Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Afrikai receptek
Harissa recept-paprikakrém Észak- Afrikából
Ez a legismertebb afrikai fűszer. Csili-alapú és igen kedvelt a marokkói, tunéziai és algériai konyhákban. Kínálják mártogatónak grillezett húsokhoz, levesekbe, ragukba keverik, a kuszkuszhoz szószként adják. Friss paradicsommal keverve kebabok mellé kínálják. Joghurttal keverve kiváló pác csirkéhez, sertéshez.
Hozzávalók: 12 szárított piros csili, 1 ek. koriander mag, 2 tk. köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 tk. só, 5 ek. olívaolaj.
Elkészítése: A csilik szárát és magjuk egy részét eltávolítjuk, 30 percig meleg vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Szárazon megpirítjuk a magokat, megőröljük. A fokhagymát elkeverjük a sóval, felaprított csilivel. Hozzáadjuk a fűszereket, fokozatosan adagolva az olajat is, majd addig keverjük, míg majonéz sűrűségű lesz. Zárjuk üvegbe, hűtőben tároljuk, ahol 3 hétig eláll.


Mosbeskuit

Hozzávalók:
a kelesztéshez:
150 g kimagozott mazsola
625 ml forrásban lévő víz
7 g friss élesztő, vagy 3 ml szárított élesztő-granulátum
240 g sütő liszt
a tésztához:
625 ml langyos tej
250 g vaj
3 tojás
25 ml só
400 g cukor
15 ml ánizsmag
2,5 kg sütő liszt

A sütés előtt 2-3 nappal a mazsolát egy nagy zárható lekváros üvegbe tesszük, majd ráöntjük a forró vizet. (Fontos, hogy az üvegben még maradjon hely az erjedés közben felszabaduló gázoknak.) Ha a víz már visszahűlt szoba-hőmérsékletűre, akkor feloldjuk benne az élesztőt, s az üveget lezárjuk. (Abból látjuk majd, hogy a keverék jó és aktívvá vált, hogy habzani fog, s az összes mazsola feljön a lé tetejére.) A sütés reggelén leszűrjük az élesztős folyadékot (a mazsolából is jól kinyomkodjuk a nedvességet), s ha a kapott lé mennyisége nem érné el az 500 ml-t, akkor víz hozzáadásával egészítjük ki annyira. Veszünk egy nagy keverőtálat, s az élesztős folyadékba beledolgozzuk a 240 g lisztet, majd a masszát letakarva langyos helyre tesszük. (Ha 2 órán belül sem látszik, hogy a kovász megindulna, lyukacsossá válna, s látványosan növekedne, akkor egy újabb adag élesztőt kevés cukorral és tejjel megfuttatunk, s azt adjuk a kovászhoz.)
Ha a kovász megindult, hozzákeverjük a tejet, a vajat, a tojásokat, a sót, a cukrot és az ánizst. Majd a lisztet is fokozatosan hozzáadva sima és rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát ketté szedjük, s letakarva langyos helyre tesszük. 2-3 óra kelesztés után megfordítjuk (hogy az alja kerüljön a tetejére), s további 1-2 órát kelesztjük. Végül veszünk egy (vagy több) legalább 10 cm magas tepsit, azt kivajazzuk, s beleterítjük a tésztát legfeljebb 5 cm vastagon. Megint letakarjuk, s langyos helyen tartva megvárjuk, amíg közel kétszeresére nő. Végül 160 fokosra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük. (Kínálhatjuk például vajjal és valamilyen gyümölccsel.


Merguez
Hozzávalók (12 pogácsa)

30dkg darált marhahús (még jobb, ha vegyesen bárány és marha)
2ek pirospaprika
1/2kk cayenne bors
1tk római kömény
1tk egész koriander
1tk édesköménymag
2 gerezd fokhagyma, lereszelbe
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
Só, bors
A háromféle fűszert (római kömény, koriander, édesköménymag) száraz serpenyőben megpirítjuk, amikor füstöl, és illatozni kezd, levesszük. Mozsárban, vagy kávédarálóban finomra őröljük. A húshoz keverjük a pirospaprikát, a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, a friss koriandert, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon, serpenyőben mindkét oldalán arany színűre sütjük


Accrai banán Ghána
A megtisztított banánokat hosszában kettévágjuk és kivajazott tűzálló edénybe szorosan egymás mellé fektetjük. Tetejét is vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Ekkor megkenjük olvasztott lekvárral és még kb. 10 percig sütjük.
Babapiskótával, azonnal, forrón tálaljuk.


Afrikai sárgaborsó Kamerun
Gyengén sós vízben puhára főzzük a sárgaborsót, majd jól lecsurgatjuk. Kevés vajon a reszelt vöröshagymát megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a sárgaborsót. Sóval, tört kurkumával ízesítjük. Egy nagyobb paradicsomot, zöldpaprikát, gombát kockára vágunk, és együtt az egészet pár percig pároljuk.
Tojásos galuskával tálaljuk.


Banángombóc (Kakro) Ghána
Hozzávalók: 4 főzőbanán vagy 1 kg hámozott éretlen banán, 1 reszelt hagyma, 1 tk. reszelt gyömbér, törött bors, só, pirított kukoricaliszt, a sütéshez pálma- vagy kukoricaolaj.
Törjük át szitán a banánt, keverjük össze a fűszerekkel és annyi kukoricaliszttel, hogy sűrű, de folyékony tészta legyen. Tegyünk 1-1 evőkanálnyit forró olajba, süssük aranysárgára.
Pörköltekhez, babételekhez, csípős mártásokkal adjuk, vagy magában sós süteményként.



Céklaleves jégbe hűtve Ghána

Hozzávalók: 35 dkg apróra vágott főtt cékla, 1,25 l forró víz, 2 marhahúsleves-kocka, késhegynyi őrölt kömény, só, mk. cukor, 1 tk. citromlé, 2 ek. borecet, 1 ek. reszelt hagyma, 1 tojás sárgája, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 6 ek. nem cukrozott tejszínhab, 12 db jégkocka.
Tegyük forró vízbe a hagymát, köményt, leveskockát. 10 percig főzzük, adjuk hozzá a céklát és főzzük még 5 percig. Hagyjuk kihűlni.
A cukorral keverjük jól össze, öntsük bele a citromlevet, ecetet és melegítsük meg. Öntsük a kikevert tojássárgájára, habverővel keverjük simára, majd a tejszínnel is.
Behűtve, poharakban jégkockával és petrezselyemmel tálaljuk



Ghánai palacsinta Ghána
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 ek. porcukor, 5 tojás, 3,5 dl tej, só, 4 banán, földimogyoró- vagy salátaolaj a sütéshez.
A többihez: 2 ek. porcukor, 1 tk. őrölt fahéj, 3 banán, 1 tk. citromlé, 2 tojásfehérje kemény habja.
Keverjük össze a lisztet, 5 ek. porcukrot, 5 tojást. Villával nyomkodjuk szét a banánt, keverjük el jól a tejjel, öntsük a lisztes masszához. A szokásos módon, kissé vastagabb palacsintákat süssünk. Szitán törjük át a többi banánt, a tojásfehérje kivételével keverjük össze a többivel. Kenjük be a palacsintákat, fektessük egymásra kivajazott tűzálló tálon. Tegyük rá a habot, közepesen meleg sütőben addig süssük, míg megpirul a teteje (kb. 15 perc).
Forrón tálaljuk.
(Fantasztikusan finom - a habba 1 cs. vaníliás cukrot, a krémbe 1 ek. rumot szoktam tenni. Ajánlom!)


Ghánai saslik Ghána
Hozzávalók: 1 kg apró kockára vágott marhahús, 1 ek. paradicsompüré, 2 ek. olaj, 1 ek. nagyon csípős pirospaprika, 1 kis doboz darabolt ananász.
Keverjük össze a paradicsomot, olajat, paprikát, sót, 2-3 ek. ananászlét. Húzzuk a húst az ananásszal váltakozva megolajozott grillpálcákra, kenjük be a mártással. Parázson (grillben) süssük, közben kenegessük a mártással.


Hideg banánmártás Ghána
Hozzávalók: 2 banán, 2 ek. reszelt alma, 1 ek. citromlé, 1 tk. porcukor, 1 tk. Wocester-mártás, pár csepp tabasco-mártás, 4 ek. majonéz, 1 mk. só.Villával zúzzuk péppé a banánt, keverjük össze a hozzávalókkal. Ízlés szerint még fűszerezhető.
Hideg sültek mellé kínáljuk.
macoka65 macoka65
Címkék: fokhagymát elkeverjük, sütés előtt, nagy zárható, forró vizet, erjedés közben, üveget lezárjuk,

Almatorta
helyen pihentetjük. Töltelék: 1 kg alma, 1 citrom, 10 durvára vágott mandula vagy dió, 10 dkg őrölt mandula vagy dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, rum vagy rumaroma. Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A citrom levével a felszelt almát meglocsoljuk. Hozzáadjuk a rumba vagy rumaromás vízben áztatott mazsolát, valamint az őrölt és a durvára vágott mandulát vagy diót és 10 dkg porcukrot. Az omlós tészta 2/3 részét ...
bubszi bubszi
Almás túrós sütemény
összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A tojássárgákat és a mazsolát a túrós masszához keverjük, majd belekeverjük a tojáshabot és a tejszínhabot. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, negyedekre vágjuk, majd hasábokra metéljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, és a kivajazott formát kibéleljük vele. A maradék tésztából széleket formálunk, és a tortaforma oldalát is kibéleljük. A tésztalapot ...
bubszi bubszi
Almás-túrós rakott tészta
tehéntúró - 4 dl tejföl - só - 30 dkg kockatészta A tésztát sós vízben kifőzzük, azután leszűrjük és lecsepegtetjük. A túrót összekeverjük 1 dl tejföllel, 5 dkg cukorral, a citromhéjjal és a mazsolával. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük, és 5 dkg cukorral meg a fahéjjal ízesítve a saját levében megpároljuk. A megmaradt 3 dl tejfölt és 5 dkg cukrot összekeverjük. Egy 30 × 40 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleterítjük a tészta egyharmad részét. Rásimítjuk a ...
reifregina reifregina
Süti ajánló
Pisztáciás szelet gabfe
5 Trükkös szőlőrecept skorpiolilike
Túrós babapiskóta... roanna
Flódni bubszi
Linzerkarika rochlitzne
Csokiszalámi bubszi
Bagolyszem bubszi
pöstényi túrós ! ibolya58
Csokoládépuding bubszi
Citromkrém szelet horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Sajtos csirkemell 1vargaildyko
Borban párol pulykacomb roanna
tyúkHÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA bubszi
Leves katica76
Paradicsomos burgonyafőzelék recept kovacs_zsoka
Lecsós göngyölt csirkemell bubszi
Töltött csirke anikotiti
Rántott csirkecomb parajmártással recept boszorlany
Májas spagetti horvathnemagdi
Szezámos csirke pacsakute
Marhából készült ételek
Egzotikus pulykarolad margareta51
Zöldséges pörkölt zöld mártáss bubszi
kolozsvári gulyás ibolya58
Fácánleves Újházi módra bubszi
Nagycenki tokány bubszi
Főzési folytélyok és tanácsok anne74
Saslik bubszi
Bográcsban főzött marha gulyásleves recept toth_beata
Zabpelyhes rakott kel bkisseva
Csevap szaftosan, a grillpartik kedvence tinka1951
Sertésből készült ételek
Karácsonyi ételek tomicica
Rakott sült hús zöldségekkel magdus60
Majorannás Tokány 1vargaildyko
Pulykamell-szeletek rokfortos bubszi
Különleges rakott kelkáposzta bubszi
Stefánia-vagdalt bubszi
Saslik zsokanita
Tejfölös-borsós tokány recept jamborlulu
Rácgulyás margoka59
Sajtos vagdalt húspogácsa recept toth_beata
Halból készült ételek
Sonkába tekert saláta bulac57
Rozmaringos lazac diós-fokhagymás tésztával maroka
Mákosguba szuflé fehércsokis horvathnemagdi
tavaszi tésztasaláta grimilda
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Halas szoljanka leves bubszi
Rácponty skorpiolilike
Együnk halat, a legjobb falat sarkadykati
Vacsora csata jjanosne
Karácsonyi menűsor korall44
Vad ételek
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Nyúlpörkölt veronika74
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Töltött káposzta bkisseva
Vacsora csata recept! jjanosne
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Szegedi fácángulyás bubszi
Fácánleves reifregina
Fácánleves újházi módra tundihugi
Spagetti ajánló
Heti Menü bulac57
Tonhalas-zöldséges kínai tészta recept baggesz20
Meztelen főtt tészta köretnek bubszi
Milánói, Csilla módra recept jamborlulu
Burgundi marharagu veronika74
Csülkös spagetti recept boszorlany
Tonhalas spagetti recept kovacs_zsoka
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Milánói makaróni gombával recept baggesz20
Minestrone njzsike
Pizza receptek
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
Pizzás pancerotti recept gonda_katalin
Töltött padlizsán sarkadykati
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Olcsó házi leveles tészta veronika74
Pizza!Ahogyan a futár sosem... veronika74
Lala kifli yaskane
Sonkás-olívás PIZZA bubszi
Krumplikavalkád színesen horvathnemagdi
Graham-lisztes pizza tészta bubszi
Hamburger receptek
A szója kloppenburg
Válassza a szóját! margoka59
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept jamborlulu
Hamburger baratnu
Csirke hamburger banb
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger baratnu
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU