Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
szoljankaleves variációk !
Az orosz levesek emelkedő rangsorában a szoljanka következik, amely abban különbözik a fenti levesektől (pl. scsí), hogy van benne egy jó maréknyi olajbogyó, néhány kapri, és bőségesen fölengedtetik uborkalével is. De ami még fontosabb, szoljankát csak akkor fogyaszt az ember, ha egy becsületes üveg tehát hét, hét és fél deci vodkával megteremtette annak fundamentumát. És persze, ahány ház, annyi leves.

Szoljanka 1.
Hozzávalók:
15 dkg savanyú káposzta,
5 dkg füstölt szalonna,
3 dkg vöröshagyma,
10 dkg sárgarépa,
8 dkg fehérrépa,
5 dkg zeller,
5 dkg gomba,
5 dkg ecetes uborka,
1 gerezd fokhagyma,
1 db babérlevél,
2 dkg kapribogyó,
fél citrom,
2 pár virsli,
2,5 dl tejföl,
só.
Az átmosott káposztát átvagdossuk. A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, a szeletelt gombát, a káposztát és az ugyancsak metéltre szelt ecetes uborkát. Takaréklángon pároljuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, kapribogyóval és citromkarikákkal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és 10-15 percig forraljuk. Végül belefőzzük a karikákra vágott virslit. Tálaláskor kevés tejfölt keverünk a levesbe.

Szoljanka 2.
Hozzávalók:
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma,
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
dkg kapribogyó,
kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors.

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A fél karikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Szoljanka 3.
Hozzávalók:
25 dkg marhafartő,
25 dkg sertéscomb,
10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja),
1 pár virsli,
1 fej vöröshagyma,
25 dkg vegyes leveszöldség,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál paradicsompüré,
3 kovászos uborka,
1 babérlevél,
1 csokor kapor,
2 dl tejföl,
só,
őrölt fekete bors, ízlés szerint,
1 evőkanál kapribogyó.

A megmosott marhahúst 1,5 l hideg vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászosuborka-kockákat és a megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom. Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.

Szoljanka 4.
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
20 dkg marhahús,
20 dkg sertéshús,
15 dkg savanyú uborka,
1 ek. liszt,
1 ek. vaj,
feketebors,
só, kevés pecsenyelé.

Elkészítés: A káposztát éles késsel néhányszor átvágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, nem mossuk ki. Vízzel vagy csontlével feltesszük főni, majd hozzáadjuk a feldarabolt húsokat, a kockára vágott uborkát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú forrással puhára főzzük. Közepesen leveses legyen. Levét kevés vízzel elkevert liszttel sűrítsük, majd a vajat engedjük fel kevés pecsenyelével, és tálalás előtt öntsük a levesbe. Forrón tálaljuk.

Szoljanka 5.

Hozzávalók:
40 dkg sertésszív,
2 pár virsli,
25 dkg savanyú káposzta,
25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével együtt),
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 citrom,
1 evőkanál kapribogyó,
2 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál olajbogyó,
1-1 teáskanál liszt és pirospaprika,
3 evőkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A megtisztított sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel. Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes tejföllel besűrítem. Felforralom beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom leves, egytálételnek is megfelelő.

Szoljanka 6
Hozzávalók: (6 személyre)
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma.
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
2 dkg kapribogyó,
1 kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Kijevi szoljanka leves
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús,
40 dkg marhahús,
1 pár virsli,
10 dkg sonka,
5 dkg füstölt szalonna,
1 db vöröshagyma,
10 dkg vegyes zöldség,
1 kanál Vegeta,
1 csomó zöldpetrezselyem
1 tojássárgája,
1 dl tejföl, citromlé,
só, bors,
1 dl olaj,
1 kanál kapribogyó.

Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.
Ukrán szoljanka
ibolya58 ibolya58
Címkék: kockákra vágott, finomra vágott, metéltre vágott, szeletelt gombát, ugyancsak metéltre, karikákra vágott,

Frissítő finomságok joghurttal
laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A tzatziki öntet és saláta is lehet, a görög tapasztalatok szerint jó frissítő. Joghurtos finomságok A joghurt egyéb konyhai felhasználása elég széleskörű. A már említett salátaöntetek, levesek, mártások és italok mellett a joghurt alkalmas raguk sűrítésére, illetve süteményekbe is kiváló. A nyár kedvelt tortái közé tartozik az idénygyümölcsökkel megszórt, savanykás joghurttorta, de a különféle kevert tésztákhoz is nyugodtan hozzáadható. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors zsírégető diéta
banánt). A görögdinnyének és a sárgarépának a legkevesebb a kalóriaértéke. 2. nap Csak alapleves és zöldség ehető (gyümölcs nem). Friss vagy konzerv zöldség megengedett, kivéve a szárazbab, száraz borsó és kukorica. A levesek a legjobbak (saláták, kel). Vacsorára 1 nagy sült krumpli vajjal a jutalom! 3. nap Alapleves, gyümölcs, zöldségféle (krumpli tilos!). Annyit lehet enni ezekből, amennyit kíván az ember. Ha pontosan betartjuk a diétát és semmi ...
juditmama juditmama
x
Válaszolj! korzistka gavrila /gabor/ [g... 1074: nincs olyan szerencsed hogy eltunjek, holnap megint be futom a nagy kemencet es kezdem a fincsisegek csinalasat, eggyelore ,a levesek koronazott kiralyat csinalom a Hus levest, rengeteg zoltseggel es lessz Beauf salata is belolle na meg Vadas, de kozben vettem ma rengeteg piros ceklat, es abbol mennyei savanyusagot fogok csinalni, mert vitamin dus,es egeszseges, a csaladom eggyik ...
nagyuska nagyuska
x
konyha!!! Előmelegített kisméretű üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakokat és egy percre fejtetőre állítjuk az üvegeket. Visszaforgatva száraz dunsztba tesszük, azaz letakargatva lassan hagyjuk kihűlni. Felhasználása: 1. ételízesítésre, (piros) levesek, főzelékek, pörköltek stb. 2. grillezésre előkészített húsok, zöldségek pácolására 3. csak úgy! hideg húsokhoz, szalonnához, felvágottakhoz, főtt-sült kolbászhoz, virslihez, vagy éppen zsíroskenyér tetejére kenve ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Bögrés almás sütemény lantosneevi
Étel -süti-ital recept jjanosne
Karikás palacsintabéles bubszi
Csokoládés pite jpiros
Macskaszem nnpapszi
Zselés szelet bubszi
Mézes sütemények idgie1975
Pudingos keksz fenysugar76
Gyümölcsös süti bubszi
Tökös-mákos töltelék bubszi
Szárnyas receptek
Mexikói rizseshús recept baggesz20
Mozzarellás húscipó bulac57
Gongyölt csirkemell gereica
Rizottó fasírt klerierzsi
Pácolt rakott csirkemell mailona
Csirke amit nem lehat abba hagyni magdus60
Csirkekuglóf aszalt áfonyával recept suzymama
Kivis csirkemell nnpapszi
Mediterrán csirkemell csíkok recept mamucika
Kukoricás csirkemell horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Burgundi marhasült bulac57
14 napos lúgosító étrend grimilda
Főtt marha zöldségekkel horvathnemagdi
Vadas - ahogy Ernő készíti rochlitzne
Ünnepi hagymás-gesztenyés marharagu széles metélttel recept boszorlany
olasz rizsleves ibolya58
Töltött saláta bubszi
Palóc leves bulac57
Magyaros Babgulyás 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Édes-savanyú sertéshús lilikonyhaja
K betűs receptek horvathnemagdi
Tárkonyos receptek macoka65
Tavaszi tekercs veronika74
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Palócleves recept gonda_katalin
Receptek horvathnemagdi
Főtt füstölt csülök chilis bab klara50
Vecsési babos káposzta veronika74
Bab sertéshússal spanyol módra recept toth_beata
Halból készült ételek
Puncsos keksz andrilaszlone
Vajban sült pisztráng (olasz) bubszi
haltepertő hagymával ibolya58
Halragu zöldborsóval bulac57
Kapros pisztráng jozsef_olah_9843
Bajai halászlé 1. bubszi
Lazac roston berni mártással bubszi
x nagyuska
Tejszínes halgombócleves ujjozsef
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Vad ételek
Fácán tejfölös mártással bubszi
Almás-gombás vadragu bulac57
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Római tálas receptek sarkadykati
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Szarvasragu bulac57
Fácánleves berántva II. bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Mascarponés húsgombócok suzymama
***HÚSVÉTI**rakottas*** bubszi
Mákos tészta muffin klerierzsi
Paradicsomos bolognai spagett bulac57
Az újrafelfedezett hajdina bulac57
Spagetti virslivel recept boszorlany
milánói spagetti ! ibolya58
Füstölt tarjával töltött palacsinta recept baggesz20
Bolognai húsos rakott spagetti recept baggesz20
Pizza receptek
Pizza tészta házilag koju
Pasta Marinara bulac57
Burgonyás pizza tészta bubszi
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Gyors ebédek... biharijudit
Pizza recept margareta51
Pizza kukoricalisztből bulac57
Pizzás muffin moncsika77
Pizzázni jó horvathnemagdi
Francia hagymás lepény gabfe
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi hamburger recept baggesz20
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi hamburger veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU