Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Hogyan készítsük el a spárgát?
A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. A rómaiak kifejlesztették a termesztését, de még mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. A későbbiekben kissé elfeledték, majd a reneszánsz idején újra megjelent, és az ínyencek kedvencévé vált. A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát! A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága zöldséget.

Előkészítés

A spárgát a főzés előtt elő kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy megmossuk, a fás alját levágjuk és zöldséghámozóval, vagy speciális spárgahámozóval meghámozzuk. A módszer a fehér és zöld spárgánál eltérő. A zöld spárga esetében elegendő, ha az alját levágjuk, és az alsó harmadát meghámozzuk. Sőt, ha nagyon vékony és zsenge zöld spárgával dolgozunk, elég csak az alját levágni, hámozni nem kell. Akik bizonytalanok: fogjuk egyik kezünkbe a spárgát (a fejére vigyázzunk!), és a másik kezünkkel törjük le az alsó részét ott, ahol a spárga megadja magát. Ezzel lehet, hogy nagyobb részt letörünk a spárgából, viszont főzni sem kell, így tehetjük serpenyőbe, pár perc alatt megpárolódik, de mégis kellemesen ropogós marad. A fehér spárga száraz, fás alját vágjuk le, és az egész spárgát (különösen vastagabb példányok esetében rögtön a rügy alatt indítva) hámozzuk meg. A hámozás a fej környékén lehet vékonyabb, lejjebb szükség szerint.

Spárga főzése

A nagyon felkészülteknek, és spárgát gyakran fogyasztóknak spárgafőző edényük van. Ez egy olyan lábas (vagy fazék), amihez szűrő is jár, így a spárga könnyen kiemelhető a főzés végén. Ha ilyenünk nincs, nem gond, összeköthetjük a spárgát köteggé főzés előtt, de ez is elhagyható, ha elég gyorsan (és ügyesen) ki tudjuk szedni a spárgát a vízből. A főzésre előkészített köteg amúgy nagyon szép látvány. Ne kössük meg szorosan, és vágjuk a spárgákat egyforma hosszúra. Főzőedénybe véleményünk szerint nem érdemes invesztálni, és főként ne olyanba, amelyikben áll a spárga, mert nagyon sokáig tart, amíg a víz felforr benne. Ennek előnye viszont, hogy a spárga feje kilóg belőle, és csak párolódik. Ezért ha tökéletesen szeretnénk eljárni a főzésnél, jobb, ha a rügyek nem érnek a vízbe és csak párolódnak.

A főzés során a spárgát forró vízbe tesszük és a fehér esetében 10-15, míg a zöld esetében 5-10 percig főzzük. A főzési időt a szín mellett a spárga vastagsága is befolyásolja. A vízbe tehetünk kevés fehér kenyeret vagy toast kenyeret (esetleges keserű íz ellen), cukrot, sót, citromlevet (csak fehér spárgánál) vagy fehérbort. Ha hajlamosak is vagyunk a túlfőzésre, a spárga esetében ezt semmiképpen se tegyük! Ha bizonytalanok vagyunk, előbb főzzünk meg egy darabot és teszteljük a főzési időt. Amint a spárgát a főzőedénybe tettük, vegyük vissza a hőfokot, közepes tűzön főzzük. A főzőlevet (és a lehámozott héjjal készülő levet is) felhasználhatjuk alaplevesek, rizottó, szószok készítéséhez, le is fagyasztható.






A spárgából többféle étel is készülhet. Levesek és előételek (Spárgakrémleves, Omlett spárgával, Rákkoktél spárgával, stb.), főételek (Borjú rolád zöld spárgával, Spárga lepény, Spárga rizottó, stb.), köretek és saláták (Spárgasaláta tésztával, Rizses spárgasaláta, Citromos spárga, stb.), krémek, pizza és lepényfélék.

Még több recept: http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2006/08/30/Receptek_sparga val/

Végezetül nézzünk egy konkrét spárga-menüt:

Előétel: Sajtos spárga toast

Hozzávalók:

* kb. 60-70 dkg zöld spárga
* 4 szelet (teljes kiőrlésű) toast kenyér
* 4 szelet főtt sonka
* 20 dkg camembert sajt
* só, bors, cukor
* tálaláshoz: pikáns lekvár

Elkészítés:

1. A spárgát előkészítjük: az alsó végét levágjuk, ha szükséges a spárga alsó harmadát meghámozzuk. A spárgákat enyhén sós vízben (tehetünk hozzá csipetnyi cukrot is) lefedve, közepes tűzön megpároljuk. (Megjegyzés: a toasthoz csak akkora darabra van szükség a spárgák spárgafejes végéből, amely a toastkenyeret befedi, ezért a.) vagy a nyers spárgából ilyen méretet levágunk, és csak ezt főzzük meg, vagy b.) az egész spárgát megfőzzük, és utána vágjuk méretre. Mindkét esetben igaz, hogy a maradékot felhasználhatjuk más spárga ételekhez, pl. saláta, rizottó, püré, stb. Ha csak a spárga felső részét főzzük meg, azt meghámozni sem szükséges).
2. A megfőtt spárgát kivesszük, lecsepegtetjük. A toastkenyereket megpirítjuk (pirítóban, vagy kevés olajon serpenyőben), egyik oldalán vajjal megkenjük. Erre fektetjük a sonkát, majd szorosan egymás mellé a toastkenyér méretére levágott spárgát (a spárgafejes véggel). A tetejét beborítjuk a camembert sajttal.
3. A toast szendvicseket sütőben (grillfokozat) addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
4. Lapáttal kivesszük, tányérra tesszük, megszórjuk frissen őrölt borssal, és mindegyikre teszünk 1-1 teáskanál pikáns lekvárt. Azonnal tálaljuk.

Főétel: Karajcsíkok spárgával ázsiai módra

Hozzávalók:

* 50 dkg zöld spárga
* 2 szelet sertéskaraj
* 1 ek. szójaszósz
* 1 ek. rizsbor (vagy sherry)
* 1 tk. étkezési keményítő
* 5 ek. földimogyoró olaj
* 1 ek. osztrigaszósz
* 4 szelet gyömbér
* 2 gerezd fokhagyma
* 3 db újhagyma
* só, őrölt bors
* kevés cukor

Elkészítés:

1. A húsról vágjuk le a zsíros részeket, és a szeleteket vágjuk fel vékony csíkokra. Fél tk. keményítőt keverjünk el kevés vízzel. Adjunk hozzá ½ ek. szójaszószt, sót, borsot, kevés cukrot és a rizsbort. Keverjük össze, adjunk hozzá 1 tk. földimogyoró olajat. Ebbe a pácba tegyük a felcsíkozott húst kb. 30 percre.
2. Készítsük el az ételhez szükséges szószt. Ehhez keverjünk el ½ ek. szójaszószt, az osztrigaszószt, és a maradék ½ tk. étkezési keményítőt, amelyet kb. 4 ek. vízzel előzetesen csomómentesre elkevertünk.
3. A spárgát törjük el ott, ahol hajlításra engedi magát (az alsó nem fás részt még felhasználhatjuk más spárga ételhez). Mossuk meg, szárítsuk meg, és vágjuk 6 cm-es darabokra. Az újhagymát pucoljuk meg, vágjuk karikákra, de vegyük külön a fehér és zöld részt. A fokhagymát szeleteljük fel vékonyan.
4. Egy wokot (vagy serpenyőt) forrósítsunk meg, öntsünk bele 1-2 ek. mogyoró olajat. Tegyük bele a szeletelt gyömbért, majd a spárgát. A forró olajon kb. 1 percig pirítsuk, majd öntsünk hozzá 3-4 ek. vizet. Fedjük le, és pároljuk 5 percig (maradjon ropogós!). Ha kész, vegyük ki egy tányérra és tartsuk melegen.
5. A wokban ismét forrósítsunk meg olajat, adjuk hozzá a fokhagymát és az újhagyma fehér részét. Tegyük bele a marinált húst, és süssük 1-2 percig. Öntsük hozzá a szószt, keverjük el. Miután besűrűsödött, adjuk hozzá az újhagyma zöld karikáit, vegyük le a wokot a tűzről, tegyük bele a spárgát és azzal is óvatosan keverjük át. Azonnal tálaljuk.

Köret: Húsos spárga saláta

Hozzávalók:

* 50 dkg zöld spárga
* 15 dkg sajt
* 10 dkg párizsi
* 30 dkg főtt csirkemell
* ½ kígyóuborka
* 10 dkg tejföl
* 3 ek. joghurt
* 1 ek. ketchup
* só, bors
* tálaláshoz: fejenként 1 db paradicsom

Elkészítés:

1. A spárgát előkészítjük (alsó részét levágjuk, megmossuk), bő és enyhén sós vízben ropogósra főzzük. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és alaposan lecsepegtetjük. Először hosszában ketté, majd falatnyi darabokra vágjuk.
2. A sajtot és a párizsit vékony csíkokra, a csirkemellet kis kockákra vágjuk. Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, majd nagyon vékonyan felszeleteljük (ízlés szerint kockákra is vághatjuk).
3. A tejfölt, joghurtot és ketchupot elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalókat az öntettel óvatosan összekeverjük, majd lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Hagyjuk kb. 30 percet állni tálalás előtt.
4. Tálalásnál szedjünk a salátából egy adagot tányérra. A paradicsom magját és kocsonyás belsejét vágjuk ki, a többit kockázzuk fel. A kockára vágott paradicsommal szórjuk meg a salátát.

Desszert: Karamellizált spárga eperrel

Hozzávalók:

* 4-5 szál friss spárga
* 20 deka eper
* 20 deka mascarpone
* 1 ek. cukor
* 1 tk. vaj
* balzsamecet redukció (lassan befőzött balzsamecet amihez én egy csipet cukrot is teszek)
* mentás cukor (friss mentalevelek jégcukorral vagy durva kristálycukorral megmixelve)

Elkészítés:

1. A spárgát megpucolom és feldarabolom. Olvasztott vajon kevéske cukorral megszórva aranysárgára karamellizálom.
2. Amikor kész, a félrehúzott serpenyőbe dobom a negyedelt epreket, és épp csak egy pillanat erejéig átforgatom őket a spárgával egyetemben.
3. A mascarponét kikeverem nagyon kevés mentás cukorral, tányérra kanalazom, kevés balzsamecet szirupot csorgatok rá, és körberakom a spárgával és eperrel.
agimami7 agimami7
Címkék: reneszánsz idején, ínyencek kedvencévé, luxusterméknek számító, királyi kertész, melegágyas termesztési, vagyonos ínyencek,

x
Káposztás pogácsa! Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor­ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül ...
nagyuska nagyuska
x
étvágyat hozzá! #165 2008. július 7. 11:51 Előzmény Szakács Zoltánné [cegi] 2008. július 7. 08:36 Válaszolj! Gombás Imréné Klári [Klári n... 163: Igen! Valószínűleg ebben is tudunk segíteni (én magam is)! Addig is nézz be a Gyógytopikba, ahol sorstársakra találsz. #164 2008. július 7. 08:50 Előzmény Szakács Zoltánné [cegi] 2008. július 7. 08:36 Válaszolj! ...
nagyuska nagyuska
Újházy-tyúkleves
karalábé, zöldpaprika, karfiolrózsa, gomba, paradicsompüré és egy adag spárga. Persze a só, a bors és a tészta sem maradhatott el belőle. Eredetileg kakasból készült Móricz: Ebéd Móricz Ebéd című novellája írása közben valószínűleg Újházy levesére gondolhatott, a novellát tilos éhesen elolvasni, a benne szereplő tízfogásos ételsor egyetlen dietetikusnak sem lenne a kedvence. ,,- Ejha, micsoda leves ez - mondta az esperes. - Ilyen levest, barátom, ilyet nem ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Kanadai sütőtök torta yaskane
Havas háztető bubszi
Máktorta citrommázzal klara50
Rakott palacsinta. bubszi
Csokidarabkás muffin ircsike36
Hal a tortán jjanosne
Kókuszos tekercs 1. bubszi
Shrek szelet bubszi
Fahéjas sárgabaracktorta horvathnemagdi
Kókuszos sütemény /Gluténmentes/ bozsanyinemanyi
Szárnyas receptek
*UPDATE* Töltött paprika 1vargaildyko
Alfredo csibéjének receptje: ujjozsef
Csirkemájas pástétom bubszi
Tokaj hegyaljai mustos csirke bubszi
3 szuper saláta, fogyáshoz.... szisszy83
Joghurtban érlelt pulykamell kukorica salátával recept gonda_katalin
Baconbe csavart csirkemell recept kovacs_zsoka
Édes-savanyú pulykatokány bubszi
Egyszerű és olcsó fogások hétköznapra gyorskaja tinka1951
Szalonnás-hagymás sült csirke horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Hagymás libamell bubszi
Puchero bubszi
Vaddisznó Római Tálban 1vargaildyko
Palacsinták aprochef
Csirke dióval (albán) klara50
Zöldbabot (v)egyenek! fonetika
Imperiál Marhasült 1vargaildyko
Zöldséges-céklás marhaleves 1vargaildyko
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
A köménymag relisisi
Sertésből készült ételek
Vacsoracsata-Előétel-Győzi veronika74
montenegrói makaróni ! ibolya58
Hidegen finomat! horvathnemagdi
Fűszerkeverékek/házilag/ reifregina
Gombás búbos karaj anyu65
Székely almás hús horvathnemagdi
parasztgulyás ! ibolya58
Bélszín...módra macoka65
F betűs recept horvathnemagdi
T betűs receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Süllő receptek jozsef_olah_9843
Diós rántott ponty bubszi
Ponty szolnokiasan horvathnemagdi
Baconbe tekert pisztráng recept jamborlulu
Balatoni halászlé 2. bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Lazacborda artois módon bubszi
Majonézes ribiszkesaláta bubszi
Vajjal sült pisztráng csiga01
Halászlé recept jamborlulu
Vad ételek
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Fácán tejszínnel klerierzsi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Nyúlpörkölt margoka59
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
x nagyuska
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Spagetti ajánló
Recept jjanosne
Fokhagymás spagettisaláta klerierzsi
Minestra recept boszorlany
Kovi ubi horvathnemagdi
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
Bolognai tepsis melegszendvics recept toth_beata
Rakott spagetti......... maca23
Sajtos csirkemell gesztenyefa
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Bolognai spagetti suzymama
Pizza receptek
Kombe horvathnemagdi
Paleo pizza (liszt mentes) bkisseva
Lángos sütőporos noble
Lala kifli yaskane
Pizza zsokanita
Pizza baratnu
Néhány csülkös recept.... cipello
Zöldfűszeres pizzás csiga recept baggesz20
Sós stangli 1vargaildyko
Sütőporos lángos yaskane
Hamburger receptek
x nagyuska
Hamburger horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger baratnu
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger zsemle recept toth_beata
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU