Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az ünnep ízei
forrás: Mohácsiné Zsóka

Ma az adventi időszakban a forralt bor, gesztenye, dió, fahéjas aprósütemények a legnépszerűbbek, de az adventi muffin, csokis szívek, édes falatkák, fahéjas csokikockák, édes gesztenyepogácsák ,,liturgiába ágyazódására" még várni kell.
Egy kedves legenda az étkezés és az ünnep lényegéről. Egy rabbi arra kérte Istent, mutatná meg neki a poklot és a mennyországot. Kérése teljesült és túlvilági útján Illés próféta lett a kísérője. Hatalmas terembe vezette a rabbit, ahol pompás ételek párologtak az asztalon. Körülötte ültek az emberek, kezükben hosszú nyelű kanállal. Mindegyikük rossz bőrben volt, arcukon keserűség tükröződött. Ennek oka az volt, hogy a hosszú nyelű kanállal nem tudták magukhoz venni az ételt. Miféle hely ez? - kérdezte a rabbi Illés prófétától. Ez a pokol, hangzott a válasz. Ezután másik terembe léptek, ahol hasonló kép tárult a szemük elé. A különbség csupán az volt, hogy ott vidáman meregették hosszú nyelű kanalaikkal a finom ételeket. Miféle hely ez? Ez a mennyország, felelte Illés próféta. Itt élnek boldogan azok az emberek, akik egymásra figyelnek, akik hosszú kanalaikkal nem a saját, hanem egymás szájába teszik az ételt...





Karácsonyi bejgli Frank Júliától

Hozzávalók: Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.

Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.

Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.





Milánói aprósütemények

Hozzávalók kb 30 db-hoz:
250 dkg vaj,
150 dkg porcukor,
1 ekanál reszelt citromhéj,
2 tojás, 1 tojássárgája,
½ kg liszt,
30 szem mandula,
kevés só

A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a 2 tojást, valamint egy kevés lisztet.
A többi lisztet robotgéppel keverjük bele, vagy ennek híján a tésztát tegyük a lisztbe, és kézzel gyúrjuk össze. Hűvös helyen hagyjuk állni.
Belisztezett deszkán a lisztet ½ cm vastagra nyújtjuk, és a kívánt alakúra szaggatjuk. A tetejére egy szem mandulát teszünk.
A tojássárgáját keverjük el 2 ekanál vízzel és egy kevés sóval, a sütemények tetejét kenjük be vele. Fektessük a süteményeket egy tepsibe, és az előmelegített sütő középső rácsára toljuk. Addig süssük, amíg a tészta szélei világosbarnák lesznek. Még melegen szedjük le a tepsiről és egy rácson hagyjuk kihűlni.
A finom, ropogós aprósütemény margarinnal is jó, és
hosszabb ideig eltartható, mivel a margarin lassabban avasodik, mint a vaj. Sütőmargarint vásároljunk, amelyet kimondottan erre a célra ajánl a gyártó, és ezt a csomagoláson is feltünteti.
Az aprósüteményt kekszes dobozban tároljuk. A vajas sütemény 4 hétig marad friss, a margarinnal készített kétszer annyi ideig.





Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:

10 deka liszt,
25 deka porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 kávéskanál citromlé,
5 tojás és 2 tojássárgája,
40 gramm étkezési keményítő,
2 evőkanál víz,
30 deka étcsokoládé,
20 deka vaj,
1 narancs leve és reszelt héja,
5 deka mazsola,
5 deka durvára vágott, pirított dió,
3 evőkanál rumaroma,
aszalt narancsdarabok a díszítéshez.

A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka porcukorral kikeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a tojásfehérje- és a lisztkeveréket. A masszát tepsibe tesszük, és forró tűzön mintegy 10 perc alatt készre sütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk 10 deka porcukrot és 2 tojássárgáját, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük.
Közben a vajat kikeverjük a narancslével és -héjjal, a rumaromával, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. A krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Tálcára tesszük, és a maradék krémmel bekenjük, majd az aszalt naranccsal vagy egyéb gyümölccsel díszítjük.





Rétes tészta dupla csavarral

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1,2 dl víz, csipetnyi só
A töltelékhez: 10 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 1 alma, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 5db aszalt füge
10 dkg darált dió, 5dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 kanál baracklekvár
15 dkg gesztenyemassza, 2kanál rum, 3 kanál tejszíntetejére: 1 tojássárgája

Így készül a tészta:
A megolvasztott vajat a liszttel, a vízzel és csipetnyi sóval összegyúrjuk, simára dolgozzuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük
A töltelékek
A mákot a cukorral fél dl vízben megfőzzük, citromlével ízesítjük, belereszeljük az almát, végül hozzáadjuk a mazsolát és a kockákra vágott fügét is

A diót összekeverjük a cukorral, a citrom héjával és a lekvárral meg 2-3 evőkanál vízzel és felfőzzük.

A gesztenyemasszát kicsit fellazítjuk a rummal és a tejszínnel, hogy könnyebben kanalazható, krémes állagú legyen.

A tésztát lisztezett kendőn, kézzel hajszálvékonyra nyújtjuk, és 20 db. négyzetre vágjuk. A közepükbe egy-egy kanálnyi tölteléket halmozunk, felgöngyöljük, és mint a szaloncukrot, két végén megcsavarjuk, sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, csöppnyi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük (esetleg mákkal megszórjuk), és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
Szerintem érdekes, marad a tartalom, változik a forma.





Karácsonyi mézes

Hozzávalók:

25 dkg melegített méz
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
2 késhegynyi őrölt fahéj
4-5 db finomra tört szegfűszeg
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A mézet, a tojást, a citrom héját, a fahéjport, a szegfűszeget összegyúrjuk a sütőporral összekevert liszttel. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és karácsonyi mintákkal kiszurkáljuk. Vajazott tepsibe tesszük, cukros vízzel megkenjük. Mandulaforgáccsal díszíthetjük. Közepes hőfokon megsütjük.

Tipp:
Hogy még finomabb legyen, tegyünk bele 1,5 teáskanál őrölt gyömbért.

A mézeskalácsok nemcsak a tányéron és a karácsonyfán mutatnak jól, díszíthetünk velük adventi koszorúkat, ajtó- és ablakdíszeket, de még az ajándékcsomagokon is lehet helyük. Ha díszítünk a süteményekkel, még sütés előtt lyukasszuk ki őket, hogy fel tudjuk függeszteni.





Fahéjas csokikockák

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

20 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
3 dkg kakaó
20 dkg vaj
4 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.

Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.





Narancsos-csokoládés muffin

10 dkg étcsokoládé
1 db narancs
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
25 dkg margarin
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk. A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a narancs levét és a reszelt héját, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, és habverővel jól elkeverjük. A lisztet és a sütőport a masszába szitáljuk és simára keverjük. Az apróra vágott csokoládét is a masszába keverjük. A masszát muffin sütőformába öntjük, melyet előzőleg kikentünk Ramával, (lehet sütőpapírt is használni) és előmelegített sütőben 180 C-on kb. 20 percig, vagy tűpróbáig sütjük. A muffinokat a formákból kivéve hűlni hagyjuk, és ízlés szerint díszíthetjük.
cilamami cilamami
Címkék: kedves legenda, ünnep lényegéről, rabbi arra, hosszú nyelű, rabbi Illés, különbség csupán,

Karácsonyi bejgli
Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 ...
cilamami cilamami
Karácsonyi bejgli Frank Júliát
Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 ...
akiram45 akiram45
Karácsonyi édességek
ne nyissa ki. A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll. Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti. Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 ...
zsigaiklara zsigaiklara
Süti ajánló
Joghurtos Pite recept gonda_katalin
Tejfölös túrókocka majus55
Erdélyi diós pogácsa bubszi
Gesztenyés kifli zsuzsa1016
Hókifli lantosneevi
Gyors almatorta fenysugar76
Krémes gombóc suzymama
Finom kókuszos süti bubszi
Gyümölcsös túrófelfújt rochlitzne
Kétemelet boldogság horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Csodálatos csirke bubszi
Csirkemell sonkás tejfölmártással horvathnemagdi
Aszalt gyümölcsös bulac57
Csirkemájas batyú biharijudit
Nyári csibekocsonya maroka
Ünnepi pulykasült skorpiolilike
Recept jjanosne
Brokkolis zöldséges pulyka szelli
Göngyölt Csirkemell 1vargaildyko
Csirkemell tekercs baratnu
Marhából készült ételek
Tafelspitz (főtt marhafartő) rochlitzne
sajtburESZ maroka
14 házias mennyei levesbetét recept! Ne hagyjátok ki! reifregina
1-2-3 Recept horvathnemagdi
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Babgulyás Berci módra : ujjozsef
húsos " gombóc " ibolya58
Aranysárga leves vegyes hússal angyalka___
Darált marhahús zöldbabbal recept toth_beata
Csevap szaftosan, a grillpartik kedvence tinka1951
Sertésből készült ételek
Mákos szűzpecsenye vajban párolt édesköménnyel reifregina
T betűs recept horvathnemagdi
Ördög pecsenye margoka59
Aprópecsenye Margit - módra margitanya
Erdélyi rakott káposzta 3. bubszi
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Brassói aprópecsenye agiccaa
Lecsós-borsós szelet adventi hangulatban recept jamborlulu
Töltött káposzta anyu65
T betűs recept horvathnemagdi
Halból készült ételek
Vacsoracsata-Ági-Előétel veronika74
Tárkonyos harcsa rakosferenc
Harcsából készült saslik bubszi
Ponty sóskamártással bubszi
Halleves korpaciberével bubszi
Balatoni halászlé 2. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Karácsonyi reggeli a barátokkal tinka1951
Kapros pontyszelet bubszi
Pisztráng kékre főzve jozsef_olah_9843
Vad ételek
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Szegedi fácángulyás bubszi
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Fácán tejfölös mártással bubszi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Almával töltött fácán bulac57
Fácánpaprikás bubszi
Fácánleves rochlitzne
Receptek jjanosne
Spagetti ajánló
Húsos-gombás spagetti csőben horvathnemagdi
Pestós spagetti.. jotunder60
Zöldséges spagetti pulykahússa 1vargaildyko
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
Ananászos kukoricás csirke recept jamborlulu
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Szecsuáni pulyka recept kovacs_zsoka
Akár vacsorának....... szisszy83
Zöld csütörtök - Népi szokás maroka
Keltorta. ilse
Pizza receptek
Lángosok akiram45
Fogyasztó pizza. roanna
Aphrodité eledele relisisi
Csokidarabos kiflik tundihugi
Pizza Luca bubszi
Így készül a levendulás cukor és a levendulás só! anna4459
Görög pizza tundihugi
Gluténmentes-pizza horvathnemagdi
Pizza kukoricával sonkával recept boszorlany
Pizza lalakne
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Sajtburger veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi hamburger grimilda
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger baratnu
Ma itt jártam: sarkadykati
Virslis kifli veronika74
Sajtos hamburger bubszi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU