Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Hogyan készítsük el a spárgát?
A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. A rómaiak kifejlesztették a termesztését, de még mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. A későbbiekben kissé elfeledték, majd a reneszánsz idején újra megjelent, és az ínyencek kedvencévé vált. A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát! A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága zöldséget.

Előkészítés

A spárgát a főzés előtt elő kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy megmossuk, a fás alját levágjuk és zöldséghámozóval, vagy speciális spárgahámozóval meghámozzuk. A módszer a fehér és zöld spárgánál eltérő. A zöld spárga esetében elegendő, ha az alját levágjuk, és az alsó harmadát meghámozzuk. Sőt, ha nagyon vékony és zsenge zöld spárgával dolgozunk, elég csak az alját levágni, hámozni nem kell. Akik bizonytalanok: fogjuk egyik kezünkbe a spárgát (a fejére vigyázzunk!), és a másik kezünkkel törjük le az alsó részét ott, ahol a spárga megadja magát. Ezzel lehet, hogy nagyobb részt letörünk a spárgából, viszont főzni sem kell, így tehetjük serpenyőbe, pár perc alatt megpárolódik, de mégis kellemesen ropogós marad. A fehér spárga száraz, fás alját vágjuk le, és az egész spárgát (különösen vastagabb példányok esetében rögtön a rügy alatt indítva) hámozzuk meg. A hámozás a fej környékén lehet vékonyabb, lejjebb szükség szerint.

Spárga főzése

A nagyon felkészülteknek, és spárgát gyakran fogyasztóknak spárgafőző edényük van. Ez egy olyan lábas (vagy fazék), amihez szűrő is jár, így a spárga könnyen kiemelhető a főzés végén. Ha ilyenünk nincs, nem gond, összeköthetjük a spárgát köteggé főzés előtt, de ez is elhagyható, ha elég gyorsan (és ügyesen) ki tudjuk szedni a spárgát a vízből. A főzésre előkészített köteg amúgy nagyon szép látvány. Ne kössük meg szorosan, és vágjuk a spárgákat egyforma hosszúra. Főzőedénybe véleményünk szerint nem érdemes invesztálni, és főként ne olyanba, amelyikben áll a spárga, mert nagyon sokáig tart, amíg a víz felforr benne. Ennek előnye viszont, hogy a spárga feje kilóg belőle, és csak párolódik. Ezért ha tökéletesen szeretnénk eljárni a főzésnél, jobb, ha a rügyek nem érnek a vízbe és csak párolódnak.

A főzés során a spárgát forró vízbe tesszük és a fehér esetében 10-15, míg a zöld esetében 5-10 percig főzzük. A főzési időt a szín mellett a spárga vastagsága is befolyásolja. A vízbe tehetünk kevés fehér kenyeret vagy toast kenyeret (esetleges keserű íz ellen), cukrot, sót, citromlevet (csak fehér spárgánál) vagy fehérbort. Ha hajlamosak is vagyunk a túlfőzésre, a spárga esetében ezt semmiképpen se tegyük! Ha bizonytalanok vagyunk, előbb főzzünk meg egy darabot és teszteljük a főzési időt. Amint a spárgát a főzőedénybe tettük, vegyük vissza a hőfokot, közepes tűzön főzzük. A főzőlevet (és a lehámozott héjjal készülő levet is) felhasználhatjuk alaplevesek, rizottó, szószok készítéséhez, le is fagyasztható.






A spárgából többféle étel is készülhet. Levesek és előételek (Spárgakrémleves, Omlett spárgával, Rákkoktél spárgával, stb.), főételek (Borjú rolád zöld spárgával, Spárga lepény, Spárga rizottó, stb.), köretek és saláták (Spárgasaláta tésztával, Rizses spárgasaláta, Citromos spárga, stb.), krémek, pizza és lepényfélék.

Még több recept: http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2006/08/30/Receptek_sparga val/

Végezetül nézzünk egy konkrét spárga-menüt:

Előétel: Sajtos spárga toast

Hozzávalók:

* kb. 60-70 dkg zöld spárga
* 4 szelet (teljes kiőrlésű) toast kenyér
* 4 szelet főtt sonka
* 20 dkg camembert sajt
* só, bors, cukor
* tálaláshoz: pikáns lekvár

Elkészítés:

1. A spárgát előkészítjük: az alsó végét levágjuk, ha szükséges a spárga alsó harmadát meghámozzuk. A spárgákat enyhén sós vízben (tehetünk hozzá csipetnyi cukrot is) lefedve, közepes tűzön megpároljuk. (Megjegyzés: a toasthoz csak akkora darabra van szükség a spárgák spárgafejes végéből, amely a toastkenyeret befedi, ezért a.) vagy a nyers spárgából ilyen méretet levágunk, és csak ezt főzzük meg, vagy b.) az egész spárgát megfőzzük, és utána vágjuk méretre. Mindkét esetben igaz, hogy a maradékot felhasználhatjuk más spárga ételekhez, pl. saláta, rizottó, püré, stb. Ha csak a spárga felső részét főzzük meg, azt meghámozni sem szükséges).
2. A megfőtt spárgát kivesszük, lecsepegtetjük. A toastkenyereket megpirítjuk (pirítóban, vagy kevés olajon serpenyőben), egyik oldalán vajjal megkenjük. Erre fektetjük a sonkát, majd szorosan egymás mellé a toastkenyér méretére levágott spárgát (a spárgafejes véggel). A tetejét beborítjuk a camembert sajttal.
3. A toast szendvicseket sütőben (grillfokozat) addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
4. Lapáttal kivesszük, tányérra tesszük, megszórjuk frissen őrölt borssal, és mindegyikre teszünk 1-1 teáskanál pikáns lekvárt. Azonnal tálaljuk.

Főétel: Karajcsíkok spárgával ázsiai módra

Hozzávalók:

* 50 dkg zöld spárga
* 2 szelet sertéskaraj
* 1 ek. szójaszósz
* 1 ek. rizsbor (vagy sherry)
* 1 tk. étkezési keményítő
* 5 ek. földimogyoró olaj
* 1 ek. osztrigaszósz
* 4 szelet gyömbér
* 2 gerezd fokhagyma
* 3 db újhagyma
* só, őrölt bors
* kevés cukor

Elkészítés:

1. A húsról vágjuk le a zsíros részeket, és a szeleteket vágjuk fel vékony csíkokra. Fél tk. keményítőt keverjünk el kevés vízzel. Adjunk hozzá ½ ek. szójaszószt, sót, borsot, kevés cukrot és a rizsbort. Keverjük össze, adjunk hozzá 1 tk. földimogyoró olajat. Ebbe a pácba tegyük a felcsíkozott húst kb. 30 percre.
2. Készítsük el az ételhez szükséges szószt. Ehhez keverjünk el ½ ek. szójaszószt, az osztrigaszószt, és a maradék ½ tk. étkezési keményítőt, amelyet kb. 4 ek. vízzel előzetesen csomómentesre elkevertünk.
3. A spárgát törjük el ott, ahol hajlításra engedi magát (az alsó nem fás részt még felhasználhatjuk más spárga ételhez). Mossuk meg, szárítsuk meg, és vágjuk 6 cm-es darabokra. Az újhagymát pucoljuk meg, vágjuk karikákra, de vegyük külön a fehér és zöld részt. A fokhagymát szeleteljük fel vékonyan.
4. Egy wokot (vagy serpenyőt) forrósítsunk meg, öntsünk bele 1-2 ek. mogyoró olajat. Tegyük bele a szeletelt gyömbért, majd a spárgát. A forró olajon kb. 1 percig pirítsuk, majd öntsünk hozzá 3-4 ek. vizet. Fedjük le, és pároljuk 5 percig (maradjon ropogós!). Ha kész, vegyük ki egy tányérra és tartsuk melegen.
5. A wokban ismét forrósítsunk meg olajat, adjuk hozzá a fokhagymát és az újhagyma fehér részét. Tegyük bele a marinált húst, és süssük 1-2 percig. Öntsük hozzá a szószt, keverjük el. Miután besűrűsödött, adjuk hozzá az újhagyma zöld karikáit, vegyük le a wokot a tűzről, tegyük bele a spárgát és azzal is óvatosan keverjük át. Azonnal tálaljuk.

Köret: Húsos spárga saláta

Hozzávalók:

* 50 dkg zöld spárga
* 15 dkg sajt
* 10 dkg párizsi
* 30 dkg főtt csirkemell
* ½ kígyóuborka
* 10 dkg tejföl
* 3 ek. joghurt
* 1 ek. ketchup
* só, bors
* tálaláshoz: fejenként 1 db paradicsom

Elkészítés:

1. A spárgát előkészítjük (alsó részét levágjuk, megmossuk), bő és enyhén sós vízben ropogósra főzzük. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és alaposan lecsepegtetjük. Először hosszában ketté, majd falatnyi darabokra vágjuk.
2. A sajtot és a párizsit vékony csíkokra, a csirkemellet kis kockákra vágjuk. Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, majd nagyon vékonyan felszeleteljük (ízlés szerint kockákra is vághatjuk).
3. A tejfölt, joghurtot és ketchupot elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalókat az öntettel óvatosan összekeverjük, majd lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Hagyjuk kb. 30 percet állni tálalás előtt.
4. Tálalásnál szedjünk a salátából egy adagot tányérra. A paradicsom magját és kocsonyás belsejét vágjuk ki, a többit kockázzuk fel. A kockára vágott paradicsommal szórjuk meg a salátát.

Desszert: Karamellizált spárga eperrel

Hozzávalók:

* 4-5 szál friss spárga
* 20 deka eper
* 20 deka mascarpone
* 1 ek. cukor
* 1 tk. vaj
* balzsamecet redukció (lassan befőzött balzsamecet amihez én egy csipet cukrot is teszek)
* mentás cukor (friss mentalevelek jégcukorral vagy durva kristálycukorral megmixelve)

Elkészítés:

1. A spárgát megpucolom és feldarabolom. Olvasztott vajon kevéske cukorral megszórva aranysárgára karamellizálom.
2. Amikor kész, a félrehúzott serpenyőbe dobom a negyedelt epreket, és épp csak egy pillanat erejéig átforgatom őket a spárgával egyetemben.
3. A mascarponét kikeverem nagyon kevés mentás cukorral, tányérra kanalazom, kevés balzsamecet szirupot csorgatok rá, és körberakom a spárgával és eperrel.
agimami7 agimami7
Címkék: reneszánsz idején, ínyencek kedvencévé, luxusterméknek számító, királyi kertész, melegágyas termesztési, vagyonos ínyencek,

x
étvágyat hozzá! #165 2008. július 7. 11:51 Előzmény Szakács Zoltánné [cegi] 2008. július 7. 08:36 Válaszolj! Gombás Imréné Klári [Klári n... 163: Igen! Valószínűleg ebben is tudunk segíteni (én magam is)! Addig is nézz be a Gyógytopikba, ahol sorstársakra találsz. #164 2008. július 7. 08:50 Előzmény Szakács Zoltánné [cegi] 2008. július 7. 08:36 Válaszolj! ...
nagyuska nagyuska
x
Káposztás pogácsa! Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor­ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül ...
nagyuska nagyuska
Újházy-tyúkleves
karalábé, zöldpaprika, karfiolrózsa, gomba, paradicsompüré és egy adag spárga. Persze a só, a bors és a tészta sem maradhatott el belőle. Eredetileg kakasból készült Móricz: Ebéd Móricz Ebéd című novellája írása közben valószínűleg Újházy levesére gondolhatott, a novellát tilos éhesen elolvasni, a benne szereplő tízfogásos ételsor egyetlen dietetikusnak sem lenne a kedvence. ,,- Ejha, micsoda leves ez - mondta az esperes. - Ilyen levest, barátom, ilyet nem ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Két karácsonyi süti őzgerinc formában tinka1951
Palacsintatallér túrókrémmel bulac57
Pudingos keksz jupiter21
Rákóczi túrós Eta módra bkisseva
Spárgatekercs 1vargaildyko
Köleskrém meggyel yaskane
almás habos süti ibolya58
Darázsfészek zsokanita
Palacsintatorta baratnu
Ribizlis vaníliakocka horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Majonézes zöldbabsaláta párolt horvathnemagdi
Baszk csirke horvathnemagdi
Szüreti dínom-dánom suzymama
Zöldborsós csirke veronika74
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Muszaka recept gonda_katalin
Grape-fruitos tésztasaláta bubszi
Bundázott csirke bulac57
Aszalt szilvával töltött bulac57
Rakott csirkemell maroka
Marhából készült ételek
Mexikói chilis bab bulac57
Lecsós pacal bográcsban maroka
Szalongulyás tarhonyáva horvathnemagdi
Pikáns hússaláta (téli) bubszi
sajtburESZ maroka
Tejszínes gombaleves bulac57
Sejk-gombócok bubszi
Alufóliás flekken kkm
Erdélyi tokány recept gonda_katalin
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Gyros tzatzikivel, salátával recept gonda_katalin
Hússal töltött burgonyaladik horvathnemagdi
Toroskáposzta kabdeboklara
anjuo szűzérmék ibolya58
Hawaii burger veronika74
saslik joghurtos salátával biharijudit
Zelleres-mézes sertéscomb bajuszpapi
Bab sertéshússal spanyol módra recept toth_beata
Fűszeres szaftos sertéssült horvathnemagdi
Bolognai gombával suzymama
Halból készült ételek
Paksi halászlé II. bubszi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Regős halászlé bubszi
Halételek novakferenc
csombor suzymama
Fuszerek/Arab/ margareta51
Lazac bazsalikomos krumplipüré horvathnemagdi
Töltött hal vörösboros sonkás bubszi
Serpenyős pisztráng (kínai) bubszi
Ponty-pörkölt. csibi52
Vad ételek
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Fácánleves berántva II. bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Gesztenyével töltött fácán yaskane
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Fácán tejszínnel klerierzsi
Nyúlpörkölt veronika74
Itt van az ideje sarkadykati
Hal a tortán jjanosne
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Spagetti ajánló
Az olasz hentes tokánya recept jamborlulu
Utazás a tokány körül... gaby13
Cukkinis finomság tundihugi
Olívás spagetti bubszi
Olasz zöldségleves rochlitzne
Hagymás sütõtökös spagett horvathnemagdi
Lecsós spagetti bubszi
Spagetti-krokett bubszi
Spagettiropogós horvathnemagdi
Vegyes Hús nélküli ételek... jaksika
Pizza receptek
A töki pompos receptje grimilda
Gyümölcsös pizza kohlinka
Lángosok akiram45
Pizza mufin maroka
Pizza csirkével, baconnel recept gonda_katalin
Pudingos recept horvathnemagdi
Sonkás, gombás pizza recept gonda_katalin
Pizza pogácsa tinka1951
x nagyuska
TEPSIS PIZZA - sütés házilag lizawolf
Hamburger receptek
Házi hamburger veronika74
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Ázsiai hamburger klerierzsi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Virslis kifli veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU