Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
olasz mártások !
Abruzzói mártás
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg friss, érett paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só ízlés szerint.

Elkészítése: A felkockázott szalonnát kisütjük, a zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a hámozott, magjától megtisztított és szeletekre vagy cikkekre vágott paradicsomot, és csak addig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, de nem fő szét. Sóval, borssal ízesítjük. A végén természetesen beletesszük a kisült szalonnát is. Bármilyen főtt tésztához illik, de leginkább spagettihez szokás adni, frissen reszelt parmezánnal.

Articsóka olajbogyó-mártás
Elkészítése: Leöntjük az olajat egy 250 g-os articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból. Az articsókát feldaraboljuk, és tálba tesszük. 75 g fekete olajbogyót kimagozunk és felszeletelünk. Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a félre-tett olajat, az olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az articsókához. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a mártást elosztjuk rá.

Bazsalikommártás fenyőmandulával
Elkészítése: 2 evőkanál fenyőmandulát kisebb serpenyőben aranybarnára pirítunk. Közben 1 evő-kanálnyi bazsalikomot vagy petrezselyemzöldet mosás és szárazra törlés után apróra vágunk. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát lecsepegtetjük, és elkeverjük 1 evőkanál vajjal vagy margarinnal, valamint 1 evőkanál bazsalikommal (petrezselyemmel) és fenyőmandulával. Minden adagra szórunk egy leheletnyi pirospaprikát. 4 személyre elegendő.

Bazsalikomos pesto
Hozzávalók: 2 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmandula, 10 dkg parmezán, 2, 5 dl olívaolaj

Elkészítés: A bazsalikomot megmossuk, összevágjuk, a fokhagymát feldaraboljuk. A mandulával (használhatunk helyette diót is) és a sóval összeturmixoljuk, hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Az olajat először cseppenként, majd lassan csorgatva adagoljuk bele, és jól elkeverjük.

Besamel mártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 liter tej, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük, és sűrűre főzzük.

A lasagne tésztát kb. ötösével nehogy összeragadjanak sós, olajos vízben kifőzzük (akkor is ajánlatos megfőzni, ha a dobozon az szerepel, hogy a tésztát főzetlenül is használhatjuk) és egyesével egy tiszta konyharuhára szedjük, hogy ne maradjon vizes. Egy tűzálló tál aljára 1 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 2-3 kanál besamel mártással (ez a lényege, u.i. ettől marad szaftos), rárakjuk a tésztát, majd újra a ragu és a besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart úgy, hogy felváltva egyik sorba gépsonkát, a másikba lapka sajtot teszünk. A tetejére sajt kerüljön. Alufóliával betakarjuk és kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük. Félidőben nézzük meg, és ha túl sok levet eresztett volna (nem sűrítettük be eléggé a ragut vagy a tészta túl vizes maradt), vegyük le a fóliát!

Brokkoli - pesto mártás
20 g pekándiót és 3 gerezd apróra vágott fokhagymát 1/4 l olívaolajjal, 250 g kiolvasztott (mélyhűtött) brokkolival és 50 g aprított petrezselyemzölddel összekeverünk. Mixerben simára aprítjuk. Tálba öntjük, 50 g reszelt parmezánt adunk hozzá ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és spagettihoz kínáljuk.

Choron mártás
Hozzávalók; 5 db tojás sárgája, 2, 5 dkg hagyma, 1,5 dkg tárkonylevél, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 2,5 dkg Worcester, 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, 1 dkg só, 0,5 g Cayenne bors, fél citrom, 2, 5 g tárkonyecet, 1, 5 dl tejszín 5 dkg paradicsompüré.

Elkészítése: Apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.

Cukkíni-mártás
3 evőkanál vajat felforrósítunk; benne 2 percig párolunk 2 cukkínit, amelyeket előzőleg 3 cm hosszú keskeny csíkokra vágtunk. 200 g csiperkegombát négy részre vágunk, szintén a serpenyőbe tesszünk, és addig párolunk, amíg meg nem puhul. 1 evőkanálnyi lisztet szórunk rá, jól elkeverjük a zöldséggel. Ezután 1 l tyúkhúsalaplét, 1/8 l főzőtejszínt; 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet és jócskán borsot adunk hozzá.

Keverés közben felforraljuk. Sóval ízesítjük. A mártást penne tésztához tálaljuk
ibolya58 ibolya58
Címkék: kisült szalonnát, articsókát feldaraboljuk, félre-tett olajat, mártást elosztjuk, leheletnyi pirospaprikát, bazsalikomot megmossuk,

A ketchupról és más paradicsom
mód. A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bazsalikom
kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját terhesség ...
lenke1964 lenke1964
Csuka receptek
Ízleljük meg, esetleg sózzuk, borsozzuk újra, majd öntsük ezt az elefántcsont színű mártást a csukára. Megjegyzés: Böjti étel esetén a borjúhúsleves ugyanannyi mennyiségű sűrű hallével helyettesíthető. A rövid lében sült csukát különböző mártásokkal tálalhatjuk: hollandi mártás, vajas mártás, ravigote mártás stb. Párolt csuka perugiai módra (olasz) Hozzávalók: 1,2 kg-os megtisztított csuka 5 dkg gomba 1 dl fehérbor 1 dl vízzel ...
aprochef aprochef
Gyógynövénytár-Bazsalikom
isszák. Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Izsóp
le. Fűszernövényként használva főleg a mediterrán vidékeken használják fel előszeretettel, bár kissé kesernyés ízű, mégis nagyon jól harmonizál az olasz illetve a görög konyha ételeivel. De bátran használjuk a sültekhez, húspácokhoz, és mártásokhoz is, kiváló pikáns ízt kölcsönöz. Gyógyhatása: Herpesz, köhögéscsillapító, izzadást gátló, vérnyomásemelő, asztmás és hörghurutos bántalmak ellen, étvágyjavító. Teája kámfor típusú komponenst tartalmaz, köhögéscsillapításra, köptetésre ...
inrid77 inrid77
Süti ajánló
Joghurttorta eperszósszal grimilda
Gesztenyéspatkó horvathnemagdi
Tejfölös csodasüti horvathnemagdi
Túrótorta sütés nélkül bubszi
Karamellás forrócsoki orsi1
Tarka csokoládés sütemény túrógolyókkal és eperrel bkisseva
Barackos csiga bubszi
**HÚSVÉTI**bárány (diós süti)* bubszi
Valentin napi torta veronika74
Mákos nudli recept jamborlulu
Szárnyas receptek
Húsétel katica76
Besameles brokkoli edesanya
Gombával Töltött Pulyka 1vargaildyko
x nagyuska
Húsgolyók curryvel horvathnemagdi
Sült, töltött cukkíni bubszi
Ananászos-sáfrányos csirke recept boszorlany
Pakisztáni pulykacurry bubszi
Alföldi gombás máj klerierzsi
Szezámmagos csirkemell bubszi
Marhából készült ételek
Marhahúsleves horvathnemagdi
Vasárnap horvathnemagdi
Recept jjanosne
Debreceni marhatokány bubszi
Pörkölt recept jamborlulu
Tejszínes gombaleves bulac57
Sattay Malájföld bubszi
Lasagne Bolognese rochlitzne
Wellington bélszín veronika74
Házi hamburger grimilda
Sertésből készült ételek
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Sertésborda májjal-gombával 1vargaildyko
Rakott sült hús klarika47
Rakott kel jupiter21
Betyárpörkölt 1vargaildyko
Sertésragu sült puliszkával zsokanita
Firenzei húslepény bubszi
Alföldi csülökleves: ujjozsef
Csülökegytál ujjozsef
Hússal töltött sült paprika bubszi
Halból készült ételek
Angolna rostélyon sütve 1vargaildyko
Sajtos sült lazac mohini
Ponty recept jozsef_olah_9843
Halászlé 3. bubszi
Kanadai zöldfűszeres lazac bubszi
Citromos-mákos krumpli hallal migova
Serpenyős pisztráng (kínai) bubszi
Céklasaláta (füstölt angolnáva bubszi
Szegedi halászlé 1. bubszi
Körösi halászlé bubszi
Vad ételek
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Fácánmell töltött körtével bubszi
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
rapsic vadas ! ibolya58
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Spagetti ajánló
Bolognai zöldséges rétes veronika74
Brokkolis csirkemell veronika74
Répás-gyömbéres sertéscsíkok spagettivel recept kovacs_zsoka
5 hipergyors tészta grimilda
Póréhagyma receptek nanoka72
Ananászos kukoricás csirke zsokanita
Tejszínes spagetti bulac57
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
Ragus lasagne bubszi
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Pizza receptek
Pizza csirkével, baconnel recept gonda_katalin
Egyszerű pizza házilag margoka59
pizza tészta /gluténmentes/ bozsanyinemanyi
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Házi Pizza recept kovacs_zsoka
Csavart mogyorókrémes csiga suzymama
Sajtos mozzarellás pizza egy tucat száraz kenyérből! nanoka72
8 legfinomabb horvathnemagdi
Pizzás csiga 1 recept baggesz20
Pizza recept margareta51
Hamburger receptek
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Főzz a Családodnak! sarkadykati
x nagyuska
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU