Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pljeskavica, csevap, mititei
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik

A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a különféle lángon sütött fasírtok nélkül. Sokan hamburgert készítenek, van, aki a horvát nyaralások emlékére csevapcsicsát süt a rácson, esetleg pljeskavicát, de egy biztos, mindenki szívesen játszik a jól fűszerezhető húsos pogácsákkal.

De honnan is erednek ezek az mindenhol fellelhető, az adott országra, régióra oly jellemző grillen készített húsok?

Arról ugyan nincs írásos dokumentáció, hogyan és miként jöttek rá őseink a húsgombócban rejlő értékekre, de könnyen kikövetkeztethető, hogy az első húsgombócok a maradékgazdálkodásból fakadóan születhettek, sőt feltételezhetően a fűszerezésükre a már múló frissesség árnyalása végett kerülhetett sor.

Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa

A hús mibenlétét és a fűszereket meg maga a táj, a régió szabta meg. Milyen állatot tartottak, a vallásuk mit engedett meg vagy milyen fűszereik voltak a hús ízesítésére. Az így készített, feltehetőleg késsel aprított húsokból készített gombócokat aztán vagy megfőzték, vagy tűz fölött megsütötték.

Az egész Közel-Keleten és Ázsián átívelő, a húsgombócokat fedő kofta szó valahonnan Perzsiából ered. Ennek köszönhetően sejthető, hogy ez az étel, illetve elkészítésének módja is innen terjedt el egész Ázsiába, Indiába, majd valószínűleg arab közvetítéssel jutott el Itáliába, Spanyolországba.

Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat

Később egész Európában ismertté vált, bár ma már inkább csak a Balkánra jellemző a grillen készített darált húsból formázott pogácsa vagy hosszúkás rúd készítése. Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Albániában, Törökországban igen nagy hagyományai vannak ezeknek az ételeknek. Ki ne ismerné a csevapcsicsát, a pljeskavicát, a mititeit, a különféle egzotikus koftákat, a keftedeszt vagy a kebabot?

A legtöbb esetben főételként kínálják az így elkészített húsokat, de szendvicseket is tölthetnek vele, vagy levesek mellé is adhatják, mint a román mititeit. Így aztán a grillezett darált húsokból lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.
Fajták

Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is

A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém.

A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Romániában a mititei vagy más néve mici a helyi grillspecialitás. A csevapcsicsa formáját idéző húst szintén vegyes alapanyagokból készítik, és sokféle fűszerrel megbolondítják. A mititei fűszerezéséhez használhatunk koriandert, borsot, kakukkfüvet, ánizst, pirospaprikát, fokhagymát is. Ezt a húst leggyakrabban mustárral, sör kíséretében fogyasztják, de mint már szó volt róla, akár leves mellé is adható.

A keleti ízvilágnak megfelelően a különféle koftákra már sokkal fűszeresebb íz jellemző. A libanoni kofta esetében ez főleg nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet jelent. Ehhez az ételhez szezámmagkrémet, azaz tahinit szokás kínálni. A ciprusi sieftalies is petrezselyemmel készül, igaz, itt az alapmassza sok esetben egyféle sertés- vagy bárányhúsból áll.

A házilag készített sütni való fasírtok elkészítéséhez a különféle nemzetek konyhái nagy segítséget jelenthetnek. Ma már bárhol bármilyen hozzávaló könnyen elérhető, így egyik hétvégén grillezés közben Ázsiában, míg a másik hétvégén az Adria partján érezhetjük magunkat.

Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat

Hogyan készítsük?

Az darált húsok grillezésére vonatkozik egy-két alapszabály. A húsok tekintetében érdemes mindig friss, nem túl zsírtalan húst venni, és lehetőség szerint legkésőbb másnap felhasználni. A legjobb ízt és állagot akkor érjük el, ha frissen használjuk, és a pogácsáinkhoz többféle húst is adunk.

Fűszerezés tekintetében döntő, hogy kiknek készítjük az ételt, illetve az, hogy mit szeretnénk hozzá kínálni. A grillezett darált húsokat formázhatjuk hosszúkásra (ebben az esetben vigyázzunk, ilyenkor könnyebben ,,eltörhet" sütés közben a hús), vagy akár egy bambuszpálca köré is nyomkodhatjuk a húst, illetve készíthetünk kicsiny húsgolyókkal tarkított pálcákat is, vagy a zsemlékbe kényelmesen elférő húspogácsákat. A lényeg, hogy jól át tudjon sülni a hús, ne maradjanak benne nyers részek.

A pogácsák ízesítéséhez szinte elengedhetetlen a hagyma, fokhagyma, bátran adhatunk hozzá zöld fűszereket, de a keleties ízvilágnak megfelelően mehet a masszába curry, chili, fahéj, koriander, és persze bors is.

Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt

A hús mellé kínálhatunk mártásokat. Ezek lehetne bolti kencék, mustárok, vagy a megkerülhetetlennek tűnő ketchup, de magunk is készíthetünk bármilyen tejfölös, paradicsomos alapokon nyugvó fűszeres mártást, esetleg ajvárt.
Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál görög bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rózsabors


Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a fűszereket az aprítóba teszem, és némileg összevágom a masinával. A húsokhoz hozzáadom a fűszeres hagymát, sózom, majd az egészet alaposan átkeverem. Vizes kézzel lapos pogácsákat formálok belőle, majd tányérra teszem, és minimum fél órát hagyom hűlni.
A grillt beizzítom, majd a húsokat átsütöm.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: húsgombócban rejlő, első húsgombócok, régió szabta, egész Közel-Keleten, húsgombócokat fedő, fűszeres húsgombócokat,

Pljeskavica recept
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús 40 dkg marhahús 10 dkg birkahús 2 g szódabikarbóna 1 kávéskanál pirospaprika 3 gerezd áttört fokhagyma 1 ízlés szerint fekete bors 0.5 fej vöröshagyma Elkészítés: 50% darált sertéshús, 40% darált marhahús és 10% darált birka, vagy borjúhús, só, 1-2 g szódabikarbóna (igen), kiskanál pirospaprika, őrölt fekete bors, pár gerezd zúzott fokhagyma, fél fej finomra vágott vöröshagyma. Mindezt kézzel alaposan ...
gonda_katalin gonda_katalin
Sajtos Pljeskavica
Hozzávalók: 50 dkg borjúnyak, 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg birkalapocka (vagy egyéb zsírosabb birka apróhús), 15 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 30 dkg kecskesajt vagy más félzsíros sajt. Elkészítés: A húsokat apróra daráljuk, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a pirospaprikát, a szódabikarbónát, az összezúzott fokhagymát, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Saslik, rablóhús, nyárs
ÉTELEK Grillezett rolád Grillezett rostélyos Krinolinkoszorú Sörös bajor virsli Török fasírt (Izgara köfte) Csevap 001. Csevap 003. Csevap 004 (koszovói módon) Angolos kolbászkák Mititei (román étel) Pljeskavica (szerb étel) Marinált steak roston DISZKOSZBAN SÜLTEK Diszkosz Silvanus módra A kirándulások, kerti partyk, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, ...
aprochef aprochef
Süti ajánló
Oroszkrém torta 2. bubszi
Túrós pite koszegimarika
Csíkos narancstorta receptje: ujjozsef
Bohóc lepény bubszi
Deeeee szendeszundi
Almás pite 2. bubszi
Karácsonyi mézeskalács gimlin
Meggyes-mákos muffin rochlitzne
Gesztenyelepény mIKRÓBAN bubszi
Kekszes krémes recept jamborlulu
Szárnyas receptek
Skanzenbe horvathnemagdi
Bősárkányi pulykamell rántva bubszi
Barnasörrel párolt korianderes csirkemell recept gonda_katalin
Articsókás-gombás sült csirke bubszi
Tavaszi ízek relisisi
Aszalt szilvával töltött rántott hús recept boszorlany
Paradicsomos káposzta janoselek
Kímélő saláták kissmama
Finom falatok piroska0101
Csirke mandulával (ausztrál) bubszi
Marhából készült ételek
Húsgombócleves korpaciberével bubszi
Csikós tokány! korosigaborne
Vörösboros pusztapörkölt klerierzsi
Szombatosok paszulylevese bubszi
Vadas recept baggesz20
Cukorbetegeknek horvathnemagdi
Kapros ragu főtt húsból bubszi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Padlizsán muszaka veronika74
Szász pityókaleves bubszi
Sertésből készült ételek
Eredeti erdélyi töltött káposz bubszi
Barna sörben pácolt csülök horvathnemagdi
Egytálételek kannalidia
Finom falatok piroska0101
Brassói aprópecsenye 5. bubszi
Korhelyleves bubszi
B receptek horvathnemagdi
Savanyú uborkás raguleves martimarti
Májas csirkemell klerierzsi
x nagyuska
Halból készült ételek
Halragu zöldborsóval bulac57
K betűs receptek horvathnemagdi
Sonkával töltött pisztráng (sp bubszi
Foghagymás párolt, sült süllő, hasábburgonyával recept kovacs_zsoka
Zöldséges-lazacos sült tészta recept jamborlulu
haltepertő hagymával ibolya58
Halpaprikás bográcsban klerierzsi
Lime-os, fehérboros lazac veronika74
Füstölt lazacos saláta 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
savanyú burgonyaleves ibolya58
Szegedi fácángulyás bubszi
Vadhús saláta rochlitzne
Fácánleves újházi módra tundihugi
Telkibányai raguleves! ibolya58
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Spagetti ajánló
Édes-savanyú bolognai rakott tészta recept jamborlulu
Sajtos-csirkés spagetti... 1vargaildyko
Cukkinis spagetti tejszínnel veronika74
Édes, sós muffinok baratha
Spagetti a ... bulac57
Mascarponés húsgombócok suzymama
Sonkás-Tejszínes Spagetti 1vargaildyko
Ananászos-kukoricás csirke recept kovacs_zsoka
Lecsós Rakott Tészta... 1vargaildyko
Brokkolis spagetti recept boszorlany
Pizza receptek
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
Graham-lisztes pizza tészta bubszi
Mini-pizza horvathnemagdi
Serpenyős pizza 15 perc alatt bkisseva
Reform-pizza horvathnemagdi
Olasz pizza házilag ,,1" nanoka72
Pizza rákkal recept boszorlany
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger baratnu
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU