Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi menü
Karácsonyi menü
2011. december 9.
Mind-megette
Sokfélék vagyunk, mindenki mást és mást szeret - és a karácsony is mindenkinek mást jelent.
Címkék: karácsonyi menü, karácsonyi receptek, karácsonyi ételek, töltött pulyka, libamájpástétom, karácsonyi fatörzs, mákos guba
Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is. És így karácsonyi szokásaink, ételeink is.

A hagyományos karácsonyi menüsort - halászlé, töltött káposzta, rántott ponty és bejgli - egyre inkább felváltják a klasszikus vagy akár extravagáns fogások, hiszen sokan a változatosságra esküsznek, és évről évre újabb recepteket próbálnak ki ünnepekkor.

Mi most egy klasszikus összeállítással szeretnénk kedvet csinálni az ünnepekhez.

Habos libamájpástétom

Hozzávalók:
30 dkg pecsenyelibamáj, 2 kanál olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg mandula, 2 kanál brandy, 2 kanál zselatin, 1 kanál mustár, 1 kiskanál szárított kakukkfű, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors

Elkészítés:

A libamájat apró kockákra vágjuk, és a felhevített olajon megsütjük, majd kihűtjük. A sült libamájkockákhoz hozzáadjuk a mustárt, a kakukkfüvet, a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát, valamint 1 dl tejszínt. Az egészet turmixgéppel pépesítjük.

A májas masszát sóval, őrölt borssal, brandyvel ízesítjük, majd hozzáadjuk a kevés vízben meglangyosított zselatint, a mandulát és a habbá vert tejszín másik felét.

Fóliával kibélelt őzgerincformába simítjuk, és legalább fél napra hűtőbe tesszük.

Ünnepi töltött pulyka

Hozzávalók:
4 kg-os pulyka, 1 kisebb libamáj (25 dkg), 2 dl tej, 5 dkg vaj, 4-5 szem gomba, 1 kávéskanál kapribogyó, 1 zsemle, 2 kemény tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg főtt, hámozott gesztenye, 1 nyers tojás, só, bors, 3-4 kanál zsír

Elkészítés:

A pulykát két nappal előbb besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük.

Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük.

A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet.

Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.

Wellington bélszín

Hozzávalók:
80 dkg tisztított bélszín, 50 dkg vajastészta, 6 dkg zsír, 4 dkg vaj, 20 dkg gomba, fél csomag petrezselyem, 2 dkg hagyma, 1,5 dkg zsemlemorzsa, 1 db tojás, őrölt bors, só, 5 dl madeira mártás (barna mártáshoz (spanyol mártás) adj madeira bort (vagy konyakot), és forrald össze)

Elkészítés:

A bélszínt éles késsel megtisztítjuk a hártyájától, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben a zsírt megforrósítjuk, beletesszük kiegyenesítve a bélszínt, és forró sütőben 10 percig sütjük (közben időnként fordítjuk).

Utána tálra helyezzük, és hűvös helyre tesszük. A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Vajban sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet meg a gombát, majd sózzuk, borsozzuk, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a felvert tojást és a zsemlemorzsát, hagyjuk megkeményedni, és hűvös helyre állítjuk.

A kész vajastésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk. A kihűlt hús tetején egyenletesen szétkenjük a hideg gombapépet, és a pépes oldalával lefelé a tészta közepére helyezzük, ráhajtjuk a tészta egyik oldalát, azt bekenjük tojással, majd ráhajtjuk a tészta másik oldalát, s végül a végeken is behajtjuk.

A beburkolt húst egy alacsony oldalú tepsibe tesszük úgy, hogy a gombapépes része felülre kerüljön. A fennmaradt tésztadarabkákat csíkokra vágjuk, és ezekkel díszítjük. A tetejét bekenjük tojással, és jó forró sütőben 20-25 percig sütjük, utána 20 percig langyos helyen állni hagyjuk.

Tálalásnál éles késsel felszeleteljük, majd a szeleteket szép sorjában a tálra helyezzük, mellé kevés madeira mártást öntünk, és abból külön csészében is adunk hozzá.

Karácsonyi fatörzstorta

Hozzávalók:
6 tojás, 6 kanál cukor, 6 púpos kanál liszt, 1 csipet só, késhegynyi sütőpor; a töltelékhez: 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál vaníliakivonat, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 4 kanál kakaópor, 5 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj, 5 dkg mazsola rumba áztatva, aki szereti, tehet bele 5 dkg apróra vágott diót is, 1-2 kanál rum

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy nagy, lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral, a tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd a lisztet fokozatosan keverjük hozzá.

A tojásfehérjékhez adjunk egy csipet sót, és robotgéppel verjük kemény habbá, majd apránként adagolva óvatosan keverjük a tésztába úgy, hogy a habot ne törjük szét. Öntsük a tepsibe, és süssük meg . 12-15 perc alatt, 165 fokon. Ha kész, borítsuk egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, és a konyharuhával együtt tekerjük fel.

A krémhez a cukorral kikevert tojások sárgáját gőz fölött besűrítjük, majd lehűtjük. Ebbe a krémbe belekeverjük az előzőleg felolvasztott é-csokit, a vaníliakivonatot, az átszitált kakaót, a habosra kevert vajat és a rumot.

A piskótatekercset kiterítjük, megkenjük a krém 2/3 részével, megszórjuk mazsolával, narancshéjjal, dióval. Feltekerjük a piskótát úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Bevonjuk a maradék krémmel, majd díszítjük.

Díszeket is készíthetünk hozzá, ezt már előzőleg is meg lehet csinálni, majd hagyni megszáradni. Ez készülhet akár marcipánból vagy fondantból is.

A kész süteményt ezután hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.

Karácsonyi mákos guba

Hozzávalók:
a kovászhoz: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej, a tésztához: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só; a tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 kanál méz

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő tejjel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.

Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.

Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: felhevített olajon, sült libamájkockákhoz, megtisztított vöröshagymát, egészet turmixgéppel, májas masszát, kevés vízben,

A legjobb karácsonyi sütemény
A legjobb karácsonyi sütemények 2011. november 1. Hiába az ajándék, a gyönyörűen feldíszített fa, ha a karácsonyi menüből hiányzik a számunkra oly kedves sütemény. Bár, a legtöbb háziasszony az utolsó pillanatig dolgozik, és alig marad ideje az ajándékvásárlásra, a lakás csillogóvá varázslására, mégis csak kevesen mondanak le az olyan klasszikusnak számító karácsonyi édességről, mint a fatörzs, a zserbó és a grízes-mézes. Ezeket és még néhány ,,nélkülözhetetlen" desszertet ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bejgli
A karácsonyi menü egyik legkedveltebb finomsága a bejgli. A diós, mákos karácsonyi kalács készítése sok nagymama specialitása. Receptünkkel most te is könnyen elsajátíthatod készítését. Hozzávalók: 30 dkg vaj 2 evőkanál cukor csipetnyi só 7 tojássárgája 3 dl tej 1,5 dkg élesztő 1 kg liszt A diótöltelékhez: 50 dkg dió 3-4 dl tej 10 dkg cukor 10 dkg datolya 1 alma 15-15 mazsola és birsalmasajt 1/2 dl ...
snibolya snibolya
Egészséges ünnepi ételek
Egészséges ünnepi ételek forrás: MDOSZ Így készítsünk egészséges, reform szaloncukrot és töltött káposztát karácsonyra. Az ünnepi időszakban napokat töltünk a karácsonyi menü előkészítésével, megtervezzük mi kerül az asztalra, bevásárolunk, előfőzünk, sütünk azért, hogy valami alkalomhoz illő étellel örvendeztessük meg a családot és a barátokat. Íme két recept, hogy ne csak finom, hanem egészséges édességet és főételt fogyasszon a család. Reform cukormentes szaloncukor ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Elméletben már készülök
Ha figyelmesen megnézed a videót, nagyon finom bejglit tudsz összehozni. Ebben az évben ezt készítem el. >> << Bejgli - Karácsonyi menü - SegitunkFozni.hu Hozzávalók - 60 dkg liszt - 25 dkg RAMA margarin - 3 tojás - 2 dkg élesztő - 3,5 dl tej - 5 dkg cukor - 4 evőkanál ...
sarkadykati sarkadykati
Finn receptek
iskolákban, óvodákban, otthon is tüzet gyújtanak és kedves figura alakokra vágott kekszek (piparkakku) ropogtatása mellett kinek-kinek vérmérséklete és életkora szerint, alkohollal vagy a nélkül elkészített glögit iszogatnak. Karácsony A karácsonyi sonka elengedhetetlen tartozéka az ünnepi étrendnek. Ez olyan, mással nem helyettesíthető konyhatechnikai eszközöket igényel, melyek nálunk nem hozzáférhetőek. Ugyancsak nem tudnánk elkészíteni, az un. lúgos halat sem. A karácsonyi asztalon ...
kloppenburg kloppenburg
Gyors karácsonyi menü.
Gyors karácsonyi menü Mind-megette Nem csak az elfoglalt háziasszonyoknak és dolgozó anyáknak lehet segítség ez a villámgyors menü összeállítás. Ünnepre készülődni jó. Akár hosszú órákon át is. Mégis... a mai dolgos, rohanó világan nem baj, ha le tudunk faragni magunknak némi szabadidőt. Pláne, karácsonykor - még az sem baj, hogy mindez a konyhában töltött idő rovására megy. Szarvasgombás mártogatós Hozzávalók: 12,5 dkg natúr sajtkrém, 1 kis ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors és egészséges karácsonyi menü: létezik!
Gyors és egészséges karácsonyi menü: létezik! Az év végi hajrában sokszor egyáltalán nincs időnk előre, tudatosan megtervezni a karácsonyi menüt. Ha emiatt az utolsó napokban eluralkodna rajtunk a pánik, összeszedtünk néhány igazán gyorsan elkészíthető, ráadásul egészséges ünnepi étel receptjét. Ha kíváncsi a tokaji aszús libamáj brűlée, a borleves vagy egy ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Gyömbéres csokimousse
gyömbéres csokitallér), így talán nem meglepő, hogy ez a mousse is gyömbért kapott ízesítésnek. A gyömbér és a csoki különleges, ám nagyon összeillő elegye igazi ünnepi desszertté varázsolja ezt a könnyen, gyorsan elkészíthető habot. Igaz, nem klasszikus karácsonyi édesség, mivel nem áll el több hétig, de ettől függetlenül méltó befejezése lehet Szentesete a vacsora menünek." Hozzávalók: 4 főre: 10 dkg étcsokoládé, (min. 60%-os), 3-4 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 3 ...
idgie1975 idgie1975
Süti ajánló
Gyümölcstorta tundihugi
Mákos csokoládés szelet bulac57
Gyerek mogyorós moncsika77
Fahéjas sütemény őszibarackkal gereica
Vaníliafagylalt veronika74
Mézes keksz bubszi
kókuszkrém torta faciendum
Meggyes-mákos – imádom sütni horvathnemagdi
Vargabéles recept jamborlulu
Túrókocka bubszi
Szárnyas receptek
Medvehagymás tojáslepénnyel tö bossz
Banánnal dinsztelt csirke recept baggesz20
Májas csirkemell bubszi
Cukorborsóleves csirkehússal horvathnemagdi
Sült káposzta inyenc módra kissmama
Rakott kel reifregina
Mézes-mustáros csirke recept kovacs_zsoka
Aszalt szilvás pulykamell tepsis sajtos krumplival reifregina
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Hasselback csirkemell anyu65
Marhából készült ételek
Padlizsán - Muszaka bubszi
Töltött káposzta libahússal horvathnemagdi
Gulyásleves csipetkével reifregina
Bográcsos "Mindent bele" bubszi
Recept jjanosne
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Töltött padlizsán baconnel recept baggesz20
mosoni tokány ! ibolya58
Mexikói marharagu noble
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
Pácolt húsleves ! ibolya58
Székely almás tokány pirított burgonyával recept jamborlulu
Rakott kelkáposzta horvathnemagdi
Köményes sertéscsülök klara50
Sertésragu sült puliszkával zsokanita
milánói polpetti ! ibolya58
Jó kis receptnek tűnik . . . sarkadykati
Nudli ricottával és spenóttal horvathnemagdi
Ízőrzők - Zengővárkony bkisseva
Halból készült ételek
Bajai halászlé recept baggesz20
Dunai halpaprikás bubszi
Ponty gombával töltve bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Lazactatár krémsajttal veronika74
Lazacos szendvics recept gonda_katalin
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Halászlé 8. bubszi
Angolna tengerész módon bubszi
Halpaprikás bográcsban klerierzsi
Vad ételek
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Vadhús saláta rochlitzne
Indiai rizssaláta bubszi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Óda a töltött káposztához tripike
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Spagetti ajánló
Zöldséges spagetti wokban veronika74
BABOS pulykaRAGU bubszi
Spagetti+zöldborsós csirkemáj veronika74
2 hét lúgosító étrend brozsika
Gyors bolognai spagetti recept boszorlany
Paradicsomos-krémsajtos csirkemell recept gonda_katalin
Spagetti holland módra ... mailona
Gyorsan,konnyen ,finomat margareta51
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Spagetti szalonnás bulac57
Pizza receptek
Egészséges durumbúza inrid77
Medvehagyma ! ibolya58
Könnyű téli saláta bubszi
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Pizza 2. bubszi
Gombás pizza recept kovacs_zsoka
Mini pizzás csiga horvathnemagdi
Anticandidás lepénykenyér bkisseva
Pizza tészták kerzsi58
Sörös-hagymás töltelék bubszi
Hamburger receptek
Hamburger zsemle vagikriszti
Csirke hamburger cajun módra klara50
Csirkeburger recept jamborlulu
x nagyuska
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi hamburger recept baggesz20
Sajtburgerleves recept roanna
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Válassza a szóját! margoka59
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU