Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Szilveszteri menüajánlat
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

A néphagyomány szerint Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Szilveszteri menüajánlat

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

A néphagyomány szerint Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Prágai sonkatekercs

Hozzávalók:
12 dkg prágai sonka egyben, 1-2 ág szárzeller, 5 retek, 2 sós uborka, 2 kanál majonéz, só, őrölt bors, 20 dkg szeletelt karaván sajt, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítés:
A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük. A megtisztított zellert megmossuk, kockákra vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk, majd az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk, és a majonézzel összekeverjük.

Megsózzuk, megborsozzuk és a sajtszeleteken elosztjuk. Egyenként összegöngyöljük és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Lencseleves füstölt sajttal

Hozzávalók:
25 dkg lencse, 10 dkg füstölt sajt, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, fokhagyma, só, babérlevél

Elkészítés:
Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük.
A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük.

A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.

Baconös-újhagymás ricottával göngyölt csirkemell

Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé, 25 dkg ricotta, 10 dkg bacon, 2 szál újhagyma, só, szárnyas fűszerkeverék, őrölt fehérbors

Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, fólia között óvatosan kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk egy kicsit, és megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel.
A bacont apró kockákra vágjuk, kipirítjuk és leszűrjük. A újhagymát apróra vágjuk. A ricottához keverjük a kipirított, leszűrt bacont és az apróra vágott újhagymát. Sóval és őrölt fehérborssal ízesítjük.

A csirkemellet a bacon zsírjával megkent alufóliára fektetjük, ráhalmozzuk a tölteléket, felgöngyöljük, és szorosan az alufóliába csavarjuk. A csomagokat tepsibe és/vagy sütőrácsra helyezzük, és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A fóliából kicsomagolva, szeletelve ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Fogasrudak, fehérboros rákraguval

Hozzávalók:
60 dkg fogasfilé, 4 darab zalai rák, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor, kapor, só, liszt, zöldség

Elkészítés:
A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk, a finomra vágott vöröshagymát olajban aranyrárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk.

A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.

Mézes-lilahagymás malacsült

Hozzávalók:
1 kg bőrös malac hasaalja, 3 fej lilahagyma, 5 evőkanál méz, 2,5 dl sör, só, őrölt bors, majoránna, zsír, víz, 10 gerezd fokhagyma, 3 nagy paradicsom

Elkészítés:
A malacka a húsos részét bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, frissen őrölt borssal és tört fokhagymával. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Közben felszeleteljük a paradicsomot és a hagymát. Kivesszük a malacot, a tepsibe tesszük a hagymát, a paradicsomot, 1 pohár vizet, 5 kanál zsírt és a fokhagymát. 2 dl sört aláöntünk. Rátesszük a malacot, és fóliával letakarva 180 fokon 1 órát sütjük.

Közben a mézet és a maradék sört összekeverjük. 1 óra után a fóliát levesszük, és kb. 15 percenként a sörös mézzel kenegetjük. Még 1 órát így sütjük, és már kész is a ropogós malacsült. Hagymás krumplival tálaljuk.

Szilveszteri malackák

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg főtt krumpli, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 1-2 teáskanál só, 1 db tojás a lekenéshez, tökmag vagy egész feketebors a szemeknek

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.

Egy tálba beletesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, majd a vajjal elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót, és krumplinyomóval belenyomjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra. A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát szaggatunk, majd éles késsel 4 egyforma részre vágjuk. Ezek lesznek majd a fülek.

A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük, majd felvert egész tojással lekenjük. Ezután ráhelyezzük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal 2 orrlyukat szúrunk rá. Utoljára rátesszük a 2 fület, és ujjal rányomkodjuk.

Végül az egészet lekenjük a felvert egész tojással, majd tökmagból vagy egész feketeborsból szemeket ragasztunk rá.

Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük. Pár napig finom puha marad a tésztája. Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: óesztendő minden, szárnyas elkaparná, prágai sonkát, megtisztított zellert, retket tisztítás, majonézzel összekeverjük,

****Szilveszteri malackák****
Hozzávalók 20 db szemes kávé 1 dl tejszínhab 2 db tojássárgája 10 evőkanál szilvalekvár 1 db citrom 1 csipet só 1 db tojás 6 dkg Rama 2,5 dl tej 6 dkg kristálycukor 3 dkg élesztő 50 dkg finom lisztElkészítés Kevés langyos tejben a cukrot és az élesztőt megolvasztom, majd a tálba szitált liszt közepébe öntöm. Összegyúrom a maradék tejjel, az ...
bubszi bubszi
A csicsóka segít a fogyásban é
nem igaz, csak tartjuk magunkat csökönyösen a rögeszméikhez, mert az kényelmesnek tűnik. A csicsóka jól passzol a dióhoz és más olajos magvakhoz is. Ha igazán különleges fogást szeretnénk vendégeinknek kínálni, akkor bátran készítsük el akár a szilveszteri bulira is. Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csicsóka 1 nagy fej hagyma 1 dl tejszín só frissen őrölt fehérbors frissen őrölt szerecsendió 10 dkg vaj Hámozzuk és mossuk ...
juditmama juditmama
A lencse és a szerencse
A szilveszteri hagyomány azt mondja, hogy az év első napján az első étkezéskor lencsét kell enni. Ez a biztosítéka az új év sikerének, anyagi szempontból. Nem elég azonban a lencsét megenni, nem szabad kivinnünk semmit a házból és disznóhúst kell ennünk, aki előrekaparja a szerencsénket, és nem szabad szárnyashúsból ételt készíteni, mert az viszont hátrafelé kapar. A lényeg tehát, hogy figyeljünk oda mit ...
evike0123456 evike0123456
A puncs
víz és arrak, azaz pálma- vagy cukornádpálinka. Fűszerezésül fahéj és szegfűszeg szolgál. Eredeti összetétele mára már a különféle helyi szokások hatására eléggé megváltozott, vannak már tea nélküli, sőt alkoholmentes változatok is. Szilveszteri forró puncs Hozzávalók: 1/4 l fehér bor 1/4 l vörös bor 1/4 l víz 2 cl citromlé 5 cl vodka vagy cseresznyepálinka 120 g kristálycukor Elkészítés: Öntsük egy nagy lábasba a vizet és a cukrot, és ...
macoka65 macoka65
After Eight likőr
After Eight likőr (Szilveszterig még elkészül) Hozzávalók, kellékek: 0, 5l kiváló minőségű vodka 4 dkg Holland csokoládépor 1 db vaníliarúd 1 maréknyi friss mentalevél 3dl tej 3dl víz 40dkg cukor tölcsér filterpapír csavaros tetejű 3l-es befőttes üveg Elkészítés: Az érlelés ideje 3 hét. Ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázogatni a keveréket. Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és ...
veronika74 veronika74
Angol karácsonyi puding
A britek körében az a hiedelem járja, hogy aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt. Hozzávalók: 23 dkg marhafaggyú (piacokon kapható), 11 dkg mazsola, 23 dkg malagaszőlő mazsola, 11 dkg aszalt ribiszke, 11 dkg narancs- és citromhéj, 6-7 dkg liszt, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 6 csapott kiskanál őrölt fahéj, 2 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg, 23 dkg finom ...
mezixy mezixy
Aszaltszilvás töltöttkaraj
Ízletes étel a szilveszteri asztalra! Hozzávalók 80 dkg sertés rövidkaraj, 20 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 1 kk fahéj, 6 db szegfűszeg, 1 közepes fej vöröshagyma, 7 gerezd fokhagyma, 0.5 tk rozmaring (szárított), bors ízlés szerint (őrölt), só ízlés szerint, 1 dl napraforgó olaj Elkészítés A karajt kicsontozzuk, megmossuk, utána a közepét hosszú pengéjű késsel ...
gabika360 gabika360
Bor zselé
Szilveszteri borzselé Hozzávalók: Piros zseléhez: 1 tasak zselatin 2 dl víz 2 dl félédes vörösbor 8 dkg porcukor Fehér zseléhez: 1 tasak zselatin 2 dl víz 2 dl félédes fehérbor 8 dkg porcukor Ezenkívül: 1 alma Elkészítése: A zselatint elkeverjük a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és 5 percig forrni hagyjuk. Folyamatos keverés közben először 4 evőkanálnyit teszünk a vörösborból a zselatinba, aztán a ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Pudingos - habos piskóta recept cinci0616
Túrós lepény recept baggesz20
Marlenka irmus
Csíkos szelet 53jutka
Szilvás gombóc. baratnu
Isler ancus56
SZEDERTOrtA KÖRTÉVEL bubszi
Fenyődíszek bubszi
Rengős túrós rétes horvathnemagdi
Diós krémes eva0817
Szárnyas receptek
Bolognai spagetti recept kovacs_zsoka
debreceni májas csirke ! ibolya58
SZALONNÁS PUlykaSÜLT bubszi
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Csirkés, zöldséges rizs a sütőből horvathnemagdi
Cigánykáposzta macoka65
Ká salátája rochlitzne
Bábolnai fokhagymás csirkemell margoka59
Párizsi csirkecomb grillezett veronika74
Marhából készült ételek
Mititei (picurkák) horvathnemagdi
Tatár saslik bubszi
Pelmenyi - szibériai gombócok recept jamborlulu
Apám - féle marhahúsos szalámi bubszi
Kassai rostélyos bubszi
Gulyásleves paradicsommal ízesítve recept boszorlany
Minden cseppje aranyat ér inrid77
Lőrinci húsleves recept boszorlany
hajdúsági tokány ibolya58
Vasárnap horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Rakott tök bubszi
Bácskai rizses hús 2. bubszi
Hentes Tokány margoka59
Káposztaleves módosan bubszi
3- féle étel, nyársonvsütve! reifregina
Kivert pecsenye bulac57
Erdélyi rakott káposzta bubszi
rakottkrumpli-variáció grimilda
Kolozsvári rakott káposzta gabfe
Pikáns Töltött Dagadó 1vargaildyko
Halból készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Vacsora csata jjanosne
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Halászlé recept jamborlulu
Filézett vagy egész pisztráng bubszi
Balatoni halászlé 1. bubszi
Dunamenti harcsa peterimajoridozsahe
Görög pisztráng jozsef_olah_9843
Krémajtos spenóttekercs anyu65
Harcsa halászlé 1 recept gonda_katalin
Vad ételek
Receptek horvathnemagdi
Nyúlpörkölt veronika74
Vadhús saláta rochlitzne
rapsic vadas ! ibolya58
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánleves Újházi módra bubszi
Töltött káposzta klarika47
Spagetti ajánló
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Saláta vacsora klarika47
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Spenótos spagetti recept gonda_katalin
Spagetti mozzarellával bulac57
Édes, sós muffinok baratha
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Minestra recept boszorlany
Spagetti a tenger gyümölcseive veronika74
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizzás csiga bubszi
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
Hagymás pizza bubszi
Pizza recept margareta51
Leveles mini pizza horvathnemagdi
10 csodálatos pogácsa: Imádni fogjátok! tinka1951
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Mindentudó kalácstészta gereica
Sonkás-tejfölös galette recept tinka1951
Sonkás pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Házi hamburger veronika74
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hawaii burger veronika74
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger baratnu
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU