Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
olasz mártások !
Abruzzói mártás
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg friss, érett paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só ízlés szerint.

Elkészítése: A felkockázott szalonnát kisütjük, a zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a hámozott, magjától megtisztított és szeletekre vagy cikkekre vágott paradicsomot, és csak addig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, de nem fő szét. Sóval, borssal ízesítjük. A végén természetesen beletesszük a kisült szalonnát is. Bármilyen főtt tésztához illik, de leginkább spagettihez szokás adni, frissen reszelt parmezánnal.

Articsóka olajbogyó-mártás
Elkészítése: Leöntjük az olajat egy 250 g-os articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból. Az articsókát feldaraboljuk, és tálba tesszük. 75 g fekete olajbogyót kimagozunk és felszeletelünk. Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a félre-tett olajat, az olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az articsókához. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a mártást elosztjuk rá.

Bazsalikommártás fenyőmandulával
Elkészítése: 2 evőkanál fenyőmandulát kisebb serpenyőben aranybarnára pirítunk. Közben 1 evő-kanálnyi bazsalikomot vagy petrezselyemzöldet mosás és szárazra törlés után apróra vágunk. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát lecsepegtetjük, és elkeverjük 1 evőkanál vajjal vagy margarinnal, valamint 1 evőkanál bazsalikommal (petrezselyemmel) és fenyőmandulával. Minden adagra szórunk egy leheletnyi pirospaprikát. 4 személyre elegendő.

Bazsalikomos pesto
Hozzávalók: 2 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmandula, 10 dkg parmezán, 2, 5 dl olívaolaj

Elkészítés: A bazsalikomot megmossuk, összevágjuk, a fokhagymát feldaraboljuk. A mandulával (használhatunk helyette diót is) és a sóval összeturmixoljuk, hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Az olajat először cseppenként, majd lassan csorgatva adagoljuk bele, és jól elkeverjük.

Besamel mártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 liter tej, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük, és sűrűre főzzük.

A lasagne tésztát kb. ötösével nehogy összeragadjanak sós, olajos vízben kifőzzük (akkor is ajánlatos megfőzni, ha a dobozon az szerepel, hogy a tésztát főzetlenül is használhatjuk) és egyesével egy tiszta konyharuhára szedjük, hogy ne maradjon vizes. Egy tűzálló tál aljára 1 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 2-3 kanál besamel mártással (ez a lényege, u.i. ettől marad szaftos), rárakjuk a tésztát, majd újra a ragu és a besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart úgy, hogy felváltva egyik sorba gépsonkát, a másikba lapka sajtot teszünk. A tetejére sajt kerüljön. Alufóliával betakarjuk és kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük. Félidőben nézzük meg, és ha túl sok levet eresztett volna (nem sűrítettük be eléggé a ragut vagy a tészta túl vizes maradt), vegyük le a fóliát!

Brokkoli - pesto mártás
20 g pekándiót és 3 gerezd apróra vágott fokhagymát 1/4 l olívaolajjal, 250 g kiolvasztott (mélyhűtött) brokkolival és 50 g aprított petrezselyemzölddel összekeverünk. Mixerben simára aprítjuk. Tálba öntjük, 50 g reszelt parmezánt adunk hozzá ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és spagettihoz kínáljuk.

Choron mártás
Hozzávalók; 5 db tojás sárgája, 2, 5 dkg hagyma, 1,5 dkg tárkonylevél, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 2,5 dkg Worcester, 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, 1 dkg só, 0,5 g Cayenne bors, fél citrom, 2, 5 g tárkonyecet, 1, 5 dl tejszín 5 dkg paradicsompüré.

Elkészítése: Apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.

Cukkíni-mártás
3 evőkanál vajat felforrósítunk; benne 2 percig párolunk 2 cukkínit, amelyeket előzőleg 3 cm hosszú keskeny csíkokra vágtunk. 200 g csiperkegombát négy részre vágunk, szintén a serpenyőbe tesszünk, és addig párolunk, amíg meg nem puhul. 1 evőkanálnyi lisztet szórunk rá, jól elkeverjük a zöldséggel. Ezután 1 l tyúkhúsalaplét, 1/8 l főzőtejszínt; 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet és jócskán borsot adunk hozzá.

Keverés közben felforraljuk. Sóval ízesítjük. A mártást penne tésztához tálaljuk
ibolya58 ibolya58
Címkék: kisült szalonnát, articsókát feldaraboljuk, félre-tett olajat, mártást elosztjuk, leheletnyi pirospaprikát, bazsalikomot megmossuk,

A ketchupról és más paradicsom
mód. A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bazsalikom
kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját terhesség ...
lenke1964 lenke1964
Csuka receptek
Ízleljük meg, esetleg sózzuk, borsozzuk újra, majd öntsük ezt az elefántcsont színű mártást a csukára. Megjegyzés: Böjti étel esetén a borjúhúsleves ugyanannyi mennyiségű sűrű hallével helyettesíthető. A rövid lében sült csukát különböző mártásokkal tálalhatjuk: hollandi mártás, vajas mártás, ravigote mártás stb. Párolt csuka perugiai módra (olasz) Hozzávalók: 1,2 kg-os megtisztított csuka 5 dkg gomba 1 dl fehérbor 1 dl vízzel ...
aprochef aprochef
Gyógynövénytár-Bazsalikom
isszák. Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Izsóp
le. Fűszernövényként használva főleg a mediterrán vidékeken használják fel előszeretettel, bár kissé kesernyés ízű, mégis nagyon jól harmonizál az olasz illetve a görög konyha ételeivel. De bátran használjuk a sültekhez, húspácokhoz, és mártásokhoz is, kiváló pikáns ízt kölcsönöz. Gyógyhatása: Herpesz, köhögéscsillapító, izzadást gátló, vérnyomásemelő, asztmás és hörghurutos bántalmak ellen, étvágyjavító. Teája kámfor típusú komponenst tartalmaz, köhögéscsillapításra, köptetésre ...
inrid77 inrid77
Süti ajánló
Babapiskótás krémes moncsika77
Töltött keksz bubszi
Sütés nélküli almatorta akiram45
Banános (gyümölcsös) őzgerinc - sütés nélkül yaskane
Gyümölcstorta bubszi
Almás vonás krémes sütemény bubszi
Zabpelyhes-mogyorós-csokis keksz recept jamborlulu
Rákóczi Túrós ancus56
Szilveszteri sós-sajtos bubszi
Ünnepi süti bozsanyinemanyi
Szárnyas receptek
Finom falatok piroska0101
Csirkés rablóhús bubszi
kókuszban főtt csirke bubszi
Hal és csirke nyárson veronika74
Gombás máj tócsniban klerierzsi
Aszalt gyümölcsös bulac57
Kaliforniai csirkemell bulac57
Csirketorta bubszi
Tésztában sült csirke veronika74
Csirkemájas saláta margoka59
Marhából készült ételek
dalmát fazék! ibolya58
Bébiételek tnemarika
Vacsoracsata-Főétel-Ákos veronika74
Marhahúsleves recept toth_beata
Gombás-vörösboros gulyás bubszi
hajdúsági tokány ibolya58
Húsos-lecsós rakott burgonya recept jamborlulu
szerb csevapcsicsi! ibolya58
x nagyuska
Krumplis csirke (bulgár) bubszi
Sertésből készült ételek
Sertéstokány galuskával klerierzsi
Sertéshúsos zöldségragu recept boszorlany
Bab sertéshússal spanyol módra recept toth_beata
Sertéstokány Erdélyi suzymama
Székelykáposzta . bokodi53
Receptek horvathnemagdi
Ünnepi férjtorta bulac57
Csülökpörkölt finom módra klerierzsi
Parajos húsgombócok tejfölben bubszi
Bab paprikás recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Angolna tengerész módra. bubszi
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
A tökéletes spenótfőzelék grimilda
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Kapros káposztán párolt tükörponty recept gonda_katalin
Halászlé haltáskával bodaaniko
Kanadai zöldfűszeres lazac bubszi
Ropogós zöldségek nnpapszi
Rántott Ponty 1vargaildyko
Vad ételek
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Dödölle rauchne02
Túlélni a telet... horvathnemagdi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Almás-gombás vadragu bulac57
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Vadászpecsenye bubszi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Fácánleves reifregina
Spagetti ajánló
Olasz spagettisaláta tnemarika
Minestrone njzsike
Tepsis spagetti zsuzsipolgar
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Ma ez volt nálunk az ebéd..... szisszy83
Tésztasaláta hallal recept gonda_katalin
Nápolyi spagetti margoka59
Burgonyás hústekercs bulac57
Majorannás Marhasült 1vargaildyko
Spagetti magyarosan bubszi
Pizza receptek
Calabriai pizza bubszi
Pizza 3 horvathnemagdi
Pizzás csiga bubszi
Pizza ai quattro formaggi 2. bubszi
Rántott csirkecsíkok sarkadykati
Paradicsom, avagy egy gyümölcs horvathnemagdi
Pizza pogácsa recept suzymama
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
Tatu kifli suzymama
Sajtos croissant macoka65
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU