Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
szoljankaleves variációk !
Az orosz levesek emelkedő rangsorában a szoljanka következik, amely abban különbözik a fenti levesektől (pl. scsí), hogy van benne egy jó maréknyi olajbogyó, néhány kapri, és bőségesen fölengedtetik uborkalével is. De ami még fontosabb, szoljankát csak akkor fogyaszt az ember, ha egy becsületes üveg tehát hét, hét és fél deci vodkával megteremtette annak fundamentumát. És persze, ahány ház, annyi leves.

Szoljanka 1.
Hozzávalók:
15 dkg savanyú káposzta,
5 dkg füstölt szalonna,
3 dkg vöröshagyma,
10 dkg sárgarépa,
8 dkg fehérrépa,
5 dkg zeller,
5 dkg gomba,
5 dkg ecetes uborka,
1 gerezd fokhagyma,
1 db babérlevél,
2 dkg kapribogyó,
fél citrom,
2 pár virsli,
2,5 dl tejföl,
só.
Az átmosott káposztát átvagdossuk. A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, a szeletelt gombát, a káposztát és az ugyancsak metéltre szelt ecetes uborkát. Takaréklángon pároljuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, kapribogyóval és citromkarikákkal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és 10-15 percig forraljuk. Végül belefőzzük a karikákra vágott virslit. Tálaláskor kevés tejfölt keverünk a levesbe.

Szoljanka 2.
Hozzávalók:
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma,
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
dkg kapribogyó,
kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors.

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A fél karikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Szoljanka 3.
Hozzávalók:
25 dkg marhafartő,
25 dkg sertéscomb,
10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja),
1 pár virsli,
1 fej vöröshagyma,
25 dkg vegyes leveszöldség,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál paradicsompüré,
3 kovászos uborka,
1 babérlevél,
1 csokor kapor,
2 dl tejföl,
só,
őrölt fekete bors, ízlés szerint,
1 evőkanál kapribogyó.

A megmosott marhahúst 1,5 l hideg vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászosuborka-kockákat és a megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom. Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.

Szoljanka 4.
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
20 dkg marhahús,
20 dkg sertéshús,
15 dkg savanyú uborka,
1 ek. liszt,
1 ek. vaj,
feketebors,
só, kevés pecsenyelé.

Elkészítés: A káposztát éles késsel néhányszor átvágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, nem mossuk ki. Vízzel vagy csontlével feltesszük főni, majd hozzáadjuk a feldarabolt húsokat, a kockára vágott uborkát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú forrással puhára főzzük. Közepesen leveses legyen. Levét kevés vízzel elkevert liszttel sűrítsük, majd a vajat engedjük fel kevés pecsenyelével, és tálalás előtt öntsük a levesbe. Forrón tálaljuk.

Szoljanka 5.

Hozzávalók:
40 dkg sertésszív,
2 pár virsli,
25 dkg savanyú káposzta,
25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével együtt),
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 citrom,
1 evőkanál kapribogyó,
2 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál olajbogyó,
1-1 teáskanál liszt és pirospaprika,
3 evőkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A megtisztított sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel. Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes tejföllel besűrítem. Felforralom beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom leves, egytálételnek is megfelelő.

Szoljanka 6
Hozzávalók: (6 személyre)
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma.
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
2 dkg kapribogyó,
1 kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Kijevi szoljanka leves
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús,
40 dkg marhahús,
1 pár virsli,
10 dkg sonka,
5 dkg füstölt szalonna,
1 db vöröshagyma,
10 dkg vegyes zöldség,
1 kanál Vegeta,
1 csomó zöldpetrezselyem
1 tojássárgája,
1 dl tejföl, citromlé,
só, bors,
1 dl olaj,
1 kanál kapribogyó.

Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.
Ukrán szoljanka
ibolya58 ibolya58
Címkék: kockákra vágott, finomra vágott, metéltre vágott, szeletelt gombát, ugyancsak metéltre, karikákra vágott,

Frissítő finomságok joghurttal
laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A tzatziki öntet és saláta is lehet, a görög tapasztalatok szerint jó frissítő. Joghurtos finomságok A joghurt egyéb konyhai felhasználása elég széleskörű. A már említett salátaöntetek, levesek, mártások és italok mellett a joghurt alkalmas raguk sűrítésére, illetve süteményekbe is kiváló. A nyár kedvelt tortái közé tartozik az idénygyümölcsökkel megszórt, savanykás joghurttorta, de a különféle kevert tésztákhoz is nyugodtan hozzáadható. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors zsírégető diéta
banánt). A görögdinnyének és a sárgarépának a legkevesebb a kalóriaértéke. 2. nap Csak alapleves és zöldség ehető (gyümölcs nem). Friss vagy konzerv zöldség megengedett, kivéve a szárazbab, száraz borsó és kukorica. A levesek a legjobbak (saláták, kel). Vacsorára 1 nagy sült krumpli vajjal a jutalom! 3. nap Alapleves, gyümölcs, zöldségféle (krumpli tilos!). Annyit lehet enni ezekből, amennyit kíván az ember. Ha pontosan betartjuk a diétát és semmi ...
juditmama juditmama
x
Válaszolj! korzistka gavrila /gabor/ [g... 1074: nincs olyan szerencsed hogy eltunjek, holnap megint be futom a nagy kemencet es kezdem a fincsisegek csinalasat, eggyelore ,a levesek koronazott kiralyat csinalom a Hus levest, rengeteg zoltseggel es lessz Beauf salata is belolle na meg Vadas, de kozben vettem ma rengeteg piros ceklat, es abbol mennyei savanyusagot fogok csinalni, mert vitamin dus,es egeszseges, a csaladom eggyik ...
nagyuska nagyuska
x
konyha!!! Előmelegített kisméretű üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakokat és egy percre fejtetőre állítjuk az üvegeket. Visszaforgatva száraz dunsztba tesszük, azaz letakargatva lassan hagyjuk kihűlni. Felhasználása: 1. ételízesítésre, (piros) levesek, főzelékek, pörköltek stb. 2. grillezésre előkészített húsok, zöldségek pácolására 3. csak úgy! hideg húsokhoz, szalonnához, felvágottakhoz, főtt-sült kolbászhoz, virslihez, vagy éppen zsíroskenyér tetejére kenve ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Csokis túrós süti 1vargaildyko
Sajtos ropogós - sajtos csiga receptek yaskane
Hullamos kremes margareta51
Karácsonyi angyalka bubszi
Magdolna szelet. horvathnemagdi
Csoki máz ... anitahajdu
Mézes puszedli könnyen recept boszorlany
Gyors mákos szelet klarika47
Kávés kókuszgolyó recept gonda_katalin
Forró italok Télre nagyiful
Szárnyas receptek
Vérnyomáscsökkentő étkek migova
Spenótos töltött csirke suzymama
Csirkeraguleves burgonyagombóccal recept jamborlulu
Juhtúrós csirkecomb margareti
mai recept faciendum
Sajtszósz alatt sült zöldbabos csirkemell recept jamborlulu
Baconos pulykanyárs bubszi
Serceg a zsír, sül a ... bulac57
Csirkefalatkák pikáns szószban veronika74
Fokhagym.-tejszínes csirkeragu veronika74
Marhából készült ételek
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
Kávés marharagu bulac57
Vegyes grill Maria módra bubszi
Vadasan készített hús horvathnemagdi
M betűs receptek horvathnemagdi
Gulyásleves horvathnemagdi
Fűszeres paradicsomleves mozzarellával recept toth_beata
Céklás csemegék......... maca23
Mosoni tokány bubszi
Kutyasüti recept húsvétra :) bodaaniko
Sertésből készült ételek
G betűs receptek horvathnemagdi
Májas burgonyás kocka bubszi
Rakott karalábé bubszi
Húsgombócos karalábéfőzelék bulac57
Hús Varázs recept gonda_katalin
Sonkás-sajtos húspogácsák bulac57
Zöldséges-paradicsomos sertésragu recept toth_beata
Recept jjanosne
Ízőrzők – Noszvaj – horvathnemagdi
Stefánia vagdalt sonkába teker ujjozsef
Halból készült ételek
Egyszerü nyári leves... gaby13
K betűs receptek horvathnemagdi
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Zöldséges-lazacos rizssaláta 1vargaildyko
Magyar gasztronómia grimilda
Pizzakalauz "Gézutól" spanyolsky
bácskai halpaprikás ibolya58
*UPDATE* Grillezett lazac 1vargaildyko
Dorozsmai harcsa-filé nanoka72
Pisztráng elzászi módra bubszi
Vad ételek
Fácánpaprikás bubszi
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Őzpörkölt vadász módra bordat
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Káposztás fácán tundihugi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
rapsic vadas ! ibolya58
Fácánleves újházi módra tundihugi
Spagetti ajánló
Fűszeres spagetti veronika74
Apa Féle Rakott Hús... 1vargaildyko
Burgonyás rakott tészta horvathnemagdi
Csülkös spagetti recept boszorlany
Paprikás tésztasaláta recept gonda_katalin
Paradicsomos húsgombóc baratnu
BABOS pulykaRAGU bubszi
szénhidrát napra faciendum
Bolognai spagetti gombásan recept gonda_katalin
Vegyes Hús nélküli ételek... jaksika
Pizza receptek
angyalok konyhája faciendum
A kenyértészta átváltozásai horvathnemagdi
Házi laktató pizza horvathnemagdi
pizzás kiflik anna5971
Töltött pizza tundihugi
Medvehagyma dorotea55
Olasz szendvics horvathnemagdi
Édesköményes zelleres vékony horvathnemagdi
Lala kifli zsokanita
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Hamburger receptek
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
x nagyuska
Virslis kifli veronika74
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU