Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Készítsünk otthon Csabait!
Nagyon komolyan hangzik és nem is gondolnánk, hogy a csabai kolbász milyen egyszerűen elkészíthető. Csak a pontos fűszerezési arányokat kell betartani és nagyon finom házi készítésű csabait kapunk! A Második világháború után ugyan a készítése már iparszerű volt orosházi, gyulai, békéscsabai, illetve budapesti üzemekben, de a város környékén és a környező falvakban a lakosság mindvégig házi körülmények között készítette. Íme a recept!

A csabai kolbász nem olyan régen kialakult élelmiszer, mindössze az 1890-es évektől számíthatjuk első megjelenését. Egyszerűen azért, mert addig olyan kevés sertést tartottak a csabaiak, ami elégtelen mennyiség volt a disznóvágásokhoz. Csupán a századforduló után találkozunk már a leírásával, mikor is elkezdett híressé válni, terjedni. Ehhez szükségesek voltak a kedvező természeti adottságok, az állattartás kedvező lehetőségei, illetve az itt élő magyar és tót parasztok szokásai. Az első világháború után nyíltak meg az új lehetőségek, mikortól is általánossá vált a hússertés tartása az addigi egyeduralkodó mangalica helyett. A két világháború közt élte első reneszánszát, ebben a korban tett szert országos hírére.



A házi csabai kolbászhoz szükséges hozzávalók:

3 kg kolbászhús, 80 dkg hátszalonna, fűszerek

A húst 3-4 cm-es kockákra vágjuk és egy tálcán széterítve 2 napig egy hideg helyen, hogy szikkadjon. Így a nedvesség elpárolog belőle. Ezután ledaráljuk. De ne túl apróra.

A fűszerezése a következő:

1 kg húshoz 3dkg édespaprika, ½ dkg erőspaprika, ½ dkg darált feketebors, ½ darált köménymag és 3 kilónként ½ dkg salétrom só (Kálium-nitrát) szükséges. Ezekkel jól összegyúrjuk és összedolgozzuk. Ezután keverjük hozzá az apró kockára vágott szalonnát. Miután ez is megvan, nem túl vastag marhabélbe töltjük. Ügyeljünk, hogy szorosan, keményre legyen töltve. A végeket spárgával alaposan kössük el, és fonjuk be vle végig a kolbászt, úgy, mint a szalámit. Kétnapi ismét hagyjuk szikkadni. Aztán hideg füstön megfüstöljük és egy hideg, száraz helyen rúdra aggatjuk.



Pár hét múlva fogyasztható. Ha van száraz fahamunk, szitáljuk át és ha elég szikkadt már a kolbász, soronként ládába rakva jó bőven takargassuk hamuba, így nem szárad tovább. A ládát is érdemes száraz helyen, polcon, vagy asztalon elhelyezni a spájzban, és időnként názzük meg, nehogy penészesedni kezdjen.
agimami7 agimami7
Címkék: 1890-es évektől, századforduló után, kedvező természeti, állattartás kedvező, első világháború, hússertés tartása,

Balin receptek
használható belsősége halászléhez kitűnő adalék). Az irdalást gondosan végezzük el, 3 mm körüli sűrűségben. Kívül - belül sóval bedörzsöljük, majd apróra vágott, vagy őrölt fokhagymát dörzsölünk bele az irdalásba. Füstölt szalonnát és paprikás (csabai) kolbászt vékony szeletekre, csíkokra vágunk és végig a hal testén sűrűn megtűzdeljük az irdalást ezzel a vagdalékkal. Forró sütőben sütjük, megforgatva, a kisűlt zsírral beecsetelve, ropogósra." Balin-aprópecsenye Hozzávalók: 60 ...
jozsef_olah_9843 jozsef_olah_9843
Békési aratóleves
Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt csabai kolbász és zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna és paradicsom, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babérlevél, só, bors. A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a karikára vágott kolbászt, a paprikát és a paradicsomot. Babérral, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kimosott savanyú ...
bubszi bubszi
Cs betűs receptek
paprikakrémmel, a pirospaprikával, a paradicsompürével és a tojással. Ha jól elkevertük, a combok bőre alá tömködjük, majd megolajozott tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük egy kevés vajjal, és forró sütőben 30-35 percig sütjük. Csabai kolbász 1. Hozzávalók (10 kg-hoz): 10 kg hús és szalonna, bőr nélkül (70% hús, 30% szalonna), 20 dkg őrölt édes paprika, 20 dkg konyhasó, 4 dkg köménymag (szemes, vagy őrölt), tojás méretű fokhagymakrém (nem tubusos), 3 dkg erős őrölt paprika (csípős ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cs betűs receptek
Csabai vastag kolbász (csabai paprikás szalámi) Hozzávalók: 10 kg sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édes nemes pirospaprika, 2 dkg csípős pirospaprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, esetleg egy kevés őrölt köménymag, 1,5 dkg konzervsó. A szikkasztott húst kis darabokra vágjuk, lyukas deszkára terítjük, vagy tiszta vesszőkosarakba rakjuk. Egy napig így hagyjuk, hogy a víz jól kicsurogjon belőle. Ezután a húst a fűszerekkel összekeverjük, közepes nagyságú tárcsán ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Csabai Krokett
Hozzávalók: 10 dkg csabai kolbász 40 dkg burgonya (tisztán mérve) 2 db egész tojás Fél tubus kolbászkrém 1 kávéskanál sütőpor 1 kávéskanál őrölt fekete bors 2 gerezd fokhagyma 1 csapott teáskanál pirospaprika Ízlés szerint só Zsemlemorzsa a bundázáshoz Ekészítés: A burgonyát meghámozzuk és az almareszelő ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Csabai karajos hidegtál
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj csont nélkül 1 szál csabai csípős kolbász grill fűszer só őrölt fekete bors étolaj A díszítéshez: 1 fej fodros saláta 1 db kígyóuborka 4 db paradicsom 1 db piros kaliforniai paprika 1 szál póréhagyma 40 dkg majonézes saláta (francia saláta, majonézes burgonya, stb.) A karajt lehártyázzuk, befűszerezzük, hosszú, vékony pengéjű késsel hosszában felszúrjuk, és betöltjük a kolbásszal. Tepsibe tesszük, ...
suzymama suzymama
Csabai karajos hidegtál recept
Hozzávalók: 1 kg csontozott sertéskaraj 1 szál kolbász 1 mk fűszersó 1 kávéskanál só 1 mk őrölt bors 1 dl étolaj 1 fej saláta 1 db kígyóuborka 4 db paradicsom 2 db lilahagyma 2 db kaliforniai paprika 1 csokor petrezselyemzöld 1 szál póréhagyma 50 dkg franciasaláta Elkészítés: Elkészítése: A karajt lehártyázzuk, befűszerezzük, hosszú vékony pengéjű késsel hosszában felszúrjuk és betöltjük a ...
baggesz20 baggesz20
Csabai kolbász
VALÓDI CSABAI HÁZIKOLBÁSZ RECEPTJE Hozzávalók: 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés. 20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész) A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony előtti, már ...
bjucus0706 bjucus0706
Süti ajánló
Spanyol csokoládéital margoka59
Piskótatekercs gyümölcsrizzsel zsokanita
flamerné molnár Edit magdus39
Geszteny fagyi fagylaltgép nélkül nanoka72
Isler recept gonda_katalin
Habos szilvás rakottas horvathnemagdi
4 recept téli estékre grimilda
Diós-lekváros bukta macoka65
Túrós szórt süti... szidnifox
Mandulás túrótorta 2. bubszi
Szárnyas receptek
Tejszínes pulykamell recept kovacs_zsoka
Sajttekercs recept boszorlany
Sült pulyka sonkakrémes burgon veronika74
paprikás-sajtos lepény faciendum
Isteni és egyszerű: a morzsa horvathnemagdi
Sajtos-sonkás rakott csirkemell lilagondolatok
Sajtos rántott zöldpaprika I. bubszi
Cézár saláta roanna
Töltött fasírt horvathnemagdi
Gyulai csirkemell bubszi
Marhából készült ételek
Pácolt pecsenye tejszínmártás rochlitzne
Sajtos húspogása grillen sütve bubszi
Receptek horvathnemagdi
Morva tál bubszi
***darált**HÚSOS**PITE*** bubszi
Ma itt jártam: sarkadykati
B receptek horvathnemagdi
Kijevi heringsaláta bubszi
Svéd húsgolyók horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Húsvéti sonkaleves nagyiful
Nagyváradi rakott káposzta bubszi
Töltött káposzta bkisseva
Zöldséges töltött dagadó csalogany13
Lencsekrémleves veronika74
Receptek horvathnemagdi
Tárkonyos babfőzelék csülökkel rochlitzne
Füstölt csülök hagyma ágyban klara50
Kifliágyon sült húsgombócok paradicsomos szószban horvathnemagdi
Lúgosítsunk, hogy ne savas horvathnemagdi
Halból készült ételek
Lazac roston szezammagos burgonyapürével recept boszorlany
Retró sült hekk horvathnemagdi
Lazacos palacsinta bubszi
Vacsora csata jjanosne
Halászlé bubszi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Tejfölös túrós pontyszelet bubszi
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Dorozsmai szalonnás ponty bkisseva
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Vad ételek
Vadhús horvathnemagdi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Gombás szarvas-steak veronika74
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Torták kloppenburg
Nyúlpörkölt veronika74
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Nyúlpörkölt margoka59
Receptek horvathnemagdi
Töltött káposzta bkisseva
Spagetti ajánló
húsvéti sonka faciendum
Csábító spagetti a sütőből tele minden jóval! suzymama
Carbonara spagetti sonkával recept toth_beata
Finom falatok piroska0101
Lasagne leveles tésztával recept jamborlulu
Mediterrán rakott tészta 1vargaildyko
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
szénhidrát napra faciendum
Cukkinis ételek bkisseva
Paradicsomos cukkini ragu recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
Az alaptészta másik receptje bubszi
Túrós-pizza horvathnemagdi
Gombás töltelék bubszi
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
Pizza tundihugi
Pizzatészta recept yvett789
Négy évszak pizza horvathnemagdi
Tuti sajtos rúd – fél óra alatt bkisseva
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Vegetáriánus pizza recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Házi hamburger recept gonda_katalin
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger zsemle recept baggesz20
Ma itt jártam: sarkadykati
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Szezámmag fejesnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Sajtburger veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU