Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Cseresznye, az istenek eledele
Cseresznye, az istenek eledele

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.

Kalóriában szegény, vitaminban gazdag! Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!

Lucullus tudta

Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges a cseresznye! Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges a cseresznye!

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszú szárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).

Tanács vásárláshoz

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utó érő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!

Sok-sok ásványi anyag és vitamin van benne

Csupa egészség

A cseresznye 82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Salátától pálinkáig

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tésztaféléket tölthetünk vagy süteményeket ízesíthetünk vele, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk, finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.

Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.

Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...

Cseresznyeleves nagykorúaknak

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Sült hús cseresznyés vörös káposztával

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vörös káposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt fekete bors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Sztrapacska cseresznyésen

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cseresznye, 3 nagyobb burgonya, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, só, olaj, őrölt fahéj, porcukor

Elkészítés: A kimagozott cseresznyét ledaráljuk, a burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sót, és az egészet galuskatésztává összedolgozzuk. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Olajon pirított zsemlemorzsára kiszedjük a tésztát, fahéjas cukorral meghintjük, tejföllel meglocsoljuk.

Süteményben is isteni a cseresznye Süteményben is isteni a cseresznye
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: gyümölcsnek közel, termés színe, fehéres sárgától, mély bordóig, kicsi kerektől, nagy szív,

Csokoládés sütemények
Gyors csokoládés sütemények - a boldogságodhoz! Az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Csokoládés receptekből válogattunk. Egy igazi csokoládé recept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék ...
grimilda grimilda
Gyors csokoládés sütemények
Gyors csokoládés sütemények - ma délutánra Az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Egy igazi csokoládé recept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. ...
grimilda grimilda
Istenek eledele: a csokoládé
Divatba jött a csokoládé: az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Csokoládés receptekből válogattunk. Egy igazi csokoládérecept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, ...
bulac57 bulac57
Kedvenc csokis sütijeink
Kedvenc csokis sütijeink Sok olyan édesség van, amivel sikert arathatsz, de amivel biztosra mehetsz, az a csokis. A csokis desszertnek párja nincs, szinte lehetetlen melléfogni vele! Az istenek eledelének is nevezett, pár száz éve még gyógyszerként használt édesség jótékony élettani hatásait számos kutatás bizonyítja. A maják által felfedezett kincs mértékkel fogyasztva jótékonyan hat szervezetünkre, erősíti az immunrendszerünket és a gyulladás csökkentő hatású. A csokoládé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Meggymánia és cseresznye álmok
Meggymánia és cseresznyés álmok Pirosak, roppansóak, frissek, finomak és nagyon egészségesek. Persze, hogy a meggyről és a cseresznyéről beszélünk! Összegyűjtöttük a legjobb recepteket! Az ókorban az istenek eledelének tartották, Japánban ünnepet tartanak a tiszteletére, a cseresznye ugyanis a fiatalság és a megújulás jelképe. 75-80 %-a víz, alig van benne zsír, egy maréknyi gyümölcs nagyjából 60-70 kcal - ideális fogyókúrázók számára is. Sok A, B és C-vitamint tartalmaz, van benne ...
grimilda grimilda
Mézburger- mézes étel receptek
gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található benne. Éljünk az istenek és medvék kedvenc eledelével! ...
panka2006 panka2006
Süti ajánló
Kakaós lepény habosan recept gonda_katalin
Diós pite 1. bubszi
Kókuszos sült fagylat (Kína) bubszi
Tengerész linzer koszegimarika
Túrós lepény bulac57
Receptek molnarimre
Adventi mákos/diós koszorú bubszi
Katonagomb (sütemény) ujjozsef
Epres joghurttorta klerierzsi
Szárnyas receptek
Szüreti pincepörkölt kakasból bubszi
Sült csirkecombok mediterrán zöldségágyon recept kannalidia
Darált húsos uborka baratnu
Csirkemáj rizottó yvett789
Madrasi csirke tundihugi
Káposztás kacsa ujjozsef
A káposzta kisa622
Kinai csirkés tészta roanna
Étel recept jjanosne
Pressburgi pulykamell csibi52
Marhából készült ételek
Herány tokány bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
tenkes gulyás ibolya58
Káposzta sokféleképpen bulac57
Zöldséges pörkölt zöld mártáss bubszi
Betyárleves suzymama
4 szaftos pörkölt bográcsban grimilda
Brassói húsleves bubszi
Sertésből készült ételek
Füstölt malacnyárs fügével horvathnemagdi
Gyö­nyör­él­mény a tá­nyér­ról horvathnemagdi
Tejfölös-sajtos rántott hús recept jamborlulu
Sült liba és mell koszegimarika
gombás szelet kicsicsigre
Grillezett csirkemell zöldbabo klara50
Faszénen sült klara50
bolgor gyuvecs ibolya58
Brassói aprópecsenye recept boszorlany
Receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Recept: Mustáros harcsa zellerpürével és spenótos gombával" suzymama
Töltött pontyszeletek peterimajoridozsahe
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Fogyjon franciásan! bulac57
Rácponty rochlitzne
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Lerakott harcsa bubszi
Halkolbász készítése maroka
Makói hal peterimajoridozsahe
Sült hal zöldségekkel zsokanita
Vad ételek
Vadhús horvathnemagdi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Receptek horvathnemagdi
Torták kloppenburg
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Fácán tejfölös mártással bubszi
Spagetti ajánló
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Spagetti friss sajtmártással bulac57
szénhidrát napra faciendum
Bolognai spagetti bubszi
Spagettis padlizsántekercs: így tekerj a zöldségbe tésztát suzymama
Burgonyás-heringes egytálétel recept baggesz20
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Sajtos tészta horvathnemagdi
Sajtos tészta tundihugi
kakukkfű faciendum
Pizza receptek
Pizza (tejfölös, sonkás-gombás horvathnemagdi
Tuti sajtos rúd – fél óra alatt bkisseva
Rozsos-lenmagos, póréhagymás pizza noble
Gombás pizza 2 recept kovacs_zsoka
Kombe horvathnemagdi
Mini-pizza horvathnemagdi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Mikros sutik stb. margareta51
Kifli horvathnemagdi
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Hamburger receptek
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Csirkeburger recept jamborlulu
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Sajtburgerleves recept roanna
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU