Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
Csak az tudja, milyen jó, aki már próbálta. Aki pedig próbálta, soha többet nem akar majd másban főzni. A vaslábas az egyik legjobb dolog, ami a konyháddal történhet.

Elég volt egyszer megnézni a Julia Child-ról szóló filmet, és a moziból hazatérve máris azt próbáltuk kinyomozni gasztromán barátainkkal, hogy hol lehet vajon hozzájutni olyan igazi, nagy vaslábasra, amiben a film ikonikus étele, a boeuf bourgignon készült. Akkoriban, amikor a filmet vetítették - 8 évvel ezelőtt - még nehezen lehetett itthon vaslábast találni, így egy kicsit olyan volt a kapcsolatunk vele, mint egy plátói szerelem. Képeket nézegettünk, aztán külföldi utakon, amikor csak tehettük, szaküzleteket keresgéltünk, és ha találtunk, akkor élőben is kipróbáltuk, emelgettük, és megnéztük, milyen is pontosan. Egymásnak küldözgettük a fotókat, és még azzal a gondolattal is eljátszadoztunk, hogy mi lenne, ha hárman összeállnánk, és közösen rendelnénk egyet Franciaországból, amit aztán felváltva használnánk. A súlya miatt őrülten drága lett volna, és erre a közös akcióra végül nem is került sor, mert szerencsére nem sokkal később már itthon is elérhetővé váltak a nagyon drága, és a kevésbé drága vaslábasok.
Amikor aztán végre sikerült beszerezni, kiderült, hogy még annál is jobb, mint ahogy azt előtte gondoltuk. Olyan sokoldalúan használható, és annyira más a benne készült ételek minősége, hogy azóta egyértelműen az egyik legnagyobb becsben tartott konyhai eszközzé vált.
A vaslábasok titka

Az öntöttvas lábasok titka a vastag fal és a még a falnál is vastagabb talp. Ennek köszönhető ugyanis az, hogy az edény lassan melegszik fel, de a magas hőt jól bírja, egyenletesen osztja el és hosszú ideig meg is tartja. Lehet, hogy a hagyományos lábasban már pirul a hús, amikor itt még épp, hogy csak fehéredik, de bízzatok a vaslábasban, megéri. Felzárkózik, és ha egyszer felmelegedik, akkor onnantól kezdve nagyon sokáig tartja a hőt. Éppen ezért érdemes számolni azzal, hogy a lábas még a tűzhely elzárása után is annyira tartja a hőt, hogy az étel tovább fő benne. Ehhez ki kell ismerni a működését, de néhány használat után már rá lehet érezni, hogy nagyjából mikor kell elzárni, ahhoz, hogy a plusz főzési időt is beleszámítva elkészüljön az étel. (Még akár a hideg konyhapulton is percekig sistereg, rotyog.)



Bár a technológia fejlődésével a vaslábasok gyártása is modernizálódott, alapvetően ma is ugyanúgy készül, mint évszázadokkal ezelőtt. A jó minőség megőrzése érdekében a termékek az öntés után nem hűtőkamrában, hanem természetes módon, 24 órán keresztül hűlnek, így minimalizálják annak a kockázatát, hogy a vaslábas megrepedjen. Az edényeket a gyárban növényi olajjal kezelik, így azonnal használatba vehetőek. Az első használat előtt annyi csak a dolgunk, hogy kézmeleg vízzel leöblítjük és megszárítjuk, hogy az esetleges port és a felesleges olajat eltávolítsuk.

A tökéletesség olyan apróságoknak is köszönhető, mint a - szabad szemmel szinte észrevehetetlen - enyhe görbület az edény alján, amit azért terveztek így, mert pontosan tudták, hogy a hő hatására kiegyenesedik, így az edény tökéletesen felfekszik a tűzhely főzőfelületére. Hogy melyikre? Mindegyikre! A vaslábas ugyanis bírja a kerámialapot, a sütőt, szabad tűzet, parazsat, és a gáztűzhely lángját is, így bármilyen konyhában használható.
Végre valami, amit nem kell mosogatni!

Az öntöttvas edényeket tilos mosogatószerrel vagy mosogatógépben mosogatni. Erre a célra csak meleg vizet, és mosogatókefét szabad használni, majd vékonyan be is kell olajozni, hogy ne rozsdásodjon. Idővel képződik az edényen egy patina réteg, amit már nem kell állandóan újra olajozni, de addig sokat kell használni. Az, hogy szükség van-e az edény kiolajozására, a színéből is látszik: a megfelelő állapotban lévő edény színe fekete, a kiszáradt, zsiradéktól mentes edény viszont szürke. Az újraolajozást követően jó, ha az edényt rátesszük a meleg tűzhelyre vagy a sütőbe, hogy az olaj beivódjon az edény anyagába.



Főtt kagyló petrezselyemmel, fehérborral (Fotó: Profimedia, Alamy)

Az ételt tálalhatjuk közvetlenül az edényekből, de nem célszerű ételt tárolni bennük, ugyanis főleg a savas ételek (pl. paradicsom szószos egytálételek) pár óra alatt meglehetősen vasízűvé válnak. Szerencsére ez a probléma is megszűnik a patina megjelenésével.
Tipp: Érdemes időnként kolbászt sütni az edényben. A szokásosnál alacsonyabb hőfokon, hosszú ideig süssük a kolbászt. Ez a sütés-zsírozás általában elég ahhoz, hogy a vaslábasunk jó állapotban maradjon.

A masszív alkat komoly súllyal is jár: egy vaslábas 5-7 kg is lehet, ezért óvatosan kell bánni vele, mert ha leesik, és véletlenül eltörik, akkor körülötte-alatta minden más is törni fog.
Mit főzzünk a vaslábasban?

Különösen ajánlják az öntöttvas edények használatát a vegetáriánusoknak és vérszegényeknek is - egyfelől a zöldséges ételek is ropogósabbak, vitamindúsabbak maradnak benne, másfelől pedig a húsmentes étkezés miatt kimaradó vastartalom így megoldott lesz.

Készülhet benne rizottó, finomak a vaslábasban készült levesek is, lehet bennük süteményt és kenyeret is sütni, de mégis, a húsételeknél válik egyértelművé a tökéletessége. Egész kacsa, konfitált húsok és a különféle raguk és egytálételek is a vaslábasban lesznek a legfinomabbak. Elég csak Julia Child boeuf bourgignon-jára gondolni, vagy kipróbálni egyszer, hogy milyen a vaslábasban főtt sólet. A vastag vas tökéletesen felveszi a hőt, így az étel pont megfelelően tud megpörkölődni. Ott lehet hagyni, kicsit el lehet felejteni, nehezen ég oda benne bármi. A végeredmény pedig szaftosabb, finomabb, “kerekebb" - tényleg csak az tudja, aki próbálta már.



Burgundi marharagu - Julia Child módra

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg marhalábszár
1 üveg száraz vörösbor
2 babérlevél
0,5 evőkanál friss kakukkfű
3-4 szem fekete bors
50 dkg sárgarépa
2 fehérrépagyökér
1 kis fej zeller
40 dkg csiperkegomba
10 dkg füstölt szalonna
3-4 fej vöröshagyma / salotta hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl marhaalaplé
3 evőkanál vaj
10-15 db gyöngyhagyma (ecetes)
4 evőkanál paradicsompüré
2 púpozott evőkanál liszt
só, frissen őrölt bors, cukor

Felkockázzuk a szalonnát és félig kisütjük a zsírját, rádobjuk a kockákra vágott hagymát és üvegesre sütjük. A marhát is feldaraboljuk, 3 centis kockákra, majd vajon megpirítjuk, de épp csak annyira, hogy vékony kérget kapjon. Utána rádobjuk a feldarabolt zöldségeket, kivéve a gyöngyhagymát és a gombát. Felöntjük az alaplével és a borral, borsozzuk, fűszerezzük, és rátesszük a paradicsompürét és a fokhagymát is. Majd egy óra hosszára 120 fokos sütőbe tesszük, egy óra elteltével sózzuk, borsozzuk, megrázogatjuk, majd visszatesszük, újabb egy órára. Az utolsó fél órára már beledobjuk a hagymát és a gombát is, és azokkal főzzük készre. Összesen 2,5 órát sütjük.
forrás:.nlcafe.hu
anna4459 anna4459
Címkék: film ikonikus, boeuf bourgignon, filmet vetítették, kicsit olyan, kapcsolatunk vele, plátói szerelem,

3 könnyű, karcsúsító leves
3 könnyű, karcsúsító leves A leves az egyik legjobb fogás lehet, ha fogyókúrázol. Kellő mennyiségű folyadékkal lát el, a benne lévő összetevők pedig táplálnak és energiát adnak. Fogyókúra ideje alatt is fogyasztható recepteket ajánlunk most! Pikáns tárkonyos halleves Hozzávalók: citromlé őrölt bors só 50 g hasábra vágott petrezselyemgyökér 50 g hasábra vágott sárgarépa 50 g zöldborsó 50 g burgonya 1 mokkáskanál olaj 20 ...
grimilda grimilda
3 alacsony kalóriájú mártás tésztákhoz -fogyókúrázóknak is!
Hagyjuk el a tejszínt és a sajtot! Ha valami gyors ételt kell készítenünk, az egyik legjobb megoldást a tészták adják. Míg a forró vízben megfőzzük őket, készíthetünk egy mártást hozzájuk. És tévedés, hogy hizlalnának! Akkor legalábbis nem, ha a mártást, amit hozzá szervírozunk, csupa egészséges, alacsony kalóriájú alapanyaggal készítjük el. A zsírdús tejszín és sajt helyett bőven találunk mást is dúsításra, így például a zab- és rizskrémeket, de a paradicsomszósz is jó választás ...
tinka1951 tinka1951
4 tuti recept, ha fáj a fogad!
egészséges. A vészhelyzetben csak némi kreativitásra van szükség. Erre a problémára igyekszünk tippeket adni következő receptjeinkkel, melyekkel nemcsak egészségedre, de a tejbegrízt és a krumplipürét már megunt ízlelőbimbóidra is gondolunk. A legjobb megoldás: krémlevesek Mogyorós burgonyakrémleves Hozzávalók: fél kg burgonya fél szál póréhagyma 1 liter húsleves egy marék sótlan földimogyoró 1 dl tejszín só, bors, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
42 nap alatt megöli a rákos sejteket
burgonyahéjtea, hidegen (nem hűtve!), kortyonként fogyasztva. Elkészítése: egy maréknyi tiszta burgonyahéjat fél liter vízben 2-4 percen át főzzünk. Ma nem ízlik, akkor nem kell! Májrák esetén hasznos a májtájon alkalmazott kelkáposzta-pakolás (a külső levelek a legjobbak) és az orbáncfűolajos (olívaolajban oldani kell a tömény orbánclfűolajat, fele-fele arányban) bedörzsölés. GYOMORRÁKNÁL: egy csésze lehérüröm, vagy ezerjófűtea naponta. Egy csipetet csak 3-4 másodpercig kell forró vízben ...
sanci81 sanci81
5 kenyérrecept
Az 5 legjobb otthon is elkészíthető kenyérrecept Az egyik legalapvetőbb táplálékunk a kenyér. Tele van energiával, amire nagy szükségünk van egy nehéz nap reggelén. Ha nem bízol a boltban vásárolt kenyerek tápanyagértékében, te is süthetsz otthon! Próbáld ki az alábbi 5 receptet, csak majd győzd abbahagyni az evést! Sajtos barna kenyér Hozzávalók: 10 dkg Graham-liszt, 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg búzacsíra, 3 evőkanál méz, 3 dl tej, 1 dl víz, 1,5 dkg só, 10 dkg ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
❤ezt KI KELL PRÓBÁLNOM!!!❤ bubszi
Puncsos szelet agnes1955
Tiramisu - MASCARPONE NÉLKÜL! kornellyta
:-p gzax
Lekváros virágok horvathnemagdi
Szilvás pite bulac57
Félórás extra-puha kakaós csigák (túró nélkül) bkisseva
Esztergomi szelet horvathnemagdi
Joghurt torta klerierzsi
Háziasszony remeke szmore76
Szárnyas receptek
Királyi palacsinta bkisseva
Majorannás rántott csirkemáj recept jamborlulu
Csirkés rakott tészta bubszi
MIKRÓS Csirke, paprikás mártás bubszi
Zöldséges pörkölt zöld mártáss bubszi
Gesztenyés pulykamell veronika74
Libanoni tejszínes csirke (Ilk bubszi
Pecsenyekacsa vörösboros mártá bubszi
Fokhagymás rebarbarasaláta bubszi
Sajtos pulyka 1. bubszi
Marhából készült ételek
Cs betűs receptek horvathnemagdi
Tárkonyos-borsos tokány tarhonyával edesangyal
Scsí leves bubszi
burgundi marha ragú ! ibolya58
Orosz húsgombócok mustár mártással horvathnemagdi
Sejk-gombócok bubszi
Pörköltek horvathnemagdi
Főzési folytélyok és tanácsok anne74
Magyaros Babgulyás 1vargaildyko
Borsikafű cilamami
Sertésből készült ételek
Ízletes sertésmáj recept jamborlulu
Főételek szabonekatalin
Pirított zöldséges sertéshús bubszi
Sertéscsülkös szarvasleves klara50
Tejfölös-borsós tokány recept jamborlulu
E betűs receptek horvathnemagdi
Darált húsból készült rántott szelet bkisseva
Rakott spagetti keri007
Bakonyi Csirke 1vargaildyko
Egészség-receptek panka2006
Halból készült ételek
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Ízőrzők – Simontornya horvathnemagdi
Pontypatkó kapros-tejszínes cukkinimetélttel suzymama
fonyódi halászlé ibolya58
A nagy grillparti 2. rész: hal horvathnemagdi
Pisztránghab salátával bubszi
Lecsó-körkép oberhauserne
Zöldséges burgonyaleves lazacc bubszi
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Zöldséges-lazacos sült tészta recept jamborlulu
Vad ételek
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Fácán tejfölös mártással bubszi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Receptek horvathnemagdi
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Kisalföldi fácánleves bubszi
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Cukkinis, paradicsomos tészta horvathnemagdi
milánói minestrone ! ibolya58
Paella Costa Brava módra bubszi
Tejszínes spagetti bulac57
Cukkinis spagetti korall44
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel recept jamborlulu
Lecsós spagetti bubszi
Sonkás csirkemell csíkok horvathnemagdi
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Csirkemájas-gombás spagetti bubszi
Pizza receptek
Pízza tekercs 1955viki
mai recept faciendum
Húsvéti pizzatitok horvathnemagdi
pizza jutka31
Pizza salátával 1vargaildyko
Virsli és gomba köntösben horvathnemagdi
Sajtos-paradicsomos pizza recept jamborlulu
Csipős kolbászos pizza horvathnemagdi
Csokidarabos kiflik recept kovacs_zsoka
Törökös pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger buci recept jamborlulu
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
x nagyuska
Hamburger baratnu
Szezámmag fejesnemagdi
Sajtburger veronika74
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU