Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Édes, karácsonyi finomságok...


Egy nagyon kedves Barátomtól kaptam az alábbi recepteket, melyeket hálásan köszönök és megosztom mindannyiótokkal





Köszöntô

A hideg ôszi idô beálltával, a borús, esôs napok sűrűsödésével ki ne gondolna szívesen a közelgô ünnepekre, a finomabbnál finomabb karácsonyi étkekre, a fahéj, a dió, a méz és vanília szívet-lelket melengetô illatára. Egy kényelmes fotelban üldögélve, a recepteket olvasgatva bizonyára kedvet kapnak, hogy kipróbálják a receptkönyvben található ínycsiklandozó ünnepi édességek valamelyikét. Ha inkább kényeztetésre vágynak, akkor szívbôl ajánljuk Önöknek valamelyik Danubius szállodánk adventi és karácsonyi különlegességeit egy zamatos téli ital kíséretében.
Mi, szállodások, különösen fontosnak tartjuk, hogy vendégeink legalább olyan kellemesen érezzék magukat nálunk, mint saját otthonukban, így külön szeretettel és odafigyeléssel készítettük el ünnepi receptkönyvünket, melynek finomságait szállodáink séfjei, cukrászai álmodtak meg.

Kellemes lapozgatást, sütés-fôzést és boldog, békés karácsonyt kívánunk!
Danubius Hotels Group





SZENTESTE PUDING FAHÉJAS
MEGGYÖNTETTEL
Kovács Ferenc
A Danubius Grand Hotel Margitsziget mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A felvert tejszínhabhoz hozzáadjuk a diót, aszalt szilvát, narancskockát, fűszereket és cukrot, majd belekeverjük a
felolvasztott zselatint és formába töltjük.
Dermedés után kiborítjuk a formából és a lefôzött meggyöntettel tálaljuk.
Díszítésnek készíthetünk csokoládé ,,leveleket" és marcipán gyöngyöket.

1 l tejszínhab
10 dkg durvára tört dió
10 gr ôrölt fahéj
5 gr ôrölt szerecsendió
10 dkg cukrozott
narancskocka
10 dkg aszalt szilva
3 dkg zselatin por
6 dl víz
15 dkg porcukor
Meggyöntet:
25 dkg magozott meggy
10 dkg kristálycukor
5 gr ôrölt fahéj
Díszítés:
10 dkg táblás étcsokoládé
5 dkg marcipán
5 gr ételfesték





ÜNNEPI VANÍLIÁS BEIGLI TORTA
Fazekas Imre
A Danubius Health Spa Resort Helia mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztôvel és a többi összetevôvel 5 perc alatt gyorsan egyneművé gyúrjuk. A tésztát fél óráig hűtôben pihentetjük.
Pihentetés után a tésztát 3 mm-es lappá nyújtjuk, majd 24 cm átmérôjű kiszúróval (tortaformával) 2 lapot szúrunk ki, melybôl az egyiket megszurkáljuk és az összes leesô tésztából szegélyt sodrunk a szélére. Simacsöves nyomózsákból körkörösen dió- máktölteléket vagy vaníliakrémet nyomunk a lapra. A másik lapból karácsonyfa kiszúró segítségével 3-4 fenyôfa formát szúrunk ki. A kiszúrt lapot a töltelék tetejére helyezzük, majd a fenyôformákat a kiszúrt fenyôfák közötti részre helyezzük dekorációnak. A süteményeket tojássárgájával, majd a tojássárgája száradása után tojásfehérjével kenjük meg. A tojásfehérje száradása után 30°C -on páramentes kelesztôben kelesztjük, majd 160 -190 °C -os gôzmentes sütôben 20-25 perc alatt készre sütjük. A torta tetejét tetszés szerint porcukorral díszítjük.

Diótöltelék/máktöltelék:
A cukrot kevés vízzel felfôzzük, majd a darált diót/mákot és a többi összetevôt leforrázzuk.

Vaníliakrém:
Az összetevôket simára keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk.

Pozsonyi tészta:
42 dkg liszt
16 dkg Ráma margarin
kb 1,2 dl víz
4 dkg cukor
1 dkg élesztô
2 db tojás
0,1 dkg só

Diótöltelék:
30 dkg dió
24 dkg cukor
3 dkg mazsola
3 dkg zsemlemorzsa
2 dl víz
0,5 dkg ôrölt fahéj
1 dkg vaníliás cukor
1 dkg reszelt narancshéj

Máktöltelék:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
5 dkg méz
3 dkg mazsola
3 dkg zsemlemorzsa
0,5 dkg ôrölt fahéj
1 dkg vaníliás cukor
1 dkg reszelt narancshéj
1 dkg reszelt citromhéj

Vaníliakrém:
15 dkg vanília ízű hideg
krém por
4,5 dl víz





NARANCSOS-GESZTENYÉS PIRAMIS
Péntek Tamás
A Danubius Hotel Gellért mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Sacher lap:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük, a tojássárgákat a cukor másik felével világos sárgára keverjük. A vajat ezalatt felolvasztjuk. A lisztet, kakaóport és diót összeforgatjuk. A két habos anyagot óvatosan összekeverjük, belecsorgatjuk az olvasztott vajat, majd a lisztes keveréket is beleforgatjuk. A masszából egy kisebb lapot kenünk sütôpapírra, majd 160 °C -on, elômelegített sütôben készre sütjük.

Narancskrém:
A tejszínhabot felverjük, a zselatint 0,5 dl hideg vízbe beáztatjuk. Eközben a narancssűrítményt a porcukorral elkeverjük.
A megduzzadt zselatint langyosra melegítjük, hozzáadjuk a narancsos részhez, majd a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk.
Habzsák segítségével piramisokat formázunk belôle és dermedésig hűtôbe tesszük.
Az elkészült, kihűlt Sacher lapot vékonyan megkenjük a narancslekvárral, a kinyújtott gesztenyemasszát ráhelyezzük, és a megdermedt narancspiramisokat ráborítjuk, adagonként körbevágjuk. Végül színezett jégzselével lekenjük, a megadott díszítôelemekkel díszítjük, majd tálaljuk.

Sacher lap:
4 db tojás
3,5 dkg liszt
3,5 dkg dió
7 dkg cukor
1,5 dkg vaj
1,5 dkg kakaópor

Narancskrém:
30 dkg tejszínhab
15 dkg narancssűrítmény
5 dkg porcukor
1 dkg zselatin

Díszítéshez:
20 dkg jégzselé
10 db aszalt narancs szelet
10 db csokidísz
10 db citromfűlevél
30 dkg gesztenyemassza
15 dkg narancslekvár





NARANCSLIKÔRÖS KRÉMSZELET
Mózes Péter
A Danubius Hotel Astoria mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Piskóta:
4 tojás sárgáját habosra keverjük 8 dkg kristálycukorral, majd az így nyert krémet a 4 fehérjébôl felvert kemény habhoz forgatjuk 8 dkg finomliszt és 4 dkg kakaópor hozzáadásával.
Kivajazott és lisztezett tortaformába töltve kb. 180 °C-on 6-8 percig sütjük, pihentetjük, majd tetejével lisztezett zsírpapírra fordítjuk.

Krém:
A csokoládét rozsdamentes edényben a tejszín felével és a narancs szűrt levével - reszelt héjával felengedjük, vízgôz felett megolvasztjuk, fakanállal simára keverjük és lehűtjük. A további 6 tojás sárgáját 12 dkg cukorral habosítjuk, hozzáadjuk a csokis masszához, majd az olvadt csokoládés krémet óvatosan a tojások kemény habjához keverjük.

Összeállítás:
A piskótakorongot 3 egyforma nagyságú lapra vágjuk, alját a sütôformába terített csomagolófóliára helyezzük és a likôr és víz keverékének 1/3-val meglocsoljuk, a csokoládékrém felét ráterítjük.
Ezt a rétegezést megismételjük, majd az utolsó belocsolt lap felhelyezésével a fólia széleit visszahajtogatva a tortát becsomagoljuk és hűtôszekrényben 24 órára érni hagyjuk.

Tálalás:
Az így jól összeért és szaftosan lágy tortát a formából óvatosan kifordítjuk, csomagolóanyagából kibontjuk és a tejszínhabbal oldalait egyenletesen bevonjuk. Széleit gazdagon csokoládéháncsba megforgatva szeletekre vágjuk és friss eperrel, mentalevéllel díszítve tálaljuk.

10 db tojás
30 dkg kristálycukor
15 dkg finomliszt
4 dkg kakaópor
20 dkg tejcsokoládé
5 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg narancs
12 dkg cukor
1 dkg friss mentalevél
20 dkg friss eper
1 dl triple sec likôr
1 dl víz





ADVENTI PÜSPÖKKENYÉR
KANDÍROZOTT GYÜMÖLCSÖKKEL
ÉS BELGA CSOKOLÁDÉGLAZÚRRAL
Lusztig Tamás
A Danubius Hotel Flamenco konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját. A tojásfehérjét felverjük a cukorral. Óvatosan összekeverjük és hozzáadjuk a maradék hozzávalókat.
Papírral bélelt, vagy kizsírozott ôzgerincformába öntjük. Sütés: 180 °C -on, kb. 40 percig.
Kihűlés után csokoládéval áthúzzuk és díszítjük. Ôszintén reméljük, hogy ezzel a recepttel hozzájárulhatunk a varázslatos karácsony estéhez, és sok örömet okozunk a család minden tagjának! Boldog karácsonyt kívánunk!

15 dkg vaj
6 dkg porcukor
4 db tojás
7 dkg cukor
15 dkg liszt
3 dkg mazsola
3 dkg aszalt szilva
1 dkg narancshéj
3 dkg cukrozott cseresznye
5 dkg dió (durvára darabol va)
2 dkg csokoládé (durvára
darabolva)
1 dkg mézes fűszerkeverék
2 cl rum





NARANCS ÉS FÜGE ZSELÉ,
HABCSÓK KARIKÁBAN
Ferenczi István
A Danubius Hotel Arena konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Az 5 db tojásfehérjébôl kemény habot verünk, majd folyamatosan, lassan hozzáadjuk a kristálycukrot. Sütôpapírra, evôkanál segítségével 10 db kör alakú lapot kenünk kb 7-8 cm átmérôvel 5 mm vastagon. A maradék masszát csillagcsôvel ellátott nyomózsákba tesszük és a karikák szélét körbenyomjuk 1,5-2 cm magasan.150 °C-ra elômelegített sütôben, 25-35 percig sütjük vigyázva, nehogy megégjen. Amikor szép színe van akkor a sütôt kinyitva, kiszárítjuk a karikákat. A narancsot meghámozzuk, kockára vágjuk és cukorral, szegfűszeggel felfôzzük
Étkezési keményítôvel picit zselésítjük és narancslikôrrel ízesítjük. A füge egy részét, szintén apróra daraboljuk, és egészfahéjas Tokaji aszúban megfôzzük. Ugyanúgy zselésítjük, mint a narancsot. Amikor a két zselé még nem kötött meg teljesen, 2 evôkanál segítségével megtöltjük a kész karikákat. Narancskarikákkal, vagy cukros naranccsal díszíthetjük. A cukros narancshoz a hámozott, szeletelt narancsot sütôpapírra teszük, megszórjuk a barnacukor felével és sütôben ráolvasztjuk. Vigyázat a cukros narancs nagyon forró! A barnacukor másik felét serpenyôben megolvasztjuk a csillagánizzsal, beleforgatjuk a cikkekre vágott fügét, és ezzel tálaljuk a desszertünket.

5 db tojásfehérje
32 dkg finom kristálycukor
20 dkg narancs
6 cl narancs likôr
8 dkg barnacukor
50 dkg friss lila füge
2 dl Tokaji aszú
5 gr csillagánizs
Szegfűszeg és egész fahéj
Sütőpapír





KARÁCSONYI GESZTENYEHAB
CSOKIKÉREGBEN, TOKAJIVAL ÍZESÍTETT
ASZALT GYÜMÖLCS RAGUVAL
ÉS VILMOSKÖRTE SORBET-VAL
Juhász István
A Hilton Budapest mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A gesztenyemasszát átpasszírozás után likôrrel ízesítjük, tejszínhabbal lazítjuk, csepp alakú formába helyezett csokilapokba töltjük, hűtôben dermesztjük, majd a formából kivéve Sorbet-val és gyümölcsraguval tálaljuk a képen látható módon.
A gyümölcsöket az áfonya kivételével apró kockára vágjuk a többi anyaggal összekeverjük és
2-3 órát (tálalásig) hűtôben tároljuk.
A kompótot pürésítjük, majd a többi anyaggal összekeverés után fagyasztóban kikristályosítjuk és tálaljuk.

50 dkg édes
gesztenyemassza
5 dl tejszín habbá verve
1 dl baracklikôr
10 db csokoládélap

Tálaláshoz:
4 dl Vilmoskörte Sorbet
10 adag gyümölcsragu

Gyümölcsragu:
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt ananász
10 dkg aszalt vörösáfonya
1 dl Tokaji Szamorodni (édes)
2 evôkanál méz
1 teáskanál ôrölt fahéj

Vilmoskörte Sorbet:
30 dkg körtekompót
50 dkg méz
0,5 dl Vilmoskörte pálinka
1 dl fehérbor (száraz)





SÜTÔTÖK PIRAMIS SZEZÁMOS
ROPOGÓSSAL, GESZTENYE TALAPZATON,
BORKAVIÁRRAL ÉS KANDÍROZOTT TÖKKEL
Héjja László
A Radisson Blu Béke Hotel mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Sütôtök piramis:
A sütôtököt egyforma darabokban sütôlemezre helyezzük, alufóliával letakarjuk. Addig hagyjuk 190 Cº-on, amíg teljesen
felpuhul. A megsült tök héját levágjuk, a kihűlt belsejét szitán áttörjük, pépesítjük. A tojások sárgáit és a mézet összemelegítjük
70 Cº-ra, kihűlésig habosítjuk. A langyos tojáshabba belekeverjük a tökpépet és a fűszereket ízlés szerint, majd tejszínhabbal
lazítjuk, vízben ázott és felforralt zselatinnal stabilizáljuk. A kész habot piramis formákba töltjük, fagyasztjuk.

Gesztenye talapzat:
Gesztenyemasszából kevés méz és Cointreau ízesítéssel készül. A bekevert masszából 6-7 mm vastag lapot készítünk, és keményre fagyasztjuk. A kifagyott masszát méretre vágjuk és csokoládéval bevonjuk.

Szezámos ropogós:
A fenti anyagokat összekeverjük. Sűrű, de kenhetô masszát kapunk, melyet szilikonpapírra terítünk kenôkéssel. Világosbarna színűre sütjük, még forrón méretre daraboljuk.

Borkaviár:
A fenti anyagokból oldatot fôzünk vízgôz fölött. A borzselét hagyjuk egészen kihűlni addig, amíg el nem kezd kocsonyásodni. A már kocsonyásodó zselét nagy cseppekben lassan a jeges vízbe adagoljuk.

Kandírozott tök:
A felszeletelt tököt cukorszirupban többször fölforraljuk, hűtjük. Az így kapott lapokból formázzuk a kandírozott édességet.

Sütôtök mousse
60 dkg párolt sütôtök
áttörve
8 dl tejszínhab
5 db tojás sárgája
12 dkg méz
ôrölt fahéj
ôrölt szegfűszeg
20 g zselatin
gesztenyemassza,
kevés méz és Cointreau
Szezámos ropogós:
19 dkg olvasztott vaj
1 dl friss narancslé
38 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
19 dkg fehér szezámmag

Borkaviár:
4 dl édes vörösbor
12 dkg cukor
60 g zselatin

Kandírozott tök:
45 dkg sütôtök
25 dkg cukor
2 dl víz





GRÍZES MÉZES SZELET
Tóthfalussy Tivadar
A Best Western Hotel Hungaria mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Tészta:
A lisztet, fahéjat, szegfűszeget, és a szódabikarbónát összekeverjük. A tejet, tojást, zsírt, mézet és a cukrot összeolvasztjuk,
majd ráöntjük a lisztes részre és összegyúrjuk. Az így kapott tésztát 4 egyenlô részre osztjuk és téglalap alakúra nyújtjuk.
Sütôlemezre rakva a lapokat egyenként 170 °C-on 6-7 perc alatt készre sütjük.

Krém:
A cukros, vaníliás cukros tejben a búzadarát megfôzzük, majd kihűlés után vajjal habosra keverjük.
A megsütött lapot tálcára helyezzük és a krém 1/3 részét egyenletesen elkenjük rajta, ezután ráhelyezzük a következô
lapot, amelyet forró lekvárral lekenünk majd a következô 1/3 rész krémmel megkenünk. Erre ráhelyezzük a harmadik lapot,
amit megint lekenünk forró baracklekvárral és a megmaradt krémmel, végül rárakjuk az utolsó lapot.
Az étcsokoládét az olajjal vízgôzön felolvasztjuk, és ezzel bevonjuk a tetejét. Olvasztott fehércsokoládéból húzott csíkokkal
díszíthetjük, ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Tészta:
1 kg liszt
0,5 dkg fahéj
0,25 dkg szegfűszeg
2 dkg szódabikarbóna
7,5 cl tej
2 db egész tojás
15 dkg sertészsír
15 dkg méz
30 dkg cukor

Krém:
1,25 liter tej
25 dkg búzadara
5 dkg vaníliás cukor
22 dkg cukor
50 dkg vaj
A lapok kenéséhez:
10 dkg baracklekvár
20 dkg étcsokoládé
0,5 dl olaj
5 dkg fehércsokoládé





GESZTENYEALAGÚT
Rezneki Zoltán
A Danubius Központi cukrászfônökének ajánlásával

Elkészítés:
Piskóta:
A tojásokat a cukorral habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük a lisztet amit a kakaóporral elôzôleg összekeverünk.
Szilikonos sütôpapírra, nem túl vastagra egyenletesen elkenjük és 200 °C -on 5-6 percig sütjük. Kihűlés után a formánk alapterületének méretére vágjuk.

Gesztenyekéreg:
A gesztenyét a rummal és porcukorral formázhatóvá gyúrjuk. Az alagút formánk belsô ívét celofánból kivágjuk és kinyújtjuk rá a gesztenye masszát. A celofánnal együtt a formába helyezzük úgy, hogy a celofán érintkezzen a formával, így megkapjuk az alagút formát.

Töltelék:
A zselatint beáztatjuk a hideg vízbe és ha megduzzadt felmelegítjük, majd kézmelegre visszahűtjük és a cukorral, vaníliás cukorral felvert tejszínhabhoz csorgatjuk. A krémet a gesztenyére rakjuk és a piskótával lezárjuk. Fagyasztás után a formából kiborítjuk és a celofán eltávolítása után az összetört, majd vízfürdôn az olajjal együtt megolvasztott csokoládéval bevonjuk. Dermedés után forró vizes késsel szeleteljük.

Piskóta:
4 db tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 dkg kakaó

Gesztenyekéreg:
40 dkg gesztenye massza
0,1 dl rum
1 dkg porcukor

Töltelék:
3 dl tejszínhhab
1 dkg vaníliás cukor
2 dkg porcukor
1 dkg zselatin
0,6 dl víz

Csokoládé:
10 dkg étcsokoládé
0,1 dl étolaj





KARÁCSONYI MÁKOS-MEGGYES BÉLES
Görög Rudolf
A Hotel Budapest mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A linzertésztát fél centisre nyújtjuk, és kb. 5 percig (180 °C -on) elôsütjük. Vékonyan megkenjük áfonyalekvárral, rászórjuk a durvára tört dióbelet.
A tojássárgáját kristálycukorral, vaníliás cukorral habosra verjük, hozzákeverjük a mákot, meggyet, piskótamorzsát, végül a keményre felvert tojáshabbal lazítjuk.
A masszát formában a linzerlapra tesszük és 160 °C -os sütôben 30 percig készre sütjük.
Tetejét a maradék áfonyalekvárral bevonjuk és megszórjuk a szeletelt pirított mandulával.
Tetszés szerint szeleteljük.

15 dkg linzertészta
20 dkg mák (darált)
20 dkg meggy (magozott)
6 db tojás
15 dkg kristálycukor
2 dkg vaníliás cukor
10 dkg dióbél (pörkölt)
10 dkg áfonyalekvár
5 dkg szeletelt mandula
30 dkg piskótamorzsa





MANDULÁS ASZALT SZILVA TORTA
ALMÁVAL
Kámán János
A Danubius Health Spa Resort Hévíz mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojássárgával a sóval és a vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 30 percig a hűtôben pihentetjük.
A tésztával kibélelünk egy 22 cm átmérôjű belisztezett tortaformát, amire rátesszük a magozott aszalt szilvát és a meghámozott, felszeletelt almát. A tejet a tojással, pudingporral és cukorral simára keverjük. A masszát a gyümölcsökre öntjük, és elômelegített sütôben
180 °C -on 30 percig, majd 160 °C -on 20 percig sütjük.
A torta tetejét megkenjük lekvárral és megszórjuk a szeletelt mandulával, amit korábban serpenyôben megpirítottunk.

Tészta:
20 dkg finomliszt
10 dkg margarin
1 db tojássárgája
5 gr só
kb. 0,5 dl hideg víz

Töltelék:
30 dkg aszalt szilva
30 dkg alma
2,5 dl tej
2 db tojás
5 dkg vaníliás pudingpor
12 dkg cukor

Tetejére:
10 dkg híg sárgabarack lekvár
4 dkg szeletelt mandula





KARÁCSONYI CSODAKIFLI
Pápai Lajos
A Danubius Health Spa Resort Aqua mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Dolgozzuk össze jól az alapanyagokat, a tésztát leveles tészta vastagságúra (kb. 1 cm) nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, vékonyan megszórjuk liszttel és szorosan felcsavarjuk. Egy órát a hűtôben pihentetjük, majd 2 cm-es darabkákat vágunk belôle. A kis tésztákat egyenként vékonyra nyújtjuk, megtöltjük töltelékkel, ami lehet dió, mák, vagy gesztenye. Nagyon lazán felcsavarjuk, ügyelve, hogy a tészta széle felül legyen. Nem szabad aláhajtani a tésztát, mert akkor sütésnél nem
nyílik szét. Elômelegített sütôben, kb. 180 °C -on 20-25 percig sütjük. Sütés után még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.

Dió-, vagy máktöltelék:
A tojásfehérjéket felverjük habnak, cukrot és diót, vagy mákot keverünk bele.

Gesztenyetöltelék:
A tejszínnel és rummal gyúrjuk össze a gesz tenye pürét, hogy krémes le gyen.

Tészta:
5 dkg vaj
1 dl tejföl
csipet só
2 db tojássárgája
annyi liszt, hogy közepes
keménységű tésztát
kapjunk (kb. 20-25 dkg)

Töltelék:
2 db tojásfehérje
4-5 evôkanál cukor
4-5 evôkanál dió, vagy mák
25 dkg gesztenyepüré
1 dl tejszín
1 kávéskanál rum





ÜNNEPI MÁKOS PITETORTA
Rátz Zoltán
A Danubius Health Spa Resort Bük konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A tészta alapanyagait jól gyúrjuk össze, osszuk két részre és pihentessük.
Mindkét részt nyújtsuk ki kör alakúra, az egyiket helyezzük sütôlemezre és nyomózsák segítségével köralakokat formázva, váltakozva vonjuk be a kétfajta, megfôzött és lehűtött töltelékkel. A másik tésztából kiszúróval három karácsonyfa alakot kiszúrunk, a kör alakú tésztával bevonjuk a tölteléket, megkenjük felvert tojással, majd 180 °C -on sütôben készre sütjük. Porcukorral megszórva egészben, vagy cikkekre vágva tálaljuk.

Tészta:
31 dkg liszt
13 dkg margarin
1,3 dl víz
3 dkg porcukor
1,2 dkg élesztô
1db (+ 1 db) tojás
(a tészta megkenéséhez)
0,1 dkg só

Máktöltelék:
20 dkg darált mák
8 dkg porcukor
1/2 db citrom héja
2 dkg mazsola
1-1,5 dl tej
1 dkg vaníliás cukor

Vaníliatöltelékhez:
0,5 l tej
4 dkg vaníliás pudingpor
8 dkg kristálycukor
1 dkg vaníliás cukor





KARÁCSONYI MANDULÁS, ASZALT
GYÜMÖLCSÖS TORTA
Zsoldos Antal
A Danubius Health Spa Resort Sárvár konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Pirítsunk meg 16 dkg szeletelt mandulát szárazon teflonserpenyôben.
Vajazzunk ki egy 24 cm átmérôjű csatos tortaformát, és szórjuk a mandulát a tortaforma aljára és oldalára.
Keverjük krémesre a maradék vajat, adjuk hozzá a cukrot, tegyük bele a tojásokat egyenként, a darált mandulát, a sütôporral elkevert lisztet, a reszelt almát, végül az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. A tésztát öntsük a formába, hintsük meg a tetejét a maradék mandulával.
Tegyük a 180 °C -ra elômelegített sütôbe, és süssük kb. 40 percig, tűpróbáig.

24 dkg szeletelt mandula
10 dkg darált mandula
12 dkg vaj
10 dkg cukor
3 db egész tojás
10 dkg liszt
10 gr sütôpor
20 dkg savanykás alma
durvára reszelve
10 dkg apró kockára vágott
aszalt szilva
10 dkg apró kockára vágott
aszalt barack





PONCICHTER RÁCSOS
Major Zsolt
A Hotel Lövér mesterszakács konyhafônöke ajánlásával

Elkészítés:
A lisztet a szódabikarbónával és a zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, ôrölt fahéjat, ôrölt szegfűszeget, darált mogyorót, 2 db tojássárgáját, langyosított mézet, a reszelt citrom héját és egynemű állagúvá gyúrjuk. Fél órát hidegen pihentetjük. A tészta 3/4 részét tepsi nagyságúra nyújtjuk és a zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. Megkenjük lekvárral, a megmaradt tésztát vékony csíkokra sodorjuk és a lekvár tetején rácsokat készítünk belôle. A hántolt mandulát a rácsok
közé tesszük. Közepesen meleg sütôben 25-30 percig sütjük.

A Hotel Lövér konyhafônöke igazi lélekmelengetô csipketeát, vagy forralt bort ajánl karácsonyi desszertje mellé:

Csipketea:
15 dkg csipkebogyó két végét levágjuk, majd 1 l forró vizet öntünk rá. 1 napig áztatjuk, majd leszűrjük. Tetszés szerint édesíthetjük mézzel, cukorral, édesítôszerrel. Akár hidegen, langyosan vagy forrón kiváló kísérôje a Poncichter rácsosnak.

40 dkg liszt
15 dkg zsír
0,1 dkg szódabikarbóna
10 dkg kristálycukor
10 dkg akácméz
5 dkg mogyoró
2 db tojássárgája
25 dkg csipkelekvár
1 db citrom reszelt héja
3 gr ôrölt fahéj
3 gr ôrölt szegfűszeg
10 dkg hántolt mandula





BROWNIE ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL
Edvi László
A Hotel Rába konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Melegítsük elô a sütôt 160 °C -ra és béleljünk ki sütôpapírral egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit. Olvasszuk fel a darabokra tört csokoládét és a vajat egy éppen forrásnak induló vízfürdôben. Egy kis serpenyôben melegítsük a mézet a baracklekvárral együtt, amíg folyékonnyá válik. A mandulát, a diót és az aszalt barackot vagdaljuk össze és tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a mazsolát, a lisztet és az ôrölt gyömbért. Dolgozzuk össze az olvasztott csokoládéval és a folyékony mézes, baracklekváros keverékkel. Öntsük a masszát az elôkészített tepsibe, és gondosan simítsuk el a tetejét egy széles pengéjű késsel. Süssük kb. 40-45 percig, majd tegyük a tepsit grillrácsra és hagyjuk benne a süteményt hűlni legalább egy óra hosszat, mielôtt felvágjuk. Tálalhatjuk vörösborban párolt aszaltszilvával, vagy sárgabaracklekvárral.

5 dkg finomliszt
25 dkg fehér csokoládé
4 evôkanál vaj
12,5 dkg méz
12,5 dkg baracklekvár
8 dkg tisztított mandula
15 dkg dióbél
10 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg kókuszreszelék
10 dkg mazsola
1 teáskanál reszelt gyömbér
vagy gyömbérpor





ANGYALKÁK GESZTENYÉS
GYÜMÖLCSKALÁCSA
Poór Lajos
jA Hotel Annabella mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a tojást (a tojást úgy csorgassuk a vajhoz amilyen ütemben az felveszi).
Fakanállal hozzáadjuk a lisztet és a kockára vágott gyümölcsöket. Kivajazott lisztezett formába töltjük, 180 °C -os sütôben egy óráig sütjük. Sütés után a formában hagyjuk kihűlni. Kihűlés után vékonyan átvonhatjuk vajjal, majd megszórjuk porcukorral, de átvonhatjuk csokoládéval is.
Tálaláskor gyümölcsmártást kínálhatunk hozzá.

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojás
10 dkg liszt
10 dkg cukrozott vegyes
gyü mölcs
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg fôtt, darabolt
gesztenye





FÛSZERES GYÜMÖLCSÖS KUGLÓF
Mikolásné Csapó Tünde
A Hotel Helikon konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját margarinnal, porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. A fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A lisztet a fűszerekkel, sütôporral, aszalt gyümölcsökkel elkeverjük, a margarinos részhez adjuk. A tojásfehérjét lazán hozzákeverjük. Kivajazott, morzsázott formában sütjük 170 °C -on kb. 45 percig. A tetejét narancsos cukormázzal vonjuk be. Ehhez 0,75 dl narancslevet keverjünk ki 40 dkg porcukorral.

Kuglóf:
5 db tojás
25 dkg margarin
30 dkg liszt
20 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
2 dkg vaníliás cukor
5 gr sütôpor
2 gr ôrölt fahéj, szeg fűszeg,
gyömbér
20 dkg vegyes aszalt
gyümölcs

Cukormáz:
0,75 dl narancslé
40 dkg porcukor





ADVENTI RÉTES, FÜGÉS-DATOLYÁS
VANÍLIAÖNTETTEL
Takács Tamás
A Hotel Palatinus konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
A diót és a mézespuszedlit ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk, a mazsolát megmossuk. A fügét és a datolyát apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük az olvasztott vajat. Hozzáadjuk a porcukorral krémesre kikevert tojássárgáját, a mézespuszedlivel ledarált diót, tejszínt, a citrom és narancs
reszelt héját. A réteslapokat szétszedjük, olajjal locsoljuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, és 180 °C -on szép aranybarnára sütjük. (Sütés elôtt a réteseket olajjal és kefírrel vékonyan lekenjük.)

Vanília öntet:
A tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a hideg tejjel elkevert pudingport, és sűrűre fôzzük, majd beletesszük a fügét, datolyát.

40 dkg réteslap
2 dl olaj
1 doboz kefír
Töltelék:
30 dkg dió
30 dkg mézespuszedli
30 dkg ráma
15 dkg aszalt szilva
15 dkg aszalt datolya
15 dkg mazsola
6 db tojássárgája
24 dkg porcukor
4,5 dl tejszín
3-3 citrom és narancs
reszelt héja

Vanília öntet:
1 l tej
20 dkg cukor
5 dkg vanília pudingpor
5 dkg füge (apró kockára)
5 dkg datolya (apró kockára)





KARÁCSONYI NARANCSOS
RÉPÁS KEVERT
Ordonics Árpád
A Hotel Pátria mesterszakács konyhafônökének ajánlásával

Elkészítés:
Az egész tojásokat, az olajat, tejet és a kétféle cukrot habosra keverjük, majd a szárazanyagokat is összekeverjük, és hozzáadjuk a tojásos masszához. A legvégén belekeverjük az apró kockákra vágott narancsot (a narancs héját is belereszeljük) és a lereszelt répát, majd kerek tortaformába (esetleg tepsibe) helyezzük, és 180-190 °C -on min. 50 percig sütjük.
2 dkg vajat serpenyôpen felolvasztunk, hozzáadjuk és megpirítjuk a cukrot, majd a narancsok átszűrt levével felöntjük és méz sűrűségűre visszaforraljuk. Az így kapott karamell glazúrral lekenjük a kihűlt süteményt, szeletelt mandulával és narancskarikákkal díszíthetjük.

Tészta:
6 db tojás
3 dl olaj
3 dl tej
64 dkg porcukor
10 gr vaníliás cukor
30 dkg narancs
60 dkg répa
8 dkg kókuszreszelék
8 dkg dió
44 dkg liszt
10 gr fahéj
10 gr szódabikarbóna
egy csipet só

Díszítés:
10 dkg szeletelt mandula
a díszítéshez
2 db narancs átszűrt leve
2 dkg vaj
5 dkg cukor





Kapcsolódó linkek:
Danubius Hotels Online katalógus (sütemények):
*******Link*********
Danubius Hotels Online katalógus (Karácsonyi étkek):
*******Link*********
cipello cipello
Címkék: Péntek Tamás, Danubius Hotel Gellért, Mózes Péter, Danubius Hotel Astoria, Lusztig Tamás, Danubius Hotel Flamenco,

x
Müller Józsefné [Marcsi] Hát most igen jót mosolyogtam, A ruhafogast hogyan késited sütöd, vagy főzöd. #1565 2008. december 21. 15:19 Válaszolj! Kovács Istvánné/Könyves Vera/ Csak a pontynak van, NINCS KESERŰ FOGA. Jó étvágyat a halászléhez. #1564 2008. december 21. 11:20 Válaszolj! Wágner Éva [Éva] ...
nagyuska nagyuska
x
gázsütőbe, itt alsó-felső lángon, megszurkálod,ha kidurran úgy is finom lepirúlva. #1503 2008. december 11. 19:10 Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 17:48 Válaszolj! Kovács Istvánné/Könyves Vera/ 1496: Évike csak akkor nem durran ki, ha bő zsírban sütöd, az meg nem az igazi, meg nem is egészséges. Az a jó, ha le pirul ami kifolyik a bőréből. Olyan jó ízűen beszéltek róla, hogy holnap veszek a piacon. ...
nagyuska nagyuska
x
Ágnes [Ági,Ágica] 2009. november 6. 16:06 Válaszolj! - - [-] 708: Köszönöm Vera! A bélés feléről? - gondolom! Puszi #714 2009. november 8. 17:30 Előzmény Kovács Istvánné/Könyves Vera/ 2009. november 6. 16:06 Válaszolj! - - [-] 706: Köszönöm Marika!Puszillak! #713 2009. november 8. 17:29 Előzmény - - [-] 2009. november ...
nagyuska nagyuska
x
kapott rudat 10 részre osztunk és kűlőn kinyujtunk. Beletesszűk a tőlteléket, kifliket formálunk belőle. Miután megsűlt porcukorba forgatjuk. #626 2009. szeptember 8. 15:01 Válaszolj! Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ... Olga szelet! Hozzávalók: A rózsaszín lapokhoz: 20 dkg liszt 5 dkg zsír 15 dkg cukor 1 teáskanál szalalkáli 1 vérnarancs aroma A piskótához: ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Tarhonyatorta bulac57
Duplán almás torta recept kovacs_zsoka
Mákosguba szuflé fehércsokis horvathnemagdi
Finom süti recept piroska0101
Gyors, pudingos rakott palacsinta, tejszínhabbal recept kovacs_zsoka
Recept jjanosne
Omlós pizza gombával klerierzsi
Almapiskóta bubszi
Szedres-szőlős kocka horvathnemagdi
Vaníliakrém diabetikus piskótá bubszi
Szárnyas receptek
GOMBÁS rakott CSIRKE bubszi
Sonkával töltött csirke bubszi
Gesztenyés kacsaragu bubszi
Csirke java zöldbabbal recept boszorlany
kakas RÁC MÓDRA bubszi
Buffalo csirkeszárnyak, kéksajt mártogatóssal recept kovacs_zsoka
Rakott csirkemell suzymama
Diós-mézes pulykacomb veronika74
Gombaragu leves recept gonda_katalin
Csirkés - kukoricás krokettek roanna
Marhából készült ételek
magyaróvári vagdalt hús ! ibolya58
Csángó gulyás bubszi
Fecskefészek recept kovacs_zsoka
Húsos-májas rizstorta bubszi
Kolozsvári gulyás bubszi
Majonézes hússaláta bulac57
Hajdúsági tokány bubszi
Bakonyi betyárleves wegnerzs
Spanyol tokány bubszi
Sörös gulyás reifregina
Sertésből készült ételek
Töltött káposzta cserépfazékban horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Korhely leves lencsével suzymama
Görög lecsó mohini
Fűszeres túróval töltött sertéskaraj recept baggesz20
Brassói aprópecsenye ancus56
Bajor káposztás csülök recept gonda_katalin
Sertéstokány Erdélyi suzymama
Majoránnás tokány klerierzsi
Halból készült ételek
Fokhagymás afrikai harcsa esztella75
Tárkonyos hal leves recept gonda_katalin
Lazacsteak kagylóraguval horvathnemagdi
Karácsonyi pisztráng 2. bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Pisztráng kékre főzve jozsef_olah_9843
Halászlé bubszi
Karácsonyi menűsor korall44
Tengeri só klarika47
Szegedi halászlé 6. bubszi
Vad ételek
Recept rakosferenc
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Fácánleves berántva I. bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Almával töltött fácán bubszi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti kovacsborbala
Bolognai húsos palacsinta kukoricával recept jamborlulu
Kínai zöldséges tészta 1vargaildyko
Kínai pirított tészta – Keleties ízvilág percek alatt reifregina
Ragus lasagne bubszi
Bolognai szósz horvathnemagdi
Gyors és fincsi ragu spagetti mellé horvathnemagdi
Saláta vacsora klementinagidro
Egy jó receptet találtam sarkadykati
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Pizza receptek
Pizza tészta alaprecept 3. bubszi
Pasta Marinara bulac57
Kombe bkisseva
Családunk kedvence sarkadykati
Hagymás gombás rátét bubszi
Palacsintasütőbe sült pizza horvathnemagdi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Olasz pizza házilag ,,1" nanoka72
Paradicsomos töltelék bubszi
Ízletes mértékletesség tavaszi horvathnemagdi
Hamburger receptek
Kevés munkával horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger buci recept jamborlulu
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU