Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Kicsit a mártásokról...
A francia konyha szabályai alapján 4 alapmártás különböztetünk meg. Azért alapmártások, mert számos további mártás készíthető belőlük.
Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Tehát a négy alapmártás:

Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Fehér mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
suzymama suzymama
Címkék: meleg tejet, megfelelő sűrűségűre, étel jellegének, barna mártásnál, meleg alaplevet, tojássárgáját vízfürdő,

A camembert
A camembert A baguette és az Eiffel-torony mellett talán ez a lágy, kerek sajt egyike még a Franciaországot jellemző szimbólumoknak. A nemes penész borította krémesen lágy közepű sajt mesés múltra tekint vissza. Camembert-történet Éretten, szobahőmérsékleten az igazi a camembert Éretten, szobahőmérsékleten az igazi a camembert A legenda szerint a francia forradalom idején az addigi rezsimmel jó kapcsolatot ápoló katolikus papság - a feldühödött polgártársak elől - a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A felfújt szuflé-ügy
zárásaként szívesen elpusztítunk, de a konyhában már nem állunk neki elkészíteni. Mert félő, hogy összeesik, vagy fel se jön... pedig nem nagy ördöngösség, csak meglepő, hogy három-négy hozzávalóból könnyedén készíthető finom, meleg desszert. A francia soufflé (felfújt) szó jól fedi, hogy mire is képes némi tojássárgájával vagy anélkül kevert krém, amit egy jó adag keményre vert tojásfehérjével gazdagítunk. Igen, felfújja a tésztát, még ha csak átmenetileg is, és egy levegős, könnyed textúrájú, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A puding angol találmány
század folyamán vonult be az angol konyhába, ahol aztán igen sokféle alakot öltött. Egy bizonyos François Maximilien Misson nevű francia gourmet, aki a 19. század elején látogatott el Angliába, azt írta a pudingról, hogy ,,nemcsak sokféle változatban, de sokféle ízben is készítik: kemencében sütik, húsokkal együtt főzik, gyümölcsökkel, tejszínnel ...
baratha baratha
A póréhagyma
A póréhagyma A 90-es években volt nagyon menő a póré, akkor mindent azzal főztünk, aztán évekig mostohagyerek volt. Most újra fénykorát éli... A franciák sok jó ételt kitaláltak, köztük ezt a burgonyás-póréhagymás krémlevest is, amit ők többnyire hidegen, tejszínesen fogyasztanak. Ennek őszi-téli megfelelője ez a pirított gombás verzió, ami a hideg téli estéken lehet jó választás akkor, amikor tényleg csak egy félóránk van arra, hogy valami finomat, ...
nanoka72 nanoka72
A retek jótékony hatásai
szapora és viszonylag igénytelen Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér. A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha ...
suzymama suzymama
A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept
Franciául soufflé, mifelénk csak felfújt, és igen, kell egy kis bátorság, hogy ezzel merjünk előrukkolni a vacsoravendégeknek. Kísérletezni viszont lehet, mert habár kissé tényleg macerás, cserébe egy sokféleképpen variálható csemegét kapunk. A francia eredetű szuflé (soufflé) - vagyis felfújt - tipikus vendégváró finomság, amelyet néhány hozzávalóból elkészíthetünk. Az alapja mindig egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk, ízesítése pedig az ...
tinka1951 tinka1951
A túró igazi jó barát.
bátran használhatjuk, a túró jó alap mindenféle íz számára. Az omlós tészták állagának is jót tesz a túró. Ha túróval készítünk omlós tésztát, akkor minden esetben passzírozzuk át a túrót a felhasználás előtt. Az omlós tészta alapokon nyugvó, francia eredettel bíró quiche-t készíthetjük túrós töltelékkel is. A túrót sütéskor jól köthetjük tojással, de ha nem szeretnénk túlságosan elnehezíteni a tölteléket, akkor célszerű egy kis zabpehellyel lazítani a túrós töltelékeket. Bővebb ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A világ hallevesei
készül. Az igaziban legalább háromféle hal van, és kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Több bouillabaisse receptet is találtok nálunk Egy igazi francia halleves A franciák egy kevésbé ismert hallevese a bourride (ejtsd: burrid), mely egész halból vagy filéből is készülhet. Rengeteg fokhagymás aiolival eszik, fokhagyma rajongóknak kötelező kipróbálni. Görög, spanyol, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Rózsa szelet horvathnemagdi
Vendégváró Sütemény 1vargaildyko
Mandulás kekszes sütemény – kiadós, gyors, sütés nélkü suzymama
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető! yaskane
Egyszerű karamelltorta veronika74
Fügekrém mohini
Pingvin szelet katrin56
Felhőcske tundihugi
Recept jjanosne
Sült túrótorta bulac57
Szárnyas receptek
Túrós spenótfelfújt kannalidia
palermói vacsoratál ibolya58
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Hússzelet gombával és csirkemá klerierzsi
Barackhab recept kannalidia
Fokhagymás pulykamell bubszi
Szalonnás-hagymás sült csirke horvathnemagdi
Fűszeres-sajtos csirke fóliás burgonyával suzymama
Húsleves recept baggesz20
Zöldséges pulykaragu bubszi
Marhából készült ételek
Gombás-káposztás marhatokány horvathnemagdi
Pulykasült recept lilagondolatok
Expressz húsos csili 1vargaildyko
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
B receptek horvathnemagdi
Recept kedli
Szatmári lakodalmas bubszi
Olasz zöldségleves Tortelliniv bubszi
Vörösboros pörkölt recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Báránynyárs 1vargaildyko
Húsvéti receptek I. korosigaborne
Gulyásleves 2 recept gonda_katalin
lasagne lantosneevi
Mustáros sült tarja recept jamborlulu
4 gyümölcsös sült grimilda
Vitello tonnató bubszi
Csülkös gomba rizibizivel horvathnemagdi
Labdapecsenye szalmakosárban rochlitzne
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod suzymama
Halból készült ételek
dorozsmai molnár palacsinta ! ibolya58
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
TVN .... Baráti találkozó itt a blogon ..13 bodaaniko
Karácsonyi menü horvathnemagdi
Gombás-kelbimbós rakott tészta gereica
Ponty Orly módra 1vargaildyko
Dunai Halleves 1vargaildyko
Retró sült hekk grimilda
Rántott és Orly Ponty 1vargaildyko
Furfangos vendégvárók, horvathnemagdi
Vad ételek
Borsikafű nnpapszi
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Fácánleves rochlitzne
Káposztás fácán tundihugi
Őzpörkölt vadász módra bordat
Töltött káposzta klarika47
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Telkibányai raguleves! ibolya58
Fácánleves berántva I. bubszi
Fácán római tálban lilikonyhaja
Spagetti ajánló
Brokkolis spagetti recept boszorlany
heti Menü bulac57
Gombapaprikás Olajbogyóval 1vargaildyko
Olivás, baconös spagetti recept baggesz20
Sült carbonara spagetti recept jamborlulu
H.Kohut Katalin: Bolognai spagetti katalinkohut
Különcök spagettije recept panka2006
Apa Féle Rakott Hús... 1vargaildyko
Tésztasaláta kefírrel recept gonda_katalin
Diós-brokkolis spagetti bulac57
Pizza receptek
Kedvenc Pizza recept horvathnemagdi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Pizzás muffin mailona
szénhidrát napra faciendum
Polentapizza avagy puliszka horvathnemagdi
cukkinisajt ! ibolya58
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Egyszerű fánk horvathnemagdi
Sütőporos lángos yaskane
Hamburger receptek
Házi hamburger veronika74
Ázsiai hamburger klerierzsi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Csirkeburger recept jamborlulu
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Házi hamburger recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU