Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Cseresznye, az istenek eledele
Cseresznye, az istenek eledele

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.

Kalóriában szegény, vitaminban gazdag! Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!

Lucullus tudta

Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges a cseresznye! Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges a cseresznye!

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszú szárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).

Tanács vásárláshoz

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utó érő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!

Sok-sok ásványi anyag és vitamin van benne

Csupa egészség

A cseresznye 82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Salátától pálinkáig

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tésztaféléket tölthetünk vagy süteményeket ízesíthetünk vele, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk, finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.

Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.

Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...

Cseresznyeleves nagykorúaknak

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Sült hús cseresznyés vörös káposztával

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vörös káposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt fekete bors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Sztrapacska cseresznyésen

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cseresznye, 3 nagyobb burgonya, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, só, olaj, őrölt fahéj, porcukor

Elkészítés: A kimagozott cseresznyét ledaráljuk, a burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sót, és az egészet galuskatésztává összedolgozzuk. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Olajon pirított zsemlemorzsára kiszedjük a tésztát, fahéjas cukorral meghintjük, tejföllel meglocsoljuk.

Süteményben is isteni a cseresznye Süteményben is isteni a cseresznye
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: gyümölcsnek közel, termés színe, fehéres sárgától, mély bordóig, kicsi kerektől, nagy szív,

Csokoládés sütemények
Gyors csokoládés sütemények - a boldogságodhoz! Az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Csokoládés receptekből válogattunk. Egy igazi csokoládé recept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék ...
grimilda grimilda
Gyors csokoládés sütemények
Gyors csokoládés sütemények - ma délutánra Az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Egy igazi csokoládé recept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. ...
grimilda grimilda
Istenek eledele: a csokoládé
Divatba jött a csokoládé: az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Csokoládés receptekből válogattunk. Egy igazi csokoládérecept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, ...
bulac57 bulac57
Kedvenc csokis sütijeink
Kedvenc csokis sütijeink Sok olyan édesség van, amivel sikert arathatsz, de amivel biztosra mehetsz, az a csokis. A csokis desszertnek párja nincs, szinte lehetetlen melléfogni vele! Az istenek eledelének is nevezett, pár száz éve még gyógyszerként használt édesség jótékony élettani hatásait számos kutatás bizonyítja. A maják által felfedezett kincs mértékkel fogyasztva jótékonyan hat szervezetünkre, erősíti az immunrendszerünket és a gyulladás csökkentő hatású. A csokoládé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Meggymánia és cseresznye álmok
Meggymánia és cseresznyés álmok Pirosak, roppansóak, frissek, finomak és nagyon egészségesek. Persze, hogy a meggyről és a cseresznyéről beszélünk! Összegyűjtöttük a legjobb recepteket! Az ókorban az istenek eledelének tartották, Japánban ünnepet tartanak a tiszteletére, a cseresznye ugyanis a fiatalság és a megújulás jelképe. 75-80 %-a víz, alig van benne zsír, egy maréknyi gyümölcs nagyjából 60-70 kcal - ideális fogyókúrázók számára is. Sok A, B és C-vitamint tartalmaz, van benne ...
grimilda grimilda
Mézburger- mézes étel receptek
gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található benne. Éljünk az istenek és medvék kedvenc eledelével! ...
panka2006 panka2006
Süti ajánló
Diós hókifli marika4528
Őszibarackos kocka horvathnemagdi
Diós piskótaholdacskák gereica
paleo csokis málna torta faciendum
császárkrém gyümölcsökkel faciendum
Gy betűs receptek horvathnemagdi
Kelt torta bubszi
Citromos-túrós süti grimilda
Egyszerű és gyors sütemény nnpapszi
Meggyes clafoutis (tejes pite) horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Acapulco csirke (USA/cajun) klara50
angyalok konyhája faciendum
x nagyuska
Pikáns csirkemell baratnu
Illatos-omlós csirke ketchupos szósszal recept kovacs_zsoka
Kacsasült pezsgős káposztával recept gonda_katalin
Rántott csirke uborkasalátával bubszi
Almás-cukkinis Csirkemell 1vargaildyko
Mézes-mustáros csirke recept jamborlulu
Csirke téli zöldségekkel (fran klara50
Marhából készült ételek
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
vetrece ibolya58
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Sejk-gombócok bubszi
Karácsonyi ételek skorpiolilike
Dalmát fazék bubszi
Marhacsíkok zöldborsóval pennével recept gonda_katalin
Kínai recept horvathnemagdi
marhahúsos leves ibolya58
Üvegtészta-marhahús-rák lilikonyhaja
Sertésből készült ételek
Sertésfej-pástétom bubszi
Aprópecsenye Margit - módra margitanya
Ízőrzők – Kisnána – horvathnemagdi
Luca napi menű maroka
Tejfölös-borsós tokány recept jamborlulu
Szatmári lakodalmas bubszi
Recept jjanosne
Töltött dagadó petrezselymes horvathnemagdi
tiszai aprópecsenye ! ibolya58
Tegnap megcsináltam sarkadykati
Halból készült ételek
Dorozsmai Molnár ponty recept jamborlulu
Paksi halászlé 2. bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Rakott pisztráng bubszi
Füstölt lazac+cukkinis tócsni veronika74
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Dunai Halleves 1vargaildyko
Aki törődik az egészségével eva0817
Szombat horvathnemagdi
Toroskáposzta vodkával agimami7
Vad ételek
Recept jjanosne
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Almás-gombás vadragu bulac57
Nyúlpörkölt veronika74
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Kevert linzer torta bubszi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Töltött káposzta bkisseva
Szegedi fácángulyás bubszi
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Spagetti ajánló
Kukoricás wok recept gonda_katalin
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sült tészta hússal és zöldséggel taltos1
Finom falatok piroska0101
2 hét lúgosító étrend brozsika
Diétás spagetti szójával bulac57
Olasz zöldségleves bubszi
Húsgombóc kőbányai módra bubszi
Téli minestrone bulac57
Sonkás-sajtszószos tészta recept gonda_katalin
Pizza receptek
Pizza-tészta, I. bubszi
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Sonkás-tojásos pizzatöltelék bubszi
Pizzatészta recept yvett789
Paradicsom, avagy egy gyümölcs horvathnemagdi
Kolbászos pizza bubszi
Chilis mini pizza recept jamborlulu
Ananászos pizza recept baggesz20
Pizza tekercs bubszi
Könnyű téli saláta bubszi
Hamburger receptek
mustár készítése házilag irmus
Hamburger horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Csirke hamburger banb
Hamburger pulykahússal suzymama
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger grimilda
Hamburger buci recept boszorlany
Virslis kifli veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU