Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Zöldbabot (v)egyenek!
A zsenge zöldbab fejedelmi étel mindenkinek, aki követi az egészséges táplálkozás szabályait: kevés kalória és zsír, sok rost, nulla koleszterin. Ízletes főzelékként, levesként, salátaként, de adhatjuk zöldségköretként is. Jól elkészítve igazi csemege, amit még a gyerekek is szívesen megkóstolnak.

EGY PÁR SZÓT EJTSÜNK MÉG A ZÖLDBABRÓL

Sokan nem tudták még kiheverni az iskolai ebédlőben elfogyasztott, se íze, se bűze zöldbabfőzelék emlékét. Pedig a friss zöldbab igazán kitűnő konyhai alapanyag, amelyből mindenki elkészítheti az ízlésének megfelelő fogást - legyen az akár egy pikáns, fehérboros rakottas, egy magyaros pörkölt, vagy egy egzotikus indiai egytálétel.
Babhistória

A babfélék Mexikóból származnak. Az indiánok ősi eledelét később az újvilági bevándorlók is megkedvelték. Magyarországra a bab a török hódoltság idején érkezett. Számtalan változata ismert: a ceruzabab, a sárga vajbab, a zöldbab, a karóbab, a thai bab. Ezek a növények valamennyien ugyanannak a nagy zöldségcsaládnak a tagjai.

Manapság Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, míg a magyar háziasszonyok inkább a sárga hüvelyűeket kedvelik. A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak.

Nem (zöld)babra megy a játék

Bizonyos zöldséglevek - például a zöldbablé - fogyasztásával a szervezetedet olyan anyagokhoz juttathatod, amelyek hasonlítanak a természetes inzulin összetételéhez. Ez a lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását, de serkenti a máj működését is, emellett a vérben lévő méreganyagok eltávolítására szintén jó hatással van.






Mikszáth Kálmán palóclevese

Hozzávalók:
- 30 dkg marhalábszár (vagy sertéslapocka, vagy sertéscomb)
- 1 nagy fej hagyma
- olaj
- pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- kömény
- 30 dkg zöldbab (széles hüvelyű, sötétzöld, Romano-bab)
- 25 dkg burgonya
- só
- babérlevél
- liszt
- tejföl
- 1 csokor kapor (vagy szárított kaporlevél, vagy mirelit kapor)

Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összedaraboljuk. 2.) Előveszünk egy kuktát, beleteszünk 2-3 evőkanál olajat, rátesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és összekeverjük 1 evőkanál pirospaprikával.
3.) Hozzáadjuk a húst, és visszatesszük a tűre. Kicsit megpirítjuk, átforgatjuk. 2 dl vizet öntünk hozzá. (Ha több a hús, akkor egy picit több vizet adunk hozzá). A kukta fedelét lezárjuk, a húst 35-45 percig főzzük.
4.) Ezután lehúzzuk a tűzről, levesszük a tetejét, és visszatesszük a tűzre, és pár percig élénk lángon főzzük, hogy sűrűbb legyen a leve.
5.) Hozzáadunk 1,5 liter vizet, beletesszük a fokhagymát, a babérlevelet, megszórjuk ételízesítővel, 1 evőkanál Gulyáskrémet vagy Pörköltkrémet teszünk bele, plusz a zöldbabot, a kockára vágott krumplit. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számított 6 percig főzzük.
6.) Ezután leöntjük a kukta tetejét hideg vízzel, és kinyitjuk, nehogy a zöldségek túlpuhuljanak.
7.) Lisztes habarék: 5 evőkanál lisztet elkeverünk kb. 1 dl vízzel. Legjobb, ha habverővel keverjük ki, akkor biztosan nem lesz csomós! A lisztes habarékhoz hozzákeverjük a 2 dl 20%-os tejfölt, és az apróra vágott kaprot, majd ezzel behabarjuk a levest.
8.) Röviden felmelegítjük (nem szabad felforralni!), és azonnal tálaljuk.
(Ha nyáron készítjük, tálalás előtt megszórjuk apróra vágott, friss kaporral).
fonetika fonetika
Címkék: friss zöldbab, ízlésének megfelelő, magyaros pörkölt, egzotikus indiai, babfélék Mexikóból, újvilági bevándorlók,

A fáraók gyógyszertára
fokozza annak a génnek a hatását, amely védi a légzősejteket az idült, gyulladásos tüdőkárosodás ellen. A biztató eredményt az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine orvosi szakfolyóirat legújabb száma közölte.A tüdővész manapság ritka betegség, de most is van kínzó, gyakori tüdőbaj, amit angol nevéből eredő betűszóval COPD-nek hívnak világszerte. Legtöbbször a dohányosok között fordul elő, de a füstös, légutakat károsító városi levegő miatt bárkinél megjelenhet. A COPD az ...
erzsike25 erzsike25
A köménymag
magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad összetéveszteni a római köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is. Főként az indiai és az észak-afrikai konyhákban használatos, manapság az európai ízkultúrában kisebb szerepe van. Általában fahéjjal és sáfránnyal vegyítve párolt húsételek és zöldségfélék készítéséhez használják. Az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere a fekete kömény, amelynek aromája kevésbé intenzív. ...
klementinagidro klementinagidro
A puncs
megkedvelték az indiaiak pancs italát. Az ital elnevezése a hindu pancs szóból ered, jelentése öt, arra utalva, hogy a puncs elkészítéséhez ötféle hozzávaló - tea, bor, arrak, cukor és víz - szükséges. Az arrak pálinka a rumhoz hasonló ízű szeszesital, manapság többnyire rummal helyettesítik. Fűszerezése hasonló a forralt boréhoz, fahéj és szegfűszeg. A helyi ízléseknek és szokásoknak megfelelően változtathatnak az összetételen, de az ötös számhoz nagyjából ragaszkodjanak. A puncsok készítésénél mindig ...
macoka65 macoka65
A rétes, a strudel, a baklava
A rétes, a strudel, a baklava és társaik Manapság kevesen állunk neki rétest nyújtani, pedig nem olyan nagy ördöngösség. Feltétlenül szükséges hozzá egy nagy, körbejárható asztal, rétesliszt, asztalterítő, olaj, só és víz. És persze finom töltelék. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike. Persze nem csak az almás nagy kedvencünk, hanem a többi is: szilvásak, túrósak, káposztások, spenótosak, mindegyik jöhet. És cikkünkben szólunk még a rokonságról: baklavákról és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A túró igazi jó barát.
nyelvterületen quark néven ismeretes. A németek többféle quarkot állítanak elő, amelyek zsírtartalmukban s krémességükben térnek el egymástól. Ez egyébként más országokban is jellemző, a felhasználás módjához idomultan többféle alapanyagot készítenek. Manapság már nagy keletje van a zsírszegény vagy épp zsírmentes túrónak, és kedvelt a süteménybe igen jól alkalmazható krémtúró is. Galuska vagy sztrapacska egy kis juhtúróval és szalonnapörccel felséges egytálétel Galuska vagy sztrapacska egy kis ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Csodás szárazbab
cassoulet (ejtsd: kásszulé) egyes legendák szerint 1355 született, amikor Castelnaudary ostroma alatt a városban lakók egy nagy bográcsba hordták össze, amijük még akadt a kamrában és az így kapott ételből lett a későbbiekben ismertté vált cassoulet, amit manapság konfitált libával vagy kacsával szoktak elkészíteni. A franciák mellett a spanyoloknak is megvan a maguk babbal készített egy-tál ételük, a káposztával és sertéshússal készülő ollada. Az indiaiak is remek ragukat készítenek babból, a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Datolyaszilva, az istenek gyümölcse
torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek enyhítésében játszott fontos szerepet a datolyaszilva. Köptetőként is alkalmazták. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható volt ez a gyümölcs. Manapság főleg a rákgyógyítás terén bizonyul hatékony ellenszernek. A datolyaszilvában található nátrium, vas, kálcium, folsav és C-vitamin is. Nálunk egzotikusnak számít a datolyaszilva, pedig déli fekvésű helyen itt is megterem! Nálunk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Citromos-hájas aprósütemény horvathnemagdi
Mandulás szilvalepény bubszi
Vacsora csata jjanosne
Kaja receptek liana
Mézes piskóta 1. klara50
Citromos keksz bubszi
Elzászi alma tortácskák. horvathnemagdi
Fagylaltos palacsinta bubszi
Meggyes pite 2. bubszi
Baconos töltöttfasírt tundihugi
Szárnyas receptek
Zelleres-kávés csirkesaláta bubszi
Fokhagymás rakott csirke veronika74
Sajtos grillezett csirkemell ujjozsef
Receptek horvathnemagdi
Mézes-mustáros csirke recept kovacs_zsoka
Édes-savanyú leves horvathnemagdi
Csirkekocsonya formázva (auszt klara50
Lúgosítás egyszerű lépésekben klementinagidro
Szüret idején horvathnemagdi
Csirke Enchiladas Ole' klara50
Marhából készült ételek
Pástétom marhahúsból bubszi
Hagymás libamell bubszi
Gombás-káposztás marhatokány horvathnemagdi
magyaróvári vagdalt hús ! ibolya58
montenegrói makaróni ! ibolya58
bugaci aprópecsenye ibolya58
Hétvezér tokány 2. bubszi
sav.káposztás tokány ! ibolya58
14 házias mennyei levesbetét recept! tinka1951
Erőleves recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Szűztorony sajtos krumplipüré horvathnemagdi
Kolozsvári rakott káposzta bubszi
Tavaszi zöldségleves baratnu
Raguleves recept jamborlulu
Töltött vaddisznódagadó párolt lilakáposztával suzymama
Rizses húsgombóc tundihugi
Rakott cukkini recept baggesz20
Sertéssült ananászos rizzsel ujjozsef
Húsvéti szűzérmék horvathnemagdi
Geszetnyével töltött pulykamel cilamami
Halból készült ételek
Harcsapaprikás recept baggesz20
Lazacszelet Zöldségágyon 1vargaildyko
Halászlé 11. (Júlia módra) bubszi
Tejfölös harcsa bubszi
Harcsa tejszínes gombamártássa bubszi
Sült pisztráng fokhagymamártás csibi52
Dorozsmai pontypaprikás..... bubszi
Bajlódsz a spárgával? grimilda
Regős halászlé bubszi
Halpaprikás bográcsban bubszi
Vad ételek
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Magyar gasztronómia grimilda
burgonyás ételek marti1951
Almával töltött fácán bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Fácán raguleves recept baggesz20
Fácánleves reifregina
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Spagetti ajánló
Csirkemájas, gombás spagetti 1vargaildyko
Rakott padlizsánok macoka65
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
Húsos rakott karfiol recept baggesz20
Fokhagymás-diós spagetti bubszi
Tepsis spagetti zsuzsipolgar
Saláták, öntetek kannalidia
Tejszínes-gombás tészta bubszi
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel zsokanita
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Pizza receptek
Vékony, ropogós pizza veronika74
Pizza Adriana bubszi
Töltött pizza klerierzsi
Pizza hólyagos recept boszorlany
Pizzás csiga horvathnemagdi
8 legfinomabb horvathnemagdi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Pizza tekercs recept tinka1951
Pizza-tészta, II. bubszi
Családom kedvence sarkadykati
Hamburger receptek
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU