Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Krumplikavalkád színesen
Krumplikavalkád színesen - serpenyőből, tepsiből

Minden konyhában megtalálható, talán a legnépszerűbb köretalapanyag, de a belőle készült levesek, egytálételek, saláták és tésztafélék száma is szinte végtelen.

A burgonya vagy krumpli, pityóka, földi alma, kolompér és még számos elnevezés birtokosa. Világszerte mintegy 300 millió tonnát termelnek belőle, a 4. legfontosabb élelmezési cikként tartják számon. A sokféle nemesítésnek köszönhetően szinte megszámlálhatatlan fajtával lehet találkozni világszerte. A lisztesebb típusok levesekhez, pürékhez, tésztakészítéshez ideálisak, a kevésbé szétfövők köretek, rakott ételek alapjai lehetnek, míg salátákhoz a nálunk kifliburgonyaként ismert típus a legideálisabb.

A sokféle színárnyalatban kapható, hosszúkás kifliburgonyából nem csupán saláta, kiváló köret is készülhet A sokféle színárnyalatban kapható, hosszúkás kifliburgonyából nem csupán saláta, kiváló köret is készülhet

Közismert, hogy Európába a 16. század során jutott el a tengerentúlról, az talán kevésbé, hogy a ma közkedvelt fajták ősei az Andoktól Nyugat-Venezuelán át Chile déli részéig termő típusoktól eredeztethetők. Hosszú ideig Perut tekintették a burgonya őshazájának, ahol 3000-nél is több fajtája őshonos. A legősibb példányok nyomait azonban a Chiléhez tartozó Chiloé (Isla Grande de Chiloé) szigetén találták meg kutatók, közel 13 000 évesre becsülve a leletet. Az inkák számos vallási ünnepe kötődött a burgonya érésének ciklusához. 1532-ben a spanyol Fracisco Pizzaro hozta magával az Andokból kincsként a kontinensre, de széles körben jó egy évszázad alatt terjedt el Európa számos országában, és még hosszú idő telt el, míg mindenki asztalára jutott belőle.

Az egyik izgalmas, Peruban és Bolíviában ma is nagy mennyiségben termelt fajta nem annyira ízeinek, sokkal inkább színének köszönheti, hogy helyet kapott a csúcsgasztronómiában is. Bármilyen hihetetlen, nem a nemesítéseknek köszönheti különleges lila színét, hanem eredetileg ilyen.

Idehaza különlegesség, az Andokban mindennapos a lila krumpli vagy vitelotte Idehaza különlegesség, az Andokban mindennapos a lila krumpli vagy vitelotte

A lila krumpli vagy vitelotte, illetve francia nevén: négresse vagy truffe de Chine Nyugat-Európa több országában egyre népszerűbb. Színében nem csupán nyersen, de hőkezelés után is gyönyörködhet bárki! Mivel idehaza elég ritka, ha valaki hozzájut, érdemes kipróbálnia, akár a hagyományos fehér burgonyával vegyesen.

A lila krumpli előkészítése, felhasználása megegyezik a közismert fajtákéval A lila krumpli előkészítése, felhasználása megegyezik a közismert fajtákéval

Egy gyors, rozmaringgal fűszerezett köretvariációban még a hagyományokhoz ragaszkodók tányérján sem okoz csalódást!

Rozmaringos lila és fehér burgonya

Illatos rozmaringgal pirítva Illatos rozmaringgal pirítva

Hozzávalók
fél kg nem szétfövő burgonya
negyed kg lila krumpli
2 dkg jó minőségű vaj
2 kanál olívaolaj
1 teáskanál só + a burgonyák főzővízébe
1 teáskanál szárított rozmaring
ízlés szerint: frissen őrölt bors

Elkészítés: A kétféle burgonyát meghámozom fél cm vastag félkörökre szeletelem, sós vízben 10-15 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőben felhevítem a vaj és olaj keverékét, beleszórom a rozmaringot, kissé átpirítom. Erre helyezem a burgonyát, sózom, borsozom, néhány perc alatt átpirítom.

Frissensültekhez, grillezett zöldségekhez is kitűnő - amilyen egyszerű elkészíteni, olyan látványos köret!

A hagyományos, nem szétfövő burgonyából is gyakran készítek gyors és zamatos téli-őszi köretet vagy gyors, könnyű fogást. A fűszeres, tepsiben sült zöldségek illata szinte már akkor meleget varázsol a lakás minden szegletébe, mikor készül. Persze színekben és ízekben ez a jórészt gyökérzöldségekből készült fogás sem szűkölködik!

Tepsis zöldségek krumplival - színesen

Krumpli, sárgarépa, paradicsom és társai frissen a tepsiből Krumpli, sárgarépa, paradicsom és társai frissen a tepsiből

Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes méretű sárgarépa
1 db közepes méretű petrezselyemgyökér
1 db zellergumó ( 35-40 dkg)
3-4 db burgonya (. 40 dkg)
4-5 db kisebb paradicsom

A fűszeres olajhoz:
1 dl olívaolaj
1 db salotta nagyon apróra vágva (helyettesíthető félfej vöröshagymával)
1 kis gerezd fokhagyma átpréselve
fél lime leve
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál oregánó
fél teáskanál szárított bazsalikom (ha van friss, még jobb!)
fél teáskanál őrölt kakukkfű

Elkészítés: A burgonyát meghámozom,1 cm vastag hasábokra darabolom. A sárgarépával, petrezselyemmel és zellerrel is hasonlóan járok el - minden összetevőt azonos nagyságúra vagdosok. A paradicsomok héját forró vízbe mártva eltávolítom, gerezdekre szeletelem.

A fűszeres olajhoz a salottát egészen finomra aprítom, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréselem. Egy jókora nejlonzacskóba kanalazom a kétféle hagymát, hozzáadom a fél lime frissen préselt levét, fűszerezem. Alaposan összerázom, majd hozzáadagolom a paradicsom kivételével az előkészített zöldségeket. A zacskó nyílását szorosan összefogva jól összeforgatom a tartalmát.

Egy nagy gáztepsit alufóliával borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A fűszeres zöldséghasábokat egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben, majd rárakosgatom a paradicsomokat, a tetejére kevés oregánót szórok. 35-40 perc alatt megsütöm.

A fűszeres zöldségeket várja a sütő A fűszeres zöldségeket várja a sütő

Diétázóknak zöld salátalevelekkel, nem diétázóknak szinte bármilyen sült vagy rántott zöldség-, illetve húsfélével nagyszerű lakoma!

Frissebb nem is lehetne - még tűzforró minden összetevő! Frissebb nem is lehetne - még tűzforró minden összetevő!

Sokszor az egyszerű, szezonális hozzávalókból készült finomságok jelentik a legotthonosabb, melengető ízeket, de nem árt néha változtatni a szokásokon!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: belőle készült, burgonya vagy, sokféle nemesítésnek, lisztesebb típusok, kevésbé szétfövők, nálunk kifliburgonyaként,

*GYÓGYÍTÓ növények*&*CSALÁN*
illetve a leveleket megpárolva húsok köreteként fogyasztható. Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük. A szépségápolásban is komoly szerepet tölt be a csalán. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a belőlük készült krém bőrtisztító. A zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. A csalánlevél drogjának nagy részéből klorofillt állítanak elő. Ez a zöld színanyag adja a levelek színét, és minden növényben megtalálható, mert a fotoszintézishez ...
bubszi bubszi
*GYÓGYÍTÓ növények*&*ÁFONYA*
(Myrtilli folium) cseranyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm és mangán vegyületeket tartalmaz. A termés (Myrtilli fructus) katechin típusú cseranyagot, gyümölcssavakat, invert cukrot, antociánglikozidát, tartalmaz. Mire jó? A levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit. Segít vese- és hólyagbántalmak esetén is. A levélből előállított szereket külsőleg összehúzó szerként alkalmazzák. Belsőleg történő használatra időskori cukorbetegség ...
bubszi bubszi
10 perces fánk
10 perces fánk Hozzávalók : 1 tojás, 1 kis pohár tejföl ( 150 ml ), 3 ek. porcukor, kb. 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, ízlés szerint rum vagy rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez. Elkészítés: a tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint tehetünk bele rumot vagy rumaromát, és reszelt citromhéjat. Kb.fél cm vastagságúra nyújtjuk, ...
bkisseva bkisseva
14 házias mennyei levesbetét recept!
kávéskanál zsírt teszünk. Ha a zsír forró, beleöntjük a darafolyadékot, s lassú tűzön megpirítjuk mind a két oldalát. Deszkára tesszük, mikor kissé kihűlt, 2 cm-es nagyságú kockákra vágjuk. Eperlevél Az 1 egész tojásból, 25 dkg lisztből készült tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, mindig alálisztezve, pihentetés után a sodrófán felhajtogatjuk, derelyevágóval 2-3 ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle, és a csíkokból ugyancsak derelyevágóval kicsi, négyzet alakú kockákat ...
tinka1951 tinka1951
15 gyors vacsora, 3 hétre ötlet
tojások tetejére is. Beleültetjük az edénykéket az üvegtálba és az oldalmagasságuk 2/3-ig töltjük fel a forró vízzel. Betesszük a sütőbe és 7-10 percet gőzöljük. Az utolsó pár percben megpirítjuk a kenyérszeleteket. A tojások akkor készültek el, mikor a sárgájuk tetején opálos réteg jelenik meg - ilyenkor a sárgája még krémesen folyós, a fehérje pedig puha, de már vágható. Ha jobban átfőtt tojást szeretnénk, hagyjuk bent még további 2 percet. A sütőből kivéve, egy ...
anna4459 anna4459
19 nélkülözhetetlen tipp glillezéshez-recepttel.
grillezést sokan - egyébként érthetően - amolyan kirándulásnak tekintik, és lazábban fogják fel a higiénés szabályokat. A fertőzéshez sokszor az is elég, ha a nyers hús forgatásához használt villával tálalják a kész ételt, vagy a húslével készült mártást nem forralják kellő ideig! Sütés 1. A grillezés sikerének titka a kellő hőfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése előtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony, szürke hamu borítja ...
lyceum lyceum
19 nélkülözhetetlen tipp grillezéshez...
Ráadásul a grillezést sokan - egyébként érthetően - amolyan kirándulásnak tekintik, és lazábban fogják fel a higiénés szabályokat. A fertőzéshez sokszor az is elég, ha a nyers hús forgatásához használt villával tálalják a kész ételt, vagy a húslével készült mártást nem forralják kellő ideig! Sütés 1. A grillezés sikerének titka a kellő hőfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése előtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony, szürke hamu borítja ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Süti ajánló
Babapiskóta nagyi módra 1vargaildyko
Húsvéti túrótorta16 szelet bubszi
Kókuszos-epres muffin recept gonda_katalin
Szeretnék újítani . . . sarkadykati
Gyümölcsleves recept baggesz20
Mákos gombóc agnes1955
Sajtos korong bubszi
Szilveszteri Borzselé! betti055
Grillázs torta moncsika77
Lekvár...görögdinnyéből dorotea55
Szárnyas receptek
Fűszeres csirkedarabok bécsiesen, pikáns salátával recept kovacs_zsoka
Zöldborsós csirkemáj horvathnemagdi
Barackos csirkemell 2. bubszi
Becsinált csirke leves recept boszorlany
Rakott csirkemell nanoka72
Leves katica76
Tárkonyos csirkeraguleves gombával recept gonda_katalin
Erdélyi csorbaleves bubszi
Az indián nyár receptjei sarkadykati
St-Galleni Csirkemáj 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Magyaróvári vagdalt hús bubszi
Rakott zöldbab... gabfe
Hajdúsági tokány ! edesangyal
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!” anna4459
Marhanyelv, körözöttel töltve klerierzsi
Töltött cukkini2 gereica
Paradicsomos marhaszelet bubszi
Boszniai zöldbableves horvathnemagdi
Pácolt marhafelsál bubszi
Kolozsvári gulyás bubszi
Sertésből készült ételek
Körösi töltött káposzta ibolya58
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
Palacsinta torta spenóttal és bolognai raguval recept jamborlulu
Gombás zöldborsós szűzpecsenye ragu recept boszorlany
Finom falatok piroska0101
Palócleves recept toth_beata
Sóban sütve horvathnemagdi
Eredeti erdélyi töltött káposz bubszi
Pácolt sertésfalatok bodaaniko
Kolozsvári rakott káposzta evavicus
Halból készült ételek
Halas tippek kloppenburg
Tiszai halászlé petezsolt
Merlán angolosan bubszi
Csirkefalatok Orly módra horvathnemagdi
Lazac roston rákvajas ........ migova
Spagetti a "tenger gyümölcseiv bubszi
Kapros pisztráng jozsef_olah_9843
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Sült ponty hagymaszósszal bubszi
tavaszi tésztasaláta grimilda
Vad ételek
Szarvasragu bulac57
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Karácsonyi ételek tomicica
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Nyúlpörkölt veronika74
Nyúlpörkölt veronika74
Spagetti ajánló
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Sült-főtt spagetti bubszi
Bolognai rakottas karfiollal recept baggesz20
Családom kedvence sarkadykati
Ananászos-kukoricás csirke recept kovacs_zsoka
Sárga spagetti recept boszorlany
Bolognai spagetti sütőben elkészítve recept gonda_katalin
Mediterrán spagetti bulac57
Olaszos töltött csirke bubszi
H.Kohut Katalin Bolognai spagetti kohlinka
Pizza receptek
Calabriai pizza bubszi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Pizzás rakott bolognai horvathnemagdi
mai recept faciendum
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Töltött pizza bajzateva
Pizza recept horvathnemagdi
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Gombás pizza recept kovacs_zsoka
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger pulykahússal suzymama
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger baratnu
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept jamborlulu
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU