Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Kicsit a mártásokról...
A francia konyha szabályai alapján 4 alapmártás különböztetünk meg. Azért alapmártások, mert számos további mártás készíthető belőlük.
Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Tehát a négy alapmártás:

Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Fehér mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
suzymama suzymama
Címkék: meleg tejet, megfelelő sűrűségűre, étel jellegének, barna mártásnál, meleg alaplevet, tojássárgáját vízfürdő,

A camembert
A camembert A baguette és az Eiffel-torony mellett talán ez a lágy, kerek sajt egyike még a Franciaországot jellemző szimbólumoknak. A nemes penész borította krémesen lágy közepű sajt mesés múltra tekint vissza. Camembert-történet Éretten, szobahőmérsékleten az igazi a camembert Éretten, szobahőmérsékleten az igazi a camembert A legenda szerint a francia forradalom idején az addigi rezsimmel jó kapcsolatot ápoló katolikus papság - a feldühödött polgártársak elől - a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A felfújt szuflé-ügy
zárásaként szívesen elpusztítunk, de a konyhában már nem állunk neki elkészíteni. Mert félő, hogy összeesik, vagy fel se jön... pedig nem nagy ördöngösség, csak meglepő, hogy három-négy hozzávalóból könnyedén készíthető finom, meleg desszert. A francia soufflé (felfújt) szó jól fedi, hogy mire is képes némi tojássárgájával vagy anélkül kevert krém, amit egy jó adag keményre vert tojásfehérjével gazdagítunk. Igen, felfújja a tésztát, még ha csak átmenetileg is, és egy levegős, könnyed textúrájú, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A puding angol találmány
század folyamán vonult be az angol konyhába, ahol aztán igen sokféle alakot öltött. Egy bizonyos François Maximilien Misson nevű francia gourmet, aki a 19. század elején látogatott el Angliába, azt írta a pudingról, hogy ,,nemcsak sokféle változatban, de sokféle ízben is készítik: kemencében sütik, húsokkal együtt főzik, gyümölcsökkel, tejszínnel ...
baratha baratha
A póréhagyma
A póréhagyma A 90-es években volt nagyon menő a póré, akkor mindent azzal főztünk, aztán évekig mostohagyerek volt. Most újra fénykorát éli... A franciák sok jó ételt kitaláltak, köztük ezt a burgonyás-póréhagymás krémlevest is, amit ők többnyire hidegen, tejszínesen fogyasztanak. Ennek őszi-téli megfelelője ez a pirított gombás verzió, ami a hideg téli estéken lehet jó választás akkor, amikor tényleg csak egy félóránk van arra, hogy valami finomat, ...
nanoka72 nanoka72
A retek jótékony hatásai
szapora és viszonylag igénytelen Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér. A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha ...
suzymama suzymama
A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept
Franciául soufflé, mifelénk csak felfújt, és igen, kell egy kis bátorság, hogy ezzel merjünk előrukkolni a vacsoravendégeknek. Kísérletezni viszont lehet, mert habár kissé tényleg macerás, cserébe egy sokféleképpen variálható csemegét kapunk. A francia eredetű szuflé (soufflé) - vagyis felfújt - tipikus vendégváró finomság, amelyet néhány hozzávalóból elkészíthetünk. Az alapja mindig egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk, ízesítése pedig az ...
tinka1951 tinka1951
A túró igazi jó barát.
bátran használhatjuk, a túró jó alap mindenféle íz számára. Az omlós tészták állagának is jót tesz a túró. Ha túróval készítünk omlós tésztát, akkor minden esetben passzírozzuk át a túrót a felhasználás előtt. Az omlós tészta alapokon nyugvó, francia eredettel bíró quiche-t készíthetjük túrós töltelékkel is. A túrót sütéskor jól köthetjük tojással, de ha nem szeretnénk túlságosan elnehezíteni a tölteléket, akkor célszerű egy kis zabpehellyel lazítani a túrós töltelékeket. Bővebb ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A világ hallevesei
készül. Az igaziban legalább háromféle hal van, és kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Több bouillabaisse receptet is találtok nálunk Egy igazi francia halleves A franciák egy kevésbé ismert hallevese a bourride (ejtsd: burrid), mely egész halból vagy filéből is készülhet. Rengeteg fokhagymás aiolival eszik, fokhagyma rajongóknak kötelező kipróbálni. Görög, spanyol, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
TORTA AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Krémes palacsinta bubszi
Gesztenyés álom ancus56
Almás-vaníliás szelet klerierzsi
Szedres-szőlős kocka horvathnemagdi
Forró italok, sütivel! sullereva
Almás pite - II. változat recept kovacs_zsoka
Rózsacsöröge bubszi
Drága barátnőm Köszegi Marika szép üzenete! kannalidia
Kókuszkocka 2 vagikriszti
Szárnyas receptek
Recept jjanosne
Ashanti csirke (ghanai) bubszi
Narancsos csirkemell veronika74
Csirkemell Currys Pennével 1vargaildyko
Saslik rántva recept toth_beata
Kapros csirke -Cukorbetegeknek zsigaiklara
Gyros tányéron tzazikivel recept toth_beata
Mediterrán füstös csirkemell rántva recept gonda_katalin
Padlizsános csirke 1vargaildyko
Őszibarackos csirkemell bubszi
Marhából készült ételek
Főzőcskézzünk olcsón, gyorsan bulac57
B receptek horvathnemagdi
Kelbimbós egy tál horvathnemagdi
Palacsinta torta spenóttal és bolognai raguval recept jamborlulu
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Lasagne Bolognese juditmama
Vadasan készített hús horvathnemagdi
portugál pecsenye ibolya58
Mézburger- mézes étel receptek panka2006
Matrózhús párizsiasan bubszi
Sertésből készült ételek
Tárkonyos bableves füstölt csü bubszi
Rakott sült hús zöldségekkel tinka1951
Napi menű horvathnemagdi
Békési aratóleves bubszi
Pécsváradi hústekercs bubszi
Vadas 2 recept boszorlany
Mexikói kerti leves bulac57
Receptek horvathnemagdi
Almás hús horvathnemagdi
Töltött káposzta édeskáposztáb bubszi
Halból készült ételek
Süllő betyárosan 1vargaildyko
Dunai halpaprikás bubszi
Rántott harcsa franciasalátával 1vargaildyko
mai recept faciendum
Rántott ponty I. bubszi
D betűs receptek horvathnemagdi
Részeges ponty jozsef_olah_9843
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Dunai halászlé brozsika
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Vad ételek
Pacal Bíró Géza módra bubszi
soponyai őzragú..... ibolya58
Recept rakosferenc
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Nyúlpörkölt veronika74
Gesztenyével töltött fácán taltos1
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Pörkölt másként (tepsiben sütve) horvathnemagdi
Sonkás pizza recept jamborlulu
Nyúlpaprikás 1. bubszi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Receptek 3.japan margareta51
Rakott makaróni bolognai szósszal recept jamborlulu
Ma ez volt nálunk az ebéd..... szisszy83
Paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
Utazás a tokány körül... gaby13
Pizza receptek
Pizza!Ahogyan a futár sosem... veronika74
Recept jjanosne
Gyors pizzatészta grimilda
Pizza baratnu
Pasta Marinara bulac57
Pizza tekercs bubszi
Vitaminos pizza klerierzsi
Pizza alaptészta recept donaldduck
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Karfiolos-brokkolis-pizza jupiter21
Hamburger receptek
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger baratnu
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger veronika74
Ázsiai hamburger klerierzsi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU