Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
olasz mártások !
Abruzzói mártás
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg friss, érett paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só ízlés szerint.

Elkészítése: A felkockázott szalonnát kisütjük, a zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a hámozott, magjától megtisztított és szeletekre vagy cikkekre vágott paradicsomot, és csak addig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, de nem fő szét. Sóval, borssal ízesítjük. A végén természetesen beletesszük a kisült szalonnát is. Bármilyen főtt tésztához illik, de leginkább spagettihez szokás adni, frissen reszelt parmezánnal.

Articsóka olajbogyó-mártás
Elkészítése: Leöntjük az olajat egy 250 g-os articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból. Az articsókát feldaraboljuk, és tálba tesszük. 75 g fekete olajbogyót kimagozunk és felszeletelünk. Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a félre-tett olajat, az olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az articsókához. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a mártást elosztjuk rá.

Bazsalikommártás fenyőmandulával
Elkészítése: 2 evőkanál fenyőmandulát kisebb serpenyőben aranybarnára pirítunk. Közben 1 evő-kanálnyi bazsalikomot vagy petrezselyemzöldet mosás és szárazra törlés után apróra vágunk. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát lecsepegtetjük, és elkeverjük 1 evőkanál vajjal vagy margarinnal, valamint 1 evőkanál bazsalikommal (petrezselyemmel) és fenyőmandulával. Minden adagra szórunk egy leheletnyi pirospaprikát. 4 személyre elegendő.

Bazsalikomos pesto
Hozzávalók: 2 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmandula, 10 dkg parmezán, 2, 5 dl olívaolaj

Elkészítés: A bazsalikomot megmossuk, összevágjuk, a fokhagymát feldaraboljuk. A mandulával (használhatunk helyette diót is) és a sóval összeturmixoljuk, hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Az olajat először cseppenként, majd lassan csorgatva adagoljuk bele, és jól elkeverjük.

Besamel mártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 liter tej, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük, és sűrűre főzzük.

A lasagne tésztát kb. ötösével nehogy összeragadjanak sós, olajos vízben kifőzzük (akkor is ajánlatos megfőzni, ha a dobozon az szerepel, hogy a tésztát főzetlenül is használhatjuk) és egyesével egy tiszta konyharuhára szedjük, hogy ne maradjon vizes. Egy tűzálló tál aljára 1 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 2-3 kanál besamel mártással (ez a lényege, u.i. ettől marad szaftos), rárakjuk a tésztát, majd újra a ragu és a besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart úgy, hogy felváltva egyik sorba gépsonkát, a másikba lapka sajtot teszünk. A tetejére sajt kerüljön. Alufóliával betakarjuk és kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük. Félidőben nézzük meg, és ha túl sok levet eresztett volna (nem sűrítettük be eléggé a ragut vagy a tészta túl vizes maradt), vegyük le a fóliát!

Brokkoli - pesto mártás
20 g pekándiót és 3 gerezd apróra vágott fokhagymát 1/4 l olívaolajjal, 250 g kiolvasztott (mélyhűtött) brokkolival és 50 g aprított petrezselyemzölddel összekeverünk. Mixerben simára aprítjuk. Tálba öntjük, 50 g reszelt parmezánt adunk hozzá ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és spagettihoz kínáljuk.

Choron mártás
Hozzávalók; 5 db tojás sárgája, 2, 5 dkg hagyma, 1,5 dkg tárkonylevél, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 2,5 dkg Worcester, 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, 1 dkg só, 0,5 g Cayenne bors, fél citrom, 2, 5 g tárkonyecet, 1, 5 dl tejszín 5 dkg paradicsompüré.

Elkészítése: Apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.

Cukkíni-mártás
3 evőkanál vajat felforrósítunk; benne 2 percig párolunk 2 cukkínit, amelyeket előzőleg 3 cm hosszú keskeny csíkokra vágtunk. 200 g csiperkegombát négy részre vágunk, szintén a serpenyőbe tesszünk, és addig párolunk, amíg meg nem puhul. 1 evőkanálnyi lisztet szórunk rá, jól elkeverjük a zöldséggel. Ezután 1 l tyúkhúsalaplét, 1/8 l főzőtejszínt; 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet és jócskán borsot adunk hozzá.

Keverés közben felforraljuk. Sóval ízesítjük. A mártást penne tésztához tálaljuk
ibolya58 ibolya58
Címkék: kisült szalonnát, articsókát feldaraboljuk, félre-tett olajat, mártást elosztjuk, leheletnyi pirospaprikát, bazsalikomot megmossuk,

A ketchupról és más paradicsom
mód. A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Az olasz lakoma
konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bazsalikom
kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját terhesség ...
lenke1964 lenke1964
Csuka receptek
Ízleljük meg, esetleg sózzuk, borsozzuk újra, majd öntsük ezt az elefántcsont színű mártást a csukára. Megjegyzés: Böjti étel esetén a borjúhúsleves ugyanannyi mennyiségű sűrű hallével helyettesíthető. A rövid lében sült csukát különböző mártásokkal tálalhatjuk: hollandi mártás, vajas mártás, ravigote mártás stb. Párolt csuka perugiai módra (olasz) Hozzávalók: 1,2 kg-os megtisztított csuka 5 dkg gomba 1 dl fehérbor 1 dl vízzel ...
aprochef aprochef
Gyógynövénytár-Bazsalikom
isszák. Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme. Jó tudni! Illóolaját ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Izsóp
le. Fűszernövényként használva főleg a mediterrán vidékeken használják fel előszeretettel, bár kissé kesernyés ízű, mégis nagyon jól harmonizál az olasz illetve a görög konyha ételeivel. De bátran használjuk a sültekhez, húspácokhoz, és mártásokhoz is, kiváló pikáns ízt kölcsönöz. Gyógyhatása: Herpesz, köhögéscsillapító, izzadást gátló, vérnyomásemelő, asztmás és hörghurutos bántalmak ellen, étvágyjavító. Teája kámfor típusú komponenst tartalmaz, köhögéscsillapításra, köptetésre ...
inrid77 inrid77
Süti ajánló
Mogyoró torta sütés nélkül koszegimarika
Püspökkenyér bkisseva
Londoni szelet bubszi
Puding eperrel recept gonda_katalin
Gyors almás pite bulac57
Kókuszos malacfüle ujjozsef
Oroszkrémtorta horvathnemagdi
Csokis szivek bubszi
Pozsonyi Patkó 1vargaildyko
Almás krémes 4. bubszi
Szárnyas receptek
Csirkekuglóf aszalt áfonyával recept suzymama
Tűzdelt pulykamell sült almáva bubszi
Csirkemell császárok módjára recept baggesz20
Fogyjunk:)))) ninuska21
Mit fözzünk ? groszmadel
Tárkonyos csirkeraguleves gombával recept gonda_katalin
Kijevi csirkemell agimami7
Baconos csirkemell mezixy
Gombás töltött csirkemell bubszi
Stahl konyhája agimami7
Marhából készült ételek
Marhapörkölt burgonyagombóccal veronika74
Fasirtgolyók...... szisszy83
marhahús paradicsommal ibolya58
hajdúsági tokány ibolya58
Kolozsvári gulyás bubszi
Erőleves horvathnemagdi
Babgulyás akiram45
P betűs receptek horvathnemagdi
N betűs receptek horvathnemagdi
Wellington bélszín rochlitzne
Sertésből készült ételek
Sertés szűzérmék vadas káposztaraguval zsokanita
Ízőrzők – Porrogszent horvathnemagdi
Szepi bácsi kedvence bundában veronika74
Csülök cipóban sütve recept baggesz20
tolcsvai aprópecsenye ! ibolya58
Sertéskaraj legyező formában sütve. irmus
Kanászleves horvathnemagdi
A Babgulyás receptje: ujjozsef
P betűs receptek horvathnemagdi
Huszárpecsenye bubszi
Halból készült ételek
Halászlé 3. bubszi
Balatoni halászlé 1. bubszi
Bajai halászlé recept jamborlulu
Mákosguba szuflé fehércsokis horvathnemagdi
Pisztráng nyárson sütve jozsef_olah_9843
Halászlé 11. (Júlia módra) bubszi
Ízőrzők - Révfülöp bkisseva
. Nagybaracskai halászlé. csibi52
gyors és finom melegszendvics grimilda
Halkocsonya horvathnemagdi
Vad ételek
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Fácán tejszínnel klerierzsi
Fácánpaprikás bubszi
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Fácánleves rochlitzne
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
savanyú burgonyaleves ibolya58
Spagetti ajánló
Cukkinis, paradicsomos tészta horvathnemagdi
Bolognai tészta recept gonda_katalin
Bella mamma anna5971
Spagetti holland módra horvathnemagdi
Csirke fokhagymás-citromos klara50
Csirkemájas-gombás spagetti bubszi
Rakott tészta nnpapszi
Spagetti saláta bkisseva
Kelkáposztás-baconös spagetti recept suzymama
Rakott padlizsán recept gonda_katalin
Pizza receptek
Sajtos-sonkás-kukoricás ... bulac57
Hagymás pizza bubszi
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Babos pizza batyu bubszi
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Pizzás csiga yaskane
Sitty-sutty pizza horvathnemagdi
Pizza sarkadykati
Fehér pizza bubszi
Pizza - darált húsból horvathnemagdi
Hamburger receptek
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
x nagyuska
mustár készítése házilag irmus
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger veronika74
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU