Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Töltött padlizsánok
Erdélyi vinete umplute (töltött padlizsán)
Hozzávalók: 40 dk borjúcomb, 2 tojás sárgája, kapor és petrezselyemzöldje, 15 dk vaj, fél csésze vaj, kis csésze rizs, só, bors, 4 közepes nagyságú vinete, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál reszelt sajt, 1 szelet kenyér, 50 dk paradicsom, 2-3 kanál tejföl.
A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, hosszában kettévágjuk, belsejét kikaparjuk úgy, hogy 1 cm-es húsuk maradjon. Gyengén megsózzuk, és húskeverékkel megtöltjük. Tűzálló edénybe vagy lábasba tesszük, rárakjuk a hámozott és szeletelt paradicsomot, és egy csésze vizet öntünk alá. Gyenge tűzön pároljuk. Mikor a hús már puha, tejföllel leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben rózsaszínűre sütjük.
Húskeverék: A húst ledaráljuk a tejbe áztatott kenyérrel és hagymával, hozzáadjuk a kissé megpárolt rizst, a sót, a borsot és a megvagdalt zöldkaprot, a petrezselyemzöldet, meg a két tojást, és a vineték kikapart belét. Mindezeket fakanállal jól kikeverjük.

Gombás töltött padlizsán 1.
Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 3 tojás, 3 paradicsom, 5 dkg sajt, só, bors, kakukkfű, citromlé
A padlizsánokat megmossuk, hosszába kettévágjuk, és a vágataikat citromlével bedörzsölve az eredeti formájukra összeillesztjük. Tepsibe fektetjük, forró sütőben fél óráig sütjük. Ezután a padlizsánok belsejét kivájjuk, kockára vágjuk. Közben a megtisztított gombát felszeleteljük, és vajon sóval, borssal fűszerezve addig pároljuk, míg a saját levét el nem fövi. Ezután a padlizsánkockákat beleforgatjuk, a simára kevert tojásokat is hozzáadjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítve, kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ekkor a tűzről levéve a cikkekre vágott paradicsomot is beleforgatjuk, és a kivájt padlizsánokba töltjük. Sajttal megszórjuk, és forró sütőben megsütjük, de nem pirítjuk.

Gombás töltött padlizsán 2.
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 20 dk gomba, 6 tojás, 1 kanál reszelt vöröshagyma, 5 dk reszelt sajt, 2 dl tejföl, 5 dk vaj, só, bors, kevés citromlé, 1 csokor petrezselyem.
Ugyanúgy készítjük elő a padlizsánokat, mint a sonkás változatát. Vajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát és sóval, borssal addig pároljuk, amíg saját levét elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a két kanál tejföllel simára kevert tojásokat, és kevergetve lágy rántottát készítünk belőle. Beletesszük a kivájt kockára vágott padlizsánbelet, a finomra vágott petrezselymet, és púposan a fél padlizsánokba töltjük. Tetejére csorgatjuk a maradék tejfölt, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben aranysárgára sütjük.
Én ezt úgy is szoktam készíteni, hogy töltött paradicsomot is készítek hozzá. 8-10 szép kemény paradicsomnak levágom a kalapját, belét kikaparom és hozzáfőzöm a gombás raguhoz, és a tölteléket a paradicsomokba is elosztom. Mondhatom fenséges egy étek.

Görög töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 2 nagy húsos zöldpaprika, vagy paradicsompaprika, 30 dk paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dk reszelt sajt, 15-20 dk sült hús, só, bors, a sütéshez bőven olaj.
A padlizsánokat ujjnyi vastagon felszeleteljük, besózzuk és pihentetjük. 8 szeletet félreteszünk, a többit kockára vágjuk. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kicsumázott, nagy kockára vágott, paprikát, a lehéjazott, négyrét vágott paradicsomot, meg a padlizsánkockákat. Tört fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és saját levében puhára pároljuk. Tehetünk bele apró kockára vágott sült húst is. A padlizsán szeleteket öblítés után bő forró olajban kisütjük, és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Mindegyikre egy halom ragut púpozunk, erre 1-1 szelet friss paradicsomot teszünk. Megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben addig sütjük, amíg a tetején lévő paradicsom meg nem puhult, és a sajt rá nem olvadt.

Indiai töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 padlizsán, 20 dk darált sertéshús, 10 dk gomba, 1 fej zeller, 2 evőkanál olaj, 5 dk vaj, só, bors, bazsalikom.
Megtisztítjuk, apró kockára vágjuk a zellert meg a gombát, és az olajon 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 5-10 percig sütjük. A padlizsánokat félbe vágjuk, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Belsejüket műanyag kanállal kiszedjük, kis kockára vágjuk. A héjba beletöltjük a húsos tölteléket, tetejére szórjuk a padlizsán belét, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Tűzálló tálra rakjuk, sütőben alaposan átsütjük.

Ínyenc töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 padlizsán, 10 dk füstölt hús, 3 db kemény tojás, 1 db nyers tojás, 5 dk főtt rizs, 2 ecetes vagy kovászos uborka, 5 dk vaj, 10 dk sajt, só, 1-1 késhegynyi kakukkfű meg bazsalikom: a mártáshoz 2 dl tejföl 1 tojássárgája, 5 dk reszelt sajt.
A padlizsánokat úgy készítjük elő, úgy sütjük, mint a sonkás változatot, majd belsejüket kikaparjuk, és kockára vágjuk. Összekeverjük a kis kockára vágott főtt füstölt hússal, a kemény és nyers tojással, az uborkával, a sajttal, végül a főtt rizzsel meg a puha vajjal. Sóval, kakukkfűvel, bazsalikommal ízesítjük, és a fél padlizsánokba töltjük. Leöntjük a mártással, amelyhez simára keverjük a tejfölt a tojássárgával meg a reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirult.

Metélttel töltött padlizsán (4 személyre)
Hozzávalók: 2 hosszúkás padlizsán, 1 tojás, 2 evőkanál reszelt rokfort (márványsajt), 2 evőkanál apróra tört cérnametélt (száraztészta), 1 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A cérnametéltet a szokásos módon, sós vízben megfőzzük, majd leöblítve jól lecsöpögtetjük. Közben a megmosott padlizsán száraz végét levágjuk, ezután a zöldséget hosszában (lapjában) pontosan félbevágjuk. Vastagon besózzuk mindkét felét, és 20 percre félretesszük, addigra keserű, szürkés levét kiadja. A főtt tésztát összekeverjük a felvert tojással, a reszelt sajttal, a tejföllel és a zúzott fokhagymával, valamint a sóval és a borssal ízesítjük. A padlizsán levét leöntjük, belsejét egy éles kiskés vagy kiskanál segítségével kivájjuk, és a forgácsot apróra vágva hozzákeverjük a tésztás-sajtos töltelékhez. Ezt jól megpúpozva visszatöltjük a fél padlizsánokba. Előmelegített, forró sütőben 30 percig sütjük közepes lángon.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Padlizsántorta
Hozzávalók: 3 padlizsán, só, a sütéshez olaj. diónyi vaj, paradicsompaprika
A padlizsánt hosszában felszeleteljük, 1 órára besózzuk, leöblítjük, majd mindkét oldalukat hirtelen elősütjük.
Töltelék: 15 dk zöldbab, 30 dk burgonya, 40 dk cukkíni, só, bors, 5 dk reszelt sajt, 2 tojás, 3 dk vaj, 1 szál póréhagyma, 60 dk paradicsom, 1 ág bazsalikom, 25 dk mozarella
A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk. Bő sós vízben félpuhára főzzük a zöldbabot, ekkor hozzáadjuk a burgonyát, picit később a cukkínit, és még 5 percig főzzük. Leszűrjük a keveréket s miután kihűlt, lazán összekeverjük a sóval, borssal ízesített, reszelt sajttal felvert tojással. A vajon megfonnyasztjuk a vékonyan felkarikázott pórét, hozzáadjuk a meghámozott szétnyomkodott paradicsomot, erős tűzön elpárologtatjuk a levét; apróra vágjuk a bazsalikom leveleket, kis kockára a mozarellát.
Kivajazunk egy kerek sütőedényt, az alján csillag alakban elrendezzük a legszebb padlizsánszeleteket, (ez lesz a teteje, ha kész) a hosszabb szeletekkel kibéleljük az edény oldalát úgy, hogy a végei a peremen túl lógjanak. Az aljára simítjuk a paradicsom-póré keveréket, megszórjuk a mozarellával és a bazsalikommal, elsimítjuk rajta a zöldbabos keveréket, ráöntjük a tojásos lét is, végül, a lelógó szeleteket visszahajtjuk. Meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és előmelegített, forró sütőben 30-35 percig sütjük. 15 percig a sütőedényben pihentetjük, a sütés közben keletkező lét óvatos billentéssel leöntjük alóla, lapos tálra borítjuk, és paradicsompaprika szeletekkel díszítjük. Tortaszerűen szeleteljük, mutatós és hidegen is finom.

Sonkás töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 tojás, 20 dk főtt füstölt hús, 1 kanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dk sajt, só, őrölt bors, egy kevés citromlé.
A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a vágatokat citromlével bedörzsöljük. Ezután a padlizsánokat eredeti formájukra összeillesztjük, és a forró sütőben 20 percig sütjük. Belsejüket műanyag kanállal kikaparjuk, kockára vágjuk és a darált sonkával, a tojásokkal, hagymával, paradicsompürével, borssal összedolgozzuk. Megsózzuk, és a kivájt fél padlizsánokba visszatöltjük. Tűzálló tálra fektetjük, mindegyikre egy vékony sajtszeletet borítunk, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére rá nem olvad.

Töltött padlizsán 1.
Hozzávalók: 4 padlizsán, 25 dkg darált hús, 2 fej hagyma, 20 dkg paradicsom, só, bors, olaj, 1-2 dl húsleves.
A padlizsánt meghámozzuk, kettévágjuk, és a közepét, a lágy részt kikaparjuk. A hagymát apróra vágjuk, és olajban megpároljuk. Hozzátesszük a húst, 1-2 apróra vágott paradicsomot, megpirítjuk, hozzáadjuk a padlizsán belét, fűszerezzük, és puhára pároljuk. A kivájt padlizsánt megtöltjük a keverékkel. Tűzálló tálra rakjuk, öntünk alá egy kevés olajat, 1-2 dl húslevest, és a sütőben megsütjük. A többi paradicsomot fölszeleteljük, a padlizsánra tesszük. és még néhány percig pirítjuk.

Töltött padlizsán 2.
Hozzávalók: Kb. 1 kg padlizsán, 20 dk paradicsom, 5 dk vaj, egy csomó újhagyma, 20 dk cukkíni, só, bors, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 4 db tojás.
A padlizsánt megmossuk, megtöröljük, hosszanti oldaláról levágunk egy ovális szeletet, és félretesszük. A közepét óvatosan kivájjuk, a kivájt darabkákat apróra felvagdaljuk. A paradicsomot néhány másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízben lehűtjük, héját lehúzzuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés vajon karikákra vágott újhagymát pirítunk, hozzáadjuk a hámozatlanul apró kockára vágott cukkínit, sóval, borssal, bazsalikommal és apróra zúzott fokhagymával ízesítjük. mikor a cukkíni üvegessé válik, hozzáadjuk az összevagdalt padlizsánt és a paradicsomot. Néhány percig pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverünk két felkockázott kemény és két nyers tojást, a padlizsánokat megtöltjük, és a levágott szelettel befedve a vajjal kikent tepsibe helyezzük. Forró sütőben 30 perc alatt megsütjük. Sütés közben olvadt vajjal locsolgatjuk.

Töltött padlizsán 3.
Hozzávalók: 2 hosszúkás padlizsán (kb. 50-60 dkg), 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg gomba, 1 dl párolt rizs (maradék is lehet), 2 evőkanál reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
A megmosott padlizsánt lapjában kettőbe vágjuk, majd a vágásfelülettel lefelé nagyon forró rostra (a sütőben a rácsra, vagy a grillsütő rácsára) fektetjük, és megsütjük. Amíg sül, elkészíthetjük a tölteléket. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk a forró olajon, majd rátesszük a megmosott, letisztított és apróra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. Ezután belekeverjük a párolt rizst, egy evőkanálnyi sajtot és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Ha már egészen kihűlt, hozzákeverjük a tojást. A megsült padlizsán belsejét kikanyarítjuk, apróra összevágjuk, és a töltelékhez keverjük. A masszát betöltjük a fél padlizsánokba, majd tepsire fektetjük. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk. A padlizsánok tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, és rákenjük az ízesített tejfölt. Előmelegített forró sütőben szépen megpirítjuk a tetejét.

Töltött padlizsán 4.
Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú padlizsán, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 2 evőkanál olaj, 25 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma, egy kávéskanál bazsalikom, 20 dkg parmezán sajt, só, őrölt bors
A padlizsánt vágjuk hosszában ketté, a belsejét kanalazzuk ki (ne lyukasszuk ki a gyümölcsöt!), a kikapart részt vágjuk kockákra. A félbevágott padlizsánokat főzzük meg sós vízben, csepegtessük le, tegyük félre. Vágjuk karikára a paprikát és a paradicsomot, a fokhagymát zúzzuk péppé, a megmosott gombát szeljük fel, a megtisztított hagymát vágjuk igen apróra. Forrósítsuk meg az olajat, tegyük bele a hagymát, fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a gombát és a fokhagymát, és fedő alatt pároljuk addig, míg a gomba a levét el nem fövi. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, a padlizsán kockákat és süssük, míg egy kicsit megbarnul. Tegyük bele a bazsalikomot és a borsot, sózzuk meg, adjuk hozzá a parmezán 2/3 részét és jól keverjük össze. Zsírozzunk ki egy tepsit, helyezzük bele a fél padlizsánokat, a sajtos-gombás tölteléket osszuk el bennük, szórjuk meg a maradék sajttal, és előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Forrón tálaljuk.

Töltött padlizsán 5.
Hozzávalók: 4 padlizsán, 25 dkg darált hús, 1 kisebb zellergumó kockákra vágva, 10 dkg gomba apróra vágva, 5 dkg vaj, fekete bors, őrölt kömény, só, bazsalikom
A padlizsánokat megmossuk, tetejüket levágjuk. A belsejüket kivájjuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a darált húst, a zellert és a gombát. Őrölt köménnyel, bazsalikommal fűszerezzük és 3 dkg felforrósított vajban, állandóan kevergetve néhány percig pirítjuk, majd a kivájt padlizsánokat a húsos masszával megtöltjük. Ezután a tetejüket visszatesszük, hústűvel rátűzzük, és vajjal bedörzsöljük. Sütőbe tesszük és közepes tűzön, és közepes hőmérsékleten megsütjük. Időnként forgatva és vajjal megkenve minden oldalukat átsütjük. Tálalás előtt fűszeres sóval meghintjük.

Töltött padlizsán 6.
Hozzávalók: 50 dkg padlizsán, 3 db tojás, 1 kk. étolaj, só, törött bors, metélőhagyma
A padlizsánokat félbevágjuk. Húsukat kikaparjuk, apró kockákra vágva összekeverjük a tojássárgákkal, fűszerekkel, a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Megtöltve vele a padlizsánokat forró sütőben 30 percig sütjük.

Töltött padlizsán 7.
Négy-öt, szép, nagy, friss padlizsánt fa- vagy műanyag késsel meghámozunk, félbevágunk. Óvatosan kivájjuk a belsejét, összedaráljuk 25 dk marhahússal, 25 dk disznóhússal, egy db áztatott, és alaposan kinyomkodott zsemlével meg egy fej vöröshagymával. A masszát eldolgozzuk egy egész tojással, megsózzuk, megborsozzuk, megpaprikázzuk. Tehetünk hozzá kevés szardellapasztát is. Ezzel a masszával megtöltjük a félbevágott padlizsánokat. Jól kivajazott serpenyő aljára kevés hús, vagy erőlevest öntünk, a töltött padlizsánokat beletesszük, tetejüket meghintjük reszelt sajttal és apró vajdarabkákkal, majd fél órahosszat sütjük közepes lángon.

Töltött padlizsán 8.
Hozzávalók: 2 szép padlizsán, 3 tojás, só, bors, metélőhagyma.
A padlizsánokat félbevágjuk, kikaparjuk, húsukat apró kockákra vágjuk, összekeverjük a tojássárgákkal, fűszerezzük, a tojásfehérjét kemény habbá verve adjuk hozzá. Ezzel töltjük. meg a padlizsánokat, és forró sütőben 30 percig sütjük.

Töltött padlizsán 9.
(Aubergines farcies)
" 4 személyre - elkészítés: 40 perc
" 3 szép paradicsom, 100 g ricotta (olasz típusú túró), 1 vastag szelet sonka, 2 nagy padlizsán, mozzarella, oreganó, fokhagyma, 1 hagyma, zsálya, rozmaring, só, bors
A forró olajba dobjuk a fokhagymát, egy ágacska rozmaringot és zsályát, a három paradicsomot, sót, borsot. Főzzük 15- 20 percig. Törjük át.
A sonkát vágjuk apró kockákra, tegyünk bele egy teáskanál oregánót, sót, borsot és a ricottát.
Vágjuk ketté hosszában a padlizsánokat. Blansírozzuk 2 percig forró sós vízben. Töltsük meg a töltelékkel.
Tegyük tűzálló tálra, tegyünk rá mozzarellát, szórjuk meg oreganoval és süssük meg.

Töltött padlizsán 10.
1.2 kg padlizsán, 20 dkg darált sertéshús, 4 dkg rizs, 2 ek. étolaj, 1 db főtt tojás, 8 dkg Óvári sajt, 8 dkg vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöldje
A padlizsánt sütőben majdnem puhára sütjük, megtisztítjuk, kettévágjuk és kibelezzük. A vöröshagymát pici olajon megpároljuk, beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemzöldjével. A rizst megfőzzük és hozzákeverjük a húshoz. Végén óvatosan hozzáadjuk a kis kockákra vágott főtt tojást. A töltelékkel megtöltjük a padlizsánt, tűzálló tálba tesszük, rászórjuk a reszelt sajtot, és sütőben megsütjük.

Töltött padlizsán 11.
Elkészítés: 35 perc; Sütés: 40 perc; Sütés hőfoka: gázsütőben 3-4. Fokozat.
A padlizsán a modern szállítási lehetőségeknek köszönhetően - mint sok más termék - minden évszakban megvásárolható.
A sötétlila, fényes zöldség a szárát kivéve teljes egészében felhasználható.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg padlizsán, só, 200 g sertésdagadó, 50 g rizs, 2 fej vöröshagyma, 250 g paradicsom. 200 g gomba, egy csipet fokhagymapor, 1 teáskanál, édesnemes paprika, 1/2 teáskanál bors, egy csipet, őrölt köménymag, 1 evőkanál, apróra vágott petrezselyem, 1/8 l húsleves, (kockából), 100 g reszelt ementáli sajt, 200 ml tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál paradicsompüré, egy csipet cukor;
Elkészítése: A padlizsánt hosszában elvágjuk, kikaparjuk a belsejét és besózzuk. A sertésdagadót kockára vágjuk, és ropogósra sütjük. A rizst 1/8 l vízben megfőzzük. A megpucolt hagymát apróra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk és felaprítjuk.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsomot, gombát és a kockára vágott padlizsánt hozzáadjuk a rizshez. Megfűszerezzük a rizses keveréket, és 5 percig pároljuk.
Petrezselyemmel összekeverve a padlizsánba töltjük. Szorosan egymás mellé tesszük egy tepsiben, és leöntjük húslevessel. Sajtot szórunk rá és megpirítjuk. A húsléből és a maradék hozzávalókból mártást készítünk.

Töltött padlizsán 12.
2 db padlizsán, 1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg darált hús (lehet sertés, lehet marhahús), 2 db paradicsom, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, 6-8 dkg sajt, a tepsi kikenéséhez olaj.
A padlizsánt megmossuk, és a szárát levágjuk, hosszában kettévágjuk. Zsenge belsejét kivájjuk és összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finom apróra vágjuk, majd olajon megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk, és először a kikapart padlizsánt, majd a kockára vágott paradicsomot adjuk hozzá. Megsózzuk, megborsozzuk, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel fűszerezzük. Néhány perc alatt puhára pároljuk, aztán a padlizsánteknőbe töltjük. A lereszelt sajtot rászórjuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, végül forró sütőben 10-15 percig sütjük.

Töltött padlizsán Amanda módra
Hozzávalók: 3 fehér, 1 lila padlizsán, apró kockára vágva: 1 paradicsom-paprika, 15 dkg füstölt sajt, 1 főtt tojás, kb. 1- 1 mk bors, masala, curry, 3 gerezd fokhagyma, 1 ágacska görög bazsalikom, 30 szem illatos szőlő egészben, 10 szem olíva felaprítva, 1 paradicsom felkarikázva, 1 ek. juhtúró, 1 evőkanál olívaolaj, 1 pohár tejföl, 1 tojás. (Sózni nem kell!)
A padlizsánt hosszában kettévágjuk, belét kikapirgáljuk, külön-külön sózzuk, állni hagyjuk. Ha levet enged, azt kicsavarjuk, ill. lemossuk.
A töltelékhez a forgácsot felaprítjuk, a paradicsom és a juhtúró kivételével mindent összekeverünk. Megtöltjük a kivizezett tepsibe tett fél padlizsánokat. Tetejükre 3-3 szeletke paradicsomot, közéjük 1-1 kis juhtúró darabkát teszünk. Meglocsoljuk 1 ek. olíva olajjal, 1 pohárnyi vizet öntünk alá. Megsütjük. Rizzsel tálaljuk.

Töltött padlizsán fokhagymásan (görög recept)
Hozzávalók: 6 db padlizsán, 25 dk darált párolt hús, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, néhány szál petrezselyemzöld, 3 paradicsom, só, bors, étolaj.
Vágjuk apróra a paradicsomokat, a vöröshagymát, és a petrezselyemzöldet, a fokhagymát reszeljük le, majd sózzuk, borsozzuk és egy kevés olajat meg a húst hozzáadva, dolgozzuk össze az egészet. A félbevágott, megsütött padlizsánoknak kanállal nyomjuk be a közepüket, és töltsük bele a fenti húsos tölteléket, tegyük tepsibe, öntsünk alá olajat és süssük meg. Borsozott sós paradicsomszeletekkel körítve tálaljuk.

Töltött padlizsán olaszosan
Hozzávalók 4 személyre: 2 padlizsán, 25 dkg darált sertéshús, 5 dkg rizs, 4 paradicsom, 2 fej hagyma, 4 szelet sajt, 3 dkg parmezán sajt, 10 dkg HERA főzőmargarin, só, majoránna, bazsalikom, oregano. A rizst a szokásos módon megfőzzük. A padlizsánt félbevágjuk, belsejét kikaparjuk úgy, hogy kb. 1 centis fala maradjon. Besózzuk, és lefelé fordítjuk, hogy a keletkező lé kicsorogjon. HERA főzőmargarinon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst is. Sózzuk, borsozzuk, és a kockára vágott padlizsánhússal együtt megpirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a lehéjazott, kis kockákra vágott paradicsomot, a rizst, az apróra vágott zöldfűszereket és a reszelt parmezánt.
A tölteléket a padlizsán üregeibe halmozzuk. A maradék HERA főzőmargarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, belehelyezzük a töltött padlizsánokat és kb. 30 percig sütjük. A tetejére fektetjük a csíkokra vágott sajtszeleteket és már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, míg a sajt ráolvad.

Töltött rántott padlizsán
1 kg padlizsán, 20 dkg sajt, 3 tojás, 15 dkg füstölt hús, só; a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez bőven olaj.
Szép, karcsú, vékony héjú padlizsánokat vásárolunk hozzá, akkor nem kell meghámozni. Alaposan megmossuk, kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, és egy fél óráig állni hagyjuk. Közben lereszeljük a sajtot, összekeverjük a tojásokkal meg az apróra vágott füstölt hússal. Ezzel a masszával ragasztjuk össze párosával a padlizsánszeleteket, miután a nedvességet leitattuk róluk. Az így összetapasztott padlizsándarabokat a szokott módon lisztben, tojásban, morzsában forgatjuk meg, majd bő, forró olajban, erős lángon mindkét felükön szép pirosra sütjük. Nem nehéz megfordítani, mert sülés közben a sajt megolvad, és kitűnően összeragasztja a két padlizsánszeletet.
Burgonyapüré illik hozzá.

Töltött törökparadicsom mikróban
Hozzávalók: 5 db padlizsán, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 10 dkg főtt rizs, 2 db tojás, 6 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 1 csomó petrezselyem zöldje, só, törött bors, olaj
A padlizsánt hosszában félbevágjuk, a belsejét rácsszerűen bevagdaljuk, olajjal megkenjük, és a mikrohullámú berendezésben 6-8 percig pároljuk. Belsejét kikaparjuk, finomra vagdaljuk. Külső héját vajazott jénaira rendezzük. Vajban a finomra vágott vöröshagymát mikróban 2-3 percig hevítjük, hozzáadjuk a tisztított, apróra vagdalt gombát, sózzuk, borsozzuk, 3-4 percig pároljuk. A gombához adjuk a padlizsán húsát, a rizst, a tojást, a fűszereket és jól összekeverjük.
A vagdalékot beletöltjük a héjakba, majd sajttal meghintjük. A mikróban 2-3 percig hevítjük. Forrón tálaljuk.
(Forrás: Pár Gy. - Oriskó F. Magyaros ízek mikrohullámon)

Törökparadicsom töltve
(Aubergine farcie)
(Forrás: Rákóczi János: Konyhaművészet)
Hozzávalók: 5 db szép törökparadicsom (kb. 1 kiló), 10 dkg vöröshagyma, 30 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 db tojás, 10 dkg vaj 5 dkg reszelt sajt, só, törött bors, 1/2 csomó petrezselyem zöldje, 4 dl madeira mártás.
A törökparadicsomot hosszában kettévágjuk, a belsejét késsel rácsszerűen bevagdaljuk, és olajjal megkent tepsibe helyezzük. Forró sütőben megsütjük, utána a belsejét kikaparjuk, finomra vagdaljuk. A külső burkolatot kivajazott tepsibe helyezzük. Finomra vágott hagymát vajban világosra pirítunk, hozzáadjuk az apróra vagdalt gombát, sózzuk, borsozzuk, és zsírjára pároljuk. Ha a gomba megpárolódott, hozzákeverjük a finomra vagdalt törökparadicsomot, vagdalt zöldpetrezselymet, beleütjük a tojást, jól összekeverjük, végül 10 dkg főtt rizst keverünk hozzá. Ezzel a vagdalékkal töltjük meg a törökparadicsom burkolatát, meghintjük reszelt sajttal, zsemlemorzsával, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben megpirítjuk. Tálaláskor körülöntjük madeira mártással.
macoka65 macoka65
Címkék: húst ledaráljuk, tejbe áztatott, kissé megpárolt, megvagdalt zöldkaprot, vineték kikapart, vágataikat citromlével,

5 gyorsfalat kerti partira
sajt • 10-15 darab friss mentalevél • 3 gerezd fokhagyma • 1 darab szárított erős paprika • 3 evőkanál édes fehér balzsamecet • 1 dl napraforgóolaj • 1 dl extra szűz olívaolaj A padlizsánokat vágjuk apró kockákra, kontaktgrillben vagy teflonserpenyőben olaj nélkül pirítsuk meg őket. A fetát is kockázzuk fel azonos méretűre, és óvatosan keverjük el a kihűlt padlizsánkockákkal. Az olajokat keverjük össze, morzsoljuk bele ...
tinka1951 tinka1951
5 pad­li­zsán­krém ínyen­cek­nek
padlizsánkrém Hozzávalók: Ez is érdekelhet: Csavard fel a padlizsánt, ilyet még nem ettél! 2 db padlizsán 3 db vöröshagyma 2 k. napraforgóolaj só ízlés szerint Elkészítés: "A padlizsánokat tekerd alufóliába és süsd a sütőben addig, amíg megpuhulnak." A vöröshagymát vágd apró kockára, majd kevés olajon párold meg. A megpuhult padlizsánról húzd le a héját, törd össze villával és keverd bele a hagymát. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A jó padlizsánkrém titka
a majonézzel és a hagymákkal és lehűtjük. Pirítósra kenve nagyon finom. Padlizsánkrém egyszerűen Hozzávalók: 2 db közepes padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, héjastól kockára vágjuk, besózzuk, és kb. fél órát állni hagyjuk. Közben a vöröshagymát apróra vágva megpároljuk az olajon, lehetőleg vastag fémserpenyőben, majd rádobjuk a padlizsánt. Ízlés szerint megborsozzuk, mi kicsit ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A padlizsán
mediterrán konyháknak egyik legfontosabb kelléke. Sütve, párolva, rakva, töltve, levesnek és mártásnak, számtalan módon készítik, és jobbára igen aromás fűszerekkel társítják. A burgonyafélék családjába tartozik. Lehetőleg kisebb, zsenge padlizsánokat vásároljunk. Azt válasszuk, amelyiknek a héja feszes, és ha ujjunkkal kissé megnyomjuk, rugalmas, kemény. A hiedelem szerint csak fából készült késsel dolgozhatunk vele, de ez így nem igaz... Arra kell csak figyelnünk, hogy rozsdamentes késsel ...
madlen40 madlen40
A praktikus padlizsán nyomában
tojás • 15-20 dkg liszt • só, bors • 2 kiskanál curry-por • olaj Elkészítés: Keverd össze a tojások sárgáját a liszttel, sóval, borssal, curry-porral, 2 evőkanál olajjal, és 2 dl hideg vízzel. A padlizsánokat mosd meg alaposan és vágd fel ujjnyi vastag karikákra. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá és forgasd bele a lisztes masszába. Ebbe a bundába mártogasd meg a padlizsánszeleteket és bő, forró olajban süsd készre. ...
agnia agnia
Arab padlizsánkrém
vékonyan felszeletelve, ízlés szerint só. A tálaláshoz: frissen sütött pita-chips. Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt teszünk egy tepsibe. A padlizsánokat úgy hagyjuk, ahogy vannak, illetve annyi csak a teendőnk, hogy megmossuk, majd szárazra töröljük őket, aztán néhány helyen mindkét darabot villával megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne pukkadjanak szét. A megszúrkált padlizsánokat beletesszük ...
margoka59 margoka59
Bogrács...
az ételhez adjuk. Sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, ...
simocsi simocsi
Borjúhússal és paradicsommal
fokhagyma 3 db paradicsom 10 dkg sampinyon 20 dkg borjúhús 1 evőkanál szárított rozmaring 4 evőkanál olívaolaj 10 dkg reszelt sajt Elkészítés: Megmossuk, és hosszában félbe vágjuk a padlizsánokat. Belsejüket késsel kivájjuk, ügyelve arra, hogy a lehető legvékonyabb legyen, de meg ne sérüljön a padlizsán héja. A kivájt húst összevagdaljuk. A paprikát megmossuk, megtisztítjuk, húsukat apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Charlotte Royal bubszi
Variáció Epere baratnu
Gesztenyés fagylaltalagút bubszi
Cseresznyés, tejes pite recept zsokanita
Narancsos-gesztis piramis 1vargaildyko
Indián lepény klerierzsi
Színes élmények: túrós-mákos horvathnemagdi
Szalagos farsangi fánk recept gonda_katalin
Tormás sonkatekercs aszpikban bubszi
Kókusztejes briós veronika74
Szárnyas receptek
Tejfölös csirkemell klara50
Finom falatok piroska0101
mai menű biharijudit
Zöldséges rizottó csirkefalatk veronika74
Spenótos nokedli recept kovacs_zsoka
Spenótos penne pulykamellel 4 főr suzymama
Sajtos-tejfölös pulykaszelet 1vargaildyko
Grape fruitos csirkemell bubszi
Bajor csirkecomb bajoska
Szezámos csirke pacsakute
Marhából készült ételek
Toledói tokány bubszi
Rakott kel bubszi
Tafelspitz (főtt marhafartő) rochlitzne
montenegrói makaróni ! ibolya58
Csirkemell tekercs grillezve roanna
Gulyásleves bubszi
Rakott törökparadicsom bubszi
Zöldséges, tormás hús veronika74
Vörösboros marhapörkölt relisisi
Sertésből készült ételek
Burgonyakrémleves hússal veronika74
Sonkás Kocka 1vargaildyko
14 napos lúgosító étrend grimilda
Szepi bácsi kedvence bundában veronika74
Finom falatok piroska0101
Ínyenc pizza veronika74
Gy betűs receptek horvathnemagdi
Csabai kolbász bjucus0706
Receptek horvathnemagdi
Rakott magvas szűzérme majus55
Halból készült ételek
Lecsó-körkép oberhauserne
Boszorkányszigeti halászlé bubszi
Grillezett lazacszeletek veronika74
Dorozsmai pontypaprikás..... bubszi
Bundázott keszeg peterimajoridozsahe
Hal erőleves bubszi
Pisztráng kékre főzve. csibi52
Marinált lazac bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Vad ételek
Fácánmell töltött körtével bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Kisalföldi fácánleves bubszi
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Fácánpaprikás bubszi
Spagetti ajánló
Ínyenc spagetti horvathnemagdi
Olcsó bolognai recept boszorlany
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Mákos tészta muffin klerierzsi
Vadászpecsenye recept snibolya
Cukkinis finomság tundihugi
Minestrone njzsike
Cukkinis, paradicsomos tészta horvathnemagdi
Bolognai húsos rakott spagetti recept baggesz20
x nagyuska
Pizza receptek
Az igazi olasz pizza sheidi
x nagyuska
Pizza horvathnemagdi
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Pizza-szendvics bubszi
Pizzás táska 1vargaildyko
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
VEGA pizza recept boszorlany
Kombe horvathnemagdi
Hamburger receptek
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Óriás hamburger angyalka___
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Csirke hamburger banb
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Csirke hamburger cajun módra klara50
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU