Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pataki tál, római tál, cserépt
Pataki tál, római tál, cseréptál

Az ételek kíméletes és együttes elkészítése, a vitamintartalom megőrzése és az energiatakarékos működés mind olyan kritérium, amit a jelenlegi gasztronómiai irányzatok elvárnak egy jó edénytől. És ezeknek az emberiség egyik első edénye, a cseréptál megfelel.

Agyagedényt már igen régóta használ az emberiség az ételek elkészítésére és tárolására. Gondoljunk csak bele: egy-egy ásatáson a csontok mellett mindig előkerül a kor eszközeinek maradványa, azaz néhány agyagcserép. Az együtt töltött időt jellemzi, hogy közel tízezer éves edénytöredékere bukkantak Oroszországban, és Japánban is hasonlóan régi darabok kerültek elő. De ha csak saját iskolai emlékeinkre hagyatkozunk, akkor is két-háromezer évet utazhatunk az emberiség és az agyagcserép történetében: az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is agyagedényekben tároltak, szállítottak és főztek.

Az ősi cserépedény ma is jól használható Az ősi cserépedény ma is jól használható

Az ipari forradalom és a technika mérhetetlen fejlődése ellenére, a régmúlttól az emberiséggel tartó agyagedény megmaradt. Ma már ugyan csak 1-1 példánnyal bírnak a háztartások, mégis vannak olyan ételek, amelyekhez kifejezetten ezekre az edényekre van szükség.
Hogyan használjuk?

A római vagy pataki tálat használat előtt legalább fél órára áztassuk vízbe, de ha időnk engedi, akkor érdemes akár egy órát is a vízben hagyni, hogy jól megszívhassa magát. Első használat előtt minimum egy órát hagyjuk az új edényeinket a fürdőjükben, hogy utána jól bírják a kiképzést a sütőben.

A vizes cseréptálba aztán - elképzelésünk vagy a recept útmutatásai alapján - halmozzuk bele a hozzávalókat, és lefedve, a 190-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk be a tálat. A tálban készülő ételeknek nagyjából egy órára van szükségük, de húsok esetében ez az idő ennél jóval több is lehet. A magába szívott nedvességnek köszönhetően az ételünk a sütőben finoman megpárolódik, hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat. Épp ezért fogyókúrázok számára tökéletes főzési módot kínál a római tál.

Köret és hús egyben sül a cserépedényben Köret és hús egyben sül a cserépedényben

A kíméletes elkészítési módnak köszönhetően a zöldségek vitamintartalmának nagy része is megőrizhető, megmaradnak az ízek, és nem mellesleg a zárt edénynek hála a kifröcsögő, majd helyben leégő zsírt sem kell a sütő faláról kapargatnunk.
Mi készülhet római tálban?

Tipikus római tálban készíthető étel a csülök, de a töltött és rakott zöldségek számára is ideális. A húsok közül a zsírtalanabb szárnyasokat és vadhúsokat is omlóssá varázsolja, de remekül helyt áll egy tisztes darab tarja vagy akár egy jó marharagu elkészítésénél is. A francia vidéki konyhában gyakorta szerephez jutó egytálételeket is érdemes római tálban készíteni. Többek között a burgundi marha (boeuf bourguignon) vagy a coq au vin (vörösboros kakas, ejtsd: kokoven) is elkészíthető agyagedényben.

A húsok, zöldségek és rakott, töltött ételek mellett köretek készítésére is igen alkalmas a római tál. Rizst, kölest, sült tésztákat, polentából készült köreteket is párolhatunk benne. Sőt: kenyeret is süthetünk benne.

Rakott zöldségeket is süthetünk római tálban Rakott zöldségeket is süthetünk római tálban

Gyümölcsös ételek, desszertek készítésére alkalmas, készülhet benne cobbler vagy crumble, de süthetünk benne töltött gyümölcsöket is, hiszen a tál biztosítja, hogy mind kívül, mind belül kellően puhák lesznek, mire elkészül az étel.

Ez a speciális agyagedény egyébként sokakat megihletett, külön szakácskönyvek is megjelentek tálra hangolt receptekkel. A római tál jól tartja a hőt, így érdemes ebben hagyni az ételt, és így tálalni a család számára.
Milyet vegyünk?

Agyagtálból legjobb boltban, ellenőrzött minőségű alapanyagból készített tálat venni, nehogy olyan vegyülettel szennyezett edény kerüljön a háztartásunkba, amely a hő és a víz hatására az ételünkbe kerülhet, számunkra ártalmassá téve azt.

Nem csak praktikus, de gyönyörű is a római tál Nem csak praktikus, de gyönyörű is a római tál

Hogyan tisztítsuk?

Az ecetes vagy szódabikarbónás vízbe áztatott edényt egy dörzsölős szivaccsal vagy kefével súroljuk le. Ha ennél alaposabban szeretnénk megtisztítani, akkor ezzel a vízzel telített edényeket a sütőbe téve forraljuk ki nagyjából fél óra alatt.

Zsályás disznókaraj

A római tálban megmaradnak az ízek, illatok A római tálban megmaradnak az ízek, illatok
Hozzávalók:
2 kg bőrös, csontos karaj
2 kávéskanál szárított zsálya
4 kávéskanál rozmaring
1 nagyobb alma
1 közepes vöröshagyma
2 dl fehérbor
1 kg újkrumpli vagy krumpli


Elkészítés: A közel két kilós karajomat felszeletelem a csont mentén. A szeletek között sózok, zsályával és rozmaringgal hintek, majd egy szelet almát és egy szelet hagymát dugok a résekbe.

Az újkrumplit megpucolom, a megáztatott római tál aljára szórom, sózom, rozmaringgal meghintem. A tűzdelt húst ráfektetem, aláöntöm a fehérbort. Az edényt lefedem, és úgy bő 3 órát hagyom a 200 fokos sütőmben.
Ezután leszedem a fedőt és lepirítom.
Kenyér római tálban

Hozzávalók:
34 dkg rétesliszt
17 dkg finomliszt
3,7 dl langyos víz
1/2 teáskanál szárított élesztő
1 1/2 teáskanál só
1 teáskanál sikér

Elkészítés: A száraz anyagokat kimérem, majd egy tálba összeöntöm, ezután a vízzel alaposan elkeverem. A tálat egy konyharuhával óvatosan letakarom, és 12 órát hagyom szobahőmérsékleten kelni.
Amikor letelt a fél nap, akkor lisztes deszkára borítom, néhányszor áthajtogatom, majd egy sütőpapírral bélelt római tálba teszem. A lefedett tálat a 250 fokra hevített sütőbe teszem, majd 35 perc után leszedem a fedelét, és még 20 percig, fedetlenül sütöm.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: cseréptál megfelel, ételek elkészítésére, csontok mellett, együtt töltött, agyagcserép történetében, ipari forradalom,

Ananászos csirkemell
tejföl 1 dl ananászbefőttlé Elkészítése: Az apróra zúzott fokhagymát, a mustárt, a sót, a borsot, a curryt, a szegfűszeget az olajban jól elkeverem. Megforgatom benne a felszeletelt csirkemellek mindkét oldalát. Római vagy Pataki tál aljára egy sorban elhelyezem a hús felét. Erre teszem az ananászbefőtt felét, az egyik fej karikára vágott vöröshagymát szépen elosztva. Most következik a húsos szalonna, amellyel megrakom a tetejét úgy, hogy a vékonyra szelt bacon ...
mohini mohini
Ananászos csirkemell római tálban
sajt - 1 doboz ananászkonzerv - 70 dkg csirkemellfilé Az apróra zúzott fokhagymát, a mustárt, a sót, a borsot, a curryt, a szegfűszeget az olajban jól elkeverem. Megforgatom benne a felszeletelt csirkemellek mindkét oldalát. Római vagy Pataki tál aljára egy sorban elhelyezem a hús felét. Erre teszem az ananászbefőtt felét, az egyik fej karikára vágott vöröshagymát szépen elosztva. Most következik a húsos szalonna, amellyel megrakom a tetejét úgy, hogy a vékonyra szelt bacon eltakarja ...
reifregina reifregina
Cserepes burgonya - Római/Pataki/cserép tálban
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 4 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál só. Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és négybe vágjuk. A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, a megmosott paradicsomot felnégyeljük, a füstölt szalonnát egészen apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk. Egy cserépedényt ...
bkisseva bkisseva
Dagasztás nélküli kenyér
alulra tűrjük, meghintjük liszttel. És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, belepottyantjuk. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc ...
noble noble
Dagasztás nélküli kenyér
alulra tűrjük, meghintjük liszttel. És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, ...
yvett789 yvett789
Gyros és Pita
fokhagymát, pici sót, esetleg kicsi cukrot, őrölt borsot. Kígyóuborkát káposztareszelőn lereszelem és ebbe a joghurtos szószba teszem. A husival és krumplival együtt nagyon finom. Ez Perla receptje, de én pontosan ugyanígy csinálom. Pataki cserépedényben jó csinálni, de bármilyen tepsiben jó, csak akkor alufóliával kell befedni. Ez ízlésesen tálalható és bármilyen tavaszi zöldséggel feldíszíthető. (paradicsom, paprika, kukorica, lilahagyma) Én a héten gyorsan ...
kloppenburg kloppenburg
Karfiolos- Kelbimbós csirkecomb
Karfiolos- Kelbimbós csirkecomb Pataki-tálban Hozzávalók: 4 egész csirkecomb, ketté vágva 1 kicsi fej karfiol, Kelbimbó 2,5 dl tejföl 10 dkg trappista sajt, reszelve 2 tojás 2 ek. zsír só bors 2 tk. ételelízesítő aranybarna csirkefűszer 1,5 dl víz Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedve, enyhén sós vízben nagyon kicsit ...
irmus irmus
Káposztába ágyazott csülök
szalonna 20 dkg vékony füstölt szalonna 15 dkg házi füstölt kolbász 2 dl tejföl pirospaprika, kapor, pár szál zellerlevél, köménymag 2-3 dl csülöklé Elkészítés: Legjobb zárható cserépedényben elkészíteni (Pataki tál, római tál, römertopf stb. - ilyen néven ismert). A tálat hideg vízbe áztatjuk. Ezután a csülköt megmossuk, a szőröket leperzseljük, lekaparjuk, kicsákányozzuk, mindegy hogyan, de eltávolítjuk, majd félig puhára főzzük (kb. 1-1,5 óra fedő alatt, ...
korall44 korall44
Süti ajánló
Túrós ünnepi kalács bubszi
Házi francia krémes yvett789
Adventi csokis fenyők wegnerzs
Habos lekváros majus55
Lekváros négyszögek horvathnemagdi
Almakoch recept suzymama
Stollwerck szelet bubszi
Töltött szendvics bubszi
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Epres-tejszínes túrótorta 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Sajtos-brokkolis csirke recept gonda_katalin
Csirkefalatok Orly módra horvathnemagdi
Mandulás Golyó kovacsborbala
Joghurtos-zöldbabos csirkesalá bubszi
Almás-csirkés fasírt bulac57
Csirkevagdalt bubszi
Sajtos pulykamell zsokanita
Ananászos csirkemell 1. bubszi
Csirkemell-kocsonya bubszi
Zöldséges spagetti wokban veronika74
Marhából készült ételek
Bressói apró pecsenye tripike
Sült marhaszelet gombásraguval veronika74
Vidék íze kissmama
Ízőrzők – Bajna – horvathnemagdi
montenegrói makaróni ! ibolya58
Húskolbászkák rostélyon ujjozsef
H betűs receptek horvathnemagdi
bécsi tányérhús ibolya58
csángó gulyás ibolya58
Sertésből készült ételek
Ormánsági töltött káposzta cilamami
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Feketeerdei sertés kotlett suzymama
Székelykáposzta . bokodi53
Tunéziai birkaragu bubszi
Tepsis húsos burgonya horvathnemagdi
Pástétom gombás köntösben recept jamborlulu
Tejfölös zöldborsó ragu knédlivel horvathnemagdi
Igazi ínyencség: a jégbor horvathnemagdi
Palócleves kaporral recept baggesz20
Halból készült ételek
Szegedi halászlé. bubszi
Aldunai halászlé 1. bubszi
Bajai halászlé 1. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Halas rétes kapros-paprikás má bubszi
Diós hal bulac57
Tárkonyos hallé szombatos módo bubszi
Olajbogyó - együnk jót és jó horvathnemagdi
Pontykocsonya 2. bubszi
Tejfölös, gombás ponty bubszi
Vad ételek
Rakott húsételek spanyolsky
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Gombás szarvas-steak veronika74
Gombás fogolypecsenye bubszi
Spagetti ajánló
Csirke likőrrel recept gonda_katalin
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Spagetti ahogy én készítem recept gonda_katalin
Budai spagetti bubszi
Tésztatál húsgolyókkal veronika74
Haragos penne bulac57
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Brokkolis tészta bulac57
Finn receptek kloppenburg
Virslis carbonara recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
Csőben sült mediterrán zöldség 1vargaildyko
Csipős kolbászos pizza horvathnemagdi
Pizza recept flammerne
Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc horvathnemagdi
Kenyér lángos horvathnemagdi
Pízza tekercs 1955viki
Pizza tészta I. bubszi
Sajtos croissant macoka65
Pizza tészta veronika74
vékony pizza grimilda
Hamburger receptek
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi hamburger veronika74
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hawaii burger veronika74
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU