Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Afrikai receptek
Harissa recept-paprikakrém Észak- Afrikából
Ez a legismertebb afrikai fűszer. Csili-alapú és igen kedvelt a marokkói, tunéziai és algériai konyhákban. Kínálják mártogatónak grillezett húsokhoz, levesekbe, ragukba keverik, a kuszkuszhoz szószként adják. Friss paradicsommal keverve kebabok mellé kínálják. Joghurttal keverve kiváló pác csirkéhez, sertéshez.
Hozzávalók: 12 szárított piros csili, 1 ek. koriander mag, 2 tk. köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 tk. só, 5 ek. olívaolaj.
Elkészítése: A csilik szárát és magjuk egy részét eltávolítjuk, 30 percig meleg vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Szárazon megpirítjuk a magokat, megőröljük. A fokhagymát elkeverjük a sóval, felaprított csilivel. Hozzáadjuk a fűszereket, fokozatosan adagolva az olajat is, majd addig keverjük, míg majonéz sűrűségű lesz. Zárjuk üvegbe, hűtőben tároljuk, ahol 3 hétig eláll.


Mosbeskuit

Hozzávalók:
a kelesztéshez:
150 g kimagozott mazsola
625 ml forrásban lévő víz
7 g friss élesztő, vagy 3 ml szárított élesztő-granulátum
240 g sütő liszt
a tésztához:
625 ml langyos tej
250 g vaj
3 tojás
25 ml só
400 g cukor
15 ml ánizsmag
2,5 kg sütő liszt

A sütés előtt 2-3 nappal a mazsolát egy nagy zárható lekváros üvegbe tesszük, majd ráöntjük a forró vizet. (Fontos, hogy az üvegben még maradjon hely az erjedés közben felszabaduló gázoknak.) Ha a víz már visszahűlt szoba-hőmérsékletűre, akkor feloldjuk benne az élesztőt, s az üveget lezárjuk. (Abból látjuk majd, hogy a keverék jó és aktívvá vált, hogy habzani fog, s az összes mazsola feljön a lé tetejére.) A sütés reggelén leszűrjük az élesztős folyadékot (a mazsolából is jól kinyomkodjuk a nedvességet), s ha a kapott lé mennyisége nem érné el az 500 ml-t, akkor víz hozzáadásával egészítjük ki annyira. Veszünk egy nagy keverőtálat, s az élesztős folyadékba beledolgozzuk a 240 g lisztet, majd a masszát letakarva langyos helyre tesszük. (Ha 2 órán belül sem látszik, hogy a kovász megindulna, lyukacsossá válna, s látványosan növekedne, akkor egy újabb adag élesztőt kevés cukorral és tejjel megfuttatunk, s azt adjuk a kovászhoz.)
Ha a kovász megindult, hozzákeverjük a tejet, a vajat, a tojásokat, a sót, a cukrot és az ánizst. Majd a lisztet is fokozatosan hozzáadva sima és rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát ketté szedjük, s letakarva langyos helyre tesszük. 2-3 óra kelesztés után megfordítjuk (hogy az alja kerüljön a tetejére), s további 1-2 órát kelesztjük. Végül veszünk egy (vagy több) legalább 10 cm magas tepsit, azt kivajazzuk, s beleterítjük a tésztát legfeljebb 5 cm vastagon. Megint letakarjuk, s langyos helyen tartva megvárjuk, amíg közel kétszeresére nő. Végül 160 fokosra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük. (Kínálhatjuk például vajjal és valamilyen gyümölccsel.


Merguez
Hozzávalók (12 pogácsa)

30dkg darált marhahús (még jobb, ha vegyesen bárány és marha)
2ek pirospaprika
1/2kk cayenne bors
1tk római kömény
1tk egész koriander
1tk édesköménymag
2 gerezd fokhagyma, lereszelbe
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
Só, bors
A háromféle fűszert (római kömény, koriander, édesköménymag) száraz serpenyőben megpirítjuk, amikor füstöl, és illatozni kezd, levesszük. Mozsárban, vagy kávédarálóban finomra őröljük. A húshoz keverjük a pirospaprikát, a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, a friss koriandert, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon, serpenyőben mindkét oldalán arany színűre sütjük


Accrai banán Ghána
A megtisztított banánokat hosszában kettévágjuk és kivajazott tűzálló edénybe szorosan egymás mellé fektetjük. Tetejét is vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Ekkor megkenjük olvasztott lekvárral és még kb. 10 percig sütjük.
Babapiskótával, azonnal, forrón tálaljuk.


Afrikai sárgaborsó Kamerun
Gyengén sós vízben puhára főzzük a sárgaborsót, majd jól lecsurgatjuk. Kevés vajon a reszelt vöröshagymát megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a sárgaborsót. Sóval, tört kurkumával ízesítjük. Egy nagyobb paradicsomot, zöldpaprikát, gombát kockára vágunk, és együtt az egészet pár percig pároljuk.
Tojásos galuskával tálaljuk.


Banángombóc (Kakro) Ghána
Hozzávalók: 4 főzőbanán vagy 1 kg hámozott éretlen banán, 1 reszelt hagyma, 1 tk. reszelt gyömbér, törött bors, só, pirított kukoricaliszt, a sütéshez pálma- vagy kukoricaolaj.
Törjük át szitán a banánt, keverjük össze a fűszerekkel és annyi kukoricaliszttel, hogy sűrű, de folyékony tészta legyen. Tegyünk 1-1 evőkanálnyit forró olajba, süssük aranysárgára.
Pörköltekhez, babételekhez, csípős mártásokkal adjuk, vagy magában sós süteményként.



Céklaleves jégbe hűtve Ghána

Hozzávalók: 35 dkg apróra vágott főtt cékla, 1,25 l forró víz, 2 marhahúsleves-kocka, késhegynyi őrölt kömény, só, mk. cukor, 1 tk. citromlé, 2 ek. borecet, 1 ek. reszelt hagyma, 1 tojás sárgája, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 6 ek. nem cukrozott tejszínhab, 12 db jégkocka.
Tegyük forró vízbe a hagymát, köményt, leveskockát. 10 percig főzzük, adjuk hozzá a céklát és főzzük még 5 percig. Hagyjuk kihűlni.
A cukorral keverjük jól össze, öntsük bele a citromlevet, ecetet és melegítsük meg. Öntsük a kikevert tojássárgájára, habverővel keverjük simára, majd a tejszínnel is.
Behűtve, poharakban jégkockával és petrezselyemmel tálaljuk



Ghánai palacsinta Ghána
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 ek. porcukor, 5 tojás, 3,5 dl tej, só, 4 banán, földimogyoró- vagy salátaolaj a sütéshez.
A többihez: 2 ek. porcukor, 1 tk. őrölt fahéj, 3 banán, 1 tk. citromlé, 2 tojásfehérje kemény habja.
Keverjük össze a lisztet, 5 ek. porcukrot, 5 tojást. Villával nyomkodjuk szét a banánt, keverjük el jól a tejjel, öntsük a lisztes masszához. A szokásos módon, kissé vastagabb palacsintákat süssünk. Szitán törjük át a többi banánt, a tojásfehérje kivételével keverjük össze a többivel. Kenjük be a palacsintákat, fektessük egymásra kivajazott tűzálló tálon. Tegyük rá a habot, közepesen meleg sütőben addig süssük, míg megpirul a teteje (kb. 15 perc).
Forrón tálaljuk.
(Fantasztikusan finom - a habba 1 cs. vaníliás cukrot, a krémbe 1 ek. rumot szoktam tenni. Ajánlom!)


Ghánai saslik Ghána
Hozzávalók: 1 kg apró kockára vágott marhahús, 1 ek. paradicsompüré, 2 ek. olaj, 1 ek. nagyon csípős pirospaprika, 1 kis doboz darabolt ananász.
Keverjük össze a paradicsomot, olajat, paprikát, sót, 2-3 ek. ananászlét. Húzzuk a húst az ananásszal váltakozva megolajozott grillpálcákra, kenjük be a mártással. Parázson (grillben) süssük, közben kenegessük a mártással.


Hideg banánmártás Ghána
Hozzávalók: 2 banán, 2 ek. reszelt alma, 1 ek. citromlé, 1 tk. porcukor, 1 tk. Wocester-mártás, pár csepp tabasco-mártás, 4 ek. majonéz, 1 mk. só.Villával zúzzuk péppé a banánt, keverjük össze a hozzávalókkal. Ízlés szerint még fűszerezhető.
Hideg sültek mellé kínáljuk.
macoka65 macoka65
Címkék: fokhagymát elkeverjük, sütés előtt, nagy zárható, forró vizet, erjedés közben, üveget lezárjuk,

Almatorta
helyen pihentetjük. Töltelék: 1 kg alma, 1 citrom, 10 durvára vágott mandula vagy dió, 10 dkg őrölt mandula vagy dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, rum vagy rumaroma. Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A citrom levével a felszelt almát meglocsoljuk. Hozzáadjuk a rumba vagy rumaromás vízben áztatott mazsolát, valamint az őrölt és a durvára vágott mandulát vagy diót és 10 dkg porcukrot. Az omlós tészta 2/3 részét ...
bubszi bubszi
Almás túrós sütemény
összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A tojássárgákat és a mazsolát a túrós masszához keverjük, majd belekeverjük a tojáshabot és a tejszínhabot. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, negyedekre vágjuk, majd hasábokra metéljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, és a kivajazott formát kibéleljük vele. A maradék tésztából széleket formálunk, és a tortaforma oldalát is kibéleljük. A tésztalapot ...
bubszi bubszi
Almás-túrós rakott tészta
tehéntúró - 4 dl tejföl - só - 30 dkg kockatészta A tésztát sós vízben kifőzzük, azután leszűrjük és lecsepegtetjük. A túrót összekeverjük 1 dl tejföllel, 5 dkg cukorral, a citromhéjjal és a mazsolával. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük, és 5 dkg cukorral meg a fahéjjal ízesítve a saját levében megpároljuk. A megmaradt 3 dl tejfölt és 5 dkg cukrot összekeverjük. Egy 30 × 40 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleterítjük a tészta egyharmad részét. Rásimítjuk a ...
reifregina reifregina
Süti ajánló
Albert csemege bubszi
Rakott palacsinta recept boszorlany
Sárgabarack fagyi noble
Kakaós lepény bubszi
Mákos guba vaníliasodóval horvathnemagdi
Paradicsomos-sajtos pogácsa szárított bazsalikomos gabfe
csokis muffin kakaókrémmel ibolya58
Citromos-kakaós őzgerinc tundihugi
Krumplis rétes horvathnemagdi
Receptek jjanosne
Szárnyas receptek
Indiai csirkemell bubszi
Párizsi csirkecomb grillezett veronika74
B betűs receptek horvathnemagdi
Kacsahús gyümölcsökkel bubszi
Csirkemell őzgerincben kovacsborbala
Saláta vacsora klarika47
Karácsonyi pulykasült bubszi
Fahéjas pulyka veronika74
Csirkés csusza evavicus
Csirke saláta recept gonda_katalin
Marhából készült ételek
montenegrói makaróni ! ibolya58
Vacsoracsata-Főétel-Ákos veronika74
Csomboros-káposztás marha 1vargaildyko
Ízőrzők –Óbánya– horvathnemagdi
Bosnyák rakottas bubszi
O-Ó betűs receptek horvathnemagdi
Kolozsvári káposzta 2. bubszi
Gombával töltött pirog recept boszorlany
Gesztenyés pulyka bubszi
Gulyás erőleves magyar módon bubszi
Sertésből készült ételek
Székelykáposzta 1vargaildyko
Örmény húsos krumplisgombóc sandrapolke
Főzelékek nyilas_nina
Majorannás tokány spagettivel recept toth_beata
Vacsora csata jjanosne
Gombás rakott hús bubszi
Töltött káposzta: agabor4
Zöldséges aprópecsenye rizzsel tundihugi
Sertésszűz tojásos burgonyapép bubszi
Káposztás kelt gombóc horvathnemagdi
Halból készült ételek
Roston sült ponty fűszervajjal ujjozsef
Tejfölös gombás ponty bubszi
Lazacos burgonya bubszi
D betűs receptek horvathnemagdi
Gombás ponty tejfölben sütve tundihugi
Karácsonyi menü horvathnemagdi
Roston sült ponty fűszervajjal panni48
Sült pisztráng fokhagymamártás csibi52
Pisztráng mandulával sütve bubszi
Ponty Orly-i módra 1vargaildyko
Vad ételek
Nyúlpörkölt veronika74
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
savanyú burgonyaleves ibolya58
Szarvasgulyás recept boszorlany
Nyúlpörkölt bubszi
Baszk fácán veronika74
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Káposztás fácán tundihugi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Fácnleves vinlaci
Spagetti ajánló
Csirke baconban fokhagymás tésztával suzymama
Császárszelet bkisseva
Négy finom saláta ünnepek után roanna
Sajtos sertésborda 1vargaildyko
Csábító spagetti a sütőből tele minden jóval! suzymama
Carbonara bubszi
Tonhalas-fenyőmagos spagetti veronika74
Olasz zöldségleves bubszi
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Paradicsomos húsgombóc horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizzás táska 1vargaildyko
Pizza mufin maroka
Mindentudó kalácstészta horvathnemagdi
Pizza carbonara recept kovacs_zsoka
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
Sertésszeletből pizza horvathnemagdi
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá suzymama
Gyümölcsös pizza kohlinka
Pizza funghi bubszi
Mini padlizsán pizzák suzymama
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Szezámmag fejesnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Válassza a szóját! margoka59
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU