Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az ünnep ízei
forrás: Mohácsiné Zsóka

Ma az adventi időszakban a forralt bor, gesztenye, dió, fahéjas aprósütemények a legnépszerűbbek, de az adventi muffin, csokis szívek, édes falatkák, fahéjas csokikockák, édes gesztenyepogácsák ,,liturgiába ágyazódására" még várni kell.
Egy kedves legenda az étkezés és az ünnep lényegéről. Egy rabbi arra kérte Istent, mutatná meg neki a poklot és a mennyországot. Kérése teljesült és túlvilági útján Illés próféta lett a kísérője. Hatalmas terembe vezette a rabbit, ahol pompás ételek párologtak az asztalon. Körülötte ültek az emberek, kezükben hosszú nyelű kanállal. Mindegyikük rossz bőrben volt, arcukon keserűség tükröződött. Ennek oka az volt, hogy a hosszú nyelű kanállal nem tudták magukhoz venni az ételt. Miféle hely ez? - kérdezte a rabbi Illés prófétától. Ez a pokol, hangzott a válasz. Ezután másik terembe léptek, ahol hasonló kép tárult a szemük elé. A különbség csupán az volt, hogy ott vidáman meregették hosszú nyelű kanalaikkal a finom ételeket. Miféle hely ez? Ez a mennyország, felelte Illés próféta. Itt élnek boldogan azok az emberek, akik egymásra figyelnek, akik hosszú kanalaikkal nem a saját, hanem egymás szájába teszik az ételt...





Karácsonyi bejgli Frank Júliától

Hozzávalók: Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.

Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.

Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.





Milánói aprósütemények

Hozzávalók kb 30 db-hoz:
250 dkg vaj,
150 dkg porcukor,
1 ekanál reszelt citromhéj,
2 tojás, 1 tojássárgája,
½ kg liszt,
30 szem mandula,
kevés só

A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a 2 tojást, valamint egy kevés lisztet.
A többi lisztet robotgéppel keverjük bele, vagy ennek híján a tésztát tegyük a lisztbe, és kézzel gyúrjuk össze. Hűvös helyen hagyjuk állni.
Belisztezett deszkán a lisztet ½ cm vastagra nyújtjuk, és a kívánt alakúra szaggatjuk. A tetejére egy szem mandulát teszünk.
A tojássárgáját keverjük el 2 ekanál vízzel és egy kevés sóval, a sütemények tetejét kenjük be vele. Fektessük a süteményeket egy tepsibe, és az előmelegített sütő középső rácsára toljuk. Addig süssük, amíg a tészta szélei világosbarnák lesznek. Még melegen szedjük le a tepsiről és egy rácson hagyjuk kihűlni.
A finom, ropogós aprósütemény margarinnal is jó, és
hosszabb ideig eltartható, mivel a margarin lassabban avasodik, mint a vaj. Sütőmargarint vásároljunk, amelyet kimondottan erre a célra ajánl a gyártó, és ezt a csomagoláson is feltünteti.
Az aprósüteményt kekszes dobozban tároljuk. A vajas sütemény 4 hétig marad friss, a margarinnal készített kétszer annyi ideig.





Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:

10 deka liszt,
25 deka porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 kávéskanál citromlé,
5 tojás és 2 tojássárgája,
40 gramm étkezési keményítő,
2 evőkanál víz,
30 deka étcsokoládé,
20 deka vaj,
1 narancs leve és reszelt héja,
5 deka mazsola,
5 deka durvára vágott, pirított dió,
3 evőkanál rumaroma,
aszalt narancsdarabok a díszítéshez.

A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka porcukorral kikeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a tojásfehérje- és a lisztkeveréket. A masszát tepsibe tesszük, és forró tűzön mintegy 10 perc alatt készre sütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk 10 deka porcukrot és 2 tojássárgáját, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük.
Közben a vajat kikeverjük a narancslével és -héjjal, a rumaromával, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. A krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Tálcára tesszük, és a maradék krémmel bekenjük, majd az aszalt naranccsal vagy egyéb gyümölccsel díszítjük.





Rétes tészta dupla csavarral

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1,2 dl víz, csipetnyi só
A töltelékhez: 10 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 1 alma, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 5db aszalt füge
10 dkg darált dió, 5dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 kanál baracklekvár
15 dkg gesztenyemassza, 2kanál rum, 3 kanál tejszíntetejére: 1 tojássárgája

Így készül a tészta:
A megolvasztott vajat a liszttel, a vízzel és csipetnyi sóval összegyúrjuk, simára dolgozzuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük
A töltelékek
A mákot a cukorral fél dl vízben megfőzzük, citromlével ízesítjük, belereszeljük az almát, végül hozzáadjuk a mazsolát és a kockákra vágott fügét is

A diót összekeverjük a cukorral, a citrom héjával és a lekvárral meg 2-3 evőkanál vízzel és felfőzzük.

A gesztenyemasszát kicsit fellazítjuk a rummal és a tejszínnel, hogy könnyebben kanalazható, krémes állagú legyen.

A tésztát lisztezett kendőn, kézzel hajszálvékonyra nyújtjuk, és 20 db. négyzetre vágjuk. A közepükbe egy-egy kanálnyi tölteléket halmozunk, felgöngyöljük, és mint a szaloncukrot, két végén megcsavarjuk, sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, csöppnyi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük (esetleg mákkal megszórjuk), és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
Szerintem érdekes, marad a tartalom, változik a forma.





Karácsonyi mézes

Hozzávalók:

25 dkg melegített méz
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
2 késhegynyi őrölt fahéj
4-5 db finomra tört szegfűszeg
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A mézet, a tojást, a citrom héját, a fahéjport, a szegfűszeget összegyúrjuk a sütőporral összekevert liszttel. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és karácsonyi mintákkal kiszurkáljuk. Vajazott tepsibe tesszük, cukros vízzel megkenjük. Mandulaforgáccsal díszíthetjük. Közepes hőfokon megsütjük.

Tipp:
Hogy még finomabb legyen, tegyünk bele 1,5 teáskanál őrölt gyömbért.

A mézeskalácsok nemcsak a tányéron és a karácsonyfán mutatnak jól, díszíthetünk velük adventi koszorúkat, ajtó- és ablakdíszeket, de még az ajándékcsomagokon is lehet helyük. Ha díszítünk a süteményekkel, még sütés előtt lyukasszuk ki őket, hogy fel tudjuk függeszteni.





Fahéjas csokikockák

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

20 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
3 dkg kakaó
20 dkg vaj
4 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.

Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.





Narancsos-csokoládés muffin

10 dkg étcsokoládé
1 db narancs
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
25 dkg margarin
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk. A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a narancs levét és a reszelt héját, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, és habverővel jól elkeverjük. A lisztet és a sütőport a masszába szitáljuk és simára keverjük. Az apróra vágott csokoládét is a masszába keverjük. A masszát muffin sütőformába öntjük, melyet előzőleg kikentünk Ramával, (lehet sütőpapírt is használni) és előmelegített sütőben 180 C-on kb. 20 percig, vagy tűpróbáig sütjük. A muffinokat a formákból kivéve hűlni hagyjuk, és ízlés szerint díszíthetjük.
cilamami cilamami
Címkék: kedves legenda, ünnep lényegéről, rabbi arra, hosszú nyelű, rabbi Illés, különbség csupán,

Karácsonyi bejgli
Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 ...
cilamami cilamami
Karácsonyi bejgli Frank Júliát
Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 ...
akiram45 akiram45
Karácsonyi édességek
ne nyissa ki. A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll. Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti. Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 ...
zsigaiklara zsigaiklara
Süti ajánló
Darálós sütemény veronika74
Rózsi szelet yvett789
Hófehérke álma recept suzymama
Mozart golyó bubszi
Diós-vaníliás szelet zsokanita
almás diós kocka! ibolya58
Krémes szőlősaláta gabfe
Sütés nélküli 15 perces túrótorta eperrel lilagondolatok
Rebarbarás pite groszmadel
Jereván saláta - Grúzia bubszi
Szárnyas receptek
Rakott zöldség olasz módra banb
spenótos lepény lantosneevi
Grillezett fonott csirkemell suzymama
Töltött pulyka mell anitahajdu
Waterzooi I., bubszi
Csirkehúsleves recept jamborlulu
Zöldfűszeres csirkemell paradicsomos zöldségekkel recept kovacs_zsoka
Krokett klarika47
Falusi tyúkhúsleves, Újházy Ede módra skorpiolilike
Kohut Katalin: Spenótos tészta kohlinka
Marhából készült ételek
Mediterrán szűz bubszi
Veronai makaróni bubszi
Vadas - ahogy Ernő készíti rochlitzne
Kolozsvári gulyás bulac57
Gulyásleves keoma13
D betűs receptek horvathnemagdi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Fiadi tokány bubszi
Mai menű horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Borsos tokány reifregina
Göngyölt káposzta feri640628
Udvarmester tepsis húsa recept kovacs_zsoka
Kanászleves horvathnemagdi
Ínyencmáj bubszi
Székelykáposzta recept jamborlulu
Mustáros sertéscombok cs1cs1k3
Lucskos káposzta janoselek
Laktató korhelyleves veronika74
Csőszpecsenye bulac57
Halból készült ételek
Kalocsai pontyderék bubszi
x nagyuska
Rántott ponty I. bubszi
Rántott ponty bubszi
Szegedi halászlé. bubszi
Halkolbász készítése maroka
Sörben sült bajor ponty bubszi
Lazac olivával recept gonda_katalin
Balatoni halászlé 1. bubszi
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Vad ételek
Hal a tortán jjanosne
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPástétom bubszi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Fácán leves 6 személyre maroka
Almával töltött fácán bubszi
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Spagetti ajánló
Telyszines csirke! kovacsborbala
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
Sárkánytészta horvathnemagdi
Zöldséges spagetti wokban veronika74
Bácskai Füstölt Spagetti 1vargaildyko
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Spagettiomlett 1vargaildyko
Tonhalas spagetti recept kovacs_zsoka
Spagetti juhsajttal bulac57
Rakott spagetti......... maca23
Pizza receptek
Fogyjunk:)))) ninuska21
Pizza recept margareta51
Paradicsomos-pizza horvathnemagdi
Mini pizzás csiga horvathnemagdi
Pizza alaptészta, IV. bubszi
Pizzás csiga vorosrozsa66
Sajtos croissant macoka65
Szardíniás pizza recept baggesz20
Gombás pizza recept kovacs_zsoka
Magyaros házi pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger zsemle recept baggesz20
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU