Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Receptek
Nyírségi gombócleves 1.

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg borjúcomb vagy lapocka (esetleg sovány sertéshús), 8 dkg vaj, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 darabka zeller és karalábé, só, 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 15 dkg fagyasztott karfiol (friss is jó), 10 dkg gomba, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, fél citrom leve
A burgonyagombóchoz: 15 dkg burgonya, 4 dkg liszt, 1 tojás, só, őrölt bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, a tetejére: fél csokor petrezselyem
A borjúhúst 1 cm kockákra vágjuk, és a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, kis kockákra aprítjuk, a húshoz adjuk, s néhány percig pirítjuk. 1,2 l vízzel felöntjük, megsózzuk, felforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon puhára főzzük. Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt és a felszeletelt gombát hozzáadjuk, s addig főzzük, míg minden megpuhul. Közben a maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a levest ezzel sűrítjük. A tűzről levéve e tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell, még megsózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc

Nyírségi gombócleves 2.
Hozzávalók (10 személyre): Borjú, vagy s. apró hús 1 kg, Zöldség 0,45 kg, Karalábé 0,15 kg, Zeller 0,10 kg, Zöldborsó konzerv 0,20 kg. Tisztított karfiol 0,30 kg, Gomba 0,20 kg, Só 0,03 kg, Bors 0,005 kg, Delikát 0,01 kg, Vaj 0,15 kg, Tejszín 0,50 l, Tojássárga 5 db, Petrezselyemzöld 1 cs., Citrom 0,10 kg, Burgonyagombóc 10 adag
Betét: Burgonya 1 kg, Tojás 3 db, Liszt 0,25 kg, Bors 0,005 kg, Petrezselyemzöld 1 cs.
Elkészítése: Borjú-becsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk. Betétnek burgonyagombócot, gombát, zöldborsót, kelvirágot teszünk, végül tojássárgájával és tejszínnel legírozzuk. Ízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.

Nyírségi göngyölt szűzpecsenye
Hozzávalók: Sertés szűzpecsenye 1, 20 kg, Sertés darált hús 0, 40 kg, Bors 0, 005 kg, Paprika 0, 01 kg, Fokhagyma 0, 03 kg, Delikát 0, 01 kg. Gomba 0, 20 kg, Só 0, 05 kg, Zsír 0, 25 kg, Liszt 0, 08 kg, Parajpüré 0, 05 kg
Köret: Párolt káposzta, Fehér káposzta 3 kg, Só 0, 03 kg, Vöröshagyma 0, 10 kg, Ecet 0, 03 kg, Cukor 0, 06 kg, Köménymag 0, 005 kg
Tört burgonya: Burgonya 3 kg, Vöröshagyma 0, 40 kg, Só 0, 05 kg, Zsír 0, 20 kg, Paprika 0, 01 kg
A szűzpecsenyét hosszában kettévágjuk és kiverjük húsverő kalapáccsal. Közben előkészítjük a tölteléket. Darált sertéshúst borssal, sóval, fokhagymával, pirospaprikával fűszerezzük, ezzel töltjük meg a szűzpecsenyét, feltekerjük és átkötözzük spárgával. Sütőben készre sütjük, zsírjából pecsenyelevet készítünk, sült burgonyával, párolt káposztával tálaljuk.

Nyírségi slambuc
Egy gömbölyű fenekű bográcsba kockára vágott szalonnát teszel, a lebbencstésztát és a hagymát üvegesre pirítod a zsírján. Aztán jöhet rá a pirospaprika, a felkockázott krumpli, só, bors és egy kis víz. (lebbencstészta = nem kell feldarabolni a tésztalapot. Régen úgy készült, hogy a meggyúrt tésztát vékony levelekre sodortak, az egész leveleket egyesével akasztottak fel a szobában elhelyezett rudakra száradni. A rudak alá abroszt tettek.
Ahogy a tészta száradt, maga töredezett és hullott le, a többit pedig beletörték az abroszba. Végül az abroszban a tésztát nyomkodással tovább tördelték, innen ered a másik neve is: tördelt tészta.) Az elején említett gömbölyű fenekű bogrács igen lényeges, ugyanis ha már minden alkotórész szétfőtt, nem szabad kavarni, hanem apró fordításokkal dobálni kell a masszát.
(Ratkó József szerint 33. Így piruló kéreg keletkezik rajta és a végén a gömb alakú slambuc egyszerűen kifordítható a bográcsból. Az elkészítési idő 3 óra.
Hívják még öhönnek, betyárosnak, topogónak és állítólag még handabakáré néven is ismerik.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: lobogva forró, apró rózsáira, felszeletelt gombát, maradék vajból, lisztből világos, levest ezzel,

Ny betűs receptek
Nyitrai gombás burgonya A főtt és hámozott burgonyákat karikázzuk, kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Sózzuk. Befedjük áttört juhtúróval, meghintjük gomba karikákkal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és tejföllel áthúzzuk. Ismét sózzuk és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Nyitrai töltött vagdalt Hatvan dkg marhahúst 10 dkg füstölt szalonnával ledarálunk és sóval, törött borssal, 2 db tojással és 1 db tejben áztatott zsemlével eldolgozunk. 20 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Receptek
Nyírségi szelet 1. Sertésszeleteket jól kiverünk és megsózunk. Az egyik felükre, vékonyra vágott sajtot és almakarikákat helyezünk, ráhajtjuk a másik felét, majd a széleket hústűvel összetűzzük. A csomagocskákat a szokásos módon bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük. Burgonyapürével tálaljuk. Nyírségi szelet 2. A sertésszeleteket jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával bedörzsöljük. A tisztított nyers burgonyát lereszeljük, liszttel és nyers tojással elkeverve bundázó ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Receptek
Neszmélyi pecsenye Személyenként 2 db 8 dkg sertéscombszeletet tenyérnyi nagyságúra kiverünk. Az egyik szeletre egy karika vöröshagymát, egy vékony szelet füstölt szalonnát, egy vékony szelet sonkát helyezünk és megsózzuk. A másik szelet hús belső felét vékonyan megkenjük mustárral, és ráhelyezzük az első szeletre. Fogpiszkálóval összetűzzük, bő, forró zsiradékban kisütjük őket. Tálaláskor tiszta alkohollal leöntjük, és lángolva adjuk az asztalra. Nógrádi oldalas Hozzávalók: ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
x
16:03 Előzmény - - [-] 2009. november 5. 13:47 Válaszolj! - - [-] 705: Kedves Éva! Átviszem a kérésedet a Társoalgóba, hátha tud valaki segíteni. Puszi Kösz a finom recepteketszívecske Gyere át Te is a Társalgóba kapcsolódj be a beszélgetésekbe #706 2009. november 6. 15:37 Előzmény - - [-] 2009. november 5. 22:54 Válaszolj! - - [-] ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Mogyorótorta. bubszi
Almás rolád klerierzsi
Jó reggelt kívánok Neked, sarkadykati
Hófehérke szelet jolika66
cseresznyés muffin ibolya58
Meggyes-csokis tundihugi
tepertős muffin ibolya58
Kókusztekercs 2. bubszi
Mákos-narancsos zserbó recept boszorlany
Burgonyás csöröge. bubszi
Szárnyas receptek
Enchiladas horvathnemagdi
Karácsonyra- cukorbetegeknek pacsakute
Poulet fleury, virágzó csirke bubszi
Húsos rizs bubszi
citromos csirkekrémleves faciendum
Gombás pulykaleves bubszi
Fehérboros tűzdelt pulykasült kannalidia
Csirke likőrrel recept gonda_katalin
Finom falatok piroska0101
csirke hagymával ,szilvával ! ibolya58
Marhából készült ételek
Mészáros tokány margoka59
Virágkonyha taltos1
Palócleves 2. horvathnemagdi
Pásztor csupru cseréptálban horvathnemagdi
Pilisi sörgulyás bubszi
Gombával töltött fasírt rauchne02
Gombás-vörösboros gulyás bubszi
A köménymag relisisi
Puchero (nemzeti eledel) bubszi
Erőleves recept kovacs_zsoka
Sertésből készült ételek
Csőszpecsenye macoka65
Vacsoracsata-Oszvald-Főéte l veronika74
Maroshegyi gombócleves 1vargaildyko
Sajtos, darált húsos rakott krumpli recept baggesz20
Sertés szűzérmék vadas káposztaraguval recept baggesz20
Göngyölt hús, túrós nokedlivel recept kovacs_zsoka
Asztúriai húspástétom tésztába bubszi
szatmári töltött káposzta ibolya58
Görög sertésragu margoka59
Nyári paprikás bubszi
Halból készült ételek
Borsos tengerihal-saláta horvathnemagdi
Lazacsteak kagylóraguval horvathnemagdi
Lazac roston rákvajas ........ migova
Bundázott harcsa sarkadykati
Pontykocsonya yaskane
Szalonnás harcsaszeletek bubszi
Harcsapaprikás recept gonda_katalin
Káposztás harcsa. csibi52
Datolyás ponty bubszi
Halpaprikás bográcsban bubszi
Vad ételek
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPástétom bubszi
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
x nagyuska
Fácán tejszínnel klerierzsi
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Almával töltött fácán bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
Rucolapestós spagetti veronika74
Zöldborsós spagetti bubszi
Brokkolis-szezámos spagetti 1vargaildyko
Rakott zöldséges tészta 2 recept gonda_katalin
Rakott padlizsán recept gonda_katalin
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Spaghetti alla carbonara kissmama
Recept jjanosne
Pizza receptek
Töltött pizza klerierzsi
Pizza pogácsa tinka1951
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór tinka1951
Kovi ubi horvathnemagdi
Gyros pizza horvathnemagdi
Mini pizzás csigák recept baggesz20
Pizza másként bubszi
Sütemény - Gyesen lévő Anyukák mezixy
angyalok konyhája faciendum
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Hamburger receptek
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger buci recept boszorlany
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Sajtburger veronika74
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU