Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sz betűs receptek
Szegedi halászlé 8. (Vizvári Mariska)

Három fej vereshagymát igen-igen apróra vágunk, egy nagy vaslábasba 2 liter vizet teszünk, bele a hagymát, 2 kiló halat, melyben harcsának, pontynak, kecsegének, tükörpontynak és egy darab toknak kell lennie, egy darabka halikrát, melyet előbb késsel lekapartunk a hártyájáról (ha élő halaink voltak, azoknak a vérét), két evőkanálnyi szegedi rózsapaprikát, sót ízlés szerint és a nyitott lángra tesszük. Ha a víz forrni kezd, a karikákkal befedjük a lángot, hogy lassan forrjon. E félórai lassú forrás után kész. Lehet apró csipetkét is belefőzni. Kanállal keverni főzés közben a halat nem szabad, bárhogyan készítsük is, csak a lábas fülénél fogva rázogatni a lábast. Máskülönben a hal szétmállik és tálaláskor szinte pépszerű lesz.

Szegedi halsaláta

Az öntethez: 30 g vöröshagyma, 2 csomó metélőhagyma (mindkettő nagyon finomra vágva), só, ecet, bors, 1 dl olaj, 5 g fűszerpaprika, 80 g Vitapricz.
Halsalátához: 700 g főtt hal, 200 g zöldpaprika, 100 g friss paradicsom, 2 db kemény tojás, saláta levelek.
Fenti anyagokból pikáns öntetet készítünk először, hadd érjenek össze az ízek. Azután a puhára főzött, és szálkátlanított halat kisebb darabokra aprítjuk fel, és lehűtjük. A zöldpaprikát kis kockákra vágjuk, és 2-3 percig kevés hallében főzzük. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kettévágva magjait kinyomkodjuk, és szintén kockára vágjuk. Ezután mindezt összekeverjük, ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük, majd hűtőben néhány óráig pihentetjük. Kemény tojásszeletekkel és saláta levelekkel díszítjük.

Szegedi házi-szalámi

Elkészítése: 2 kg hízott marhahúst és 1 kg érett disznóhúst 3 mm kockákra vágok (nem darálom). Egy fej fokhagymát összezúzok, hozzáadok két marék sót, két kanál jófajta paprikát, késhegynyi szagos borsot. Jól összekeverve, hozzáadom a húshoz, és marhabélbe szorosan beletöltöm. A bél végét erősen elkötöm. Egy hétre teszem fel a füstre.

Szegedi lecsós szűzérmék

Hozzávalók: 30 dkg szűzpecsenye, 1 kg burgonya, 30 dkg zöldpaprika (lehet gyorsfagyasztott is), 2 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika (lehet csípős is), olaj a sütéshez, törött fekete bors, só.
A burgonyát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és tiszta konyharuhán leszárítjuk. Bő, forró olajban ropogós-pirosra sütjük, majd meleg helyre téve, tűzálló tálba öntjük. A szűzpecsenyét megmossuk, letörölgetjük, és vékony érmékre vágjuk. 1 evőkanál olajon átsütjük, és hozzátesszük a sült burgonyához. 1 fej vöröshagymát nagyon apróra vagdalunk, és az evőkanál olajjal elkevert húslében üvegesre fonnyasztjuk. Rádobjuk a kicsumázott és felszeletelt paprikát, jól megsózzuk (annyira, hogy nagyon sósnak érezzük), majd fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Gyakori keverés közben hozzáadjuk a paradicsomot (lehéjazva és felszeletelve) és a pirospaprikát. Összeforraljuk, és ha már a lecsó megfőtt, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát, de már nem forraljuk. Ezt a sós lecsót ráöntjük a burgonyás húsra. Jó néhányszor alaposan átforgatjuk, hogy a sós szaft rácsurogjon a sült húsra és a burgonyára. Meghintjük törött borssal, és befedve a meleg sütőbe tesszük 10 percre. Közben a maradék fej hagymát megtisztítjuk, karikára vagdaljuk, és lisztben megforgatva, ropogósra sütjük a forró olajban. Tálaláskor a lecsós-húsos burgonyára szórjuk a hagymát, és salátával tálaljuk.

Szegedi marhagulyás 1.

Hozzávalók: 60 deka marhahús, 6 deka zsír, 5 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél kiló burgonya, 15 deka vegyes zöldség, 6 deka liszt, 1 evőkanál lecsó, néhány szem köménymag, pirospaprika, só.
A vöröshagymát apróra vágva a zsírban megfonnyasztjuk, az egyenlő kockákra vágott húst megmosva rátesszük, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk, míg a levét el-párologta. Ezután rátesszük a pirospaprikát, a köménymagot, az apró kockákra vágott vegyes zöldséget, majd mindig csak annyi vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen, puhára pároljuk.
Ha a hús puha, 1 liter vízzel felengedjük, beletesszük a lecsót, a kockákra vágott burgonyát. Amikor jól forr, belefőzzük a 6 deka lisztből készült csipetkét.

Szegedi máj
Hozzávalók: 70 dkg sertésmáj, 1 hagyma, pirospaprika, 1 kanál liszt, 2 dl tejföl, zöldpaprika, paradicsom.
Elkészítése: A májat egészben hagymával, pirospaprikával, rövid lével sütőben, kis lángon, puhára pároljuk. Utána fölszeleteljük, levét pedig liszttel habart tejföllel dúsítjuk. Felforraljuk, és a májszeletekre öntjük. Karikára vágott zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük. Apró galuskával tálaljuk.

Szegedi paprikás hal

Hozzávalók: 1 kg hal 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg zsír, 2 dl tejföl, pirospaprika, só.
Elkészítése: A halat megnyúzzuk, majd felszeleteljük, 2 cm szeletekre. Szalonnával megspékeljük, sózzuk, majd a paprikával bedörzsöljük. A szeleteket ezután a tepsiben már felolvasztott zsírba helyezzük, és a sütőben megsütjük.
Ha szép piros óvatosan kiszedjük, a levét pedig föleresztjük tejföllel. Tálaláskor jól megöntözzük az addig melegen tartott halat a lével.

Szegedi papucs

40 dkg lisztben morzsolj el 20 dkg zsírt. Tégy hozzá egy csipet sót, 2 evőkanál porcukrot, 2 dkg, cukros tejjel futtatott élesztőt, és gyúrd meg 2 dl tejföllel. Félórai pihentetés után nyújtsd ki dupla késfoknyira /. 2 - 3 mm / vágj belőle 6 - 8 cm átmérőjű kockákat. Tégy minden kockára egy késfoknyi szilvaízt, és hajtsd össze papucsformára. Hogy jobban ragadjon, meg lehet kenni egy kis tojás fehérjével a csücskét. Tepsibe téve jó tűznél süsd meg, és még melegen forgasd meg vaníliás cukorba.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: karikákkal befedjük, lábas fülénél, puhára főzött, paradicsomot leforrázzuk, hétre teszem, burgonyát meghámozzuk,

Zöldparadicsom télire
megmosunk, azután uborkás üvegekbe töltjük. Ecetben ízlés szerint sót, kevés cukrot, borsot, koriandermagot főzünk, forrón ráöntjük a paradicsomra, keresztbe tett tormát teszünk a tetejére és lekötjük. Csak 6-8 hét múlva kezdjük használni. Forrás: Vizvári Mariska szakácskönyve ZÖLDPARADICSOM-LEKVÁR Hozzávalók: Kemény zöldparadicsom, kilónként 40-50 dkg kristálycukor, 1 dkg cukorral összedarált fűszerfélék (szegfűbors, szegfűszeg, fahéj), reszelt gyömbér vagy ...
menusgabor menusgabor
x
- korzistka gavrila /gabor/ [g... Na jol van kezdem,ket szelet hust szamitva szemelyenkent, ki klofoljuk, sozzuk, borsozzuk, en daralt komenyt is teszek rea. Veszunk egy labost, 50 gr olajat teszunk es mikor forro bele tesszuk a hus szeleteket, hirtelen sutjuk, amig mind ket fele szep rozsa zsin lessz akkor ki szedjuk es egy tannyera tesszuk, kozben harom hagymat egeszen vekony szeletekre vagunk,es bele tesszuk ugyanabba az olajba, jol meg uvegesitjuk ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Hótallér navaratna
Diós flódni bubszi
karácsonyi muffin faciendum
Zebratorta lublu
Amerikai gyümölcssaláta klerierzsi
Sajtos süti bubszi
Baconos – tojásos fasírt muffin / 12 db reifregina
Konyakmeggyes szelet klerierzsi
Kalácspuding horvathnemagdi
Rózsa szelet horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Csirkemájjal rakott zöldbab recept boszorlany
Elzászi kacsa smiri
Pulykás szendvics almával veronika74
Afrikai receptek macoka65
Ananászos csirkemell római tálban reifregina
Rántott hús kicsit másképpen recept kovacs_zsoka
Római tálas receptek sarkadykati
Csirkemell sütve, másképp bubszi
Hortobágyi palacsinta Csabi módra recept kovacs_zsoka
Csirkés thai tészta édesköménnyel recept boszorlany
Marhából készült ételek
Orjaleves bubszi
Recept jjanosne
Bográcsgulyás 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Vörösboros pörkölt recept gonda_katalin
x nagyuska
Vadas - ahogy Ernő készíti horvathnemagdi
Bab gulyás szürkemarhából 1vargaildyko
Musttal, borral bulac57
Vargányás Babgulyás recept jamborlulu
Sertésből készült ételek
Gulyáslevesem horvathnemagdi
Könnyű nyári ebéd...... maca23
Csülökpörkölt tarhonyával recept toth_beata
Olajbogyóval töltött gombóckák martimarti
Gulyásleves kolbászosan recept gonda_katalin
Brassói aprópecsenye recept boszorlany
Tordai kelpástétom suzymama
Körtés sertésmáj bubszi
Erdélyi rizses hússal töltött horvathnemagdi
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Halból készült ételek
Csuka dióval töltve bubszi
Hal erőleves bubszi
Füstölthal – saláta bubszi
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Harcsa tejszínes gombamártássa bubszi
Ízőrzők - Révfülöp bkisseva
Dunai halászlé 1 bubszi
Borban párolt ponty szeletek ecetes-olajos lilahagymás burgo suzymama
Szegedi halsaláta bubszi
Vad ételek
Fácánmell töltött körtével bubszi
Baszk fácán baratnu
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Karácsonyi ételek tomicica
Almával töltött fácán bubszi
Túlélni a telet... horvathnemagdi
Vadhús horvathnemagdi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Lapcsánka erdész módra bubszi
Spagetti ajánló
Pirított tészta kakukkfűvel recept boszorlany
Sonkás sült karfiol recept baggesz20
Szójás-húsos spagetti bubszi
Sajtos-csirkés spagetti recept jamborlulu
Olasz spagettileves bubszi
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Milánói makaróni gombával recept baggesz20
Milánói sertésborda csalogany13
Császárspagetti bubszi
Recept jjanosne
Pizza receptek
Pizza recept margareta51
vékony pizza grimilda
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Csirkés pizza suzymama
Combos pizza horvathnemagdi
Mini-pizza jupiter21
Milánói pizza recept baggesz20
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Sajtos-paradicsomos pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Sajtos hamburger bubszi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger zsemle vagikriszti
mustár készítése házilag irmus
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Csirke hamburger banb
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU