Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Ízőrzők – Nagyszakácsi
Ízőrzők - Nagyszakácsi - receptek

Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 teáskanál só, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 25 dkg sertészsír, 25 dkg vaj (vagy margarin), 30 dkg juhtúró, 3 tojás, 3 dl tejföl.
A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hagyjuk megkelni.
Közben a lisztet sóval összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a zsírt, a vajat, és a juhtúrót. Beleütünk 2 tojást, és a tejben megkelt élesztőt is hozzákanalazzuk, de a tejet nem borítjuk bele, csak az élesztőt a tetejéről! Tejföllel meggyúrjuk a pogácsatésztát.
Amikor jól kidolgoztuk, gyúródeszkára borítjuk, egy nagy cipót alakítunk belőle, és legalább fél óráig, konyharuha alatt pihentetjük.
Utána 2 centiméter vastagra sodorjuk, majd késsel bevagdossuk a tetejét. Közepes pogácsanyomóval kiszaggatjuk, és kézzel még megsodorjuk a pogácsák alját, hogy szép formásak legyenek. A tepsit nem szükséges kizsírozni. Belerakjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással átkenjük, és további 20 percig állni hagyjuk, csak utána tesszük a sütőbe.

Szárazbab főzelék fasírttal és füstölt körömmel
Hozzávalók: (6 főre) 2 füstölt sertésköröm, 3 bögre szárazbab, 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 3 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 1 evőkanál ecet.
A fasírthoz: 1 kg darált sertéshús, 5 zsemle, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 4 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 5 tojás, a tepsi kikenéséhez sertészsír.
A babot előző este beáztatjuk, és a körmöt is vízben előfőzzük. Másnap ennek a főzőlevébe tesszük fel a leszűrt babot. A körmöt friss vízzel felengedjük, és puhára főzzük. A babot babérlevéllel, fokhagymával ízesítjük. Főzés közben, ha szükséges, az elfőtt levét pótoljuk.
Közben elkészítjük a fasírozottat. A darált húsba belemorzsoljuk a vízbe beáztatott, és kicsavart zsemléket. Fűszerezzük őrölt borssal, sóval, paprikával, belenyomjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, és a tojásokat is hozzáadjuk. Kézzel jó alaposan összedolgozzuk a masszát.
Kizsírozott tepsibe két rudat formálunk belőle, és előmelegített sütőbe tesszük. Öt perc múlva kivesszük, és felvert tojással átkenjük a tetejét, majd visszatoljuk, és. 45 perc alatt készre sütjük. A főzelékhez rántást készítünk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és sertészsírban megpároljuk. Összekeverjük liszttel, belenyomjuk a fokhagymát és világos barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, felengedjük vízzel, és szűrőkanálon keresztül besűrítjük vele a babot. Megkóstoljuk, és ha szükséges, kicsit még sózhatjuk. A tejfölt az ecettel összekeverjük, és belecsorgatjuk a főzelékbe.

Disznótoros hurka-kolbász
Hozzávalók: a hurkához: 2 disznófej, 2 kg sertésbőr, 2 kg húsos szalonna, 2 kg sertéstüdő, 2 db szív, 4 vese. 7 vöröshagyma, 6 babérlevél, 1 nagyobb fej fokhagyma, 2 evőkanál sertészsír, 4 tasak majoránna, 2 tasak őrölt fekete bors, ízlés szerint őrölt fűszerpaprika és só, 3 kg rizs, a sertés felfogott vére.
A kolbászhoz: 8 kg sertés lapocka, 2 kg húsos szalonna, 1 fej fokhagyma, 1 dkg őrölt kömény, 4 dkg őrölt fekete bors, 15 dkg őrölt fűszerpaprika, 20 dkg só, 4 dl forró abalé.
A hurkához egy nagy üstben vizet forralunk, és beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra szétvágott húsféleségeket. Négyfelé vágva hozzáadunk 5 megtisztított vöröshagymát, hat babérlevelet. Fűszerezzük 1 tasaknyi majoránnával, ugyanannyi őrölt borssal, 2 evőkanál sóval, fedőt teszünk rá, és két óra alatt puhára főzzük.
Közben a kolbászhoz való húsokat összedaraboljuk, és ledaráljuk. Fűszerezzük köménnyel, borssal, paprikával, sóval. A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk. A hurka főzőlevéből kiveszünk négy decire valót, és a fokhagymára öntjük. Az egészet a kolbászhúshoz keverjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még fűszerezhetjük, majd megtisztított bélbe töltjük. Elpározzuk és kisütjük, vagy füstre tesszük, de hűtőszekrényben felhasználásig le is fagyaszthatjuk.
A hurkának való húsokat az aba léből kivesszük. A levet leszűrjük, és hatliternyit visszateszünk a tűzre. Beleborítjuk a rizst, és megfőzzük. Amikor megpuhult, hűlni hagyjuk. A kövesztett húsokat a csontokról leszedjük, ledaráljuk. Beleborítjuk a rizst, fűszerezzük 3 csomag majoránnával, ízlés szerint fekete borssal, fűszerpaprikával. 2 vöröshagymát felkockázunk, zsírban megpárolunk, és ezt is hozzákeverjük. Legvégül a sertés vérét öntjük bele. Alaposan összedolgozzuk, megsózzuk, és bélbe töltjük.
Nyolcvan fokos vízben fél órát abáljuk, majd kivesszük, és letakarva kicsit hűlni hagyjuk. Utána süthetjük, vagy lefagyaszthatjuk.

Szilvalekváros tutyi
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 tojás, 45 dkg sertészsír, és annyi liszt, amennyit a massza felvesz ( 70 dkg), 1 evőkanál só. A közepébe szilvalekvár, a tetejére 1 tojás.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és puhára főzzük. Áttörjük, és langyosra hűtjük. A cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy nagyobb tálba öntjük a megkelt élesztős tejet, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a zsírt, a sót, és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy pogácsa állagú, puha tésztát kapjunk.
Gyúródeszkán is átdolgozzuk, és egy centi vastagra kisodorjuk. Négyzetekre vágjuk, közepükbe szilvalekvár halmokat teszünk, a sarkait összefogjuk, felhúzzuk, és összenyomkodjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki belőle.
Kikent tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojással átkenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Királyi lakomás tál
Pulykacomb és csülök hajtogatott tésztában: A húsokat sóval, borssal, fokhagymával fűszerezve elősütjük. Leveles vajas tésztát vékonyra kinyújtunk, négyzeteket vágunk belőle, és ezekbe belecsomagoljuk az elősütött pulykacombokat, és csülök darabokat. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Töltött tüskepecsenye: Sertés szűzpecsenyét sóval, borssal, köménnyel, fokhagymával fűszerezzük, közepükbe libamájat és házi sonka darabokat töltünk. Alufóliába tekerve megsütjük, és kihűtve szeleteljük.
Harcsa szalonnás káposztával: A megtisztított harcsát csipetnyi borssal, kaporral, sóval fűszerezzük. Egy hőálló tálba savanyú káposztát halmozunk, megszórjuk kockákra vágott füstölt szalonna, és sonka darabkákkal, tetejére tesszük a harcsát, és harminc perc alatt megsütjük.
Pisztráng hagymás káposztával: Sütőedényt kizsírozunk, aljába savanyú káposztát teszünk, lila hagymát vágunk rá. Tetejére megtisztított, sóval, borssal fűszerezett pisztrángot helyezünk. Sütőben készre sütjük.
Csirkecomb savanyú káposztával: A combokat kicsontozzuk, majoránnával, sóval, borssal, bazsalikommal, fokhagymával fűszerezzük, savanyú káposztával körberakjuk, kevés zsírt is teszünk alá, és sütőben megsütjük.

Almás és szilvás rétes
Hozzávalók: a szilvás töltelékhez: 2 dl étolaj, 25 dkg zsemlemorzsa, 2 vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 1 kg szilva (vagy szilvabefőtt), 6 dkg cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.
Az almás töltelékhez: 2 kg alma, 15 dkg kristálycukor, 3 teáskanál fahéj, 20 dkg darált dió, 3 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor.
A rétestésztához: 2 kg liszt, 2 dkg só, 2 tojás.
A locsoláshoz 15 dkg sertészsír, 2 dl étolaj, 3 tojás, 9 dl tejföl, 1-2 dl tej.
A tepsik kikenéséhez zsír.
Elsőként a töltelékeket készítjük el. A szilvás réteshez olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, és felöntjük 2 dl vízzel. Átkeverjük, kicsit még főzzük, majd félretesszük hűlni. A szilvát kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Megcukrozzuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, összekeverjük, és szűrőkanálban hagyjuk lecsepegni.
Amikor a morzsa teljesen kihűlt, vaníliás cukorral, és porcukorral összekeverjük.
Az almás töltelékhez az almákat megtisztítjuk, és lereszeljük. Cukorral, fahéjjal ízesítjük, és amikor levet ereszt, jól kinyomkodjuk. A darált diót vaníliás cukorral, és porcukorral összekeverjük.
A rétestésztához nagy dagasztótálba öntjük a lisztet, sót, tojást teszünk bele, és langyos vízzel összeállítjuk. Jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen. Lisztezett gyúródeszkán 6 cipóra osztjuk. A zsírt és az olajat összemelegítjük. A cipók tetejét kicsit megsodorjuk, és zsiradékkal átkenjük, nehogy megszáradjanak. 10 percig pihentetjük.
A tojások fehérjét habnak felverjük, belekeverjük a tejfölt, végül a tojások sárgáját. Amennyiben túl sűrű, kevés tejjel hígítunk rajta. A tepsiket kizsírozzuk.
A bucikat lisztezett asztalterítőn egyenként széthúzzuk úgy, hogy kb. 5 centire lenyúljon az oldala. Meglocsoljuk zsírral, megszórjuk cukros dióval és kinyomott reszelt almával, tojásos tejfölt kanalazunk a tetejére. A szélét leszedjük, felgömbölyítjük (ezekből később átgyúrva újabb rúd rétest készíthetünk).
A rétest a terítő segítségével két oldalról a közepe felé felhajtjuk, tepsibe rakjuk. A rudak tetejét is meglocsoljuk zsírral és tejföllel, majd előmelegített sütőben megsütjük.
A szilvás rétesnél a kinyújtott tésztát meglocsoljuk zsírral, megszórjuk zsemlemorzsával és szilvadarabkákkal, majd tejfölt is teszünk rá, nehogy száraz legyen. Leszedjük a szélét, felhajtjuk a rétest, és zsírral-tejföllel locsolva kisütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tepsi kikenéséhez, babot előző, főzőlevébe tesszük, leszűrt babot, körmöt friss, babot babérlevéllel,

Sertéscsülök Nagyszakácsi
Sertéscsülök Nagyszakácsi módra Hozzávalók: 5 adagra 2 középméretű, csontos sertéscsülök 40 dkg nagy szemű tarkabab 20 dkg vöröshagyma 1 dkg só 20 dkg kolbász őrölt cseresznyepaprika 1 kg hordós (savanyú) káposzta 4 dl olaj 1 dl tejföl törött bors, fűszerpaprika 1 gerezd fokhagyma A tarkababot előző nap beáztatjuk. A csülköket megtisztítjuk, a szőrt leégetjük, alaposan megmossuk, besózzuk és a sóban 1 órát hagyjuk állni. A hordós káposztát megízleljük, ha túl sós, kiáztatjuk. A ...
klara50 klara50
csülök nagyszakácsi módra
Hozzávalók: (5-6 személyre) 40 dkg nagy szemű tarkabab, 2 közepes nagyságú sertéscsülök (kb.2 kg-os), 2 nagy fej vöröshagyma, só, 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál különleges pirospaprika, 1 kg savanyú káposzta, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és darált cseresznyepaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 20 dkg parasztkolbász, 2 dl tejföl. Elkészítés: .A babot a főzést megelőző éjszaka beáztatjuk. A csülköket megtisztítjuk, lekaparjuk a szőrszálakat és a pecsétet róla, majd a húst ...
ibolya58 ibolya58
szilvalekváros tutyi !
Szilvalekváros tutyi-- Nagyszakácsi recept ! Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 tojás, 45 dkg sertészsír, és annyi liszt, amennyit a massza felvesz (kb. 70 dkg), 1 evőkanál só. A közepébe szilvalekvár, a tetejére 1 tojás. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és puhára főzzük. Áttörjük, és langyosra hűtjük. A cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba öntjük a megkelt ...
ibolya58 ibolya58
Süti ajánló
Dobostorta recept idgie1975
Cheddar-muffin 1vargaildyko
Karamellás pite horvathnemagdi
Leveles almás klarika47
Zserbó kuglóf bubszi
Édes túrós zsemle horvathnemagdi
Tejfölös csoda süti 53jutka
Csöröge - sütőporral gereica
Mákos csúsztatott palacsinta 1vargaildyko
Borhab torta maroka
Szárnyas receptek
Farsangi fánk kapros-tejfölös horvathnemagdi
Cézársaláta horvathnemagdi
Brokkolis zöldséges pulyka szelli
Csirkemell vörösboros ribizliv zsokanita
Ízőrzők – Felsőnyék horvathnemagdi
BROKKOLILEVES CSIRKEmájjal bubszi
Sajtos-tejfölös csirkemell vicky0709
Sonkatekercs hasábburgonyával recept baggesz20
Töltött csirke recept jamborlulu
Aprópecsenye Margit - módra margitanya
Marhából készült ételek
Lecsós pacal bográcsban maroka
Muszaka evavicus
Részeges marhasült bubszi
Mosoni tokány bubszi
Csikós tokány! korosigaborne
Az Adarki marha receptje: ujjozsef
Kolozsvári káposzta 2. bubszi
Húsos rizs (Kína) bubszi
Erőleves égetett tésztáva horvathnemagdi
marhanyelv körözöttel töltött bubszi
Sertésből készült ételek
Tarja burgonyás körettel rochlitzne
Göcsei pecsenye bubszi
Medvehagymás göngyölt hús 1vargaildyko
Finom falatok piroska0101
Gesztenyés pulyka bubszi
Sülthús klarika47
Zöldséges fasírt veronika74
Pápai sertéspecsenye. bubszi
Jónak tűnik Anikó! sarkadykati
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Halból készült ételek
Finom falatok piroska0101
Fish and chips horvathnemagdi
Tárkonyos hallé szombatos módo bubszi
Levesek karácsonyra vercse
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Halragu zöldborsóval bulac57
Olajbogyó - együnk jót és jó horvathnemagdi
Roston sült ponty fűszervajjal veronika74
Lazactartár zöldségekkel recept baggesz20
Pisztráng Szalajka módra klara50
Vad ételek
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Fácán római tálban lilikonyhaja
soponyai őzragú..... ibolya58
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Nyúlpörkölt bubszi
Spagetti ajánló
Zöldséges spagetti bubszi
Bakonyi húsgombócok reifregina
Rakott bolognai spagetti agimami7
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
x nagyuska
Spagetti sült fokhagymával bulac57
Bolognai zöldséges rétes recept baggesz20
Sonkás-Tejszínes Spagetti 1vargaildyko
Olasz spagetti-leves bubszi
Nagyapám húsos tésztája recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
Szalámis pizza, paradicsomos alappal recept jamborlulu
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór tinka1951
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
Búzacsírás pizza tészta bubszi
Pizza tészták kerzsi58
Hamis pizza bubszi
mini pizzás csiga gombosinci
Tepsis pizza klarika47
Pizza másként bubszi
Sajtos rúd gereica
Hamburger receptek
Sajtburger veronika74
Aztán mégis. horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Sajtos hamburger bubszi
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU