Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pataki tál, római tál, cserépt
Pataki tál, római tál, cseréptál

Az ételek kíméletes és együttes elkészítése, a vitamintartalom megőrzése és az energiatakarékos működés mind olyan kritérium, amit a jelenlegi gasztronómiai irányzatok elvárnak egy jó edénytől. És ezeknek az emberiség egyik első edénye, a cseréptál megfelel.

Agyagedényt már igen régóta használ az emberiség az ételek elkészítésére és tárolására. Gondoljunk csak bele: egy-egy ásatáson a csontok mellett mindig előkerül a kor eszközeinek maradványa, azaz néhány agyagcserép. Az együtt töltött időt jellemzi, hogy közel tízezer éves edénytöredékere bukkantak Oroszországban, és Japánban is hasonlóan régi darabok kerültek elő. De ha csak saját iskolai emlékeinkre hagyatkozunk, akkor is két-háromezer évet utazhatunk az emberiség és az agyagcserép történetében: az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is agyagedényekben tároltak, szállítottak és főztek.

Az ősi cserépedény ma is jól használható Az ősi cserépedény ma is jól használható

Az ipari forradalom és a technika mérhetetlen fejlődése ellenére, a régmúlttól az emberiséggel tartó agyagedény megmaradt. Ma már ugyan csak 1-1 példánnyal bírnak a háztartások, mégis vannak olyan ételek, amelyekhez kifejezetten ezekre az edényekre van szükség.
Hogyan használjuk?

A római vagy pataki tálat használat előtt legalább fél órára áztassuk vízbe, de ha időnk engedi, akkor érdemes akár egy órát is a vízben hagyni, hogy jól megszívhassa magát. Első használat előtt minimum egy órát hagyjuk az új edényeinket a fürdőjükben, hogy utána jól bírják a kiképzést a sütőben.

A vizes cseréptálba aztán - elképzelésünk vagy a recept útmutatásai alapján - halmozzuk bele a hozzávalókat, és lefedve, a 190-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk be a tálat. A tálban készülő ételeknek nagyjából egy órára van szükségük, de húsok esetében ez az idő ennél jóval több is lehet. A magába szívott nedvességnek köszönhetően az ételünk a sütőben finoman megpárolódik, hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat. Épp ezért fogyókúrázok számára tökéletes főzési módot kínál a római tál.

Köret és hús egyben sül a cserépedényben Köret és hús egyben sül a cserépedényben

A kíméletes elkészítési módnak köszönhetően a zöldségek vitamintartalmának nagy része is megőrizhető, megmaradnak az ízek, és nem mellesleg a zárt edénynek hála a kifröcsögő, majd helyben leégő zsírt sem kell a sütő faláról kapargatnunk.
Mi készülhet római tálban?

Tipikus római tálban készíthető étel a csülök, de a töltött és rakott zöldségek számára is ideális. A húsok közül a zsírtalanabb szárnyasokat és vadhúsokat is omlóssá varázsolja, de remekül helyt áll egy tisztes darab tarja vagy akár egy jó marharagu elkészítésénél is. A francia vidéki konyhában gyakorta szerephez jutó egytálételeket is érdemes római tálban készíteni. Többek között a burgundi marha (boeuf bourguignon) vagy a coq au vin (vörösboros kakas, ejtsd: kokoven) is elkészíthető agyagedényben.

A húsok, zöldségek és rakott, töltött ételek mellett köretek készítésére is igen alkalmas a római tál. Rizst, kölest, sült tésztákat, polentából készült köreteket is párolhatunk benne. Sőt: kenyeret is süthetünk benne.

Rakott zöldségeket is süthetünk római tálban Rakott zöldségeket is süthetünk római tálban

Gyümölcsös ételek, desszertek készítésére alkalmas, készülhet benne cobbler vagy crumble, de süthetünk benne töltött gyümölcsöket is, hiszen a tál biztosítja, hogy mind kívül, mind belül kellően puhák lesznek, mire elkészül az étel.

Ez a speciális agyagedény egyébként sokakat megihletett, külön szakácskönyvek is megjelentek tálra hangolt receptekkel. A római tál jól tartja a hőt, így érdemes ebben hagyni az ételt, és így tálalni a család számára.
Milyet vegyünk?

Agyagtálból legjobb boltban, ellenőrzött minőségű alapanyagból készített tálat venni, nehogy olyan vegyülettel szennyezett edény kerüljön a háztartásunkba, amely a hő és a víz hatására az ételünkbe kerülhet, számunkra ártalmassá téve azt.

Nem csak praktikus, de gyönyörű is a római tál Nem csak praktikus, de gyönyörű is a római tál

Hogyan tisztítsuk?

Az ecetes vagy szódabikarbónás vízbe áztatott edényt egy dörzsölős szivaccsal vagy kefével súroljuk le. Ha ennél alaposabban szeretnénk megtisztítani, akkor ezzel a vízzel telített edényeket a sütőbe téve forraljuk ki nagyjából fél óra alatt.

Zsályás disznókaraj

A római tálban megmaradnak az ízek, illatok A római tálban megmaradnak az ízek, illatok
Hozzávalók:
2 kg bőrös, csontos karaj
2 kávéskanál szárított zsálya
4 kávéskanál rozmaring
1 nagyobb alma
1 közepes vöröshagyma
2 dl fehérbor
1 kg újkrumpli vagy krumpli


Elkészítés: A közel két kilós karajomat felszeletelem a csont mentén. A szeletek között sózok, zsályával és rozmaringgal hintek, majd egy szelet almát és egy szelet hagymát dugok a résekbe.

Az újkrumplit megpucolom, a megáztatott római tál aljára szórom, sózom, rozmaringgal meghintem. A tűzdelt húst ráfektetem, aláöntöm a fehérbort. Az edényt lefedem, és úgy bő 3 órát hagyom a 200 fokos sütőmben.
Ezután leszedem a fedőt és lepirítom.
Kenyér római tálban

Hozzávalók:
34 dkg rétesliszt
17 dkg finomliszt
3,7 dl langyos víz
1/2 teáskanál szárított élesztő
1 1/2 teáskanál só
1 teáskanál sikér

Elkészítés: A száraz anyagokat kimérem, majd egy tálba összeöntöm, ezután a vízzel alaposan elkeverem. A tálat egy konyharuhával óvatosan letakarom, és 12 órát hagyom szobahőmérsékleten kelni.
Amikor letelt a fél nap, akkor lisztes deszkára borítom, néhányszor áthajtogatom, majd egy sütőpapírral bélelt római tálba teszem. A lefedett tálat a 250 fokra hevített sütőbe teszem, majd 35 perc után leszedem a fedelét, és még 20 percig, fedetlenül sütöm.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: cseréptál megfelel, ételek elkészítésére, csontok mellett, együtt töltött, agyagcserép történetében, ipari forradalom,

Ananászos csirkemell
tejföl 1 dl ananászbefőttlé Elkészítése: Az apróra zúzott fokhagymát, a mustárt, a sót, a borsot, a curryt, a szegfűszeget az olajban jól elkeverem. Megforgatom benne a felszeletelt csirkemellek mindkét oldalát. Római vagy Pataki tál aljára egy sorban elhelyezem a hús felét. Erre teszem az ananászbefőtt felét, az egyik fej karikára vágott vöröshagymát szépen elosztva. Most következik a húsos szalonna, amellyel megrakom a tetejét úgy, hogy a vékonyra szelt bacon ...
mohini mohini
Ananászos csirkemell római tálban
sajt - 1 doboz ananászkonzerv - 70 dkg csirkemellfilé Az apróra zúzott fokhagymát, a mustárt, a sót, a borsot, a curryt, a szegfűszeget az olajban jól elkeverem. Megforgatom benne a felszeletelt csirkemellek mindkét oldalát. Római vagy Pataki tál aljára egy sorban elhelyezem a hús felét. Erre teszem az ananászbefőtt felét, az egyik fej karikára vágott vöröshagymát szépen elosztva. Most következik a húsos szalonna, amellyel megrakom a tetejét úgy, hogy a vékonyra szelt bacon eltakarja ...
reifregina reifregina
Cserepes burgonya - Római/Pataki/cserép tálban
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 4 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál só. Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és négybe vágjuk. A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, a megmosott paradicsomot felnégyeljük, a füstölt szalonnát egészen apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk. Egy cserépedényt ...
bkisseva bkisseva
Dagasztás nélküli kenyér
alulra tűrjük, meghintjük liszttel. És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, belepottyantjuk. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc ...
noble noble
Dagasztás nélküli kenyér
alulra tűrjük, meghintjük liszttel. És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, ...
yvett789 yvett789
Gyros és Pita
fokhagymát, pici sót, esetleg kicsi cukrot, őrölt borsot. Kígyóuborkát káposztareszelőn lereszelem és ebbe a joghurtos szószba teszem. A husival és krumplival együtt nagyon finom. Ez Perla receptje, de én pontosan ugyanígy csinálom. Pataki cserépedényben jó csinálni, de bármilyen tepsiben jó, csak akkor alufóliával kell befedni. Ez ízlésesen tálalható és bármilyen tavaszi zöldséggel feldíszíthető. (paradicsom, paprika, kukorica, lilahagyma) Én a héten gyorsan ...
kloppenburg kloppenburg
Karfiolos- Kelbimbós csirkecomb
Karfiolos- Kelbimbós csirkecomb Pataki-tálban Hozzávalók: 4 egész csirkecomb, ketté vágva 1 kicsi fej karfiol, Kelbimbó 2,5 dl tejföl 10 dkg trappista sajt, reszelve 2 tojás 2 ek. zsír só bors 2 tk. ételelízesítő aranybarna csirkefűszer 1,5 dl víz Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedve, enyhén sós vízben nagyon kicsit ...
irmus irmus
Káposztába ágyazott csülök
szalonna 20 dkg vékony füstölt szalonna 15 dkg házi füstölt kolbász 2 dl tejföl pirospaprika, kapor, pár szál zellerlevél, köménymag 2-3 dl csülöklé Elkészítés: Legjobb zárható cserépedényben elkészíteni (Pataki tál, római tál, römertopf stb. - ilyen néven ismert). A tálat hideg vízbe áztatjuk. Ezután a csülköt megmossuk, a szőröket leperzseljük, lekaparjuk, kicsákányozzuk, mindegy hogyan, de eltávolítjuk, majd félig puhára főzzük (kb. 1-1,5 óra fedő alatt, ...
korall44 korall44
Süti ajánló
Spagettis torta suzymama
Görög ételek marti1951
Mazsolás túrókocka piskóta nélkül yvett789
Csokis meggyes muffin nyta100
Túrós rétes 5. bubszi
2013. ország tortája Milotai mézes grillázs torta faciendum
Epres alagút bubszi
Madártej szelet aranyibarbara
Rebarbarás pite 1vargaildyko
Konyakmeggyes nyta100
Szárnyas receptek
Csirkés tészta recept baggesz20
Aszalt szilvával töltött puly kovacsborbala
Ínyenc csirkemell suzymama
Kínai zöldséges-csirkés tészta gigi55
Tejszínes-gombás pulykatokány bubszi
4 Karácsonyi leves korall44
Kapros-gombás pulykamellkockák bubszi
Fehérjék a cukorbetegségben grimilda
Tejszínes sült csirke recept boszorlany
Marhából készült ételek
Musttal, borral bulac57
Marhahús újhagymával lilikonyhaja
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Brassói húsleves bubszi
Bélszín...módra macoka65
Matrózhús bubszi
Ízőrzők – Siklós – horvathnemagdi
nápolyi húsgombóc ibolya58
Marhapörkölt burgonyagombóccal veronika74
kijevi szoljankaleves! ibolya58
Sertésből készült ételek
Fasírt mustárral recept kovacs_zsoka
Csikós tokány akiram45
Paprikás-sajtos husi 1vargaildyko
Bakonyi csirke bubszi
Bolognai spagetti orsi1
Korhelyleves suzymama
Maroshegyi gombócleves gabfe
Rakott padlizsán horvathnemagdi
Csülkös-currys rizses egytál horvathnemagdi
Töltött pecsenye reifregina
Halból készült ételek
Zöldséges-gombás halszeletet bubszi
Ponty egytálétel románosan. csibi52
Tejfölös ponty bubszi
A tengeri só és a bőrünk ( érdemes elolvasni) pacsakute
Kanadai zöldfűszeres lazac recept kovacs_zsoka
Rostonsült lazacderék kapros bubszi
Ponty recept jozsef_olah_9843
Töltött ponty klerierzsi
Pontykocsonya peterimajoridozsahe
Aki törődik az egészségével eva0817
Vad ételek
Recept jjanosne
Fácánleves berántva I. bubszi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Dödölle rauchne02
Fácán tejszínnel klerierzsi
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
B betűs receptek horvathnemagdi
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Tejszínes spagetti horvathnemagdi
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Sajtleves veronika74
Spenótos canelloni recept baggesz20
Paradicsomos spagetti recept jamborlulu
Fokhagymás-paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
Spagetti alla Bolognese bubszi
Parajos spagetti recept boszorlany
Húsos rakott karfiol recept baggesz20
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Pizza receptek
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Pizzás csiga recept kovacs_zsoka
Csípős kolbászos pizza bulac57
Paradicsom, avagy egy gyümölcs horvathnemagdi
Tepsis pizza recept baggesz20
Négy évszak pizza horvathnemagdi
Kefires lángos bubszi
Pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
Házi hamburger grimilda
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU