Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A fáraók gyógyszertára
A fáraók gyógyszertára

Az egyiptomiak gyógyászatát és gyógyszerészetét többnyire egy misztikus, a mágia által uralt képességként értékelik, szemben a görögök fejlett gyógyászatával. Lehetséges az, hogy egy ennyire kifinomult kultúra ennyire elmaradott legyen egy ilyen létfontosságú területen?

Az egyiptomi Asru életében és halálában is igazi híresség volt. Élete során, az i.e. 6. században Karnakban, Amon templomában énekelt, most pedig orvosi problémái hozzák lázba a szakértőket. A régészeti és orvosi elemzések szerint Asru megérte a hatvanéves kort, ami igen magasnak számított abban az időben, miközben számos betegségben szenvedett. Érszűkület, a homok belégzésének következményeként kiszáradt tüdő, gyulladt ízületek, egy elcsúszott korong, rossz fogak és cukorbetegség, valamint paraziták kínozták beleiben és húgyhólyagjában. Hogyan tudtak vajon orvosai segíteni rajta? Elmondtak néhány imát és elmormoltak egy-két varázsszót? A történelemkönyvek többsége szerint ennél többre nem számíthatott Asru, azonban Jackie Campbell, a Machesteri Egyetemen működő Biomedikai Egyiptológiai Központ kutatója szerint ennél sokkal többre volt képes a korabeli egyiptomi gyógyászat, jóval többre, mint azt sokan feltételezik.

Campbell kutatása azt bizonyítja, hogy az orvosok számtalan gyógyírrel fel voltak fegyverkezve a különböző betegségekre, melyekkel csillapíthatták köhögését, ízületi fájdalmait és talán még a paraziták egy részét is kiirthatták. Campbell felfedezései szerint az orvosok tudása több ezer évnyi gyógyszerészeti tapasztalatra épült. Ha ez igaz, át lehet írni a gyógyászat történetét, a tankönyvek szerint ugyanis a tudományos alapokon nyugvó gyógyászat és a hatékony gyógyszerészet egyaránt az ókori görögöktől indul ki. Az i.e. 5. században Hippokratész vezette be a racionális, diagnózisokon alapuló gyógyászatot. Az első gyógyszerkönyvet, a De Materia Medica-t - 600 gyógyszer listáját, ami tartalmazta összetevőit, azok beszerzési helyeit és az elkészítési módokat - Dioszkoridésznek tulajdonítják, i.sz. 50-ből. A "gyógyszerészet atyjának" egy másik görögöt, Claudius Galenust tartják, aki a 2. századi Rómában a gladiátorok sebészeként vált ismertté.

"Az egyiptomiak egyértelműen gyakorolták az orvoslás tudományát, méghozzá jóval előbb mint a görögök, azonban ezt nagyrészt misztikus, a mágia által uralt képességként értékelik" - magyarázta Campbell. Lehetséges az, hogy egy ennyire kifinomult kultúra ennyire elmaradott legyen egy ilyen létfontosságú területen? Campbell szerint erre igen parányi az esély.

Az egyiptomiak valós tudásának behatárolása előtt egyetlen akadály tornyosul, ami nem más, mint a fordítás. Miközben a görögök hatalmas örökséget hagytak maguk után gyógyászati feljegyzések formájában, melynek a mai nyelvekre fordításához minden adott, addig a fáraók idejéből mindössze 12 hasonlóról tudunk, ami papiruszra íródott egy elfeledett nyelven, mellyel még mindig küzdenek a tudósok. Az írások ennek ellenére elég bizonyítékot hordoznak magukban az egyiptomiak tekintélyes gyógyászati képességeiről, gyógyszerészeti ismereteik felmérése azonban már korántsem bizonyult ilyen egyszerűnek. Annak ellenére, hogy a papiruszok közel 2000 orvosi receptet is tartalmaznak, számos összetevő beazonosítása kétséges.

A fordítók az ősi egyiptomi szavak jelentésének meghatározásakor kénytelenek a szövegkörnyezetre hagyatkozni, ez különösen bonyolult egy gyógyszer receptje esetében, ami csupán egy felsorolás, az adott növények vagy ásványok többsége pedig Egyiptomhoz kötődik, így könnyen lehet, hogy más kultúrákban nincs is megfelelőjük. A fordítók az ilyen szavaknál nyelvészetileg szűkítik le a kört, és csak ezután fordulnak a gyógyszerkönyvekhez, hogy lássák mely összetevőket alkalmazták ugyanannál, vagy hasonló gyógyászati eseteknél, végül a legjobbnak tűnő bekerül a fordításba. Emellett minden fordító a saját korának megfelelő hatóanyagokból mazsolázgatott, ennek az lett az eredménye, hogy az ősi receptekben szereplő összetevők egyharmadát vitatják. Campbell éppen ezért megpróbálta egy másik megközelítéssel megállapítani, miből tevődtek össze az akkori gyógyszerek.

"Nem vagyok nyelvészeti szakértő, ezért a tudományt használtam fel a receptek igazolásához" - kezdte. Mivel Egyiptomban a legtöbb gyógykészítmény növényi alapú volt, ezért először azt vizsgálta, hogy a receptben megnevezett növények jelen voltak-e Egyiptomban, akár termesztés, akár kereskedelem útján abban az időben, amikor a recept íródott. Szerencsére az ősi Egyiptom növényvilágáról bőséges ismeretekkel rendelkezünk. Több ezer botanikai példányt gyűjtöttek be az ásatásokon, legtöbbjükhöz pontos dátum is kapcsolódik, egyes növényeket pedig falfestményekkel és faragványokkal is illusztráltak, azonban ezeknél is jobbak a sártéglákban vagy a talaj mélyében megtalálható pollen szemcsék. Ezek összességéből az archeobotanikusok rendkívül részletesen rekonstruálták Egyiptom egykori növényvilágát, és azt is meg tudták állapítani, hogy az adott növény őshonos volt-e, vagy a kereskedők hozták be Egyiptomba.

Campbell megközelítésének második része már gyógyszerészeti volt. Vajon a felsorolt összetevők képesek voltak kiváltani azt a hatást, amit a receptek leírtak? Általában ez egy törvényszéki vegyész szakterülete, aki mintát vesz, elemzi a komponenseket, és ellenőrzi biológiai tevékenységét. Ehhez a régészeknek találniuk kellene olyan edényeket, amik az egykori gyógyíreket tartalmazták, a receptek azonban sokkal jobbak erre a célra, véli Campbell.

Bár legtöbbször a gyógyírek alkalmazását egy ima vagy varázslat vezette fel, minden receptben megtalálható az összes információ amivel újra lehet alkotni az orvosságot. Megvannak a hozzávalók, az elkészítési mód, és az alkalmazandó dózisok is. A receptek egy általános formát követnek, először az aktív összetevőket sorolják fel, amit a stabilizálók követnek, majd jönnek az ízesítők, melyek a kellemetlen ízt igyekeznek elfedni. Időnként másodlagos gyógyszerek is feltűnnek, ezekkel a főgyógyszer mellékhatásai kezelhetők.

Campbell kutatása elsősorban 4 papiruszra összpontosult, melyek 1000 receptet tartalmaznak az i.e. 1850-1200 körüli időszakból. Campbell mindegyiket megvizsgálta, forrásait, formulázását, az elkészítés, az alkalmazás, a dózisok és a hatás helyességét. Az elemzések öt évet vettek igénybe, melynek végeredménye egy ősi egyiptomi gyógyszerkönyv lett, ami felsorolta a papiruszokra felvitt összes gyógyszert. Campbell 248 összetevőt azonosított be, melyek 134 növény, 24 állat és 28 ásvány különböző részeit foglalják magukba. Az 1000 eredeti receptből jelenleg 550-nek tudja a pontos elkészítési módját, illetve azt, hogy milyen hatékonyan működik az elkészült orvosság. További 156 esetében csak kisebb alkotóelemek hiányoznak, azonban ezekről is elmondható, hogy gyakorlatilag ugyanazt a hatást fejtik ki mint az eredetiek, esetenként semmilyent. 234 esetben fordult elő, hogy több összetevőt sem sikerült beazonosítani, 27 gyógyszernél pedig az alkalmazási területre nem sikerült rájönnie a kutatónőnek. "Egyes rejtélyes hatóanyagoknál sikerült leszűkíteni a kört féltucat lehetőségre, de vannak olyanok is, melyeket egyáltalán nem sikerült azonosítani" - mondta.

Az egyiptomiak alapanyag választása mindenesetre jól állta az időt, a papiruszokon felsorolt hozzávalók 62%-át még az 1970-es években is alkalmazták, sőt sokuk még a 21. század gyógyszergyártásában is jelen van, legrosszabb esetben szintetikus változatban.

Gyógyszereik elkészítésekor az ősi egyiptomiak a modern gyógyszerészekhez hasonló technikákat alkalmaztak. Tudták mikor és hogyan kell forralással összesűrűsíteni szereiket, mikor kell hígítani, és milyen esetekben hatékonyabb porrá őrölve adagolni. Nagy szakértelemmel rendelkeztek a növények gyógyhatású anyagainak kinyerésében vízben vagy alkoholban áztatással, az aktív összetevő oldhatóságától függően. "A colocynthis (sártök) hatóanyaga például csak enyhe alkoholban nyerhető ki, ennek megfelelően mindig sört vagy bort használtak hozzá" - magyarázta Campbell. Több esetben két szakaszban nyerték ki a hatóanyagot, először vizet vagy alkoholt alkalmaztak, majd savat, ez többnyire ecetbe, vagy savanyított tejbe történő áztatást jelentett, ami butánsavat alkotott. A legtöbb gyógyírt azonnali felhasználásra készítették, de szükség esetén cukorral vagy alkohollal tartósították a készítményeket.

Az egyiptomiak gyógyszereik formába öntésével is kiállják a próbát a modern készítményekkel szemben. Az 1973-as Brit Gyógyszerészeti Kódexszel összevetve Campbell úgy találta hogy az ősi gyógyszerek megjelenési formái 67%-ban megegyeznek a maiakkal, egy valamit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni - az egyiptomiak semmit sem tudtak a sterilitás szükségességéről. Az injekcióktól eltekintve szinte ugyanazokat a gyógyszerformákat készítették el amiket ma is. Volt beöntés, kanalas orvosságok és szirupok, bedörzsölhető szeszek és híg kenőcsök, krémek, balzsamok és szájöblítők. Rendelkeztek szemcseppel, tablettákkal, porokkal és borogatásokkal, valamint nőgyógyászati állapotokhoz pesszáriummal. Orrduguláshoz a korabeli gyógyítók inhalálható gyógyszereket adtak, melyek forró kövekre öntve alkottak gyógyhatású gőzt. Nagy gyakorlatuk volt a végbélkúpok készítésben, a gyógyszert sűrű, zsíros masszává kavarták, amit galacsinná gyúrtak. A végeredmény elég kemény volt a behelyezéshez, testhőmérsékleten pedig elolvadt.

Tehát az ősi egyiptomiak igen nagy fokú szakértelemmel rendelkeztek a gyógyszerek terén, ismerték az elkészítés és a célba juttatás leghatékonyabb módjait. De mindez elegendő ahhoz, hogy gyógyszerészetről beszéljünk? Ehhez ismernünk kell gyógyszereik hatékonyságát is.

Az egyiptomi orvosok figyelmen kívül hagyták a betegségeket kiváltó okokat, kizárólag a tünetekre koncentráltak. Így, akárcsak ma, egy enyhítő szirup csökkentette a köhögési kényszert, akármi váltotta is ki, míg egy meleg borogatás a véráramlást stimulálásával enyhítette az ízületi fájdalmat, legyen az reumatikus vagy gyulladásos. Egyes eseteknél, ahol nyilvánvaló volt az ok, a sebeknél vagy a bélférgek esetében, a választott gyógyszer mind a tünetekkel, mind okozójukkal felvette a küzdelmet.

A papiruszok, mint fentebb említettük, az adagolást és bejuttatást is leírták, így lehetővé vált hatékonyságuk összehasonlítása a modern gyógyszerekével. Campbell szerint az eredmény meggyőző. "A receptek 64%-ának van terápiás értéke az elmúlt 50 évben használt gyógyszereinkhez viszonyítva. Sok esetben még az adagolás is megfelelő volt."

Lássuk hát a lényeget, mit is írtak fel az egyiptomi orvosok. Különösen kedveltek voltak a hashajtók, mint ricinusolaj vagy a sártök, a kenőcsök, többek közt a bőrápoló balanitaolaj, amit datolya magból sajtoltak ki, vagy egyszerűen nagy mennyiségű rost fogyasztását ajánlották, mint füge vagy korpa, ami szintén jól jött, ha valaki szorulással küzdött. Gyomorrontáshoz mészkőporból készült savközömbösítőt, kalcium karbonátot írtak fel. Hasmenés esetére olyasvalamit készítettek, ami felszívja a vizet és a mérgeket a belekből, mint a kaolin vagy a karobpor, de szerették a hyoscine tartalmú növényeket is, ez az alkaloida ellazítja az izmokat és csökkenti a bélmozgást. Felfúvódás és bélgörcsök ellen a beteg köményt és koriandert fogyasztott, mindkettő hatékony görcsoldó. Az aranyér okozta kellemetlenségeket különböző kúpokkal enyhítették.

Az ősi egyiptomiaknak hatékony ellenszereik voltak a vízben tenyésző parazitákkal szemben is. A leggyakoribb szer a gránátalma kivonat volt, ami pelletierint, egy erős féregölő alkaloidát tartalmaz, amit egészen az 1950-es évekig használtak a galandférgek ellen. Az antimon mételyek ellen volt hatékony, a balanitaolaj, amellett hogy enyhítette az húgyhólyagban kialakuló mételyféreg fertőzés jellegzetes égető érzését, kiirtotta az azt előidéző férgeket is.

Akárcsak Asru az énekművész, számtalan ember szenvedett izmokkal és csontokkal kapcsolatos rendellenességekben. Kezelésük szintén sokféle és változatos volt. A betegnek elrendelhették híg kenőcsök bedörzsölését a sajgó ízületekbe, vagy melegítő borogatást elhelyezését a fájó területen. A véráramlást mustár, boróka és tömjén kivonatok vagy terpentin stimulálta, elősegítve az immunreakciót.

A sebek kezelése egyértelműen hatékony volt. A múmia tanulmányok már bizonyították hogy potenciálisan halálos sebesüléseket is tudtak gyógyítani. A sebeket gyantákkal és fémekkel kezelték, mindkettő antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Előszeretettel alkalmazták a mézet is, ami ugyan nem felel meg a modern gyógyszerészeti sztenderdeknek, mindenesetre működik és gyakorta alkalmazzák a fekélyek és égések kezelésében, ha az antibiotikumok csődöt mondtak. A méz felszívja a vizet a sebből, túl szárazzá téve a körülményeket a baktériumok számára. A gyógyírek kétharmada működik, de mi van a maradékkal? Egyesek nyilvánvalóan szimbolikusak, a sündisznó tüskéi nem állítják meg a kopaszodást, és egy fejre mért csapás egy nyers hallal szintén nem mulasztja el a migrént. Voltak olyanok is amikben inkább csak hinni lehetett, ilyen egy impotenciára készített szer, ami 39 aktív összetevőt tartalmazott, azonban egyiknek sem volt semmilyen hatása.

Akadnak ezeknél különösebb receptek is, melyek akár még hatásosak is lehetnek. Krokodil ürülék mint fogamzásgátló? Egyesek szerint pesszáriumként alkalmazták, savassága ugyanis spermicid, azaz tönkreteszi a spermiumot. Fájdalomcsillapításra a papiruszok zellermagot említenek, megrágva és alkohollal leöblítve. "Amikor elkezdtem tanulmányozni, azt hittem ez is egyike a placebóknak, ma azonban komolyan vizsgálják a zeller reumás tüneteket enyhítő hatásait" - tette hozzá Campbell. Az ősi egyiptomi gyógyászok hátfájásra a sáfrányt ajánlják, a hagyományos gyógyászatban pedig megtalálható mind a Crocus sativus, a valódi sáfrány, mind a pórsáfrány.

Annak ellenére hogy Campbell kutatásai azt bizonyítják, hogy az egyiptomiak jóval a görögök előtt már tényleges gyógyszerészettel rendelkeztek, számos kérdés maradt annak fejlettségét illetően. Campbell reméli egy részükre választ kap majd a Mohamed El-Demerdash által vezetett csapattal folytatott közös munkájából. El-Demerdash, az Egyiptomi Gyógynövény Konzerválási Projektnek dolgozik, melyek célja újra meghonosítani és megvédeni a vadon élő gyógynövényeket és megőrizni a beduin gyógyítók ősrégi tudását. A projekt segíthet több eddig azonosítatlan összetevő meghatározásában is, a beduinok ugyanis még ma is rendkívül hasonló gyógyszereket készítenek a fáraók idejében használatosakhoz. Ha Campbellnek szerencséje lesz találhat olyan gyógyíreket, melyekben előfordulnak a fordításoknak ellenszegülő alkotóelemek.
Brokkoli véd a tüdőkárosodás ellen

A brokkoliban található szulforapán fokozza annak a génnek a hatását, amely védi a légzősejteket az idült, gyulladásos tüdőkárosodás ellen.

A biztató eredményt az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine orvosi szakfolyóirat legújabb száma közölte.A tüdővész manapság ritka betegség, de most is van kínzó, gyakori tüdőbaj, amit angol nevéből eredő betűszóval COPD-nek hívnak világszerte. Legtöbbször a dohányosok között fordul elő, de a füstös, légutakat károsító városi levegő miatt bárkinél megjelenhet. A COPD az életkor előrehaladásával szinte törvényszerűen kifejlődő tüdőtágulat és az idült hörghurut gyötrő együttese.

Az amerikai kutatókat azért foglalkoztatta ez a betegség, mert az Egyesült Államokban 12 millió ember szenved ebben a kórban és az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ban ez lehet világunkban a halál harmadik leggyakoribb oka.

A kutatók már korábban kiderítették, hogy egy gén, az NRF2 szabályozza különböző antioxidáns anyagok hatását, melyeknek a mennyisége kifejezetten csökken, ha a COPD tünetei dohányos emberekben fokozódnak. Más vizsgálatokból azt is tudták, hogy a brokkoli egyik alkotórésze, a szulfoparán ennek a génnek a tevékenységét növeli.

Egy vizsgálatból az is kiderült, hogy ennek a génnek a tönkremenetele egerekben gyors és súlyos tüdőtágulathoz vezet, ami alapvető része az emberi COPD betegségnek. A munkacsoport föltételezte, hogy az NRF2 génnek a tevékenységét erősítve az idült, emberi COPD tüdőbetegséget fékezni, javítani lehet.

Shyam Biswal és munkatársai összehasonlították olyan dohányosok tüdejét, akik nem mutatták a COPD tüneteit, olyan betegek tüdejével, akik ebben a betegségben szenvedtek. A súlyos légzőszervi betegek tüdősejtjeiben lényegesen kevesebb volt a géntől függő antioxidánsok mennyisége, de több az oxidációs károsodást jelző fehérjék szintje.

A kutatók azt találták, hogy a brokkoliban lévő szulfoparán adásával az NRF2 gén csökkent szöveti szintje növelhető a cigarettafüst által károsított sejtekben. "További vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az NRF2 gén aktivitásának fokozása valóban növeli-e a tüdők antioxidáns védelmét és ezzel javítja a beteg légzésének teljesítményét" - mondotta Shyam Biswal. mti

meditáció megerősíti az agyat

Azt már tudtuk, hogy a meditáció akár maradandó változásokat is előidézhet az agyban, egy új tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy az agy kulcsfontosságú részei valójában megerősödnek a gyakorlatok során.

A tanulmányban teljesen hétköznapi emberek vettek részt, akik szabad idejükben rendszeresen meditálnak. A Harvard Egyetem orvosi karának oktató intézetében, a bostoni Massachusettsi Általános Kórházban készített MRI felvételeken elvégzett elemzések az agy azon kéregi területein mutattak ki vastagodást, melyek az érzékelési, hallási és látási, valamint a belső észleléshez kapcsolhatók, mint a szívritmus, vagy a légzés automatikus ellenőrzése.

A tanulmány szerint a rendszeres meditáció egyben lassíthatja az agy strukturálisan legfejlettebb része, a frontális kéreg idősödéssel összefüggő elvékonyodását is, ami szerteágazó kapcsolódásai révén gyakorlatilag az élő szervezet minden lényeges funkciójában részt vesz. A tanulmányban csak 20 fő vett részt, akik mindannyian jól ismerik és átlagban kilenc éve alkalmazzák a buddhista meditáció gyakorlatát, azonban a kutatók ezzel a kis csoporttal is jelentős eredményeket értek el.

A kutatást a kórház egyik pszichológusa, Sara Lazar vezette. A kutatásban szintén résztvevő Jeremy Gray, a Yale Egyetem pszichológia tanszékének adjunktusa szerint a vizsgálatokban az a legmeglepőbb, hogy egy meditációs gyakorlat képes megváltoztatni bárki szürkeállományát, különös tekintettel arra, hogy a résztvevők nem buddhista szerzetesek, hanem többségükben teljesen hétköznapi, dolgozó, családos emberek voltak, akik naponta átlagosan mindössze 40 percet töltenek meditálással.

A meditáció során megváltozott agyterületek többsége a jobb féltekén helyezkedik el, ami a figyelem fenntartásában játszik kulcsszerepet, a figyelem pedig a meditáció középpontja. A kutatók feltevései szerint a jóga és a meditáció más formái is hasonló kihatással lehetnek az agy szerkezetére, azonban valószínűleg minden egyes módszer némileg eltérő sémát fest a kéregvastagodásban az adott mentális gyakorlatok függvényében.


Csipkebogyóval a fájdalom ellen

A csipkebogyó egyik összetevője védi, sőt újraépítheti az artritisz által tönkretett ízületi szöveteket - közölték dán kutatók egy római konferencián.

Kaj Winther, a Koppenhágai Egyetem kutatójának vezetésével a csipkebogyóban lévő egyik fehérje gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták. Úgy találták, hogy a fájdalmas artritisszel, ízületi gyulladással élők a csipkebogyó-kivonat szedése után jobb hangulatba kerültek, jobban aludtak, energikusabbnak érezték magukat. A kutatók szerint a kivonat védi az érzékeny porcokat, sőt vélhetően segíti regenerációjukat is.

A római világkonferenciát a Nemzetközi Oszteoartritisz Kutatótársaság tartotta. Az oszteoartritisz, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, jelenleg nem gyógyítható, az élet során súlyosbodó folyamat. Az érintettek szteroid vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat szednek állapotuk könnyebb elviselése érdekében. A csipkebogyóban lévő aktív hatóanyag természetes alternatívát kínál az élethosszig tartó gyógyszerezéssel szemben - olvasható a LiveScience című online tudományos magazinban.mti


Veszélyes lehet a klórozott ivóvíz

Az ivóvíz klórozása során keletkező melléktermékek súlyosan veszélyeztethetik az újszülöttek egészségét, ha a kismama ezt egy bizonyos mennyiség felett fogyasztja - állítja egy átfogó brit tanulmány, amely a maga nemében az első volt a világon. A szakértő szerint Magyarország sok területén is fennáll ez a kockázat, mert a káros anyagok koncentrációja meghaladja azt az értéket, ami Nagy-Britanniában veszélyesnek bizonyult.

Veszély az ivóvízben?

A klórozott vízben keletkező mellléktermékek, az úgynevezett trihalometán vegyületek által okozott lehetséges súlyos egészségügyi következményekre a Birminghami Egyetem szakemberei hívták fel a figyelmet a közelmúltban, miután közel 400 000 kisgyermek egészségügyi adatait elemezték tanulmányukban. Megállapították, hogy azok az állapotos asszonyok, akik olyan helyen élnek, ahol túlzottan klórozzák a vizet, nagy veszélynek teszik ki a gyermeküket, ha naponta minimum két liter csapvizet isznak. Azokon a területeken, ahol a trihalometán-vegyületek átlagos koncentrációja tartósan meghaladta a 20 mikrogramm/liter értéket az ivóvízben, 60%-kal nőtt a veszélye annak, hogy a kisbaba lyukas szívvel születik, és 50%-kal annak, hogy farkastorokkal vagy az agy fejlődését érintő rendellenességgel jön a világra. Becslések szerint Nagy Britanniában majdnem minden hatodik háztartásban ilyen magas a trihalometán vegyületek szintje.

Milyenek az itthoni értékek?

Mi a helyzet Magyarországon, ahol a lakosság zöme csapvizet iszik, ráadásul ebben a hőségben a napi két liternél is többet ajánlanak a szakemberek? Hazánkban az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott határértékeknek megfelelően tartalmazhatja a vezetékes víz a klórt és annak különböző szerves származékait - mondta kérdésünkre Dr. Borsányi Mátyás, az Országos Környerzetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztályának vezetője. A szakember elmondta: a brit tanulmányban említett trihalometán vegyületek megengedett határértéke az Unióban a vizsgálatban elváltozásokat okozó mennyiségnek ötszöröse (azaz 100 mikrogramm/liter), míg Magyarországon is a veszélyesnek talált érték 2,5-szerese (50 mikrogramm/liter).

"Hazánkban azokon a területeken, ahol felszíni vízből nyerik a szolgáltatók az ivóvizet, illetve nagyobbb mértékű vízfertőtlenítésre van szükség - ide tartozik a főváros és környéke, a Balaton térsége, valamint egyes dél-alföldi városok -, ott a határérétéket nem, de a brit tanulmányban említett káros egészségügyi következményekkel járó trihalometán-szintet folyamatosan meghaladják az átlagosan mért adatok" - mondta a szakértő.

A vízszolgáltató más adatokról tud

Sebőkné Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezetője viszontszerint a vállalat által használt klórozási szint mellett az összes trihalometán-származék átlagos mennyisége a budapesti fogyasztói pontokon 2007-ben csupán 14,8 mikrogramm/liter volt, míg ebben az évben eddig átlagosan 18,2 mikrogramm/liter, így a tanulmányban említett kritikus, egészségkárosító hatást okozó értéket nem éri el.

Jobb, ha óvatosak vagyunk

Amíg kiderül, melyik szakembernek van igaza, jobb, ha figyelünk erre a kockázatra. Dr. Borsányi Mátyás szerint a terhes anyák, a daganatos betegek, az idősek és a kisgyermekek esetében feltétlenül ajánlott érdeklődni a helyi vízsszolgáltatónál a vízminőségi adatokról - így a trihalometánok koncentrációjáról - is. Amennyiben ez az érték meghaladja a tanulmányban említett 20 mikrogramm/liter értéket, akkor javasolt a víz fogyasztás előtti felforralása. A trihalometánok ugyanis rendkívül illékony vegyületek - a forralás során gyorsan lebomlanak -, így egészségkárosító hatásuk sem érvényesül.

Vízszűrővel is eltávolíthatók a klórozási melléktermékek

Vízszűrővel is eltávolíthatók a veszélyes vegyületek Az aktív szénnel működő háztartási vízszűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért alkalmasak a klórozási melléktermékek eltávolítására, a klóros mellékíz ártalmatlanítására, és más kellemetlen ízektől, szagoktól, vizet színező vegyületektől is megszabadítanak, sőt az egészségre káros anyagok közül az arzént is eltávolítják - mondta korábban az [origo]-nak Sebestyén Ágnes, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztályának munkatársa. Az aktív szenes szűrők kisebb hátulütője - folytatta a szakember -, hogy megkötik a jódot is, pedig nálunk a vizet a legtöbb területen jódhiány jellemzi. Az aktív szénnel működő szűrők legegyszerűbb változata a háztartási ivóvíz-utántisztító kancsó, ami a szakértők szerint a budapesti ivóvíz otthoni szűrésére elegendő, de figyelni kell arra, hogy a berendezés minden esetben ezüsttel impregnált legyen.

Miért kell klórozni az ivóvizet?

Az európai uniós előírásoknak megfelelően - a vízben terjedő járványos megbetegedések és egyéb kórokozók ártalmatlanítására a leghatékonyabb módszer - közel egy évszázada - az ivóvíz klórozása. Emellett a klór lényegesen olcsóbb, mint bármelyik csírátlanítószer, és könnyen beszerezhető. Fontos kitétel azonban, hogy az ivóvízhez adott klórnak a lehető legkisebb mennyiségűnek kell lennie, mert a határéréték fölötti klórozás olyan melléktermékek túlzott keletkezéséhez vezethet - ide tartoznak a trihalometán-származékok is -, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek a lakosság számára. A klórozásnál klórgázt, nátrium- vagy kalcium-hypokloritot adnak a vízhez. A szükséges mennyiség a víz klórigényén és a fertőtlenítési elvárásokon múlik. Árvíz, illetve súlyosabb aszály idején fokozottabb mennyiségű klórozás alkalmazása lehet ajánlott, de a határértékeket ezekben az esetekben sem léphetik túl a szolgáltatók.

A szakértők között sincs egyetértés

Az ismételt baktériumképződés kiküszöbölésére adagolt klór jelentőségét egyébként rendszerint túlbecsülik, hiszen a klórkoncentráció gyorsan csökken a csőhálózatban keletkező elkerülhetetlen klórveszteség miatt. Nemzetközi vízügyi szakértők ezért lassan évtizedek óta azon vitatkoznak, hogy a klórozás során keletkező vegyi anyagok vagy az elégtelen fertőtlenítésből származó mikroszkopikus élőlények jelenléte nagyobb kockázat a betegségek kialakulása szempontjából a csapvízben. A klórozás kiváltására több alkalmas módszer bevezetése is napirenden van, azonban ezeknek a módszerek a tesztelése és üzembe állítása igen költséges.

A Fővárosi Vízművek által alkalmazott UV-sugárzás tökéletes fertőtlenítést biztosít ugyan, de hatása csak a kezelés helyén érvényesül. A vezetékek távolabbi részében további fertőtlenítésre van szükség, ami megint csak klóradagolással történik.

Hogyan mérik a határértékeket a szakemberek?

Az ivóvízben található, potenciálisan rákkeltő anyagok - így a fertőtlenítés hatására a vezetékes vízben keletkező szerves és szervetlen klórvegyületek is - esetében a határértéket úgy állapítják meg a szakemberek, hogy a víz egész életen keresztül (70 évig, napi 2 liter mennyiségben) történő fogyasztása legfeljebb százezer fogyasztó közül egy esetében jelentsen megnövekedett rákbetegség-kockázatot. A határértékek túllépése tehát a betegségek kialakulásának nagyobb kockázatát jelenti, és semmiképpen sem azt, hogy biztosan kialakulnak ezek a betegségek.

Ha túl klórosnak érezzük a csapvizet, hová fordulhatunk?

Az ivóvíz minőségére vonatkozó követelmények egységesek, függetlenül attól, hogy palackozott vagy vezetékes vízről van szó, kezelik vagy kezelés nélkül továbbítják a fogyasztóknak. Érdemes kikérni lakóhelyünk (vezetékes) ivóvízének minőségére és egészségre gyakorolt hatására vonatkozó adatokat, főleg ha beteg, allergiás illetve kisbaba van a családban. Az ivóvíz minőségére vonatkozó adatok nyilvánosak, a csapvíz minőségéről például a helyi vízművek üzemeltetői, a víz egészségre gyakorolt hatásáról pedig az ÁNTSZ városi vagy megyei intézetei adnak felvilágosítást. Ha az ivóvíz minőségével kapcsolatban bármi gyanúsat észlelünk, haladéktalanul járjunk utána. Ha rozsdás a víz, nézessük meg vízvezetékünket; ha nem otthon van a hiba, értesítsük a vízműveket. Jelentsük a vízműnél, a palackos víz forgalmazójánál, gyártójánál a gyanús, szokásostól eltérő ízt, színt, szagot, és az esetleges túlklórozást. Amennyiben megbetegedésre gyanakszunk, feltétlenül és haladéktalanul az ÁNTSZ regionális intézeteit értesítsük.

A trihalometánok káros egészségügyi hatásai

A víz fertőtlenítése során a klór kémiai reakcióba lép a vízben lévő szerves szennyezőanyagokkal, aminek következtében a tanulmányban vizsgált trihalogén-vegyületek (klórozott szénhidrogének, metánszármazékok, daganatkeltő vegyületek, klóraminok, kloroform) is keletkeznek. Különböző állatkísérletek alátámasztották, hogy a trihalometán-származékok határérték feletti megjelenése az ivóvízben magasabb arányban okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, de felelős lehet daganatos betegségek (főleg emésztőrendszeri daganatok, hólyagrák, prosztatarák), és egyes allergiás kórképek (asztma, pollenallergia) kialakulásában is.


Káposztás borogatás

A káposztás borogatás közvetlenül a bőrön keresztül fejti jótékony hatását.Káposztás borogatást alkalmazhatunk: gyulladás, rovarcsípés, torokgyul-ladás, leégés, köszvény és reuma esetében. A káposzta levelének a színe és szaga jelzi a méreganyagok kiválasztását a szervezetből.

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, vászonkendő, rugalmas kötés

A káposztát leveleire bontjuk és a levelekből kivágjuk a vastag ereket. Ezután üveggel vagy sodrófával kisimítjuk őket, hogy az erek és a levélbor-dák megrepedjenek, illetve a káposztában lévő nedvesség kiszivárogjon. A borogatáshoz 2-3 káposztalevelet használunk, amelyeket szorosan rá-teszünk a kezelendő felületre, vászonkendővel átkötjük és a rugalmas kö-téssel rögzítjük. A borogatást legjobb este elkészíteni, így egész éjszaka ki tudja fejteni jótékony hatását. Fontos, hogy legalább 10-12 órán keresz-tül hagyjuk a beteg testrészen.
Káposztás borogatás

A káposztás borogatás közvetlenül a bőrön keresztül fejti jótékony hatását.

Káposztás borogatást alkalmazhatunk: gyulladás, rovarcsípés, torokgyul-ladás, leégés, köszvény és reuma esetében. A káposzta levelének a színe és szaga jelzi a méreganyagok kiválasztását a szervezetből.

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, vászonkendő, rugalmas kötés

A káposztát leveleire bontjuk és a levelekből kivágjuk a vastag ereket. Ezután üveggel vagy sodrófával kisimítjuk őket, hogy az erek és a levélbor-dák megrepedjenek, illetve a káposztában lévő nedvesség kiszivárogjon. A borogatáshoz 2-3 káposztalevelet használunk, amelyeket szorosan rá-teszünk a kezelendő felületre, vászonkendővel átkötjük és a rugalmas kö-téssel rögzítjük. A borogatást legjobb este elkészíteni, így egész éjszaka ki tudja fejteni jótékony hatását. Fontos, hogy legalább 10-12 órán keresz-tül hagyjuk a beteg testrészen.
Nyiroktisztítás

A sejtek az őket körülvevő sejt közötti állományból veszik fel a tápanyagokat és az oxigént. Ugyanide ürítik a számukra használhatatlan salakanyagot és a mérgeket. Ezek elszállításáért a vérkeringés és a nyirokrendszer felelős, így ezek épsége a szervezet egészsége szempontjából elengedhetetlen.

A nyirokrendszert nyirokkapillárisok, nyirokerek és nyirokcsomók alkotják. Az intercelluláris (sejt közötti) térből a nyirokkapillárisok veszik fel a salakanyagok mintegy 10%-át, a többit a vérkeringés szállítja el.
A kapillárisok egyre vaskosabb erekbe szedődnek össze. Az erek elágazásainál nyirokcsomók találhatók, ezek a szervezet védekezésében játszanak szerepet (itt érnek be egyes fehérvérsejtek). A főerek végül a mellkas területén a vérkeringésbe torkollanak. Nyirokkapillárisok a szervezetben jóformán mindenütt előfordulnak. A legtöbb élettankönyv szerint a nyirok áramlása egyirányú a nyirokhajszálerektől a vérkeringésig.

A nyirok
A lympha (a görög szó jelentése forrásvíz) szalmasárga folyadék, mely az erek falán át kipréselődött vérplazmából és a sejtekből kiáramló folyadékból áll össze.
Feladatai:

*
A vér és az erek számára elérhetetlen sejtek közötti anyagcserét bonyolítja.

• A nyirokszövetekből a vérkeringésbe szállítja a fehérvérsejteket és számtalan, az immunrendszerhez tartozó alkotóelemet. Mennyisége függ a vérnyomástól, a szövetek folyadékellátásától és egyes szervek, például az izmok aktivitásától.

A nyirokkeringés mégsem egyirányú?

Jó okunk van feltételezni, hogy bizonyos esetekben ez nem így zajlik: a nyirok visszafelé is képes haladni, például a vastagbél irányába, ahol nyálkaanyagainak jelentős része és vele a nyiroknedv is a bélfalon át a vastagbél üregébe jut, és onnan a széklettel együtt távozik. Több megfigyelés is alátámasztja a fenti hipotézist. A lengyel dr. Olszewski tudományosan bebizonyította, hogy a testfelszínre kifejtett mechanikus ingerlés (például a bőr kefével történő dörzsölése) fokozza a nyirokkeringést. Loren Berry, a speciális nyirokkeringés-serkentő masszázstechnika kidolgozója észrevette, hogy megfázással, influenzával küszködő betegei a masszázst követően gyakran ürítettek olyan székletet, amely nagy mennyiségben tartalmazott világos színű, nyálkás anyagot. Ha a melléküregek is be voltak dugulva, a székelést követően csökkent a pangás, javulás állt be a betegek állapotában. Az egész úgy festett, mintha alul kihúznának egy dugót, és a légutakban feltorlódott váladék a vastagbélen keresztül el tudna távozni. Az orvostudományban ismert jelenség a "refluxus chyli" (nyirok-visszaáramlás), amikor is a nyirok a test alsó felében található gyűjtőciszternából visszaáramlik a vastagbél, illetve egyéb szervek felé. Ezt azonban patológiás (kóros) jelenségként tartják számon, vagyis a jelenleg elfogadott nézet szerint betegség, illetve stressz váltja ki.

A nyirokcsomók
A nyirokkeringés szűrőberendezései; lencsényi-babnyi méretű és alakú képletek. Egyes szervzónákban különösen sok található belőlük, például állkapocs, nyak, mellkas- és hasüreg.
Feladatuk:

* A nyirok kitisztítása: a sejttörmelékek, idegen betolakodók, salak- és méreganyagok, allergének stb. eltávolítása.

• A csecsemőmirigyben, lépben és csontvelőben termelődött fiatal fehérvérsejtek itt érnek tovább, és ismerik fel az idegen és káros anyagokat, hogy aztán ellentámadásba kezdve megsemmisíthessék azokat.

Mi történik,ha megbetegszünk?

Akut megbetegedések során a nyirok általában toxikus és sűrűn folyó, viszkózus állagú, akárcsak az intercelluláris (sejt közötti) folyadék. Gyakran előfordul, hogy a beteg elveszíti étvágyát, és szervezete átáll böjti anyagcserére, amelynek során a sejtekből és a sejt közötti alapállományból fokozott mennyiségben szabadulnak fel a mérgek és a salakanyagok. Ezek jelentős részét a nyirokkeringés szállítja, és "nyálkaburkot" készít a toxikus anyagok köré, hogy szuszpenzióban (oldatban) tartsa őket és megakadályozza kicsapódásukat a nyirokerek falára. Ennek két kellemetlen következménye is van: egyrészt a fehérvérsejtek, a szervezet katonái, nehezebben mozognak a sűrű közegben, másrészt ha a nyirokrendszerben feldúsulnak a nyálkaanyagok, megnő az erekben a nyomás, és ez feszítő érzést, fájdalmat okoz a környező izmokban. A megfázás, influenza sokszor hőemelkedéssel jár együtt. A láz fontos élettani funkciói közül az egyik éppen az, hogy serkenti a nyirokkeringést. Mivel magasabb hőmérsékleten hígabbá válik a nyirok, könynyebben is áramlik.

Ha elfogadjuk, hogy a vastagbél falán keresztül zajlik a nyirok méregtelenítése, hangsúlyossá válik a bélnyálkahártya állapota. Amennyiben a vastagbél az évek során elszennyeződött, falára vastag rétegben rakódott le a salakanyag, ez a megkeményedett "gumiköpeny" gátolja a nyirok méregtelenítését. Ilyenkor a máj veszi át a vastagbél méregtelenítő szerepét is, és a kiválasztott mérgeket az epével együtt a vékonybél lumenébe juttatja. Ha viszont az epe mennyisége ettől túl sok lesz, könnyen előfordulhat, hogy visszaáramlik a gyomorba, s hányingert, hányást és rosszullétet okoz.

Tisztító növények

* aloe
* medveszőlő,
* balzsamnyár rügye*
* kék és zöld alga
* gyömbér
* vérontófű
* jégsaláta*
* tarackgyökér*
* gumiarábikum*
* zabszalma
* élesztő
* erdei fenyő olaja (kis mennyiségben)
* káposzta
* kasvirág
* vöröshere virága
* zsálya
* kakukkfű
* búzafű

• citromfű

A nyirokrendszer méregtelenítése

Az első feladat tehát mindenképp a vastagbél-nyálkahártya megtisztítása például kolon-hidroterápia vagy böjtkúra segítségével.

* Ezzel párhuzamosan néhány hónapon keresztül naponta dörzsöljük át jó alaposan a testünket egy kefe segítségével. A maszszázs egy alkalommal legalább öt percig tartson. Akárcsak a vastagbélben, a nyirokrendszeren belül is előfordulnak lerakódások, plakkok, amelyek gátolják a lympha (nyirok) áramlását, ezeket fellazítja a masszázs.

A javulás első jele, hogy a székletben nagyobb mennyiségű nyálka jelenik meg. Ez zselészerű, leginkább a vazelinhez hasonlító anyag, színe változó, a teljesen átlátszótól a sötétbarnáig terjedhet, de állaga miatt jól megkülönböztethető az emésztőtraktusból származó nyálkától (az inkább ragacsos, tapadós).

* Ha a vastagbelet sikerült megszabadítani lerakódásaitól, fontos, hogy tisztán tartsuk. Ennek érdekében ügyeljünk a helyes táplálkozásra, kerüljük a nyálkaképződést serkentő élelmiszerek (tej) nagy mennyiségű bevitelét, és rendszeresen végezzük a testmasszázst!
* A nyirokrendszer megtisztításában nagy segítségünkre lehetnek a táblázatban szereplő gyógynövények.

* Mivel a légzés aktiválja a nyirokkeringést, a nyirokrendszer megtisztításának elengedhetetlen része a légzőtorna. Belégzéskor ugyanis csökken a mellkasban uralkodó nyomás, és ez szívóhatást fejt ki a vénás és a nyirokkeringésre. Ráadásul a hasi szervek, így a bélnyálkahártya és a máj véráramlása is javul, ami a méregtelenítés hatásfokát tovább fokozza.
* A böjt legintenzívebb nyiroktisztító módszer, még akkor is, ha a kúra alatt átmenetileg a nyirokban és a vérben megnő a salakanyagok mennyisége.
* A szauna, a hideg-meleg váltott fürdők/leöntések és az izzasztó pakolások szintén hatásos nyiroktisztítók. Ilyenkor ugyanis a szövetnedv és sejtnedv hígítja fel a vért, és választódik ki a verejtékkel.
* Nyirokmasszázs során a pangó, salakanyagokban gazdag szövetnedv visszajut a vér- és nyirokutakba, és felgyorsul a keringés is. Tehát javul a salaktalanítás, az addig "eliszaposodott" szövetek elkezdenek ismét regenerálódni a kúra hatására.

* A rendszeres torna, mértékletes sport során az aktív izomtevékenység pumpálja tovább a nyirkot és segíti annak megtisztulását. Érdemes hát napi fél órát vagy heti három-négyszer két órát sportolni.
* Ételeink közül a nyirokkeringést

- serkentik: árpa, rizs, hajdina, zab, búza, burgonya, gyökérfélék, olajos magvak, gyümölcsök és zöldségek, sok ásványvíz;
- lassítják: édességek, zsírok, tojás, tej, húsok, belsőségek, konzervek, sültek, füstöltáru, élvezeti szerek (alkohol, cigaretta, kávé, drogok).

* A nyiroktisztítást feltétlenül érdemes vitaminok és ásványok bevitelével kiegészíteni, mert ezek nemcsak a sejteket védik a kúra alatt, hanem például a máj méregtelenítését is támogatják (B-vitaminok, béta-karotin, cink, kalcium, a C- és az E-vitamin, szelén, és az aminosavak közül az argimin, a metonin és a cisztein).

Voltaképpen két külön folyamatról van tehát szó: az egyik a lympha méregtelenítése, a másik a rendszer megtisztítása a lerakódásoktól. A nyirok állapota állandóan változik, ingadozik, összetételét már egyetlen étkezés is jelentősen befolyásolja. Bár a lympha könnyen és gyorsan megtisztítható (mindössze pár órát vesz igénybe a folyamat), a nyirokrendszer teljes kitisztulásához hosszú hónapokra van szükség. A nyiroknedv méregtelenítését serkentő szerek csökkentik a nyálkaanyagok mennyiségét a lymphában. (Azonban nyálkaképződést csökkentő hatással nem rendelkeznek.)
A hígabb nyirok gyorsabban jut el a vastagbélig és könnyebben lépi át annak falát. Ugyanakkor a nyálkaburokból felszabadított méreganyagok egy része nem ürül ki a vastagbél üregébe, hanem továbbra is a nyirokrendszeren belül marad és a nyirokkeringés útján a vérbe kerül. Így aztán a legtöbb olyan szer, amely a nyirok méregtelenítését segíti, egyúttal növeli a vér toxicitását (salak- és méreganyag-tartalmát). Érdemes tehát a tökéletesebb hatás érdekében egyúttal vértisztító gyógynövényeket is alkalmazni (csalán, zsálya, gyermekláncfű...).


Pár szem dió véd a szívroham ellen

Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát - közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.

Japánban a Shiga Egyetem kutatói csaknem ötezer, önként jelentkező felnőttet vizsgáltak. A hatalmas tanulmányban nemcsak japán, hanem amerikai, angol és kínai személyek is részletesen beszámoltak táplálkozásukról, és a kutatók nyolc alkalommal mérték az alanyok vérnyomását.

A munkacsoport az adatok értékelése során figyelembe vette a vizsgált személyek életkorát, életmódját is, például azt, hogy dohányoztak-e, vagy volt-e súlytöbbletük. Amikor több ilyen szempontot is beszámítottak, kiderült, hogy azok, akik táplálkozásukkal - olajtartalmú salátaöntetek, olajos magvak - sok alfa-linolénsavat fogyasztottak, alacsonyabb vérnyomással éltek, mint azok, akik kevesebbet ettek ebből a tápanyagból.

Az alfa-linolénsav az egyik fontos, többszörösen telítetlen zsírsav és azt már korábban is kimutatták, hogy ha valaki csak olyan ételeket eszik, melyek keveset tartalmaznak ebből a zsírsavból, nagyobb esélye van az életveszélyes szívritmuszavarok megjelenésére, mint annak, aki bőségesen fogyaszt növényi olajokat, szóját, lenolajat vagy diót.

A másik vizsgálatot Hannia Campos vezette, aki az amerikai Harvard Egyetem munkatársa, de a vizsgálat színhelye Costa Rica volt. Csaknem kétezer olyan helyi lakost gyűjtöttek össze, akiknek volt szívrohama és ezeknek a táplálkozási adatait azokéval hasonlították össze, akik hasonló korúak volt, de nem volt infarktusuk. Ez a munkacsoport is figyelembe vette a vizsgált személyek dohányzási szokásait, testsúlyát, vérnyomását és minden egyéb kockázati tényezőjét és csak azokkal a különbségekkel foglalkozott, melyek az alfa-linolénsav fogyasztásban, a vizsgálati alanyok zsírszövetének összetételében voltak.

Egyértelműen bizonyítani lehetett, hogy akiknek az étrendje gazdag volt alfa-linolénsavat tartalmazó ennivalókban, azok ritkábban kaptak szívinfarktust, mint azok, akik mást fogyasztottak.

Az alfa-linolénsav szívvédő hatásához meglepően kevés ilyen ételre volt szükség: elég volt naponta két teáskanálnyi szója- vagy repceolaj, fél kávéskanálnyi lenmagolaj, vagy három-öt szem dió.
A kamillatea kordában tartja a cukorbetegséget?

Már
régóta használják idegnyugtatóként vagy megfázás ellen, de most kiderült: a
kamillatea hatásos a diabétesz ellen is.

Walesi
és japán kutatók szerint a kamillatea csökkenti a vér cukorszintjét, és segít
megelőzni a betegség következményeként fellépő vakságot, vesebajt, idegi vagy
keringési problémákat.

A kutatók 2-es típusú diabéteszben szenvedő patkányokon tesztelték a
gyógynövényt. Az állatoknak 3 héten keresztül adták a kamillából készült
kivonatot, amely negyedére csökkentette vérük cukortartalmát - olvasható a
Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban.

A kutatók szerint a tea napi fogyasztása megvéd a hiperglikémia, vagyis a vér
szélsőségesen magas cukorszintjének kialakulásától is. Ugyanakkor hozzáteszik:
további kutatásra van még szükség.

A kamillát már az ősi Egyiptomban, Görögországban és Rómában is használták
gyógyhatása miatt. Ma főleg nyugtatóként alkalmazzák, de vizsgálatok
bebizonyították, hogy segít leküzdeni a megfázást, erősíti az immunrendszert és
csillapítja a menstruációs fájdalmakat is.


A páfrányfenyő levele hatásos lehet az agyvérzés megelőzésében

Egy
Kínában több ezer éve ismert gyógynövény rendszeres fogyasztásával csökkenthető
az agyvérzés okozta károsodás mértéke - állítják amerikai kutatók.

Amerikai
tudósok szerint a ginkgo néven ismert páfrányfenyő levele hatásos szer lehet az
agyvérzés megelőzésében, illetve annak káros hatásainak csökkentésében.

Az amerikai Johns Hopkins Orvosi Intézet kutatói egyelőre csak laboratóriumi
körülmények között és egereken végezték el a vizsgálatot, amelynek eredményét a
Stroke Journal című szaklapban publikálták.

A kutatók a kínai orvoslásban már 5 ezer éve ismert és használt ginkgóból
készült kivonatot adták be a kísérleti állatoknak. Az egereket két csoportra
osztották: az egyikbe a "normális" állatokat sorolták, a másikba
viszont génállományukban módosított egereket raktak, amelyekben hiányzott a
HO-1 elnevezésű enzimet termelő gén. Ez az az enzim, amely a kutatók szerint a
sejteket pozitív válaszra készteti a ginkgóval szemben.

A kutatócsoport egy héten keresztül napi rendszerességgel adagolta szájon át az
egereknek a gyógynövényből készült kivonatot, majd mindegyiküknél agyvérzést
idéztek elő úgy, hogy blokkolták agyuk egyik felén az artériát.

A normális egereknél 50 százalékkal kevesebb neurológiai zavar lépett fel és 48
százalékkal kisebb agyi terület károsodott a roham során, mint a genetikailag
módosított állatoknál.

A kutatást vezető professzor szerint bár jelentős különbség van a rágcsálók és
az ember agya között, az eredmények biztatóak, és további vizsgálatokat sürget
a témában.

"Csak ajánlani tudjuk, hogy azoknál, akiknél nagy az agyvérzés kockázata,
napi rendszerességgel fogyasszanak ginkgót" - mondta Sylvain Doré, aki
szerint a csodanövény képes növelni a HO-1 enzim szintjét a szervezetben,
fokozza a antioxidánsok termelését, valamint megsemmisíti az agyvérzés
területén a káros szabad gyököket.

Ugyanakkor korábbi kutatások éppen azt bizonyították be, hogy a ginkgo
vérhígító hatása miatt néhány betegnél növelheti a agyvérzés kockázatát.


Zsugorodik az agyunk, ha nem használjuk

Az
agyunknak árt, ha nem használjuk - állítják ausztrál kutatók, akik különböző
vizsgálatokkal megállapították, hogy az agy egyik kulcsfontosságú része kétszer
jobban összezsugorodik öreg korukban azoknál, akik nem "edzenek"
komplex gondolkodással.

Az
Új-dél-walesi Egyetem pszichiátriai szakának kutatói Micahel Valenzuela
vezetésével azt vizsgálták, megelőzhetők-e agyi tréninggel az időskori mentális
betegségek.

Kutatásuk eredménye újabb bizonyíték arra, hogy a "mentális
gimnasztika" - például a nyelvtanulás és a puzzle játék - megelőzheti az
időskori elbutulást (demencia), késleltetheti az olyan betegségek kialakulását,
mint a Huntongton-, az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Valenzuela vezetésével a kutatók három éven keresztül vizsgálták hatvan évesnél
idősebb emberek agyműködését, miközben kérdőívekkel tesztelték a páciensek
mentális gyorsaságát.

Az ötven önkéntes alany közül azoknál, akik egész életükben aktívabbak voltak
mentálisan, nagyobb volt a hippocampus, az agy fontos memóriaközpontja. Ami
azonban még fontosabb: a hippocampus felére zsugorodott a három éves vizsgálat
ideje alatt azoknál, akik nem voltak mentálisan elég aktívak.

A kutatás eredménye kulcsfontosságú, a kicsi hippocampus ugyanis az
Alzheimer-kór kialakulásának egyértelmű rizikófaktora - hangsúlyozta
Valenzuela, aki a vizsgálat következtetéseiről a PloS ONE című szaklapban
számolt be.

Jó néhány gyógyszergyártó próbálkozik olyan szer kifejlesztésével, amely
megakadályozhatja a hippocampus zsugorodását, de maguk az emberek is sokat
tehetnek ennek érdekében - tette hozzá.mozgás megfordíthatja az agy leépülését

A
rendszeres testmozgás segíthet az Alzheimer-kórban szenvedő időseknek, hogy
javuljon mentális állapotuk - állítják amerikai kutatók.

A
testmozgásról már több korábbi vizsgálat is kiderítette, hogy az hatásos eszköz
lehet az öregedéssel járó problémákkal szemben. A kutatók azonban most úgy
vélik, hogy nemcsak az idősek fizikumára, hanem agyműködésére is jó hatással
van az aerobik.

A
vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a testmozgás növeli az agy térfogatát és
fejleszti a gondolkodás sebességét, valamint élességét is.

Agyunk
kapacitása az öregedés során fokozatosan romlik, és ez olyan problémákhoz
vezethet, mint a memória és a koordinációs képesség leépülése.

Az
Illinois-i Egyetem professzora szerint ma már sok bizonyíték áll rendelkezésre
arra vonatkozóan, hogy a testmozgás visszafordíthatja a mentális leépülést. Art
Kramer hangsúlyozta: az aktív életmód nemcsak az egészséges időseknek, de az
Alzheimer-kórban szenvedőknek is hatásos lehet.

A
vizsgálat eredményeiből kiderül, hogy azoknál, akik heti háromszor egy-egy órát
mozogtak három hónapon keresztül, nagyobb agytérfogatot mértek, mint
fiatalabb, inaktív társaiknál.

A
British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői
állítják: félévnyi rendszeres fizikai aktivitás már elég lehet arra, hogy
növekedjen az idősek agyának kapacitása.
Mi a jógával kapcsolatos öt legnagyobb félreértés?

Ez a cikk azt a köztudatban lévő,
jógával kapcsolatos öt fő félreértést hivatott tisztázni, mellyel gyakran
találkozhatsz, és nagy mértékben hozzájárul a jóga téves megítéléséhez.

Első félreértés: a jóga egy indiai mozgásrendszer, mi több, a jóga egy
sportág

Helyesbítés:
a jóga egy indiai bölcseleti rendszer, nem torna, nem sport

A jóga a hat klasszikus indiai bölcseleti
rendszer egyike. Számos irányzata van, és némelyikben egyáltalán nincs
semmiféle mozgás, míg mások nagy hangsúlyt fektetnek rá. A jóga gazdag
eszköztárral rendelkezik, hogy a célját elérje, és az adott irányzat
jellegzetessége, hogy tartalmaz-e ászanákat, vagyis testtartásokat.

Az ászanák célja sem az, hogy jól megtornáztassanak, hanem annak elérése, hogy
a tudati kettősségek (levertség - nyugtalanság, öröm - bánat) ne zavarják meg a
tudat nyugalmát. Az ászanáknak persze vannak egyéb kedvező mellékhatásai:

* a betegségek megszűnnek,
* a sérülések meggyógyulnak, legalábbis enyhülnek,
* erős, hajlékony, szép és egyensúlyban lévő test,
* életerővel töltik fel a finomtestedet.

Második félreértés: a jógához hajlékonynak kell lenni

Helyesbítés: a jóga gyakorlása során a hajlékonyság kifejleszthető, így
merev izomzatú, ízületű embereknek kimondottan ajánlott

Nem az a jógi, aki a nyakába teszi a lábát, pusztán azért, mert hajlékony. A
hajlékonyság nem előfeltétele, hanem következménye a jógának.

Egy zárt, görcsös, merev testben nehezebben kering az életerő,
míg a nyitott, laza és hajlékony testben könnyebben áramlik. Létezik túlzott
hajlékonyság, mikor a test nélkülözi a szilárdságot a hajlékonyság mellé, az
ilyen ízületek könnyen kificamodnak.

A jógával egy olyan test építhető föl mely egyszerre erős, szilárd és
hajlékony.

Harmadik félreértés: a jóga célja az egészségmegőrzés, illetve öngyógyítás

Helyesbítés: a jóga célja a Szellem megkülönböztetése és elkülönítése
mindattól, ami nem az, illetve az egyéni Szellem és az egyetemes Szellem
egyesítése

Az egészség az ember természetes állapota, mely a jóga gyakorlása
által magától helyreáll. A betegség a tudatot eltérítő kilenc akadály közül az
első, melyet azért kell megszüntetni, hogy a jógi sikeresen elérje a jóga
célját!

Egy betegség elvonja a figyelmet, és azok a finom erők, melyek a megismerést
lehetővé teszik, a beteg testrészbe, szervbe áramlanak először. A betegség
csökkenti az ember rezgésszintjét, és bizonyára Te is tudod, alacsony rezgésszinttel
nem tudunk a magasabb rezgésszintű szellemi tartományokat
megismerni.

A jóga az egészséges emberé! A tulajdonképpeni jóga igazából az egészség
visszaszerzése után következik.

Úgy vélem, a fő ok, hogy a harmadik félreértés elterjedt, a kommunista rendszer
jógaellenes szemlélete volt.Abban az időben a jógát csak az egészségmegőrző
torna álcája alatt lehetett gyakorolni, és így ivódott be a köztudatba.
A másik ok pedig az, hogy ma mindenki beteg, és a betegség okozta szenvedés
kényszeríti rá az illetőt a jóga gyakorlására, ezért ez az egyik fő indítéka, hogy
miért kezd valaki jógázi.

Negyedik félreértés: létezik testi jóga szellemi jóga

Helyesbítés: csak egyetlen jóga létezik, nem léteznek csak testi vagy
csak szellemi irányzatai

A jóga anatómiai-fiziológiai-energetikai-érzelmi-tudati-szellemi út. Amilyen
testtel csak rendelkezik az ember, azzal a jóga mind foglalkozik, mind
fejleszti. (Ha a hitrendszeredben az emberre vonatkozó más felosztást
használsz, helyettesítsd be azt!)

Hogyan is tudnánk tökéletesíteni magunkat, ha valamelyik
részünkkel nem foglalkozunk?! Sokszor - tévesen - a hatha jógát nevezik csak
testi jógának, és le is nézik ezért. Azonban ha egy hiteles írást, a hatha jóga
pradípikát föllapozod, többé nem lesz kérdéses, hogy a hatha jóga tartalmazza a
szellemi részt (összpontosítás, elmélyülés stb.) is.

Ötödik félreértés: a jóga során a földön kell feküdni, hemperegni,
lazítani, lassú mozdulatok jellemzikHelyesbítés: a jóga ászanái tartalmaznak mind könnyű, mind rendkívül nehéz elemeket,
csakúgy, mint ahogy a lassú és gyors, dinamikus ászanagyakorlás is jellemző, az
adott irányzattól függ

Ha erős jógaórán szeretnél részt
venni, ajánlom figyelmedbe az Iyengar-jógát és az astánga vinjásza jógát.
Amit a sókristálylámpáról tudni érdemes

Hol volt, hol nem...
A sólámpa lelke a Himalájából kibányászott kristály. Eredete több, mint 250
millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. A földi élet őstengerből indul el és ezek
a kristályok ezen ősleves eredeti összetevőit őrizték meg. A Himalája 84 féle
ásványi anyagot tartalmaz, ami ugyanebben az összetételben található meg az
emberi vérben, könnyben, magzatvízben. Miközben az őstenger kiszáradt, a sók
magukba szívták a napfény erejét. Ezeket a tiszta erőket a Himalája hegyei
évmilliókon át megőrizték és kikristályosították. Indiában és Tibetben a
Himaláját szentként tisztilik. A sókristályok gyógyító erejét a mai
orvostudomány is elismeri.

Az egészség oltárán
A sólámpák talán a legtermészetesebb és legegészségesebb mesterséges
fényforrások. Olyan speciális kipárolgásuk van, mely allergiás és asztmatikus
megbetegedések kezelésére is alkalmas. Képes megszüntetni az elektroszomogot.
Az elektromos készülékek pozitív ionokkal bombázzák a levegőt, ami ártalmas az
emberi szervezetre. A dohányfüst is sajnos hasonlóan károsítja a levegő
elektromos egyensúlyát. Kimerültséget, koncentráció- és alvászavart okoz. A kristályok
folyamatosan negatív ionokat bocsátanak ki, ezzel megvédenek bennünket az
elektroszmogtól. Ebből az energiából mi folyamatosan töltődünk. A kristálysó
lámpa neutralizálja az elektromágneses rezgéseket (tévé, számítógép), és a
pozitívan feltöltött helyiség levegőjét. 2-3,5 kg-os sóláppa elegendő egy kb.
20 négyzetméter területű helyiségre.

A kristályokban egyesül a 250 millió éves őstenger, a földi élet forrása és a
Himalája hegység, a kristályok ereje és a szellemi erő. Nem utolsósorban pedig
gyönyörűek.

Mi mindenre jó hát?
Alvás- és koncentrációs zavarok zavaroknál ajánlatos az ágy mellett,
gyerekszobában, irodában, tanulás közben bekapcsolni. Elektroszom esetén
használd a számítógép, televízió mellett, vagy bárhol, ahol elektromos
készülékek találhatók. Nagyon hangulatos masszázs és meditáció közben,
étkezésekkor, de használata ajánlott dohányzó helyeken is.


Ánizs

Az emberiség a legrégebbi időktől
fogva ismeri és használja az ánizst. Feltehetően a Földközi-tenger vidékéről,
az egykori Levante területéről származik. A növény rokonságába nem tartozik más
fűszer és nem rokona a csillagánizs néven ismert fűszernövény sem. Amit mi
"ánizsmagnak" nevezünk, az valójában a termése annak az egynyári növénynek,
amely kb. 45 cm magasra nő olyan szárral, melynek végén egy fehér
virágokkal teli ernyő található. Rendkívüli aromájú növény, mely a termésében
található illóolajnak, az anetholnak köszönhető. Íze jellegzetes, édeskés.

Az ókori egyiptomiak fűszerként, a görögök pedig gyógynövényként hasznosították,
és a római természettudós Plinius is megemlíti írásaiban. Azt
állította, hogyha ánizsmagot tesznek a párna alá, akkor az megvéd a rossz
álmoktól. A rómaiak az ánizst, mint ételízesítőt a középkortól használják.
1619-ben a virginiai parlament elfogadta azt a törvényt, hogy egy családnak
minden évben legalább 6 tő ánizst kell termelnie.

Már a történelem előtti időktől kezdődően alkalmazták gyógyításra füvekből
készített nyugtató teában. Rómában az első század idején használták egy
népszerű fűszeres süteményben, melyet babérlevélben sütöttek, s úgy tartották,
hogy ez megvédhet a gyomorrontástól, az emésztési zavaroktól. 1305-ben az
angolok megvámolták az ánizsmag-kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London
Bridge javítási költségeit. Nagyon népszerű ízesítő az angoloknál, IV. György
király ruháit annakidején ánizsmaggal illatosították.

Bizonyítottan sokoldalú gyógyhatása van. Étvágyjavító, emésztést elősegítő,
vértisztító, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni teakeverékek alkotója. Ez a
szélhajtó szer csökkenti a szélszorulást: akár elrágcsálhatjuk a magokat, akár
teát készíthetünk belőle 1/2 liter forró vízzel leöntve egy fél teáskanál
magot, majd leszűrve azt. Elsőrendűen alkalmazható és ártalmatlan köptető,
görcscsillapító. Mandulagyulladáskor zsálya és borsmentával kevert teafőzet
használata jó eredménnyel jár.

Különleges aromájának köszönhetően kitűnő fűszere lehet pikáns, édes ételeknek.
Az indiai konyha elengedhetetlen ízesítője. Használhatjuk még sütemények,
gyümölcsrizsek, kenyerek ízesítésére, de remek fűszere a kompótoknak is.
A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és
süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. Kis
mennyiségben szerepelhet még olyan fűszerkeverékekben, melyeket virslikhez,
illetve pörköltekhez adhatunk. A legfontosabb felhasználása azonban az ánizs
ízesítésű likőrökben történik, mint amilyenek a raki, ouzo, és a pernod.

Az ánizs sajnos azon fűszerek közé tartozik, melyek nem tarthatóak el hosszabb
ideig, mert igen gyorsan elveszti aroma anyagait. Egyszerre csak annyit
vásároljunk, amennyi elfogy!

Almás süti
Hozzávalók: 3 csésze zabpehelyliszt, 3 csésze
teljes őrlésű liszt, 2 teáskanál só, 1 evőkanál koriander, 1
teáskanál ánizs, 2 csésze meleg víz, 2 evőkanál méz, 2 és 1/2 evőkanál
sütőélesztő, 1/2 csésze szójaolaj, 1 evőkanál vanília, 1 csésze méz, 1
csésze apróra vágott alma (1 csésze=2,5 dl)
Az első 5 száraz hozzávalót keverjük jól össze egy tálban. A vizet,
mézet és élesztőt keverjük össze, tegyük félre 10-15 percig, hogy jól
fusson fel az élesztő. Eközben az olajat, a vaníliát és a mézet jól keverjük el
egy tálban, végül az almát is vágjuk össze külön. Amikor az élesztő már jól
felfutott, adjuk hozzá a liszthez a többi előkészített hozzávalóval együtt,
majd jól keverjük el. Ezután azonnal öntsük bele egy kiolajozott tepsibe, és
egyenletesen terítsük szét. Ne hagyjuk kelni, hanem 185 °C-os előmelegített
tepsiben süssük 15 percig, majd csökkentsük a hőt 170 °C-ra és még 25-30 percig
süssük. Akkor van készen, ha a közepe visszaugrik, amikor megérintjük.
Miközben a süti sül, készítsünk egy fél adagot az "almás pite
töltelékből", és egy adagot a "STREUSEL ÖNTETBŐL".
Amikor a süti készen van és kihűlt, kenjük a tetejére az "almáspite
tölteléket" és hintsük le a "STREUSEL ÖNTETTEL". Fenséges!
Következő nap tálaljuk.

Almáspite töltelék
Hozzávalók: 9 csésze szeletelt, hámozatlan alma, 1 és
1/8 csésze összeturmixolt alma, 3 evőkanál víz, 3 evőkanál kukoricakeményítő,
1/4 teáskanál só, 3/4 teáskanál koriander
Az első két hozzávalót tegyük oda főni közepes lángon 10 percig, míg az
alma meg nem puhul. Közben kevergessük. A többi hozzávalót keverjük össze egy
másik tálban és öntsük az almához, majd főzzük még 2 percig, amíg sűrűsödni nem
kezd.

Streusel öntet
Hozzávalók: 1 csésze granola, 1 csésze kókuszreszelék,
1/4 teáskanál só, 1 és 1/2 teáskanál víz, 1 teáskanál vanília, 1 és 1/2
teáskanál koriander, 1/2 teáskanál ánizs
Az első két hozzávalót 15-20 másodpercig daráljuk jól össze (turmixon is
lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól
keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben.
Borsikafű, avagy csombor

A borsikafű - más néven csombor -
Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik,
sőt a régi magyar ételek egyik alapvető fűszere. Alacsony,
bokros növény apró lila virágokkal, és szürkészöld keskeny, hosszúkás levelekkel,
melyeknek illóolaj-tartalma igen magas, ezért is vált
fűszernövénnyé. Nálunk többnyire szárítva, morzsolva vagy por
formájában kapható, de konyhakertekben, vagy erkélyládákban
is könnyen termeszthető.

Diétás konyhák étrendjében is gyakran használatos a borsikafű, mivel
az erős feketeborsot lehet vele pótolni. Nem véletlenül
nevezik német nyelvterületen Bohnenkraut-nak ("babfűszer").
Csökkenti ugyanis a bab felfújó hatását, ezért nagy szeretettel használják
bab-, borsó-, káposzta-, krumpli- vagy gombaételek készítésénél. Óvatosan
kell vele bánni a főzés során, csak az utolsó percekben adjuk az ételhez,
mert erős ízétől keserűvé válhat a főztünk.

A borsikafű nem csak finom, de gyógyhatásai is ismertek. Kiváló gyomorerősítő,
emésztést elősegítő gyógynövény is egyben, sőt fogyasztókúrák részeként
is használható. Használják még étvágyjavító és görcsoldószerként
is. A füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a
rovarcsípések okozta fájdalmat.

Paprikás vajbab gombával
Hozzávalók: 60 dkg vajbab, 5 cl étolaj, 5 dkg füstölt
szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, fél csomó zöldpetrezselyem, 2 dl
tejföl, 4 dkg liszt, borsikafű, pirospaprika, ételízesítőpor
A megtisztított és megmosott vajbabot 2 cm-es darabokra vágjuk. Egy kevés
olajon az apró kockákra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, majd
zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Megszórjuk
pirospaprikával, és azonnal felengedjük kevés vízzel. Beletesszük az
összevágott vajbabot, megszórjuk a fűszerekkel, és fedő alatt félig puhára
pároljuk.
A megtisztított, jól megmosott gombát cikkekre szeljük, és kevés forró olajon
roppanós puhára pároljuk. Sóval és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük,
majd a vajbabhoz keverjük. Amikor a vajbab megpuhult, hozzáöntjük a tejföllel
simára kevert lisztet, és még 4-5 percig forraljuk.
erzsike25 erzsike25
Címkék: Mivel Egyiptomban, Brit Gyógyszerészeti Kódexszel, Akárcsak Asru, Mohamed El-Demerdash, Egyiptomi Gyógynövény Konzerválási Projektnek, American Journal,

A gránátalma
A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. Nem hiába választották anno az Egyesült Államokban az év gyümölcsének. Mitikus gyümölcs: Tudtad? Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak. A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög ...
kisa622 kisa622
A lisztérzékenységről
országonként nagy mértékben változó. A gyakoriságok aszerint is különböznek, hogy a betegséget a klinikai tünetek, vagy szérumvizsgálat alapján, szűrővizsgálattal állapítják-e meg. A szimptomatikus eseteket tekintve Dániában és az Amerikai Egyesült Államokban gyakorisága 1:10 000, míg Svédországban és Nagy-Britanniában ez az arány 1:300. A világátlag 1:3350. Szűrővizsgálattal ez az arány Németországban és Dániában 1:500, az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában 1:110, világátlagban ...
fejesnemagdi fejesnemagdi
A spenót
megközelítőleg 700 éve került, és az 1600-as években vált igazán közkedvelté. Virágkorát vitathatatlanul az 1930-as években élte. Mely főként a gyerekek által oly kedvelt Popeye rajzfigurának köszönhető. Hatására 30-as években 30%-al dobta meg az Egyesült Államokban a spenót iránti keresletet. Gyerekek ezrei ettek spenótot, hogy olyan vaserővel rendelkezzenek, mint Popey. Vaserő? A spenót más néven paraj kiemelkedően gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, flavonoidokban ...
kisa622 kisa622
Gránátalma
Gránátalma -az antioxidáns bomba A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. Nem hiába választották anno az Egyesült Államokban az év gyümölcsének. Mitikus gyümölcs Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak. A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a ...
inrid77 inrid77
Hétfő
- a napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerinti - első napja, másképp a ,,hét feje" vagy eleje. Korábban a hét második napjaként tartották számon, s többek között az arab országokban, az Egyesült Államokban, Grúziában, Iránban, Izraelben, Kanadában, Örményországban és Portugáliában ma is annak számít (ennek megfelelően a számozás egész héten elcsúszott). ...
wikers wikers
Mi fán terem a tonka-bab?
hatóanyag? Tonka-bab a különleges aromájú fűszer Dél-Amerikából Bár napjainkban egyre inkább a tonka bab gasztronómiai szerepére irányul a figyelem, számos országban elsősorban a parfüm- és a dohányipar hasznosítja - az Egyesült Államokban máig tiltott élelmiszer ipari alkalmazása. Ennek oka, hogy vízben rosszul, de alkoholban jól oldható kumarint tartalmaz. Az aromás, kristályos vegyületet először 1831-ben azonosították a tonka-fa termésének magjából. Napjainkban, a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Szendvics, a 250 éves sikerdarab
sózzuk. A kenyerek héját körben levágjuk, háromszög- vagy négyszög alakú nagyobb falatokra daraboljuk. Hagyományosan tea mellé kínálják. Bár a szendvics kedveltsége valóban határokon átívelő, a legtöbb újítással valószínűleg az Egyesült Államokban álltak elő leleményes szakácsok és kereskedők a 19- 20. század során. Az 1800-as évek végén nagy valószínűséggel New York állam egyik kártyaklubjában tálalták fel az első klubszendvicset, amelynek ma már számos variációját ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Túrós linzertorta bubszi
Omlós házi diós kifli bkisseva
Szilvalekváros,fehércsokis horvathnemagdi
Ír Whiskey-s muffin recept donaldduck
Epres túrós kelt palacsinta horvathnemagdi
-Húsvéti KINDER SZELET 1vargaildyko
Kakaós-kókuszos gombóc bubszi
Márványos tetejű diós süti andrilaszlone
Cseresznyés kalács dióval bubszi
Mogyorókrém kis és nagy horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Csirkés-zöldséges gombaleves bulac57
Fácnleves vinlaci
Rakott karfiol kölessel sarkadykati
Töltött fasírt tundihugi
Indiai csirke rochlitzne
uborkás csirke ! ibolya58
Huszárpecsenye bubszi
Paprikás csirke indiai módra bubszi
Monacói töltött csirke bubszi
Csirkecomb székely módra tinka1951
Marhából készült ételek
Spagetti kétféle hússal recept jamborlulu
Gyulai kolbász 1. bubszi
befsztroganov ibolya58
Székelykáposzta bubszi
Főételek. ilse
Így készítsd el a húslevest grimilda
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Ízőrzők – Harta – horvathnemagdi
Mediterrán szűz bubszi
Sertésből készült ételek
Brassói aprópecsenye zsokanita
Fasírtocskák gombás bormártásban recept jamborlulu
Zöldséges, rakott hús kincsesszigeten
Nyírségi gombócleves recept gonda_katalin
Rakott karfiol receptek yaskane
Rakott kínai kel recept boszorlany
Csülök Pékné módra 1955viki
7 krumplis étel 1 órán belül tinka1951
A Babgulyás receptje: ujjozsef
V betűs receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Kapros pisztráng bubszi
Sült pisztráng fokhagymamártással jozsef_olah_9843
Dunai halászlé 3 bubszi
Házi "szardínia" készítése bubszi
csombor suzymama
Harcsapaprikás horvathnemagdi
gyors és finom melegszendvics grimilda
Balatoni halászlé 1. bubszi
Karácsonyi leves receptek zsigaiklara
Libanoni ételek kloppenburg
Vad ételek
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Fácán raguleves recept baggesz20
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Receptek jjanosne
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Dödölle rauchne02
Baszk fácán veronika74
Spagetti ajánló
Majoránnás hús horvathnemagdi
Spagettiomlett 1vargaildyko
Mustáros spagettikeverék bubszi
Cukkinis spagetti korall44
Tészta babbal és juhsajttal recept jamborlulu
Vadászpecsenye recept snibolya
Családom kedvence sarkadykati
Májas spagetti bubszi
Suzy és Tekergő mesebeli spagettije húsgombócokkal recept jamborlulu
Sajtos-fokhagymás spagetti - Recept mamucika
Pizza receptek
Farsangi gyerekzsúr veronika74
Pizzás csiga gépsonkával recept toth_beata
Burgonyás pizza tészta bubszi
Gyors ebédek... biharijudit
Kagylótészta tundihugi
Ime egy szelet Itália....... maca23
Ananászos pizza recept baggesz20
Pizza fajták elkészítése anne74
Aphrodité eledele relisisi
Pizza!Ahogyan a futár sosem... veronika74
Hamburger receptek
Szezámmag fejesnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
x nagyuska
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU