Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A kitartó lekvár… és a bukta
A kitartó lekvár... és a bukta

Hogy mitől kitartó a lekvár? Hát attól, hogy kitartóan végigkísér minket az első harapástól az utolsóig!

Sok jó tulajdonsága van ennek a péksütinek. Az egyik, és talán a legfontosabb, amit fentebb is említettem, hogy bizony ha házilag készítjük, a lekvár nem csak mutatóban van a közepén benne, hanem már rögtön az első harapásnál találkozhatunk vele, és ez kitart egészen a végéig. Bolti (vagy menzás, de ez ugyanaz) buktát utoljára talán gyerekkoromban ettem, és emlékszem, alig vártam, hogy a fojtogatós részeken átvergődjek, hogy végre rábukkanjak a lekvárra. Ti is éreztetek így? Nos, ezzel a recepttel ez nem fordulhat elő, a tészta önmagában sem fojtogatós, hanem igazán foszlós, puha, és különlegessé teszi a benne rejlő kevéske rum.

Igaz idő kell egy bukta legyártásához, de hétvégente olykor igazán megéri. És irtó hálás tud lenni a család, legfőképp a gyerekek. Enyémek se perc alatt befalták. Este sült ki, már akkor nekiestek, nem győztem hűteni nekik. Aztán reggelire is ettek, és alig várták, hogy oviból hazaérve is kaphassanak. És ezzel el is fogyott az összes.

Készültek apró bukták a gyerekeknek, és óriásiak férjnek. Direkt erre a célra vettem sütőlekvárt (hitler szalonnának hívtuk régen, ugye?), nem akartam szembesülni azzal, hogy esetleg kifolyik, de Bonnie az élő példa rá, hogy működik folyékonyabbal is.

Előkaptam az aranygaluska receptet, és használtam. Lett belőle ezúttal bukta. Még a rumot se vettem ki a tésztából, és ez is egy olyan dolog, ami az örökké tartó lekváron kívül megkülönbözteti a bolti verziótól. Nézzük, nálam hogy készült.

Hozzávalók
60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 db tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
1 k rum
sütőlekvár

Elkészítése

A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepébe fészket készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá, és lefedve langyos helyen hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ez nagyjából 15 perc. Közben megolvaszthatjuk a vajat, hogy ne unatkozzunk. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalót is beletesszük a tálba, kivéve a tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, és szépen lassan adagoljuk hozzá a még mindig langyos tejet. Fontos, hogy apránként, mert így tudjuk, hogy pontosan mennyire van szüksége a tésztának. Nem szeretnénk, hogy egy nokedli állagú ragacsos valamit kapjunk, ugye? Bár ez esetben jöhet a liszt segítségül, de jobb elkerülni ezt az eshetőséget. Alaposan gyúrjuk/dagasszuk a tésztát.

Tegyük félre langyos helyre, lefedve, és hagyjuk pihenni legalább 30-45 percet. Ez idő alatt szépen meg fog nőni. Ha kész, lisztezett munkafelületre borítjuk, ha szükséges, enyhén lisztezzük, és nyújtsuk ki. Vágjuk nekünk tetsző méretű négyzeteket a leendő bukták számára. A négyzetek közepébe tegyük a felszeletelt lekvárt. Hajtsuk be először a két végét, majd az oldalsó részeket is hajtsuk fel, hogy fedjék egymást.

A buktákat sütőpapírral bélelt, magas falú edénybe/tepsibe (én jénait használtam) sorakoztatjuk szépen egymás mellé, nem kell szünetet hagyni. (Ha nincs sütőpapír, akkor az tepsit alaposan olajozzuk ki, még az oldalát is. Ha felsorakoztak a bukták, kenjük meg őket olajjal úgy, hogy az illesztéseknél is jó munkát végezzünk.

Újabb pihi jön, nagyjából 20 perc elegendő. Én ilyenkor 50 fokra állítom a villanysütőt, és betolom oda őket melegedni. A 20 perc letelte után 200 fokra állítottam a sütőt, és 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütöttem őket. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük, és egy bögre tej kíséretében elfogyasztjuk. És közben élvezzük a végig tartó lekvárt! :) Jó étvágyat hozzá!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tészta önmagában, benne rejlő, bukta legyártásához, célra vettem, aranygaluska receptet, olyan dolog,

.........Fánkok........
................CSÖRÖGEFÁNK : .........................Variációk formára : ... * Rózsafánk: ebben az esetben a tésztát a csörögénél valamivel vékonyabbra nyújtjuk, és egyforma darabszámban, 3 különböző méretben köröket szaggatunk ki (pl. 3-4-5 cm). Minden kört egyenként, körben 3-4-5 helyen kb. 1 cm hosszan ollóval, vagy késsel bevágunk. A köröket növekvő mérettel, hármasával egymásra rakjuk, úgy, hogy a bevágások ne pont egymás fölé kerüljenek, középen ...
kati53 kati53
1 tészta - 50 keksz
1 tészta - 50 keksz Szinte hihetetlen - mindössze ötféle hozzávalót gyorsan összegyúrunk, és kész is van a csodatészta, amit végtelenül sokféleképpen ízesíthetünk fűszerekkel, diófélékkel, gyümölcsökkel. Kinyújtva és formára szaggatva, ujjal alakítva, kis golyókká formázva, töltve, vagy vastag, vékony, hosszú vagy rövid rudakká sodorva finom aprósütemények készülnek belőle - igazi kis műremekek. A válogatott receptek között akadnak teljesen új és klasszikus sütik egyaránt, és ...
snibolya snibolya
A desszert viszont ez lesz:
verjük. A sárgájahabot a fehérjehabhoz öntsük, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd ezt óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, eligazítjuk és a közepére mélyedést csinálunk.(magyarul a szélén magasabban legyen a massza és a közepén mélyebben legyen a massza) Előmelegített (150 fok) sütőbe tesszük és kb 40 percig sütjük, tűpróbáig.(Ha beleszúrjuk a tűt, vagy kést és nem ragad hozzá tészta, akkor kész a piskótánk) Amikor megsűlt, belisztezzük a piskótánk ...
ujjozsef ujjozsef
A legfinomabb pudingok
alapú pudingok esetében az alapot a tej és a cukor biztosítja, ehhez keverünk valamilyen zselírozó-anyagot. A házi pudingnak maga a tojás is képes kellő állagot biztosítani, ám a forgalomba hozott pudingporok esetében már más a helyzet. A XIX. század közepén megkezdett amerikai sorozatgyártáskor a kezeletlen tojások általi megbetegedések kivédése érdekében kezdtek el más zselésítő anyagot használni. Ez az anyag lehet a zselatin vagy a kukoricakeményítő, illetve a tápióka. Ettől a zselésítő anyagtól lesz ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legkedveltebb kakaós desszertek
A legkedveltebb kakaós desszertek A legtöbb édesség elképzelhetetlen lenne kakaó nélkül - belekeverhetjük a tésztába, ízesíthetjük vele a krémet és megszórhatjuk vele a sütemény tetejét. A kakaó fogyasztása az öreg kontinensen először a 16. századi spanyol arisztokráciája körében lett igen kedvelt, aztán eljutott Olaszországba, majd a 17. században a Napkirály (XIV. Lajos) udvarában is hódoltak az ekkor már tejjel és cukorral készült sűrű kakaóitalnak. Rövidesen aztán ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Adventi keszulodes
http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=arti cle&id=137&catid=2&Itemid=134 Adventi készülődés PostAuthorIconÍrta: Kertvarázs magazin | PDF Nyomtatás E-mail Olvasóink értékelése: / 0 ElégtelenKitűnő December hónapja az adventet jelenti. Tele várakozással, tele izgalommal. Izgalmassá tehetjük ezt az időszakot egy kis odafigyeléssel a családra, lakásra és természetesen ...
margareta51 margareta51
Adventi, karácsonyi receptek
citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. ...
yaskane yaskane
Süti ajánló
Húsvéti túrótorta bubszi
Olasz túrós szelet tundihugi
Sonkás lángos 2. bubszi
Hagymás kukoricapuffancs bubszi
Ostyás szelet bubszi
Szórós rétes koszegimarika
Túrófánk sütőben bkisseva
Bálint - napi túrófánkok bubszi
Lekváros virágok horvathnemagdi
Fahéjas búzaszál kalács horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Csirkemáj sárgabarackkal klara50
Borjúpástétom - lengyel recept bubszi
5 trükkös szőlőrecept mezixy
tepsis hús ebédre, vacsorára grimilda
Coq au vin blanc, kakas klara50
Visegrádi jérce klerierzsi
Sajtos csirkefalatok bubszi
Pármai sonkás csirke 1vargaildyko
Sóska és/vagy spenót bulac57
Csirkemell cornflakes bundában recept boszorlany
Marhából készült ételek
Receptek horvathnemagdi
chilis bab faciendum
Lagzis leves horvathnemagdi
Bécsi Fiákergulyás recept baggesz20
Főtt marhahús citrommártással bubszi
Mosoni tokány bubszi
Mini húsos piték ! vicus54
Kutyasüti recept húsvétra :) bodaaniko
Lestyános leves 1vargaildyko
Fasirtgolyók...... szisszy83
Sertésből készült ételek
Töltött paprika vadasan yaskane
Rizseshús zöldséggel recept boszorlany
7 krumplis étel 1 órán belül tinka1951
Töltött dagadó bubszi
Mozzarellás Szűzérmék 1vargaildyko
Húsgombóc paradicsommártásban bubszi
Karácsonyi menü szív- és cukorbetegeknek fejesnemagdi
Rakott kelkáposzta recept baggesz20
Zöldbabot (v)egyenek! fonetika
A nyúlon túl? Nem! A nyúl az horvathnemagdi
Halból készült ételek
Lazacfilé fokhagyma mártással bordat
cseh ponty! ibolya58
Szerelem a tányéron bulac57
Lecsós rakott halszeletek recept jamborlulu
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Dunapentelei halászlé bubszi
Csuka receptek aprochef
Öreghalász-lé bubszi
Foghagymás párolt, sült süllő, hasábburgonyával recept kovacs_zsoka
Ízőrzők – Tihany – horvathnemagdi
Vad ételek
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Fácán leves 6 személyre maroka
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Gombás szarvashús veronika74
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vadászpecsenye bubszi
burgonyás ételek marti1951
Spagetti ajánló
Diétás spagetti szójával bulac57
Fokhagymás sütőtökös tészta recept jamborlulu
Családom kedvence sarkadykati
Édes-savanyú bolognai rakott tészta recept jamborlulu
Diós-brokkolis spagetti bulac57
Bakonyi húsgolyók horvathnemagdi
Félórás peceptek horvathnemagdi
Gombás spagetti carbonara veronika74
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Pizza receptek
Sertésszeletből pizza horvathnemagdi
Pizza-tészta, I. bubszi
pizza tészta gesztenyefa
Leveles mini pizza horvathnemagdi
Mini-pizza horvathnemagdi
Calabriai pizza bubszi
Sonkás, gombás pizza recept gonda_katalin
tepertős csiga drciccancs
Pizza-tészta, II. bubszi
Lapos kenyér serpenyőben sütve... nanoka72
Hamburger receptek
Sajtburger veronika74
x nagyuska
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Csirkeburger recept jamborlulu
Házi hamburger veronika74
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU