Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az ünnep ízei
forrás: Mohácsiné Zsóka

Ma az adventi időszakban a forralt bor, gesztenye, dió, fahéjas aprósütemények a legnépszerűbbek, de az adventi muffin, csokis szívek, édes falatkák, fahéjas csokikockák, édes gesztenyepogácsák ,,liturgiába ágyazódására" még várni kell.
Egy kedves legenda az étkezés és az ünnep lényegéről. Egy rabbi arra kérte Istent, mutatná meg neki a poklot és a mennyországot. Kérése teljesült és túlvilági útján Illés próféta lett a kísérője. Hatalmas terembe vezette a rabbit, ahol pompás ételek párologtak az asztalon. Körülötte ültek az emberek, kezükben hosszú nyelű kanállal. Mindegyikük rossz bőrben volt, arcukon keserűség tükröződött. Ennek oka az volt, hogy a hosszú nyelű kanállal nem tudták magukhoz venni az ételt. Miféle hely ez? - kérdezte a rabbi Illés prófétától. Ez a pokol, hangzott a válasz. Ezután másik terembe léptek, ahol hasonló kép tárult a szemük elé. A különbség csupán az volt, hogy ott vidáman meregették hosszú nyelű kanalaikkal a finom ételeket. Miféle hely ez? Ez a mennyország, felelte Illés próféta. Itt élnek boldogan azok az emberek, akik egymásra figyelnek, akik hosszú kanalaikkal nem a saját, hanem egymás szájába teszik az ételt...





Karácsonyi bejgli Frank Júliától

Hozzávalók: Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.

Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.

Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.





Milánói aprósütemények

Hozzávalók kb 30 db-hoz:
250 dkg vaj,
150 dkg porcukor,
1 ekanál reszelt citromhéj,
2 tojás, 1 tojássárgája,
½ kg liszt,
30 szem mandula,
kevés só

A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a 2 tojást, valamint egy kevés lisztet.
A többi lisztet robotgéppel keverjük bele, vagy ennek híján a tésztát tegyük a lisztbe, és kézzel gyúrjuk össze. Hűvös helyen hagyjuk állni.
Belisztezett deszkán a lisztet ½ cm vastagra nyújtjuk, és a kívánt alakúra szaggatjuk. A tetejére egy szem mandulát teszünk.
A tojássárgáját keverjük el 2 ekanál vízzel és egy kevés sóval, a sütemények tetejét kenjük be vele. Fektessük a süteményeket egy tepsibe, és az előmelegített sütő középső rácsára toljuk. Addig süssük, amíg a tészta szélei világosbarnák lesznek. Még melegen szedjük le a tepsiről és egy rácson hagyjuk kihűlni.
A finom, ropogós aprósütemény margarinnal is jó, és
hosszabb ideig eltartható, mivel a margarin lassabban avasodik, mint a vaj. Sütőmargarint vásároljunk, amelyet kimondottan erre a célra ajánl a gyártó, és ezt a csomagoláson is feltünteti.
Az aprósüteményt kekszes dobozban tároljuk. A vajas sütemény 4 hétig marad friss, a margarinnal készített kétszer annyi ideig.





Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:

10 deka liszt,
25 deka porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 kávéskanál citromlé,
5 tojás és 2 tojássárgája,
40 gramm étkezési keményítő,
2 evőkanál víz,
30 deka étcsokoládé,
20 deka vaj,
1 narancs leve és reszelt héja,
5 deka mazsola,
5 deka durvára vágott, pirított dió,
3 evőkanál rumaroma,
aszalt narancsdarabok a díszítéshez.

A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka porcukorral kikeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a tojásfehérje- és a lisztkeveréket. A masszát tepsibe tesszük, és forró tűzön mintegy 10 perc alatt készre sütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk 10 deka porcukrot és 2 tojássárgáját, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük.
Közben a vajat kikeverjük a narancslével és -héjjal, a rumaromával, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. A krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Tálcára tesszük, és a maradék krémmel bekenjük, majd az aszalt naranccsal vagy egyéb gyümölccsel díszítjük.





Rétes tészta dupla csavarral

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1,2 dl víz, csipetnyi só
A töltelékhez: 10 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 1 alma, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 5db aszalt füge
10 dkg darált dió, 5dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 kanál baracklekvár
15 dkg gesztenyemassza, 2kanál rum, 3 kanál tejszíntetejére: 1 tojássárgája

Így készül a tészta:
A megolvasztott vajat a liszttel, a vízzel és csipetnyi sóval összegyúrjuk, simára dolgozzuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük
A töltelékek
A mákot a cukorral fél dl vízben megfőzzük, citromlével ízesítjük, belereszeljük az almát, végül hozzáadjuk a mazsolát és a kockákra vágott fügét is

A diót összekeverjük a cukorral, a citrom héjával és a lekvárral meg 2-3 evőkanál vízzel és felfőzzük.

A gesztenyemasszát kicsit fellazítjuk a rummal és a tejszínnel, hogy könnyebben kanalazható, krémes állagú legyen.

A tésztát lisztezett kendőn, kézzel hajszálvékonyra nyújtjuk, és 20 db. négyzetre vágjuk. A közepükbe egy-egy kanálnyi tölteléket halmozunk, felgöngyöljük, és mint a szaloncukrot, két végén megcsavarjuk, sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, csöppnyi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük (esetleg mákkal megszórjuk), és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
Szerintem érdekes, marad a tartalom, változik a forma.





Karácsonyi mézes

Hozzávalók:

25 dkg melegített méz
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
2 késhegynyi őrölt fahéj
4-5 db finomra tört szegfűszeg
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A mézet, a tojást, a citrom héját, a fahéjport, a szegfűszeget összegyúrjuk a sütőporral összekevert liszttel. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és karácsonyi mintákkal kiszurkáljuk. Vajazott tepsibe tesszük, cukros vízzel megkenjük. Mandulaforgáccsal díszíthetjük. Közepes hőfokon megsütjük.

Tipp:
Hogy még finomabb legyen, tegyünk bele 1,5 teáskanál őrölt gyömbért.

A mézeskalácsok nemcsak a tányéron és a karácsonyfán mutatnak jól, díszíthetünk velük adventi koszorúkat, ajtó- és ablakdíszeket, de még az ajándékcsomagokon is lehet helyük. Ha díszítünk a süteményekkel, még sütés előtt lyukasszuk ki őket, hogy fel tudjuk függeszteni.





Fahéjas csokikockák

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

20 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
3 dkg kakaó
20 dkg vaj
4 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.

Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.





Narancsos-csokoládés muffin

10 dkg étcsokoládé
1 db narancs
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
25 dkg margarin
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk. A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a narancs levét és a reszelt héját, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, és habverővel jól elkeverjük. A lisztet és a sütőport a masszába szitáljuk és simára keverjük. Az apróra vágott csokoládét is a masszába keverjük. A masszát muffin sütőformába öntjük, melyet előzőleg kikentünk Ramával, (lehet sütőpapírt is használni) és előmelegített sütőben 180 C-on kb. 20 percig, vagy tűpróbáig sütjük. A muffinokat a formákból kivéve hűlni hagyjuk, és ízlés szerint díszíthetjük.
cilamami cilamami
Címkék: kedves legenda, ünnep lényegéről, rabbi arra, hosszú nyelű, rabbi Illés, különbség csupán,

Karácsonyi bejgli
Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 ...
cilamami cilamami
Karácsonyi bejgli Frank Júliát
Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 ...
akiram45 akiram45
Karácsonyi édességek
ne nyissa ki. A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll. Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti. Karácsonyi bejgli Frank Júliától Hozzávalók: A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 ...
zsigaiklara zsigaiklara
Süti ajánló
Különleges diós sütemény meglepetés krémecskékkel! reifregina
Ischler pacsakute
Gesztenyetekercs bubszi
Ostoros kalács horvathnemagdi
Olajos piskóta (nem esik össze) bkisseva
Kétszínű mazsolás kuglóf klerierzsi
Barackos-almás torta bubszi
Barackos pite nanoka72
Mákosguba vanília mártással lantosneevi
Pudingos-tejfölös süti (Kráter bubszi
Szárnyas receptek
Gesztenyével töltött kappan bubszi
Mustáros csirkemell falatok zabpehely bundában koszegimarika
Paprikás csirke galuskával recept boszorlany
BABOS PulykaRAGU bubszi
mexikói rizses csirke ibolya58
Foghagyymás pulykamell baratnu
Sajtos-pulykahúsos makaróni bubszi
Finomság... gaby13
Kakaspörkölt bubszi
Basamelles,sajtmártásos-cs irkém. horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Ny betűs receptek horvathnemagdi
Morva sörgulyás, azaz sörös pörkölt bkisseva
AL RAGÚ Raguval bubszi
Főtt húsos krumpli-saláta bubszi
Vadas recept baggesz20
Marhatokány római tálban bubszi
Receptek horvathnemagdi
MAGYAROS BABGULYÁS marhalábszá bubszi
Burgonyamártások bubszi
Burgundi marhasült bulac57
Sertésből készült ételek
Egészség-receptek panka2006
vecsési káposztás bab ! ibolya58
Kijevi lencse veronika74
Kímélő étrend epebetegeknek bulac57
Töltöttkáposzta macoka65
Bakonyi sertésszelet skorpiolilike
Zengõi töltött rostélyos bubszi
Csülök pékné módra klara50
A Sárgarépa lenke1964
CIGÁNYÉTELEK 4. korall44
Halból készült ételek
Lazac-steak salátával veronika74
Különleges halragu aranyibarbara
Kapros lazac gnocchival recept kovacs_zsoka
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Lazacfilé fokhagyma mártással recept kovacs_zsoka
Fokhagymás hal bubszi
Balatoni halászlé 3. bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Juhászos birka klerierzsi
Dunai halpaprikás bubszi
Vad ételek
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
Indiai rizssaláta bubszi
Fácánleves rochlitzne
Töltött káposzta bkisseva
Spagetti ajánló
Zöldborsós spagetti bubszi
Fokhagymás-diós spagetti bubszi
Sajtos rakott spagetti recept baggesz20
Paprikás tésztasaláta recept gonda_katalin
Hús nélküli Ebéd...(Receptek) jaksika
Spagettis torta horvathnemagdi
Bolognai ragus palacsinta recept baggesz20
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Olasz zöldségleves 3. bubszi
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
Pizza receptek
Lecsós töltelék bubszi
Leveles mini pizza horvathnemagdi
Pizzás csiga tundihugi
Egyszerű és olcsó fogások hétköznapra gyorskaja tinka1951
Pizza recept baggesz20
Rókás pizza recept toth_beata
Pizza recept margareta51
Pizzás rúd aranyibarbara
Hamis pizza bubszi
Pizza-tészta, II. bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Sajtburger veronika74
Szezámmag fejesnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU