Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pljeskavica, csevap, mititei
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik

A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a különféle lángon sütött fasírtok nélkül. Sokan hamburgert készítenek, van, aki a horvát nyaralások emlékére csevapcsicsát süt a rácson, esetleg pljeskavicát, de egy biztos, mindenki szívesen játszik a jól fűszerezhető húsos pogácsákkal.

De honnan is erednek ezek az mindenhol fellelhető, az adott országra, régióra oly jellemző grillen készített húsok?

Arról ugyan nincs írásos dokumentáció, hogyan és miként jöttek rá őseink a húsgombócban rejlő értékekre, de könnyen kikövetkeztethető, hogy az első húsgombócok a maradékgazdálkodásból fakadóan születhettek, sőt feltételezhetően a fűszerezésükre a már múló frissesség árnyalása végett kerülhetett sor.

Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa

A hús mibenlétét és a fűszereket meg maga a táj, a régió szabta meg. Milyen állatot tartottak, a vallásuk mit engedett meg vagy milyen fűszereik voltak a hús ízesítésére. Az így készített, feltehetőleg késsel aprított húsokból készített gombócokat aztán vagy megfőzték, vagy tűz fölött megsütötték.

Az egész Közel-Keleten és Ázsián átívelő, a húsgombócokat fedő kofta szó valahonnan Perzsiából ered. Ennek köszönhetően sejthető, hogy ez az étel, illetve elkészítésének módja is innen terjedt el egész Ázsiába, Indiába, majd valószínűleg arab közvetítéssel jutott el Itáliába, Spanyolországba.

Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat

Később egész Európában ismertté vált, bár ma már inkább csak a Balkánra jellemző a grillen készített darált húsból formázott pogácsa vagy hosszúkás rúd készítése. Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Albániában, Törökországban igen nagy hagyományai vannak ezeknek az ételeknek. Ki ne ismerné a csevapcsicsát, a pljeskavicát, a mititeit, a különféle egzotikus koftákat, a keftedeszt vagy a kebabot?

A legtöbb esetben főételként kínálják az így elkészített húsokat, de szendvicseket is tölthetnek vele, vagy levesek mellé is adhatják, mint a román mititeit. Így aztán a grillezett darált húsokból lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.
Fajták

Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is

A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém.

A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Romániában a mititei vagy más néve mici a helyi grillspecialitás. A csevapcsicsa formáját idéző húst szintén vegyes alapanyagokból készítik, és sokféle fűszerrel megbolondítják. A mititei fűszerezéséhez használhatunk koriandert, borsot, kakukkfüvet, ánizst, pirospaprikát, fokhagymát is. Ezt a húst leggyakrabban mustárral, sör kíséretében fogyasztják, de mint már szó volt róla, akár leves mellé is adható.

A keleti ízvilágnak megfelelően a különféle koftákra már sokkal fűszeresebb íz jellemző. A libanoni kofta esetében ez főleg nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet jelent. Ehhez az ételhez szezámmagkrémet, azaz tahinit szokás kínálni. A ciprusi sieftalies is petrezselyemmel készül, igaz, itt az alapmassza sok esetben egyféle sertés- vagy bárányhúsból áll.

A házilag készített sütni való fasírtok elkészítéséhez a különféle nemzetek konyhái nagy segítséget jelenthetnek. Ma már bárhol bármilyen hozzávaló könnyen elérhető, így egyik hétvégén grillezés közben Ázsiában, míg a másik hétvégén az Adria partján érezhetjük magunkat.

Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat

Hogyan készítsük?

Az darált húsok grillezésére vonatkozik egy-két alapszabály. A húsok tekintetében érdemes mindig friss, nem túl zsírtalan húst venni, és lehetőség szerint legkésőbb másnap felhasználni. A legjobb ízt és állagot akkor érjük el, ha frissen használjuk, és a pogácsáinkhoz többféle húst is adunk.

Fűszerezés tekintetében döntő, hogy kiknek készítjük az ételt, illetve az, hogy mit szeretnénk hozzá kínálni. A grillezett darált húsokat formázhatjuk hosszúkásra (ebben az esetben vigyázzunk, ilyenkor könnyebben ,,eltörhet" sütés közben a hús), vagy akár egy bambuszpálca köré is nyomkodhatjuk a húst, illetve készíthetünk kicsiny húsgolyókkal tarkított pálcákat is, vagy a zsemlékbe kényelmesen elférő húspogácsákat. A lényeg, hogy jól át tudjon sülni a hús, ne maradjanak benne nyers részek.

A pogácsák ízesítéséhez szinte elengedhetetlen a hagyma, fokhagyma, bátran adhatunk hozzá zöld fűszereket, de a keleties ízvilágnak megfelelően mehet a masszába curry, chili, fahéj, koriander, és persze bors is.

Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt

A hús mellé kínálhatunk mártásokat. Ezek lehetne bolti kencék, mustárok, vagy a megkerülhetetlennek tűnő ketchup, de magunk is készíthetünk bármilyen tejfölös, paradicsomos alapokon nyugvó fűszeres mártást, esetleg ajvárt.
Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál görög bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rózsabors


Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a fűszereket az aprítóba teszem, és némileg összevágom a masinával. A húsokhoz hozzáadom a fűszeres hagymát, sózom, majd az egészet alaposan átkeverem. Vizes kézzel lapos pogácsákat formálok belőle, majd tányérra teszem, és minimum fél órát hagyom hűlni.
A grillt beizzítom, majd a húsokat átsütöm.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: húsgombócban rejlő, első húsgombócok, régió szabta, egész Közel-Keleten, húsgombócokat fedő, fűszeres húsgombócokat,

Pljeskavica recept
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús 40 dkg marhahús 10 dkg birkahús 2 g szódabikarbóna 1 kávéskanál pirospaprika 3 gerezd áttört fokhagyma 1 ízlés szerint fekete bors 0.5 fej vöröshagyma Elkészítés: 50% darált sertéshús, 40% darált marhahús és 10% darált birka, vagy borjúhús, só, 1-2 g szódabikarbóna (igen), kiskanál pirospaprika, őrölt fekete bors, pár gerezd zúzott fokhagyma, fél fej finomra vágott vöröshagyma. Mindezt kézzel alaposan ...
gonda_katalin gonda_katalin
Sajtos Pljeskavica
Hozzávalók: 50 dkg borjúnyak, 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg birkalapocka (vagy egyéb zsírosabb birka apróhús), 15 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 30 dkg kecskesajt vagy más félzsíros sajt. Elkészítés: A húsokat apróra daráljuk, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a pirospaprikát, a szódabikarbónát, az összezúzott fokhagymát, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Saslik, rablóhús, nyárs
ÉTELEK Grillezett rolád Grillezett rostélyos Krinolinkoszorú Sörös bajor virsli Török fasírt (Izgara köfte) Csevap 001. Csevap 003. Csevap 004 (koszovói módon) Angolos kolbászkák Mititei (román étel) Pljeskavica (szerb étel) Marinált steak roston DISZKOSZBAN SÜLTEK Diszkosz Silvanus módra A kirándulások, kerti partyk, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, ...
aprochef aprochef
Süti ajánló
Gyors, intelligens krémes bubszi
Citromos kekszes sütemény gumi horvathnemagdi
Mennyei krémes tekercs horvathnemagdi
Hullámos krémes bozsanyinemanyi
Pingvin szelet tundihugi
Csokis meggyes muffin nyta100
Raffaello vaníliás ostyával recept gonda_katalin
Almás-fahéjas muffin kissmama
Tripla csokis nutellás muffin zsog
Szárnyas receptek
Currys csirke basmati rizzsel 1vargaildyko
Töltött pulykamell édes-savany bubszi
Cs.comb Pékné módra korall44
Káposztás-hagymás csirkemell 1vargaildyko
Sajttal töltött, bundás húsok grimilda
Palóc csirkeleves : ujjozsef
Brokkolis pulykamell recept baggesz20
Rablóhús csirkemellből bubszi
Elronthatatlan sajtos csirkeme bubszi
V betűs receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
K betűs receptek horvathnemagdi
Lasagna veronika74
Orosházi paprikás horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
Borsos tokány tundihugi
Mindent bele chilis bab horvathnemagdi
Mit főzzek hétvégére? biharijudit
Babos lencsegulyás csipetkével bkisseva
Marhaszelet zöldségkörettel bulac57
Fiadi tokány bubszi
Sertésből készült ételek
D betűs receptek horvathnemagdi
A töpörtyűkészítés titkai horvathnemagdi
Házi húsgombócleves recept boszorlany
Ízőrzők –Velem– horvathnemagdi
Vasi pecsenye horvathnemagdi
Vöröshagyma tripike
Gyros tál párolt zöldségekkel horvathnemagdi
Görögös rakott burgonya margoka59
Babgulyás horvathnemagdi
Lasagne jupiter21
Halból készült ételek
Hal burgonyabundában,recept: ujjozsef
Angolna tengerész módra. bubszi
Pisztráng Szalajka Módra 1vargaildyko
Tejfölös Rácponty, ahogy Krúdy Gyula szerette skorpiolilike
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Dorozsmai pontypaprikás sajtos bubszi
Finom falatok piroska0101
Mákosguba szuflé fehércsokis horvathnemagdi
Mai ünnepi menü sarkadykati
Vad ételek
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Csallóközi vadas klerierzsi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Almával töltött fácán bubszi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
burgonyás ételek marti1951
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Baszk fácán baratnu
Vadhús saláta rochlitzne
Spagetti ajánló
Heti Menü bulac57
Burgundi marharagu veronika74
Olaszos töltött hagyma recept kovacs_zsoka
Spagetti, fogyókúrázóknak grimilda
Lecsós spagetti bubszi
Szalonnás-zöldbabos spagetti bulac57
Fűszeres spagetti veronika74
Carbonara eredeti olasz módra recept kovacs_zsoka
Hamis bolognai spagetti bubszi
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Pizza receptek
Gépi kenyérsütés tinka1951
Palacsintasütőbe sült pizza horvathnemagdi
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Tatu kifli suzymama
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Vitaminos pizza bubszi
Pizza kukoricalisztből bulac57
Szaloncukor süti... gabfe
Pizza horvathnemagdi
Tepsis pizza recept baggesz20
Hamburger receptek
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Csirke hamburger banb
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Ma itt jártam: sarkadykati
Virslis kifli veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU