Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Szilveszteri menüajánlat
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

A néphagyomány szerint Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Szilveszteri menüajánlat

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

A néphagyomány szerint Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Prágai sonkatekercs

Hozzávalók:
12 dkg prágai sonka egyben, 1-2 ág szárzeller, 5 retek, 2 sós uborka, 2 kanál majonéz, só, őrölt bors, 20 dkg szeletelt karaván sajt, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítés:
A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük. A megtisztított zellert megmossuk, kockákra vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk, majd az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk, és a majonézzel összekeverjük.

Megsózzuk, megborsozzuk és a sajtszeleteken elosztjuk. Egyenként összegöngyöljük és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Lencseleves füstölt sajttal

Hozzávalók:
25 dkg lencse, 10 dkg füstölt sajt, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, fokhagyma, só, babérlevél

Elkészítés:
Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük.
A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük.

A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a pirított sajtkockákat.

Baconös-újhagymás ricottával göngyölt csirkemell

Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé, 25 dkg ricotta, 10 dkg bacon, 2 szál újhagyma, só, szárnyas fűszerkeverék, őrölt fehérbors

Elkészítés:
A csirkemelleket szétnyitjuk, fólia között óvatosan kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk egy kicsit, és megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel.
A bacont apró kockákra vágjuk, kipirítjuk és leszűrjük. A újhagymát apróra vágjuk. A ricottához keverjük a kipirított, leszűrt bacont és az apróra vágott újhagymát. Sóval és őrölt fehérborssal ízesítjük.

A csirkemellet a bacon zsírjával megkent alufóliára fektetjük, ráhalmozzuk a tölteléket, felgöngyöljük, és szorosan az alufóliába csavarjuk. A csomagokat tepsibe és/vagy sütőrácsra helyezzük, és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A fóliából kicsomagolva, szeletelve ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Fogasrudak, fehérboros rákraguval

Hozzávalók:
60 dkg fogasfilé, 4 darab zalai rák, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor, kapor, só, liszt, zöldség

Elkészítés:
A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött rákokat páncéljukból kibontjuk, a finomra vágott vöröshagymát olajban aranyrárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst. Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és fehérborral, majd felforraljuk.

A fogast párolt zöldségfélékkel tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.

Mézes-lilahagymás malacsült

Hozzávalók:
1 kg bőrös malac hasaalja, 3 fej lilahagyma, 5 evőkanál méz, 2,5 dl sör, só, őrölt bors, majoránna, zsír, víz, 10 gerezd fokhagyma, 3 nagy paradicsom

Elkészítés:
A malacka a húsos részét bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, frissen őrölt borssal és tört fokhagymával. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Közben felszeleteljük a paradicsomot és a hagymát. Kivesszük a malacot, a tepsibe tesszük a hagymát, a paradicsomot, 1 pohár vizet, 5 kanál zsírt és a fokhagymát. 2 dl sört aláöntünk. Rátesszük a malacot, és fóliával letakarva 180 fokon 1 órát sütjük.

Közben a mézet és a maradék sört összekeverjük. 1 óra után a fóliát levesszük, és kb. 15 percenként a sörös mézzel kenegetjük. Még 1 órát így sütjük, és már kész is a ropogós malacsült. Hagymás krumplival tálaljuk.

Szilveszteri malackák

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg főtt krumpli, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 1-2 teáskanál só, 1 db tojás a lekenéshez, tökmag vagy egész feketebors a szemeknek

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.

Egy tálba beletesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, majd a vajjal elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót, és krumplinyomóval belenyomjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra. A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát szaggatunk, majd éles késsel 4 egyforma részre vágjuk. Ezek lesznek majd a fülek.

A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük, majd felvert egész tojással lekenjük. Ezután ráhelyezzük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal 2 orrlyukat szúrunk rá. Utoljára rátesszük a 2 fület, és ujjal rányomkodjuk.

Végül az egészet lekenjük a felvert egész tojással, majd tökmagból vagy egész feketeborsból szemeket ragasztunk rá.

Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük. Pár napig finom puha marad a tésztája. Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: óesztendő minden, szárnyas elkaparná, prágai sonkát, megtisztított zellert, retket tisztítás, majonézzel összekeverjük,

****Szilveszteri malackák****
Hozzávalók 20 db szemes kávé 1 dl tejszínhab 2 db tojássárgája 10 evőkanál szilvalekvár 1 db citrom 1 csipet só 1 db tojás 6 dkg Rama 2,5 dl tej 6 dkg kristálycukor 3 dkg élesztő 50 dkg finom lisztElkészítés Kevés langyos tejben a cukrot és az élesztőt megolvasztom, majd a tálba szitált liszt közepébe öntöm. Összegyúrom a maradék tejjel, az ...
bubszi bubszi
A csicsóka segít a fogyásban é
nem igaz, csak tartjuk magunkat csökönyösen a rögeszméikhez, mert az kényelmesnek tűnik. A csicsóka jól passzol a dióhoz és más olajos magvakhoz is. Ha igazán különleges fogást szeretnénk vendégeinknek kínálni, akkor bátran készítsük el akár a szilveszteri bulira is. Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csicsóka 1 nagy fej hagyma 1 dl tejszín só frissen őrölt fehérbors frissen őrölt szerecsendió 10 dkg vaj Hámozzuk és mossuk ...
juditmama juditmama
A lencse és a szerencse
A szilveszteri hagyomány azt mondja, hogy az év első napján az első étkezéskor lencsét kell enni. Ez a biztosítéka az új év sikerének, anyagi szempontból. Nem elég azonban a lencsét megenni, nem szabad kivinnünk semmit a házból és disznóhúst kell ennünk, aki előrekaparja a szerencsénket, és nem szabad szárnyashúsból ételt készíteni, mert az viszont hátrafelé kapar. A lényeg tehát, hogy figyeljünk oda mit ...
evike0123456 evike0123456
A puncs
víz és arrak, azaz pálma- vagy cukornádpálinka. Fűszerezésül fahéj és szegfűszeg szolgál. Eredeti összetétele mára már a különféle helyi szokások hatására eléggé megváltozott, vannak már tea nélküli, sőt alkoholmentes változatok is. Szilveszteri forró puncs Hozzávalók: 1/4 l fehér bor 1/4 l vörös bor 1/4 l víz 2 cl citromlé 5 cl vodka vagy cseresznyepálinka 120 g kristálycukor Elkészítés: Öntsük egy nagy lábasba a vizet és a cukrot, és ...
macoka65 macoka65
After Eight likőr
After Eight likőr (Szilveszterig még elkészül) Hozzávalók, kellékek: 0, 5l kiváló minőségű vodka 4 dkg Holland csokoládépor 1 db vaníliarúd 1 maréknyi friss mentalevél 3dl tej 3dl víz 40dkg cukor tölcsér filterpapír csavaros tetejű 3l-es befőttes üveg Elkészítés: Az érlelés ideje 3 hét. Ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázogatni a keveréket. Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és ...
veronika74 veronika74
Angol karácsonyi puding
A britek körében az a hiedelem járja, hogy aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt. Hozzávalók: 23 dkg marhafaggyú (piacokon kapható), 11 dkg mazsola, 23 dkg malagaszőlő mazsola, 11 dkg aszalt ribiszke, 11 dkg narancs- és citromhéj, 6-7 dkg liszt, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 6 csapott kiskanál őrölt fahéj, 2 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg, 23 dkg finom ...
mezixy mezixy
Aszaltszilvás töltöttkaraj
Ízletes étel a szilveszteri asztalra! Hozzávalók 80 dkg sertés rövidkaraj, 20 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 1 kk fahéj, 6 db szegfűszeg, 1 közepes fej vöröshagyma, 7 gerezd fokhagyma, 0.5 tk rozmaring (szárított), bors ízlés szerint (őrölt), só ízlés szerint, 1 dl napraforgó olaj Elkészítés A karajt kicsontozzuk, megmossuk, utána a közepét hosszú pengéjű késsel ...
gabika360 gabika360
Bor zselé
Szilveszteri borzselé Hozzávalók: Piros zseléhez: 1 tasak zselatin 2 dl víz 2 dl félédes vörösbor 8 dkg porcukor Fehér zseléhez: 1 tasak zselatin 2 dl víz 2 dl félédes fehérbor 8 dkg porcukor Ezenkívül: 1 alma Elkészítése: A zselatint elkeverjük a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és 5 percig forrni hagyjuk. Folyamatos keverés közben először 4 evőkanálnyit teszünk a vörösborból a zselatinba, aztán a ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
cukkinis-sütemény horvathnemagdi
Dán csokis süti smiri
Zabpelyhes-mézes édesség bulac57
Mandulás kuglóf 2. bubszi
Vacsoracsata-Nagy Sanyi-Süti veronika74
Csokoládé pohárkrém recept baggesz20
Finom Citromos szelet recept kovacs_zsoka
Csokoládés makkocskák bubszi
Amarántos hajdinapalacsinta horvathnemagdi
Mazsolás túrógombóc recept gonda_katalin
Szárnyas receptek
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Sokszínű rakott zöldbab recept boszorlany
Saláta csirkehússal bubszi
Krumplis csirke (bulgár) klara50
Csirkemájpástétom 1. bubszi
Rakott karfiol csirkemellel magdus60
Paprikás gyöngytyúk klerierzsi
Ázsiai sült tészta margoka59
Rakott krumpli borsikafűvel recept gonda_katalin
Almás csirkemell 3. bubszi
Marhából készült ételek
Főtthúsos krumplisaláta bubszi
Burgonyás rakott zöldbab recept jamborlulu
Kassai rostélyos csibi52
csángó gulyás ibolya58
Burgundi marhatokány agimami7
Ököruszály/marhafarok leves yaskane
Olasz rizsleves. bubszi
Tafelspitz (főtt marhafartő) rochlitzne
Lakodalmas leves petezsolt
Ny betűs receptek donmolnarmeister
Sertésből készült ételek
Babgulyás horvathnemagdi
Vincellérpecsenye bulac57
***HÚSVÉTI**sonkaleves*** bubszi
Káposztás bableves klara50
Kapros rakott zöldbab recept jamborlulu
Lengyel borjúpástétom bubszi
Mozzarellás Szűzérmék 1vargaildyko
Partifazék horvathnemagdi
Székelygulyás recept boszorlany
Gulyásleves burgonyával recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
4 koleszterinszegény recept... gaby13
Bajai halászlé maroka
Lazacos tojáskrém suzymama
Csirkés szendvicstekercs bulac57
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Pontypaprikás jozsef_olah_9843
Bográcsozás a szabadban bulac57
Dunai halászlé 1 bubszi
Öreghalász-lé bubszi
Halfilé paradicsomos... bulac57
Vad ételek
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Vacsora csata recept! jjanosne
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánleves berántva II. bubszi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Lapcsánka erdész módra bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Spagetti ajánló
Finom falatok piroska0101
Kínai sült tészta tundihugi
Carbonara spagetti sonkával recept toth_beata
Olasz zöldségleves horvathnemagdi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gombás-zöldborsós spagetti 1955viki
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
OLASZ csirkeGULYÁS SAJTTAL bubszi
Fokhagymás spagetti veronika74
Csípős spagetti recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
A vékony pizzatészta receptje grimilda
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Önbizalom................. .... bajuszpapi
Pizza tekercs recept tinka1951
Karfiolos-brokkolis-pizza jupiter21
Pizza tészta házilag koju
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
VEGA pizza recept boszorlany
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Búzacsírás Pizza Tészta 1vargaildyko
Hamburger receptek
Házi hamburger grimilda
x nagyuska
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi hamburger veronika74
Sajtburgerleves recept roanna
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU