Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Afrikai receptek
Harissa recept-paprikakrém Észak- Afrikából
Ez a legismertebb afrikai fűszer. Csili-alapú és igen kedvelt a marokkói, tunéziai és algériai konyhákban. Kínálják mártogatónak grillezett húsokhoz, levesekbe, ragukba keverik, a kuszkuszhoz szószként adják. Friss paradicsommal keverve kebabok mellé kínálják. Joghurttal keverve kiváló pác csirkéhez, sertéshez.
Hozzávalók: 12 szárított piros csili, 1 ek. koriander mag, 2 tk. köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 tk. só, 5 ek. olívaolaj.
Elkészítése: A csilik szárát és magjuk egy részét eltávolítjuk, 30 percig meleg vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Szárazon megpirítjuk a magokat, megőröljük. A fokhagymát elkeverjük a sóval, felaprított csilivel. Hozzáadjuk a fűszereket, fokozatosan adagolva az olajat is, majd addig keverjük, míg majonéz sűrűségű lesz. Zárjuk üvegbe, hűtőben tároljuk, ahol 3 hétig eláll.


Mosbeskuit

Hozzávalók:
a kelesztéshez:
150 g kimagozott mazsola
625 ml forrásban lévő víz
7 g friss élesztő, vagy 3 ml szárított élesztő-granulátum
240 g sütő liszt
a tésztához:
625 ml langyos tej
250 g vaj
3 tojás
25 ml só
400 g cukor
15 ml ánizsmag
2,5 kg sütő liszt

A sütés előtt 2-3 nappal a mazsolát egy nagy zárható lekváros üvegbe tesszük, majd ráöntjük a forró vizet. (Fontos, hogy az üvegben még maradjon hely az erjedés közben felszabaduló gázoknak.) Ha a víz már visszahűlt szoba-hőmérsékletűre, akkor feloldjuk benne az élesztőt, s az üveget lezárjuk. (Abból látjuk majd, hogy a keverék jó és aktívvá vált, hogy habzani fog, s az összes mazsola feljön a lé tetejére.) A sütés reggelén leszűrjük az élesztős folyadékot (a mazsolából is jól kinyomkodjuk a nedvességet), s ha a kapott lé mennyisége nem érné el az 500 ml-t, akkor víz hozzáadásával egészítjük ki annyira. Veszünk egy nagy keverőtálat, s az élesztős folyadékba beledolgozzuk a 240 g lisztet, majd a masszát letakarva langyos helyre tesszük. (Ha 2 órán belül sem látszik, hogy a kovász megindulna, lyukacsossá válna, s látványosan növekedne, akkor egy újabb adag élesztőt kevés cukorral és tejjel megfuttatunk, s azt adjuk a kovászhoz.)
Ha a kovász megindult, hozzákeverjük a tejet, a vajat, a tojásokat, a sót, a cukrot és az ánizst. Majd a lisztet is fokozatosan hozzáadva sima és rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát ketté szedjük, s letakarva langyos helyre tesszük. 2-3 óra kelesztés után megfordítjuk (hogy az alja kerüljön a tetejére), s további 1-2 órát kelesztjük. Végül veszünk egy (vagy több) legalább 10 cm magas tepsit, azt kivajazzuk, s beleterítjük a tésztát legfeljebb 5 cm vastagon. Megint letakarjuk, s langyos helyen tartva megvárjuk, amíg közel kétszeresére nő. Végül 160 fokosra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük. (Kínálhatjuk például vajjal és valamilyen gyümölccsel.


Merguez
Hozzávalók (12 pogácsa)

30dkg darált marhahús (még jobb, ha vegyesen bárány és marha)
2ek pirospaprika
1/2kk cayenne bors
1tk római kömény
1tk egész koriander
1tk édesköménymag
2 gerezd fokhagyma, lereszelbe
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
Só, bors
A háromféle fűszert (római kömény, koriander, édesköménymag) száraz serpenyőben megpirítjuk, amikor füstöl, és illatozni kezd, levesszük. Mozsárban, vagy kávédarálóban finomra őröljük. A húshoz keverjük a pirospaprikát, a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, a friss koriandert, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon, serpenyőben mindkét oldalán arany színűre sütjük


Accrai banán Ghána
A megtisztított banánokat hosszában kettévágjuk és kivajazott tűzálló edénybe szorosan egymás mellé fektetjük. Tetejét is vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Ekkor megkenjük olvasztott lekvárral és még kb. 10 percig sütjük.
Babapiskótával, azonnal, forrón tálaljuk.


Afrikai sárgaborsó Kamerun
Gyengén sós vízben puhára főzzük a sárgaborsót, majd jól lecsurgatjuk. Kevés vajon a reszelt vöröshagymát megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a sárgaborsót. Sóval, tört kurkumával ízesítjük. Egy nagyobb paradicsomot, zöldpaprikát, gombát kockára vágunk, és együtt az egészet pár percig pároljuk.
Tojásos galuskával tálaljuk.


Banángombóc (Kakro) Ghána
Hozzávalók: 4 főzőbanán vagy 1 kg hámozott éretlen banán, 1 reszelt hagyma, 1 tk. reszelt gyömbér, törött bors, só, pirított kukoricaliszt, a sütéshez pálma- vagy kukoricaolaj.
Törjük át szitán a banánt, keverjük össze a fűszerekkel és annyi kukoricaliszttel, hogy sűrű, de folyékony tészta legyen. Tegyünk 1-1 evőkanálnyit forró olajba, süssük aranysárgára.
Pörköltekhez, babételekhez, csípős mártásokkal adjuk, vagy magában sós süteményként.



Céklaleves jégbe hűtve Ghána

Hozzávalók: 35 dkg apróra vágott főtt cékla, 1,25 l forró víz, 2 marhahúsleves-kocka, késhegynyi őrölt kömény, só, mk. cukor, 1 tk. citromlé, 2 ek. borecet, 1 ek. reszelt hagyma, 1 tojás sárgája, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 6 ek. nem cukrozott tejszínhab, 12 db jégkocka.
Tegyük forró vízbe a hagymát, köményt, leveskockát. 10 percig főzzük, adjuk hozzá a céklát és főzzük még 5 percig. Hagyjuk kihűlni.
A cukorral keverjük jól össze, öntsük bele a citromlevet, ecetet és melegítsük meg. Öntsük a kikevert tojássárgájára, habverővel keverjük simára, majd a tejszínnel is.
Behűtve, poharakban jégkockával és petrezselyemmel tálaljuk



Ghánai palacsinta Ghána
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 ek. porcukor, 5 tojás, 3,5 dl tej, só, 4 banán, földimogyoró- vagy salátaolaj a sütéshez.
A többihez: 2 ek. porcukor, 1 tk. őrölt fahéj, 3 banán, 1 tk. citromlé, 2 tojásfehérje kemény habja.
Keverjük össze a lisztet, 5 ek. porcukrot, 5 tojást. Villával nyomkodjuk szét a banánt, keverjük el jól a tejjel, öntsük a lisztes masszához. A szokásos módon, kissé vastagabb palacsintákat süssünk. Szitán törjük át a többi banánt, a tojásfehérje kivételével keverjük össze a többivel. Kenjük be a palacsintákat, fektessük egymásra kivajazott tűzálló tálon. Tegyük rá a habot, közepesen meleg sütőben addig süssük, míg megpirul a teteje (kb. 15 perc).
Forrón tálaljuk.
(Fantasztikusan finom - a habba 1 cs. vaníliás cukrot, a krémbe 1 ek. rumot szoktam tenni. Ajánlom!)


Ghánai saslik Ghána
Hozzávalók: 1 kg apró kockára vágott marhahús, 1 ek. paradicsompüré, 2 ek. olaj, 1 ek. nagyon csípős pirospaprika, 1 kis doboz darabolt ananász.
Keverjük össze a paradicsomot, olajat, paprikát, sót, 2-3 ek. ananászlét. Húzzuk a húst az ananásszal váltakozva megolajozott grillpálcákra, kenjük be a mártással. Parázson (grillben) süssük, közben kenegessük a mártással.


Hideg banánmártás Ghána
Hozzávalók: 2 banán, 2 ek. reszelt alma, 1 ek. citromlé, 1 tk. porcukor, 1 tk. Wocester-mártás, pár csepp tabasco-mártás, 4 ek. majonéz, 1 mk. só.Villával zúzzuk péppé a banánt, keverjük össze a hozzávalókkal. Ízlés szerint még fűszerezhető.
Hideg sültek mellé kínáljuk.
macoka65 macoka65
Címkék: fokhagymát elkeverjük, sütés előtt, nagy zárható, forró vizet, erjedés közben, üveget lezárjuk,

Almatorta
helyen pihentetjük. Töltelék: 1 kg alma, 1 citrom, 10 durvára vágott mandula vagy dió, 10 dkg őrölt mandula vagy dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, rum vagy rumaroma. Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A citrom levével a felszelt almát meglocsoljuk. Hozzáadjuk a rumba vagy rumaromás vízben áztatott mazsolát, valamint az őrölt és a durvára vágott mandulát vagy diót és 10 dkg porcukrot. Az omlós tészta 2/3 részét ...
bubszi bubszi
Almás túrós sütemény
összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A tojássárgákat és a mazsolát a túrós masszához keverjük, majd belekeverjük a tojáshabot és a tejszínhabot. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, negyedekre vágjuk, majd hasábokra metéljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, és a kivajazott formát kibéleljük vele. A maradék tésztából széleket formálunk, és a tortaforma oldalát is kibéleljük. A tésztalapot ...
bubszi bubszi
Almás-túrós rakott tészta
tehéntúró - 4 dl tejföl - só - 30 dkg kockatészta A tésztát sós vízben kifőzzük, azután leszűrjük és lecsepegtetjük. A túrót összekeverjük 1 dl tejföllel, 5 dkg cukorral, a citromhéjjal és a mazsolával. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük, és 5 dkg cukorral meg a fahéjjal ízesítve a saját levében megpároljuk. A megmaradt 3 dl tejfölt és 5 dkg cukrot összekeverjük. Egy 30 × 40 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleterítjük a tészta egyharmad részét. Rásimítjuk a ...
reifregina reifregina
Süti ajánló
Fahéjas szelet wegnerzs
Vaníliás túrótorta sütés nélkü klerierzsi
Mónika-szelet bkisseva
Tejszínes meggyleves recept kovacs_zsoka
Tejfölös krémes sütés nélkül horvathnemagdi
Körtés pite maroka
Vacsora csata jjanosne
Gyors sárgabarackos piskóta horvathnemagdi
Hartyáni krémes horvathnemagdi
Ilona szelet nyta100
Szárnyas receptek
Brokkolis-karfiolos csirke horvathnemagdi
pulykaMÁJ HAGYMÁS BUNDÁBAN bubszi
Darálthúsos fészek bkisseva
Sajtos csirke 2 recept gonda_katalin
Ananászos csirkemell mohini
Paradicsom-diéta a fittségért grimilda
Mézes-almás csirkecombok...... maca23
Májrizottó klerierzsi
Csirkés rablóhús bubszi
Medvehagymás tojáslepénnyel tö bossz
Marhából készült ételek
Vesepecsenye vadas mártással bubszi
Olasz paradicsomos tészta horvathnemagdi
Betyárleves suzymama
Szendvicstorta yocoo
Főételek szabonekatalin
Tyúkleves recept kovacs_zsoka
Pljeskavica recept gonda_katalin
Jó étvágyat... gaby13
Erőleves recept kovacs_zsoka
marhalábszár sörben ibolya58
Sertésből készült ételek
Tárkonyos töltött paprika bubszi
Rablóhús variációk rochlitzne
B betűs receptek horvathnemagdi
lengyel bigos ! ibolya58
Töltött káposzta rómaiban suzymama43
Rakott zöldbab tundihugi
óvári szelet ibolya58
Ázsiai szilvás sertéscsíkok skorpiolilike
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Erdélyi töltött csirkemell... veronika74
Halból készült ételek
Lazacos palacsinta yaskane
B betűs receptek horvathnemagdi
Pisztráng sütve II. bubszi
Saláták grimilda
Karácsonyi kaják-:) cipello
Wasabi füstölt lazaccal rochlitzne
Körösi, bográcsban sült kárász bubszi
Harcsa Tejszínes Mártásban 1vargaildyko
A jó emésztésért...... szisszy83
Spenótos túrógaluska suzymama
Vad ételek
Fácán tejfölös mártással bubszi
Fácán tejszínnel klerierzsi
Baszk fácán veronika74
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Fácánleves rochlitzne
Indiai rizssaláta bubszi
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Gombás szarvas-steak veronika74
Lazacborda artois módon bubszi
Spagetti ajánló
gombás spagetti faciendum
Brokkolis-szezámos spagetti 1vargaildyko
Egy jó receptet találtam sarkadykati
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Paradicsomos tészta bubszi
Chilis húsgombócok horvathnemagdi
Ínyenc spagetti horvathnemagdi
A 4 legfinomabb tészta grimilda
Tésztasaláta hallal recept gonda_katalin
Pikáns rakott pulyka veronika74
Pizza receptek
Sajtos rúd gereica
Olasz kenyérropogós rochlitzne
Paradicsomos töltelék bubszi
Bazsalikomos sonkás horvathnemagdi
Pizza recept boszorlany
Kombe bkisseva
Törökös pizza horvathnemagdi
Gyümölcsös pizza kohlinka
Gombás omlett pizzás muffinnal tundihugi
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
Hamburger receptek
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger baratnu
Házi hamburger recept gonda_katalin
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Sajtburger veronika74
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
x nagyuska
Csirke hamburger banb
Hamburger zsemle vagikriszti
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU