Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
Csak az tudja, milyen jó, aki már próbálta. Aki pedig próbálta, soha többet nem akar majd másban főzni. A vaslábas az egyik legjobb dolog, ami a konyháddal történhet.

Elég volt egyszer megnézni a Julia Child-ról szóló filmet, és a moziból hazatérve máris azt próbáltuk kinyomozni gasztromán barátainkkal, hogy hol lehet vajon hozzájutni olyan igazi, nagy vaslábasra, amiben a film ikonikus étele, a boeuf bourgignon készült. Akkoriban, amikor a filmet vetítették - 8 évvel ezelőtt - még nehezen lehetett itthon vaslábast találni, így egy kicsit olyan volt a kapcsolatunk vele, mint egy plátói szerelem. Képeket nézegettünk, aztán külföldi utakon, amikor csak tehettük, szaküzleteket keresgéltünk, és ha találtunk, akkor élőben is kipróbáltuk, emelgettük, és megnéztük, milyen is pontosan. Egymásnak küldözgettük a fotókat, és még azzal a gondolattal is eljátszadoztunk, hogy mi lenne, ha hárman összeállnánk, és közösen rendelnénk egyet Franciaországból, amit aztán felváltva használnánk. A súlya miatt őrülten drága lett volna, és erre a közös akcióra végül nem is került sor, mert szerencsére nem sokkal később már itthon is elérhetővé váltak a nagyon drága, és a kevésbé drága vaslábasok.
Amikor aztán végre sikerült beszerezni, kiderült, hogy még annál is jobb, mint ahogy azt előtte gondoltuk. Olyan sokoldalúan használható, és annyira más a benne készült ételek minősége, hogy azóta egyértelműen az egyik legnagyobb becsben tartott konyhai eszközzé vált.
A vaslábasok titka

Az öntöttvas lábasok titka a vastag fal és a még a falnál is vastagabb talp. Ennek köszönhető ugyanis az, hogy az edény lassan melegszik fel, de a magas hőt jól bírja, egyenletesen osztja el és hosszú ideig meg is tartja. Lehet, hogy a hagyományos lábasban már pirul a hús, amikor itt még épp, hogy csak fehéredik, de bízzatok a vaslábasban, megéri. Felzárkózik, és ha egyszer felmelegedik, akkor onnantól kezdve nagyon sokáig tartja a hőt. Éppen ezért érdemes számolni azzal, hogy a lábas még a tűzhely elzárása után is annyira tartja a hőt, hogy az étel tovább fő benne. Ehhez ki kell ismerni a működését, de néhány használat után már rá lehet érezni, hogy nagyjából mikor kell elzárni, ahhoz, hogy a plusz főzési időt is beleszámítva elkészüljön az étel. (Még akár a hideg konyhapulton is percekig sistereg, rotyog.)



Bár a technológia fejlődésével a vaslábasok gyártása is modernizálódott, alapvetően ma is ugyanúgy készül, mint évszázadokkal ezelőtt. A jó minőség megőrzése érdekében a termékek az öntés után nem hűtőkamrában, hanem természetes módon, 24 órán keresztül hűlnek, így minimalizálják annak a kockázatát, hogy a vaslábas megrepedjen. Az edényeket a gyárban növényi olajjal kezelik, így azonnal használatba vehetőek. Az első használat előtt annyi csak a dolgunk, hogy kézmeleg vízzel leöblítjük és megszárítjuk, hogy az esetleges port és a felesleges olajat eltávolítsuk.

A tökéletesség olyan apróságoknak is köszönhető, mint a - szabad szemmel szinte észrevehetetlen - enyhe görbület az edény alján, amit azért terveztek így, mert pontosan tudták, hogy a hő hatására kiegyenesedik, így az edény tökéletesen felfekszik a tűzhely főzőfelületére. Hogy melyikre? Mindegyikre! A vaslábas ugyanis bírja a kerámialapot, a sütőt, szabad tűzet, parazsat, és a gáztűzhely lángját is, így bármilyen konyhában használható.
Végre valami, amit nem kell mosogatni!

Az öntöttvas edényeket tilos mosogatószerrel vagy mosogatógépben mosogatni. Erre a célra csak meleg vizet, és mosogatókefét szabad használni, majd vékonyan be is kell olajozni, hogy ne rozsdásodjon. Idővel képződik az edényen egy patina réteg, amit már nem kell állandóan újra olajozni, de addig sokat kell használni. Az, hogy szükség van-e az edény kiolajozására, a színéből is látszik: a megfelelő állapotban lévő edény színe fekete, a kiszáradt, zsiradéktól mentes edény viszont szürke. Az újraolajozást követően jó, ha az edényt rátesszük a meleg tűzhelyre vagy a sütőbe, hogy az olaj beivódjon az edény anyagába.



Főtt kagyló petrezselyemmel, fehérborral (Fotó: Profimedia, Alamy)

Az ételt tálalhatjuk közvetlenül az edényekből, de nem célszerű ételt tárolni bennük, ugyanis főleg a savas ételek (pl. paradicsom szószos egytálételek) pár óra alatt meglehetősen vasízűvé válnak. Szerencsére ez a probléma is megszűnik a patina megjelenésével.
Tipp: Érdemes időnként kolbászt sütni az edényben. A szokásosnál alacsonyabb hőfokon, hosszú ideig süssük a kolbászt. Ez a sütés-zsírozás általában elég ahhoz, hogy a vaslábasunk jó állapotban maradjon.

A masszív alkat komoly súllyal is jár: egy vaslábas 5-7 kg is lehet, ezért óvatosan kell bánni vele, mert ha leesik, és véletlenül eltörik, akkor körülötte-alatta minden más is törni fog.
Mit főzzünk a vaslábasban?

Különösen ajánlják az öntöttvas edények használatát a vegetáriánusoknak és vérszegényeknek is - egyfelől a zöldséges ételek is ropogósabbak, vitamindúsabbak maradnak benne, másfelől pedig a húsmentes étkezés miatt kimaradó vastartalom így megoldott lesz.

Készülhet benne rizottó, finomak a vaslábasban készült levesek is, lehet bennük süteményt és kenyeret is sütni, de mégis, a húsételeknél válik egyértelművé a tökéletessége. Egész kacsa, konfitált húsok és a különféle raguk és egytálételek is a vaslábasban lesznek a legfinomabbak. Elég csak Julia Child boeuf bourgignon-jára gondolni, vagy kipróbálni egyszer, hogy milyen a vaslábasban főtt sólet. A vastag vas tökéletesen felveszi a hőt, így az étel pont megfelelően tud megpörkölődni. Ott lehet hagyni, kicsit el lehet felejteni, nehezen ég oda benne bármi. A végeredmény pedig szaftosabb, finomabb, “kerekebb" - tényleg csak az tudja, aki próbálta már.



Burgundi marharagu - Julia Child módra

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg marhalábszár
1 üveg száraz vörösbor
2 babérlevél
0,5 evőkanál friss kakukkfű
3-4 szem fekete bors
50 dkg sárgarépa
2 fehérrépagyökér
1 kis fej zeller
40 dkg csiperkegomba
10 dkg füstölt szalonna
3-4 fej vöröshagyma / salotta hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl marhaalaplé
3 evőkanál vaj
10-15 db gyöngyhagyma (ecetes)
4 evőkanál paradicsompüré
2 púpozott evőkanál liszt
só, frissen őrölt bors, cukor

Felkockázzuk a szalonnát és félig kisütjük a zsírját, rádobjuk a kockákra vágott hagymát és üvegesre sütjük. A marhát is feldaraboljuk, 3 centis kockákra, majd vajon megpirítjuk, de épp csak annyira, hogy vékony kérget kapjon. Utána rádobjuk a feldarabolt zöldségeket, kivéve a gyöngyhagymát és a gombát. Felöntjük az alaplével és a borral, borsozzuk, fűszerezzük, és rátesszük a paradicsompürét és a fokhagymát is. Majd egy óra hosszára 120 fokos sütőbe tesszük, egy óra elteltével sózzuk, borsozzuk, megrázogatjuk, majd visszatesszük, újabb egy órára. Az utolsó fél órára már beledobjuk a hagymát és a gombát is, és azokkal főzzük készre. Összesen 2,5 órát sütjük.
forrás:.nlcafe.hu
anna4459 anna4459
Címkék: film ikonikus, boeuf bourgignon, filmet vetítették, kicsit olyan, kapcsolatunk vele, plátói szerelem,

3 könnyű, karcsúsító leves
3 könnyű, karcsúsító leves A leves az egyik legjobb fogás lehet, ha fogyókúrázol. Kellő mennyiségű folyadékkal lát el, a benne lévő összetevők pedig táplálnak és energiát adnak. Fogyókúra ideje alatt is fogyasztható recepteket ajánlunk most! Pikáns tárkonyos halleves Hozzávalók: citromlé őrölt bors só 50 g hasábra vágott petrezselyemgyökér 50 g hasábra vágott sárgarépa 50 g zöldborsó 50 g burgonya 1 mokkáskanál olaj 20 ...
grimilda grimilda
3 alacsony kalóriájú mártás tésztákhoz -fogyókúrázóknak is!
Hagyjuk el a tejszínt és a sajtot! Ha valami gyors ételt kell készítenünk, az egyik legjobb megoldást a tészták adják. Míg a forró vízben megfőzzük őket, készíthetünk egy mártást hozzájuk. És tévedés, hogy hizlalnának! Akkor legalábbis nem, ha a mártást, amit hozzá szervírozunk, csupa egészséges, alacsony kalóriájú alapanyaggal készítjük el. A zsírdús tejszín és sajt helyett bőven találunk mást is dúsításra, így például a zab- és rizskrémeket, de a paradicsomszósz is jó választás ...
tinka1951 tinka1951
4 tuti recept, ha fáj a fogad!
egészséges. A vészhelyzetben csak némi kreativitásra van szükség. Erre a problémára igyekszünk tippeket adni következő receptjeinkkel, melyekkel nemcsak egészségedre, de a tejbegrízt és a krumplipürét már megunt ízlelőbimbóidra is gondolunk. A legjobb megoldás: krémlevesek Mogyorós burgonyakrémleves Hozzávalók: fél kg burgonya fél szál póréhagyma 1 liter húsleves egy marék sótlan földimogyoró 1 dl tejszín só, bors, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
42 nap alatt megöli a rákos sejteket
burgonyahéjtea, hidegen (nem hűtve!), kortyonként fogyasztva. Elkészítése: egy maréknyi tiszta burgonyahéjat fél liter vízben 2-4 percen át főzzünk. Ma nem ízlik, akkor nem kell! Májrák esetén hasznos a májtájon alkalmazott kelkáposzta-pakolás (a külső levelek a legjobbak) és az orbáncfűolajos (olívaolajban oldani kell a tömény orbánclfűolajat, fele-fele arányban) bedörzsölés. GYOMORRÁKNÁL: egy csésze lehérüröm, vagy ezerjófűtea naponta. Egy csipetet csak 3-4 másodpercig kell forró vízben ...
sanci81 sanci81
5 kenyérrecept
Az 5 legjobb otthon is elkészíthető kenyérrecept Az egyik legalapvetőbb táplálékunk a kenyér. Tele van energiával, amire nagy szükségünk van egy nehéz nap reggelén. Ha nem bízol a boltban vásárolt kenyerek tápanyagértékében, te is süthetsz otthon! Próbáld ki az alábbi 5 receptet, csak majd győzd abbahagyni az evést! Sajtos barna kenyér Hozzávalók: 10 dkg Graham-liszt, 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg búzacsíra, 3 evőkanál méz, 3 dl tej, 1 dl víz, 1,5 dkg só, 10 dkg ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Túrós barackos (sütés nélkül) horvathnemagdi
Birsalma krémleves suzymama
Húsvéti menü gzax
Kókuszos csemege rochlitzne
Máklepény bubszi
Ibriksz Lászlóné receptje! klerierzsi
Lali szelet koju
Málnás palacsinta recept gonda_katalin
Twix házilag horvathnemagdi
Piskóta alaptészta 2. bubszi
Szárnyas receptek
Finom falatok piroska0101
Borban főtt tyúk bulac57
Büdös, csúnya, de csodára képe horvathnemagdi
csirkeMÁJ GRILLSÜTŐBEN bubszi
Csirkecomb Ilmici módon csibi52
Karácsonyi töltött pulyka 3. bubszi
Fűszeres csirkenyárs kolbásszal és krumplival recept kovacs_zsoka
Csirkemell currysen recept kovacs_zsoka
Fürjtojással töltött kacsa bubszi
Poulet Basquaise, baszk csirke klara50
Marhából készült ételek
Jó étvágyat... gaby13
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Római tálban sült gombás marha horvathnemagdi
Pikáns balinéz marharagu burgonyával recept jamborlulu
Hagymaleves zsemlekockával recept boszorlany
Debreceni tokány 1. bubszi
Káposztával töltött marhateker bulac57
Étel-ital-sütemény jjanosne
Majorannás marhatokány veronika74
Isteni sültek marhából grimilda
Sertésből készült ételek
Z betűs receptek horvathnemagdi
SZATMÁRI LAKODALmas bubszi
Babos ragu bulac57
Házikolbász bubszi
Sertésszelet fokhagymás zöldba bubszi
Májas hurka horvathnemagdi
Tarhonya Mérő módra bubszi
Vadas mártás sertéshússal horvathnemagdi
Pikáns mézes vagdalt bubszi
Tárkonyos zöldbableves gazdagon reifregina
Halból készült ételek
Babéros halleves bubszi
Tárkonyos pulykaragu leves tinka1951
Citromfüves Halsaslik 1vargaildyko
Karácsonyi leves receptek zsigaiklara
Pisztráng Choron* módra bubszi
Ponty sörtésztában suzymama
Rosszul tudtad horvathnemagdi
Ropogós zöldségek nnpapszi
Hónapos retek tripike
*UPDATE* Grillezett lazac 1vargaildyko
Vad ételek
Vadhús horvathnemagdi
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
B betűs receptek horvathnemagdi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Fácánleves bulac57
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Indiai rizssaláta bubszi
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Spagetti ajánló
Eredeti Carbonara spagetti horvathnemagdi
Fetás-tejszínes spagetti suzymama
Paradicsomos bolognai spagett bulac57
heti Menü bulac57
Családom kedvence sarkadykati
Kínai zöldséges tészta 1vargaildyko
Fokhagymás spagetti margoka59
Kolbászos rakott spagetti horvathnemagdi
BOLOGNAI levesEGYTÁL bubszi
Piemonti spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Töltött pizza horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Krumplis pizza bulac57
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Lángos recept kicsoda57
Mindentudó kalácstészta horvathnemagdi
Kifli horvathnemagdi
Töki pompos receptje-finom marika4528
Ínyenc pizza veronika74
Kipróbálom, hátha.... migova
Hamburger receptek
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Hawaii burger veronika74
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Csirke hamburger banb
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU