Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Szilveszteri menüajánlat
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

A néphagyomány szerint Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Szilveszteri menüajánlat

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

A néphagyomány szerint Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Prágai sonkatekercs

Hozzávalók:
12 dkg prágai sonka egyben, 1-2 ág szárzeller, 5 retek, 2 sós uborka, 2 kanál majonéz, só, őrölt bors, 20 dkg szeletelt karaván sajt, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítés:
A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük. A megtisztított zellert megmossuk, kockákra vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk, majd az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk, és a majonézzel összekeverjük.

Megsózzuk, megborsozzuk és a sajtszeleteken elosztjuk. Egyenként összegöngyöljük és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Lencseleves füstölt sajttal

Hozzávalók:
25 dkg lencse, 10 dkg füstölt sajt, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, fokhagyma, só, babérlevél

Elkészítés:
Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük.
A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük.

A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.

Baconös-újhagymás ricottával göngyölt csirkemell

Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé, 25 dkg ricotta, 10 dkg bacon, 2 szál újhagyma, só, szárnyas fűszerkeverék, őrölt fehérbors

Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, fólia között óvatosan kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk egy kicsit, és megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel.
A bacont apró kockákra vágjuk, kipirítjuk és leszűrjük. A újhagymát apróra vágjuk. A ricottához keverjük a kipirított, leszűrt bacont és az apróra vágott újhagymát. Sóval és őrölt fehérborssal ízesítjük.

A csirkemellet a bacon zsírjával megkent alufóliára fektetjük, ráhalmozzuk a tölteléket, felgöngyöljük, és szorosan az alufóliába csavarjuk. A csomagokat tepsibe és/vagy sütőrácsra helyezzük, és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A fóliából kicsomagolva, szeletelve ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Fogasrudak, fehérboros rákraguval

Hozzávalók:
60 dkg fogasfilé, 4 darab zalai rák, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor, kapor, só, liszt, zöldség

Elkészítés:
A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk, a finomra vágott vöröshagymát olajban aranyrárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk.

A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.

Mézes-lilahagymás malacsült

Hozzávalók:
1 kg bőrös malac hasaalja, 3 fej lilahagyma, 5 evőkanál méz, 2,5 dl sör, só, őrölt bors, majoránna, zsír, víz, 10 gerezd fokhagyma, 3 nagy paradicsom

Elkészítés:
A malacka a húsos részét bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, frissen őrölt borssal és tört fokhagymával. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Közben felszeleteljük a paradicsomot és a hagymát. Kivesszük a malacot, a tepsibe tesszük a hagymát, a paradicsomot, 1 pohár vizet, 5 kanál zsírt és a fokhagymát. 2 dl sört aláöntünk. Rátesszük a malacot, és fóliával letakarva 180 fokon 1 órát sütjük.

Közben a mézet és a maradék sört összekeverjük. 1 óra után a fóliát levesszük, és kb. 15 percenként a sörös mézzel kenegetjük. Még 1 órát így sütjük, és már kész is a ropogós malacsült. Hagymás krumplival tálaljuk.

Szilveszteri malackák

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg főtt krumpli, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 1-2 teáskanál só, 1 db tojás a lekenéshez, tökmag vagy egész feketebors a szemeknek

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.

Egy tálba beletesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, majd a vajjal elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót, és krumplinyomóval belenyomjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra. A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát szaggatunk, majd éles késsel 4 egyforma részre vágjuk. Ezek lesznek majd a fülek.

A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük, majd felvert egész tojással lekenjük. Ezután ráhelyezzük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal 2 orrlyukat szúrunk rá. Utoljára rátesszük a 2 fület, és ujjal rányomkodjuk.

Végül az egészet lekenjük a felvert egész tojással, majd tökmagból vagy egész feketeborsból szemeket ragasztunk rá.

Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük. Pár napig finom puha marad a tésztája. Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: óesztendő minden, szárnyas elkaparná, prágai sonkát, megtisztított zellert, retket tisztítás, majonézzel összekeverjük,

****Szilveszteri malackák****
Hozzávalók 20 db szemes kávé 1 dl tejszínhab 2 db tojássárgája 10 evőkanál szilvalekvár 1 db citrom 1 csipet só 1 db tojás 6 dkg Rama 2,5 dl tej 6 dkg kristálycukor 3 dkg élesztő 50 dkg finom lisztElkészítés Kevés langyos tejben a cukrot és az élesztőt megolvasztom, majd a tálba szitált liszt közepébe öntöm. Összegyúrom a maradék tejjel, az ...
bubszi bubszi
A csicsóka segít a fogyásban é
nem igaz, csak tartjuk magunkat csökönyösen a rögeszméikhez, mert az kényelmesnek tűnik. A csicsóka jól passzol a dióhoz és más olajos magvakhoz is. Ha igazán különleges fogást szeretnénk vendégeinknek kínálni, akkor bátran készítsük el akár a szilveszteri bulira is. Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csicsóka 1 nagy fej hagyma 1 dl tejszín só frissen őrölt fehérbors frissen őrölt szerecsendió 10 dkg vaj Hámozzuk és mossuk ...
juditmama juditmama
A lencse és a szerencse
A szilveszteri hagyomány azt mondja, hogy az év első napján az első étkezéskor lencsét kell enni. Ez a biztosítéka az új év sikerének, anyagi szempontból. Nem elég azonban a lencsét megenni, nem szabad kivinnünk semmit a házból és disznóhúst kell ennünk, aki előrekaparja a szerencsénket, és nem szabad szárnyashúsból ételt készíteni, mert az viszont hátrafelé kapar. A lényeg tehát, hogy figyeljünk oda mit ...
evike0123456 evike0123456
A puncs
víz és arrak, azaz pálma- vagy cukornádpálinka. Fűszerezésül fahéj és szegfűszeg szolgál. Eredeti összetétele mára már a különféle helyi szokások hatására eléggé megváltozott, vannak már tea nélküli, sőt alkoholmentes változatok is. Szilveszteri forró puncs Hozzávalók: 1/4 l fehér bor 1/4 l vörös bor 1/4 l víz 2 cl citromlé 5 cl vodka vagy cseresznyepálinka 120 g kristálycukor Elkészítés: Öntsük egy nagy lábasba a vizet és a cukrot, és ...
macoka65 macoka65
After Eight likőr
After Eight likőr (Szilveszterig még elkészül) Hozzávalók, kellékek: 0, 5l kiváló minőségű vodka 4 dkg Holland csokoládépor 1 db vaníliarúd 1 maréknyi friss mentalevél 3dl tej 3dl víz 40dkg cukor tölcsér filterpapír csavaros tetejű 3l-es befőttes üveg Elkészítés: Az érlelés ideje 3 hét. Ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázogatni a keveréket. Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és ...
veronika74 veronika74
Angol karácsonyi puding
A britek körében az a hiedelem járja, hogy aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt. Hozzávalók: 23 dkg marhafaggyú (piacokon kapható), 11 dkg mazsola, 23 dkg malagaszőlő mazsola, 11 dkg aszalt ribiszke, 11 dkg narancs- és citromhéj, 6-7 dkg liszt, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 6 csapott kiskanál őrölt fahéj, 2 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg, 23 dkg finom ...
mezixy mezixy
Aszaltszilvás töltöttkaraj
Ízletes étel a szilveszteri asztalra! Hozzávalók 80 dkg sertés rövidkaraj, 20 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 1 kk fahéj, 6 db szegfűszeg, 1 közepes fej vöröshagyma, 7 gerezd fokhagyma, 0.5 tk rozmaring (szárított), bors ízlés szerint (őrölt), só ízlés szerint, 1 dl napraforgó olaj Elkészítés A karajt kicsontozzuk, megmossuk, utána a közepét hosszú pengéjű késsel ...
gabika360 gabika360
Bor zselé
Szilveszteri borzselé Hozzávalók: Piros zseléhez: 1 tasak zselatin 2 dl víz 2 dl félédes vörösbor 8 dkg porcukor Fehér zseléhez: 1 tasak zselatin 2 dl víz 2 dl félédes fehérbor 8 dkg porcukor Ezenkívül: 1 alma Elkészítése: A zselatint elkeverjük a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és 5 percig forrni hagyjuk. Folyamatos keverés közben először 4 evőkanálnyit teszünk a vörösborból a zselatinba, aztán a ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Receptek horvathnemagdi
Gyümölcsös túrótorta veronika74
Gyereknapi tortácskák: ujjozsef
Kinder pingui süti faciendum
Fahéjas vendégváró receptje: ujjozsef
Szirnyiki bubszi
Torta őszibarackkal bubszi
Piskóta alaptészta 2. bubszi
Rácsos linzer bubszi
Túrós-málnás máktorta gabfe
Szárnyas receptek
Aki megkóstolja horvathnemagdi
Kacsacomb vörösboros mártásban bulac57
Almával töltött fácán bulac57
Articsókás-gombás sült csirke klara50
Ananászos csirkemellragu klerierzsi
OROSZ csirkeLEVES bubszi
Göngyölt darálthús anitahajdu
Jereván saláta: ujjozsef
❤Tojásos lecsóval töltött csirkemell bacon köntösben& bubszi
Recept jjanosne
Marhából készült ételek
Krumplis csirke 1vargaildyko
Gombás marhatokány bubszi
dalmát fazék ibolya58
Hal a tortán jjanosne
Hortobágy-tokány bubszi
Csirke dióval (albán) klara50
Mexikói marharagu bkisseva
Mindent bele chilis bab horvathnemagdi
Gulyásleves horvathnemagdi
Vegyes grill Maria módra bubszi
Sertésből készült ételek
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
Bableves füstölt csülökkel szerika68
Házi hamburger recept gonda_katalin
4 szeretni való körtés recept horvathnemagdi
brassói rakott káposzta ! ibolya58
bácskai vagdalt ! ibolya58
Hamis "borjú" vagdalt bubszi
Müszaka (török étel) bulac57
Borsos tokány reifregina
Hagymás sült csülök gigi55
Halból készült ételek
Pisztráng mandulával sütve 1vargaildyko
Balatoni halászlé 1. bubszi
DÁNIA: Dán lazacos szendvics mamocska
*UPDATE* Hagymakéregben sült 1vargaildyko
Dorozsmai Molnár ponty recept jamborlulu
Ponty sörben pácolva bubszi
Fokhagymás ponty bubszi
Fehérborral párolt lazac, majonézes-diós zellersalátával zsokanita
Lazacborda artois módon bubszi
Ízőrzők – Hegykő – horvathnemagdi
Vad ételek
Gesztenyével töltött fácán yaskane
B betűs receptek horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Kevert linzer torta bubszi
Receptek horvathnemagdi
Almás-gombás vadragu bulac57
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Itt van az ideje sarkadykati
Spagetti ajánló
Recept jjanosne
Bolognai spagetti gombásan recept gonda_katalin
Négy finom saláta ünnepek után roanna
Darált húsos rakott karfiol rochlitzne
Tejfölös-gombás szelet mohini
Hideg spagetti saláta recept toth_beata
Mexikói spagetti bubszi
Carbonara veronika74
Tepsis bolognai penne recept jamborlulu
Olasz spagetti-leves bubszi
Pizza receptek
szénhidrát napra faciendum
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Csirkemájas-gombás pizza bulac57
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Burgonyás pizza tészta bubszi
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór tinka1951
vékony pizza grimilda
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Kapros-túrós lepény horvathnemagdi
Napraforgó kalács maroka
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
mustár készítése házilag irmus
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU