Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Olajbogyó - együnk jót és jó
Olajbogyó - együnk jót és jó sokat belőle

Ismét egyik kedvencünk, az olajbogyó kerül terítékre. Most megtudhatjátok, hogyan ízesítik a bogyókat, mit lehet vele kezdeni a konyhában, és melyek az igazán jó olívaolaj ismérvei.

Előző cikkünkben már bemutattuk az olajbogyó fajtáit, és elmondtuk, miért is egészséges ez a finomság.
Ízes bogyók

Már minden nagyobb áruház csemegepultjában található töltött olajbogyó, sajnos nem olyan friss és finom, mint a mediterrán országok piacain. A friss, kimért olívabogyók mellett természetesen konzervben is kapható minden féle és fajta, a jobb minőségűek ezek közül is remekek.

A töltött olajbogyók között találunk sajttal, például fetával vagy kék sajttal töltötteket, de gyakoriak a jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, fokhagymával, mandulával töltött olajbogyók is. A bogyókat húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is megtöltik.

Olajbogyó fokhagymával töltve Olajbogyó fokhagymával töltve

Az olajbogyó töltése ma már nagyüzemben történik, a gépsorok egy fogorvosi fúróhoz hasonló eszközzel akár percenként több ezer olajbogyót magoznak ki és töltenek meg. A megmaradt magokat nem dobják ki, ebből gyenge minőségű olaj vagy állati takarmány készül.

Az olajbogyókat sós vízzel, olívaolajjal felöntött, de balzsamecettel ízesített formában is megvehetjük.

Olajbogyó a konyhában

Az olajbogyót több ezer éve használjuk étkezési célokra. Nagyon finom magában, de előételként, vendégváróként is kiváló, készíthetünk vele akár sós muffint (lásd a recept cikkünk végén), akár kenyeret.
Kiválóan ízesíthető vele a rizs, de akár salátához adva is fogyaszthatjuk, mint ebben a tonhallal mixelt receptben. Nemcsak tésztaszószokban finom, tésztával salátaként is működik. Gondoltatok már arra, hogy az olajbogyóval meg lehet tűzdelni a camambert sajtot? Nagyon finom.
Húsokat is ízesíthetünk olajbogyóval, készíthetünk csirkét olajbogyóval, de akár a fasírt közepébe is elrejthetünk egyet-egyet. Talán kevesen ismerik a franciák által oly kedvelt tapenade-ot, ami pirítóson olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Koktélok mellől se maradjon el koktélnyársra húzott vagy Martinibe ejtett olajbogyószem.

Olajbogyós finomságok Olajbogyós finomságok

Olajbogyóból olívaolaj

Az olívaolajak közül a legjobb az extra szűz. Ennek készítésekor a bogyók leszedését követően 24 órán belül kisajtolják az olajat oldószerek és hőhatás nélkül (ezért hívják hidegen sajtoltnak). Értékes telítetlen zsírsavai is megmaradnak, és mind színe, mind aromája fantasztikus. A mediterrán országok lakói havonta (!) 1,3 liter extra szűz olívaolajat fogyasztanak el. Az extra szűz olívaolajat sötét üvegben árulják, színe egy kicsit zavaros, nem teljesen áttetsző.

A második és harmadik sajtolás eredménye a szűz és a ,,sima" olívaolaj.

A sajtolás utáni maradékból vegyi úton vonják ki a megmaradt olajat, ezt sansa néven vásárolhatjuk meg a boltokban. Ez az olajfajta 1%- tartalmaz olívaolajat, a mediterrán országokban már nem is árusítják, ennél többet nem is mondunk róla.

Az extra szűz-sansa témakör iránt érdeklődők itt találnak részletes információt. >>>

Az olívaolaj íze nagyon nagy részben függ a termőterülettől, az olajbogyó fajtájától és érettségi fokától. Természetesen olívaolajból is kapható ízesített: tárkony, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma adják ilyenkor a fő ízt, ezeket otthon is előállíthatjuk, és akár ajándékba is adhatjuk dekoratív kis (sötét színű!) üvegekben. Az olívaolaj legnagyobb ellensége a fény. Tartsuk sötét helyen!

Ízesített olajok

Tévhit, hogy az extra szűz olívaolaj nem használható sütésre, ez az olajfajta magasabb hőfokon ég meg, mint a növényi olajok, így nyugodtan süthetünk vele.

Az olívaolaj nemcsak étkezési célokra használható, a legjobb fajtákat használhatjuk testápolásra, sok helyen például az újszülöttek bőrét is ezzel kenik.

Martini dry Martini dry

Hozzávalók:
20 szem olajbogyó kimagozva
1 evőkanál kapribogyó
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.

Olívabogyós-fetás muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csésze apróra vágott petrezselyem
5 dkg zöld és fekete olívabogyó
fekete bors
1 csésze friss fetasajt
1 pohár kefir
1 tojás
1/2 csésze olvasztott sütőmargarin

Elkészítés: A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a petrezselymet, a fekete borsot és a fetasajtot egyszerűen keverjük össze. Az olívabogyókat vágjuk apróra, és adjuk hozzá az előbbiekhez. Öntsük bele a kefirt, az olvasztott margarint, legvégül pedig a tojást. A masszát dolgozzuk össze. A muffin formákat béleljük ki papírral, és töltsük 2/3-a masszával. Tegyünk 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 15-20 percig.

Paprikás-olajbogyós barna rizsköret

Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó barna rizs
2 nagy zöldpaprika
1 marék olajbogyó
vaj


Elkészítés: A barna rizst megfőzzük (35-45 perc főzési idővel kell számolni), addig kis kockára vágjuk a paprikát és az olajbogyót. Palacsintasütőben vajat olvasztunk, majd a paprikát megpirítjuk benne. Amikor a rizs elkészül, kis vajat adunk hozzá, majd belekeverjük a pirított paprikát és az olívákat. Bármilyen húshoz kiváló köret.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: jalapeno- vagy, bogyókat húsokkal, olajbogyó töltése, fogorvosi fúróhoz, megmaradt magokat, olajbogyót több,

6-féle mennyei lasagne....
személyre): 1 nagy fej vöröshagyma, 2 doboz darabos paradicsom (konzerv), 1 nagyobb konzerv vagy 2 üveg csiperkegomba, 250 ml főzőtejszín, 1 csomag lasagne- vagy csuszatészta, ízlés szerint fokhagyma, sajt, olaj, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, esetleg olajbogyó Elkészítése: 1. A megtisztított, felaprított vöröshagymát kis lángon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és megpirítjuk. 2. Az egész konzervparadicsomokat nagy kockákra vágjuk, és a ...
maca23 maca23
A kenyértészta átváltozásai
tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig. A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat. Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A kenyértészta átváltozásai
tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig. A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat. Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk hosszabb, baguette-et idéző rudakat, sodorhatjuk zsemlének, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom. Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom. Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Arab etelek
olívaolaj, só ízlés szerint. 1/2 evőkanál köménymag, 1 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál koriander, 1/2 kávéskanál édes paprika, 1 csipet sáfrány, 2 gerezd fokhagyma, 2 db szirupban eltett citrom (cukros szirupban tartósítva), 1 citrom leve, 10 dkg olajbogyó, 2 csésze rizs, zöldpetrezselyem Mozsárban összetörjük az összes fűszert. Serpenyőbe helyezzük a megsózott, fokhagymával alaposan bekent, tetszés szerint feldarabolt, konyhakész húsdarabokat s a négy részbe vágott, cukros szirupban ...
margareta51 margareta51
Caponata (szicíliai padlizsánragu)
vöröshagyma, 2 ág halványzeller (szárzeller), 80 dkg paradicsom (60 dkg konzerv hámozott paradicsom is lehet), kb. 8 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál vörösborecet vagy balzsamecet, 3 evőkanál kapribogyó, 3 evőkanál magozott fekete olajbogyó, őrölt fekete bors, 2-3 ág bazsalikom 1. A padlizsánokat megmossuk, majd miután a kocsányukat levágtuk, 2 centis kockákra daraboljuk. Kb. 1 evőkanál sóval összeforgatjuk, fél órán át állni hagyjuk. 2. A mazsolát langyos vízbe vagy ...
bkisseva bkisseva
Dresszinges csirkesaláta
Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell filé, só, őrölt zöldbors, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 nagy fej jégsaláta, 2 szem paradicsom, 1 fej lilahagyma, 1 zöld színű kaliforniai paprika, 1 dl olíva olaj. 10 db fekete olajbogyó, 2 szál friss bazsalikom, petrezselyem levél Dresszing: 1 citrom leve, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 1 csomag friss kapor Elkészítés: A csirkemell filét fűszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. Kihűlés ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Görög spenót torta magyarosítva, gombaszósszal recept kovacs_zsoka
Bögrés mákos tnemarika
elfoglalt nőknek édességek pumecedli
Gesztenyegolyó recept kovacs_zsoka
Rákóczi túrós lepény 4. - az eredeti horvathnemagdi
Meggyes pite klementinagidro
Nanaimo szelet koszegimarika
Ildykó receptje Beigli torta koszegimarika
Bálint-napi szivecskék recept baggesz20
Hal a tortán jjanosne
Szárnyas receptek
Lakodalmas leves petezsolt
Kijevi kotlett bubszi
Rántott mellehúsa, tejszínes gombamártással recept gonda_katalin
Curry-s pulykaleves veronika74
Remek tyúkhúsleves recept! horvathnemagdi
MÁRTÁSOK - alapLEVEK bubszi
Bugaci töltött csirke bubszi
Ananászos csirke recept gonda_katalin
Kedvenc-csirkemellből margoka59
Vajban sült, ananászos csirkemell recept boszorlany
Marhából készült ételek
Fűszeres marhasült recept boszorlany
Steak gombás burgonyával bulac57
Erőleves horvathnemagdi
Rakott húsos burgonya bubszi
Hússaláta 1. bubszi
Főtt húsos krumpli-saláta skorpiolilike
Bográcsozás a szabadban bulac57
Gombás-káposztás marhatokány horvathnemagdi
Lakodalmas leves petezsolt
Csordásleves horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Pulykasült recept lilagondolatok
Hamis vadraguleves recept baggesz20
zempléni sertés szelet vargány ibolya58
juhtúróval rakott ...makaróni ibolya58
Finom falatok piroska0101
Pulykamell-szeletek rokfortos bubszi
Müszaka (török étel) bulac57
curry! ibolya58
Gyros sültkrumplival, tzazikivel recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Káposztás harcsa bubszi
Bográcsozzunk mi is! horvathnemagdi
Lazacfilé spenóttal,... bulac57
Furfangos vendégvárók, horvathnemagdi
Halételek jozsef_olah_9843
Halas kelkáposztatekercs bulac57
Zöldséges gőzölt hal bubszi
Finom falatok piroska0101
Lazaccal az egészségért brozsika
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
savanyú burgonyaleves ibolya58
Fácán tejszínnel klerierzsi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Rapsic vadas macoka65
R betűs receptek horvathnemagdi
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Almás-gombás vadragu bulac57
Baszk fácán veronika74
Spagetti ajánló
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
gombás spagetti faciendum
Spagetti pulykaraguval veronika74
Chilis- fokhagymás spagetti recept jamborlulu
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Finom falatok piroska0101
Fácánpaprikás bubszi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Saláta vacsora klementinagidro
Pizza receptek
Omlós pizza gombával petezsolt
Pizza ahogy én szeretem recept boszorlany
Magyaros pizza - a kenyérlángo bubszi
Töltött pizza horvathnemagdi
Paradicsomos-füstölt kolbászos pizza recept boszorlany
Mindentudó kalácstészta gereica
Az igazi olasz pizza sheidi
Fogyjunk:)))) ninuska21
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Pizza tészták anne74
Hamburger receptek
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger zsemle recept baggesz20
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Válassza a szóját! margoka59
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU