Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A kitartó lekvár… és a bukta
A kitartó lekvár... és a bukta

Hogy mitől kitartó a lekvár? Hát attól, hogy kitartóan végigkísér minket az első harapástól az utolsóig!

Sok jó tulajdonsága van ennek a péksütinek. Az egyik, és talán a legfontosabb, amit fentebb is említettem, hogy bizony ha házilag készítjük, a lekvár nem csak mutatóban van a közepén benne, hanem már rögtön az első harapásnál találkozhatunk vele, és ez kitart egészen a végéig. Bolti (vagy menzás, de ez ugyanaz) buktát utoljára talán gyerekkoromban ettem, és emlékszem, alig vártam, hogy a fojtogatós részeken átvergődjek, hogy végre rábukkanjak a lekvárra. Ti is éreztetek így? Nos, ezzel a recepttel ez nem fordulhat elő, a tészta önmagában sem fojtogatós, hanem igazán foszlós, puha, és különlegessé teszi a benne rejlő kevéske rum.

Igaz idő kell egy bukta legyártásához, de hétvégente olykor igazán megéri. És irtó hálás tud lenni a család, legfőképp a gyerekek. Enyémek se perc alatt befalták. Este sült ki, már akkor nekiestek, nem győztem hűteni nekik. Aztán reggelire is ettek, és alig várták, hogy oviból hazaérve is kaphassanak. És ezzel el is fogyott az összes.

Készültek apró bukták a gyerekeknek, és óriásiak férjnek. Direkt erre a célra vettem sütőlekvárt (hitler szalonnának hívtuk régen, ugye?), nem akartam szembesülni azzal, hogy esetleg kifolyik, de Bonnie az élő példa rá, hogy működik folyékonyabbal is.

Előkaptam az aranygaluska receptet, és használtam. Lett belőle ezúttal bukta. Még a rumot se vettem ki a tésztából, és ez is egy olyan dolog, ami az örökké tartó lekváron kívül megkülönbözteti a bolti verziótól. Nézzük, nálam hogy készült.

Hozzávalók
60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 db tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
1 k rum
sütőlekvár

Elkészítése

A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepébe fészket készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá, és lefedve langyos helyen hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ez nagyjából 15 perc. Közben megolvaszthatjuk a vajat, hogy ne unatkozzunk. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalót is beletesszük a tálba, kivéve a tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, és szépen lassan adagoljuk hozzá a még mindig langyos tejet. Fontos, hogy apránként, mert így tudjuk, hogy pontosan mennyire van szüksége a tésztának. Nem szeretnénk, hogy egy nokedli állagú ragacsos valamit kapjunk, ugye? Bár ez esetben jöhet a liszt segítségül, de jobb elkerülni ezt az eshetőséget. Alaposan gyúrjuk/dagasszuk a tésztát.

Tegyük félre langyos helyre, lefedve, és hagyjuk pihenni legalább 30-45 percet. Ez idő alatt szépen meg fog nőni. Ha kész, lisztezett munkafelületre borítjuk, ha szükséges, enyhén lisztezzük, és nyújtsuk ki. Vágjuk nekünk tetsző méretű négyzeteket a leendő bukták számára. A négyzetek közepébe tegyük a felszeletelt lekvárt. Hajtsuk be először a két végét, majd az oldalsó részeket is hajtsuk fel, hogy fedjék egymást.

A buktákat sütőpapírral bélelt, magas falú edénybe/tepsibe (én jénait használtam) sorakoztatjuk szépen egymás mellé, nem kell szünetet hagyni. (Ha nincs sütőpapír, akkor az tepsit alaposan olajozzuk ki, még az oldalát is. Ha felsorakoztak a bukták, kenjük meg őket olajjal úgy, hogy az illesztéseknél is jó munkát végezzünk.

Újabb pihi jön, nagyjából 20 perc elegendő. Én ilyenkor 50 fokra állítom a villanysütőt, és betolom oda őket melegedni. A 20 perc letelte után 200 fokra állítottam a sütőt, és 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütöttem őket. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük, és egy bögre tej kíséretében elfogyasztjuk. És közben élvezzük a végig tartó lekvárt! :) Jó étvágyat hozzá!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tészta önmagában, benne rejlő, bukta legyártásához, célra vettem, aranygaluska receptet, olyan dolog,

.........Fánkok........
................CSÖRÖGEFÁNK : .........................Variációk formára : ... * Rózsafánk: ebben az esetben a tésztát a csörögénél valamivel vékonyabbra nyújtjuk, és egyforma darabszámban, 3 különböző méretben köröket szaggatunk ki (pl. 3-4-5 cm). Minden kört egyenként, körben 3-4-5 helyen kb. 1 cm hosszan ollóval, vagy késsel bevágunk. A köröket növekvő mérettel, hármasával egymásra rakjuk, úgy, hogy a bevágások ne pont egymás fölé kerüljenek, középen ...
kati53 kati53
1 tészta - 50 keksz
1 tészta - 50 keksz Szinte hihetetlen - mindössze ötféle hozzávalót gyorsan összegyúrunk, és kész is van a csodatészta, amit végtelenül sokféleképpen ízesíthetünk fűszerekkel, diófélékkel, gyümölcsökkel. Kinyújtva és formára szaggatva, ujjal alakítva, kis golyókká formázva, töltve, vagy vastag, vékony, hosszú vagy rövid rudakká sodorva finom aprósütemények készülnek belőle - igazi kis műremekek. A válogatott receptek között akadnak teljesen új és klasszikus sütik egyaránt, és ...
snibolya snibolya
A desszert viszont ez lesz:
verjük. A sárgájahabot a fehérjehabhoz öntsük, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd ezt óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, eligazítjuk és a közepére mélyedést csinálunk.(magyarul a szélén magasabban legyen a massza és a közepén mélyebben legyen a massza) Előmelegített (150 fok) sütőbe tesszük és kb 40 percig sütjük, tűpróbáig.(Ha beleszúrjuk a tűt, vagy kést és nem ragad hozzá tészta, akkor kész a piskótánk) Amikor megsűlt, belisztezzük a piskótánk ...
ujjozsef ujjozsef
A legfinomabb pudingok
alapú pudingok esetében az alapot a tej és a cukor biztosítja, ehhez keverünk valamilyen zselírozó-anyagot. A házi pudingnak maga a tojás is képes kellő állagot biztosítani, ám a forgalomba hozott pudingporok esetében már más a helyzet. A XIX. század közepén megkezdett amerikai sorozatgyártáskor a kezeletlen tojások általi megbetegedések kivédése érdekében kezdtek el más zselésítő anyagot használni. Ez az anyag lehet a zselatin vagy a kukoricakeményítő, illetve a tápióka. Ettől a zselésítő anyagtól lesz ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legkedveltebb kakaós desszertek
A legkedveltebb kakaós desszertek A legtöbb édesség elképzelhetetlen lenne kakaó nélkül - belekeverhetjük a tésztába, ízesíthetjük vele a krémet és megszórhatjuk vele a sütemény tetejét. A kakaó fogyasztása az öreg kontinensen először a 16. századi spanyol arisztokráciája körében lett igen kedvelt, aztán eljutott Olaszországba, majd a 17. században a Napkirály (XIV. Lajos) udvarában is hódoltak az ekkor már tejjel és cukorral készült sűrű kakaóitalnak. Rövidesen aztán ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Adventi keszulodes
http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=arti cle&id=137&catid=2&Itemid=134 Adventi készülődés PostAuthorIconÍrta: Kertvarázs magazin | PDF Nyomtatás E-mail Olvasóink értékelése: / 0 ElégtelenKitűnő December hónapja az adventet jelenti. Tele várakozással, tele izgalommal. Izgalmassá tehetjük ezt az időszakot egy kis odafigyeléssel a családra, lakásra és természetesen ...
margareta51 margareta51
Adventi, karácsonyi receptek
citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. ...
yaskane yaskane
Süti ajánló
Gesztenyés torta (sütés nélkül) nanoka72
ANANÁSZOS-CSOKIS Muffin bubszi
KRÉMES JOGHURTTorta bubszi
Receptek Halloveenra: inrid77
Tejszínes túrótorta tundihugi
Mazsolás haboslepény 2. bubszi
Almás piskóta majus55
***sütés NÉLKÜLI zserbó tekercs*** bubszi
Citromos szívek bubszi
Szárnyas receptek
Almával grillezett pulykaszelet bundáskenyérrel recept baggesz20
Recept jjanosne
Babos zöldségtál bulac57
Sertésborda Budapest módra reifregina
Kasmiri Roghan Josh klara50
Ázsiai fűszeres sütőtök horvathnemagdi
Szatmári lakodalmas bubszi
Könnyű, nyári vacsora njzsike
Illatos omlós csirkemell recept gonda_katalin
Görög pulykalepény joghurtos horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Káposztával töltött marhateker bulac57
Lencsével párolt marhacomb 1vargaildyko
Paradicsomos marhatokány skorpiolilike
Zöldséges hústekercsek martimarti
Mexikói marharagu bkisseva
albán csirke dióval ! ibolya58
Virágkonyha taltos1
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Vacsora csata jjanosne
Ínyenctekercs 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Hidegen finomat! horvathnemagdi
Ízőrzők – Rácalmás ̵ horvathnemagdi
Gyömbéres-tejfölös hús oregánós, tepsis krumplival reifregina
Illatos töltött cukkini bubszi
Nagyváradi rakott káposzta bubszi
Bácskai rizses hús recept baggesz20
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Kukoricás töltött káposzta bubszi
szilvás sertés szűz mákos tésztakéregben faciendum
Ünnepi töltött báránycomb horvathnemagdi
Halból készült ételek
Baconbe tekert heck 1vargaildyko
Tűzdelt harcsa szászosan bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Halpaprikás bográcsban bubszi
Rántott ponty I. bubszi
Pisztráng rántva bubszi
Harcsaszeletek citromos vajjal bubszi
Fokhagymás ponty bubszi
Főételek Karácsonyra smiri
Vad ételek
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Vacsora csata recept! jjanosne
Almával töltött fácán bulac57
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Töltött káposzta bkisseva
Receptek horvathnemagdi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Spagetti ajánló
Spagetti alla Carbonara bubszi
Sült carbonara spagetti recept jamborlulu
Carbonara bubszi
Főtt csirkemell fűszeresen bubszi
Finom falatok piroska0101
Olaszos töltött burgonya zsokanita
Carbonara spagetti rochlitzne
Vadas marhasült recept gonda_katalin
Thai spagetti recept gonda_katalin
Csirkemájas, gombás spagetti 1vargaildyko
Pizza receptek
Magyaros pizza 1. bubszi
Pizzás muffin moncsika77
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Sonkás – olívás pizza bubszi
Pizza tészta alaprecept 3. bubszi
Combos pizza horvathnemagdi
Kapros-túrós kiflik 1vargaildyko
Fehér-pizza horvathnemagdi
Pizza csiga margareta51
Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc horvathnemagdi
Hamburger receptek
Ma itt jártam: sarkadykati
Kevés munkával horvathnemagdi
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger veronika74
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra bubszi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU