Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
szoljankaleves variációk !
Az orosz levesek emelkedő rangsorában a szoljanka következik, amely abban különbözik a fenti levesektől (pl. scsí), hogy van benne egy jó maréknyi olajbogyó, néhány kapri, és bőségesen fölengedtetik uborkalével is. De ami még fontosabb, szoljankát csak akkor fogyaszt az ember, ha egy becsületes üveg tehát hét, hét és fél deci vodkával megteremtette annak fundamentumát. És persze, ahány ház, annyi leves.

Szoljanka 1.
Hozzávalók:
15 dkg savanyú káposzta,
5 dkg füstölt szalonna,
3 dkg vöröshagyma,
10 dkg sárgarépa,
8 dkg fehérrépa,
5 dkg zeller,
5 dkg gomba,
5 dkg ecetes uborka,
1 gerezd fokhagyma,
1 db babérlevél,
2 dkg kapribogyó,
fél citrom,
2 pár virsli,
2,5 dl tejföl,
só.
Az átmosott káposztát átvagdossuk. A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, a szeletelt gombát, a káposztát és az ugyancsak metéltre szelt ecetes uborkát. Takaréklángon pároljuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, kapribogyóval és citromkarikákkal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és 10-15 percig forraljuk. Végül belefőzzük a karikákra vágott virslit. Tálaláskor kevés tejfölt keverünk a levesbe.

Szoljanka 2.
Hozzávalók:
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma,
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
dkg kapribogyó,
kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors.

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A fél karikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Szoljanka 3.
Hozzávalók:
25 dkg marhafartő,
25 dkg sertéscomb,
10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja),
1 pár virsli,
1 fej vöröshagyma,
25 dkg vegyes leveszöldség,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál paradicsompüré,
3 kovászos uborka,
1 babérlevél,
1 csokor kapor,
2 dl tejföl,
só,
őrölt fekete bors, ízlés szerint,
1 evőkanál kapribogyó.

A megmosott marhahúst 1,5 l hideg vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászosuborka-kockákat és a megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom. Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.

Szoljanka 4.
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
20 dkg marhahús,
20 dkg sertéshús,
15 dkg savanyú uborka,
1 ek. liszt,
1 ek. vaj,
feketebors,
só, kevés pecsenyelé.

Elkészítés: A káposztát éles késsel néhányszor átvágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, nem mossuk ki. Vízzel vagy csontlével feltesszük főni, majd hozzáadjuk a feldarabolt húsokat, a kockára vágott uborkát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú forrással puhára főzzük. Közepesen leveses legyen. Levét kevés vízzel elkevert liszttel sűrítsük, majd a vajat engedjük fel kevés pecsenyelével, és tálalás előtt öntsük a levesbe. Forrón tálaljuk.

Szoljanka 5.

Hozzávalók:
40 dkg sertésszív,
2 pár virsli,
25 dkg savanyú káposzta,
25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével együtt),
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 citrom,
1 evőkanál kapribogyó,
2 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál olajbogyó,
1-1 teáskanál liszt és pirospaprika,
3 evőkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A megtisztított sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel. Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes tejföllel besűrítem. Felforralom beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom leves, egytálételnek is megfelelő.

Szoljanka 6
Hozzávalók: (6 személyre)
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma.
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
2 dkg kapribogyó,
1 kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Kijevi szoljanka leves
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús,
40 dkg marhahús,
1 pár virsli,
10 dkg sonka,
5 dkg füstölt szalonna,
1 db vöröshagyma,
10 dkg vegyes zöldség,
1 kanál Vegeta,
1 csomó zöldpetrezselyem
1 tojássárgája,
1 dl tejföl, citromlé,
só, bors,
1 dl olaj,
1 kanál kapribogyó.

Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.
Ukrán szoljanka
ibolya58 ibolya58
Címkék: kockákra vágott, finomra vágott, metéltre vágott, szeletelt gombát, ugyancsak metéltre, karikákra vágott,

Frissítő finomságok joghurttal
laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A tzatziki öntet és saláta is lehet, a görög tapasztalatok szerint jó frissítő. Joghurtos finomságok A joghurt egyéb konyhai felhasználása elég széleskörű. A már említett salátaöntetek, levesek, mártások és italok mellett a joghurt alkalmas raguk sűrítésére, illetve süteményekbe is kiváló. A nyár kedvelt tortái közé tartozik az idénygyümölcsökkel megszórt, savanykás joghurttorta, de a különféle kevert tésztákhoz is nyugodtan hozzáadható. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors zsírégető diéta
banánt). A görögdinnyének és a sárgarépának a legkevesebb a kalóriaértéke. 2. nap Csak alapleves és zöldség ehető (gyümölcs nem). Friss vagy konzerv zöldség megengedett, kivéve a szárazbab, száraz borsó és kukorica. A levesek a legjobbak (saláták, kel). Vacsorára 1 nagy sült krumpli vajjal a jutalom! 3. nap Alapleves, gyümölcs, zöldségféle (krumpli tilos!). Annyit lehet enni ezekből, amennyit kíván az ember. Ha pontosan betartjuk a diétát és semmi ...
juditmama juditmama
x
Válaszolj! korzistka gavrila /gabor/ [g... 1074: nincs olyan szerencsed hogy eltunjek, holnap megint be futom a nagy kemencet es kezdem a fincsisegek csinalasat, eggyelore ,a levesek koronazott kiralyat csinalom a Hus levest, rengeteg zoltseggel es lessz Beauf salata is belolle na meg Vadas, de kozben vettem ma rengeteg piros ceklat, es abbol mennyei savanyusagot fogok csinalni, mert vitamin dus,es egeszseges, a csaladom eggyik ...
nagyuska nagyuska
x
konyha!!! Előmelegített kisméretű üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakokat és egy percre fejtetőre állítjuk az üvegeket. Visszaforgatva száraz dunsztba tesszük, azaz letakargatva lassan hagyjuk kihűlni. Felhasználása: 1. ételízesítésre, (piros) levesek, főzelékek, pörköltek stb. 2. grillezésre előkészített húsok, zöldségek pácolására 3. csak úgy! hideg húsokhoz, szalonnához, felvágottakhoz, főtt-sült kolbászhoz, virslihez, vagy éppen zsíroskenyér tetejére kenve ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Régimódi Csokitorta 1vargaildyko
Jetty torta bubszi
Madártej mikróban lilagondolatok
Zöldséges rácsos bulac57
Gesztenyegolyó torta margoka59
Lekváros bukta koszegimarika
Rigó Jancsi muffin irmus
Mézeskalács I. bubszi
Mentafagylalt bulac57
Joghurtos pite janna53
Szárnyas receptek
vidéki csirke ibolya58
cukkini receptek faciendum
x nagyuska
Almás-hagymás csirke 1vargaildyko
Paradicsomszószos sült csirke horvathnemagdi
FIAM kedvence - csirkemellből margitanya
4 mesés lehetőség a szénhidrát korall44
Sült csirkemell friss mártássa bubszi
Csirkenyárs bundában klerierzsi
Receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Ínyenctekercs tundihugi
Bográcsban főzött marha gulyásleves recept toth_beata
Pásztorhús bubszi
Török lepény darálthússal bubszi
Vesepecsenye vadas mártással csibi52
Hétvezér-tokány 1. bubszi
Ír sörös gulyás: ujjozsef
Receptek horvathnemagdi
Receptek 3.japan margareta51
wisky-s csirkeleves aszalt szilvával ibolya58
Sertésből készült ételek
Palócleves, ahogy mi szeretjük recept gonda_katalin
Palócleves bubszi
Gyuvecs 3. bubszi
Karajba zárt csülök vorosrozsa66
Fiadi tokány bubszi
Szűzérmék mazsolás gesztenyeraguval recept kovacs_zsoka
Chop-suey horvathnemagdi
Rántott hús liszt tojás zsemlemorzsa nélkül recept peszko
Göngyölt káposzta klerierzsi
Erdélyi rakott káposzta 3. bubszi
Halból készült ételek
Hétfő horvathnemagdi
Lerakott harcsa bubszi
Paradicsomos grillezett hal 1vargaildyko
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Bundázott harcsa sarkadykati
Hal fűszeres kéregben bulac57
Túrós szendvicstorta bubszi
Harcsa savanyú káposztával bubszi
Vad ételek
Fácnleves vinlaci
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Fácánleves rochlitzne
x nagyuska
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Almás-gombás vadragu bulac57
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Spagetti ajánló
Spenótos csirkemell spagetti ágyon recept toth_beata
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
4 ünnepi recept Húsvétra grimilda
olajozottabbi ízületek grimilda
Gombából készült ételek grimilda
Baconos tészta (olasz módra) recept kovacs_zsoka
Recept jjanosne
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
Mogyorós medvetalpacska horvathnemagdi
Pizza receptek
tortilla chips házilag faciendum
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Mártások grimilda
Pizzás csiga bazsalikommal recept boszorlany
Lala kifli yaskane
Mindentudó kalácstészta bubszi
x nagyuska
Tuti sajtos rúd – fél óra alatt bkisseva
Sajtos rúd gereica
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger baratnu
Hamburger baratnu
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU