|
A sütőtök fontos vitaminforrás a téli időszakban
A téli hónapokban kisebb a választék a friss, tápanyagokban gazdag zöldség- és főzelékfélékből. A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart, könnyen hozzáférhető, olcsó, finom csemege. Nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és egyéb vegyületek forrása. Dietetikus szakértőnk cikkéből kiderül, miért érdemes a téli hónapokban minél többször betervezni étrendünkbe sütve vagy főzve, illetve sütemények alkotórészeként.
Különböző sütőtökfajták
A sütőtök a kabakosok botanikai családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye, uborka stb. is. Őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi vidéke. Amerika felfedezése után a spanyolok hozták Európába. Magyarországon a XIX. század végétől termesztik és az 1920-as évek végére vált a nagydobosi sütőtök közismert, nagy mennyiségben fogyasztott zöldséggé. Napjainkban, hazánkban a sütőtököt (Cucurbita convar. Maxima), a banántököt (C. maxima convar. Bananina) és a kanadai Orange fajtákat termesztik. Termesztési helyük szerint a legismertebb a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök. A különböző nyelvjárásokban sokféle népies elnevezésével találkozhatunk, pl. dinkatök, tamburatök, bosztán, olasztök, Erdélyben döblec.
Kiskertben is egyszerűen termeszthető a sütőtök
A sütőtök terjedelmes növény, hengeres szárain hatalmas, márványozott levelek nőnek. Termésének formája hosszúkás, vagy gömb alakú, héja ezüst fehér, vagy szürke. A húsa kb. 4-5 cm vastag, lehet narancsvörös, sárga, illetve világossárga színű. A magja fehér vagy szürke, csíraképességét 6-8 évig megőrzi. A termés, ha kedvező helyen termesztik akár 6-8 kg-ra is megnőhet (a takarmánytök akár 30 kg is lehet). Melegigényes növény, magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten csíráznak. A hideg, vízállásos, erősen savanyú földben nem terem meg, de a laza homoktalaj és az úgynevezett szikes föld, kedvező a növénynek. Házi kertekben a legalkalmasabb komposzthalomra ültetni. Vízigénye elég nagy, de egyébként nem igényel a nyár folyamán különleges ápolást. A kártevők általában nem támadják meg, nincs szükség vegyszeres kezelésére. A termések őszre fejlődnek ki, ha a dér egyszer már megcsípte, ízletesebb, omlósabb lesz a húsa. A terméseket éles késsel kell levágni úgy, hogy a szár a termésen maradjon. Egy tövön általában 5-6 tök terem. Jól tárolható, nagyobb hidegtől védett helyre kell tenni, pl. pincelejáróra, fagymentes kamrába.
A sütőtök tápanyagai és élettani hatásai
Magas szénhidráttartalmát keményítő, gyümölcs- és szőlőcukor alkotja. Sütés közben a keményítőtartalom egy része cukorrá alakul. Kisebb mennyiségben található benne fehérje, zsírtartalma pedig elenyésző. Rosttartalma nem sok, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény. Jelentős béta karotin-forrás, káliumtartalma szerepet játszik a szervezet sav-bázis egyensúlyának optimális fenn tartásában. Vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású. A benne lévő antioxidánsok és karotinoidok (pl. lutein, zeaxantin), megkötik a káros szabadgyököket, erősítik az immunrendszert, csökkentik a keringési és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A sütőtök magja 30-38 százalékban tartalmaz olajat. Gyógyhatását a benne lévő ómega-3-zsírsavnak tulajdonítják. Tökmagolajat legfőképpen az Ausztriában termő olajtökből készítenek, hidegen sajtolással. Salátákhoz kiválóan alkalmas és ízletes lesz az étel tőle.
TÁPANYAGOK 100 GRAMM SÜTŐTÖKBEN
Energia: 336 kJ - 80 kcal
Fehérje: 1,5 g
Szénhidrát: 16,5 g
Zsír: 0,6 g
Rost: 2,75 g
Víz: 80 g
Purin:45 mg
JELLEMZŐ ÁSVÁNYI ANYAGOK 100 GRAMM SÜTŐTÖKBEN
Kálcium:40 mg
Cink: 520 mcg
Mangán:166 mcg
Réz :100 mcg
Vas: 170 mcg
Foszfor: 20 mg
JELLEMZŐ VITAMINOK 100 GRAMM SÜTŐTÖKBEN
C-vitamin:25 mg
Karotin:4 mg
Biotin: 1,1 mg
Niacin:1 mg
Pantoténsav :280 mcg
B1-vitamin: 50 mcg
B2-vitamin: 40 mcg
Folsav: 25 mcg
B6-vitamin :8 mcg
A sütőtök konyhai felhasználása
A sütőtököt leggyakrabban sütve fogyasztjuk, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék. Leves ízesítésére legjobb fűszerek a pl. szerecsendió, koriandermag, gyömbér, curry, ha pürésítve adjuk köretként, akkor rozmaring illik hozzá. Sárga, tölcséres virágai olajban kisütve ízletes csemegének számítanak, fogyasztásuk legfőképpen a mediterrán országokban terjedt el. A sütőtök felhasználható még sütemények alkotórészeként és főzhető belőle lekvár is, kevés víz, cukor, citromhéj és lé hozzáadásával. Amennyiben túl gyakran etetik a csecsemőt sütőtökfőzelékkel, besárgulhat a bőre és a szeme, nagy karotin tartalma miatt. A konzervipar ivóleveket is készít a sütőtökből. A húsából készített lisztet a cukrásziparban hasznosítják. A sütőtök magja pörkölve kellemes ropogtatnivaló.
Receptek:
Sütőtökfőzelék (4 adag)
Hozzávalók:
80 dkg sütőtök, 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál margarin, 4 kávéskanál liszt, 1 vékony szelet citrom, só
Elkészítés:
Az apró kockára vágott sütőtököt annyi vízzel, hogy éppen ellepje, feltesszük főzni. Citromhéjjal, sóval ízesítjük. Amikor puha, kivesszük a citromhéjat, és turmixgéppel pépesítjük. A lisztet szárazon világosra pirítjuk, tűzről levéve beleöntjük a tejet és beletördeljük a margarint. Összefőzzük a tökpürével. Ízlés szerint Pár csepp citromlével is ízesíthető.
Sütőtökös mogyorós muffin (12 darab)
Hozzávalók:
25 dkg nyers, lereszelt sütőtök, 20 dkg natúr darált mogyoró, 15 dkg liszt, 5 dkg zabkorpa, 15 dkg kristálycukor, 2 egész tojás, 1,2 dl olaj, 1 citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 1 csapott kávéskanál fahéj, egy csipet só, egy csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat összedolgozzuk a kristály-, és vaníliás cukorral, majd beletesszük a lereszelt, kicsavart sütőtököt. A lisztbe belekeverjük a zabkorpát és a sütőport, majd hozzáadjuk a sütőtökös masszához. Hozzáadjuk a darált mogyorót, az olajat, fahéjat, sót, és a reszelt citromhéjat. A masszát jól összekeverjük és 12 db. muffin formába kanalazzuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 45 percig sütjük. |
nyaszi  |
Címkék: kabakosok botanikai, spanyolok hozták, 1920-as évek, nagydobosi sütőtök, kanadai Orange, óvári sütőtök, |
|
|
|
|