Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Készítsünk otthon Csabait!
Nagyon komolyan hangzik és nem is gondolnánk, hogy a csabai kolbász milyen egyszerűen elkészíthető. Csak a pontos fűszerezési arányokat kell betartani és nagyon finom házi készítésű csabait kapunk! A Második világháború után ugyan a készítése már iparszerű volt orosházi, gyulai, békéscsabai, illetve budapesti üzemekben, de a város környékén és a környező falvakban a lakosság mindvégig házi körülmények között készítette. Íme a recept!

A csabai kolbász nem olyan régen kialakult élelmiszer, mindössze az 1890-es évektől számíthatjuk első megjelenését. Egyszerűen azért, mert addig olyan kevés sertést tartottak a csabaiak, ami elégtelen mennyiség volt a disznóvágásokhoz. Csupán a századforduló után találkozunk már a leírásával, mikor is elkezdett híressé válni, terjedni. Ehhez szükségesek voltak a kedvező természeti adottságok, az állattartás kedvező lehetőségei, illetve az itt élő magyar és tót parasztok szokásai. Az első világháború után nyíltak meg az új lehetőségek, mikortól is általánossá vált a hússertés tartása az addigi egyeduralkodó mangalica helyett. A két világháború közt élte első reneszánszát, ebben a korban tett szert országos hírére.



A házi csabai kolbászhoz szükséges hozzávalók:

3 kg kolbászhús, 80 dkg hátszalonna, fűszerek

A húst 3-4 cm-es kockákra vágjuk és egy tálcán széterítve 2 napig egy hideg helyen, hogy szikkadjon. Így a nedvesség elpárolog belőle. Ezután ledaráljuk. De ne túl apróra.

A fűszerezése a következő:

1 kg húshoz 3dkg édespaprika, ½ dkg erőspaprika, ½ dkg darált feketebors, ½ darált köménymag és 3 kilónként ½ dkg salétrom só (Kálium-nitrát) szükséges. Ezekkel jól összegyúrjuk és összedolgozzuk. Ezután keverjük hozzá az apró kockára vágott szalonnát. Miután ez is megvan, nem túl vastag marhabélbe töltjük. Ügyeljünk, hogy szorosan, keményre legyen töltve. A végeket spárgával alaposan kössük el, és fonjuk be vle végig a kolbászt, úgy, mint a szalámit. Kétnapi ismét hagyjuk szikkadni. Aztán hideg füstön megfüstöljük és egy hideg, száraz helyen rúdra aggatjuk.



Pár hét múlva fogyasztható. Ha van száraz fahamunk, szitáljuk át és ha elég szikkadt már a kolbász, soronként ládába rakva jó bőven takargassuk hamuba, így nem szárad tovább. A ládát is érdemes száraz helyen, polcon, vagy asztalon elhelyezni a spájzban, és időnként názzük meg, nehogy penészesedni kezdjen.
agimami7 agimami7
Címkék: 1890-es évektől, századforduló után, kedvező természeti, állattartás kedvező, első világháború, hússertés tartása,

Balin receptek
használható belsősége halászléhez kitűnő adalék). Az irdalást gondosan végezzük el, 3 mm körüli sűrűségben. Kívül - belül sóval bedörzsöljük, majd apróra vágott, vagy őrölt fokhagymát dörzsölünk bele az irdalásba. Füstölt szalonnát és paprikás (csabai) kolbászt vékony szeletekre, csíkokra vágunk és végig a hal testén sűrűn megtűzdeljük az irdalást ezzel a vagdalékkal. Forró sütőben sütjük, megforgatva, a kisűlt zsírral beecsetelve, ropogósra." Balin-aprópecsenye Hozzávalók: 60 ...
jozsef_olah_9843 jozsef_olah_9843
Békési aratóleves
Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt csabai kolbász és zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna és paradicsom, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babérlevél, só, bors. A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a karikára vágott kolbászt, a paprikát és a paradicsomot. Babérral, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kimosott savanyú ...
bubszi bubszi
Cs betűs receptek
paprikakrémmel, a pirospaprikával, a paradicsompürével és a tojással. Ha jól elkevertük, a combok bőre alá tömködjük, majd megolajozott tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük egy kevés vajjal, és forró sütőben 30-35 percig sütjük. Csabai kolbász 1. Hozzávalók (10 kg-hoz): 10 kg hús és szalonna, bőr nélkül (70% hús, 30% szalonna), 20 dkg őrölt édes paprika, 20 dkg konyhasó, 4 dkg köménymag (szemes, vagy őrölt), tojás méretű fokhagymakrém (nem tubusos), 3 dkg erős őrölt paprika (csípős ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cs betűs receptek
Csabai vastag kolbász (csabai paprikás szalámi) Hozzávalók: 10 kg sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édes nemes pirospaprika, 2 dkg csípős pirospaprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, esetleg egy kevés őrölt köménymag, 1,5 dkg konzervsó. A szikkasztott húst kis darabokra vágjuk, lyukas deszkára terítjük, vagy tiszta vesszőkosarakba rakjuk. Egy napig így hagyjuk, hogy a víz jól kicsurogjon belőle. Ezután a húst a fűszerekkel összekeverjük, közepes nagyságú tárcsán ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Csabai Krokett
Hozzávalók: 10 dkg csabai kolbász 40 dkg burgonya (tisztán mérve) 2 db egész tojás Fél tubus kolbászkrém 1 kávéskanál sütőpor 1 kávéskanál őrölt fekete bors 2 gerezd fokhagyma 1 csapott teáskanál pirospaprika Ízlés szerint só Zsemlemorzsa a bundázáshoz Ekészítés: A burgonyát meghámozzuk és az almareszelő ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Csabai karajos hidegtál
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj csont nélkül 1 szál csabai csípős kolbász grill fűszer só őrölt fekete bors étolaj A díszítéshez: 1 fej fodros saláta 1 db kígyóuborka 4 db paradicsom 1 db piros kaliforniai paprika 1 szál póréhagyma 40 dkg majonézes saláta (francia saláta, majonézes burgonya, stb.) A karajt lehártyázzuk, befűszerezzük, hosszú, vékony pengéjű késsel hosszában felszúrjuk, és betöltjük a kolbásszal. Tepsibe tesszük, ...
suzymama suzymama
Csabai karajos hidegtál recept
Hozzávalók: 1 kg csontozott sertéskaraj 1 szál kolbász 1 mk fűszersó 1 kávéskanál só 1 mk őrölt bors 1 dl étolaj 1 fej saláta 1 db kígyóuborka 4 db paradicsom 2 db lilahagyma 2 db kaliforniai paprika 1 csokor petrezselyemzöld 1 szál póréhagyma 50 dkg franciasaláta Elkészítés: Elkészítése: A karajt lehártyázzuk, befűszerezzük, hosszú vékony pengéjű késsel hosszában felszúrjuk és betöltjük a ...
baggesz20 baggesz20
Csabai kolbász
VALÓDI CSABAI HÁZIKOLBÁSZ RECEPTJE Hozzávalók: 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés. 20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész) A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony előtti, már ...
bjucus0706 bjucus0706
Süti ajánló
Barackos tiramisu tundihugi
Sárgakrémes süti Recept horvathnemagdi
Tarka-túrós minikuglófok recept kovacs_zsoka
Mentás kehely horvathnemagdi
Tejfölös gyümölcsös pite horvathnemagdi
Csokoládé kocka recept gonda_katalin
Oroszkrém torta, ahogy én szeretem recept toth_beata
Sárgadinnye krémleves pirított mandulás habgaluskával. suzymama
Lekváros muffin bubszi
Narancsos gesztenyekocka lantosneevi
Szárnyas receptek
Az eredeti édes savanyú-csirke margoka59
Indián csirke korma horvathnemagdi
Sült csirkecomb káposztás rizzsel gabfe
Bolognai töltött tök veronika74
Dubarry csirkemell horvathnemagdi
Lúgosítsunk, hogy ne savas horvathnemagdi
Csirkeszárnyak sörtésztában juhtúrós-fokhagymás mártogatóssa suzymama
Mozzarellával,paradicsomma l töltött csirkemell recept gonda_katalin
Zöldséges Csirkebatyu 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Derített gulyásleves horvathnemagdi
ír receptek ! ibolya58
Lestyános leves 1vargaildyko
Csevap recept toth_beata
Sztifádó (görög marharagu) bkisseva
Gombával töltött fasírt rauchne02
B receptek horvathnemagdi
Éjféli borscs bubszi
Majonézes hússaláta bulac57
Sörös gulyás reifregina
Sertésből készült ételek
Bazsalikomos sajtos rakott pad bubszi
Majorannás tokány spagettivel recept toth_beata
Jó kis receptnek tűnik . . . sarkadykati
Sajtos tepsis tarja horvathnemagdi
csongrádi apróhús ibolya58
Rakott zöldbab recept kannalidia
Magyaróvári sertésszelet bubszi
kéményseprő gulyás! ibolya58
Tepsis húsos burgonya horvathnemagdi
Alföldi csülökleves: ujjozsef
Halból készült ételek
Penne tejszínes, füstölt lazac veronika74
Grill variációk aprochef
Halas szoljanka leves bubszi
Halételek novakferenc
K betűs receptek horvathnemagdi
Halas szoljanka leves bubszi
Gombás hal bubszi
Rozmaringos lazac diós-fokhagymás tésztával maroka
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Almával töltött fácán bubszi
Rapsic vadas macoka65
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Magyar gasztronómia grimilda
Nyúlpörkölt margoka59
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Hal a tortán jjanosne
Spagetti ajánló
Carbonara Spagetti, avagy Szénégető spagetti recept gonda_katalin
sajtos tészta, másképp tereza54
Gombás, sonkás, kapros spagetti horvathnemagdi
Keltorta. ilse
Spagetti saláta recept gonda_katalin
Húsvéti receptek dumalady
Spagetti olajbogyóval bubszi
Zöldséges spagetti pulykahússa 1vargaildyko
Paella Costa Brava módra bubszi
Olasz spagetti-leves bubszi
Pizza receptek
Pizza vegetali recept toth_beata
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Sonkás, gombás, olívás pizza horvathnemagdi
Calabriai pizza bubszi
Pizza 2 horvathnemagdi
Egy nagy tepsi pizza fél óra alatt pár száz forintból! tinka1951
Lapos kenyér serpenyőben sütve... nanoka72
Ananászos pizza recept baggesz20
Pizza tészta I. - II. 1vargaildyko
Krumplikavalkád színesen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Sajtos hamburger bubszi
Csirke hamburger banb
Házi hamburger recept gonda_katalin
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU