Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Különféle házilaggyúrt tészták
A nagyobb családoknál különösen érdemes a tésztát otthon gyúrni, mert így sokkal olcsóbb, mint a készen vett. Persze van munka vele, azonban annyi tojásos tésztát gyúrhatunk, amennyit csak akarunk. Ha megszárítjuk, ugyanúgy hónapokig tárolhatjuk, mint a gyári tésztát. Az otthoni gyúrás további kétségkívüli előnye, hogy a fehér (finomított) búzalisztbe tetszés szerint belekeverhetünk egészséges nyersanyagokat, korpát, paradicsompürét és különféle egyéb zöldségeket. Ettől különlegessé, zamatossá, színessé, gusztusossá és főleg egészségesebbé válnak a tésztaételek.

Egyszerû, 4 tojásos tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 tojás, kb. 2 dl víz, 2 csapott evőkanál só, 2 evőkanál olaj.
Egy nagy gyúrótáblát felteszek a munkaasztalra. (Ha nincs tábla, a munkaasztalt először jól le kell mosni, leszárítani, majd egészen szárazra törölni.) A lisztet egy nagy kupacba, a gyúrótábla közepébe öntöm. A kupac tetejébe mélyedést vájok, amelybe beleteszem az előzőleg egyenként, külön edénybe felütött és felvert tojásokat, a sót és a víz felét. Apránként az egészet összemorzsolom, és gyúró mozdulatokkal, egy széles pengéjû késsel állandóan a kupac köré terelve a szétfutó folyadékos lisztet, összegyúrom-összegyömöszölöm. A megmaradt vizet csak apránként, szükség szerint adom hozzá, nehogy lágyra sikerüljön a tészta. (A tojás nagyságától függ, hogy pontosan mennyi víz kell bele.) A tésztát négy egyforma cipóba osztom, és addig gyúrom, amíg szép sima, rugalmas, egybefüggő felülete nem lesz. Az olajjal mind a négy cipó tetejét kenőtollal bekenem, majd konyharuhával letakarom, és 20 percig állni hagyom. Ezután a gyúrótáblát belisztezem, és a felhasználástól függően vékonyra vagy vastagabbra nyújtom ki a tésztát: a metéltnek valót fél mm vastagra, a csuszának valót ennél is vékonyabbra. Ezután néhány percig hagyom szikkadni a tésztát (de csak 5-7 percig, különben összeszárad és törik, nem lehet szépen felvágni), majd meglisztezem az egész felületét, és ráborítom a másik tésztalapot. Nagyobb csíkokra metélem, ezután ismét belisztezem, hogy ne ragadjanak össze a tésztacsíkok. A több, egymásra rakott tésztalevelet kockákra vagy metéltre vágom, de a csuszának valót kézzel, féltenyérnyi darabokra, szabálytalan alakzatokban tépkedem.

» Mérleg nélkül milyen recept alapján tudnék szilvásgombócot készíteni? (tudásbázis)
A felvágott tésztát szétszedem és a deszkán szétterítem, majd a felhasználástól függően vagy azonnal sós vízben kifőzöm, vagy pedig megszárítom, és vászonzacskóban felakasztva, hűvös és szellős helyen tárolom.
A levesbetétnek való tésztát kizárólag tojással, víz nélkül kell készíteni.
6 tojásos tésztához a liszt minden kilogrammjához 6 tojás, kb. 1 dl víz és 2 evőkanál só szükséges, a 8 tojásos tésztához pedig a liszt minden kilogrammjához 8 tojás és 2 evőkanál só kell, víz nélkül.

Korpás gyúrt tészta

Hozzávalók: 90 dkg finomliszt, 10 dkg búzakorpa, 4 tojás, kb. 2 dl víz, 2 evőkanál só.
Ugyanúgy összegyúrom, kinyújtom és felvágom, amint azt az előző receptben leírtam.

Spenótos gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 egész tojás, 2 evőkanál só, 20 dkg friss, nyers spenót.
A spenótot megmosom, és sós, forrásban lévő vízbe téve néhány percig főzöm. Ezután lecsöpögtetem, és turmixgépben pépesre töröm. A tojásokat felverem, összekeverem a spenótpürével hozzáadom a sót, és egy evőkanálnyi kihűlt spenótlével a már leírt módon liszttel összegyúrom. A félkemény, sima, rugalmas tésztát lisztezett deszkán kinyújtva, széles metéltre felvágom. A továbbiakban ugyanúgy használom fel, mint a közönséges tésztát.

Paradicsomos gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 egész tojás, 5 dkg sűrű paradicsompüré, 2 evőkanál só.
A tojásokat felverem, belekeverem a paradicsompürét és a sót, majd hozzáöntök 2 evőkanálnyi vizet. Pontosan ugyanúgy készítem, amint azt az Egyszerû, 4 tojásos tészta receptjében leírtam.

Sárgarépás gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 15 dkg sárgarépa, 6 egész tojás, 2 evőkanál só.
A sárgarépát megtisztítom és darabokra vágom. Annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöm, majd leszűrve összeturmixolom. Ugyanúgy készítem, mint a spenótos tésztát, 2 evőkanál teljesen kihűlt sárgarépa-főzőlevet adva hozzá.

Házi zabpehelytészta

Hozzávalók: 6 dl zabpehelyliszt (vagy finomra darált zabpehely), 6 egész tojás, 6 evőkanál víz, 1 csapott evőkanál só.
A tojásokat habosra felverem, hozzákeverem a vizet és a sót, majd a zabpehelyliszttel kemény tésztává gyúrom. Tetszés szerinti alakzatokra, de leginkább metéltre vagy kis kockákra vágom.

Szójás-korpás gyúrt tészta

Hozzávalók: 40 dkg korpás búzaliszt (Graham-liszt), 10 dkg szójaliszt, egész tojás, 1 evőkanál olaj, 3 dl víz, teáskanál só.
Az összes hozzávalót összegyúrom, és három kis cipóba formálva letakarom. 30 percig pihentetem. A lisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtott tésztát ismételten 30 percig pihentetem, csak ezután vágom fel metéltre vagy kockára. Szikkadás után sós vízben kifőzöm, és a továbbiakban ugyanúgy használom, mint a "hagyományos", egyszerű tésztát.

Graham-tészta

Hozzávalók: 50 dkg Graham- (teljes kiőrlésű, korpás) liszt, 3 egész tojás, 1,5 dl víz, 1 teáskanál só.
A lisztet összegyúrom a felvert tojásokkal és annyi vízzel, hogy kemény, de azért jól nyújtható, rugalmas legyen a tészta. Pihentetés után nagy lappá nyújtom, és tetszés szerint csíkokra (metéltre) vagy kis kockákra vágom.

Tarhonya házilag

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 egész tojás, kb. 1 és fél dl víz, 2 evőkanál só.
A hozzávalókat összegyúrom. A tarhonya tésztájának keménynek kell lennie. 15 percnyi pihentetés után egy nagy lyukú reszelőn (vagy külön erre a célra alkalmas szitán) átnyomom. A tarhonyaszemeket kevés liszttel meghintem, egy tálban összekeverem, majd deszkán szétterítve megszárítom. Legjobb napon szárítani. Közben többször meg is keverem, hogy a tésztaszemek ne ragadjanak össze.

Burgonyás tészta

Hozzávalók: 1 kg héjában frissen főtt burgonya, 30 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 2 evőkanál zsír, 1 evőkanál só.
A meghámozott és még melegen áttört burgonyát hagyom kissé kihűlni, majd hozzáadom a zsírt, a tojássárgáját, a lisztet és a sót. Jól összegyúrom, és lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával másfél mm vastagra kinyújtom. Barackos vagy szilvás gombócot lehet készíteni belőle. (Mákos nudlihoz egy centi vastag csíkokra vágom.)

Reform burgonyás tészta

Hozzávalók: 1 kg lisztes (szétfővő) burgonya, 20 dkg Graham-liszt (teljes kiőrlésű búzaliszt), 10 dkg búzadara, 2 dkg szójaliszt, 1 tojás, 3 dkg margarin, 1 teáskanál só.
Ugyanúgy készül, mint az előző recept szerinti burgonyás tészta, és ugyanaz is készíthető el belőle.
ujjozsef ujjozsef
Címkék: nagy gyúrótáblát, munkaasztalt először, nagy kupacba, gyúrótábla közepébe, kupac tetejébe, előzőleg egyenként,

3 krémes gnocchi
3 krémes gnocchi - Alaptészta recepttel Ha a nudlit szereted, a gnocchira se mondj nemet. Próbáld meg magad meggyúrni a tésztát, és próbáld ki különböző mártásainkat is! Nem muszáj rögtön a méregdrága itáliai vendéglőbe szaladnod, ha olasz ízekre vágysz. Otthon is elkészítheted a mediterrán konyha különlegességeit, közöttük a gnocchit. Ez a tésztaféle az olaszok kedvelt ...
grimilda grimilda
3 lasange recept......
hagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a darált marhahúst is. Amikor a hús már kezd fehéredni, hozzáadjuk a paradicsomot, a cukrot, sót és borsot, és az oregánót. Jól összeforraljuk és hagyjuk pihenni. Közben egy tepsit kivajazunk, lerakunk, egy réteg tésztát erre jöhet egy réteg paradicsomos mártás, majd egy újabb réteg tészta és egy újabb réteg mártás, a végén besamell mártással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben szép aranysárgára ...
szisszy83 szisszy83
3 remek lángos recept......
bors, 1 teáskanál só, bő olaj a sütéshez. A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom és áttöröm. Még melegen összedolgozom a szétmorzsolt élesztővel, a vaj felével, a liszttel, a sóval, a borssal és a tojással. A cipóvá gyúrt tésztát egy órán keresztül pihentetem, majd lisztezett deszkán két centi vastagra kinyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és kissé kihúzogatva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Míg a lángos tészta pihen, elkészítem a túrókrémet: a maradék ...
maca23 maca23
4 olcsó tésztasaláta
paradicsom * 2 dl joghurt * 0,5 dl olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma * kapor * petrezselyem * bazsalikom * snidling * só * bors * citromlé * cukor Főzd meg a tésztát. Használhatod a kedvencedet, vagy ami éppen otthon van. Amíg a tészta megfő, keverd össze a joghurtot, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, a sót, a borsot, pici citromlevet és pici cukrot, majd ezt a ...
grimilda grimilda
5 kenyérrecept
mézes, langyos tejben és vízben. A kétfajta lisztet szitáld egy nagy tálba, keverd bele a búzacsírát, a sót, a sajtot és az őrölt köménymagot. Ha már felfutott az élesztő, öntsd rá a lisztre, dagassz belőle a megmaradt tejjel és vízzel közepesen kemény tésztát. Akkor fejezheted be a dagasztást, amikor már hólyagos és sima a felülete. Takard le, és hagyd kelni 40 percig, majd borítsd az előzően belisztezett gyúródeszkára. Nyújtsd ki kétujjnyi vastagságúra, tekerd össze, mintha egy hengert képeznél. Ezt a ...
tinka1951 tinka1951
5 mennyei pizza
pizza Hozzávalók: * 1 doboz konzerv kagyló * 5 dkg rák * 5 dkg karikákra szelt tintahal * 4-5 szardella * 10 dkg nyers gomba * 10 dkg parmezán * pár szem kapribogyó * pizzaszósz A nyers tésztát kend meg a szósszal, majd tedd rá a tengeri herkentyűket, a feldarabolt kapribogyót, a felszeletelt gombát, és végül bőségesen szórd meg reszelt parmezánnal. Spenótos pizza Hozzávalók: * 40 dkg ...
grimilda grimilda
A 6 legjobb túrótorta
pihenni. Közben elkészítjük a krémet: a pudingporhoz adagoljuk a tejet úgy, hogy csomómentes maradjon. Ezután következhetnek a tojások, a cukor, a vaníliás cukor és a citromhéj. A túrót óvatosan a masszához keverjük, végül beleforgatjuk a tejfölt is. A tésztát kivesszük a hűtőből, és akkorára nyújtjuk, hogy a tortaforma falára is jusson belőle. Villával megszurkáljuk, és közepes hőfokon 10 percig sütjük. Amikor kezd színe lenni (aranysárga), kivesszük a tésztát, ráöntjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
süti kedvelőknek biharijudit
kókusz mousse csokival! ibolya58
Gyümölcsös túrókrém torta bubszi
Születésnapi emeletes torta bubszi
Bohóc lepény bubszi
Almás-fahéjas finomság moncsika77
Sült tejberizs krémmel 1vargaildyko
Habcsók gyömbéres csokival rochlitzne
Mézes sütemények akiram45
Karácsonyi sütemény donmolnarmeister
Szárnyas receptek
Citromos csirkekocsonya horvathnemagdi
A 6 legjobb szaftos csirkecomb recept serpenyőben készítve vorosrozsa66
Tejfölös csirkecomb korall44
Örmény csirke 1. bubszi
csirkebecsinált Poitevine módr bubszi
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Zöldséges leves recept boszorlany
Líbiai konyha Dr.Szakács Imre marti1951
Indiai csirkemell bubszi
Csirkemell őzgerincformában sü horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Z betűs receptek horvathnemagdi
Szendvicstorta yocoo
csallóközi húsostál! ibolya58
Rakott hús tundihugi
Édes savanyú hátszíncsíkok recept jamborlulu
Krumplis csirke (bulgár) klara50
Hordós vitaminbomba - SCSÍ yaskane
Mexikói bab darált hússal bubszi
Házi Marhahúsleves 1vargaildyko
Burgundi marharagu sheidi
Sertésből készült ételek
Cigánypecsenye.... kkm
Kapros túrós sertés szelet suzymama
békési betyáros ibolya58
Húsvéti töltött dagadó horvathnemagdi
Fasírtgolyók klerierzsi
Csülök Huszárné módra klara50
Borsos tokány paradicsompürével recept gonda_katalin
urali savanyúképosztaleves ibolya58
ÍNYENC TÖLTÖTT liba bubszi
Ízőrzők – Hajdúhadház horvathnemagdi
Halból készült ételek
Ízőrzők – Tápióbicske horvathnemagdi
A Karalábé ! kati53
Ízőrzők – Szigliget horvathnemagdi
Halászlé 3. bubszi
Zakuszka bubszi
T betűs receptek horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Csőben sült tengeri süllő recept gonda_katalin
Langyos brokkolisaláta füstölt bubszi
Halételek novakferenc
Vad ételek
Fácánpaprikás bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Rakott húsételek spanyolsky
Receptek horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
R betűs receptek horvathnemagdi
Torták kloppenburg
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Spagetti ajánló
Bella mamma anna5971
Paradicsomos-Tofus Spagetti... 1vargaildyko
Bolognai pita recept jamborlulu
Fokhagymás-gombás spagetti RTL korall44
Carbonara eredeti olasz módra recept kovacs_zsoka
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Savanyúkáposztás spagetti groszmadel
Gyors bolognai spagetti recept boszorlany
Brokkolis spagetti recept boszorlany
Milánói Spagetti 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizza recept yvett789
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Pizzamártás recept kovacs_zsoka
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
Pizza kukoricával sonkával recept boszorlany
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Sonkás, gombás, olívás pizza horvathnemagdi
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
8 legfinomabb horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Csirkeburger recept jamborlulu
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburger buci recept jamborlulu
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU