Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Kicsit a mártásokról...
A francia konyha szabályai alapján 4 alapmártás különböztetünk meg. Azért alapmártások, mert számos további mártás készíthető belőlük.
Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Tehát a négy alapmártás:

Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Fehér mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
suzymama suzymama
Címkék: meleg tejet, megfelelő sűrűségűre, étel jellegének, barna mártásnál, meleg alaplevet, tojássárgáját vízfürdő,

A camembert
A camembert A baguette és az Eiffel-torony mellett talán ez a lágy, kerek sajt egyike még a Franciaországot jellemző szimbólumoknak. A nemes penész borította krémesen lágy közepű sajt mesés múltra tekint vissza. Camembert-történet Éretten, szobahőmérsékleten az igazi a camembert Éretten, szobahőmérsékleten az igazi a camembert A legenda szerint a francia forradalom idején az addigi rezsimmel jó kapcsolatot ápoló katolikus papság - a feldühödött polgártársak elől - a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A felfújt szuflé-ügy
zárásaként szívesen elpusztítunk, de a konyhában már nem állunk neki elkészíteni. Mert félő, hogy összeesik, vagy fel se jön... pedig nem nagy ördöngösség, csak meglepő, hogy három-négy hozzávalóból könnyedén készíthető finom, meleg desszert. A francia soufflé (felfújt) szó jól fedi, hogy mire is képes némi tojássárgájával vagy anélkül kevert krém, amit egy jó adag keményre vert tojásfehérjével gazdagítunk. Igen, felfújja a tésztát, még ha csak átmenetileg is, és egy levegős, könnyed textúrájú, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A puding angol találmány
század folyamán vonult be az angol konyhába, ahol aztán igen sokféle alakot öltött. Egy bizonyos François Maximilien Misson nevű francia gourmet, aki a 19. század elején látogatott el Angliába, azt írta a pudingról, hogy ,,nemcsak sokféle változatban, de sokféle ízben is készítik: kemencében sütik, húsokkal együtt főzik, gyümölcsökkel, tejszínnel ...
baratha baratha
A póréhagyma
A póréhagyma A 90-es években volt nagyon menő a póré, akkor mindent azzal főztünk, aztán évekig mostohagyerek volt. Most újra fénykorát éli... A franciák sok jó ételt kitaláltak, köztük ezt a burgonyás-póréhagymás krémlevest is, amit ők többnyire hidegen, tejszínesen fogyasztanak. Ennek őszi-téli megfelelője ez a pirított gombás verzió, ami a hideg téli estéken lehet jó választás akkor, amikor tényleg csak egy félóránk van arra, hogy valami finomat, ...
nanoka72 nanoka72
A retek jótékony hatásai
szapora és viszonylag igénytelen Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér. A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha ...
suzymama suzymama
A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept
Franciául soufflé, mifelénk csak felfújt, és igen, kell egy kis bátorság, hogy ezzel merjünk előrukkolni a vacsoravendégeknek. Kísérletezni viszont lehet, mert habár kissé tényleg macerás, cserébe egy sokféleképpen variálható csemegét kapunk. A francia eredetű szuflé (soufflé) - vagyis felfújt - tipikus vendégváró finomság, amelyet néhány hozzávalóból elkészíthetünk. Az alapja mindig egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk, ízesítése pedig az ...
tinka1951 tinka1951
A túró igazi jó barát.
bátran használhatjuk, a túró jó alap mindenféle íz számára. Az omlós tészták állagának is jót tesz a túró. Ha túróval készítünk omlós tésztát, akkor minden esetben passzírozzuk át a túrót a felhasználás előtt. Az omlós tészta alapokon nyugvó, francia eredettel bíró quiche-t készíthetjük túrós töltelékkel is. A túrót sütéskor jól köthetjük tojással, de ha nem szeretnénk túlságosan elnehezíteni a tölteléket, akkor célszerű egy kis zabpehellyel lazítani a túrós töltelékeket. Bővebb ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A világ hallevesei
készül. Az igaziban legalább háromféle hal van, és kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Több bouillabaisse receptet is találtok nálunk Egy igazi francia halleves A franciák egy kevésbé ismert hallevese a bourride (ejtsd: burrid), mely egész halból vagy filéből is készülhet. Rengeteg fokhagymás aiolival eszik, fokhagyma rajongóknak kötelező kipróbálni. Görög, spanyol, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Habos meggyes pite bkisseva
Csokis-szilvás kavarós recept boszorlany
Citromos túrós szelet horvathnemagdi
Kókusztekercs 1. bubszi
Gyümölcszselés piskótatorta bubszi
Piskóta jellegű finom túrós sütemény nanoka72
Kókuszcsók jpiros
Cseresznyés pite ladanyierzsebet
Alaptészta & variációk noble
Citrom torta koszegimarika
Szárnyas receptek
Csirkés csusza evavicus
Sajtos hagymás csirkecomb veronika74
Gombával töltött csirkemell smiri
Csirke tikka muszlima
M betűs receptek horvathnemagdi
Tárkonyos csirkeleves 1. bubszi
Rakott csirkemell 4. bubszi
Quesadilla, a mexikói meleg horvathnemagdi
Csirke brassói recept baggesz20
Csirke mandulával (ausztrál) klara50
Marhából készült ételek
Csevap recept toth_beata
Vacsoracsata-Főétel-Nelli veronika74
Csongrádi vörösboros marha túrós galuskával reifregina
Cukkinis makaróni recept gonda_katalin
Főtt húsos krumpli-saláta bubszi
Székelykáposzta kuktában doktorno
Marhahús parasztosan 1vargaildyko
Hússal töltött cukkini gereica
B betűs receptek horvathnemagdi
Húsos savanyú zöldségleves petezsolt
Sertésből készült ételek
Főzelékek nyilas_nina
bolgár muszaka ibolya58
Tejfölös gombás húsfalatok margoka59
Jónak tűnik Anikó! sarkadykati
Bableves variációk macoka65
Rakott kelkáposzta recept gonda_katalin
Töltött sertéshús baratnu
Ízőrzők – Szatmárcseke horvathnemagdi
Rablóhús wegnerzs
Húsvéti vendégváró veronika74
Halból készült ételek
Dunai halászlé 1 bubszi
Citromos vajkrém csibi52
Sóban sütve horvathnemagdi
Kalocsai pontyderék bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Főételek Karácsonyra smiri
Parajos ponty tésztában sütve wegnerzs
Harcsa Tejszínes Mártásban 1vargaildyko
Paksi halászlé II. bubszi
Vacsoracsata-Ági-Előétel veronika74
Vad ételek
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Fácán tejszínnel klerierzsi
Borsikafű nnpapszi
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Dödölle rauchne02
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Vadhús horvathnemagdi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Almával töltött fácán bubszi
Spagetti ajánló
Zöldséges mix margoka59
Gombás spagetti carbonara veronika74
Bakonyi húsgolyók horvathnemagdi
Milánói makaróni gombával recept baggesz20
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Spagetti carbonara suzymama
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
Sajtos-fokhagymás spagetti - Recept mamucika
Sült-főtt spagetti bubszi
Sertéshúsos sült tészta wokban 1vargaildyko
Pizza receptek
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Pizza del Sole recept jamborlulu
Szójalisztes pizza tészta bubszi
Pizzás csiga horvathnemagdi
Pizzás sarkok recept boszorlany
Pizza recept aranyag
Kenyértésztával jó dolgozni. horvathnemagdi
Lala kifli yaskane
Ízletes mértékletesség tavaszi horvathnemagdi
Pizza pogácsa recept suzymama
Hamburger receptek
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Hamburger zsemle recept toth_beata
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Ma itt jártam: sarkadykati
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Sajtos hamburger bubszi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Óriás hamburger angyalka___
mustár készítése házilag irmus
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU