Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Musttal, borral
Szüret! - kiált föl az ember, ha valami jól sikerül. Olyan boldog tud lenni, mint a szőlősgazda, akinek a tőkéit nem verte el a jég, nem tette tönkre a vihar, nem tizedelte meg a madársereg, összetrombitálhatja a családtagokat, barátokat, ismerősöket, foghatják az ollót, a puttonyokat, és szüretelhetik a csodálatos, édes fürtöket. A következő élvezet a mustivás, s akit jó recepttel, türelemmel áldott meg az isten, és nem óhajtja becsapni önmagát, az a végén a finom bort élvezheti egy hagyományos vasárnapi ebéd vagy egy könnyű vacsora után. A receptkönyvek szorgalmas forgatói viszont azt is tudják, hogy sok-sok finom ételt készíthetünk musttal is, borral is. Sőt, hogy ne csupán idényben főzhessünk musttal, le is fagyaszthatjuk, vagy üvegbe zárhatjuk, s a zimankós télbe vagy a kora tavaszba is behozhatjuk a konyhába a napfényes ősz ízeit.

Must lefagyasztása

A mustot műanyag palackokba vagy műanyag dobozokba töltjük és lefagyasztjuk. Céljainkra kiválóan alkalmasak a jól kiöblített Tetrapack csomagolóanyagok (üdítősdobozok, tejesdobozok). Ezeket a szögletes dobozokat helytakarékosan tárolhatjuk.

Must tartósítása

Muston kívül nincs más hozzávalója és rendkívül egyszerű az elkészítése. A mustot egy befőzőfazékban 10 percig forraljuk, forrón tiszta üvegekbe töltjük és lezárjuk. Szárazon kidunsztoljuk.

Balatoni mustos pecsenye

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb, 4 dl must, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 kisebb hagyma, 3 szem feketebors, 8 dkg sertészsír, 3 borókabogyó, 2,5 dkg liszt, só.

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és a paradicsommal együtt nagyobb kockákra vágjuk, a gyökérféléket lereszeljük. Egy lábasban a zsíron megpirítjuk a húst, mellédobjuk a hagymát, a paprikát, a reszelt gyökérféléket és néhány percig együtt pirítjuk. Most jönnek a paradicsomkockák és újabb néhány perces pirítás. Felöntjük a musttal, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A húst felszeleteljük és előmelegített tálra rendezzük. A mártást leszűrjük, liszttel megszórjuk, összeforraljuk és a pecsenyére öntjük. Gombóccal tálaljuk.

Mustban párolt marhahús

Hozzávalók:

1 kg marhalábszár, fél l must, 2 húsleveskocka, 1 sárgarépa, egy gyökér, késhegynyi pirospaprika, késhegynyi frissen őrölt feketebors, 1 dl tejföl, só.

Elkészítése:

A húst 1 liter vízben a leveskockákkal, a gyökérfélékkel, a paprikával, a borssal és némi sóval puhára főzzük. A megfőtt húst felszeleteljük és előmelegített tálra tesszük. Turmixban pépesítjük a gyökérféléket, majd felfőzzük a musttal és 2 dl húslevessel. Tejföllel finomítjuk, sózzuk, borsozzuk és a hússzeletekre öntjük.

Vörösboros málnakrémleves

Hozzávalóok:

45 dkg málna, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 2 dl vörösbor, 2 kanál konyak, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 ek porcukor.

Elkészítése:

A málnából kiveszünk egy maréknyit és behűtjük. A többit összeturmixoljuk, hozzámixeljük a többi hozzávalót is. Az egészet jól behűtjük, csészékbe tesszük, a tetejét málnaszemekkel díszítjük.

Részeges őszi gyümölcssaláta

Hozzávalók:

2 alma, fél kg szőlő, 5 dkg darált dió, 1 ek citromlé, fél dl desszertbor, 5 szem érett szilva, 2 ek porcukor.

Elkészítése:

Az almát 1,5x1,5 centis kockákra vágjuk és nyakon öntjük a citromlével. Elkeverjük a leszemezett szőlővel és a kimagozott, vékony szeletkékre vágott szilvával. Megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk a citromlével, valamint a borral és megszórjuk a durvára vágott dióval. Jól behűtve tálaljuk.

Vörösborkocsonya

Hozzávalók:

6 lap zselatin, 4 dl vörösbor, 1 narancs, 2 ek cukor.

Elkészítése:

A zselatint hideg vízben beáztatjuk és 5-10 perc elteltével egy kis edényben enyhe tűzön feloldjuk. A feloldott zselatint egy habverővel belekeverjük a cukrozott vörösborba. Forró vízzel leöblítjük a narancsot és a héját egy finom reszelővel lereszeljük. Utána kicsavarjuk, a levét hozzáadjuk a borhoz. A narancslé felét és a cukrot összekeverjük a borral. Kis vörösboros poharakba töltjük, és a hűtőben kikeményítjük. A maradék narancshéjjal díszítjük.

Vörösboros marhapörkölt a szabadban

Hozzávalók:

1 kg lábszár, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, köménymag, só, 3-4 dl száraz vörösbor.

Elkészítése:

A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, beleforgatjuk a felkockázott húst. Sózzuk, időnként kevergetve saját levében pörköljük. Amikor zsírjára sült, rászórjuk a paprikát és ráöntünk egy kevés bort. Rászórjuk a köménymagot és állandóan ügyelve arra, nehogy leégjen, félpuhára pároljuk (fél deci bornál többet ne tegyünk bele egyszerre). Ekkor belekarikázzuk a paprikát, a paradicsomot és beletesszük a zúzott fokhagymát.

Vörösboros vaddisznósült

Hozzávalók:

1 kg bőrös vaddisznócomb, 3 dkg só, fél kg leveszöldség, 10 dkg hagyma, 5 g fokhagyma, 2 g szemesbors, 1 g kakukkfű, 1 babérlevél, 2 g borókabogyó, 3 dl száraz vörösbor, 10 dkg reszelt torma, 1 citrom, 25 dkg hecsedlilekvár.

Elkészítése:

Az előkészített vaddisznócombot úgy kötözzük meg, hogy a bőre kifelé legyen (a kötözött sonkához hasonlóan). A vastagabb leveszöldséget megtisztítjuk és metéltre vágjuk. A maradék leveszöldséget annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a sót, hagymát, fokhagymát, szemesborsot, babérlevelet és a borókabogyót, majd felforraljuk. Beletesszük a húst, hozzáöntjük a bort és gyakori forgatás mellett 2-3 órán keresztül lassan pároljuk. Ezalatt elpárolog a folyadék és a hús puhulása folyamán egyre kevesebb vizet hozzáadva kb. félliternyi folyadéknak kell maradnia. A megpuhult húst kivesszük a léből (túl puha ne legyen, mert akkor nem lehet szépen szeletelni !), leoldjuk a zsineget és a húst tálalásig a folyadékban melegen tartjuk. Eközben enyhén sós vízben megfőzzük a metéltre vágott zöldséget. A citromot 5 szeletbe vágjuk és elosztjuk rajta a tormát. Zöldpetrezselymet is tehetünk rá. A forró húst kb. egycentis szeletekre vágjuk, ezeket átfedéssel egy tálra tesszük, elrendezzük rajta a leszűrt zöldséget, végül leöntjük a leszűrt vörösboros mártással.
bulac57 bulac57
Címkék: zimankós télbe, kora tavaszba, mustot műanyag, szögletes dobozokat, hagymát apróra, zöldpaprikát kicsumázzuk,

B betűs receptek
Bánáti mustkolbász Egy liter finomlisztet habarjunk fel jó édes főtt musttal, hogy csorgós híg legyen. Két liter mustot cserép lábasba tegyünk forrni, 25 deka czukrot, kevés szegfűszeget törve és fahéjat is tegyünk a must közé. A felhígított lisztet csendesen főzzük a must közé, s ha jól fő tegyünk még bele 12 deka finomra tört és szitált keményítőt. Ha jó sürűre megfőztük e pépet, folytonosan keverve, egy szál házi cérnára fűzzünk fel sűrűn cikkekbe hagyott diót, vagy mandulát. Ezt a mandulás cérnát ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ebédre...
vöröshagyma - majoránna - 1 borókabogyó - 1 babérlevél - 3 dl must - 1/2 dl méz - só - 4 kacsacomb - 10 dkg vaj A kacsacombokat megtisztítjuk, enyhén besózzuk. A mézet felhevítjük, majd felöntjük a musttal, és forrásig melegítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! Amikor a mézes must kihűlt, beletesszük a kacsacombokat, mellédobjuk a babérlevelet meg az összetört borókabogyót, s a húst egy éjszakát érleljük a pácban. Másnap a combokat ...
kissmama kissmama
H betűs receptek
Háromszéki juhtúrós kukoricagombóc Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 4 db tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, ételízesítő Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet, végül a tojásfehérje keményre vert habját. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és a Delikát ételízesítős vízben kifőzzük. A morzsából vajjal pirított zsemlemorzsát készítünk, tálaláshoz ezzel vonjuk be a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
H betűs receptek
Háromszéki káposztás hús Hozzávalók: 8 kis (féltenyérnyi) szelet comb, 8 savanyított káposztalevél, nagyobb fej vöröshagyma, 2 nagyobb savanykás alma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika (csípős is lehet), 1 mokkáskanál csombor, 4 dl tejföl, törött fekete bors, só. A hússzeleteket kalapáccsal kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal, majd mindegyiket külön-külön egy-egy káposztalevélbe csomagoljuk. A csomagokat tűzálló tálra, egymás mellé helyezzük, köré rakjuk a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hegyaljai sertésborda
Hegyaljai sertésborda Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj, 30 dkg paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg liszt, 0,8 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 dl must, törött bors, só. A karajszeleteket kiveregetjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal. Lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A sütésből visszamaradt olajban megpirítjuk a szeletelt gombát és a kockára vágott paradicsomot. Sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A musttal felengedjük, és erős tűzön addig forraljuk, amíg ...
bubszi bubszi
Meddig tart még a bál?
Meddig tart még a bál? Bár fogalmam sincs, hivatalosan meddig tart a farsangi szezon, mi mindenesetre most hétvégén sütöttünk fánkot, amit remek vörös szűrt musttal öblítettük le... És ha már bálról beszélünk, muszáj csatolnom egy témához kapcsolódó videót a Pál Utcai Fiúktól. Nézzétek meg, érdemes. Tiniként rajongtam értük, több koncertjükön is voltam, és akkoriban nem volt házibuli, ami ne az ő zenéjükkel kezdődött volna el. Érdekes, a férjem pont ugyanezt a számot szerette tőlük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Meglepő! Európa első bora magy
vagy újbor, 2 fürt szőlő, 1 csomag kapor, tejföl. Elkészítés: A fél karikákra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, sóval, borssal fűszerezzük, majd ha barnára pirult, meglocsoljuk musttal. Amikor a must elpárolgott, hozzáadjuk a vékony szálasra vágott káposztát, a maradék mustot, és időnként kevergetve, lefedve pároljuk. Mielőtt elkészülne, hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket, és ha kedveljük, egy kevés ...
petyrallyeteam petyrallyeteam
Mustban pácolt kacsacomb hagym
10 gerezd fokhagyma, - 2 kisebb fej vöröshagyma, - 4 szál újhagyma, - 2 babérlevél, - 10 szem bors, - 20 dkg libazsír, - 1 teáskanál méz, - 20 szőlő Elkészítés: Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük ...
maroka maroka
Süti ajánló
Pudingos bubszi
Gyümölcsdió groszmadel
Érsekújvári krémes 1vargaildyko
Ez nem méteres horvathnemagdi
Receptek glutén nélkül - Gluténmentes francia briós yaskane
Lekváros-mézes szívek veronika74
Tésztatáska céklával és kecske horvathnemagdi
Recept jjanosne
Muffin almával tundihugi
Epres-túrós máktorta bkisseva
Szárnyas receptek
Citromos becsinált-csirke bubszi
Csirkemell tejszínes gombamártással recept kovacs_zsoka
Csirkemell saláta roanna
TÁRKONYOS CsirkeRAGULEVES bubszi
Göcsei aprópecsenye horvathnemagdi
Borban párol pulykacomb roanna
Sült csirkemell - margoka59
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Brokkolis, sonkás, rakott csirkemell Hozzávalók:  4 db csir suzymama
Foghagyymás pulykamell baratnu
Marhából készült ételek
Gombás-vörösboros gulyás 1vargaildyko
T betűs receptek horvathnemagdi
Karácsonyi ételek skorpiolilike
Gulyásleves bográcsban bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Dalmát fazék bubszi
Chilis tortilla recept kovacs_zsoka
Kassai rostélyos bubszi
Marhahúsleves recept jamborlulu
Cs betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Mustáros tejfölös horvathnemagdi
Kínai receptek horvathnemagdi
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Töltött fasírt tundihugi
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Töltött káposzta cserépfazékban horvathnemagdi
Sült csülök tejfölös nokedlivel recept boszorlany
Gesztenyés Csirkemell 1vargaildyko
Padlizsános vagdalt bubszi
Székelykáposzta bubszi
Halból készült ételek
Harcsapaprikás recept gonda_katalin
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Grillezett lazacszeletek veronika74
Lerakott harcsa bubszi
Családi ebéd gereica
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Zsályás ponty pestós makarónival recept jamborlulu
Filézett pisztráng egészben bubszi
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
lazac hollandi mártással bubszi
Vad ételek
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Fácánleves reifregina
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Szegedi fácángulyás bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vacsora csata recept! jjanosne
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácán római tálban lilikonyhaja
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
vörösboros szarvasragu faciendum
Spagetti ajánló
Cukkinis spagetti tejszínnel veronika74
Ausztrál mustáros szelet horvathnemagdi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Ruccolapestós tészta keri007
Chilis- fokhagymás spagetti recept jamborlulu
Spagetti torta recept jamborlulu
Vadásztokány böllér módra roanna
Recept jjanosne
Babos tészta recept baggesz20
14 napos lúgosító étrend grimilda
Pizza receptek
Pekingi kacsa horvathnemagdi
Pizza-egyszerűen horvathnemagdi
Káposztás-sonkás töltelék bubszi
Pizza pogácsa recept suzymama
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Rozmaringos pizza veronika74
Pizzás csiga kukoricával recept toth_beata
Lala kifli bordat
Pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger baratnu
Hamburger buci recept jamborlulu
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger grimilda
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU