Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Különféle házilaggyúrt tészták
A nagyobb családoknál különösen érdemes a tésztát otthon gyúrni, mert így sokkal olcsóbb, mint a készen vett. Persze van munka vele, azonban annyi tojásos tésztát gyúrhatunk, amennyit csak akarunk. Ha megszárítjuk, ugyanúgy hónapokig tárolhatjuk, mint a gyári tésztát. Az otthoni gyúrás további kétségkívüli előnye, hogy a fehér (finomított) búzalisztbe tetszés szerint belekeverhetünk egészséges nyersanyagokat, korpát, paradicsompürét és különféle egyéb zöldségeket. Ettől különlegessé, zamatossá, színessé, gusztusossá és főleg egészségesebbé válnak a tésztaételek.

Egyszerû, 4 tojásos tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 tojás, kb. 2 dl víz, 2 csapott evőkanál só, 2 evőkanál olaj.
Egy nagy gyúrótáblát felteszek a munkaasztalra. (Ha nincs tábla, a munkaasztalt először jól le kell mosni, leszárítani, majd egészen szárazra törölni.) A lisztet egy nagy kupacba, a gyúrótábla közepébe öntöm. A kupac tetejébe mélyedést vájok, amelybe beleteszem az előzőleg egyenként, külön edénybe felütött és felvert tojásokat, a sót és a víz felét. Apránként az egészet összemorzsolom, és gyúró mozdulatokkal, egy széles pengéjû késsel állandóan a kupac köré terelve a szétfutó folyadékos lisztet, összegyúrom-összegyömöszölöm. A megmaradt vizet csak apránként, szükség szerint adom hozzá, nehogy lágyra sikerüljön a tészta. (A tojás nagyságától függ, hogy pontosan mennyi víz kell bele.) A tésztát négy egyforma cipóba osztom, és addig gyúrom, amíg szép sima, rugalmas, egybefüggő felülete nem lesz. Az olajjal mind a négy cipó tetejét kenőtollal bekenem, majd konyharuhával letakarom, és 20 percig állni hagyom. Ezután a gyúrótáblát belisztezem, és a felhasználástól függően vékonyra vagy vastagabbra nyújtom ki a tésztát: a metéltnek valót fél mm vastagra, a csuszának valót ennél is vékonyabbra. Ezután néhány percig hagyom szikkadni a tésztát (de csak 5-7 percig, különben összeszárad és törik, nem lehet szépen felvágni), majd meglisztezem az egész felületét, és ráborítom a másik tésztalapot. Nagyobb csíkokra metélem, ezután ismét belisztezem, hogy ne ragadjanak össze a tésztacsíkok. A több, egymásra rakott tésztalevelet kockákra vagy metéltre vágom, de a csuszának valót kézzel, féltenyérnyi darabokra, szabálytalan alakzatokban tépkedem.

» Mérleg nélkül milyen recept alapján tudnék szilvásgombócot készíteni? (tudásbázis)
A felvágott tésztát szétszedem és a deszkán szétterítem, majd a felhasználástól függően vagy azonnal sós vízben kifőzöm, vagy pedig megszárítom, és vászonzacskóban felakasztva, hűvös és szellős helyen tárolom.
A levesbetétnek való tésztát kizárólag tojással, víz nélkül kell készíteni.
6 tojásos tésztához a liszt minden kilogrammjához 6 tojás, kb. 1 dl víz és 2 evőkanál só szükséges, a 8 tojásos tésztához pedig a liszt minden kilogrammjához 8 tojás és 2 evőkanál só kell, víz nélkül.

Korpás gyúrt tészta

Hozzávalók: 90 dkg finomliszt, 10 dkg búzakorpa, 4 tojás, kb. 2 dl víz, 2 evőkanál só.
Ugyanúgy összegyúrom, kinyújtom és felvágom, amint azt az előző receptben leírtam.

Spenótos gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 egész tojás, 2 evőkanál só, 20 dkg friss, nyers spenót.
A spenótot megmosom, és sós, forrásban lévő vízbe téve néhány percig főzöm. Ezután lecsöpögtetem, és turmixgépben pépesre töröm. A tojásokat felverem, összekeverem a spenótpürével hozzáadom a sót, és egy evőkanálnyi kihűlt spenótlével a már leírt módon liszttel összegyúrom. A félkemény, sima, rugalmas tésztát lisztezett deszkán kinyújtva, széles metéltre felvágom. A továbbiakban ugyanúgy használom fel, mint a közönséges tésztát.

Paradicsomos gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 egész tojás, 5 dkg sűrű paradicsompüré, 2 evőkanál só.
A tojásokat felverem, belekeverem a paradicsompürét és a sót, majd hozzáöntök 2 evőkanálnyi vizet. Pontosan ugyanúgy készítem, amint azt az Egyszerû, 4 tojásos tészta receptjében leírtam.

Sárgarépás gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 15 dkg sárgarépa, 6 egész tojás, 2 evőkanál só.
A sárgarépát megtisztítom és darabokra vágom. Annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöm, majd leszűrve összeturmixolom. Ugyanúgy készítem, mint a spenótos tésztát, 2 evőkanál teljesen kihűlt sárgarépa-főzőlevet adva hozzá.

Házi zabpehelytészta

Hozzávalók: 6 dl zabpehelyliszt (vagy finomra darált zabpehely), 6 egész tojás, 6 evőkanál víz, 1 csapott evőkanál só.
A tojásokat habosra felverem, hozzákeverem a vizet és a sót, majd a zabpehelyliszttel kemény tésztává gyúrom. Tetszés szerinti alakzatokra, de leginkább metéltre vagy kis kockákra vágom.

Szójás-korpás gyúrt tészta

Hozzávalók: 40 dkg korpás búzaliszt (Graham-liszt), 10 dkg szójaliszt, egész tojás, 1 evőkanál olaj, 3 dl víz, teáskanál só.
Az összes hozzávalót összegyúrom, és három kis cipóba formálva letakarom. 30 percig pihentetem. A lisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtott tésztát ismételten 30 percig pihentetem, csak ezután vágom fel metéltre vagy kockára. Szikkadás után sós vízben kifőzöm, és a továbbiakban ugyanúgy használom, mint a "hagyományos", egyszerű tésztát.

Graham-tészta

Hozzávalók: 50 dkg Graham- (teljes kiőrlésű, korpás) liszt, 3 egész tojás, 1,5 dl víz, 1 teáskanál só.
A lisztet összegyúrom a felvert tojásokkal és annyi vízzel, hogy kemény, de azért jól nyújtható, rugalmas legyen a tészta. Pihentetés után nagy lappá nyújtom, és tetszés szerint csíkokra (metéltre) vagy kis kockákra vágom.

Tarhonya házilag

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 egész tojás, kb. 1 és fél dl víz, 2 evőkanál só.
A hozzávalókat összegyúrom. A tarhonya tésztájának keménynek kell lennie. 15 percnyi pihentetés után egy nagy lyukú reszelőn (vagy külön erre a célra alkalmas szitán) átnyomom. A tarhonyaszemeket kevés liszttel meghintem, egy tálban összekeverem, majd deszkán szétterítve megszárítom. Legjobb napon szárítani. Közben többször meg is keverem, hogy a tésztaszemek ne ragadjanak össze.

Burgonyás tészta

Hozzávalók: 1 kg héjában frissen főtt burgonya, 30 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 2 evőkanál zsír, 1 evőkanál só.
A meghámozott és még melegen áttört burgonyát hagyom kissé kihűlni, majd hozzáadom a zsírt, a tojássárgáját, a lisztet és a sót. Jól összegyúrom, és lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával másfél mm vastagra kinyújtom. Barackos vagy szilvás gombócot lehet készíteni belőle. (Mákos nudlihoz egy centi vastag csíkokra vágom.)

Reform burgonyás tészta

Hozzávalók: 1 kg lisztes (szétfővő) burgonya, 20 dkg Graham-liszt (teljes kiőrlésű búzaliszt), 10 dkg búzadara, 2 dkg szójaliszt, 1 tojás, 3 dkg margarin, 1 teáskanál só.
Ugyanúgy készül, mint az előző recept szerinti burgonyás tészta, és ugyanaz is készíthető el belőle.
ujjozsef ujjozsef
Címkék: nagy gyúrótáblát, munkaasztalt először, nagy kupacba, gyúrótábla közepébe, kupac tetejébe, előzőleg egyenként,

3 krémes gnocchi
3 krémes gnocchi - Alaptészta recepttel Ha a nudlit szereted, a gnocchira se mondj nemet. Próbáld meg magad meggyúrni a tésztát, és próbáld ki különböző mártásainkat is! Nem muszáj rögtön a méregdrága itáliai vendéglőbe szaladnod, ha olasz ízekre vágysz. Otthon is elkészítheted a mediterrán konyha különlegességeit, közöttük a gnocchit. Ez a tésztaféle az olaszok kedvelt ...
grimilda grimilda
3 lasange recept......
hagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a darált marhahúst is. Amikor a hús már kezd fehéredni, hozzáadjuk a paradicsomot, a cukrot, sót és borsot, és az oregánót. Jól összeforraljuk és hagyjuk pihenni. Közben egy tepsit kivajazunk, lerakunk, egy réteg tésztát erre jöhet egy réteg paradicsomos mártás, majd egy újabb réteg tészta és egy újabb réteg mártás, a végén besamell mártással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben szép aranysárgára ...
szisszy83 szisszy83
3 remek lángos recept......
bors, 1 teáskanál só, bő olaj a sütéshez. A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom és áttöröm. Még melegen összedolgozom a szétmorzsolt élesztővel, a vaj felével, a liszttel, a sóval, a borssal és a tojással. A cipóvá gyúrt tésztát egy órán keresztül pihentetem, majd lisztezett deszkán két centi vastagra kinyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és kissé kihúzogatva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Míg a lángos tészta pihen, elkészítem a túrókrémet: a maradék ...
maca23 maca23
4 olcsó tésztasaláta
paradicsom * 2 dl joghurt * 0,5 dl olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma * kapor * petrezselyem * bazsalikom * snidling * só * bors * citromlé * cukor Főzd meg a tésztát. Használhatod a kedvencedet, vagy ami éppen otthon van. Amíg a tészta megfő, keverd össze a joghurtot, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, a sót, a borsot, pici citromlevet és pici cukrot, majd ezt a ...
grimilda grimilda
5 kenyérrecept
mézes, langyos tejben és vízben. A kétfajta lisztet szitáld egy nagy tálba, keverd bele a búzacsírát, a sót, a sajtot és az őrölt köménymagot. Ha már felfutott az élesztő, öntsd rá a lisztre, dagassz belőle a megmaradt tejjel és vízzel közepesen kemény tésztát. Akkor fejezheted be a dagasztást, amikor már hólyagos és sima a felülete. Takard le, és hagyd kelni 40 percig, majd borítsd az előzően belisztezett gyúródeszkára. Nyújtsd ki kétujjnyi vastagságúra, tekerd össze, mintha egy hengert képeznél. Ezt a ...
tinka1951 tinka1951
5 mennyei pizza
pizza Hozzávalók: * 1 doboz konzerv kagyló * 5 dkg rák * 5 dkg karikákra szelt tintahal * 4-5 szardella * 10 dkg nyers gomba * 10 dkg parmezán * pár szem kapribogyó * pizzaszósz A nyers tésztát kend meg a szósszal, majd tedd rá a tengeri herkentyűket, a feldarabolt kapribogyót, a felszeletelt gombát, és végül bőségesen szórd meg reszelt parmezánnal. Spenótos pizza Hozzávalók: * 40 dkg ...
grimilda grimilda
A 6 legjobb túrótorta
pihenni. Közben elkészítjük a krémet: a pudingporhoz adagoljuk a tejet úgy, hogy csomómentes maradjon. Ezután következhetnek a tojások, a cukor, a vaníliás cukor és a citromhéj. A túrót óvatosan a masszához keverjük, végül beleforgatjuk a tejfölt is. A tésztát kivesszük a hűtőből, és akkorára nyújtjuk, hogy a tortaforma falára is jusson belőle. Villával megszurkáljuk, és közepes hőfokon 10 percig sütjük. Amikor kezd színe lenni (aranysárga), kivesszük a tésztát, ráöntjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Szigetközi meggyes tejszínes horvathnemagdi
Nagymama szilvás gombóca rochlitzne
Recept jjanosne
Babbapiskótás krémes gereica
ErdeiGyümölcs torta sajtkrumpli
Banános csokis muffin recept toth_beata
besztercei szilvatorta ! ibolya58
Zala szelet tundihugi
Epertorta bubszi
Keksztekercs bubszi
Szárnyas receptek
Barackos csiberagu 1vargaildyko
Sajtos tejszínes csirkemell bubszi
Főtt csirkemell fűszeresen bubszi
Karácsonyi töltött pulyka angyalka___
Tepsishús receptek yaskane
Csirkemelltekercsek ujjozsef
BROKKOLILEVES csirkeMÁJJAL bubszi
Pulykamell gombás mártással veronika74
Hortobágyi húsos palacsinta 2. bubszi
Marhából készült ételek
Finom falatok piroska0101
Szaftos, gazdag raguk grimilda
4 isteni bográcsos étel grimilda
sziciliai spagetti ! ibolya58
K betűs receptek horvathnemagdi
Zöldséges hústekercsek martimarti
Jó étvágyat... gaby13
Mészáros tokány tundihugi
Kassai rostélyos bubszi
Pirozski 2. bubszi
Sertésből készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Fűszeres hús, hidegen- melegen tereza54
x nagyuska
Szegedi lecsós szűzérmék bubszi
Fűszeres szaftos sertéssült horvathnemagdi
Paradicsomos káposzta... gaby13
Gazdag hústekercs suzymama
Grízes tokány bubszi
Búbos hús recept gonda_katalin
Olajbogyóval töltött gombóckák rochlitzne
Halból készült ételek
Halászlé gombóccal yaskane
Bajai halászlé 1. bubszi
Sült ponty hagymaszósszal ujjozsef
Sült hal lencsés, pórés ágyon recept gonda_katalin
Ízőrzők – Tihany – horvathnemagdi
Hagymás harcsa �beefste bubszi
Pisztráng sütve II. bubszi
A világ hallevesei horvathnemagdi
A tengeri só és a bőrünk ( érdemes elolvasni) piroska0101
Sushi ízletesen recept boszorlany
Vad ételek
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Itt van az ideje sarkadykati
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
K betűs receptek horvathnemagdi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Borsikafű nnpapszi
Receptek horvathnemagdi
Fácánleves berántva I. bubszi
Spagetti ajánló
Családom kedvence sarkadykati
milánói spagetti ! ibolya58
Sült tészta hússal és zöldséggel taltos1
Gombás bolognai spagetti recept kovacs_zsoka
Spagetti mozzarellával bulac57
Padlizsános spagetti bubszi
Minestra recept boszorlany
Spagetti virslivel recept boszorlany
Répás-gyömbéres sertéscsíkok spagettivel recept kovacs_zsoka
Carbonara spagetti veronika74
Pizza receptek
Pizza-tészta, II. bubszi
Hagymás-ringlis pizza bulac57
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Pizza Margherita bubszi
korona pizza faciendum
Vitaminos pizza klerierzsi
Pizza recept jamborlulu
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Pizza alaptészta, III. bubszi
Különleges pizza feltétek bubszi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
x nagyuska
Hamburger buci recept jamborlulu
Sajtburgerleves recept roanna
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Csirkeburger recept jamborlulu
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU