Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Márton napja
Szent Mártonra, a római katolikus egyház kedvelt szentjére emlékezünk november 11-én. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazdától megkapják járandóságukat. A Szent György-napkor, április 24-én legelőre hajtott jószágok az ősz beálltával végképp az istállóba kerültek. A magyar nyelvterület különböző részein, illetve az állatfajtáktól függően Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és végezetül Szent Márton (november 11.) voltak az állatbehajtás jeles napjai.

A pásztorok frissen vágott, zöld ággal sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak:

,,Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét,
A szokást nem mi kezdtük, s nem mi végezzük,
Állataiknak annyi szaporodása legyen,
Ahány ága-boga van a vesszőnek."

A nyírfavesszőt odaajándékozták a gazdának, aki megőrizte azt, s tavasszal az állatok kihajtására használta. A néphit szerint ugyanis Szent Márton vesszeje gyógyulást hoz az ólba, istállóba, s növeli a jószágszaporulatot.
A pásztoroknak Rábagyarmaton minden háztól Márton-rétes járt, amelynek összeszedése újévig is eltartott.
A hosszúperesztegi gazdaasszony azonban azért sütött rétest Márton-napkor, hogy Szent Márton köpenyét kinyújtsa, s így a család ne nélkülözzön és másokon is segíteni tudjon.

A betakarítással összefüggő munkálatok is lezárulnak erre az időszakra. Mártont a szőlősgazdák az újbor bírájaként tisztelték, mert az ősszel szüretelt szőlőből ekkorra kiforr az újbor. A kicsit még csípős ízű nedűt Szent Márton boraként is emlegetik.
November hónapot bizonyos vidékeken "kis farsangnak" is nevezték, ugyanis ekkor még meg lehetett tartani a lakodalmakat és vigasságokat, amelyek majd az adventi időszakban tiltva lesznek. Ekkor került sor a szüret, a kukoricafosztás utáni mulatságokra is. Ez az időszak Katalin-nappal (november 25.) zárult le.

Az ünnep eredete az ókori Rómába nyúlik vissza. A legenda szerint Róma védői elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek.

A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták. Innen a ,,Márton lúdja" kifejezés. Ilyenkor vágták le a tömött libákat és nagy lakomákat csaptak. A középkorban a hónap közepén kezdődött el a karácsony előtti negyvennapos böjt, ez volt tehát az utolsó alkalom egy kiadós étekre. Mondás is született a libaevésre: ,,Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-napi lúdból illett küldeni a papnak is. De ha már kellett, akkor a legkevesebb húsú hátsórészt küldték. Innen ered a ,,püspökfalat "szavunk. A 18. században a lúd hátulját gyertyapecsenyének is nevezték, mivel falun, tanyán Márton-napján gyújtották meg először este a világosságot adó gyertyát, lámpát, pilácsot.
Ezen a napon sütötték a "marcipánt" is, ami a mai cukrászdai édesség elődje.
A mesterek vacsorát adtak legényeiknek, a gazdák a pásztorokat vendégelték meg.
Úgy gondolták, minél többet isznak az újborból, annál több erőt és egészséget vesznek magukba.
Néhány szólásunk is megörökítette Márton lúdját, pl. "Sok Szent Márton lúdja elkelt azóta", mely az idő múlására vonatkozik, hogy bizony régen volt az már! A "kövér, mint Szent Márton lúdja" mondás aligha szorul magyarázatra.

A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást. Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ez a nap dologtiltó napnak számított. Tilos volt mosni, teregetni, mert ezek a jószág pusztulását okozták volna. Az aznapi időből is jósoltak: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Egy kalendáriumi regula szerint: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél. Márton-napi esőre fagy, szárazság következik

A legenda szerint Márton egy napon koldussal találkozott. Megszánva a didergő embert köpenyét kardjával ketté vágta, és felét a koldusra terítette. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szemben, vállán az előző nap kettévágott köpeny. Márton püspököt gyakran ábrázolják a vállán átdobott fél köpennyel e történet alapján.

Szent Márton nevét falvak, városok neve is őrzi, templomok védőszentje. Kádár, csapó, takács - céhek patrónusa. Keresztnévként is szívesen adták nevét, különösen Kalotaszeg környékén. Márton-napkor aztán az alábbi köszöntő rigmussal kopogtattak be az ünnepelthez:

,,Derő dicső estére
Sok Szent Márton nevére.
Mi is tehát tisztelni,
Jöttünk téged áldani.

Csillagod tündököljön,
Míg végórája eljön.
Végre fuss a mennyekbe,
Szentek seregébe.

Kívánunk szép időket,
Sok számos esztendőket.
Mely életed vidítja,
Köztünk tovább újítja."

Sokszor érd neved napját,
Élhesd boldog óráját,
Te szép úri házaddal
És minden magzatoddal."

Népi ünnepeinknek, hagyományainknak se szeri, se száma. Szent Márton emlékét úgy is őrizzük, ha vigyázunk arra, hogy jeles napjához fűződő, az emberek iránta érzett szeretetét és tiszteletét kifejező szokások, hagyományok ne vesszenek feledésbe.

Szombathely, mint Szent Mártonnak, Európa egyik legismertebb szentjének szülőhelye.
A Szent Márton Plébánián működő látogató központ igyekszik lehetővé tenni, hogy az ide érkezők megfelelő ismereteket szerezhessenek a hely nevezetességeiről. Lehetőséget biztosít különféle rendezvények megtartására és a kapcsolatok folyamatos ápolására. Egyaránt nyitva áll a turisták, a tudományos érdeklődéssel érkezők és a vallási indíttatású zarándokok számára.

Márton Lúdja - boros libapecsenye

Hozzávalók (4)

1 db libamell,
2 db comb,
5 dkg gomba,
2-3 db sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma,
5 dl. Szt. Márton bora,
3 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
rozmaring
fokhagyma

feketebors

A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Ezután megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a sárgarépát. Mindezeket forró olajban enyhén megpirítjuk, liszttel megszórjuk, sóval, borssal, fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük, majd hozzáadjuk a bort és a mártást ráöntjük a megpirított libahúsra. Kezdetben erős lángon, majd később lassú tűzön lefedve addig pároljuk, amíg a liba puha lesz. Ekkor a libahúst elhelyezzük a sütőedénybe, és melegen tartjuk. A levét leöntjük, a gombát, hagymát szitán áttörjük és a sűrítményt a lével együtt még egyszer felforraljuk. Az így nyert mártást ráöntjük a libahúsra. Végül előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Bármilyen körítés illik hozzá, kivéve a tésztaféle.

POMPÁS KACSAPECSENYE

Hozzávalók:

1 konyhakész pecsenyekacsa (kb. 1, 4 kg), só, őrölt bors, morzsolt majoránna és zsálya

1-1 alma és narancs, 1-1, 5 dl világos sör

Elkészítési idő:

1 óra 20 perc + érlelés

1 adag 350 kcal (1463 kJ)

Italajánlat: száraz vörösbor

Elkészítés:

A kacsát megmossuk, leszárogatjuk, ha szükséges, a tolltokot gondosan kihúzogatjuk belőle. Bőrét a mellénél kicsit átlósan, több helyen beirdaljuk. A fűszerekkel kívül-belül bedörzsöljük, és letakarva hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a jól megmosott gyümölcsöt a hasüregbe rejtjük, ami arra szolgál, hogy a kacsa jellegzetes illatát tompítsa és alakját is jobban megtartsa. Lábait összekötözzük. Tepsibe fektetjük, a sörrel megkenegetjük, és alufóliával letakarva, közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 1 óra 20 percen át sütjük. Az alufóliát úgy borítsuk a tepsire, hogy az ne érjen a kacsa bőréhez! Közben a kisülő zsírjával és a sörrel gyakran meglocsoljuk. A sütés utolsó harmadára a fóliát levesszük, hogy a szárnyas szép pirosra süljön. Burgonyapüré és párolt káposzta illik hozzá köretnek.
agnia agnia
Címkék: Szent Mártonnak, Szent Márton Plébánián, Márton Lúdja, római katolikus, magyar néphagyományban, gazdasági évet,

Egy tökéletes mézeskalács recept
A fűszerből én egy evőkanállal tettem, mivel nem szeretjük túl fűszeresen és főleg gyerekeknek készült, de természetesen lehet többet is, vagy akár fahéjjal, kinek saját szájíze szerint. Figyelmedbe...Figyelmedbe ajánljuk még: » Szent Márton-napi hiedelmek (cikk) » A totális lebőgés, avagy Hedon a konyhában csak mosogasson (cikk) » Hogyan tároljuk a főzéshez az alapanyagokat? (cikk) » Cukormáz vagy fondant alá a tortánál csak a piskóta legyen, vagy a krémre is ...
koszegimarika koszegimarika
Ha Márton, akkor libapecsenye!
Márton-nap, lúd, újbor - mi köti össze ezeket a látszólag teljesen különböző fogalmakat? Ennek próbálunk most utánanézni... Szent Márton, Gallia nemzeti szentje Pannóniában, Savaria (Szombathely) városában született 316-ban. Emlékét tájainkon helységnevek, imák és oltárképek egyaránt őrzik. A régiek a Márton-napi időjárásból következtettek a télre, mondván: ha Márton fehér lovon jön, enyhe, ha barnán, kemény tél ...
bulac57 bulac57
Libás receptek nem csak Márton-napra
Libás receptek nem csak Márton-napra Márton-nap közeledtével a jó húsban lévő libák asztalra kerülnek - leves, pástétom, ludaskása vagy libasült formában. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Márton Lúdja - boros libapecse
Márton Lúdja - boros libapecsenye Hozzávalók (4 személyre:) 1 db libamell, 2 db comb, 5 dkg gomba, 2-3 db sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl. Szt. Márton bora, 3 evokanál olaj, 2 evokanál liszt, rozmaring, fokhagyma, só, feketebors Elkészítés A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Ezután megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a sárgarépát. Mindezeket forró olajban ...
bubszi bubszi
Márton nap előtt....
Márton nap előtt.... 2010. november 7. Jövő héten beköszönt Márton napja, melyet a népi hagyomány és az egyház is jeles napként tart számon. No meg a libát kedvelők, hiszen ilyenkor ,,szavad a vásár". 1771-ből származik a Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló, ami akkoriban leginkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, ...
maca23 maca23
Márton napi hagyományok....
Márton napi liba A Márton naphoz sok-sok népi hagyomány, babona kapcsolódik. Ezen a napon a libaevés erősen ajánlott; ha ezt elmulasztja az ember, egész évben éhezni fog! Az elfogyasztott liba mellcsontjából pedig meg lehet jósolni a várható karácsonyi időjárást. Azon kívül, hogy Nils Holgersson legjobb barátjának neve Márton Lúd volt, más köze is van a libáknak Mártonhoz. Így hívtak egy római katonát, aki, miután megkeresztelkedett, először misszionáriusnak állt, majd püspökké választották. ...
agica2004 agica2004
Márton napi libaételek
Márton Savaria külvárosában született 316-ban vagy 317-ben A legenda szerint besorozták a római hadseregbe. Nemcsak vitézségével tűnt ki, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével is. A legenda szerint egyszer Amiens városkapujánál télen megpillantott egy didergő koldust, s annyira megszánta, hogy köpönyegét levéve kettéhasította, s felét odavetette a szűkölködőnek. Ezután éjjel álmában megjelent neki ...
cilamami cilamami
Márton napi szokások
Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent ...
meszaros47 meszaros47
Süti ajánló
Budapest tekercs 1vargaildyko
GRILLÁZSOS-almás TORTA bubszi
Fahéjas muffin recept boszorlany
Csokoládékuglóf 2. bubszi
Vörös dara recept kovacs_zsoka
dióval szórt csokis túrószelet ibolya58
epres piskóta szelet airam41
Jó kis receptnek tűnik . . . sarkadykati
Farsangi fánk bubszi
Hókifli groszmadel
Szárnyas receptek
Tengeri hal ropogós bundában, édes-savanyú, narancsos mártog zsokanita
Csirkemell Zöldségekkel... 1vargaildyko
Töltött cukkini (csirkemelles) bubszi
Carmen saláta bubszi
Joghurtos káposztasaláta bubszi
Tejfölös csirke római tálban horvathnemagdi
Pulykaburger bulac57
Ananászos csirke kukoricával recept kovacs_zsoka
Hawaii csirke klara50
Májjal töltött burgonya martimarti
Marhából készült ételek
Nagy szakácskönyv bajuszpapi
U betűs receptek horvathnemagdi
Delipecsenye recept gonda_katalin
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Recept emoke93
Charlestoni paradicsomos rizs recept kovacs_zsoka
Fejessaláta változatok kloppenburg
Sváb hentes marhatokánya horvathnemagdi
Debreceni marhatokány bubszi
Sertésből készült ételek
Csőben sült bolognai penne tejfölösen recept jamborlulu
Székelykáposzta cilamami
Receptek horvathnemagdi
Töltött burgonya-csónak zsokanita
Bressói apró pecsenye tripike
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Burgonyakrémleves+füstölt hús ujjozsef
H.Kohut Katalin: Tavaszi karalábé csoda kohlinka
Paradicsomos káposzta... gaby13
Vacsora csata jjanosne
Halból készült ételek
Mézes lazacfilé citrommártással recept gonda_katalin
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Lazacos édeskömény saláta recept jamborlulu
Karácsonyra reifregina
Pontypörkölt bubszi
Lazacfilé fokhagyma mártással recept kovacs_zsoka
Lazaccal töltött palacsinta tundihugi
Német zsömle bubszi
Rakott ponty tepsiben klerierzsi
Vad ételek
R betűs receptek horvathnemagdi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Gombás szarvashús veronika74
savanyú burgonyaleves ibolya58
Római tálas receptek sarkadykati
Lapcsánka erdész módra bubszi
Dödölle rauchne02
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Spagetti rukkolás mártással recept kovacs_zsoka
Thai spagetti recept gonda_katalin
Kínai sült tészta tundihugi
Spaghetti alla carbonara kissmama
Töltött csülök 1. klara50
Császár-spagetti bubszi
Spagetti juhsajttal bulac57
Sprotnis spagetti horvathnemagdi
Répás-gyömbéres sertéscsíkok spagettivel recept kovacs_zsoka
Spagetti Carbonara 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizza Adriana bubszi
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
10 csodálatos pogácsa: Imádni fogjátok! tinka1951
Kenyértésztával jó dolgozni. horvathnemagdi
Aphrodité eledele relisisi
Kolbászos pizza bubszi
Olasz szendvics horvathnemagdi
Bolognai mártás házi pizzatésztával recept baggesz20
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Hagymás pizza bubszi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Hamburger buci recept boszorlany
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
x nagyuska
Hamburger pulykahússal suzymama
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU