Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pljeskavica, csevap, mititei
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik

A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a különféle lángon sütött fasírtok nélkül. Sokan hamburgert készítenek, van, aki a horvát nyaralások emlékére csevapcsicsát süt a rácson, esetleg pljeskavicát, de egy biztos, mindenki szívesen játszik a jól fűszerezhető húsos pogácsákkal.

De honnan is erednek ezek az mindenhol fellelhető, az adott országra, régióra oly jellemző grillen készített húsok?

Arról ugyan nincs írásos dokumentáció, hogyan és miként jöttek rá őseink a húsgombócban rejlő értékekre, de könnyen kikövetkeztethető, hogy az első húsgombócok a maradékgazdálkodásból fakadóan születhettek, sőt feltételezhetően a fűszerezésükre a már múló frissesség árnyalása végett kerülhetett sor.

Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa

A hús mibenlétét és a fűszereket meg maga a táj, a régió szabta meg. Milyen állatot tartottak, a vallásuk mit engedett meg vagy milyen fűszereik voltak a hús ízesítésére. Az így készített, feltehetőleg késsel aprított húsokból készített gombócokat aztán vagy megfőzték, vagy tűz fölött megsütötték.

Az egész Közel-Keleten és Ázsián átívelő, a húsgombócokat fedő kofta szó valahonnan Perzsiából ered. Ennek köszönhetően sejthető, hogy ez az étel, illetve elkészítésének módja is innen terjedt el egész Ázsiába, Indiába, majd valószínűleg arab közvetítéssel jutott el Itáliába, Spanyolországba.

Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat

Később egész Európában ismertté vált, bár ma már inkább csak a Balkánra jellemző a grillen készített darált húsból formázott pogácsa vagy hosszúkás rúd készítése. Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Albániában, Törökországban igen nagy hagyományai vannak ezeknek az ételeknek. Ki ne ismerné a csevapcsicsát, a pljeskavicát, a mititeit, a különféle egzotikus koftákat, a keftedeszt vagy a kebabot?

A legtöbb esetben főételként kínálják az így elkészített húsokat, de szendvicseket is tölthetnek vele, vagy levesek mellé is adhatják, mint a román mititeit. Így aztán a grillezett darált húsokból lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.
Fajták

Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is

A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém.

A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Romániában a mititei vagy más néve mici a helyi grillspecialitás. A csevapcsicsa formáját idéző húst szintén vegyes alapanyagokból készítik, és sokféle fűszerrel megbolondítják. A mititei fűszerezéséhez használhatunk koriandert, borsot, kakukkfüvet, ánizst, pirospaprikát, fokhagymát is. Ezt a húst leggyakrabban mustárral, sör kíséretében fogyasztják, de mint már szó volt róla, akár leves mellé is adható.

A keleti ízvilágnak megfelelően a különféle koftákra már sokkal fűszeresebb íz jellemző. A libanoni kofta esetében ez főleg nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet jelent. Ehhez az ételhez szezámmagkrémet, azaz tahinit szokás kínálni. A ciprusi sieftalies is petrezselyemmel készül, igaz, itt az alapmassza sok esetben egyféle sertés- vagy bárányhúsból áll.

A házilag készített sütni való fasírtok elkészítéséhez a különféle nemzetek konyhái nagy segítséget jelenthetnek. Ma már bárhol bármilyen hozzávaló könnyen elérhető, így egyik hétvégén grillezés közben Ázsiában, míg a másik hétvégén az Adria partján érezhetjük magunkat.

Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat

Hogyan készítsük?

Az darált húsok grillezésére vonatkozik egy-két alapszabály. A húsok tekintetében érdemes mindig friss, nem túl zsírtalan húst venni, és lehetőség szerint legkésőbb másnap felhasználni. A legjobb ízt és állagot akkor érjük el, ha frissen használjuk, és a pogácsáinkhoz többféle húst is adunk.

Fűszerezés tekintetében döntő, hogy kiknek készítjük az ételt, illetve az, hogy mit szeretnénk hozzá kínálni. A grillezett darált húsokat formázhatjuk hosszúkásra (ebben az esetben vigyázzunk, ilyenkor könnyebben ,,eltörhet" sütés közben a hús), vagy akár egy bambuszpálca köré is nyomkodhatjuk a húst, illetve készíthetünk kicsiny húsgolyókkal tarkított pálcákat is, vagy a zsemlékbe kényelmesen elférő húspogácsákat. A lényeg, hogy jól át tudjon sülni a hús, ne maradjanak benne nyers részek.

A pogácsák ízesítéséhez szinte elengedhetetlen a hagyma, fokhagyma, bátran adhatunk hozzá zöld fűszereket, de a keleties ízvilágnak megfelelően mehet a masszába curry, chili, fahéj, koriander, és persze bors is.

Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt

A hús mellé kínálhatunk mártásokat. Ezek lehetne bolti kencék, mustárok, vagy a megkerülhetetlennek tűnő ketchup, de magunk is készíthetünk bármilyen tejfölös, paradicsomos alapokon nyugvó fűszeres mártást, esetleg ajvárt.
Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál görög bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rózsabors


Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a fűszereket az aprítóba teszem, és némileg összevágom a masinával. A húsokhoz hozzáadom a fűszeres hagymát, sózom, majd az egészet alaposan átkeverem. Vizes kézzel lapos pogácsákat formálok belőle, majd tányérra teszem, és minimum fél órát hagyom hűlni.
A grillt beizzítom, majd a húsokat átsütöm.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: húsgombócban rejlő, első húsgombócok, régió szabta, egész Közel-Keleten, húsgombócokat fedő, fűszeres húsgombócokat,

Pljeskavica recept
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús 40 dkg marhahús 10 dkg birkahús 2 g szódabikarbóna 1 kávéskanál pirospaprika 3 gerezd áttört fokhagyma 1 ízlés szerint fekete bors 0.5 fej vöröshagyma Elkészítés: 50% darált sertéshús, 40% darált marhahús és 10% darált birka, vagy borjúhús, só, 1-2 g szódabikarbóna (igen), kiskanál pirospaprika, őrölt fekete bors, pár gerezd zúzott fokhagyma, fél fej finomra vágott vöröshagyma. Mindezt kézzel alaposan ...
gonda_katalin gonda_katalin
Sajtos Pljeskavica
Hozzávalók: 50 dkg borjúnyak, 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg birkalapocka (vagy egyéb zsírosabb birka apróhús), 15 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 30 dkg kecskesajt vagy más félzsíros sajt. Elkészítés: A húsokat apróra daráljuk, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a pirospaprikát, a szódabikarbónát, az összezúzott fokhagymát, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Saslik, rablóhús, nyárs
ÉTELEK Grillezett rolád Grillezett rostélyos Krinolinkoszorú Sörös bajor virsli Török fasírt (Izgara köfte) Csevap 001. Csevap 003. Csevap 004 (koszovói módon) Angolos kolbászkák Mititei (román étel) Pljeskavica (szerb étel) Marinált steak roston DISZKOSZBAN SÜLTEK Diszkosz Silvanus módra A kirándulások, kerti partyk, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, ...
aprochef aprochef
Süti ajánló
Barackos batyu horvathnemagdi
Rumos bukta recept toth_beata
Bögrés sütemények snibolya
Csokoládékuglóf 2. bubszi
Sajtos-kolbászos kiflik lantosneevi
Grízes-mézes krémes bkisseva
Karácsonyra is elkészíthető. kolozsijudit
Mártásos palacsinta bubszi
Barackos szelet... bordat
Mákosguba sütőben sütve jpiros
Szárnyas receptek
Kelbimbó leves suzymama
Gesztenyével töltött pulykamel bubszi
Töltött fasírt tundihugi
Aboldogsághormon a szerotonin termelődését a f katicacska
Csirkemell borsóbundában lengyeles répával suzymama
Recept jjanosne
Baconos, sajtos, gombás csirketekercs: ennél finomabbat még suzymama
Nagyváradi rakott káposzta bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Húsos, cukkínis köles rakottas bubszi
Marhából készült ételek
Vörösboros marhapörkölt horvathnemagdi
Étel, ital, süti receptek! jjanosne
káposzta leveses fogyókúra mamucika
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gesztenyés pulyka bubszi
Húsroló raguval veronika74
Brokkolis bélszín recept jamborlulu
Mediterrán szűz bubszi
Gyors gulyásleves recept jamborlulu
Rakott padlizsánok macoka65
Sertésből készült ételek
Káposzta, az ős(z)i zöldség bulac57
Kemencében sült töltött malac horvathnemagdi
Borsós tokány recept kovacs_zsoka
Ázsiai sertéssült ananászos... ujjozsef
Hevesi gulyás ! ibolya58
Paradicsomos gomba tundihugi
Rakott karfiol madlen40
Húspástétom szalonnában martimarti
Szoljanka 4. bubszi
maroshegyi gombócleves ! ibolya58
Halból készült ételek
Dunai halászlé 3 bubszi
Lazac kapormártásban recept jamborlulu
Napi menű klarika47
Lazac pongyolában bulac57
Húshagyókeddi harcsaszeletek veronika74
Kapros lazac gnocchival recept kovacs_zsoka
Házi "szardínia" készítése bubszi
Zsenge zöldségragu, avagy horvathnemagdi
A tenger gyógyító gyümölcsei.. szisszy83
Hónapos retek tripike
Vad ételek
Magyar gasztronómia grimilda
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Fácánpaprikás bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
R betűs receptek horvathnemagdi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Receptek horvathnemagdi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Spagetti ajánló
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
milánói minestrone ! ibolya58
Csőben sült zöldségek tészta ágyon recept gonda_katalin
Tészta babbal és juhsajttal recept jamborlulu
Rakott bolognai spagetti juditmama
Padlizsán sonkás-gombás raguva rochlitzne
VEGA pizza recept boszorlany
Spagetti juhsajttal bulac57
Bolognai pita recept jamborlulu
Lasagne besamel mártással recept toth_beata
Pizza receptek
Mindentudó kalácstészta gereica
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Sajtos-paradicsomos pizza recept jamborlulu
Croissant horvathnemagdi
pizza tészta gesztenyefa
Töltött pizza horvathnemagdi
Kenyér lángos horvathnemagdi
Spejz-pizza veronika74
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Kagylótészta tundihugi
Hamburger receptek
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi hamburger veronika74
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger buci recept boszorlany
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU