Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről)
A pincepörkölt (tulajdonképpen gulyás, pörkölt vagy bográcsgulyás) bográcsban az igazi, de szükség esetén persze a konyhában is elkészíthetjük.
A pincepörkölt lényege, hogy a présházaknál, pincéknél meglévő egyszerű körülményekre való tekintettel minden alapanyag és adalék, még a köret is, egy edényben, egyszerre készül el. Másrészt, tartalmas egytálételnek kell lennie, hogy a borozgatás után legyen, ami kicsit fölszívja az alkoholt. Szintén fontos, hogy a pincepörköltnek többféle húsból kell készülnie. Ha csak marhából készül, akkor az inkább gulyás, illetve pörkölt, de ha vegyes húsból készül, akkor pincepörkölt.
a bort elvileg csak a legvégén öntjük bele és le is vesszük a tűzről, nem szabad vele főzni mert savanyú lesz az egész .
Az igazi pincepörkölt szalonna alapon készül, sertéshúsból, (csülök, köröm, kevés belsőség - máj is! - ), zöld és csöves paprika, paradicsom, fokhagyma, egy szép szál tárkony, s ami a lényeg, legalább fél méter füstölt, múlt téli házikolbász! (Persze a fűszerek - só, (nehogy vegetát, az szörnyű gyalázat), őrölt paprika, bors, babér 1 levélke, őrölt kömény) A legfontosabb pedig hogy víz nem kerül bele, legfeljebb a végefelé a krumplival! Addig száraz vörösborral "itatjuk" apránként (a szakácsot is, de mérsékelten) s mustot is adunk hozzá egy pohárral (persze ha éppen van)! Igazán jó csak bográcsban készülhet !

PINCEPÖRKÖLT
hozzávalók:
2 súlyrész marhahús,
1 súlyrész disznócsülök,
1 súlyrész vöröshagyma,
2 súlyrész krumpli,
1-2-3 paradicsom és csöves paprika,
zsír, pirospaprika, só,
cseresznyepaprika,
(a súlyrész lehet 1 kg is, vagy 1/2 kg, stb.)

Elkészítés:A hagymát nagy kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd gyorsan beletesszük és elkeverjük a kockára vágott húsokat. Kevés vízzel felöntjük, és kislángon főzzük kb. 2 órát. Ha a hús már félpuha, a hasábokra vágott burgonyát, paradicsomot, csöves paprikát és a cseresznyepaprikát is beletesszük, sózzuk.
Finom puha, ropogós héjú félbarna kenyérrel és valami markáns ízű savanyúsággal (almapaprika, savanyú dinnye, ecetes uborka) nomeg jóféle sörrel tálaljuk

KLASSZIKUS PINCEPÖRKÖLT
hozzávalók
5 kg sertéslapocka, 20 dkg zsír, vagy olaj, 70 dkg vöröshagyma (apróra vágva), 1,2 kg tisztított burgonya (hasábokra vágva), 12-15 gerezd fokhagyma, 6 dkg házipaprika, 3 zöldpaprika, 3 paradicsom, só.

A bográcsban felhevítem a zsírt és aranysárgára pirítom rajta az apróra vágott hagymát. Most belekeverem a felkockázott húst. Pár perc múlva megózom, majd időnként kevergetve a keletkezett saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát. Innét kezdve mindig csak egy kevés vizet aláöntve kb. 25 percig párolom, majd hozzáteszem a krumplit. További 25 perc múlva belekarikázom a paprikát, a nyolcfelé vágott paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát.

SZÜRETI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók:
30 dkg marhaszegy, 30 dkg sertéslapocka vagy comb, egy kisebb füstölt csülök, 3 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, fél kg burgonya, 3 dl vörösbor, 4 kanál liszt, 1 tojás, 1 kanál zsír, 1 kanál vaj, só, bors, pirospaprika, köménymag és petrezselyemzöld szükséges.
Elkészítés:

Mielőtt a főzésnek nekilátunk, gondoljunk arra is, ha a csülök kissé száraz vagy éppen sós, előzőleg félig főzzük meg vízben és hagyjuk kihűlni. Ezt követően a húsát vagdossuk le, majd a közepes kockákra vágott marhahússal együtt pároljuk meg paprikás, hagymás zsírban. Lényeges, hogy közben kevés vizet is adagoljunk hozzá.
Amint puhulni kezd, adjuk hozzá a szintén felkockázott sertéshúst, a fokhagymát és a köménymagot, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk meg. Amint látjuk, hogy a húsok szinte teljesen puhára főttek, tegyük bele a felszeletelt burgonyát is, és a továbbiakban is rövid lében tartva, kevergetés nélkül pároljuk tovább addig, amíg a burgonya is megfő. Időközben készítsünk galuskatésztát a lisztből és a tojásból, főzzük ki sós vízben, majd forgassuk meg petrezselymes vajban. Ha ezzel is készen vagyunk, jöhet az utolsó lépés, amikor is a pörköltet felöntjük borral, felforraljuk végül beletesszük a galuskát. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

CSATATÉRI (TÁPIÓBICSKEI) PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók: 20 fő részére
5 kg burgonya
3 kg sertéslapocka
1 kg gomba (ha lehet erdei)
40 dkg húsos zsírszalonna
4 evőkanál só
2 evőkanál őrölt bors
2-3 dl sűrített paradicsomlé
1 evőkanál őrölt kömény
3 evőkanál darált paprika krém
4-5 babérlevél
10 dkg zeller
30 dkg petrezselyem
50 dkg sárgarépa
4-5 nagy fej vöröshagyma

Bográcsban zsírjára sütjük a szalonnát, ráöntjük a felaprított vöröshagymát.
2 perc elteltével hozzáadjuk a felkockázott húst és körbepirítjuk.
Ezután sózzuk, köménnyel, borssal, babérlevéllel és a paprika krémmel ízesítjük.
Lassú tűzön, lehetőleg saját levében főzzük. Ha elfőné a levét, száraz vörösbort öntünk alá.
20 perc elteltével hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, ráöntjük a paradicsomlevet.
A hús pirításától számított 40 perc múlva, beleöntjük a felkockázott burgonyát. Erősebb lángon 20 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a felaprított gombát is.
10 perc múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
Az elfőtt levet, most már vízzel pótoljuk. Lehetőleg kevés lével készítsük. Csípős zöldpaprikával, pikánssá tehetjük.
Friss házikenyérrel vagy sós pogácsával a legfinomabb!

VILLÁNYI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók (10 személy részére):
60 dkg marhalábszár
60 dkg darabolt sertésláb
60 dkg sertéslapocka
60 dkg kicsontozott sertéscsülök
40 dkg vöröshagyma
20 dkg sertészsír
30 dkg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
3 dkg fokhagyma
2 dkg édesnemes paprika
2 dkg erős paprika
2 kg burgonya
Ízlés szerint só
2 dl Villányi oportó

A villányi pincepörkölt elkészítésének illik megadni a módját: vasbográcsban, szabad tűz fölött főzzük!
Az apróra vágott vöröshagymát kis tűzön aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kétféle paprikát, az egyenletes kockára vágott marhalábszárat, majd kevés vízzel felengedjük. Miután sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük, a paprika és a paradicsom is belekerül a pörköltbe. Fél óra eltelte után beletesszük a darabolt sertéslábat, kevés víz hozzáadásával pároljuk tovább. Újabb fél óra múlva a csülök, valamint a sertéslapocka is bekerül a bográcsba, és egyenletes tűz fölött puhítjuk a húsokat. Főzés közben ne keverjük meg az ételt, elég, ha a bográcsot rázogatjuk! Amikor a húsok félig megpuhultak, a hasábra vágott burgonyát is hozzáadjuk, majd készre főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk össze a vörösborral!
A pincepörköltet tűzforrón, abban a bográcsban tálaljuk, amelyben főztük. Savanyúsággal még ízletesebbé, frissen szeletelt kenyérrel még laktatóbbá tehetjük ebédünket!
Villányi vörösborral kínáljuk vendégeinknek.

NÓTÁR MARY PINCEPÖRKÖLTJE
Hozzávalók:
1,5 kg marhacomb vagy marhafelsál 2x2 cm-es kockákra vágva, zsírtól megpucolva
2 sertéscsülök vagy sertéslábszár (körmök rajta hagyva, lábanként hosszában kettévágva)
20 dkg kenyérszalonna vagy olaj
1 nagy vagy 2 közepes vöröshagyma aprítva
4 közepes paradicsom negyedelve
1 nagy vagy 2 közepes étkezési paprika felcsíkozva
1 kanál fűszerpaprika
só és bors
1 lapos evőkanál majoránna
5 dl vörösbor
4 db kicsi vagy közepes burgonya felezve vagy negyedelve

Elkészítés:
A húst zsírjától megtisztítjuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, és zsírjára sütjük (helyette olajat is használhatunk), a felaprított hagymát rárakjuk és aranybarnára pirítjuk. Amikor a hagyma megpirult a tűzről félrehúzzuk, és pirospaprikával meghintjük, majd alaposan megkeverjük, hogy szép színe legyen. A húst ezután hozzáadjuk, elkeverjük, és a tűzre visszarakjuk. Kb. 2-3 percig főzzük a saját levében, addig, amíg a hús egy picit kifehéredik. Utána öntsük fel vörösborral úgy, hogy ellepje. Ajánlatos a szárazabb vörösborokat használni, mivel a hagymától eleve édeskésebb ízű lesz az étel. A húshoz ekkor hozzáadjuk a disznólábakat és fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. Fedő alatt körülbelül egy órát főzzük közepes vagy lassú tűzön, úgy, hogy ne rotyogjon. Később hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát is. Főzés közben időnként keverjük át az ételt, hogy ne égjen le a hús, illetve egyenletesen puhuljanak, főjenek a húsok. Amikor már körülbelül 1,5 órája főzzük az ételt, a burgonyát hozzáadjuk a fedőt pedig levesszük. Ha szükséges, folyamatosan ízesítsük az ételt. Miután a fedőt levettük sűrűbben keverjük meg, mivel így a hús könnyebben leég, odakap. Körülbelül még egy órán át főzzük, ha minden hús megfőtt, és a fűszerezni sem kell már, levehetjük a tűzről.

SVÁB PINCEPÖRKÖLT
Egy bográcsban 10 dkg felhevíttet zsíron egy fej finomra vágott vöröshagymát megpirítunk, majd hozzáadunk másfél kiló kockára vágott sertéscombot és fél kiló szintén kockára vágott kicsontozott bőrös sertéscsülköt is. Fűszerezzük egy teáskanál törött borssal, két evőkanál csípős paprikakrémmel, ízesítjük egy evőkanál sóval. Jól elkeverjük, majd hozzáadunk egy darab paradicsomot és egy darab tv paprikát. Felöntjük fél liter száraz vörösborral és egy liter vízzel. Másfél óra alatt puhára főzzük. Néha persze kevergessük meg. Főtt burgonyával, zöld salátával, savanyúságokkal, friss kenyérrel tálalva kínáljuk.

TUNKOLÓS PINCEPÖRKÖLT
hozzávalók 6 személyre
fél kg marha bélszin
fél kg sertés tarja, vagy dagadó
fél kg sertés velő
4 öklömnyi vöröshagyma
4-5 evőkanál zsír
20 dkgr füstölt nyers kolozsvári szalonna
8 gerezd fokhagyma
2-3 hegyes fűszerpaprika karikára vágva, ha erős, az a jó
3-4 db paradicsom apróra vágva, hogy később a héjja ne zavarjon
1 kávéskanál őrölt feketebors
3-4 kávéskanál szegedi, vagy kalocsai különleges pirospaprika

ELKÉSZÍTÉS
A hagymát jó apró kockákra vágjuk, hogy később krémessé főljön, majd a zsírban megdinszteljük az apróra vágott kolozsvári szalonnával és a szétnyomott, vagy nagyon apróra vágott fokhagymával és paradicsommal. Amikor már jól megpuhult, mehet bele a bors és a piros paprika. 1-2 perc állandó keverés után, amikor a pirospaprika feloldódott a zsírban, hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst és azonnal fölöntjük vízzel, hogy ellepje. Azért kell a marhahússal kezdeni,
mert annak majd kétszerannyi idő kell a megpuhuláshoz, mint a disznóhúsnak. Ügyeljünk arra, hogy az elfőtt levet mindig pótoljuk és gyakran kevergetjük, hogy oda ne kozmáljon az edény falára. Fél-háromnegyed óra múlva mehet bele az ugyancsak kockára vágott disznóhús, és ezt is addig főzzük, amíg megpuhul.
Ha már puha, akkor mehet bele a közepes darabokra vágott velő. Negyedóra húsz perc után ügyelve, hogy a lé mindig ellepje a húsokat, a pörkölt készen van és köret nélkül tálalható, kanállal fogyasztjuk.
Ehhez csak kenyeret fogyasztunk. Azért kell a bő lé, mert a szaftot a kenyérrel tunkoljuk. És azért kell azonnal felönteni vízzel a húst, hogy a pórusok nyitva maradjanak és az ízek kifőljenek a tunkolós lébe. Borozgatáshoz kiváló alap.

HEGYI RETTENETES PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók:
5 kg burgonya
20 dkg kolozsvári vagy angol szalonna
1 pár főző(lecsó)kolbász
3 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
3 db babérlevél
1 dl bor
őrölt fűszerpaprika
ízlés szerint:
őröltbors, só, majoranna, rettenetes(erőspaprika) chilipaprika( az őszi időszakban szoktunk bele szelni egy almát, amitől kicsit édeskés íze lesz)
Elkészítés:
A bográcsban üvegesre pároljuk a négyzet alakúra vágott hagymát, amikor a hagyma rotyog, hozzá tesszük a csíkokra vágott szalonnát. Majd jöhet a felkarikázott kolbi. Amikor úgy gondoljuk, hogy kész, jöhet bele a kockára aprított krumpli. Megpaprikázzuk, összekeverjük, fűszerezzük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy majdnem ellepje. Hadd rotyogjon. Mikor majdnem kész, mehet bele ízlés szerint egy kis gorombító erős őröltpaprika. Időközönkénti kóstolgatás alatt megállapítható, hogy mikor kész. Tanácsok:
Nem ajánlom a gáztűzhelyt. Sokkal jobb az íze, ha kint a szabadban, bográcsban készül. Én jó levesen szeretem, nem jó, ha olyan az állaga, mint a betoné.
Hordóból frissen vett bort ajánlom hozzá.
Az elkészítési idő függ az időjárástól, és a tüzifától.
Ezzel az étellel, biztos, hogy a hölgyek leveszik a férfiakat a lábukról, jó étvágyat kívánok

VÖRÖSBOROS PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók

2 kg bőrös sertéscsülök
35 dkg füstölt szalonna
1,5 kg burgonya
10 dkg sertészsír
1 kg vöröshagyma
50 dkg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
1 tubus csípős piros arany
1 tubus csemege gulyáskrém
5 dl minőségi, száraz vörösbor
köménymag
3-5 gr pirospaprika
1-2 gr majoránna
10 db babérlevél
kevés só
őrölt fekete bors
kakukkfű
rozmaring

Elkészítés 1 A kockára vágott szalonnát a zsíron üvegesre pirítjuk, beletesszük a felaprított vöröshagymát, és azt is üvegesre pirítjuk. Majd beletesszük a felkockázott bőrös sertés csánkot és addig rotyogtatjuk, amíg a hús levet ereszt és egy kicsit odapirran (mivel ez egy pöri). Ezután beletesszük a felkarikázott zöldpaprikát és a fűszerek háromnegyedét és felöntjük vörösborral. Mikor már majdnem megpuhult a hús, beletesszük a felkockázott (én szeletekre szoktam vágni, 4-be) burgonyát és a paradicsomot, az egészet készre főzzük. Ha időközben elfől a leve, vörösborral lehet pótolni (vagy vízzel). Kóstolás, utófűszerezés ízlés szerint. Friss kenyérrel és vágott savanyúsággal tálaljuk.

PINCEPÖRKÖLT VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók:
2 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olaj,
80 dkg marhalábszár,
1-2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
2 dl vörösbor,
1 kg burgonya,
pirospaprika, köménymag, só.

Elkészítése: A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst be-ledobjuk. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik. A felaprított paprikát és paradicsomot is beletesszük, és lassú tűznél, néha egy kevés vizet és a bort aláöntve, puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész, a meghámozott, cikkekre vagy kockákra vágott burgonyát is beleszórjuk, és együtt megpuhítjuk. Karikákra vágott erős paprikával, paradicsommal díszítve tálaljuk.

CSÜLKÖS PINCEPÖRKÖLT KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: egy nagyobb csülök, 2 nagy fej hagyma, 2 ek pritaminpaprika, 1-2 dl paradicsomlé, 1 ek házi pörköltkrém, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt köménymag, só, 2-3 tk pirospaprika, fél kg krumpli

Elkészítése: A csülök bőrét levágom, apró kockákra darabolom, serpenyőben kiolvasztom. A darabokat kiszedem, a csülökzsírban a durvára vágott hagymát ledinsztelem. A fokhagymát felkarikázom. A fűszereket a fokhagyma kivételével rádobom a dinsztelt hagymára, Összekeverem, és belerakom a kis kockákra vágott csülökhúst. Kifehéredésig dinsztelem, felöntöm kevés vízzel, ekkor dobom bele a fokhagymát.
A vizet időnként pótolva, majdnem puhára főzöm. Közben megtisztítom a krumplit, és hasábokra vágom. Kevés vízzel, vagy vörösborral felengedem, majd belerakom a krumplit és készre főzöm. Fontos, hogy a szaftja jó sűrű legyen! Bármilyen savanyúság jó hozzá.

HAJÓSI PINCEPÖRKÖLT CSÜLÖKKEL
Hozzávalók: 1,5 kg sertéscsülök, sertésnyelv, köröm, szív, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma, 20 dkg sertészsír, 40 dkg üveges lecsó, 2 dkg őrölt édesnemes paprika, 2 kg burgonya, 3 dl Hajósi Cabernet, ízlés szerint só, bors, vegeta, babérlevél

Elkészítése: A zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéscsülköt, nyelvet, körmöt, szívet, és lassú tűz fölött megpároljuk. Beletesszük a sót, a borsot, a vegetát, a babérlevelet, a lecsót, majd összekeverjük. Ezután felengedjük a 3 dl vörösborral, és annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje. Ízesítjük az őrölt paprikával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. A hajósi pincepörköltet tűzforrón tálaljuk. Savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tálaljuk!

HEGYHÁTI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók kb. 20 személyre: 4 kg lapocka, 2 kg oldalas, 2 db köröm, 3 db bőrös csülök, 5 nagy fej hagyma (felkarikázva), 5-6 db nagy, vastaghúsú paprika (durván szelve), 3 db csípős paprika, 1 üveg Édes Anna, 5 dkg egész bors, 5 dkg fehér bors, babérlevél, majoránna, só, 4 evőkanál pirospaprika

Elkészítése: Zsírral kikenjük a bográcsot. A körmöt és a csülköt az aljára tesszük. A húsokat apróra vágjuk, egy részét rátesszük. Ezután minden zöldségből és fűszerből teszünk egy réteget. Így rétegezzük tovább: egyszer hús, aztán zöldség, fűszer, só, a tetejére pirospaprika kerüljön. Nem szabad keverni, csak a bográcsot mozgatni. Lehetőleg egyenes aljú, nem domború bográcsban kell készíteni.

HETYEI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg disznócsülök, 1 kg vöröshagyma, 0, 75 dkg zsír, 4 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanálnyi csípős paprika, só, 2 kg krumpli

Elkészítése: A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül; csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

LÁTÓHEGYI PINCEPÖRKÖLT
Elkészítése: Fél kiló zsíron húsz deka füstölt szalonnát olvasztunk, majd öt fej vöröshagymát aranysárgára dinsztelünk. Öt kiló marhalábszárat felkockázunk, s hozzátesszük a dinsztelt hagymához és szalonnához. Mindezt felöntjük vízzel - úgy, hogy ellepje. Különböző fűszerekkel ízesítjük; használjunk tört borsot, egész köményt, koriandert, babérlevelet, őrölt pirospaprikát, zúzott fokhagymát. Öntsünk hozzá 1,5 deci vörösbort is. Amikor az étel elkészül, tegyünk bele velőkockákat, s még tíz percig forraljuk. Testes vörösbor illik hozzá; kékfrankos vagy cabernet sauvignon.

LÖSZPINCESORI MARHAPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN
Hozzávalók: 2 kg marhahús, a pácolásához borókabogyó, őrölt babérlevél, egész fekete bors, ecet. 5 dkg szárított vargánya, 30 dkg sertésvelő, 20 dkg mangalica zsír, 2 fej vöröshagyma, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál csípős paprikakrém, só, bors, 5 dkg füstölt mangalica szalonna, 4 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 dl vörösbor
A nokedlihez: 50 dkg liszt, 3 tojás, só, 1 csokor apróra vágott kapor

Elkészítése: A főzés előtt egy nappal a kockákra vágott marhahúst a fűszerekkel bepácoljuk, ecetes vízzel felöntjük, és ebben állni hagyjuk, hogy másnapra jól átpuhuljon.
A szalonnát kockákra vágjuk, és a zsírban 1 teáskanál sóval megszórva kisütjük. A hagymát is apróra szeleteljük, és a szalonnás zsírban üvegesre pároljuk. Kicsit félretesszük hűlni, majd elkeverjük benne az őrölt paprikát, és beleöntjük a felkockázott marhahúst. 5-10 percnyi pörkölés után hozzáadjuk a karikákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, összesütjük, majd felöntjük fél liter vízzel. Zúzott fokhagymával, őrölt fekete borssal, sóval, paprikakrémmel, és mustárral ízesítjük a szaftját. Kicsit pároljuk, majd beledobjuk a vargányát.
Amikor már majdnem megpuhult a hús, 1 dl vörösborral nyakon öntjük, és belekeverjük a sertésvelőt. Együtt készre főzzük.
Közben a hozzávalókból a szükséges mennyiségű víz hozzáadásával nokedli tésztát keverünk, amit forró, sós vízben kifőzünk, és az elkészült pörkölt mellé kínálunk.

MÁTRA-VIDÉKI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók: 40 dkg marhalábszár, 2 db sertésköröm, 30 dkg bőrős sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom (télen lecsó), 2-3 dl száraz vörösbor, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt majoránna, őrölt kakukkfű

Elkészítése: A marhahúst megmossuk, lecsöpögtetjük, és kockákra vágjuk. A sertéskörmöket alaposan megtisztítjuk - ha van rá lehetőségünk, gázon pörzsöljük meg - megmossuk, és négyfelé vágjuk. A bőrös húst megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és szintén kockákra vágjuk. A zsiradékon megfuttatjuk a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, majd félrehúzva a tűzről meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt körmöket, a bőrös húst és a marhahúst, s jól átkeverjük. Ráöntjük a bort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a húsokat majdnem puhára főzzük. Főzés közben az elfőtt levet borral vagy vízzel pótoljuk. Közben a szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, és a pörcöt a zsírból kiszedjük. A visszamaradó zsiradékon megpároljuk a megmosott és felszeletelt paradicsomot, szeletelt paprikát és ízesítjük sóval, majoránnával, kakukkfűvel, és felfőzzük. Ezután a húshoz adjuk, beletesszük a pörcöt, s így az egészet készre főzzük.
Tálalása: A pörköltet melegen, sós vízben főtt burgonyával vagy galuskával, és házi savanyúsággal kínáljuk.

PINCEGULYÁS SZEKSZÁRDRÓL
Hozzávalók 10-15 személyre: 60 dkg füstölt csemege szalonna, 80 dkg húsos szalonna (Kolozsvári a legjobb, de megteszi a császár szalonna is, akár nyersen, akár előfőzve), 1,5 kg vöröshagyma, 50 dkg szép, friss sárgarépa, 70 dkg petrezselyemgyökér (a pasztinák nem jó!). 1 kg zöldpaprika, 0,5 kg érett paradicsom, 2 kg szép, egészséges krumpli, 20 dkg különleges (“Csemege") minőségű őrölt pirospaprika, 5-6 kg marha lábszár (esetleg lapocka) 2-3 cm-es (kis) kockára vágva, 3-4 evőkanál magyar mustár, 8-10 babérlevél (nem tévedés, ebbe sok kell!). 1-1 csomag őrölt köménymag, szárított tárkony, kakukkfű, lestyán, kurkuma, chili és egy kevés szerecsendió, amit majd belefaragunk a legvégén, 2 csomó zellerzöld, 5-6 csomó petrezselyemzöld, 4-5 dl száraz, kiváló minőségű vörösbor.
A szekszárdi bor a legjobb ehhez!

Elkészítése: Először is a marhalábszárat megtisztítjuk a hártyáktól, bőnyéktől, faggyútól, csak a szín tiszta húst használjuk fel. A megszokottnál kisebb kockákra (2-3 cm) daraboljuk fel a húst, hogy jobban kiadja az ízét, levét. Darabolás után már nem szabad mosni, hogy ne legyen vizes. Lehetőleg csak a végén sózzuk, ha kell, de általában a szalonna elég sós, és nem szükséges külön is megsózni. A füstölt szalonnát apró kockákra felvágjuk, és odatesszük mérsékelt tűzön sülni. Felvágjuk a húsos szalonnát vékony csíkokra, és amikor már jól sül a zsír, hozzátesszük, és együtt sütjük tovább. Amikor már kezd pirulni a húsos rész, akkor hozzáöntjük a megtisztított és felaprított vöröshagymát. Jól megpirítjuk, vigyázva, hogy sehol ne égjen meg. Ekkor tesszük hozzá a megtisztított, megmosott és vékony karikára vágott sárgarépát és gyökeret. Az egészet tovább sütjük, pároljuk, kicsit pirítjuk. Ne ijedjünk meg, hogy látszólag minden zsírban úszik, de ennek az ételnek éppen az a lényege, a zsírban párolódás.
Amikor már a zöldség is jól átpárolódott, rátesszük az apró csíkokra vágott zöldpaprikát, majd néhány átforgatás után a felkockázott paradicsomot. (A paradicsom héját le is húzhatjuk, ha zavar bennünket a belefőzött héj.) Most rátesszük az őrölt paprikát, egyenletesen közé szórva, és jól összekeverjük, közben a legerősebbre vesszük a tüzet, hogy hirtelen átsüljön, de azért ne égjen oda! Azonnal rátesszük a húst, és összekeverjük alaposan. Ekkorra már erős tűzre van szükségünk, hogy a hő egy kissé összekapja a hús külső rostjait. Addig kell kavargatni, dédelgetni, amíg 2-3 centi lé keletkezik a szilárd részek fölött, és jól fő az egész tömeg. Ekkor a tüzet lecsendesítjük, még egyszer jól összekavarjuk, és lefedve kb. 3 óra hosszan a saját levében pároljuk. Nem szabad hozzá önteni semmit, sem vizet, sem bort. Időnként megkavarjuk, hogy le ne égjen.
Amikor már majdnem megpuhult, akkor elkezdjük befűszerezni. Beletesszük a mustárt, a babérlevelet, majd egyenletesen megszórjuk ízlés szerinti mennyiségben, szárított tárkonnyal, őrölt köménnyel, szárított lestyán levéllel, és elég sok kakukkfűvel. Most jönnek azok a fűszerek, amelyek már a modern konyha vagy inkább kereskedelem eredményei: bőven teszünk bele kurkumát (indiai őrölt sáfrány), egy kevés chili paprikát (jó az afrikai Sambal paszta is), curry port. Összekeverjük a fűszerekkel, és pár perc múlva hozzáöntjük a meghámozott és nagyobb kockára felvágott burgonyát, a kb. két liter vízzel együtt, amiben addig állt. Ezzel is óvatosan összevegyítjük, és kicsit erősebb tűzzel főzzük, amíg nem kezd el forrni, akkor ismét takarékra állítjuk a lángot. Nagyon apróra összevágjuk a tisztára mosott, nedves 2 csomó zellerzöldet, és az 5-6 csomó petrezselyemzöldet. A lényeg, hogy látszólag aránytalanul sok kell ezekből a zöldekből, és minél frissebbek, annál jobb. Kis engedményt tehetünk télen, és lefagyasztott zöldből is tehetünk hozzá, bár nem lesz olyan finom. Néhányszor óvatosan megkeverjük, hogy mindenüvé jusson a zöldből is.
Ha megfőtt a krumpli, akkor lassan, egyenletesen szétosztva hozzáöntünk 4 dl nagyon jó minőségű vörösbort, és ezzel is óvatosan átkeverjük, pár percig még főzzük, majd lefedve 10-15 percig pihenni hagyjuk.
Tálaláskor a tetejére enyhén csípős zöldpaprika karikákat teszünk. Sok puha, fehér kenyeret adunk hozzá, és lehetőleg száraz szekszárdi vöröset kínálunk mellé.

PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók: 1 kg marha lábszár, 2 nagy vöröshagyma, só, 4-5 csöves paprika, 1 kg krumpli

Elkészítése: A marhalábszárt nagyobb kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk. A lábast kikenjük vékonyan zsírral, beleszórjuk a hagymát, rá a húst, megsózzuk és felöntjük fél liter vízzel. Rátesszük a csöves paprikát, és lassan félpuhára főzzük. Ekkor tesszük rá a négybe vágott krumplikat, együtt puhára főzzük.

PINCEPÖRKÖLT CSÜLÖKBŐL
Hozzávalók: 80 dkg sertéscsülök, 0,5 dl olaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 kg burgonya, 2 dl vörösbor, pirospaprika, só

Elkészítése: A kockára vágott csülökhúst az olajban pirított vöröshagymára tesszük. Átpirítjuk, zúzott fokhagymát teszünk hozzá és megszórjuk pirospaprikával. Kevés vízzel felengedjük, megsózzuk. Amikor a hús puhulni kezd, zöldpaprika és paradicsom szeleteket teszünk bele és felöntjük vörösborral. Végül a burgonyát is hozzáadva készre főzzük.

PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA
Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg diszn6csülök, I kg vöröshagyma, 0,75 dkg zsír, 4 evőkanálnyi pirospaprika, 2 evőkanál csípős paprika, só, 2 kg krumpli

Elkészítése: A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül; csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. A finom laktató étket “folyékony csókkal" (Kissomlyói borral) öblíthetjük.

PINCEPÖRKÖLT, FRANCISKA KEDVENCE
Hozzávalók: 2 súlyrész marhahús, 1 súlyrész disznócsülök, 1 súlyrész vöröshagyma, 1-2-3 paradicsom és csöves paprika, zsír, pirospaprika, só, cseresznyepaprika, 2 súlyrész krumpli (a súlyrész lehet 1 kg is, vagy 1/2 kg, stb.)

Elkészítése: A hagymát nagy kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd gyorsan beletesszük és elkeverjük a kockára vágott húsokat. Kevés vízzel felöntjük, és kis lángon főzzük kb. 2 órát. Ha a hús már félpuha, a hasábokra vágott burgonyát, paradicsomot, csöves paprikát és a cseresznyepaprikát is beletesszük, sózzuk.
Finom puha, ropogós héjú félbarna kenyérrel és valami markáns ízű savanyúsággal (almapaprika, savanyú dinnye, ecetes uborka) no meg jóféle sörrel tálaljuk.

PINCEPÖRKÖLT GOMBÁVAL
Hozzávalók: 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg csirkemáj, 20 dkg marhalábszár, 15 dkg füstölt csülök, 30 dkg vöröshagyma, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, só, 1 dl olaj, 15 dkg paradicsom, 10 dkg paprika, 10 dkg csiperkegomba, 6 dkg vargányagomba, 3 dl vörösbor, 50 dkg kézi tarhonya

Elkészítése: A húst kockára vágjuk. Olajban lepirítjuk a felkockázott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. A húsokat puhulási idejétől függően rakjuk hozzá. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot és paprikát is. Pirospaprikával ízesítjük, a vörösbort is hozzáadjuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a szeletelt gombákat. Végül a tarhonyával készre főzzük.

PINCEPÖRKÖLT MAGGI MÓDRA
Hozzávalók: 4 db Maggi Pörköltszaft-kocka, 1 db füstölt hús kocka, 40 dkg marhalapocka, 40 dkg sertéslapocka, 80 dkg burgonya, 5 dkg zsír vagy 0,5 dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl száraz vörösbor

A húsokat közepes kockára vágjuk, a zsiradékon megpirítjuk, felengedjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a Maggi pörköltszaft és füstölt hús kockákat, a felaprított fokhagymát, és megpároljuk. A felkockázott burgonyát, paprikákat és paradicsomot, a majdnem kész pörköltbe tesszük, beleöntjük a vörösbort és annyi vizet, hogy ellepje, aztán készre főzzük. Rakhatunk bele erős zöldpaprikát is.

PINCEPÖRKÖLT MARHAHÚSBÓL 01.
Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg marhahús, 60 dkg burgonya, 2-2 paradicsom és paprika, köménymag, pirospaprika, só, majoránna, meg ki milyen fűszert szeret a pörköltben

Elkészítése: A szalonnát kiolvasztjuk, ebben a zsírban a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot, megszórjuk pirospaprikával, majoránnával és beletesszük a kockára vágott húst. Hirtelen megkapatjuk (pörköljük), felengedjük húsleves kockából készült alap lével, hogy a húst ellepje, meglocsoljuk egy kis vörös borral. Megsózzuk, fedő alatt megpároljuk. Ha a hús félig puha, beletesszük a paprikát és paradicsomot, a feldarabolt burgonyát.
Letakarva készre pároljuk. Az elfövő lét vörös borral egészítjük ki. Köret nélkül friss puha kenyérrel tálaljuk.

PINCEPÖRKÖLT MARHAHÚSBÓL 02.
Elkészítése: Szép, érett marhahúst veszünk, apróra vágunk 2 vöröshagymát, és fedő alatt megpirítjuk. Ha már szép sárga, 2 gerezd tört fokhagymát hozzáadunk, de pár pillanat múlva a kockára vágott húst is beleforgatjuk. Élénk tűzön fehéredésig sütjük, majd pirospaprikával megszórjuk. Annyi testes vörösbort öntünk hozzá, hogy ellepje és sóval, törött borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük. Lehet kevés szerecsendióval, őrölt fahéjjel ízesíthetjük. Adhatunk hozzá egy-egy szem paradicsomot, meg zöldpaprikát. Fedő alatt kis lángon pároljuk.

PINCEPÖRKÖLT MARHAHÚSBÓL 03.
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a pusztapörkölt, (Ez abban különbözik a marhapörkölttől, hogy 50 perc múlva kivesszük a sütőből, rátesszük a cikkekre vágott burgonyát, kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, elkeverjük, majd újból befedve további 30 percre a sütőbe tesszük. Tálaláskor paradicsom- és paprikaszeletekkel, vágott petrezselyemzölddel díszítjük.) azzal a különbséggel, hogy a víz helyett felöntéséhez, félszáraz vörösbort használunk, és kevés cseresznyepaprikát morzsolunk bele.

PINCEPÖRKÖLT MARHALÁBSZÁRBÓL
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 20 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 80 dkg burgonya, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 dl száraz vörösbor, köménymag, paprika, só.

Elkészítése: A húst kockára vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és köménymagot. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és fedővel letakarva főzzük. Ne öntsünk alá vizet, mert a hús enged magából annyit, hogy saját levében párolódhasson. Csak akkor öntsünk hozzá némi vizet, ha már zsírjára pirult. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a cikkekre vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot és felöntjük a vörösborral. Fedő alatt teljes puhulásig főzzük. Mindenféle salátával kínálhatjuk.

PINCEPÖRKÖLT VILLÁNYI MÓDRA 01.
Hozzávalók: 30 dkg kicsontozott csülökhús, 30 dkg marhalábszár, 30 dkg sertésláb, 30 dkg sertéslapocka, 10 dkg zsír, 10 kg burgonya, 25 dkg vöröshagyma, 15 g fokhagyma, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 2 dkg fűszerpaprika, 15 g csípős fűszerpaprika, 40 g só, 2 dl száraz vörösbor

Elkészítése: Az anyagokat előkészítjük. A húsokat megmossuk, kockára daraboljuk, és külön-külön félretesszük. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és hideg vízbe tesszük a felhasználásig. A zsírt bográcsban felolvasztjuk, aztán hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és megfonnyasztjuk. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a fokhagymát, hozzáadjuk a marhalábszárt, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, aztán a bográcsot a tűz fölé visszahelyezve, lassú tűzön a húst félpuhára pároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt sertéslábat, együtt tovább pároljuk kb. fél órán át. Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Fél óra múlva hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst és lapockát.
Amikor valamennyi hús majdnem puha, a bográcsba tesszük a cikkekre vágott burgonyát, ha szükséges, utánízesítjük, és összeforralva, az anyagokat készre főzzük a hozzáöntött vörösborral. (A bográcsban levő anyagokat nem szabad megkeverni, csak a bogrács rázogatásával megmozgatni!)

PINCEPÖRKÖLT VILLÁNYI MÓDRA 02.
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 60 dkg darabolt sertésláb, 60 dkg sertéslapocka, 60 dkg kicsontozott sertéscsülök, 40 dkg vöröshagyma, 20 dkg sertészsír, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 3 dkg fokhagyma, 2 dkg édesnemes paprika, 2 dkg erős paprika, 2 kg burgonya, Ízlés szerint só, 2 dl Villányi oportó

Elkészítése: szabad tűz fölött, bográcsban főzzük! Az apróra vágott vöröshagymát kis tűzön aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kétféle paprikát, az egyenletes kockára vágott marhalábszárat, majd kevés vízzel felengedjük. Miután sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük, a paprika és a paradicsom is belekerül a pörköltbe. Fél óra eltelte után beletesszük a darabolt sertéslábat, kevés víz hozzáadásával pároljuk tovább. Újabb fél óra múlva a csülök, valamint a sertéslapocka is bekerül a bográcsba, és egyenletes tűz fölött puhítjuk a húsokat. Főzés közben ne keverjük meg az ételt, elég, ha a bográcsot rázogatjuk! Amikor a húsok félig megpuhultak, a hasábra vágott burgonyát is hozzáadjuk, majd készre főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk össze a vörösborral!
A pincepörköltet tűzforrón, abban a bográcsban tálaljuk, amelyben főztük. Savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk.

PINCEPÖRKÖLT VADNYÚLBÓL
Hozzávalók 6-7 személyre: 1 vadnyúl, kb. két és fél kg tisztított, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 tojásnyi zsír, 1 evőkanál színes paprika, 2 cseresznyepaprika, 2 dl bor, só, 7 8 közepes nagyságú burgonya

Elkészítése: A tisztított nyulat feldaraboljuk. Többször váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A zsírt a cserépbográcsba tesszük. Nem hevítjük fel. Rátesszük a vöröshagymát, a lecsepegtetett húst, megsózzuk, ráhintjük a Színes paprikát, annyi vizet öntünk rá, ami a húst ellepi. A bográcsot lezárjuk, és gyenge tűzre főni tesszük. Időközben többször megkeverjük. Ha a levét elfőtte, hozzátesszük a zúzott fokhagymát. Ráöntjük a bor felét, beletesszük a cseresznyepaprikát, lefedjük, és tovább pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, hozzátesszük a megtisztított és négybe vágott burgonyát, és felöntjük annyi meleg vízzel, ami éppen csak ellepi. A fedőt visszatesszük, és a pörköltet készre főzzük. Ha nem elég sós, a burgonyát kicsit sózzuk meg. A cseresznyepaprika-mennyiséget növelhetjük vagy csökkenthetjük, de akkor igazi, ha egy kicsit csípős az ételünk. Tálalás előtt a maradék borral locsoljuk meg. Forrón, kenyérrel fogyasztjuk.

PINCEPÖRKÖLT VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya

Elkészítése: A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik. A felaprított paprikát és paradicsomot is beletesszük, és lassú tűznél, néha egy kevés vizet és a bort aláöntve, puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész, a meghámozott, cikkekre vagy kockákra vágott burgonyát is beleszórjuk, és együtt megpuhítjuk. Karikákra vágott erős paprikával, paradicsommal díszítve tálaljuk.

PINCESZERES NYÚLPAPRIKÁS, PIRÍTOTT NYÚLMÁJGOMBÓCCAL
Ecsenyi recept
Hozzávalók 4 személyre: 1 db 2 kg-os nyúl, 20 dkg zsír, kalocsai őrölt piros paprika, 5 fej vöröshagyma, fokhagyma, 1/2 kg lecsópaprika, 2-3 db paradicsom, 1 db csípős piros arany, őrölt kömény, babérlevél, fehérbors, bazsalikom, mustár, podravka delikát (a só helyett) ízlés szerint, 0,7 dl kékfrankos

Elkészítése: A nyulat feldaraboljuk, a máját félretesszük. Lecsós alapot készítünk az őrölt pirospaprika és piros arany hozzá adásával. Ebben forgassuk meg a nyulat majd a borral öntsük fel az alapot, úgy hogy ellepje a nyulat. Paradicsom szósszal sűrűsítsük be az ételt, majd engedjük rövid lére. Az ételt ne keverjük meg csak a bográcsot forgassuk.
A pirított nyúlmájgombóc elkészítése:
A nyúl máját kevés olajon, vöröshagymával, zúzott fokhagymával, köménnyel megpirítjuk. és 3 doboz marha májkrémet adunk hozzá. Fél liter zsemlemorzsához tojást, zeller zöldjét, piros húsos paprikát apróra vágva és őrölt köményt majd podravka delikátot adunk. Ezeket összedolgozzuk, és szabálytalan gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízben-borban kifőzzük.

PUSZTAPÖRKÖLT, MÁS NÉVEN PINCEPÖRKÖLT
Elkészítése: Ugyanúgy készítjük, mint a marhapörköltet, azzal a kiegészítéssel, hogy amikor a hús majdnem puha, cikkekre vágott burgonyát teszünk bele. A burgonyával együtt adjuk hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomot. Úgy tálaljuk, mint a marhapörköltet, természetesen köretet nem adunk hozzá.

VADDISZNÓ-PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók: 1 kg vaddisznóhús, 4 fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor (Kecskemét - Szikrai kékfrankos), 10 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál só, 1 csipetnyi tört köménymag, 1 paradicsom

Elkészítése: Az apróra vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és rátesszük a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Néhány percig kevergetve pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, köménymagot és a sót. Azonnal ráöntünk egy evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve beletesszük a megmosott, leszárított és kis kockákra vágott húst. Erős lángon kevergetve a húst fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint az összezúzott fokhagymát. 1 pohárnyi vizet és a bort aláöntjük, és puhára pároljuk. Csak rövid, de sűrű lének szabad alatta maradni. Mielőtt egészen elkészülne, beletesszük a megmosott és karikára vágott, lehéjazott paradicsomot is, és készre pároljuk.
Tarhonya a hozzáillő köret.

AVASI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéstarja, 60 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, pirospaprika, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 3 dl fehér bor, de nem édes, egy kevés víz

Elkészítése: A tarját bepácoljuk: a húst felkockázzuk, besózzuk, beborsozzuk, apróra vágott fokhagymával megszórjuk, ráöntjük a bort, majd annyi vizet öntünk még hozzá, hogy a húst teljesen ellepje. 1 napra hűtőbe tesszük.
Majd másnap, a vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk egy kis fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a szintén kockákra vágott burgonyát, s végül felöntjük vízzel. Mikor már egy kicsit megfőtt a burgonya, hozzáöntjük a húst az összes levével együtt, ha kell, fűszerezzük vagy öntsünk hozzá még bort. (ez már ízlés dolga)

BÁNOMHEGYI PINCEPÖRKÖLT
Acsai recept
Hozzávalók: 2 kiló sertés- vagy vadhús, 3 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, fél liter vörösbor, 3 deci víz, 2 deci paradicsomlé, 1 evőkanál őrölt bors és delikát, 1 babérlevél, 8 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál zsír, só ízlés szerint

Elkészítése: A húst apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát hosszúkásra szeleteljük, majd a zsíron aranysárgára dinszteljük. Ezután a pirospaprikát, a vizet, a paradicsomlevet, a borsot, a fokhagymát, a cukrot, a babérlevelet, a vörösbor felét vegyítve felforraljuk. Hozzáadjuk a húst, majd lassú tűzön egy órát főzzük, közben az elfőtt levet vörösborral pótoljuk.

CSOPAKI PINCEPÖRKÖLT 01.
Elkészítése: Apró kockákra vágott 1,5 kiló marhalábszárat zsíron pirított, szeletelt vöröshagymával összepárolok, sózom, paprikázom, borsozom, adok hozzá köményt, zúzott fokhagymát. Többször zsírjára pirítom, ha muszáj, csak akkor kapjon kevés vizet. Ha a hús puhul, hozzáadok 30 dkg lecsót és felöntöm 2 dl csopaki rizlinggel. Ha felforrt beleteszek 40 dkg sertésvelőt is. Készre főzöm.
Rövid lére sütjük, hogy csak sűrű mártás legyen alatta. Vastagra szelt kenyérrel esszük.

CSOPAKI PINCEPÖRKÖLT 02.
Hozzávalók: 600 g marhalábszár, 160 g sertésvelő, 80 g zsír, 150 g vöröshagyma, 10gfokhagyma, 80glecsókonzerv, 0,1 l csopaki rizling,* ízlés szerint fűszerpaprika, köménymag, só.

Elkészítése: Az apró kockára vágott marhalábszárat zsíron pirított, szeletelt vöröshagymával pároljuk, sózva, fűszerpaprikával, fokhagymával, köménymaggal, borssal fűszerezve. Többször zsírjára pirítjuk, mikor a hús puhul, hozzáadjuk a lecsót, csopaki borral felengedjük, felforraljuk. Végül belefőzzük a tisztított sertésvelőt. Tűzforrón tálaljuk.

SZLAVÓNIAI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók 4 - 6 SZEMÉLYRE
1 nagy fej hagyma
0,5 dl olaj
1 ek. őrölt pirospaprika
40 dkg sertéscomb
20 dkg borjúhús
20 dkg marhahús
1 babérlevél
1 pepperoni (v. csípős zöldpaprika)
2 dl passzírozott paradicsom (v. 100%-os paradicsomlé)
2 gerezd fokhagyma
1 ek. Vegeta
30 dkg burgonya
1 tk. étkezési keményítő
0,5 dl bor

Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. Serpenyőben, forró olajon kevergetve megfuttatjuk, a tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával majd 1 deci forró vízzel összekeverjük.
A megmosott húsokat felkockázzuk, a babérlevéllel, a pepperonival, a passzírozott paradicsommal, a zúzott fokhagymával és a Vegetával együtt a paprikás hagymához adjuk. Összekeverjük és annyi forró vízzel öntjük fel, amennyi ellepi.
Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, és még kb. 15 percig főzzük.
A keményítőt a borral simára keverjük, és kevergetve a pörkölthöz adjuk. Egyet forralunk rajta.
Tálalás
Házi savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk.
Tanács
A húsok valamelyikét pulykahússal helyettesíthetjük.

EGRI PINCEPÖRKÖLT
hozzávalók:
80 dkg őzcomb
3 fej hagyma
1 fej fokhagyma
4-5 db sárgarépa
1 kg burgonya
30 dkg csiperke, vagy laskagomba
10 dkg libazsír
2 ek pirospaprika
1-1 tk kakukkfű, rozmaring, boróka bogyó, szegfűbors
1 db szerecsendióvirág
2 dl száraz vörösbor
só, bors

A felhevített libazsíron üvegesre pároljuk a felszabdalt hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst és az egészet a zsírjára pirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a pirospaprika és a fokhagyma felét zúzva, sózzuk, borsozzuk, majd felöntve annyi vízzel amennyi éppen ellepi, fedő alatt (1,5-2 óra alatt) csaknem készre pároljuk. Ekkor adjuk hozzá előbb a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, majd valamivel később a burgonyát, végül pedig a maradék zúzott fokhagymát és a rusztikus darabokra vágott gombát.
Juhász Pince - Egri CuvéeUtóbbi két hozzávaló mellett ejtsük meg a sózást, fűszerezést is, és legvégül adjuk hozzá a vörösbort, melynek palackból fennmaradó részét addigra már jó eséllyel amúgy is elfogyasztottuk. Ha a burgonya megpuhult, a puha kenyérrel már asztalra is adhatjuk.

ÍR PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók:
70 dkg gulyásnak való marhahús
2 fej nagyobb vörös hagyma
1 tenyeres fakanálnyi sertészsír
1 db zöldpaprika
2 db 10-12 cm körüli sárgarépa
6 szem kisebb burgonya, vagy ahogy Steiermarkban nevezik, földi alma, vagy ahogy Luca nevezte még régebben, pumpli
só, bors, piros paprika
1 dl vörös, vagy rosé bor
2 dl víz, de csak szükség szerint

Fogtam a két fej hagymát, és kockára vágtam. Nem bíbelődtem azzal, hogy nagyon apróra sikerüljön, mert két és fél órán át fog főni, ezalatt pedig szétfő majd és vastag szaft lesz belőle. Ezt a nagyjából két maréknyi hagymát üvegesre dinszteltem a zsírban. Beledobáltam a meghámozott, felkockázott sárgarépákat is. Mivel elég szeleburdi tudok lenni, meg mert Pannira is figyelnem kellett, aki épp a reggelijét majszolta az antilop etetőszékében, hát nem ekkor tettem bele a jó nagy evőkanálnyi pirospaprikát, hanem csak a húskockák lepirítása után. Így is félrehúztam, mert vigyázni kell, nehogy leégjen a paprika, különben megkeseredik. Ekkor megsóztam és visszavettem hatosról kettesre a hőfokszabályzót. A sótól a hús is levet enged, de nem eleget, ezért ekkor öntöttem hozzá a bort. Rosét, amit Siklósról hoztunk. Gábor egyik legjobb bora tavalyról. Löttyintettem egyet, ami persze nem elég szakszerű meghatározás, de látva az üvegben maradtról, nagyjából egy deci lehetett. Jól visszadugóztam és betettem a frigóba, hogy estére lehűljön, és kísérje majd az ételt.
Fedő alatt főztem egy jó órát, néha persze ránéztem és megrázogattam a lábost, nehogy leégjen az egyre sűrűsödő szaftjával. Belekockáztam egy zöldpaprikát, ami a főzés hátralévő ideje alatt majd szétfő. Hagytam is pár karikát, ami majd díszíti tálaláskor. További fél óra múlva úgy ítéltem, hogy hozzáadok egy kis vizet, mert még nincs készen, és így elfő a szaftja, amit nem engedhetek. Panni nagyokat szippantott az illatokból. Nagyon jó hatásfokkal dolgozik a szagelszívónk, de azért az ölembe felkéredzkedve a fazék fölé hajolva belebódul még az olyan kis ínyenc is, mint ő. Mielőtt belevágtunk volna a várakozással teli utolsó fél órába, hozzáadtam a közösen meghámozott és vaskos hasábokra vágott krumplikat, amik elszívják a sót az ételből, ezért kicsit után sóztam, hogy még összeérhessen. Ekkor őröltem hozzá egy kevés borsot. Tudom nem szokás, de én szoktam.
Már csak türelemmel kellett lenni. Panni elaludt a nagy várakozásban, de aztán kipihenten, jóízűen kóstolta, falta, majd természetesen maszatolta az utolsó falatokat.
Bármilyen furcsa, vagy csak nekem az, de kenyér mellett tésztával is szokták kínálni. Ez ugyan ellent mond a pince jellegnek, hogy egy bográcsban egyszerre készül el az egész étel, de a cérnaszálaknak és a kisebb gyerekeknek kifejezetten ajánlott. Egyrészt még laktatóbb, másrészt könnyebben megfogható a pici ujjaknak. Nekem az ecetes, icipicit csípős almapaprika az igazi savanyúság hozzá, de koviubival, csalamádéval is érdemes tálalni.

PINCEPÖRKÖLT olcsón, Mesterné módra, nem bográcsban
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg apró kockára vágott sertéslapocka, 30 dkg felcsíkozott párizsi, 10 dkg füstölt húsos szalonna (vagy bacon), 1-2 teáskanál pirospaprika, 2 cikk fokhagyma, 3-4 közepes fej vöröshagyma, 2 szál répa, 1 szál petrezselyemgyökér, zöldborsó, egy evőkanál sűrű paradicsompüré, 2 zöldpaprika, zsír, só bors.

Elkészítés:
Süsd meg a szalonnát egy kanál sertészsíron. Ne lábast használj, hanem egy magasabb falú, de kicsi átmérőjű fazekat.
Rétegezd fel benne a húst, a csíkokra(!) vágott vöröshagymát és a parizert. Adj hozzá kevés vizet és enyhén sózd meg. Párold kb. 30-40 percet.
Ha a hús félpuha, add hozzá a karikára vágott gyökérzöldségeket, egy kis zöldborsót, a paradicsompürét, a felkarikázott paprikát, ízesítsd fokhagymával, borssal, még egy kis sóval. Önts még hozzá vizet és párold puhára.
Főtt burgonya illik mellé (ha kicsit "gulyásosabb" ételt szeretnél, több víz társaságában ezt a pincepörkölthöz is adhatod).

BADACSONYI PINCEPÖRKÖLT
hozzávalói: 70 dkg sertéslapocka, vagy marhalábszár, 15 dkg sertésvelő, 7 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, kömény, őrölt bors, só, 20 dkg lecsó, 2 dl olaszrizling. Elkészítése: a húst kockákra vágjuk, a felszeletelt vöröshagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a köménymagot, a zúzott fokhagymát, pirospaprikával meghintjük és beletesszük a sóval, borssal fűszerezett húst. Kicsit "megpörköljük", majd jöhet bele a lecsó és a bor. A velőt akkor tesszük hozzá, amikor már majdnem kész, még rövid ideig főzzük, majd forrón tálaljuk. Főtt burgonya, nokedli és tarhonya is illik hozzá köretnek, de friss kenyérrel is jó.

PROVÁNSZI PINCEPÖRKÖLT Link

PINCEPÖRKÖLT FRANCIPAPESZ MÓDRA Link
Ez a pincepörkölt bor helyett sörrel készül.

PINCEPÖRKÖLT bográcsban (ahogy a Kapitány szokta) Link

Forrás: internet
yaskane yaskane
Címkék: pincepörkölt lényege, borozgatás után, pincepörköltnek többféle, inkább gulyás, bort elvileg, legvégén öntjük,

Pincepörkölt
VILLÁNYI PINCEPÖRKÖLT (bográcsban is elkészíthető) Hozzávalók 10 személyre: 60 dkg marhalábszár, 60 dkg kicsontozott sertéscsülök, 60 dkg darabolt sertésláb, 60 dkg sertéslapocka, 20 dkg zsír, 2 kg burgonya, 40 dkg vöröshagyma, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 dkg őrölt édesnemes pirospaprika, 3 dkg őrölt erős pirospaprika, 2 dl Villányi oportó bor. Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk a zsíron, rászórjuk a kétféle pirospaprikát, majd a kockákra ...
snbela44 snbela44
Pincepörkölt
Pincepörkölt Hozzávalók: 50-60 dkg sertés lapocka vagy comb, 1,2 kg burgonya 2 db sárga paprika 2 db paradicsom, 1 nagy vöröshagyma, 1 -2 gerezd fokhagyma, 1 teás k. Piros arany 20 dkg füstölt szalonna 2 kanál olaj vagy 1 k. zsír só őrölt pirospaprika(édes és csípős) őrölt bors majoránna 1 marhahúsleves kocka 1 k. sűrített paradicsom 1,5 dl ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Pincepörkölt csülökből, körömb
Hozzávalók 4 személyre: - 3 dl vörösbor - 2 evőkanál pirospaprika - 1/2 kiskanál kömény - 2 babérlevél - 2 gerezd fokhagyma - 1,5 dl paradicsomlé - 1 sárgarépa - 2 vöröshagyma - 10 dkg szalonna - 2 köröm - 1 sertéscsülök - só - őrölt bors A kicsontozott csülök bőrét és cupákos részét (persze csak ha nem szeretjük) levágjuk, a húst pedig felkockázzuk. A darabokra vágott körömmel együtt sós, babérleves vízben puhára ...
roanna roanna
Pincepörkölt vörösborral
Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya. Elkészítése: A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem ...
bulac57 bulac57
Pincepörkölt vörösborral
Pincepörkölt vörösborral Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya. Elkészítése: A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst ...
nero2000 nero2000
Receptek
tojássárgáját 12 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a 10 dkg őrölt mandulát, 1 kávéskanál grízes lisztet és a tojások keményre vert habját. Ezt a masszát az almára öntjük, késsel elsimítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük. Csopaki pincepörkölt Apró kockákra vágott 1,5 kiló marhalábszárat zsíron pirított , szeletelt vöröshagymával összepárolok, sózom, paprikázom, borsozom, adok hozzá köményt, zúzott fokhagymát. Többször zsírjára pirítom, ha muszáj, csak akkor kapjon kevés vizet. Ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Szüreti pincepörkölt kakasból
Hozzávalók: 10 főre 3 kg feldarabolt kakas 30 dkg zsír 3 fej megtisztított vöröshagyma 2 db póréhagyma 2 kg tisztított hasábokra szelt burgonya 3 db csemege húsos paprika 3 db csemege paradicsom 2 cikk fokhagyma fél csokor metélőhagyma só, ízlés szerint 4 dkg rózsapaprika 3 g bors 3 g köménymag 2 cső erős paprika =Gyakorlatilag ugyanúgy járunk el, mint a gulyásnál. Amikor kellőn ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Mágnás diós pite 1vargaildyko
A megunhatatlan rizs bulac57
Hamis piskóta tészta bkisseva
Diós pogácsa gesztenyefa
Olasz mokka torta bubszi
Víg legények tortája: idvigjanos
Mézes zserbó pacsakute
Recept jjanosne
Áfonyás túrótorta fenysugar76
Rakott kifli 1. bubszi
Szárnyas receptek
Csirkemell vadasan horvathnemagdi
Rizzsel és paprikával töltött csirke recept jamborlulu
Ágyon sült kacsa ilse
Csirkemell őzgerincformában horvathnemagdi
Gesztenyés pulykamell bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Mustáros csirke comb fboka
Vannak emberek horvathnemagdi
Kapros csirke -Cukorbetegeknek zsigaiklara
Görög csirke tundihugi
Marhából készült ételek
Zöldborsó leves vajgaluskával horvathnemagdi
Főtthúsos krumplisaláta bubszi
F betűs recept horvathnemagdi
Vacsora csata jjanosne
Rakott hús tundihugi
Pincepörkölt snbela44
Mexikói chilis bab bulac57
töltött káposzta ! ibolya58
Vadas vicky0709
Csevapcsicsa bubszi
Sertésből készült ételek
firenzei húslepény ibolya58
Lucskos káposzta bubszi
Báránynyárs 1vargaildyko
Kedvenc pörkölt csülökkel klara50
Szilvalekváros bejgli reifregina
Sült csülök tejfölös nokedlivel recept boszorlany
Alföldi húsos gombóc bkisseva
Tolcsvai aprópecsenye zsokanita
Lecsós sertéspörkölt recept kovacs_zsoka
Kagylótésztás zöldséges hús recept toth_beata
Halból készült ételek
Tűzdelt ponty bubszi
Recept: Mustáros harcsa zellerpürével és spenótos gombával" suzymama
Diós rántott ponty bubszi
Omega zsírsavak 3 étel, ami gazdag omega-zsírsavakban tinka1951
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Halételek novakferenc
Kapros pisztráng jozsef_olah_9843
Karácsonyi pisztráng 1. bubszi
A csodálatos fekete áfonya bulac57
Szentesti ponty recept jamborlulu
Vad ételek
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Almával töltött fácán bubszi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Baszk fácán veronika74
Telkibányai raguleves! ibolya58
Sz betűs receptek horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
Almás-gombás vadragu bulac57
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
Vacsora csata recept! jjanosne
Spagetti ajánló
Thai spagetti recept gonda_katalin
Pizza sarkadykati
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Paradicsomos spagettisaláta recept gonda_katalin
Egytál étel... ronix
Vadászpecsenye recept snibolya
gombás spagetti faciendum
Borsikafű cilamami
Kolbászos rakott spagetti horvathnemagdi
5 hipergyors tészta grimilda
Pizza receptek
Tuti sajtos rúd nanoka72
Sajtos rúd gereica
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Fokhagymás tejfölös langalló gabfe
Baconos rakott tészta sajtmárt keri007
Pizzás csiga 1 recept baggesz20
x nagyuska
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Vegetáriánus pizza recept gonda_katalin
Lala kifli yaskane
Hamburger receptek
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger pulykahússal suzymama
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
x nagyuska
Hamburger zsemle recept toth_beata
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger buci recept boszorlany
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU