő zenéjükkel kezdődött volna el. Érdekes, a férjem pont ugyanezt a számot szerette tőlük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Meglepő! Európa első bora magy
vagy újbor, 2 fürt szőlő, 1 csomag kapor, tejföl. Elkészítés: A fél karikákra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, sóval, borssal fűszerezzük, majd ha barnára pirult, meglocsoljuk musttal. Amikor a must elpárolgott, hozzáadjuk a vékony szálasra vágott káposztát, a maradék mustot, és időnként kevergetve, lefedve pároljuk. Mielőtt elkészülne, hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket, és ha kedveljük, egy kevés ...
petyrallyeteam petyrallyeteam
Mustban pácolt kacsacomb hagym
10 gerezd fokhagyma, - 2 kisebb fej vöröshagyma, - 4 szál újhagyma, - 2 babérlevél, - 10 szem bors, - 20 dkg libazsír, - 1 teáskanál méz, - 20 szőlő Elkészítés: Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük ...
maroka maroka
Süti ajánló
Csokoládés gesztenyegolyó renata750510
Hamis mézes 2. horvathnemagdi
Nagymama tortája rochlitzne
Meggyes-kekszes piskóta bubszi
Krémes meglepetés lantosneevi
Mákos kalács rochlitzne
Kókuszos keksztekercs recept kovacs_zsoka
Narancsos-kókuszos rizsfagylal bubszi
Virágkonyha taltos1
Feketeerdő-torta gereica
Szárnyas receptek
Pármai sonkás csirke 1vargaildyko
Pulykamell fonatok baconbe tekert burgonyalabdacsokkal recep jamborlulu
Pulykamell sajtmártással cilamami
Két könnyű nyári saláta grimilda
Zöldborsó pulykamell tundihugi
Sült csirkemáj karibi rizzsel veronika74
Töltött kacsa horvathnemagdi
Csirkeraguleves burgonyagombóccal recept jamborlulu
Karácsonyra reifregina
Brokkolis saláta-torta suzymama
Marhából készült ételek
Hortobágyi palacsinta horvathnemagdi
Bogrács ételek aprochef
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Chili con carne faciendum
Darált húsos tekercs bulac57
Gulyásleves mohini
Sörös gombóc bubszi
Nápolyi húsgombóc bubszi
Orosz zöldségleves klarika47
Gyors zsírégető diéta juditmama
Sertésből készült ételek
Orosházi tányéros bubszi
S betűs receptek horvathnemagdi
gödöllői töltött csirke ibolya58
Szüreti sertéscsülök bubszi
Tepsis húsos burgonya horvathnemagdi
Káposztás Csülök 1vargaildyko
Mini húsos piték ! vicus54
Gy betűs receptek horvathnemagdi
Szűzérmék almapürével bulac57
Ízőrzők – Szepetnek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Puncsos keksz andrilaszlone
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Halas kolbászkák bubszi
Rántott ponty recept kovacs_zsoka
Bajai halászlé recept baggesz20
Tűzdelt ponty bubszi
Furfangos vendégvárók, horvathnemagdi
Pontypörkölt bubszi
Burgonyás ponyty horvathnemagdi
Főételek Karácsonyra smiri
Vad ételek
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Fácánleves berántva II. bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Rapsic vadas macoka65
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Töltött káposzta bkisseva
Spagetti ajánló
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Spagetti Alfredo módján bulac57
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Spagetti mozzarellával bulac57
Császár-spagetti bubszi
Toscana spagetti recept gonda_katalin
Meleg előétel burgonyával és paprikával recept baggesz20
Olasz zöldségleves recept toth_beata
Vacsora csata jjanosne
Eredeti Carbonara spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Szardíniás pizza recept baggesz20
Pizza hólyagos recept boszorlany
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Tatu kifli suzymama
Kovi ubi horvathnemagdi
Kapros-túrós lepény horvathnemagdi
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Pizzás csiga 2 recept gonda_katalin
Pizza Carbonara horvathnemagdi
Melegszendvicsek grimilda
Hamburger receptek
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger veronika74
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Sajtburgerleves recept roanna
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU