Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Cseresznye, az istenek eledele
Cseresznye, az istenek eledele

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.

Kalóriában szegény, vitaminban gazdag! Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!

Lucullus tudta

Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges a cseresznye! Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges a cseresznye!

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszú szárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).

Tanács vásárláshoz

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utó érő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!

Sok-sok ásványi anyag és vitamin van benne

Csupa egészség

A cseresznye 82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Salátától pálinkáig

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tésztaféléket tölthetünk vagy süteményeket ízesíthetünk vele, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk, finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.

Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.

Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...

Cseresznyeleves nagykorúaknak

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Sült hús cseresznyés vörös káposztával

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vörös káposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt fekete bors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Sztrapacska cseresznyésen

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cseresznye, 3 nagyobb burgonya, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, só, olaj, őrölt fahéj, porcukor

Elkészítés: A kimagozott cseresznyét ledaráljuk, a burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sót, és az egészet galuskatésztává összedolgozzuk. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Olajon pirított zsemlemorzsára kiszedjük a tésztát, fahéjas cukorral meghintjük, tejföllel meglocsoljuk.

Süteményben is isteni a cseresznye Süteményben is isteni a cseresznye
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: gyümölcsnek közel, termés színe, fehéres sárgától, mély bordóig, kicsi kerektől, nagy szív,

Csokoládés sütemények
Gyors csokoládés sütemények - a boldogságodhoz! Az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Csokoládés receptekből válogattunk. Egy igazi csokoládé recept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék ...
grimilda grimilda
Gyors csokoládés sütemények
Gyors csokoládés sütemények - ma délutánra Az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Egy igazi csokoládé recept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. ...
grimilda grimilda
Istenek eledele: a csokoládé
Divatba jött a csokoládé: az istenek eledelének nevezett kakaóbabból készült italok és ételek reneszánszukat élik. Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, de számos más tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Csokoládés receptekből válogattunk. Egy igazi csokoládérecept Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, ...
bulac57 bulac57
Kedvenc csokis sütijeink
Kedvenc csokis sütijeink Sok olyan édesség van, amivel sikert arathatsz, de amivel biztosra mehetsz, az a csokis. A csokis desszertnek párja nincs, szinte lehetetlen melléfogni vele! Az istenek eledelének is nevezett, pár száz éve még gyógyszerként használt édesség jótékony élettani hatásait számos kutatás bizonyítja. A maják által felfedezett kincs mértékkel fogyasztva jótékonyan hat szervezetünkre, erősíti az immunrendszerünket és a gyulladás csökkentő hatású. A csokoládé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Meggymánia és cseresznye álmok
Meggymánia és cseresznyés álmok Pirosak, roppansóak, frissek, finomak és nagyon egészségesek. Persze, hogy a meggyről és a cseresznyéről beszélünk! Összegyűjtöttük a legjobb recepteket! Az ókorban az istenek eledelének tartották, Japánban ünnepet tartanak a tiszteletére, a cseresznye ugyanis a fiatalság és a megújulás jelképe. 75-80 %-a víz, alig van benne zsír, egy maréknyi gyümölcs nagyjából 60-70 kcal - ideális fogyókúrázók számára is. Sok A, B és C-vitamint tartalmaz, van benne ...
grimilda grimilda
Mézburger- mézes étel receptek
gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található benne. Éljünk az istenek és medvék kedvenc eledelével! ...
panka2006 panka2006
Süti ajánló
Tiroli fánk gabfe
Gömbölyű piskótás moncsika77
Csokis-meggyes muffin recept boszorlany
Banános tiramisu noble
Brownie suzymama
Vargabéles agimami7
Koldus torta recept suzymama
Madártej szelet andrilaszlone
Birsalmás sütőtök krémleves vaníliával reifregina
Diós és mákos kiflik kelt tésztából. magdus60
Szárnyas receptek
Szentesi tarhonyás kacsa horvathnemagdi
Zöldséges rizseshús.. gaby13
Tejfölös csirke római tálban horvathnemagdi
Baconos-sajtos csirkemell suzymama43
Húsleves recept baggesz20
Saláta sült csirkemellel recept gonda_katalin
Gombás-szalonnás tekercsek currys szósszal wegnerzs
Csirkemájas rizs recept boszorlany
Tejszínes-ananászos csirke recept baggesz20
Göngyölt csirkemell..... szisszy83
Marhából készült ételek
Currys húsfalatok bubszi
Nyelvvel Rakott Karfiol 1vargaildyko
Marhahúsleves recept jamborlulu
Fecskefészek recept kovacs_zsoka
Chili con carne pitában recept baggesz20
Székelykáposzta kuktában doktorno
Hússal töltött cukkini gereica
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Paradicsomos marhatokány skorpiolilike
Fácánleves újházi módra tundihugi
Sertésből készült ételek
Herány tokány horvathnemagdi
Sertésérmék édes-savanyú zölds bubszi
Epe-kímélő diéta! horvathnemagdi
Bográcsos székelykáposzta grimilda
Mexikói kukoricás tál bubszi
Bolognai húsos rakott spagetti recept baggesz20
Maroshegyi gombócleves 1vargaildyko
Resztelt máj tócsnival recept toth_beata
Sertéskocsonya más módon klerierzsi
Olaszos rántott szelet tinka1951
Halból készült ételek
Lencsefőzelék újévre madlen40
Sajtos ponty tepsiben reifregina
Mit főzzek a hétvégére tinka1951
Lazacburger rochlitzne
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Grillezett lazac kapribogyóval veronika74
Halászlé 11. (Júlia módra) bubszi
Sült ponty mártással recept gonda_katalin
Rántott ponty filé Waldorf salátával recept boszorlany
Hal burgonyabundában - korall44
Vad ételek
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Fácánleves rochlitzne
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Indiai rizssaláta bubszi
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Spagetti ajánló
Jókedvű farfalle recept toth_beata
4 ünnepi recept Húsvétra grimilda
Bácskai Füstölt Spagetti 1vargaildyko
Húsos-gombás spagetti csőben horvathnemagdi
Spagetti friss sajtmártással bulac57
Sárgarépás-gyömbéres sugo margitanya
Telyszines csirke! kovacsborbala
Egytál étel... ronix
Brokkolis-szezámos spagetti 1vargaildyko
Zöldséges mix margoka59
Pizza receptek
lilahagymás pizza falatok ! ibolya58
Mini pizzás csigák recept baggesz20
Töltött-pizza horvathnemagdi
pizzás kiflik anna5971
Ízletes mértékletesség tavaszi horvathnemagdi
Pizzás kiflik bulac57
Pizzás muffin mailona
Csípős kolbászos pizza bulac57
Rókás pizza recept toth_beata
Töltött pizza bajzateva
Hamburger receptek
Sajtos hamburger bubszi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Ma itt jártam: sarkadykati
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU