Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Fánkok
Fánkok
2008-10-01 17:27:03, Szerda

Farsangi fánkok

Csöröge, és más finomságok

Nincsen farsang fánk nélkül, legyen csöröge, herőce, vagy nevezzék akár pampuskának. A busójáráshoz hasonlóan két, egymás mellett élő történet létezik feltalálásának körülményeiről. Az egyik szerint özvegy Krapfenné bécsi pék a kenyértésztát valaki fejéhez szándékozta vágni, ami azonban a kályhán lévő fortyogó zsírba pottyant (Bécsben a mai napig Krapfennek nevezik a fánkot). Más történet szerint a csemegét Párizsban már feltalálták, csupán akkor lett ismert, amikor egy szerencsés véletlen folytán Marie-Antoinette (XVI. Lajos felesége, akit férjével együtt guillotine által kivégeztek a francia forradalom során) egyszer lovaglás közben megkóstolta egy utcai árus portékáját.
A tésztaételek közül a farsanghoz kötődik a rétes is. Ami a húsételeket illeti, azok igen kiadósak, elsősorban a kocsonyát és a disznóhúsból készült fogásokat említhetnénk. Nem csoda, hogy a farsanghoz kapcsolódik a megviselt gyomor ,,kezelésére" szolgáló korhelyleves, savanyú káposzta, utóbbit annak idején ingyen adták pár napig a kocsmárosok.

Túrós fánk

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró, fél csomag sütőpor, 3 db tojás, 1 pohár tejföl, 1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele.
1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra.
Vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.

Aszalt barackos farsangi fánk

Hozzávalók: 10 dkg cukrozott citromhéj, 15 dkg aszalt barack (vagy bármilyen aszalt gyümölcs), 1 dl rum, 1,25 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 dkg élesztő, 25 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 7 dkg margarin/vaj, 8 dkg hámozott mandula, vaníliás cukor a szóráshoz

A cukrozott citromhéjat és az aszalt barackot apróra vágjuk, megöntözzük a rummal, majd lefedve fél óráig áztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet. Fakanállal belekeverjük a tojássárgájákat, a margarint és a csipet sót. Letakarva fél óráig kelesztjük.
Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, a citromhéjat és az aszalt barackot.
Kiskanálnyi adagokat szaggatunk a tésztából és a tálcára rakjuk őket. Az olajat felforrósítjuk, majd mérsékelt tűzön kisütjük benne a fánkgolyókat. Még melegen megszórjuk vaníliás cukorral.

Omlós farsangi fánk

Hozzávalók 25 db-hoz: 1 kg liszt, 1 l tej , 3 dkg élesztő , 1 ek só , 2 ek kristálycukor, , 1 egész tojás
Sütéshez: Olaj
A díszítéshez porcukor, lekvár, vagy puding

Elkészítés: 2 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne egy ek. kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba öntjük a lisztet, ráhintünk egy ek. kristálycukrot, egy ek. sót és beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt adagonként annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy összedolgozva se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Kézzel dolgozzuk össze, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, és a massza egynemű legyen. Ekkor cseppnyi olajat engedünk a tésztára, és enyhén beledolgozzuk. Nem kell és nem szabad dagasztani!

A tésztát egy lisztezett tál aljába rakjuk, meglisztezzük konyharuhával fedjük, és párnával pléddel bebugyolálva egy óráig kelesztjük. A gyúródeszkára borított tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd még 20 percig konyharuháéval letakarva pihentetjük. Sütés előtt a fánkokat felvesszük, és picit meghúzogatjuk. Lisztes aljával lefelé merítjük a forró olajba.

Átfordítva is megsütjük, majd rácsra szedjük, lecsepegtetjük. Ha kihűlt, lekvárral és porcukorral díszítjük, esetleg puding krémmel, vagy cukormázzal is bevonhatjuk.

Csokis fánk

Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, só, 1,5 dl víz, 4 tojás. A mártáshoz: 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 1 kiskanál finomliszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, 10 dkg csokoládé, 2,5 dl tej

Elkészítés:
A másfél dl vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforraljuk. A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk. A masszából diónyi gömböket szaggatunk kanál segítségével, és közepesen forró olajban kisütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, csak a csokit tördeljük a tejbe és forraljuk fel külön edényben. Majd összevegyítjük a cukros masszával együtt és forraljuk, míg besűrűsödik. Tálaláskor a fánkokra öntjük.

Hamis fánk

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, só

Elkészítés:
A tejet vajjal és a cukorral, egy csipet sóval felforraljuk. Ezután hozzákeverjük a lisztet és a tojást. Az egész tojásokat egyenként ütjük a masszába és minden tojás után jól kikeverjük. A kapott masszát evőkanállal kiszaggatjuk, és nem túl forró zsírban vagy olajban szép pirosra sütjük, majd porcukorral meghintjük.

Kefíres-diós fánk

Hozzávalók: 2 dl kefír, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál darált dió

Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, forró olajon sütjük, és porcukros dióval megszórjuk.

Mazsolás-mandulás fánkocskák

Hozzávalók: 6 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, só, 2-3 dl tej, 1 ek olaj, 3 dkg mazsola, fél dl rum, 3 dkg hámozott mandula, 1 tojás, 2 dkg porcukor, reszelt citromhéj, vaníliás porcukor, sütéshez olaj

Elkészítés:
Palacsinta tészta állagú masszát készítünk, elkeverünk benne egy evőkanál olajat. Ezután letakarjuk, és 1-2 órát pihentetjük. Közben a rumban megáztatjuk a mazsolát, lecsepegtetjük. A hámozott mandulát szálkásra megvágjuk, kissé megpirítjuk. Végül hozzáadjuk. Két kanál segítségével kisebb diónyi fánkocskákat szaggatunk az olajba, és mindkét oldalon aranybarnára sütjük. Melegen meghintjük vaníliás cukorral

Tolófánk

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 8 dkg vaj, 22 dkg grízes liszt, 3 egész tojás, kevés só, olaj

Elkészítés:
Felfőzzük a vizet, a vajat és a sót. Ha forr, hozzákeverünk 22 dkg grízes lisztet, és addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha levettük a tűzről, kissé megkeverjük, hogy kihűljön, majd egyenként 3 tojást adunk hozzá, és jól kikeverjük. Ezután papírtölcsérbe tesszük, és 15 centis csíkokat nyomunk a forró zsírba. Csendesen sütjük, ha a zsírból kiszedtük, vaníliás porcukorral meghintjük, és gyümölcszselével vagy barackízzel tálaljuk.

Ciprusi fánk

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 6 evőkanál olaj, só, olaj a sütéshez. A sziruphoz: 45 dkg cukor, 2 dl víz, 1 citrom leve. A tetejére: 5 dkg darált mandula, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítés:
A lisztből az olajjal és egy csipet sóval, 1 dl vízzel tésztát gyúrunk. Nagyon vékonyra nyújtjuk, és 15 x 2,5 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkok végét összenyomjuk, és karikákat formálunk belőlük. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve még melegen 15 percre szirupba mártjuk a karikákat, majd tálra rakjuk, és fahéjjal, szegfűszeggel kevert darált mandulával szórjuk meg.

Egyszerű fánk

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg cukor, 5 dkg zsír vagy vaj, 4 dkg élesztő, 1 dkg só, 4 tojás, 6 dl tej

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. A lisztet előmelegítjük. A tojást, cukrot jól kikeverjük, és beleöntjük a megkelt élesztőt. Ezt hozzáadjuk a langyos liszthez és még az 5 dl meleg tejet, a sót és az egészet tálba öntjük. Kézzel jól kiverjük. A zsiradékot háromszor, négyszer mindig csak a tálhoz kenjük, így a tészta apránként leszedegeti. Ha szép hólyagos a tészta, meleg helyen letakarva egy órát kelesztjük, majd jól meglisztezett táblára öntjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és letakarva a táblán kelni hagyjuk, és a táblán kelni hagyjuk kb. fél órát. Nem kell bő olajban sütni, mert akkor nem lesz szalagos, inkább mindig öntsünk utána. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük. Papírtörlőre szedjük ki.

Gesztenyefánk meggyel

Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 2 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, kimagozott meggybefőtt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A gesztenyemasszát összegyúrjuk a felvert egész tojásokkal, vajjal, rizsliszttel és a vaníliás cukorra. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, majd mindegyik közepébe belenyomunk egy-egy szem meggyet. Bepanírozzuk, és bő, forró olajban megsütjük, szalvétára szedjük ki, hogy a felesleges zsiradék lecsurogjon róla. Azonnal tálaljuk.

Kapros-tejfölös fánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 tojássárgája, 4 dl tejföl, 3 dl tej, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 cs. finomra vágott kapor, 1 kanál libazsír

Elkészítés:
A tojássárgákat a tejföllel elhabarjuk, és folytonos keverés mellett meglangyosítjuk. Kevés tejjel, az élesztővel és liszttel kovászt készítünk. Amikor megkelt, összevegyítjük a többi liszttel, csipet sóval, a cukorral és 2 dl langyos tejjel. Beletesszük a tejfölt, a tojásos keveréket, a kaprot, és simára keverjük. Megkelesztjük, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, újra megkelesztjük, és végül bő, forró libazsírban kisütjük.

Képviselőfánk sajtkrémmel töltve

Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 tojás, cukor, késhegyi só, víz. A töltelékhez: 12 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tejszín, 5 tojássárgája, 1 csapott evőkanál lisz, 15 dkg vaj, só.

Elkészítés:
A másfél dl vizet a vajjal, kevés cukorral és a sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal kevergetve addig melegítjük, amíg elválik az edény falától. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a masszát habzsákba töltjük, és kivajazott, kilisztezett sütőlapra félgömb alakokat formázunk. A tetejüket megkenjük felvert tojással és sütőbe toljuk. 12 perc múlva a fánkok megnövekednek, ekkor csökkentjük a lángot, és készresütjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk, beleadjuk a reszelt sajtot, a tojássárgákat és liszttel megszórva, kevés sóval 1-2 percig főzzük. Amikor kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A kisült fánkok kobakját levágjuk, a krémet betöltjük. Tetejére visszatesszük a kalapját.

Mézes fánk

Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 5 tojás sárgája, 1 kávéskanál méz, csipetnyi só, tejföl

Elkészítés:
Az anyagokat összegyúrjuk, és kis gombócokat formálunk. Letakarva egy óráig pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra, kis, kerek lapokká nyújtjuk, közepüket késsel több helyen bemetsszük, de ügyeljünk, hogy a tészta széle egyben maradjon. A tésztákat levegősre széthúzzuk, és bő forró olajban rózsaszínűre sütjük. Itatóspapírra szedjük, forró mézzel áthúzzuk, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Szalagos fánk

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 1 csipet só, fél marék cukor, 15 dkg liszt, 2 kanál étolaj, 75 dkg liszt, 7,5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, tej

Elkészítés:
Az élesztőből, sóból, cukorból két kanál étolajból kovászt készítünk. A 75 dkg liszthez 7,5 dkg olvasztott vajat, a két tojás sárgáját, a kovászt és annyi tejet, hogy dagasztás közben hólyagosodó félkönnyű tésztát készítünk. Mindezt kétszeri kelés után ismét visszadagasztjuk. Harmadszor lisztezett táblán nyújtjuk és szaggatjuk. Sütésnél ügyeljünk, hogy ne a lisztezett felével tegyük a forró olajba, hanem fordítva, mert így keletkezik majd szalag a közepén. Fordításig letakarva sütjük, fordítás után már nem szabad letakarni. Baracklekvárral tálaljuk. Porcukorral beszórjuk a tetejét.

Cseh fánk (talkedli)

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 0,5 liter tej, 10 dkg cukor, pici só, lekvár

Elkészítés:
A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsolunk 2 dl langyos tejet, hozzá az élesztőt, cukrot, és kissé megkelesztjük. A kovászhoz keverjük a 2 db tojássárgáját, a sót és a többi tejet, és fakanállal vagy robotgéppel 10-15 percig jól felverjük. Meleg fedővel lefedjük, és háromnegyedórán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját és még néhány percig kelesztjük. Tükörtojás-sütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan mindkét oldalát megsütjük. Kettesével lekvárral összeragasztjuk, és porcukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

Finom fánk

Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipet só, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 narancs reszelt héja, 1 evőkanál rum, 6 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 dl tejszínhab

Elkészítés:
Az anyagokat jól összedolgozzuk, addig, amíg a masszának hólyagos nem lesz a teteje. Azután a jól meglisztezett gyúródeszkán 1-2 cm-re nyújtjuk, és kiszaggatjuk. 10 perc pihenés után forró olajba kisütjük Vaníliás cukorral megszórjuk és a tetejére rummal elkevert baracklekvárt teszünk.

Gyümölcsös joghurtfánk

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl gyümölcsös joghurt, 1 narancs leve, 1-2 kanál porcukor, 1 teáskanál sütőpor, pici só, 2 evőkanál olaj, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A joghurtot simára keverjük. Hozzáadjuk a habosra felvert tojásokat, belekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a 2 kanál olajat, végül a narancs levét. Kanállal olajba szaggatjuk, és aranysárgára sütjük

Karthausi fánk

Hozzávalók: 8 db száraz zsemle, 0,5 dl tej, 4 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, baracklekvár, zsemlemorzsa, olaj, fahéjas porcukor

Elkészítés:
A zsemlék héját lereszeljük. A tejet a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral összehabarjuk. A zsemléket mély tálba tesszük, ráöntjük a tejhabarékot, és hagyjuk kissé ázni, hogy megduzzadjanak. Ekkor egyenként kivesszük, kissé megnyomkodjuk őket. Hegyes késsel az oldalukon kis nyílást bemetszünk, és baracklekvárt nyomunk a zsemlékbe. Azután a széthabart tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Ezután itatóspapírra rakjuk, és fahéjas cukorral behintjük. Ízlés szerint gyümölcsízzel vagy tejsodóval kínáljuk.

Krumplifánk (4 főre)

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 2 dkg élesztő, 2 tojás, liszt, só, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A megfőtt burgonyát krumplinyomón áttörjük, és ha kihűlt, a tejben felfuttatott élesztőt ráöntjük, beletesszük a tojásokat, és annyi lisztet, kevés sót, hogy könnyű tésztát kapjunk, és összegyúrjuk. Kb. 15 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban sütjük, szép pirosra. Kis labdacsok keletkeznek belőlük.

Pampuska

Hozzávalók: 75 dkg liszt, tej, élesztő, só, cukor, 2 tojás

Elkészítés:
Verjünk ki hólyagosra fakanállal annyi tejjel, amennyit felvesz, míg nokedlisűrűségű nem lesz. Letakarva pihentessük, míg kétszeresére nem kel. Ez kb. másfél óra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki, a közepébe nyomjunk kis lyukat. Forró zsírban, vagy olajban kell kisütni, az egyik, nem lisztes oldalával kezdve, és letakarva fedővel. A másik oldalát nem kell letakarni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral vagy vaníliás porcukorral.
Túrófánk másként
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 pohár tejföl, 25 dkg liszt, só, szódabikarbóna

Elkészítés:
Az egészet összekeverjük, és olajos kanállal forró olajba szaggatjuk. Kb. kétszeresére nő meg sütés közben. Porcukorral, fahéjas porcukorral, csokiöntettel, lekvárral tálaljuk.

TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK

Hozzávalók: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 tasak vaníliáscukor, 1 ek. citromlé, 3 ek. rum, 50 dkg liszt, 1/2 tk. só; a töltéshez: eper- vagy baracklekvár.
Elkészítése: Az élesztőt 1 deci meglangyosított tejbe morzsoljuk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 10 percig pihentetjük. Közben a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egymás után beledolgozzuk a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. Cseppenként hozzákeverjük a citromlevet és a rumot. A kovászt nagy keverőtálba tesszük. Rászitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót és a vajas keveréket, valamint a maradék langyos tejet. Összedolgozzuk, majd fakanállal addig keverjük, míg hólyagos lesz. A tésztát kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát 1 cm vastagságúra kinyútjuk. A tésztalap egyik felére egy pohár szájával köröket nyomunk, amelyek közepére lekvárt halmozunk. A tésztalap másik feléből korongokat szúrunk ki, és a töltelékre borítjuk. Körben összenyomkodjuk, majd a fánkokat kiszaggatjuk. A maradék tésztát is felhasználjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva kb. 20 percig kelesztjük. A sütőedénybe annyi olajat öntünk, hogy a fánkok feléig érjen. A fánkokat a felforrósított olajba helyezzük. Miután az aljuk szép aranyszínűre sült, megfordítjuk, és készre sütjük. Akkor szép, ha oldalukon világosabb csík (szalag) marad. A kisült fánkokat szitán vagy konyhai törlőpapíron hűlni hagyjuk, majd vaníliás cukorral bőven megszórjuk.
SÖRBEN FÜRDŐ FÁNK

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz): 50 dkg liszt 2,5 dl tej, 5 dkg cukor 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 kk. reszelt citromhéj; a fürdéshez: 30 dkg porcukor 2,5 dl világos sör.

Elkészítése: A lisztet egy mély tálba szórjuk. A közepébe kis mélyedést nyomunk, a langyos tejet, a cukrot beleszórjuk, és az élesztőt rámorzsoljuk. Rövid ideig pihentetjük, majd a vajat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat hozzáadjuk és bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztából lisztes kézzel 2 centi átmérőjű golyócskákat formálunk. Ezeket forró olajban aranysárgára sütjük, kiemelve lecsöpögtetjük és még forrón megfürdetjük a porcukorral elkevert sörben.

MÁZAS FORGÁCSFÁNK

Hozzávalók: 12--13 dkg vaj/margarin, csipetnyi só, 12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, ízlés szerint 2 tk. ánizs, 1 tasak szárított reszelt citromhéj, 2 tojás, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 6 ek. fehérbor; a mázhoz: 1 citrom, 20 dkg porcukor.
Elkészítése: A vajat a sóval és a kétféle cukorral krémesre kikeverjük, majd beledolgozzuk az ánizst és a reszelt citromhéjat. Egyenként beleütjük a tojásokat, majd a borral váltogatva hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszt felét. A maradék sütőporos lisztet is rászitáljuk, és hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyújuk. Cipóvá formáljuk, nagzobb tálba tesszük, és letakarva, kb. 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 11x4 cm-es lapokra osztjuk. Közepén 7 cm hosszan bevágjuk és az egyik keskenyebbik végét a nyíláson keresztül áthúzzuk. Magas falú lábosban olajat forrósítunk, és a fánkokat hármasával aranysárgára sütjük. Konyhai törlőpapírra szedve lecsöpögtetjük. Zöldséghámozóval citromhéját vékony csíkokban lehúzzuk, levét kifacsarjuk, és a porckorral elkeverjük. A meleg fánkokat a mázzal megkenjük, a citromhéjjal megszórjuk, és száradni hagyjuk.

BURGONYAFÁNK

Hozzávalók: 2 nagyobb burgonya, só, 2 dl tej, 2--3 dkg élesztő, liszt.
Elkészítése: A burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. A langyos tejbe belerakjuk az élesztőt, majd összekeverjük a krumplival. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. 15--20 percig kelesztjük, majd nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Bő, forró olajban kisütjük.
gesztenyefa gesztenyefa
Címkék: szerencsés véletlen, francia forradalom, utcai árus, tésztaételek közül, farsanghoz kötődik, húsételeket illeti,

❤ SAJTOS FÁNK ❤ pecsenyével ❤
borítjuk, 2 cm magas lappá nyújtjuk és 7 cm-es átmérőjű körformával kiszaggatjuk. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük. Az olajat magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk. Hüvelykujjainkon körkörösen forgatva mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd négyesével a forró olajba helyezzük úgy, hogy a lisztes felük legyen felül. Lefedjük, 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, fedő nélkül 1 perc alatt ezt az oldalt is gusztusosra sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, ...
bubszi bubszi
❤ szalagos FÁNK ❤
részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk és langyos helyen kelesztjük. 2.Utána lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük. 3.Lábasban olajat melegítünk és ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk. Úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros, szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük ...
bubszi bubszi
*HÚSVÉTI**képviselőfánk**
Két-három - sütőpapírral kibélelt tepsibe - az égetett tésztából - egymástól elegendő távolságre - 7 cm hosszú tojás formákat nyomunk. Előmelegitett sütőben, 225 fokon /gáztűzhely 4-es fokozat/ tepsinként kb. 25 perc alatt megsütjük. A forró képviselőfánkokat ollóval félbevágjuk, és hűlni hagyjuk. 3. Közben a meggybefőttet lecsöpögtetjük. A tejszínt az instant kávéval és a cukorral kemény habbá verjük. Végül beleforgatjuk a habfixálót és hozzáadjuk a csokoládélikőrt. Kis lyukú, csillagcsöves ...
bubszi bubszi
.........Fánkok........
sütjük ki. ..............................Tanácsok : ... Ha a tésztát összeállításnál túl keménynek érezzük, tehetünk bele még kevés tejfölt. ... Nyújtásnál a maradék tésztát, valamint a már megformázott, sütésre váró fánkokat mindig tegyük hűtőszekrénybe, hogy ne száradjon ki a tészta! ... Derelyevágó helyett vághatjuk a tésztát természetesen késsel is. ...A fánk sütéshez az olaj hőmérséklete ideális esetben kb. 170 fok. Ennek megállapítása ...
kati53 kati53
2 szuper farsangi fánk recept
-re bevágjuk. 3. Ezen a nyíláson a tészta rövidebb végét átbújtatjuk, azaz mint egy masnit áthúzzuk. Minden tésztát így előkészítünk, majd jöhet a sütés. 4. Forró olajban, közepes lángon oldalanként 2-2 perc alatt pirosra sütjük a fánkokat. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, vaníliás porcukorral meghintve, rummal ízesített baracklekvárral ...
nanoka72 nanoka72
20 perces tejfölös fánk
kanállal is közvetlenül, a közben felforrósított olajba szaggathatjuk. Az első sütést előfordulhat, hogy fedő alatt kell végeznünk, de nem minden esetben. A fánkocskák maguktól megfordulnak, de legyen kéznél szűrőkanál, amivel fordíthatjuk is a fánkokat. Lehet szaggatni lisztezett 6 cm körüli pogácsaszaggatóval is, így szebb, egyenletesebb, gusztusos fánkokat kapunk. Figyeljünk, mert gyorsan megsülnek! Konyhai törlőre, vagy szűrőbe szedjük a megsült fánkokat, hogy az olaj leitatódjon, ...
bkisseva bkisseva
5 isteni túrós süti
5 isteni túrós süti Nyári finomságok Valószínűleg te is csodás emlékeket őrizgetsz a nagyi túrós lepényéről. Ha kedvet kaptál egy friss édességhez, akkor süsd meg te, és lepd meg vele. A túró amellett, hogy finom, nagyon egészséges is, hiszen a fehérje mellett foszfort és kalciumot is tartalmaz. Májproblémákkal küzdőknek erősen ajánlják a fogyasztását, valamint alacsony energiatartalma miatt a fogyni vágyók étrendjébe is kitűnően beleillik. Persze a finom túrós sütik ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Mákos kalácskoszorú nnpapszi
Mandulás túrótorta 1. bubszi
Nagyon finom,omlós ,(tojás nélküli a tésztája)kifli. suzymama
Isler ancus56
Kókusztekercs 1. bubszi
Zserbógolyó yaskane
Mogyorós patkó bubszi
Gesztenyetorta Sütés Nélkül 1vargaildyko
Csokoládés hullám vörösboros horvathnemagdi
Pudingos csillagocskák klerierzsi
Szárnyas receptek
Májpástétom baratnu
Töltött pulykarolád bubszi
Baconos csirkemell sült burgonyával airam41
Recept jjanosne
Csirkeláb pörkölt horvathnemagdi
Tejszínes mustáros csirkemáj 1vargaildyko
Töltött paradicsom 1. bubszi
Pármai sonkás csirke 1vargaildyko
Kacsamájérmék vajas tésztapalástba bújtatva rózsabarack velő reifregina
Majonézes csirkesaláta recept gonda_katalin
Marhából készült ételek
Póréhagymaleves perugiai módra ibolya58
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Káposztával töltött marhateker bulac57
Fácánleves Újházi módra bubszi
marokkói burgonyás hús ! ibolya58
Házi hamburger recept jamborlulu
Szatmári lakodalmas bubszi
Hagymás libamell bubszi
Mexikói marharagu bkisseva
Csevapcsicsa recept jamborlulu
Sertésből készült ételek
Kapuvári böllér máj bubszi
Túrós sztrapacska zsokanita
Rablóhús-variációk panka2006
Vacsoracsata-Kern-Főétel veronika74
Receptek horvathnemagdi
Hagymás sült csülök (római tál juditmama
Székelykáposzta recept baggesz20
Székelykáposzta . bokodi53
Brassói aprópecsenye Anji módra recept baggesz20
Betyárgulyás bubszi
Halból készült ételek
Citromos vajkrém csibi52
. Tűzdelt harcsa szászosan csibi52
Makói hal peterimajoridozsahe
Rácponty rochlitzne
Lazac ceruzababbal... szelidszeder
Kékfrankos harcsapaprikás bkisseva
Fogas tempura sütőtökkel suzymama
Gombás ponty tepsiben jozsef_olah_9843
Kalocsai pontyderék bubszi
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Vad ételek
Almával töltött fácán bulac57
Receptek horvathnemagdi
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
Almával töltött fácán bubszi
Magyar gasztronómia grimilda
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Kevert linzer torta bubszi
Itt van az ideje sarkadykati
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Spagetti ajánló
Babra megy a játék horvathnemagdi
Bolognai pita recept jamborlulu
Spagetti saláta bkisseva
Narancsos sonka húsvétra reifregina
Minestrone njzsike
Sajtos sertésborda 1vargaildyko
Gombás tejszínes spagetti klerierzsi
Suzy és Tekergő mesebeli spagettije húsgombócokkal recept jamborlulu
Sajtos tészta tundihugi
bolognai muffin ! ibolya58
Pizza receptek
x nagyuska
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Vitaminos pizza klerierzsi
Négy évszak pizza horvathnemagdi
Pizza sonkával recept gonda_katalin
Pizzás rúd tereza54
Pizzadagasztás kenyérsütőgépbe bubszi
Töltött pizza recept jamborlulu
Pizza recept boszorlany
Melegszendvicsek grimilda
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Szezámmag fejesnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Házi hamburger grimilda
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Sajtos hamburger bubszi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU