Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Márton napja
Szent Mártonra, a római katolikus egyház kedvelt szentjére emlékezünk november 11-én. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazdától megkapják járandóságukat. A Szent György-napkor, április 24-én legelőre hajtott jószágok az ősz beálltával végképp az istállóba kerültek. A magyar nyelvterület különböző részein, illetve az állatfajtáktól függően Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és végezetül Szent Márton (november 11.) voltak az állatbehajtás jeles napjai.

A pásztorok frissen vágott, zöld ággal sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak:

,,Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét,
A szokást nem mi kezdtük, s nem mi végezzük,
Állataiknak annyi szaporodása legyen,
Ahány ága-boga van a vesszőnek."

A nyírfavesszőt odaajándékozták a gazdának, aki megőrizte azt, s tavasszal az állatok kihajtására használta. A néphit szerint ugyanis Szent Márton vesszeje gyógyulást hoz az ólba, istállóba, s növeli a jószágszaporulatot.
A pásztoroknak Rábagyarmaton minden háztól Márton-rétes járt, amelynek összeszedése újévig is eltartott.
A hosszúperesztegi gazdaasszony azonban azért sütött rétest Márton-napkor, hogy Szent Márton köpenyét kinyújtsa, s így a család ne nélkülözzön és másokon is segíteni tudjon.

A betakarítással összefüggő munkálatok is lezárulnak erre az időszakra. Mártont a szőlősgazdák az újbor bírájaként tisztelték, mert az ősszel szüretelt szőlőből ekkorra kiforr az újbor. A kicsit még csípős ízű nedűt Szent Márton boraként is emlegetik.
November hónapot bizonyos vidékeken "kis farsangnak" is nevezték, ugyanis ekkor még meg lehetett tartani a lakodalmakat és vigasságokat, amelyek majd az adventi időszakban tiltva lesznek. Ekkor került sor a szüret, a kukoricafosztás utáni mulatságokra is. Ez az időszak Katalin-nappal (november 25.) zárult le.

Az ünnep eredete az ókori Rómába nyúlik vissza. A legenda szerint Róma védői elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek.

A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták. Innen a ,,Márton lúdja" kifejezés. Ilyenkor vágták le a tömött libákat és nagy lakomákat csaptak. A középkorban a hónap közepén kezdődött el a karácsony előtti negyvennapos böjt, ez volt tehát az utolsó alkalom egy kiadós étekre. Mondás is született a libaevésre: ,,Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-napi lúdból illett küldeni a papnak is. De ha már kellett, akkor a legkevesebb húsú hátsórészt küldték. Innen ered a ,,püspökfalat "szavunk. A 18. században a lúd hátulját gyertyapecsenyének is nevezték, mivel falun, tanyán Márton-napján gyújtották meg először este a világosságot adó gyertyát, lámpát, pilácsot.
Ezen a napon sütötték a "marcipánt" is, ami a mai cukrászdai édesség elődje.
A mesterek vacsorát adtak legényeiknek, a gazdák a pásztorokat vendégelték meg.
Úgy gondolták, minél többet isznak az újborból, annál több erőt és egészséget vesznek magukba.
Néhány szólásunk is megörökítette Márton lúdját, pl. "Sok Szent Márton lúdja elkelt azóta", mely az idő múlására vonatkozik, hogy bizony régen volt az már! A "kövér, mint Szent Márton lúdja" mondás aligha szorul magyarázatra.

A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást. Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ez a nap dologtiltó napnak számított. Tilos volt mosni, teregetni, mert ezek a jószág pusztulását okozták volna. Az aznapi időből is jósoltak: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Egy kalendáriumi regula szerint: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél. Márton-napi esőre fagy, szárazság következik

A legenda szerint Márton egy napon koldussal találkozott. Megszánva a didergő embert köpenyét kardjával ketté vágta, és felét a koldusra terítette. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szemben, vállán az előző nap kettévágott köpeny. Márton püspököt gyakran ábrázolják a vállán átdobott fél köpennyel e történet alapján.

Szent Márton nevét falvak, városok neve is őrzi, templomok védőszentje. Kádár, csapó, takács - céhek patrónusa. Keresztnévként is szívesen adták nevét, különösen Kalotaszeg környékén. Márton-napkor aztán az alábbi köszöntő rigmussal kopogtattak be az ünnepelthez:

,,Derő dicső estére
Sok Szent Márton nevére.
Mi is tehát tisztelni,
Jöttünk téged áldani.

Csillagod tündököljön,
Míg végórája eljön.
Végre fuss a mennyekbe,
Szentek seregébe.

Kívánunk szép időket,
Sok számos esztendőket.
Mely életed vidítja,
Köztünk tovább újítja."

Sokszor érd neved napját,
Élhesd boldog óráját,
Te szép úri házaddal
És minden magzatoddal."

Népi ünnepeinknek, hagyományainknak se szeri, se száma. Szent Márton emlékét úgy is őrizzük, ha vigyázunk arra, hogy jeles napjához fűződő, az emberek iránta érzett szeretetét és tiszteletét kifejező szokások, hagyományok ne vesszenek feledésbe.

Szombathely, mint Szent Mártonnak, Európa egyik legismertebb szentjének szülőhelye.
A Szent Márton Plébánián működő látogató központ igyekszik lehetővé tenni, hogy az ide érkezők megfelelő ismereteket szerezhessenek a hely nevezetességeiről. Lehetőséget biztosít különféle rendezvények megtartására és a kapcsolatok folyamatos ápolására. Egyaránt nyitva áll a turisták, a tudományos érdeklődéssel érkezők és a vallási indíttatású zarándokok számára.

Márton Lúdja - boros libapecsenye

Hozzávalók (4)

1 db libamell,
2 db comb,
5 dkg gomba,
2-3 db sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma,
5 dl. Szt. Márton bora,
3 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
rozmaring
fokhagyma

feketebors

A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Ezután megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a sárgarépát. Mindezeket forró olajban enyhén megpirítjuk, liszttel megszórjuk, sóval, borssal, fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük, majd hozzáadjuk a bort és a mártást ráöntjük a megpirított libahúsra. Kezdetben erős lángon, majd később lassú tűzön lefedve addig pároljuk, amíg a liba puha lesz. Ekkor a libahúst elhelyezzük a sütőedénybe, és melegen tartjuk. A levét leöntjük, a gombát, hagymát szitán áttörjük és a sűrítményt a lével együtt még egyszer felforraljuk. Az így nyert mártást ráöntjük a libahúsra. Végül előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Bármilyen körítés illik hozzá, kivéve a tésztaféle.

POMPÁS KACSAPECSENYE

Hozzávalók:

1 konyhakész pecsenyekacsa (kb. 1, 4 kg), só, őrölt bors, morzsolt majoránna és zsálya

1-1 alma és narancs, 1-1, 5 dl világos sör

Elkészítési idő:

1 óra 20 perc + érlelés

1 adag 350 kcal (1463 kJ)

Italajánlat: száraz vörösbor

Elkészítés:

A kacsát megmossuk, leszárogatjuk, ha szükséges, a tolltokot gondosan kihúzogatjuk belőle. Bőrét a mellénél kicsit átlósan, több helyen beirdaljuk. A fűszerekkel kívül-belül bedörzsöljük, és letakarva hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a jól megmosott gyümölcsöt a hasüregbe rejtjük, ami arra szolgál, hogy a kacsa jellegzetes illatát tompítsa és alakját is jobban megtartsa. Lábait összekötözzük. Tepsibe fektetjük, a sörrel megkenegetjük, és alufóliával letakarva, közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 1 óra 20 percen át sütjük. Az alufóliát úgy borítsuk a tepsire, hogy az ne érjen a kacsa bőréhez! Közben a kisülő zsírjával és a sörrel gyakran meglocsoljuk. A sütés utolsó harmadára a fóliát levesszük, hogy a szárnyas szép pirosra süljön. Burgonyapüré és párolt káposzta illik hozzá köretnek.
agnia agnia
Címkék: Szent Mártonnak, Szent Márton Plébánián, Márton Lúdja, római katolikus, magyar néphagyományban, gazdasági évet,

Egy tökéletes mézeskalács recept
A fűszerből én egy evőkanállal tettem, mivel nem szeretjük túl fűszeresen és főleg gyerekeknek készült, de természetesen lehet többet is, vagy akár fahéjjal, kinek saját szájíze szerint. Figyelmedbe...Figyelmedbe ajánljuk még: » Szent Márton-napi hiedelmek (cikk) » A totális lebőgés, avagy Hedon a konyhában csak mosogasson (cikk) » Hogyan tároljuk a főzéshez az alapanyagokat? (cikk) » Cukormáz vagy fondant alá a tortánál csak a piskóta legyen, vagy a krémre is ...
koszegimarika koszegimarika
Ha Márton, akkor libapecsenye!
Márton-nap, lúd, újbor - mi köti össze ezeket a látszólag teljesen különböző fogalmakat? Ennek próbálunk most utánanézni... Szent Márton, Gallia nemzeti szentje Pannóniában, Savaria (Szombathely) városában született 316-ban. Emlékét tájainkon helységnevek, imák és oltárképek egyaránt őrzik. A régiek a Márton-napi időjárásból következtettek a télre, mondván: ha Márton fehér lovon jön, enyhe, ha barnán, kemény tél ...
bulac57 bulac57
Libás receptek nem csak Márton-napra
Libás receptek nem csak Márton-napra Márton-nap közeledtével a jó húsban lévő libák asztalra kerülnek - leves, pástétom, ludaskása vagy libasült formában. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Márton Lúdja - boros libapecse
Márton Lúdja - boros libapecsenye Hozzávalók (4 személyre:) 1 db libamell, 2 db comb, 5 dkg gomba, 2-3 db sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl. Szt. Márton bora, 3 evokanál olaj, 2 evokanál liszt, rozmaring, fokhagyma, só, feketebors Elkészítés A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Ezután megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a sárgarépát. Mindezeket forró olajban ...
bubszi bubszi
Márton nap előtt....
Márton nap előtt.... 2010. november 7. Jövő héten beköszönt Márton napja, melyet a népi hagyomány és az egyház is jeles napként tart számon. No meg a libát kedvelők, hiszen ilyenkor ,,szavad a vásár". 1771-ből származik a Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló, ami akkoriban leginkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, ...
maca23 maca23
Márton napi hagyományok....
Márton napi liba A Márton naphoz sok-sok népi hagyomány, babona kapcsolódik. Ezen a napon a libaevés erősen ajánlott; ha ezt elmulasztja az ember, egész évben éhezni fog! Az elfogyasztott liba mellcsontjából pedig meg lehet jósolni a várható karácsonyi időjárást. Azon kívül, hogy Nils Holgersson legjobb barátjának neve Márton Lúd volt, más köze is van a libáknak Mártonhoz. Így hívtak egy római katonát, aki, miután megkeresztelkedett, először misszionáriusnak állt, majd püspökké választották. ...
agica2004 agica2004
Márton napi libaételek
Márton Savaria külvárosában született 316-ban vagy 317-ben A legenda szerint besorozták a római hadseregbe. Nemcsak vitézségével tűnt ki, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével is. A legenda szerint egyszer Amiens városkapujánál télen megpillantott egy didergő koldust, s annyira megszánta, hogy köpönyegét levéve kettéhasította, s felét odavetette a szűkölködőnek. Ezután éjjel álmában megjelent neki ...
cilamami cilamami
Márton napi szokások
Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent ...
meszaros47 meszaros47
Süti ajánló
Máktorta 1. bubszi
Csokiszalámi bubszi
Ostoros rétes/kalács receptek yaskane
Szőlős-túrós süti bulac57
Kókusz kocka. telegdi50
Csokis rakott palacsinta suzymama
Zabpelyhes tallér rochlitzne
Kókusz desszert bubszi
Mákos guba bubszi
Túrós gúla (Charlotte) 1. bubszi
Szárnyas receptek
Sajtos-húsos burgonyaszeletek recept toth_beata
Brokkolifelfújt csirkével bubszi
Fácánleves rochlitzne
Tepsis káposzta csibi52
Csicsókakrémleves pirított baconnel recept kovacs_zsoka
reform recept barátaimtól wikers
Poulet Parisienne (francia) bubszi
Csirke mell , majonézzel horvathnemagdi
RIZSES kakas bubszi
Sörös csirke bubszi
Marhából készült ételek
Marhasült camembert sajttal, áfonyaszósszal, házi hasábburgo toth_beata
Gesztenyés pulyka bubszi
Receptek jjanosne
Receptek horvathnemagdi
mosoni tokány ! ibolya58
Angol saláta receptje: ujjozsef
Céklás csemegék......... maca23
Húsgombócos fondü 1vargaildyko
Hétvezér tokány pacsakute
Sertésből készült ételek
Brassói veronika74
Sonkás krumplileves recept kovacs_zsoka
Szűzpecsenye Sztroganov... 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Mexikói chilis bőrös sertéskaraj recept baggesz20
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Recept jjanosne
Hétvezér tokány pacsakute
Görög rakott burgonya bubszi
Kolozsvári rakott káposzta madlen40
Halból készült ételek
Gyors halászlé – nagyon finom kohlinka
Rácos ponty bubszi
Ponty sörben pácolva. bubszi
Tonhal variációk bubszi
Halas kelkáposztatekercs bulac57
Dióbundában sült ponty bubszi
Hétfő horvathnemagdi
Pisztráng alufóliában bubszi
K betüs recept horvathnemagdi
Füstölt sajttal töltött pisztráng jozsef_olah_9843
Vad ételek
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Fácánleves berántva I. bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Almás-gombás vadragu bulac57
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Fácán római tálban lilikonyhaja
Kevert linzer torta bubszi
Spagetti ajánló
Húsgombóc kőbányai módra bubszi
Kovi ubi horvathnemagdi
Sajtos-fokhagymás spagetti - Recept mamucika
Májas spagetti horvathnemagdi
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Jókedvű farfalle recept toth_beata
Milánói sertésborda csalogany13
Babos pulykaragu bubszi
Pesto alla genovese noble
Kohut Katalin: Diétás milánói spagetti kohlinka
Pizza receptek
Pizza Pan serpenyő migova
Pizza ahogy én szeretem recept boszorlany
Töki pompos receptje-finom marika4528
Mini croissant gabfe
Lala kifli yaskane
Vitaminos pizza bubszi
Kedvenc Pizza recept horvathnemagdi
Pizza recept margareta51
Aphrodité eledele baratnu
Magyaros pizza 1. bubszi
Hamburger receptek
Szezámmag fejesnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Sajtburgerleves recept roanna
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
mustár készítése házilag irmus
Virslis kifli veronika74
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU