Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Szikkadt kalácsból mit lehet készíteni?
Vagdalt kockakra a kalacsot, vagyis falatokra, rakd kivajazott tepis aljara, szord meg friss gyumolccsel (ribizli, malna, vekony szeletekre vagott oszibarack, sargabarack, szilva) jol keverj ossze 2 pohar tejet, 3-4 egesz tojast, 1/2 pohar cukrot, vaniliat, ontsd a kenyer-gyumolcs tetejere. A tetejet megszorhatod vagdalt mandula-barna cukor keverekkel. 180 C fokon 35-40 percig suljon.

Cukros vaniliás tojássárgájával elkevert forró tejjel megöntözgeted, és sütőben megsütögeted. Tehetsz rá mazsolát, kókuszreszeléket is keverhetsz bele, vagy mákot, mint a mákosgubába. Vagy reszelt almát teszel a tetejére, és tojáshabot, kész a máglyarakás.

Az angol bread pudding szikkadt péksüteményből - zsemléből, kifliből, kenyérből - és kalácsból is elkészíthető. Hasonlóan készül, mint a mákos guba.

Így készül a bread pudding
Kockázd fel a szikkadt kalácsot! Egy mélyebb tálba önts tejet; nem kell nagyon sok, csak amennyit a kalács el tud szívni. Törj fel egy-két tojást, és keverd el a tejjel. Ha egy nagyobb tepsit meg tudsz tölteni a maradék kaláccsal, három tojást is használj. Édesítsd, ízesítsd a tejes keveréket: szórj bele egy csipet fahéjat, reszeld le egy narancs héját, adj hozzá vaníliaaromát, mazsolát, esetleg apró csokoládédarabokat. Keverd bele a kalácsot, hagyd, hogy a tészta felszívja az ízesített tejet, majd 180 Celsius-fokon süsd aranybarnára! Akkor jó a tészta, ha az alsó része is barnára sült. Hidegen, melegen is tálalhatod.

Zserbóguba
Hozzávalók:
4-6 szelet kalács
2,5 dl tej
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor / 10 g házi
2,5 dl tejszín
10-12 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 tojás
6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
5-6 kocka étcsokoládé
1 ek vaj
A tetejére 5 dkg olvasztott écsoki (elhagyható)

1. A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasba öntjük, majd közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt és hűlni hagyjuk.
2. A kalácsot felkockázzuk, a diót és a porcukrot összekeverjük.
3. Ha langyosra hűlt a cukros tej és tejszín, hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
5. Egy közepes méretű jénai edény aljára lefektetünk egy sor kalácskockát, közéjük dugdosunk 2-3 kocka étcsokit, kanalazunk rá pár kanál lekvárt, megszórjuk a cukros dióval, meglocsoljuk a tejes keverékkel, majd jön egy következő sor kalács, csoki, lekvár, dió, tejes kotyvalék és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, olvasztott étcsokival locsoljuk meg - hogy még gusztább legyen.

Link



Csokis-málnás rakott kalács

hozzavalok

1 db fonott kalács (nem baj, ha nem friss, sőt)
3 db tojás
0,5 l tej (2,8%-os)
0,3 dl tejszín
10 dkg + 2 dkg nádcukor
1 evőkanál vaníliakivonat
6-8 dkg apróra vágott étcsokoládé
25-30 dkg mélyhűtött málna
1 evőkanál étkezési keményítő
5 dkg vaj

Így készül:

A csokit apróra vágjuk, a fagyos málnát egy tálba tesszük, és egy evőkanál étkezési keményítővel elkeverjük. A szikkadt kalácsot kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Előveszünk egy nagyobb tepsit, és kivajazzuk. Az aljára helyezzük a kalácskockákat, majd eloszlatjuk rajta a csokikockákat és a málnaszemeket. (ha jó az adag, teljesen be kell hogy fedje a kalácsot, de úgy lesz jó!). A tetejére halmozzuk a maradék kalácskockát, majd óvatosan rákanalazzuk a tejes-tojásos-cukros masszát, hogy mindenhová jusson. Apró vajdarabokat szórunk rá, és meghintjük még egy kevés nádcukorral. Sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.

kesz

A teteje szép barna lesz (a miénk sem égett meg, a látszat ellenére), így lesz ropogós, viszont a belseje lágy, krémes, teli olvadó csokoládéval és zamatosan pikáns málnával. Melegen tálaljuk, bár ha marad, akkor hidegen, némi állás után talán még finomabb.

Link



narancsos-szilvás kenyér
Hozzávalók 2 személynek:
2 szelet kenyér
40 dkg szilva
4 tojássárgája
1, 5 dl tej
1 dl vörösbor
kevés vaj
1 narancs
cukor
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a tejet, 2 tojás sárgáját és kb. 4 kanál cukrot. Megforgatjuk benne a kenyérszeleteket. Közben a kimagozott zilvát a borral és 6 kanál cukorral gyenge tűzön negyed órát pároljuk. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük 2 tojás sárgájával és 4 kanál cukorral, majd 10 percig kevergetve főzzük. Egy serpenyőben vajat melegítünk, a beáztatott kenyerek mindkét oldalát megsütjük. Tányérokra szedjük, majd a leszűrt szilvát ráhalmozzuk, majd a narancsos krémmel megöntözve melegen tálaljuk.

Mogyorós bundáskenyér
Hozzávalók:
4 szelet kenyér
2 tojás
2 dl tej
4 kanál cukor
1 kávéskanál fahéj
4 evőkanál darált mogyoró
1 csipet só
vaj
Elkészítés: Villával verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejet, és ezzel is verjük egy keveset. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a mogyorót és a fahéjat. A kenyérszeleteket forgassuk meg a tojásos tejben, majd a mogyorós keverékben, és forró vajban süssük pirosra. Papírtörlőre szedve itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd forgassuk meg a maradék mogyorós keverékben. Melegen tálaljuk.

Torijas (spanyol változat)
Hozzávalók:
5 dl langyos tej
2 kávéskanál fahéj
3 tojás sárgája
5 dl vörösbor
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg cukor
1 szikkadt bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva
Elkészítése: 1 kávéskanál fahéjat keverjünk el a tejben, majd áztassuk be a kenyérszeleteket rövid időre (ne ázzanak szét). Egy tálban villával verjük fel a tojássárgákat, forgassuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben hevítsünk fel 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd helyezzük őket egy nem túl magas jénai tálba. Öntsük a serpenyőbe a bort és a cukrot, ízesítsük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntsük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

csokis kenyér-süti
Hozzávalók:
1 bagett (vagy ennek megfelelő mennyiségű kalács vagy bármilyen kenyér)
8 dl tej
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg cukrozott kakaóport (lehet táblás csoki vagy Mikuláscsoki, nyuszicsoki…)
Elkészítés: Melegítsük fel a tejet, majd áztassuk bele a feldarabolt kenyeret. Hagyjuk ázni, majd villával törjük pépesre. Ha van felesleges tej, öntsük le, majd adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a kakaót (vagy a felolvasztott csokoládét). Öntsük lapos jénai tálba, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 45 percet. Önmagában vagy lekvárral, kompóttal, fagylalttal tálaljuk.

Gyümölcsös rakott kenyér
Hozzávalók:
25 kockacukor
3 evőkanál víz
30 dkg szikkadt szendvicskenyér
3 tojás
2, 5 dl tej
10 dkg cukor
1 dl rum
30 dkg friss gyümölcs (alma, körte, ananász, banán…)
5 dkg mazsola
elkészítés: A kockacukrokat átitatjuk a 3 evőkanál vízzel, majd teflonserpenyőbe tesszük, és keverés nélkül, csak a serpenyőt mozgatva karamellizáljuk. Öntsük kuglófformába, és úgy mozgassuk, hogy mindenhova kerüljön a karamellből. A kenyérszeletek egy részével rakjuk ki a forma alját és széleit, majd a maradékot morzsoljuk a felvert tojások, a tej, a cukor és a rum keverékébe, majd hagyjuk, hogy a kenyér jól átitatódjon. Keverjük bele a felaprított gyümölcsöket, majd az egészet öntsük a formába. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. egy órát süssük. Tálaláskor borítsuk ki a formából, langyosan kínáljuk. Vaníliaöntettel a legfinomabb.

Almás kenyér
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet toastkenyér
4 evőkanál almakompótból turmixolt püré
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
vaj
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A toastkenyereket megáztatjuk benne kissé, majd lecsepegtetjük, és megforgatjuk a villával felvert tojásban. Vajat melegítünk egy teflon serpenyőben, a kenyérszeletek mindkét oldalát megsütjük. A kompótból pépesített pürét a tetejére halmozzuk, így tálaljuk, melegen.

Kókuszos túróval rakott kenyér
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet szikkadt kenyér
3 dl tejföl
10 dkg túró
1 tojás
2 dkg kókuszreszelék
3 dkg cukor
fahéj
1 marék fenyőmag
Elkészítés: A túrót, a tejfölt, a tojást összekeverjük a cukorral, majd a fahéjjal és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A fenyőmagot egy üres serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítjuk. Egy közepes jénai tál alját befedjük a kenyérszeletekkel, majd egyenletesen elosztjuk rajta a túrós keveréket. A tetejére fahéjat hintünk, és megszórjuk a pirított fenyőmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Epres bundáskalács
Hozzávalók:
25 dkg eper
4 nagy szelet kalács (vagy 8 kicsi)
2 dl tej
2 tojás
2 dkg vaj
10 dkg cukor
mentalevél
3 evőkanál balzsamecet
vaj
bors
Elkészítése: Megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük az epret. A tejet, a tojást és a cukrot összekeverjük. A kalácsszeleteket megforgatjuk a tojásos-cukros tejben, majd felforrósított vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután még egy diónyi vajat melegítünk egy másik edényben, beledobjuk az egész epreket, és átforgatjuk. Amikor kevés levet eresztettek, hozzáadjuk a balzsamecetet, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Tányérra tesszük a kalácsszeleteket, mellé halmozzuk az epret, majd a mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Link
bkisseva bkisseva
Címkék: szikkadt kalácsot, mélyebb tálba, nagyobb tepsit, maradék kaláccsal, tejes keveréket, csipet fahéjat,

A békebeli idők ezernyi jósága
Ma már igen nehéz elképzelni az életet áram nélkül, pedig ahhoz, hogy egész évben minőségi és tartós élelmiszerekhez jussunk nem kell villamos energia. A régi paraszti világban a tanyákon villany nélkül is remekül megoldották az élelmiszerek tárolását, tartósítását. A pincék, vermek, kamrák, ásott kutak tökéletes helyek voltak arra, hogy tiszta és biztonságos környezetet nyújtsanak a család élelmének. Ezek a technikák ma is tökéletesen működnek, sőt jóval olcsóbban képesek biztosítani az ...
lenke1964 lenke1964
A csodatévő, karcsúsító alma
A csodatévő, karcsúsító alma Az alma egyike a legsokoldalúbb gyümölcsöknek: tele van vitaminnal, viszont nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ennek köszönhetően egész évben remek karcsúsító fogásokat készíthetünk belőle. Még mindig igaz a régi mondás: Mindennap egy alma, s nincs szükség orvosra. Ebben a vitaminok és ásványi anyagok mellett szerepet játszik a magas bioflavonoid- és polifenol-tartalom, amely más antioxidánsokkal (C- és E-vitaminnal, cinkkel, szelénnel és riboflavinnal) ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fáraók gyógyszertára
A fáraók gyógyszertára Az egyiptomiak gyógyászatát és gyógyszerészetét többnyire egy misztikus, a mágia által uralt képességként értékelik, szemben a görögök fejlett gyógyászatával. Lehetséges az, hogy egy ennyire kifinomult kultúra ennyire elmaradott legyen egy ilyen létfontosságú területen? Az egyiptomi Asru életében és halálában is igazi híresség volt. Élete során, az i.e. 6. században Karnakban, Amon templomában énekelt, most pedig orvosi problémái hozzák lázba a szakértőket. A ...
erzsike25 erzsike25
A padlizsán
A padlizsán A padlizsán eredeti hazája India, és a XVI. században arab közvetítéssel került Európába - talán ezért is hívjuk ,,török paradicsomnak". Csak nagy sokára tudott tért hódítani, a közhiedelem ugyanis azt tartotta róla, hogy mérgező, megőrül, aki eszik belőle... Erre magyarázat csaknem fekete, lilás színe, vagy kesernyés íze lehet. Mindez már a múlté. Napjainkban a délvidéki, mediterrán konyháknak egyik legfontosabb kelléke. Sütve, párolva, rakva, töltve, levesnek ...
madlen40 madlen40
A sárga gyümölcs
Sárga színbe borultak a zöldségespultok: a sárgadinnyéből különleges krémleveseket, gyümölcssalátákat és egzotikus parfékat készíthetünk a nyári napokra. A tálalással sem kell sokat bajlódnunk, hiszen ott a félbevágott sárgadinnye. A görögöt és a sárgadinnyét is legendák övezik. Elődeink például kocsiderékszámra vették és ették a görögdinnyét, ám férfiember rá sem nézett a sárgadinnyére. Egyszerűen nem volt illendő. Aztán változott a világ: a görögöt mostanság már szeletenként is ...
grimilda grimilda
Afrikai receptek
Muamba nsusu, csirke földimogyoró-paradicsom mártásban (kongói) Hozzávalók: 1 csirke, 1 nagy hagyma, 20 dkg paradicsompép, 12 dkg földimogyoróvaj (előállíthatja úgy, hogy friss földimogyorót meghámoz, pirít, őröl és vízzel péppé kever, vagy pótolhatja vajba kevert őrölt pörkölt földimogyoróval), erős paprikapor ízlés szerint, olaj. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát aprítsa finomra. Nagy lábasban forraljon fel leveshez való vizet, tegye bele a csirkét, főzze puhára. Közben a ...
macoka65 macoka65
Almás kenyér
ALMÁS KENYÉR Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt, 5-5 dkg durvára vágott dióbél, mazsola, bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez. Elkészítés: A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Angol kenyérpuding
Angol kenyérpuding - az ősz gyümölcseivel Hozzávalók egy nagy tálhoz: /2 kg-os szeletelt fehér szendvicskenyér, 80 dkg szilva, 2 nagy fürt nagyszemű szőlő, 1/2 kg füge, 3-4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál verjus (citromlé), 2-3 vaníliás cukor vagy vaníliakivonat, 1 db csillagánizs, 1/2 mokkáskanál örölt fahéj, 1/4 mokkáskanálkányi őrölt szegfűszeg, 1 csipet só, 3 cl rum vagy szilvapálinka. Plussz: 6 dl tejszín félig ...
maroka maroka
Süti ajánló
A Sajtos rúd receptje: ujjozsef
Fűszeres-mézes keksz panka2006
Gesztenyés krémes (sütés nélkül) bkisseva
Túrós rakott nokedli (édes) horvathnemagdi
Dinnyesaláta klerierzsi
Almás krémes bubszi
Őszibarack Fagylalt 1vargaildyko
Néró bubszi
Mesy szelet horvathnemagdi
Néró bubszi
Szárnyas receptek
Szilvás-káposztás csirkecombok horvathnemagdi
Spanyol rizses csirke bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Tejszínes-fokhagymás zöldség-p horvathnemagdi
Brazil csirke bulac57
meglepetés töltött áposzta ibolya58
Recept jjanosne
ZÖLDSÉGES kakasPECSENYE bubszi
Dán rakott csirke rochlitzne
Mogyorós csirke faciendum
Marhából készült ételek
brassói húsleves ibolya58
Pogácstésztába töltött hús magdio
Puchero (nemzeti eledel) bubszi
Rostélyon sült húsrudacska recept gonda_katalin
Olasz fasírt smiri
Paszticio macoka65
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!” anna4459
Mosoni tokány bubszi
Éjféli borscs bubszi
Zöldbabot (v)egyenek! fonetika
Sertésből készült ételek
Kínai húsleves töltött tésztab bubszi
Korhelyleves bubszi
Rakott hús bubszi
Pirított zöldséges sertéshús bubszi
Párolt zöldséges hús 1vargaildyko
Rizses húsgombóc tundihugi
Jókai-bableves szerika68
Tunéziai birkaragu bubszi
Metélttel töltött hús bubszi
Sörös sertés recept toth_beata
Halból készült ételek
Halgombóc leves bubszi
Gyömbéres lencse füstölt angol bubszi
D betűs receptek horvathnemagdi
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Bográcsozzunk mi is! horvathnemagdi
Dióbundában sült ponty bubszi
Rácponty horvathnemagdi
ropogós hal citromos vajjal ibolya58
hortobágyi rakott hal ibolya58
Halászlé 5. bubszi
Vad ételek
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Gombás szarvastokány orsi1
Recept jjanosne
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
Rapsic vadas macoka65
Gombás szarvas-steak veronika74
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Dödölle rauchne02
Spagetti ajánló
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Borjúkaraj olasz módra zsokanita
Tárkonyos-sajtmártásos tészta anitahajdu
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Májas spagetti bubszi
Zöld spagetti recept gonda_katalin
Olasz spagettisaláta klementinagidro
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Gombás-zöldborsós spagetti panka2006
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizzás kiflik bulac57
Burgonyás pizza tészta bubszi
Pizza margareta51
Pizza alaptészta recept donaldduck
pizzás muffin ! ibolya58
Más nemzetek pizzái: bubszi
Pizza horvathnemagdi
Maradék sonka? Sebaj! horvathnemagdi
Mini croissant gabfe
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Hamburger receptek
Házi hamburger recept jamborlulu
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Sajtos hamburger bubszi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger baratnu
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hawaii burger veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU