Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
olasz mártások !
Abruzzói mártás
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg friss, érett paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só ízlés szerint.

Elkészítése: A felkockázott szalonnát kisütjük, a zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a hámozott, magjától megtisztított és szeletekre vagy cikkekre vágott paradicsomot, és csak addig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, de nem fő szét. Sóval, borssal ízesítjük. A végén természetesen beletesszük a kisült szalonnát is. Bármilyen főtt tésztához illik, de leginkább spagettihez szokás adni, frissen reszelt parmezánnal.

Articsóka olajbogyó-mártás
Elkészítése: Leöntjük az olajat egy 250 g-os articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból. Az articsókát feldaraboljuk, és tálba tesszük. 75 g fekete olajbogyót kimagozunk és felszeletelünk. Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a félre-tett olajat, az olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az articsókához. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a mártást elosztjuk rá.

Bazsalikommártás fenyőmandulával
Elkészítése: 2 evőkanál fenyőmandulát kisebb serpenyőben aranybarnára pirítunk. Közben 1 evő-kanálnyi bazsalikomot vagy petrezselyemzöldet mosás és szárazra törlés után apróra vágunk. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát lecsepegtetjük, és elkeverjük 1 evőkanál vajjal vagy margarinnal, valamint 1 evőkanál bazsalikommal (petrezselyemmel) és fenyőmandulával. Minden adagra szórunk egy leheletnyi pirospaprikát. 4 személyre elegendő.

Bazsalikomos pesto
Hozzávalók: 2 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmandula, 10 dkg parmezán, 2, 5 dl olívaolaj

Elkészítés: A bazsalikomot megmossuk, összevágjuk, a fokhagymát feldaraboljuk. A mandulával (használhatunk helyette diót is) és a sóval összeturmixoljuk, hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Az olajat először cseppenként, majd lassan csorgatva adagoljuk bele, és jól elkeverjük.

Besamel mártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 liter tej, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük, és sűrűre főzzük.

A lasagne tésztát kb. ötösével nehogy összeragadjanak sós, olajos vízben kifőzzük (akkor is ajánlatos megfőzni, ha a dobozon az szerepel, hogy a tésztát főzetlenül is használhatjuk) és egyesével egy tiszta konyharuhára szedjük, hogy ne maradjon vizes. Egy tűzálló tál aljára 1 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 2-3 kanál besamel mártással (ez a lényege, u.i. ettől marad szaftos), rárakjuk a tésztát, majd újra a ragu és a besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart úgy, hogy felváltva egyik sorba gépsonkát, a másikba lapka sajtot teszünk. A tetejére sajt kerüljön. Alufóliával betakarjuk és kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük. Félidőben nézzük meg, és ha túl sok levet eresztett volna (nem sűrítettük be eléggé a ragut vagy a tészta túl vizes maradt), vegyük le a fóliát!

Brokkoli - pesto mártás
20 g pekándiót és 3 gerezd apróra vágott fokhagymát 1/4 l olívaolajjal, 250 g kiolvasztott (mélyhűtött) brokkolival és 50 g aprított petrezselyemzölddel összekeverünk. Mixerben simára aprítjuk. Tálba öntjük, 50 g reszelt parmezánt adunk hozzá ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és spagettihoz kínáljuk.

Choron mártás
Hozzávalók; 5 db tojás sárgája, 2, 5 dkg hagyma, 1,5 dkg tárkonylevél, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 2,5 dkg Worcester, 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, 1 dkg só, 0,5 g Cayenne bors, fél citrom, 2, 5 g tárkonyecet, 1, 5 dl tejszín 5 dkg paradicsompüré.

Elkészítése: Apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.

Cukkíni-mártás
3 evőkanál vajat felforrósítunk; benne 2 percig párolunk 2 cukkínit, amelyeket előzőleg 3 cm hosszú keskeny csíkokra vágtunk. 200 g csiperkegombát négy részre vágunk, szintén a serpenyőbe tesszünk, és addig párolunk, amíg meg nem puhul. 1 evőkanálnyi lisztet szórunk rá, jól elkeverjük a zöldséggel. Ezután 1 l tyúkhúsalaplét, 1/8 l főzőtejszínt; 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet és jócskán borsot adunk hozzá.

Keverés közben felforraljuk. Sóval ízesítjük. A mártást penne tésztához tálaljuk
ibolya58 ibolya58
Címkék: kisült szalonnát, articsókát feldaraboljuk, félre-tett olajat, mártást elosztjuk, leheletnyi pirospaprikát, bazsalikomot megmossuk,

A ketchupról és más paradicsom
mód. A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bazsalikom
kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját terhesség ...
lenke1964 lenke1964
Csuka receptek
Ízleljük meg, esetleg sózzuk, borsozzuk újra, majd öntsük ezt az elefántcsont színű mártást a csukára. Megjegyzés: Böjti étel esetén a borjúhúsleves ugyanannyi mennyiségű sűrű hallével helyettesíthető. A rövid lében sült csukát különböző mártásokkal tálalhatjuk: hollandi mártás, vajas mártás, ravigote mártás stb. Párolt csuka perugiai módra (olasz) Hozzávalók: 1,2 kg-os megtisztított csuka 5 dkg gomba 1 dl fehérbor 1 dl vízzel ...
aprochef aprochef
Gyógynövénytár-Bazsalikom
isszák. Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Izsóp
le. Fűszernövényként használva főleg a mediterrán vidékeken használják fel előszeretettel, bár kissé kesernyés ízű, mégis nagyon jól harmonizál az olasz illetve a görög konyha ételeivel. De bátran használjuk a sültekhez, húspácokhoz, és mártásokhoz is, kiváló pikáns ízt kölcsönöz. Gyógyhatása: Herpesz, köhögéscsillapító, izzadást gátló, vérnyomásemelő, asztmás és hörghurutos bántalmak ellen, étvágyjavító. Teája kámfor típusú komponenst tartalmaz, köhögéscsillapításra, köptetésre ...
inrid77 inrid77
Süti ajánló
Kókusz golyócskák recept gonda_katalin
Madártej sok cukorral recept toth_beata
Ananászos túró torta katka63
Finom lekváros bukta horvathnemagdi
Karottás burgonyapuffancs bubszi
Gyümölcsös-krémsajtos túrótort bubszi
Duplakókuszos sütemény horvathnemagdi
Tortilla recept vicky0709
Csokitorta 1vargaildyko
Banános kalács veronika74
Szárnyas receptek
Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival recept magdus60
Fogoly szalonnában bubszi
Indiai csirke veronika74
Omlós pulykaszelet veronika74
ANANÁSZOS GRILLCSirke bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Joghurtos káposztasaláta 1. bubszi
Tejfölös hagymás hús szelet U1 veronika74
Pulykamell távol-keleti módra bubszi
Zsenge zöldségragu, avagy horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Ágyas fasírt horvathnemagdi
Bélszín Gombával 1vargaildyko
Zólyomi pörkölt bkisseva
Gombás marhatokány bubszi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Tárkonyos disznóhúsleves bubszi
Napi menű horvathnemagdi
csángó gulyás ! ibolya58
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
Bécsi szelet burgonyával recept boszorlany
Sertésből készült ételek
Nyírségi gombócleves suzymama
Bográcsos csülöktokány suzymama
Kedvenc pörkölt csülökkel klara50
Laktató korhelyleves horvathnemagdi
rakott káposzta faciendum
Főzelékek nyilas_nina
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Édes-savanyú sertéscsíkok forgoandi
Brassói rakott káposzta bkisseva
Töltött paprika 1 recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Karácsonyi menűsor korall44
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Halászlé /bográcsban/ tundihugi
Harcsapaprikás körösi módra bubszi
Rántott ponty recept kovacs_zsoka
Vendégváró falatok yocoo
Ponty Orly-i módra 1vargaildyko
Retró sült hekk horvathnemagdi
Pontypörkölt bubszi
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Vad ételek
Fácán római tálban lilikonyhaja
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Szarvasgulyás recept boszorlany
Pacal Bíró Géza módra bubszi
soponyai őzragú..... ibolya58
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Tepsis szarvasragu bulac57
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Fácánsült lilikonyhaja
Gombás fogolypecsenye bubszi
Spagetti ajánló
Mogyorós medvetalpacska horvathnemagdi
Cukkinis spagetti horvathnemagdi
Pasta con i gamberi(Garnélarákos tészta) recept kovacs_zsoka
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Boszniai zöldbableves horvathnemagdi
Olivás, baconös spagetti recept baggesz20
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Füstölt tarjával töltött gombafejek recept jamborlulu
Rucolapestós spagetti veronika74
Aromás pesto-s tészta recept jamborlulu
Pizza receptek
Sonkás-olívás PIZZA bubszi
Tepsis pizza recept horvathnemagdi
Pasik kedvence torta bkisseva
Pizza recept flammerne
Csokidarabos kiflik tundihugi
Fokhagymás tejfölös langalló gabfe
Sonkás pizza recept jamborlulu
Sonkás-tejfölös galette recept tinka1951
Pizzás tekercs mkatus
Házi laktató pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Kevés munkával horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
Házi hamburger veronika74
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Sajtburger veronika74
Házi hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU