Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A savanyú káposzta számos ...
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd

A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.

A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek

A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav keletkezik. Ez akadályozza meg a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását, tevékenységét.

A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos tevékenységüket. A bélflórának a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák miatt felborult egyensúlyát ezek a baktériumok segítik helyreállítani.

A káposzta savanyításakor a zöldség szénhidráttartalma alakul át tejsavvá. Kis mennyiségű konyhasó hozzáadása szintén gátolja a káros mikroorganizmusok elszaporodását.

A tartósítás, savanyítás elsődleges előnye a növény C- és más, vízben oldódó vitaminjainak megőrzése.

Kreatív ízesítés

A savanyú káposzta akkor jó minőségű, ha színe fehér vagy halványsárga. Tápanyagtartalma gazdagítható, ha teszünk bele kis mennyiségben lila hagymát, póréhagymát, reszelt sárgarépát, főtt tojást.

Ízesíthető salátaolajjal, kefirrel, egész borssal, hegyes zöldpaprikával, köménymaggal, kaporral, bavérlevéllel, esetleg korianderrel, sárgarépa-kockákkal és birsalmával is.

Házi savanyúságok készítéséhez is felhasználható, például káposztával töltött paprika vagy vegyes savanyúság alkotóelemeként. E savanyúságok készítésekor a befőzőlevet mindig hidegen öntsük a zöldségfélékre.

A savanyú káposzta a bélrendszer barátja

A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, és a levét is meginni. Értékes, olcsó téli C-vitamin-forrás. Étvágygerjesztő, kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében.

Leve enyhén hashajtó hatású, valamint gyorsíthatja a gyomor- és nyombélfekély tüneteinek elmúlását, elősegíti az egészséges gyomornyálkahártya fenntartását.

Hasznos, ha már gyermek- és tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként.

Az egyiptomiak szent növénynek tartották a káposztát

A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, fejlesztettek ki. Hazánkban a XV. századtól termesztik a szántóföldeken és a házi kertekben egyaránt.

Táplálkozás-élettani jelentősége

A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz. 100 gramm káposzta 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot tartalmaz.

A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma magas, 92,5 g/100 g, így a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezhetjük vele.





Tarthatunk savanyúkáposzta-napokat is

A fogyókúrázók és a cukorbetegek mellett minden egészséges felnőtt is betervezheti étrendjébe a savanyú káposztát, akár hetente többször is.

Ötszöri étkezésre elosztva időnként savanyúkáposzta-napot is lehet tartani. Ilyenkor egy napra egy kilogramm savanyú káposztát tervezzünk be, melyhez kiegészítésként ivóvizet, szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk. Az egyhangúság elkerülésére ízesítsük kevés fokhagymával, köménymaggal, pirospaprikával.

Vitamingazdag saláta télire

Savanyúkáposzta-saláta (6 adag)

Hozzávalók: 60 dkg savanyú káposzta, 6 dkg reszelt, zsírszegény kemény sajt, 6 dl natúr kefir (savóját csöpögtessük le), 1 teáskanál extraszűz olívaolaj, 1 teáskanál reszelt torma

A savanyú káposzta levét lecsorgatjuk, de nem csavarjuk ki. Beletesszük a tormát, az olajat, a kefirt, és jól összekeverjük. Két-három órát pihentetjük, és tálalás előtt szórjuk rá a reszelt sajtot.

A savanyú káposzta a daganatok kockázatát is csökkentheti

A káposzta egészségvédő, betegségmegelőző növényi vegyületeket is tartalmaz, például glükozinolátot, szulforafánt, falvonoidokat. Ezek a vegyületek csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, ösztönözhetik a szervezetet a ráksejtek szaporodásának mérséklésére. Ezentúl antioxidáns hatásúak, valamint csökkentik a gyulladásokat, és kedvezően hatnak az immunrendszerre is.

A túl savanyú káposztát ne mossuk át vízzel

A savanyú káposztából számtalan étel készíthető, például töltött káposzta, székelykáposzta, babos káposzta, de önálló köretként is kitűnő étel.

Amennyiben a megvásárolt savanyú káposztát túl savanyúnak találjuk, nem kell átmosni, ehelyett jó megoldás hozzáadni kevés nyers fejes káposztát. Ez megtehetjük töltött vagy székelykáposzta készítéskor is.

Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, puffadásra hajlamos embereknek a savanyított káposzta élelmirost- és illóolaj-tartalma okozhat panaszokat. A hagyományosan elkészített fogások, például a székelykáposzta, töltött káposzta fogyasztásakor legtöbb esetben azonban nem maga a káposzta okoz kellemetlen tüneteket, hanem a hozzáadott zsiradék, a füstölt szalonna, füstölt oldalas.

Fehér vagy vörös?

A fejes káposzta (Brassica oleracea var. capitata f. alba) a keresztesvirágúak családjába tartozik. A korai káposzta augusztusban terem, levelei lazább szerkezetűek, sárgászöld színűek. Tartósításra nem érdemes felhasználni, friss fogyasztásra alkalmas.

Tartósításra, savanyításra a szeptemberben szüretelt "késői" káposzta alkalmas. Ez a fajta fehér színű, tömött fejű, súlya a 2-3 kg-ot is elérheti. A nyers káposzta tartósítására elsősorban a zártabb levelű, gömbölyű, kemény káposztafejek a jók.

A hazánkban szintén jól ismert vörös káposzta inkább salátákhoz, párolva köretként és ételek színezésére használható.

Forrás : origo.hu ----- N. K. dietetikus
katimamiii katimamiii
Címkék: tejsavbaktériumok hatására, rothadást okozó, tejsavbaktériumok elsősorban, vastagbélben fejtik, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó,

A káposzta savanyítása
Savanyú káposzta készítése házilag Házi savanyításhoz jó minőségű, téli káposztára van szükség. A káposztát száraz időben kell leszedni, mert hajlamos sok vizet magába szívni, így könnyen megromlik. Pár napig szellős, fedett helyen kell tárolni, hogy megérjen és borító levelei kifehéredjenek, majd a felső, hibás leveleket el kell távolítani. A káposzta savanyításra a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, ...
suzymama suzymama
A savanyú káposzta
A savanyú káposzta A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav ...
irmus irmus
A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása
A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása "Nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok h atására tejsav keletkezik. Ez akadályozza meg a rothadást okozó ...
tnemarika tnemarika
A savanyú káposzta ....
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, ...
gaby13 gaby13
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav keletkezik. Ez ...
fejesnemagdi fejesnemagdi
A savanyú káposzta számos.....
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd [origo]|2011. 01. 19., A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A tartósítás során jótékony tejsav-baktériumok keletkeznek A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas ...
korall44 korall44
Farsang
énlánycsúfolók Az udvarlás, a párválasztás és a házasságkötések legfőbb ideje a hagyományos magyar paraszti életben a farsang időszaka volt, éppen ezért a farsang alkalmat adott arra is, hogy tréfásan, s olykor durván figyelmeztessék azokat, akik elérték a "megfelelő" kort, de még nem mentek férjhez. A csúfoló szokások főleg a farsangvégi napokhoz, ...
szelike66 szelike66
Süti ajánló
Gesztenyés torta (sütés nélkül) nanoka72
ANANÁSZOS-CSOKIS Muffin bubszi
KRÉMES JOGHURTTorta bubszi
Receptek Halloveenra: inrid77
Tejszínes túrótorta tundihugi
Mazsolás haboslepény 2. bubszi
Almás piskóta majus55
***sütés NÉLKÜLI zserbó tekercs*** bubszi
Citromos szívek bubszi
Szárnyas receptek
Almával grillezett pulykaszelet bundáskenyérrel recept baggesz20
Recept jjanosne
Babos zöldségtál bulac57
Sertésborda Budapest módra reifregina
Kasmiri Roghan Josh klara50
Ázsiai fűszeres sütőtök horvathnemagdi
Szatmári lakodalmas bubszi
Könnyű, nyári vacsora njzsike
Illatos omlós csirkemell recept gonda_katalin
Görög pulykalepény joghurtos horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Káposztával töltött marhateker bulac57
Lencsével párolt marhacomb 1vargaildyko
Paradicsomos marhatokány skorpiolilike
Zöldséges hústekercsek martimarti
Mexikói marharagu bkisseva
albán csirke dióval ! ibolya58
Virágkonyha taltos1
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Vacsora csata jjanosne
Ínyenctekercs 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Hidegen finomat! horvathnemagdi
Ízőrzők – Rácalmás ̵ horvathnemagdi
Gyömbéres-tejfölös hús oregánós, tepsis krumplival reifregina
Illatos töltött cukkini bubszi
Nagyváradi rakott káposzta bubszi
Bácskai rizses hús recept baggesz20
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Kukoricás töltött káposzta bubszi
szilvás sertés szűz mákos tésztakéregben faciendum
Ünnepi töltött báránycomb horvathnemagdi
Halból készült ételek
Baconbe tekert heck 1vargaildyko
Tűzdelt harcsa szászosan bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Halpaprikás bográcsban bubszi
Rántott ponty I. bubszi
Pisztráng rántva bubszi
Harcsaszeletek citromos vajjal bubszi
Fokhagymás ponty bubszi
Főételek Karácsonyra smiri
Vad ételek
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Vacsora csata recept! jjanosne
Almával töltött fácán bulac57
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Töltött káposzta bkisseva
Receptek horvathnemagdi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Spagetti ajánló
Spagetti alla Carbonara bubszi
Sült carbonara spagetti recept jamborlulu
Carbonara bubszi
Főtt csirkemell fűszeresen bubszi
Finom falatok piroska0101
Olaszos töltött burgonya zsokanita
Carbonara spagetti rochlitzne
Vadas marhasült recept gonda_katalin
Thai spagetti recept gonda_katalin
Csirkemájas, gombás spagetti 1vargaildyko
Pizza receptek
Magyaros pizza 1. bubszi
Pizzás muffin moncsika77
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Sonkás – olívás pizza bubszi
Pizza tészta alaprecept 3. bubszi
Combos pizza horvathnemagdi
Kapros-túrós kiflik 1vargaildyko
Fehér-pizza horvathnemagdi
Pizza csiga margareta51
Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc horvathnemagdi
Hamburger receptek
Ma itt jártam: sarkadykati
Kevés munkával horvathnemagdi
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger veronika74
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra bubszi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU