|
NyomtatásSzerző: Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztőPartner: Ízek és Érzések
Az esszenciális zsírsavak szervezetünk számos funkciójában szerepet játszanak. Hogy Ön is minél többet vihessen be belőlük, a halas fogástól a desszertig valamelyik biztosan elnyeri tetszését!
Címkék: lenmag, olívaolaj, müzli, halfilé, receptek, omega-zsírsavak
Számos kutatás bizonyította már, hogy az omega-zsírsavak csökkenthetik a trigliceridszintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért. Megéri hát figyelni a fokozott bevitelre, főzésre fel! Szuper omega-zsírsavakban gazdag receptek következnek.
Paradicsomos-olívás halfilé
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 (egyenként 20 dkg-os) halfilé (pl. lazac, tonhal, tőkehal)
só
frissen őrölt bors
3 evőkanál szűz olívaolaj
2 nagy, érett paradicsom, vékony karikákra szeletelve
6 dkg magozott, zöld olívabogyó, finomra aprítva
2 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
1 dl száraz fehérbor
1 kis csokor friss bazsalikom, levelei apróra tépkedve
3 dkg pirított mandulaforgács
A halat sóval és borssal bedörzsöljük, majd 1 evőkanál olívaolajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. A paradicsomszeletekkel beborítjuk, az olívabogyóval és a fokhagymával megszórjuk, majd a maradék olajjal meglocsoljuk, végül a bort aláöntjük. A tálat 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőbe toljuk, és 22-25 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a friss bazsalikommal és a pirított mandulával megszórjuk. Párolt kuszkuszt vagy bulgurt kínálhatunk mellé köretként.
Karcsúsító antioxidáns müzli
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg aszalt gránátalma
6 dkg barackmag
2 dkg szezámmag
2 dkg lenmag
4 dkg tökmag
3 dkg szelénes kalciton (szezámpehely, zabkorpa, szelén)
8 dkg zabpehely
6 dkg szárított napraforgócsíra
6 dkg szárított napraforgócsíra
5 dl mandulatej
Az aszalt gyümölcsöket a magokkal, a pelyhekkel és a csírával összekeverjük. Gabona- vagy rostos italt kínálunk mellé.
Diós rizssaláta
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg főtt barna rizs (szárazon mérve kb. 12 dkg)
1 fejes saláta, tetszés szerint darabolva
1 csomó újhagyma, zölddel együtt karikákra vágva
1 kis (35-40 dkg) zsenge brokkoli, apróra vágva
1 evőkanál lenmagolaj
1 citrom leve
1 csipet só
10 dkg dió, durvára vágva
A főtt rizst a salátával, az újhagymával és a brokkolival összeforgatjuk. A lenmagolajat a citromlével összekeverjük, megsózzuk, majd a salátára csorgatjuk, és lazán összerázzuk. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Végül a dióval megszórva tálaljuk.
Link |
tinka1951  |
Címkék: omega-zsírsavak csökkenthetik, szív-és érrendszeri, fokozott bevitelre, halat sóval, fokhagymával megszórjuk, maradék olajjal, |
|
|
|
|