Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Márton napja
Szent Mártonra, a római katolikus egyház kedvelt szentjére emlékezünk november 11-én. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazdától megkapják járandóságukat. A Szent György-napkor, április 24-én legelőre hajtott jószágok az ősz beálltával végképp az istállóba kerültek. A magyar nyelvterület különböző részein, illetve az állatfajtáktól függően Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és végezetül Szent Márton (november 11.) voltak az állatbehajtás jeles napjai.

A pásztorok frissen vágott, zöld ággal sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak:

,,Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét,
A szokást nem mi kezdtük, s nem mi végezzük,
Állataiknak annyi szaporodása legyen,
Ahány ága-boga van a vesszőnek."

A nyírfavesszőt odaajándékozták a gazdának, aki megőrizte azt, s tavasszal az állatok kihajtására használta. A néphit szerint ugyanis Szent Márton vesszeje gyógyulást hoz az ólba, istállóba, s növeli a jószágszaporulatot.
A pásztoroknak Rábagyarmaton minden háztól Márton-rétes járt, amelynek összeszedése újévig is eltartott.
A hosszúperesztegi gazdaasszony azonban azért sütött rétest Márton-napkor, hogy Szent Márton köpenyét kinyújtsa, s így a család ne nélkülözzön és másokon is segíteni tudjon.

A betakarítással összefüggő munkálatok is lezárulnak erre az időszakra. Mártont a szőlősgazdák az újbor bírájaként tisztelték, mert az ősszel szüretelt szőlőből ekkorra kiforr az újbor. A kicsit még csípős ízű nedűt Szent Márton boraként is emlegetik.
November hónapot bizonyos vidékeken "kis farsangnak" is nevezték, ugyanis ekkor még meg lehetett tartani a lakodalmakat és vigasságokat, amelyek majd az adventi időszakban tiltva lesznek. Ekkor került sor a szüret, a kukoricafosztás utáni mulatságokra is. Ez az időszak Katalin-nappal (november 25.) zárult le.

Az ünnep eredete az ókori Rómába nyúlik vissza. A legenda szerint Róma védői elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek.

A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták. Innen a ,,Márton lúdja" kifejezés. Ilyenkor vágták le a tömött libákat és nagy lakomákat csaptak. A középkorban a hónap közepén kezdődött el a karácsony előtti negyvennapos böjt, ez volt tehát az utolsó alkalom egy kiadós étekre. Mondás is született a libaevésre: ,,Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-napi lúdból illett küldeni a papnak is. De ha már kellett, akkor a legkevesebb húsú hátsórészt küldték. Innen ered a ,,püspökfalat "szavunk. A 18. században a lúd hátulját gyertyapecsenyének is nevezték, mivel falun, tanyán Márton-napján gyújtották meg először este a világosságot adó gyertyát, lámpát, pilácsot.
Ezen a napon sütötték a "marcipánt" is, ami a mai cukrászdai édesség elődje.
A mesterek vacsorát adtak legényeiknek, a gazdák a pásztorokat vendégelték meg.
Úgy gondolták, minél többet isznak az újborból, annál több erőt és egészséget vesznek magukba.
Néhány szólásunk is megörökítette Márton lúdját, pl. "Sok Szent Márton lúdja elkelt azóta", mely az idő múlására vonatkozik, hogy bizony régen volt az már! A "kövér, mint Szent Márton lúdja" mondás aligha szorul magyarázatra.

A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást. Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ez a nap dologtiltó napnak számított. Tilos volt mosni, teregetni, mert ezek a jószág pusztulását okozták volna. Az aznapi időből is jósoltak: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Egy kalendáriumi regula szerint: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél. Márton-napi esőre fagy, szárazság következik

A legenda szerint Márton egy napon koldussal találkozott. Megszánva a didergő embert köpenyét kardjával ketté vágta, és felét a koldusra terítette. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szemben, vállán az előző nap kettévágott köpeny. Márton püspököt gyakran ábrázolják a vállán átdobott fél köpennyel e történet alapján.

Szent Márton nevét falvak, városok neve is őrzi, templomok védőszentje. Kádár, csapó, takács - céhek patrónusa. Keresztnévként is szívesen adták nevét, különösen Kalotaszeg környékén. Márton-napkor aztán az alábbi köszöntő rigmussal kopogtattak be az ünnepelthez:

,,Derő dicső estére
Sok Szent Márton nevére.
Mi is tehát tisztelni,
Jöttünk téged áldani.

Csillagod tündököljön,
Míg végórája eljön.
Végre fuss a mennyekbe,
Szentek seregébe.

Kívánunk szép időket,
Sok számos esztendőket.
Mely életed vidítja,
Köztünk tovább újítja."

Sokszor érd neved napját,
Élhesd boldog óráját,
Te szép úri házaddal
És minden magzatoddal."

Népi ünnepeinknek, hagyományainknak se szeri, se száma. Szent Márton emlékét úgy is őrizzük, ha vigyázunk arra, hogy jeles napjához fűződő, az emberek iránta érzett szeretetét és tiszteletét kifejező szokások, hagyományok ne vesszenek feledésbe.

Szombathely, mint Szent Mártonnak, Európa egyik legismertebb szentjének szülőhelye.
A Szent Márton Plébánián működő látogató központ igyekszik lehetővé tenni, hogy az ide érkezők megfelelő ismereteket szerezhessenek a hely nevezetességeiről. Lehetőséget biztosít különféle rendezvények megtartására és a kapcsolatok folyamatos ápolására. Egyaránt nyitva áll a turisták, a tudományos érdeklődéssel érkezők és a vallási indíttatású zarándokok számára.

Márton Lúdja - boros libapecsenye

Hozzávalók (4)

1 db libamell,
2 db comb,
5 dkg gomba,
2-3 db sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma,
5 dl. Szt. Márton bora,
3 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
rozmaring
fokhagyma

feketebors

A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Ezután megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a sárgarépát. Mindezeket forró olajban enyhén megpirítjuk, liszttel megszórjuk, sóval, borssal, fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük, majd hozzáadjuk a bort és a mártást ráöntjük a megpirított libahúsra. Kezdetben erős lángon, majd később lassú tűzön lefedve addig pároljuk, amíg a liba puha lesz. Ekkor a libahúst elhelyezzük a sütőedénybe, és melegen tartjuk. A levét leöntjük, a gombát, hagymát szitán áttörjük és a sűrítményt a lével együtt még egyszer felforraljuk. Az így nyert mártást ráöntjük a libahúsra. Végül előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Bármilyen körítés illik hozzá, kivéve a tésztaféle.

POMPÁS KACSAPECSENYE

Hozzávalók:

1 konyhakész pecsenyekacsa (kb. 1, 4 kg), só, őrölt bors, morzsolt majoránna és zsálya

1-1 alma és narancs, 1-1, 5 dl világos sör

Elkészítési idő:

1 óra 20 perc + érlelés

1 adag 350 kcal (1463 kJ)

Italajánlat: száraz vörösbor

Elkészítés:

A kacsát megmossuk, leszárogatjuk, ha szükséges, a tolltokot gondosan kihúzogatjuk belőle. Bőrét a mellénél kicsit átlósan, több helyen beirdaljuk. A fűszerekkel kívül-belül bedörzsöljük, és letakarva hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a jól megmosott gyümölcsöt a hasüregbe rejtjük, ami arra szolgál, hogy a kacsa jellegzetes illatát tompítsa és alakját is jobban megtartsa. Lábait összekötözzük. Tepsibe fektetjük, a sörrel megkenegetjük, és alufóliával letakarva, közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 1 óra 20 percen át sütjük. Az alufóliát úgy borítsuk a tepsire, hogy az ne érjen a kacsa bőréhez! Közben a kisülő zsírjával és a sörrel gyakran meglocsoljuk. A sütés utolsó harmadára a fóliát levesszük, hogy a szárnyas szép pirosra süljön. Burgonyapüré és párolt káposzta illik hozzá köretnek.
agnia agnia
Címkék: Szent Mártonnak, Szent Márton Plébánián, Márton Lúdja, római katolikus, magyar néphagyományban, gazdasági évet,

Egy tökéletes mézeskalács recept
A fűszerből én egy evőkanállal tettem, mivel nem szeretjük túl fűszeresen és főleg gyerekeknek készült, de természetesen lehet többet is, vagy akár fahéjjal, kinek saját szájíze szerint. Figyelmedbe...Figyelmedbe ajánljuk még: » Szent Márton-napi hiedelmek (cikk) » A totális lebőgés, avagy Hedon a konyhában csak mosogasson (cikk) » Hogyan tároljuk a főzéshez az alapanyagokat? (cikk) » Cukormáz vagy fondant alá a tortánál csak a piskóta legyen, vagy a krémre is ...
koszegimarika koszegimarika
Ha Márton, akkor libapecsenye!
Márton-nap, lúd, újbor - mi köti össze ezeket a látszólag teljesen különböző fogalmakat? Ennek próbálunk most utánanézni... Szent Márton, Gallia nemzeti szentje Pannóniában, Savaria (Szombathely) városában született 316-ban. Emlékét tájainkon helységnevek, imák és oltárképek egyaránt őrzik. A régiek a Márton-napi időjárásból következtettek a télre, mondván: ha Márton fehér lovon jön, enyhe, ha barnán, kemény tél ...
bulac57 bulac57
Libás receptek nem csak Márton-napra
Libás receptek nem csak Márton-napra Márton-nap közeledtével a jó húsban lévő libák asztalra kerülnek - leves, pástétom, ludaskása vagy libasült formában. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Márton Lúdja - boros libapecse
Márton Lúdja - boros libapecsenye Hozzávalók (4 személyre:) 1 db libamell, 2 db comb, 5 dkg gomba, 2-3 db sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl. Szt. Márton bora, 3 evokanál olaj, 2 evokanál liszt, rozmaring, fokhagyma, só, feketebors Elkészítés A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Ezután megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a sárgarépát. Mindezeket forró olajban ...
bubszi bubszi
Márton nap előtt....
Márton nap előtt.... 2010. november 7. Jövő héten beköszönt Márton napja, melyet a népi hagyomány és az egyház is jeles napként tart számon. No meg a libát kedvelők, hiszen ilyenkor ,,szavad a vásár". 1771-ből származik a Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló, ami akkoriban leginkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, ...
maca23 maca23
Márton napi hagyományok....
Márton napi liba A Márton naphoz sok-sok népi hagyomány, babona kapcsolódik. Ezen a napon a libaevés erősen ajánlott; ha ezt elmulasztja az ember, egész évben éhezni fog! Az elfogyasztott liba mellcsontjából pedig meg lehet jósolni a várható karácsonyi időjárást. Azon kívül, hogy Nils Holgersson legjobb barátjának neve Márton Lúd volt, más köze is van a libáknak Mártonhoz. Így hívtak egy római katonát, aki, miután megkeresztelkedett, először misszionáriusnak állt, majd püspökké választották. ...
agica2004 agica2004
Márton napi libaételek
Márton Savaria külvárosában született 316-ban vagy 317-ben A legenda szerint besorozták a római hadseregbe. Nemcsak vitézségével tűnt ki, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével is. A legenda szerint egyszer Amiens városkapujánál télen megpillantott egy didergő koldust, s annyira megszánta, hogy köpönyegét levéve kettéhasította, s felét odavetette a szűkölködőnek. Ezután éjjel álmában megjelent neki ...
cilamami cilamami
Márton napi szokások
Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza Az utóbbi időkben mind jobban újjáélednek a népszokások, a hagyományok, és nem csak falun, hanem városokban is egyre többen vállalják a népszokások fenntartását, továbbadását a fiatalabb generációnak. A Szent ...
meszaros47 meszaros47
Süti ajánló
Gyümölcstorta tundihugi
Mákos csokoládés szelet bulac57
Gyerek mogyorós moncsika77
Fahéjas sütemény őszibarackkal gereica
Vaníliafagylalt veronika74
Mézes keksz bubszi
kókuszkrém torta faciendum
Meggyes-mákos – imádom sütni horvathnemagdi
Vargabéles recept jamborlulu
Túrókocka bubszi
Szárnyas receptek
Medvehagymás tojáslepénnyel tö bossz
Banánnal dinsztelt csirke recept baggesz20
Májas csirkemell bubszi
Cukorborsóleves csirkehússal horvathnemagdi
Sült káposzta inyenc módra kissmama
Rakott kel reifregina
Mézes-mustáros csirke recept kovacs_zsoka
Aszalt szilvás pulykamell tepsis sajtos krumplival reifregina
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Hasselback csirkemell anyu65
Marhából készült ételek
Padlizsán - Muszaka bubszi
Töltött káposzta libahússal horvathnemagdi
Gulyásleves csipetkével reifregina
Bográcsos "Mindent bele" bubszi
Recept jjanosne
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Töltött padlizsán baconnel recept baggesz20
mosoni tokány ! ibolya58
Mexikói marharagu noble
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
Pácolt húsleves ! ibolya58
Székely almás tokány pirított burgonyával recept jamborlulu
Rakott kelkáposzta horvathnemagdi
Köményes sertéscsülök klara50
Sertésragu sült puliszkával zsokanita
milánói polpetti ! ibolya58
Jó kis receptnek tűnik . . . sarkadykati
Nudli ricottával és spenóttal horvathnemagdi
Ízőrzők - Zengővárkony bkisseva
Halból készült ételek
Bajai halászlé recept baggesz20
Dunai halpaprikás bubszi
Ponty gombával töltve bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Lazactatár krémsajttal veronika74
Lazacos szendvics recept gonda_katalin
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Halászlé 8. bubszi
Angolna tengerész módon bubszi
Halpaprikás bográcsban klerierzsi
Vad ételek
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Vadhús saláta rochlitzne
Indiai rizssaláta bubszi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Óda a töltött káposztához tripike
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Spagetti ajánló
Zöldséges spagetti wokban veronika74
BABOS pulykaRAGU bubszi
Spagetti+zöldborsós csirkemáj veronika74
2 hét lúgosító étrend brozsika
Gyors bolognai spagetti recept boszorlany
Paradicsomos-krémsajtos csirkemell recept gonda_katalin
Spagetti holland módra ... mailona
Gyorsan,konnyen ,finomat margareta51
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Spagetti szalonnás bulac57
Pizza receptek
Egészséges durumbúza inrid77
Medvehagyma ! ibolya58
Könnyű téli saláta bubszi
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Pizza 2. bubszi
Gombás pizza recept kovacs_zsoka
Mini pizzás csiga horvathnemagdi
Anticandidás lepénykenyér bkisseva
Pizza tészták kerzsi58
Sörös-hagymás töltelék bubszi
Hamburger receptek
Hamburger zsemle vagikriszti
Csirke hamburger cajun módra klara50
Csirkeburger recept jamborlulu
x nagyuska
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi hamburger recept baggesz20
Sajtburgerleves recept roanna
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Válassza a szóját! margoka59
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU