Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Saláták
Acapulco saláta

Hozzávalók (3-4 személyre):
20 dkg csemegekukorica
20 dkg kelbimbó
10 dkg paradicsom
10 dkg salátauborka
1 fej saláta
tartármártás
kapor

A kukoricát és a kelbimbót párold meg, és csepegtesd le. A paradicsomot és az uborkát kockázd fel, a salátát tépdesd csíkokra. Az összekevert zöldséget öntsd le vágott kaporral ízesített tartármártással és hűtsd le.

Alexander-saláta

Hozzávalók:
zeller
narancs
alma
majonéz
tejszín
mandula
citromlé
tárkony


A zellert főzd puhára, hűtsd le, s vágd előbb négyfelé, majd szeletekre. A narancsot hámozd meg, s szeleteld negyed-fél karikákra. A kicsumázott almát is hasonlóan aprítsd fel. A majonézt hígítsd tejszínnel, ízesítsd citrom- és narancslével, kevés tárkonnyal, valamint sóval. A mandulát hámozd meg (ebben segít, ha 1-2 percre forró vízbe mártod), szeleteld vékonyra, s keverd össze a zellerrel, naranccsal, almával, majd az egészet öntsd le a mártással és jól hűtsd le.

Almás kukoricasaláta

Hozzávalók (4-5 személyre):
60 dkg alma
50 dkg konzervkukorica
5 dl kefir
10 dkg sajt
2 evőkanál cukor
citromlé

Az almát gyaluld csíkokra és locsold meg citromlével. Add hozzá a kukoricát és a csíkokra vágott sajtot. Locsold rá a kefírt, add hozzá a cukrot, lazán keverd össze, s tedd egy órára hűvös helyre érni.

Almás sajtsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
4 nagy alma
20 dkg sajt (vegyesen)
4 dl kefir
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
curry
cukor


A sajtokat kockázd fel. Az almát csumázd ki, vágd kis kockákra, s rögtön forgasd bele a citrom levébe (hogy meg ne barnuljon). A kefirbe törd bele a fokhagymát, keverj hozzá kevés curryport, fehérborsot, cukrot és sót, majd forgasd bele a sajtot és a citromos almát. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.

Amerikai gyümölcssaláta

Hozzávalók (4-5 személyre):
1 kg nyers gyümölcs
20 dkg krémsajt
1 dl tejföl
1 citrom
porcukor
pirított mandulaszilánkok

A citromot mosd meg, töröld szárazra, majd a héját reszeld le, s a levét csavard ki. A sajtot dolgozd össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsd meg, vágd kisebb darabokra, s öntsd rá a mártást. Tálalás előtt jól hűtsd be, s a tetejére szórj mandulát.

Amerikai saláta

Hozzávalók (5-6 személyre):
40 dkg paradicsom
30 dkg főtt krumpli
30 dkg főtt zellergumó
10 dkg vöröshagyma
3 db keménytojás
0,5 dl olaj
1-2 evőkanálnyi ételecet
őrölt fehérbors


A paradicsomot hámozd meg, s vágd vékony szeletekre. A főtt burgonyát és a tojást szeleteld fel, a vöröshagymát karikázd, a főtt zellert pedig vágd metéltre. Mindezt keverd össze, sózd, borsozd, locsold rá az olajat, s a vízzel körülbelül 1 dl-re higított ecetet. Óvatosan forgasd át, s két-három órára tedd hűvös helyre, hogy érjen.

Bajor párizsisaláta

Hozzávalók (2-4 személyre):
40 dkg párizsi
3 db kaliforniai paprika
1 nagy fej főzőhagyma
1-2 csemegeuborka
ecet
olaj

bors
cukor

A párizsit darabold ujjnyi csíkokra; a (különböző színű) paprikákat, a hagymát és az uborkákat ugyancsak csíkozd fel, s mindezt tedd egy keverőtálba. Locsold meg bőven az ecetből, olajból, sóval, borssal, cukorral készített salátaöntettel. Jól keverd át, s hűtőben érleld legalább egy óra hosszan.

Bukovinai saláta

Hozzávalók:
30 dkg burgonya
20 dkg zöldpaprika
15 dkg sárgarépa
15 dkg szalámi vagy füstöltkolbász
20 dkg zöldborsó
5 dkg újhagyma

majonéz

A megfőtt burgonyát, sárgarépát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a szintén apróra vágott szalámival vagy füstölt kolbásszal, zöldpaprikával, újhagymával, a főtt borsóval. Megsózzuk és majonézt keverünk hozzá.

Búzacsírás káposztasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg savanyú káposzta
15 dkg tisztított alma
2 dkg mazsola
2 dkg búzacsíra
1 dkg cukor
citromfű
köménymag

A kicsavart savanyú káposztát lazán keverd össze a metéltre vágott hámozatlan almával, a megmosott mazsolával, a búzacsíra felével valamint kevés citromfűvel és őrölt köménymaggal. A cukrot kevés káposztalében oldd fel, s ezzel locsold meg a salátát. Egy órán át hagyd állni hűvös helyen, s tálaláskor szórd rá a maradék búzacsírát.

Céklás mentasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
6 hámozott cékla
0,6 dl balzsamecet
őrölt fekete bors
2 evőkanálnyi magos mustár
5 dkg friss menta
15 dkg salátalevél
20 dkg olajban pácolt feta
1 evőkanálnyi olívaolaj

A céklát forró vízben 25-35 perc alatt puhára főzzük, lecsöpögtetjük, és cikkekre vágjuk. Ráöntjük a balzsamecetet, a mustárt, megszórjuk borssal, és összerázzuk, hogy jól elkeveredjenek, azután félretesszük hűlni.
A salátához a mentát csíkokra vágjuk, a fetát elmorzsoljuk. A mentát, a salátaleveleket, a fetát és az olívaolajat egy tálban összekeverjük. Tálaláskor a salátát tányérokra szedjük, és rátesszük a céklaszeleteket. Pirított kenyérrel kínáljuk.

Céklasaláta

Hozzávalók:
cékla
ecet

cukor
köménymag
torma

Az egyforma méretű céklafejeket mosd tisztára, és sós vízben főzd majdnem puhára. Majd hámozd meg és karikázd fel 2-3 milliméteres szeletekre, végül néhány tisztított tormadarabbal rakd egy uborkásüvegbe. Sóval, cukorral, köménymaggal és ecettel forralj vizet, és azzal töltsd fel az üveget. Fedd le, tedd hideg helyre, s 2-3 nap alatt használhatóvá érik.

Nagyanyám nem főzte a céklát, hanem sütőben héjastól megsütötte - ez kifejezetten jót tett az ízének.

Citrom-, petrezselyem- és hagyma-saláta

Hozzávalók (6-8 személyre):
6 citrom
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanálnyi kristálycukor
2 nagy maréknyi petrezselyem, apróra vágva

A citromot hámozzuk meg, a fehér részeket is tisztítsuk le, majd vágjuk 1 cm-es szeletekre, a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel, és tegyük egy tálba. A felvágott hagymát szeleteljük vékonyra, majd adjuk a citromhoz a cukorral, a petrezselyemmel és 1 teáskanálnyi sóval együtt. Lazán keverjük össze, és hagyjuk állni 10 percig.
Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal.
Halhoz vagy kontrasztként édes, gyümölcsös tagine-hoz kínáljuk.

Citromos medvehagymasaláta

Hozzávalók:
40 dkg medvehagymalevél
3 db citrom
3 evőkanálnyi olaj


A leveleket alaposan megmossuk, s egy centi széles csíkokra vágjuk. A három citromot kifacsarjuk, s az olajjal együtt ráöntjük a fölszelt levelekre. Miután jól összekevertük, zárható edénybe tesszük, és 10-12 órán át érleljük, néha megkavarva. Mindenféle sülthöz jó, de magában is fogyasztható.

Citromsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
4 (vékony héjú) citrom
2 dl tejföl
3 cl rum
méz


A citromokat mosd meg, s tedd annyi forrásban levő vízbe, amennyi épphogy ellepi. Amint a víz újra felforrt, vedd ki a citromokat, hagyd kihűlni, majd vágd 2-3 mm-es szeletekre. (A magjaikat dobd ki.) A tejfölben keverd el a rumot, adj hozzá 2-3 evőkanálnyi mézet, gyengén sózd, majd forgasd bele a citromszeleteket. A tálalásig - legalább fél órára - tedd hűtőszekrénybe.

Currys tojássaláta

Hozzávalók (4 személyre):
10 db keménytojás
15 dkg ananászkonzerv
1 kis doboz gombakonzerv
2,5 dl majonéz

fehérbors
ananászlé
currypor

A meghámozott keménytojásokat vágd cikkekre. A gombát csepegtesd le, az ananászt úgyszintén, s azt kockázd is fel. A majonézből az ananászlével és a curryporral készíts mártást, sózd, borsozd, s ezt öntsd az elkevert hozzávalókra. Tálalás előtt érleld hűtőben 1-2 órát.

Dán tésztasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tészta (olasz csavart)
fél fej karfiol
15 dkg borsó
4 paradicsom
az öntethez:
3 dl tejszín (9 %-os)
vágott petrezselyemzöldje
újhagyma (apróra vágva)

bors

A tésztát főzd meg, s hűtsd ki. Az öntet hozzávalóit dolgozd össze. A nyers karfiolt szedd szét rózsáira, a paradicsomot vágd gerezdekre, s ezeket keverd össze a nyers borsóval és a tésztával. Az öntetet öntsd rá, vagy tálald a saláta mellé.

Dinnyesaláta

Hozzávalók:
sárgadinnye
görögdinnye
citromlé
porcukor
őrölt bors
pármai sonka
ribizli
olívaolaj

A dinnyék beléből - kanál vagy karalábévájó segítségével - vágj kis golyócskákat. Ezeket ízesítsd citromlével, porcukorral és frissen őrölt borssal. Pármai sonkacsíkokkal, ribizlivel (pirossal és feketével), valamint pár csepp olívaolajjal tálald.

Dionüszosz saláta

Hozzávalók:
paradicsom
salátauborka
görögdinnye
kapor vagy lestyán
citromlé
salátaolaj
konyak
bors


A megmosott, leszárított és a végeitől megszabadított uborkát, a paradicsomot, valamint a magjától megtisztított dinnyebelet kockázd fel. Add hozzá a kaprot (vagy a lestyánt), s öntsd le a citromléből, konyakból, salátaolajból sóval és borssal készült öntettel. Jól behűtve tálald.

Diósaláta

Hozzávalók (3-4 személyre):
25 dkg dióbél
2 alma
2 dl tejföl
1 csomó újhagyma
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
olaj
citromlé
fehérbors
cukor


Forralj vizet, s ha az már lobog, dobd bele a diót. Az újraforrástól számított 3 perc múlva vedd le a tűzről, és azonnal szűrd le. A fellazult héját húzd le, majd a dióbelet törd durvára. A hagymát (a szárával együtt) szeleteld vékonyra, az almákat vágd csíkokra, s a zeller- és a petrezselyemzöldet is aprítsd fel. A tejfölbe keverj bele 1-1 evőkanálnyi olajat és citromlét, cukrozd, sózd, szórd meg őrölt fehérborssal, majd keverd bele a diót, a hagymát, az almát és a zöldeket. Ha kész, tedd hűvös helyre.

Ha éppen nincs kéznél újhagyma, póréval is pótolható.

Diós-zelleres saláta

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg alma
30 dkg zeller
25 dkg fejeskáposzta
5 dkg dióbél
1/2 citrom
4 dl joghurt
2 evőkanál majonéz
zellerlevél
őrölt köménymag
őrölt bors

A megmosott, megtisztított zöldségeket vágd szálakra, keverd össze egy tálban és locsold meg egy kis citromlével. A joghurtot keverd össze a majonézzel, az apróra vágott dióval, kevés őrölt köménnyel és őrölt borssal. Az öntetet keverd a zöldséghez, a salátát hűvös helyen pihentesd egy órát, s tálalás előtt díszítsd a tetejét apróra vágott zellerlevéllel.

Édeskömény-saláta

Hozzávalók (4 személyre):
3-4 fej édeskömény
3-4 db csemegeuborka
nagy maréknyi mazsola
2 dl majonéz
kapor
citromlé
cukor

bors

Az édeskömények zöldjét vágd le, tedd félre. A gumókat - miután gyökértuskójukat kivágtad - szeld laskára. Ugyanígy aprítsd fel az uborkákat is. A kaprot a gyenge köményzölddel együtt vágd apróra.
Az édesköményt keverd össze a mazsolával, locsold meg citromlével és hagyd állni egy kicsit, hogy a mazsola megszívhassa magát. Ízesítsd sóval, borssal, cukorral, add hozzá az uborkát és a zöldfűszereket, s locsold meg a mojonézzel. Tálalás előtt 1-2 órát érleld hűtőben.

Fejes saláta

Hozzávalók:
saláta
ecet
cukor

salátaolaj

A salátát bő lében mosd le, a vizet gondosan rázogasd le róla, a külső, esetleg sérült leveleit távolítsd el, majd a fejeket vágd négyfelé. Ecettel (vagy citromlével), sóval, cukorral és kevés vízzel hidegen keverj levet, s ebbe forgasd bele a salátát, végül locsold meg olajjal.

Folyami ráksaláta

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg főtt, folyami rákhús
25 dkg gombakonzerv
25 dkg zöldspárga
2,5 dl majonéz
2 evőkanálnyi ketchup

bors
konyak
cayenne bors
cukor (vagy édesítő)

A megtisztított és feldarabolt spárgát merítsd 3-4 percre forrásban levő vízbe, majd emeld ki, csurgasd le, s hagyd kihűlni. A gombát csurgasd le. A majonézből, a ketchupből a fűszerekkel készíts mártást, s azt öntsd a hozzávalókra. Lazán keverd össze a salátát, s tálalás előtt hűtőben érleld 1-2 órát.

Franciasaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors


A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a továbbiak előtt hagyd kihűlni.) Sózd, borsozd, ízesítsd citromlével és keverd össze a tartármártással. Kifejezetten jót tesz, ha a salátát tálalás előtt 2-3 órát jégszekrényben érleled.

Ha hidegtálon talapzatnak használod a franciasalátát, akkor célszerű kevés felolvasztott és lehűtött aszpikot belekeverni, hogy jobb legyen a tartása.

Füstölt birssaláta

Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg főtt füstölthús
3 birs (alma vagy körte)
2 dl majonéz
2 dl tejföl
1 csomó újhagyma
1 evőkanálnyi mustár
citromlé
cukor
szegfűszeg
őrölt fehérbors


A füstölthúst kockázd fel, a hagymát vágd karikákra, s ezeket tedd egy salátás tálba. A majonézt dolgozd össze a tejföllel, mustárral, kevés citromlével, borssal és sóval. 1 dl vízbe tegyél kevés sót, cukrot, 2-3 szegfűszeget, s ebbe kockázd bele a meghámozott, kicsumázott birseket. A vizet tedd fel főni, de 1-2 perc forralás után szedd ki belőle a birskockákat, s azokat is tedd a salátástálba. A lét forrald tovább, míg a felére-harmadára nem fogy, majd ha kihűlt, szűrd a mártáshoz, s jól keverd el vele. Végül a mártást öntsd a salátára, forgasd át, s (lefedve) néhány órára tedd a jégszekrénybe.

Gombasaláta

Hozzávalók (2-3 személyre):
50 dkg gomba
1 citrom leve
2 dl száraz fehérbor
1 babérlevél
8-10 szem koriander
8-10 szem bors
salátaolaj
petrezselyem


A megtisztított gombát szeleteld fel és kevés olajon párold félpuhára a babérlevéllel, a korianderrel, kevés borssal, sóval, valamint a borral és citromlével. Ha kihűlt, egy fél napra tedd hűtőbe, s a tálalás előtt hintsd meg vágott petrezselyemmel.

Görög parasztsaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
50 dkg paradicsom
30 dkg uborka
4 szál újhagyma
1 zöldpaprika
0,5-1 dl olívaolaj
1 citrom leve
petrezselyem
bors

(juhsajt)
(olajbogyó)

A paradicsomot hámozd meg, s kockázd fel, tedd ugyanezt az uborkával, szeleteld fel a hagymát és a paprikát, majd az egészet keverd össze. Az olajat sózd, borsozd, s add hozzá a citromlét. (Egy villa vagy egy kisebb habverő segíthet abban, hogy jól elkeveredjenek.) A dresszinget öntsd a zöldségre, szórj a tetejére finomra vágott petrezselymet, s a tálalás előtt 10-15 percig hagyd pihenni. (A tetejére aprított juhsajttal és magozott olajbogyóval is gazdagíthatod.)

Horiátiki száláta (görög saláta)

Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben:
paradicsom
uborka
hagyma
egy-két vastag szelet feta sajt
marék olívabogyó
olívaolaj
oregano

ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet beletenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet

A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk, majd szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganoval, leöntjük bőven olívaolajjal és azonnal fogyasztjuk. Görögországban az uborkát vastag szeletekre vágják és a salátákat mindig frissen fogyasztják, nem szeretik azt, amit mi úgy hívunk: "hadd érjenek össze az ízek". A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonáltal, aki úgy szereti, az inkább ecettel ízesítsen.
Megjegyzés:
Kedvelt tálalási mód Görögországban az, hogy a feta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganoval, majd erre öntik az olajat. Az olaj, ahogy lefolyik róla, sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon.
Tipp:
Egy kellemes, laktató, és a magyar szájíznek talán jobban megfelelő változata lehet az, amely zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra vágunk, a salátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk sóval, olívaolajjal, majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és egy szelet morzsolt száraz pirítóskenyér.

Görög saláta oreganoval

Hozzávalók:
paradicsom
kígyóuborka
zöldpaprika
póréhagyma
olajbogyó
sós juhsajt (feta)
olívaolaj
citromlé
oregano

Az elmorzsolt oreganot keverd el az olajjal és a citromlével, s hagyd egy-két órát érni. Majd a paradicsomot vágd cikkekre, a pórét és a paprikát félkarikákra, az uborkát és a sajtot pedig aprítsd kis kockákra. Az olajbogyókat magozd ki, s vágd 3-4 darabra. Egy mély salátástálba kezd egymásra rétegezni a hozzávalókat, s minden paradicsom sort locsolj meg a félretett dresszinggel. Végül a tálalás előtt még legalább 2-3 órát érleld jégszekrényben.

Hagymás babsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg fehér szárazbab
10 dkg vöröshagyma
zöldpetrezselyem
ecet
cukor
őrölt fehérbors


Az előkészített babot főzd meg sós vízben, hagyd abban kihűlni, majd szűrd le. A hagymát vágd nagyon vékony félkarikákra, s keverd a babhoz. Az ecetből vízzel, cukorral, sóval és borssal készíts salátalevet. Ebből önts annyit a babra, amennyi ellepi, s 2-3 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy összeérjen. Tálaláskor szűrd le, s díszítsd vágott petrezselyemmel.

Hagymás krumplisaláta

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
25 dkg vöröshagyma
borecet
metélőhagyma
cukor
őrölt bors


A krumplit főzd meg héjában és karikázd fel. A hagymát karikázd fel, szedd szálaira, tedd szűrőbe, és öblítsd le forró vízzel. Cukorral, borssal, sóval és borecettel készíts erősen ízesített salátalevet. A krumplit és a hagymát rétegezd egy salátás tálba, adj hozzá annyi salátalevet, hogy az ellepje és 3-4 órára tedd hűvös helyre. Tálaláskor a hagymás krumplit szűrd le és szórd meg finomra vágott snidlinggel.

Hagymás paradicsomsaláta

Hozzávalók:
paradicsom
lila- vagy vöröshagyma
ecet
olaj

törött bors
petrezselyem

A meghámozott, megtisztított paradicsomokat karikázd fel. A hagymát vágd vékony szeletekre - amennyiben vöröshagymát használsz, önts rá forró vizet, s 2-3 perc múlva szűrd le -, majd a paradicsommal rétegezve rakd egy salátástálba. Sózd, borsozd, csepegtess rá ecetet és olajat, végül szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. A tálalás előtt jól hűtsd le.

A paradicsom hámozása, magjainak eltávolítása ízlés dolga. Tanusíthatom, hogy héjjal és maggal is kiváló tud lenni a saláta.

Hagymás vöröskáposzta-saláta

Hozzávalók (4 személyre):
1 db savanyú alma
1 kis fej lilahagyma
30 dkg felaprított vöröskáposzta
az öntethez:
3 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi olaj
2 evőkanálnyi víz
bors


Az almát és a hagymát kockázd fel és keverd el a káposztával. Az öntet hozzávalóit dolgozd össze és öntsd a salátára. Tálalás előtt legalább 1 órát érleld.

Hagymasaláta

Hozzávalók:
vöröshagyma
balzsamecet
olívaolaj
cukor

fekete bors

A meghámozott vöröshagymát karikázd fel. Ízesítsd sóval, cukorral, frissen őrölt feketeborssal, balzsamecettel és olívaolajjal. Tálalás előtt még érleld 1-2 órát hűtőben.

Hagyományos dán burgonyasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg főtt burgonya (kb. 1,2 kg nyers)
4 dl aludttej
1 evőkanálnyi mustár
1 teáskanálnyi só
0,5 teáskanálnyi őrölt fehérbors
1-2 evőkanálnyi cukor
4 dkg apróra vágott újhagyma
1 csomó apróra vágott metélőhagyma

A burgonyát karikázd fel és keverd a többi hozzávalóból elkészített öntetbe. Akkor lesz a legfinomabb, ha legalább 1 órát állhat tálalás előtt, és nem túl hideg.
Ha újkrumpliból készítjük, akkor a metélőhagyma helyett kaprot teszünk bele. Ismert curry-s változata is: ekkor 2 teáskanálnyi curry-t adunk hozzá, az újhagymát pedig vöröshagymával helyettesíthetjük. Ha zöldborsóval szeretnénk elkészíteni, akkor kihagyjuk a mustárt és a hagymaféléket, helyettük 1-2 teáskanálnyi citromlét és 25 dkg párolt borsót adunk a salátához.

Heringsaláta

Hozzávalók:
pácolt hering
hagyma (a heringkonzervből)
csemegeuborka
tojás
burgonya
alma
tartármártás

A heringek gerincét szedd ki, s húsukat vágd vékony csíkokra. A keménytojást szeld cikkekre, míg a héjában főtt, hámozott krumplit, az almát, az uborkát és a hagymát darabold csíkokra, majd ezeket is keverd a halhoz. Az egészet öntsd le tartármártással, s 1-2 órára tedd hideg helyre.

Heringsaláta

Hozzávalók:
1 db kisebb hagyma
1 db alma
3 db előfőzött cékla
10 dkg savanyú uborka
4 db tisztított holland hering (lehetőleg a szezonkezdeti halászatból)
fél citrom leve
2 evőkanálnyi tejföl
1 evőkanálnyi majonéz

bors
2 db cikória (hajtatott rügy)
fél csomó friss snidling

A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
Az almát meghámozzuk, kiszedjük a magházát, és ezt is felkockázzuk.
Ugyancsak hasonlóan aprítjuk fel a céklát, a savanyú uborkát és a (nyers!) halat.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a feldarabolt hozzávalókat a citromlével, a tejföllel és a majonézzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A cikória alsó részét levágjuk, s a hajtást leveleire bontjuk.
Tálaláskor egy tálkába egy adag salátát teszünk, azt cikóriával díszítjük, s a tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel.

Hússaláta Mérő módra

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg főtt hús
2 kovászos uborka
2 dl majonéz
1 dl tejföl
1 csokor kapor
0,5 dl száraz fehérbor
1 teáskanálnyi mustár
cukor
őrölt bors


A húst és az uborkát vágd vékony csíkokra, majd keverd össze. A majonézt dolgozd össze a tejföllel, a borral (adhatsz még hozzá 1-2 kanálnyi uborkalét is), az apróra vágott kaporral, meg a mustárral, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. A mártást öntsd az uborkás húsra, s (jól lefedve) tedd egy napra jégszekrénybe, hogy az ízei jól összeérjenek.

Kicsontozott csirke, illetve marhahúsból egyaránt elkészíthető.

Joghurtos medvehagymasaláta

Hozzávalók:
40 dkg medvehagymalevél
2 dl natúr joghurt
2 kanálnyi kerti fűszerrel ízesített olívaolaj
1 paradicsom
1 paprika


A leveleket alaposan megmossuk, majd egy centi széles csíkokra vágjuk. Fölszeljük a paprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk. Ráöntjük a joghurtot, az olajat, s megszórjuk sóval. Az egészet jól összekavarjuk, majd fedett edényben fél napig érleljük, egyszer-egyszer megkavargatva.
Sültek jó ízű kiegészítője, de magában is fogyasztható.

Tzaziki (joghurtos uborkasaláta)

Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott friss kapor vagy ánizs

Az uborkát lereszeljük a reszelőnk legnagyobb lyukú oldalán, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig, majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az ánizst, majd mindent összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp:
A joghurtot egy éjszakára fel lehet kötni gézben, hogy kicsöpögjön, így állagra valamennyire hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele-felében keverünk hozzá sűrű tejszínt is, akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie!

Joghurtos-kapros vitaminsaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
40 dkg (konzerv) kukorica
20 dkg paradicsom
10 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt karfiol
20 dkg majonéz
10 dkg joghurt
kapor
őrölt fehérbors


A paradicsomot és a sárgarépát kockázd fel, a karfiolt bontsd kisebb rózsákra, s ezeket a kukoricával együtt tedd egy salátástálba. A majonézt keverd össze a joghurttal, a finomra vágott kaporral, sózd, borsozd, s ezt az öntetet is add a zöldségekhez. 2-3 órás hűtött érlelés után tálalható.

Más főtt zöldségekkel, például zellerrel, spárgával is gazdagítható.

Juhtúrós csirkesaláta

Hozzávalók (4 személyre):
főtt vagy párolt csirkehús
20 dkg juhtúró
25 dkg kemény paradicsom
2 dl tejföl
4 kemény tojás
1 csomó zöldhagyma
3 evőkanálnyi marinált paprika
cukor
őrölt fehérbors


A húst csontozd ki, s vágd csíkokra. A paradicsomot és a marinált paprikát kockázd fel, a zöldhagymát (a szárával együtt) karikázd, a megtisztított kemény tojásokat pedig vágd nyolcadokra. A túrót keverd el a tejföllel, adj hozzá 1-2 kanálnyit a paprika olajából is, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. Tedd salátástálba a húst, a paradicsomot, a hagymát, a paprikát, a tojásokat, óvatosan keverd meg, majd öntsd le a tejfölös mártással. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.

Kaliforniai rizssaláta

Hozzávalók (4-5 személyre):
25 dkg rizs
20 dkg csirkemellfilé
40 dkg húsos paprika
10 dkg póréhagyma
4 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
ecet
bazsalikom
őrölt bors


A rizst főzd meg. A csirkét vágd csíkokra, sózd és az olaj felén pirítsd fehérre, majd szórd meg bazsalikommal és félujjnyi vizet aláöntve párold meg. A paprikát vágd csíkokra, a hagymát pedig szeleteld vékonyra. Keverd össze a paprikát, hagymát, a kihült rizst és csirkét, majd locsold le az olajból ecettel, borssal és tört fokhagymával készített páclével. Jól keverd össze, majd 1-2 órát érleld hűtőszekrényben.

Káposztás heringsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg hagymás-ecetes hering
25 dkg savanyú káposzta
4 kemény tojás
2 alma
1 dl majonéz
2 dl tejföl
2 ecetes uborka
2 gerezd fokhagyma
cukor
őrölt feketebors


A tejfölben keverd el a majonézt, a lereszelt uborkát, az áttört fokhagymát, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. Az almát (héjastól) vágd csíkokra, a tojást nyolcadokra, a káposztát egészen apróra, s valamennyit tedd a mártásba. A halak gerincét húzd ki, a húsukat pedig metéld kis darabokra, s ezt is tedd a többihez. A salátát keverd át, majd lefedve tedd hűtőbe néhány órára, hogy az ízei jól összeérjenek.

Káposztasaláta

Hozzávalók:
fejeskáposzta
köménymag
ecet

cukor

A megtisztított káposztafejet - a torzsája nélkül - gyaluld (vagy vágd) szálasra. Forralj vizet, öntsd a káposztára (úgy, hogy ellepje), majd 4-5 perc múlva szűrd le. Kevés sós, cukros, ecetes vizet forralj fel néhány kiskanálnyi köménymaggal, majd, ha a salátalé kihűlt, öntsd a káposztára. A tálalásig tedd hideg helyre.

Kapros töksaláta

Hozzávalók:
1 kg főzőtök
1 csokor zöldhagyma (a szárával együtt)
2 dl kefir
1 csokor kapor
1 citrom leve
1 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi porcukor
1 teáskanálnyi mustár
a tálaláshoz néhány salátalevél

A saláta öntetéhez a kefirt simára keverjük a citromlével, a mustárral, kevés sóval, a porcukorral és a megmosott finomra aprított kaporral. Hidegre tesszük.
A tököt meghámozzuk, magos belét kidobjuk, majd a tököt reszelőn lereszeljük (vagy gyalun legyaluljuk). A lereszelt tököt megsózzuk, és alaposan összekeverjük, ezután hozzáadjuk a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát, zöldjével együtt. 15-20 percnyi állás után az öntetet rálocsoljuk, ismét jól összekeverjük, és megmosott lecsöpögtetett salátalevelekkel bélelt tálba öntjük. Végül befedjük és a hűtőszekrényben fél napig érleljük.

Kefires-majonézes baromfisaláta

Hozzávalók:
főtt baromfihús
főtt zöldség
alma
ecetes uborka
majonéz
kefir
fehér bors


A kihűlt, kicsontozott baromfihúst vágd csíkokra, add hozzá a felkockázott főtt leveszöldséget és almát, az apróra vágott ecetes uborkát, majd az egészet öntsd le majonéz és kefir fele-fele arányú keverékével. Sózd, borsozd, majd 1-2 órán át hideg helyen érleld.

Kimchi

Hozzávalók (4 személyre):
1 kínaikel
16 dkg só
5 csemegehagyma
1 ujjnyi gyömbér
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 mokkáskanálnyi gochujang (csilipaszta)
kevés cukor (ízlés szerint)
1 teáskanálnyi kínai só (nátriumglutamát ízfokozó)

A gyömbért és a fokhagymát vágd apróra.
A kínai kelt vágd negyedekbe. A többi hozzávalót keverd össze, s ezzel a keverékkel kend meg valamennyi kellevelet. A leveleket fektesd egymásra egy edényben, helyezz a tetejére egy tányért, s arra egy nehezéket. Hagyd állni 4-5 napig, majd vedd ki a léből, öblítsd le, nyomkodd ki és szeleteld fel a leveleket.

Kocsonyázott tojás Munkácsy módra

Hozzávalók:
10 db tojás
25 dkg főtt szálkamentes hal
12 dkg párolt gomba
25 dkg párolt zeller
25 dkg paradicsom
2,5 dl fehér halmártás
1,25 liter halkocsonya
fél csokor tárkony
1 dl ecet
bors

(salátalevelek)

A kis kockákra vágott, főtt halból, a gombából és a zellerből, valamint a paradicsomból a mártással salátát készítünk, abba kevés olvasztott kocsonyát keverünk. 10 db bevert tojást főzünk és bekocsonyázzuk lapos formákba, amelyeket előzőleg tárkonylevéllel díszítettünk. A formákat meleg vízbe mártjuk, kiborítjuk és a kúpalakban tálalt halsalátára helyezzük. A tojások közeit apróra vágott kocsonyával töltjük ki. Kocsonya kockákkal és saláta levelekkel körítjük.

Kovászos uborka

Hozzávalók:
uborka
kapor
fokhagyma

kenyér

A 10-15 cm hosszú, testesebb és hibátlan uborkákat alaposan mosd meg (jó, ha előbb áznak egy fél órát, hogy semmi szennyeződés ne maradjon rajtuk), majd vágd le a két végüket. Ezután minden uborkát vágj majdnem a teljes hosszában ketté, majd ismételd meg rajtuk ezt a metszést az ellenkező irányból, de a korábbira merőleges síkban. Egy 2-5 literes üvegbe helyezd el az uborkákat szorosan egymás mellé, tégy közéjük tisztára mosott kaprot és egy-két gerezd fokhagymát is. A tetejére tegyél (lehetőleg tüllzacskóban) egy szelet kenyeret. A felöntő levet úgy készítsd, hogy minden liter vízhez adj 3-4 dkg sót, forrald fel, majd amikor visszahűlt 40-50 fokosra, akkor öntsd az uborkára (a lé a kenyeret is lepje el, de hagyj helyet a folyadék erjedés miatti "futásának" is). Az üveget takard le egy tiszta tányérral, és tedd ki a napra. A kovászos uborka nem szereti a túl nagy hőmérsékletingadozást, ezért éjszakára vidd fedett helyre. Általában 3-4 nap alatt már ehetővé válik, ilyenkor szedd ki az uborkát, szűrd le a levét, s abba visszatéve rakd a jégszekrénybe. Így még 10-20 napig eheted.

Egyes leírások szerint, ha a lé minden literjéhez még teszünk fél gramm timsót is, akkor az uborka kifejezetten ropogós lesz.

Kukoricás zellersaláta

Hozzávalók (4-5 személyre):
30 dkg alma
50 dkg zeller
40 dkg konzervkukorica
4 dl kefir
2-3 evőkanál majonéz
citromlé

A megmosott almát héjával, a zellert pedig meghámozva vágd vékony csíkokra és hintsd meg egy evőkanálnyi citromlével. Jól forgasd össze, majd add hozzá a kukoricát. A kefírt keverd össze a majonézzel, öntsd a zöldségre, és a salátát 1-2 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy összeérjen.

Természetesen friss, gyengén párolt csemegekukoricával is készíthető.

Kukoricás-sonkás tésztasaláta

Hozzávalók (4-5 személyre):
30 dkg orsótészta
20 dkg gépsonka
25 dkg konzervkukorica
2 dl kefir
2 dl tejföl
3 szál újhagyma
1 evőkanálnyi mustár
cukor
citromlé

őrölt fehérbors

A tésztát főzd ki. A sonkát vágd csíkokra, a hagymát apróra. A tejfölt keverd össze a kefirrel, a mustárral, cukorral, borssal, sóval és citromlével. A leszűrt tésztához add hozzá a kukoricát, sonkát, hagymát és végül öntsd le a mártással. Jól keverd össze és tedd 1-2 órára hűtőszekrénybe, hogy jól összeérjen.

Langyos lilahagyma-saláta

Hozzávalók:
50 dkg lilahagyma
4 dkg vaj
2 savanyú, aromás alma
2 evőkanálnyi víz
2 evőkanálnyi borecet
bors


Hámozd meg a hagymát és szeleteld fel vékony gerezdekre. A vajat és a hagymát tedd serpenyőbe, egyenletes tűzön pirítsd meg, de ne hagyd megbarnulni! A meghámozott almát is vágd vékony gerezdekre, tedd a serpenyőbe és öntsd hozzá a vizet. Sózd, borsozd, és párold fedő nélkül kb. 10 percig, hogy a hagyma és az alma egyaránt megpuhuljon. A borecetbe keverj sót és borsot (a só oldódjon fel!), s a tálba szedett hagyma-alma keveréket locsold meg ezzel az öntettel.

Lappföldi sajtsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
10 dkg Lapland típusú sajt (tehéntejből készült speciális érlelt-sült sajt)
10 dkg salátalevél
5 dkg reszelt marharépa
5 dkg reszelt sárgarépa
5 dkg uborka
5 dkg paradicsom
0,5 dl borecet

Összekeverjük a hozzávalókat és ízesített borecettel tálaljuk a salátát.

Lazac-remoulade

Hozzávalók:
házilag pácolt lazacszeletek
zellergumó
galambbegysaláta
lollo rosso (vörös fodros saláta)
olívaolaj
balzsamecet

fehérbors
majonéz
citrom

A zellert gyaluld szálasra, s citromlével, sóval, borssal ízesítve keverd el majonézzel. Helyezz egy tányérra egy kerek (pld. kis torta-) formát, s abba tedd bele a majonézes zellert. Nyomkodd le, s körben helyezd rá a lazacszeleteket. A közepére tedd az olajozott salátaleveleket. Végül vedd le a formát, s az ételt locsold meg balzsamecet és olívaolaj keverékével.

Lencsesaláta

Hozzávalók (4 személyre):
35 dkg lencse
15 dkg póréhagyma
2 evőkanál cukor
almaecet
petrezselyem
babérlevél
őrölt bors


Az előkészített lencsét a babérlevéllel és sóval annyi hideg vízben tedd fel főni, amennyi jól ellepi. Ha megpuhult, szűrd le és hagyd kihűlni. A póréhagymát tisztítsd meg és vágd vékony szeletekre, majd keverd össze a lencsével. Készíts annyi páclevet, amennyi ezt a keveréket majd ellepi: a vízbe tégy ecetet, sót, cukrot, őrölt borsot és finomra vágott petrezselymet. A levet öntsd a lencsére és tedd legalább két órára hideg helyre, hogy összeérjen.

Majonézes krumplisaláta

Hozzávalók:
burgonya
tartármártás
snidling
fehér bors


A krumplit főzd meg héjában, hámozd meg és karikázd fel. Keverj hozzá tartármártást, sózd, borsozd meg (s esetleg még savanyítsd citromlével). Hűtsd le, s tálalás előtt szórd meg finomra vágott metélőhagymával.

Mazsolás zöldbabsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg zöldbab
10 dkg mazsola
1 fej fokhagyma
2 citrom leve
olaj
őrölt bors


A szármaradványoktól megtisztított mazsolát még az előző nap áztasd be úgy, hogy ráöntöd az egyik citrom levét, s azt kiegészíted annyi vízzel, amennyi már elfedi. A megtisztított zöldbabot vágd 2-3 cm-es darabokra, s kevés sós vízben párold majdnem puhára. A másik citrom levét keverd össze 3 evőkanálnyi olajjal, adj hozzá 2-3 evőkanálnyit a bab főzőlevéből is, végül sózd és borsozd is meg az öntetet. A babot tedd egy salátástálba, add hozzá a félbevágott mazsolaszemeket és a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát. Végül locsold rá az öntetet, forgasd át, és 2-3 órára tedd hűvös helyre, hogy az ízei összeérjenek.

Télen konzervzöldbabból is elkészíthető.

Narancsos káposztasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg savanyú káposzta
25 dkg fejes káposzta
2 narancs
olaj
ecet
cukor
őrölt fehérbors


A fejes káposztát vágd vékony szálakra, sózd be, s úgy hagyd állni egy órán át, majd nyomkodd ki a levét. A savanyú káposztát vágd apróra. A narancsot hámozd meg, s kockázd fel. 0,5 dl vízhez adj 3 evőkanálnyi olajat, kevés ecetet, cukrot, fehérborsot, s ezzel az öntettel locsold meg a káposzták és a narancs keverékét. Végül 2-3 órára tedd hűtőbe, hogy az ízei összeérjenek.

Narancsos-zelleres baromfisaláta

Hozzávalók (5-6 személyre):
50 dkg főtt (vagy sült) baromfihús
25 dkg zeller
25 dkg narancs
30 dkg majonéz
1 citrom
tárkonylevél
porcukor


A bőrétől és a csontoktól megszabadított hideg madárhúst vágd metéltre. A meghámozott zellert kevés sós vízben főzd meg, majd, ha kihűlt, ugyancsak vágd metéltre. A gerezdekre bontott narancsot magozd ki és darabold fel. Az eddigieket keverd össze a majonézzel, csavard rá a citrom levét, ízesítsd finomra vágott tárkonylevéllel, kevés porcukorral, sóval, s az egészet újra keverd át. Tálalás előtt 1-2 órát érleld hűvös helyen.

Német párizsisaláta (Fleischsalat)

Hozzávalók:
40 dkg párizsi (vagy krinolin, vagy szafaládé)
5-6 db nagyobb csemegeuborka
1 evőkanálnyi kapribogyó
2 dl majonéz (lehet hamis is)
1 kávéskanálnyi mustár
cukor (vagy édesítő)

frissen őrölt fehérbors

A párizsit és a csemegeuborkát vágd juliennre (azaz szálakra). Tedd egy keverőtálba a majonézt, ízesítsd mustárral, sóval, borssal, cukorral, uborkalével. (Édeskés-savanykás mártást kell, hogy kapj.) Tedd bele a párizsit, az uborkát, a kaprit, (vigyázz: sóóós!) Jól keverd el, s érleld hűtőben 1-2 órát.

Nizzai saláta

Hozzávalók (4 személyre):
4 újburgonya, ledörzsölve
1 evőkanálnyi olívaolaj
20 dkg apró zöldbab, félbevágva
30 dkg olajos tonhalkonzerv
20 dkg fejessaláta-levél
15 dkg koktélparadicsom, felezve
20 fekete olajbogyó, kimagozva
2 evőkanálnyi kapribogyó
3 keménytojás, cikkekre vágva
8 szardella
kb. 1,5 dl vinaigrette-mártás

A burgonyát forró sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, kis kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, és jól összerázzuk. A zöldbabot 3 percig főzzük forró sós vízben, lecsöpögtetjük, leöbítjük hideg vízzel, és félretesszük.
A lecsepegtetett tonhalat egy tálba tesszük, és villával nagyobb darabokra aprítjuk.
Egy tányér aljára salátaleveleket fektetünk. Ezekre szórjuk a burgonyakockákat,
a babot, a tonhalat, a paradicsomot, az olívabogyókat és a kapribogyót,
meglocsoljuk a vinaigrette-mártással. Tojással és szardellável díszítjük.

Orosz hússaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
40 dkg sült vagy főtt hús
30 dkg főtt burgonya
30 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
3 kemény tojás
tartármártás
főtt, füstölt nyelv
mustár
citrom
őrölt bors


A húst, a héjában főtt krumplit, a meghámozott uborkát, az almát és a keménytojást is vágd egyenletes csíkokra. Sózd, borsozd, adj hozzá mustárt, citromlevet és keverd össze tartármártással. A tetejére szórj metéltre vágott füstölt nyelvet. Ha kész, 1-2 órányit hűtőben érleld.

Ördögsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg sült vagy főtt hús
15 dkg (konzerv) kukorica
15 dkg marinált paprika
15 dkg ecetes gyöngyhagyma
1 evőkanálnyi kapribogyó
2,5 dl ketchup
tárkonylevél
frissen őrölt bors
csilipor
(citromkarika)

A húst kockázd fel, a paprikát vágd csíkokra, a kukoricát és a gyöngyhagymát csurgasd le. Keverd össze a hozzávalókat, s a salátát hűtőben érleld 1-2 órán át. Tálaláskor citromkarikával díszítheted.

Paradicsomos babsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg tarka szárazbab
15 dkg sűrített paradicsom
2 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
2 fej vöröshagyma
borsikafű
kakukkfű


Az előkészített babot főzd meg sós vízben és szűrd le. A vöröshagymát vágd apróra és fonnyaszd meg a felforrósított olajon, majd add hozzá a paradicsompürét, végül öntsd fel 1,5 dl vízzel, keverd simára és ízesítsd borsikafűvel , kakukkfűvel, cukorral és sóval. Keverd hozzá a megfőtt babot és 1-2 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy összeérjen.

Paradicsomsaláta fügével, kecskesajttal

Hozzávalók (4-6 személyre):
1 kg érett kemény paradicsom
4-6 szem szárított füge
20 dkg kecskesajt
1 citrom
1 kanálnyi méz
olívaolaj (extra szűz)
bors

friss bazsalikom

A citrom héját (csak a sárga réteget!) reszeld le, s a gyümölcs levét facsard ki. A citromléből ugyanannyi olívaolajjal, a citromhéjjal és a mézzel keverj - sóval, borssal ízesített - mártást.
A paradicsomot karikázd fel, s rendezd el egy tálra. A lecsumázott fügét vágd csíkokra, s szórd a paradicsomra, majd morzsold rá a kecskesajtot is. A salátát vond át (nappírozd) a mártással, s díszítsd bazsalikommal

Párizsisaláta

Hozzávalók:
párizsi
vöröshagyma
ecet
cukor

fehérbors

A parizert vágd csíkokra, a hagymát pedig előbb félbe, majd szeletekre, végül bontsd szálakra. Vízből hidegen keverj ecettel, sóval, cukorral és őrölt borssal bőséges salátalevet, s ezt öntsd a párizsi és a hagyma keverékére. Legalább 2-3 órára hűtsd be, s a levét leöntve tálald.

Párizsi helyett virslivel is készíthető.

Ropogós édes-savanyú banánsaláta

Hozzávalók:
3 db nagyobb banán
2 evőkanálnyi citromlé
1 csésze szeletelt uborka
1 evőkanálnyi kapor
1 teáskanálnyi zöld chili
1 teáskanálnyi tört mogyoró
1 csésze joghurt
2 evőkanálnyi mentalevél finomra vágva
bors


A banánt nagyobb darabokra, vagy karikákra vágjuk. Összekeverjük a többi hozzávalót, végül hozzáadjuk a banánt is, és hűtőszekrénybe tesszük. Hidegen tálaljuk.

Rukkolasaláta sült paradicsommal

Hozzávalók:
egy nagy csokor tisztított rukkola
50 dkg tojásparadicsom

bors
cukor
balzsamecet
olívaolaj (extra szűz)
gyalult parmezán

A paradicsomokat vágd félbe, s a vágott felületüket szórd meg cukorral.
Egy serpenyőben erősen hevíts fel egy kevés olívaolajat, s tedd bele a paradicsomokat a cukrozott felükkel lefelé, pirítsd meg, majd vedd ki. A megmosott és centrifugázott (leszárogatott) salátát tedd egy tálra, arra helyezd a sült paradicsomokat. A serpenyőben lévő maradékot oltsd el a balzsamecettel, forrald fel, majd a tűzről levéve ízesítsd sóval, borssal cukorral; adj hozzá még egy kis olívaolajat, s ezzel a még langyos dresszinggel vond be (nappírozd) a salátát. A tetejét szórd meg bőven parmezánforgáccsal.

Rukkolasaláta sült paradicsommal

Hozzávalók (4 személyre):
egy nagy csokor tisztított rukkola
50 dkg tojásparadicsom

bors
cukor
balzsamecet
olívaolaj (extra szűz)
gyalult parmezán

A megmosott és centrifugázott rukkolát helyezd egy tálra.
A paradicsomokat szeld ketté, s a vágott felületüket szórd meg cukorral. Egy serpenyőben hevíts forróra egy kevés olívaolajat, tedd bele a paradicsomokat a cukrozott felükkel lefelé, pirítsd meg. A sült paradicsomokat helyezd a rukkola tetejére.
A serpenyőben visszamaradt süledéket locsold meg balzsamecettel, forrald fel, majd a tűzről levéve ízesítsd sóval, borssal cukorral. Végül keverj hozzá olívaolajat, és a még langyos dresszinggel vond át a paradicsomos rukkolát. A tetejét szórd meg bőven parmezánforgáccsal.

Sajtsaláta kosárkákban

Hozzávalók:
omlástészta-kosárkák
8 dkg amerikai paprika (piros, zöld, sárga)
12 dkg fiatal gauda
2 dkg hagyma
1 evőkanálnyi ecet
2 evőkanálnyi olaj
1 evőkanálnyi vágott metélőhagyma

bors

A paprikát kockázd fel, a sajtot vágd kis hasábokra, a hagymát metéld apróra. A hozzávalókat keverd össze, és oszd szét a tésztaformákban.

Salade Niçoise

Hozzávalók:
megmosott vegyes leveles saláta ( jég-, radiccio, rauke stb.)
1 fej lila hagyma felkarikázva
4 db cikkekre vágott keménytojás
4 db cikkekre vágott paradicsom
20 dkg olajos tonhalfilé
10 dkg főtt articsóka-szív
uborkakarikák
olajbogyó (apró, fekete)

bors
2 dl mustáros vinaigrette mártás (azaz 1 teáskanálnyi csípős - dijoni - mustár, 1 kis fej hagyma, 0,5 dl citromlé, só, bors és 1,5 dl olívaolaj turmixgépben elkeverve)

A megmosott, feltépkedett salátaleveleket tálba tesszük, ráöntünk kb. 2 evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük és négy tányérra elosztjuk. A többi hozzávalót ízlésesen elosztjuk a salátalevelekre és a mártással meglocsolva tálaljuk.
Francia botkenyérrel kínáljuk.

Sárgadinnyesaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
1 sárgadinnye (1,5-2 kg)
1 citrom
15-20 dkg porcukor
0,5 dl rum

A félbevágott és kimagozott dinnye húsából kiskanállal vágj golyókat, félgömböket (vagy ahogy sikerül), s azokat tedd egy salátástálba. Csavard rá a citrom levét, szórd meg a cukorral, és öntsd le a rummal. 2-3 órán át érleld hűtőben, s közben egyszer-kétszer könnyedén keverd át.

Sárga-zöld csirkesaláta

Hozzávalók (4-5 személyre):
25 dkg csirkemellfilé
25 dkg fejeskáposzta
25 dkg zeller
25 dkg mirelit kukorica
25 dkg mirelit zöldborsó
2 evőkanál olaj
4 dl kefir
2 evőkanál majonéz
1 teáskanál mustár
4 teáskanál cukor
citromlé
petrezselyem
bazsalikom
őrölt fehérbors


A kukoricát és a borsót kevés sós vízzel párold puhára. A megmosott csirkét vágd ujjnyi vastag 2-3 cm hosszú csíkokra, kevés forró olajon pirítsd fehérre, majd sót és bazsalikomot hozzáadva párold puhára. A megtisztított zellert és káposztát gyaluld vékony csíkokra. A kefirt keverd össze a majonézzel, a mustárral, a cukorral és adj hozzá egy kevés borsot, citromlét is. Ha a csirke már meghűlt, kevert össze a zöldségekkel és az öntettel. A salátát tálalás előtt hűtőszekrényben érleld 1-2 óra hosszat, s finomra vágott petrezselyemmel megszórva díszítsd.

Savanyúkáposzta-saláta

Hozzávalók:
1 szép piros alma
1 hagyma
3 szelet konzerv ananász
50 dkg savanyú káposzta
1 evőkanálnyi majonéz
4 evőkanálnyi habtejszín
1 evőkanálnyi reszelt torma
1 teáskanálnyi cukor vagy ennek megfelelő édesítő
1 evőkanálnyi citromlé

bors
2 teáskanálnyi kapribogyó

Az almát megmossuk, magházát kiszúróval kiszúrjuk és héjastól felkockázzuk, a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az ananászt lecsepegtetjük, kockázzuk, a káposztát összevágjuk.
A majonézt, tejszínt, tormát, cukrot, citromlevet, egy kis ananászlevet és az összevágott kapribogyót elkeverjük a többi hozzávalóval, sózzuk, borsozzuk, s a tálalásig (legalább 1-2 órát) hűtőben érleljük.
Hirtelen sült szárnyashúsokhoz önálló köretként fogyasztható, de ementáli sajtcsíkokkal és baguette kenyérrel könnyű vacsora is lehet.

Sopszka saláta

Hozzávalók (3-4 személyre):
20 dkg kígyóuborka
20 dkg paradicsom
2 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sós juhsajt
4 evőkanálnyi olívaolaj
2 evőkanálnyi borecet
petrezselyem
bors


A paradicsomot és az uborkát kockázd fel, a negyedekre vágott hagymát szeleteld, s mindezt keverd össze az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Locsold meg az olajból, borecetből, sóból, borsból kikevert öntettel, majd az egészet hűtsd le. Tálalás előtt morzsold a tetejére a juhsajtot.

Sültzöldség-saláta fokhagymás öntettel

Hozzávalók (4 személyre):
8 kis szelet sütőtök
70 dkg édesburgonya
2 pasztinák
2 kicsi édesköménygumó
2 fej hámozatlan fokhagyma
olívaolaj
tengeri só
őrölt fekete bors
az öntethez:
2 evőkanálnyi almaborecet
3 evőkanálnyi olívaolaj
2 evőkanálnyi parmezán

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Az édesburgonyát és a pasztinákot meghámozzuk, az előbbit apróra, az utóbbit félbe vágjuk. Az édesköményt ugyancsak felezzük.
A sütőtököt, az édesburgonyát, a pasztinákot, az édesköményt és a fokhagymát tepsire tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és borssal. 35 percig sütjük, míg a zöldségek meg nem puhulnak, és aranyszínűre nem pirulnak. A sütőt kikapcsoljuk, a fokhagymákat kivesszük a tepsiből, a zöldségeket visszatesszük a melegbe.
Az öntethez a fokhagymák héját eltávolítjuk, és robotgéppel vagy aprítóval összetörjük. Hozzáadjuk az ecetet, az olívaolajat, a lereszelt parmezánt, és simára keverjük.
Tálaláskor a fokhagymás öntetet a sült zöldségekre kanalazzuk.

Svéd gombasaláta

Hozzávalók:
gomba
vöröshagyma
paradicsompüré
száraz fehérbor
citrom
babér
kakukkfű
bors

olaj

Kevés olajon fonnyaszd üvegesre az egészen apróra vágott vöröshagymát. Majd tedd bele a megtisztított és cikkekre vágott gombát is. Adj hozzá néhány kanálnyi sűrített paradicsompürét, sózd, borsozd, hintsd meg őrölt babérral és kakukkfűvel, valamint kevés reszelt citromhéjjal. Ha a gomba már összerogyott, önts hozzá egy kis fehérbort, kevéske citromlevet és párold puhára. Ha kész, jól hűtsd le.

Szálas saláta

Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg sárgarépa
25 dkg alma
25 dkg cékla
citromlé

Az alaposan megmosott céklát süsd meg héjában, amikor megpuhult hámozd meg, s gyaluld csíkokra. Ugyanígy vágd vékony szálakra a megmosott almát és a megtisztított sárgarépát. Az egészet keverd össze egy salátástálban és hintsd meg bőven citromlével. Tálalás előtt 1-2 órára tedd hűtôbe, hogy összeérjen.

Szalonnás burgonyasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
90 dkg burgonya
15 dkg füstölt, húsos szalonna
1 nagy fej vörös, vagy lila hagyma

frissen őrölt bors
ecet
cukor (vagy édesítő)
repceolaj
(petrezselyem)

A hagymát hámozd meg, s karikázd fel. A burgonyát főzd meg héjában, hámozd meg, s ha kihűlt, vágd karikákra. A füstölt szalonnát kockázd fel, pirítsd meg, dobd rá a hagymát, majd cukros-ecetes-sós-borsos salátalével oltsd le, s hagyd kihűlni. Add hozzá a krumplit és egy kevés repceolajat. Petrezselyemmel megszórva tálald.

Szőlős sajtsaláta

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg márványsajt
1 fürt szőlő
1 alma
4 dl kefir
1 citrom leve
2 cl brandy
cukor
őrölt fehérbors

A sajtot reszeld le, s keverd bele a kefirbe. Add hozzá a citromlevet, a brandyt, majd cukrozd, s borsozd meg. A kicsumázott almát vágd keskeny hasábokra, a szőlőt pedig szemezd le, s ezeket is forgasd bele a mártásba. A salátát fedd le, s egy-két órára tedd be a jégszekrénybe.

Tárkonyos káposztasaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
80 dkg fejeskáposzta
15 dkg húsos füstöltszalonna
1 nagy fej vöröshagyma

bors
tárkonylevél
cukor
ecet
olaj

A káposztát gyaluld le, sózd be, jól gyúrd össze, s nyomkodd ki. A szalonnát és a meghámozott hagymát kockázd fel, pirítsd meg, oltsd el egy kis ecettel, s még úgy forrón add a lecsurgatott káposztához. Ízesítsd borssal, cukorral és tárkonylevéllel, végül locsold meg olajjal is a salátát.

Tárkonyos párizsisaláta

Hozzávalók (5-6 személyre):
50 dkg párizsi
40 dkg főtt burgonya
15 dkg csemegeuborka
10 dkg majonéz
1 dl joghurt
1 evőkanálnyi mustár
1 evőkanálnyi porcukor
tárkonylevél
petrezselyemzöld
őrölt fehérbors


A meghámozott párizsit, burgonyát és csemegeuborkát egyaránt vágd rövidebb hasábokra. A majonézt keverd el a cukorral, mustárral, joghurttal; sózd, borsozd, s adj hozzá apróra vágott tárkonylevelet. Ebbe az öntetbe forgasd bele a párizsit, a krumplit és az uborkát. Érleld hűtőben egy-két órát, s a tálaláskor díszítsd petrezselyemzölddel.

Tejszínes hering

Hozzávalók:
8 savanyított hering (Matjes vagy Bismarck)
1 nagy fej hagyma
1 savanykás hámozott alma
1-2 csemege uborka
tejszín,
só,
bors

A hering gerincét kihúzzuk, s a húsát (bőrőstől) ujjnyi csíkokra szeljük. A hagymát félfőre, az almát és az uborkát pedig julienre vágjuk. Mindezt keverőtálba tesszük, s annyi tejszínt öntünk rá, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk. Hűtőben érleljük, közben időnként átkeverjük. (A savanyú hozzávalók miatt a tejszín be fog sűrűsödni.)
Petrezselymes újburgonya, illetve teljes kiőrlésű kenyér való hozzá.

Téli saláta

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg fejeskáposzta
30 dkg sárgarépa
25 dkg kígyóuborka
20 dkg retek
15 dkg párizsi
4 dl joghurt
3 teáskanálnyi cukor
2 gerezd fokhagyma
mustár


A zöldségeket mosd, tisztítsd és vágd csíkokra, szálazd fel a párizsit is, s az egészet keverd össze egy salátástálban. A joghurtot keverd el a zúzott fokhagymával, ízesítsd mustárral, cukorral, sóval. Az öntetet add a zöldséghez, s a salátát tálalás előtt hűtôszekrényben pihentesd egy-két órát.

Tengeri rák fokhagymával

Hozzávalók:
75 dkg főtt tengeri rákhús
2,5 dl majonéz
6 cikk zúzott fokhagyma

fehérbors
(tejföl)

A majonézből (melyet esetleg egy kis tejföllel is lazíthatsz) keverj fokhagymával, sóval és borssal ízesített mártást. Azt öntsd a rákhúsra, s érleld hűtőben legalább 2 óra hosszan.

Tengeri rák fokhagymával

Hozzávalók (4-6 személyre):
75 dkg főtt tengeri rákhús
2,5 dl majonéz
6 cikk zúzott fokhagyma

fehérbors
(tejföl)

A majonézből és a fokhagymából keverj mártást (amit egy kis tejföllel is lazíthatsz). Sózd, borsozd, s öntsd a rákhúsra. Tálalás előtt a salátát legalább két órát érleld hűtőben.

Tésztasaláta

Hozzávalók (4-5 személyre):
30 dkg orsótészta
20 dkg gomba
20 dkg mirelit kukorica
20 dkg sárgarépa
8 dkg póréhagyma
2 dl tejföl
2 dl kefír
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál mustár
1 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé
petrezselyem
őrölt fehérbors


A tésztát főzd ki, szűrd le. A kukoricát, a megtisztított és fölszeletelt gombát és sárgarépát az olajon kicsit pirítsd meg, sózd, add hozzá a finomra vágott petrezselyem felét, majd kevés vizet hozzáöntve párold meg. Ha megpuhultak, a zöldséget keverd hozzá a tésztához. A kefírbôl, a tejfölbôl és az apróra vágott póréhagymából borssal, sóval, cukorral, mustárral, citromlével keverd ki az öntetet. Ezt add hozzá a tésztás zöldséghez és hűtôszekrénybe téve 1-2 órán keresztül érleld. A tálalás előtt szórd rá a petrezselyem másik felét.

Tojásos burgonyasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg salátaburgonya
2,5 dl majonézmártás
3 keménytojás
csemegeuborka

bors
mustár
cukor (vagy édesítő)

A burgonyát főzd meg héjában, hámozd meg, s ha kihűlt, vágd karikákra. A meghámozott keménytojásokat karikázd fel. Az uborkát vágd csíkokra. A hozzávalókat tedd keverőtálba, öntsd rá a majonézmártást, s ízesítsd a fűszerekkel.

Tojásos nagydobosi sütőtöksaláta

Hozzávalók:
50 dkg megtisztított nagydobosi sütőtök
1 kis üveg pácolt gyöngyhagyma
10 dkg marinál paprika
4 kemény tojás
15 dkg majonéz
2 dl tejföl

egy kevés citromlé
csipetnyi cukor
1 csokor finomra vágott metélőhagyma.

Kockára vágjuk a nagydobosi sütőtököt és sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Ha kihűlt, összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával, a csíkokra vágott marinál paprikával, három nagy kockára vágott kemény tojással meg a tejföllel hígított citromlével, porcukorral, metélőhagymával ízesített majonézzel.
Salátástálba öntjük és tetejét negyed cikkekre vágott kemény tojással szépen kidíszítjük.

Uborkás párizsisaláta

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg párizsi
2 ecetes uborka
1 nagy lilahagyma
2 dl tartármártás
3 evőkanálnyi olaj
1 teáskanálnyi mustár
ecet
cukor
őrölt feketebors


A párizsit és az uborkát vágd vékony hasábokra, a hagymát kockázd fel, s valamennyit tedd egy salátás tálba. 1,5 dl vízzel, az olajjal, kevés ecettel, cukorral, sóval, borssal és a mustárral keverj páclevet, s azt öntsd a salátára. Jól keverd össze, s (zárt edényben) tedd 1-2 napra hűtőbe. Tálalás előtt szűrd le a levét, s öntsd rá a behűtött tartármártást.

Főtt virslivel vagy krinolinnal is elkészíthető.

Uborkás párizsisaláta

Hozzávalók:
30 dkg párizsi
6-8 db csemegeuborka
1 dl majonéz
1,75 dl tejföl

bors
mustár
cukor

A párizsit és az uborkát reszeld le egy nagylyukú sajtreszelőn. A majonézt dolgozd össze a tejföllel, 2-3 kanálnyi uborkalével, s ízesítsd mustárral, cukorral, sóval, borssal. Az uborkát és a párizsit keverd össze ezzel a mártással, majd a salátát tedd érni a hűtőbe egy órára.

Uborkasaláta

Hozzávalók (3-4 személyre):
50 dkg uborka
1 közepes vöröshagyma
1-2 evőkanálnyi borecet
1-2 evőkanálnyi salátaolaj
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
fehérbors


A megmosott, szárazra törölt, hámozatlan uborkákat - miután végeiket levágtad - gyaluld vékony szeletekre. Add hozzá a szintén vékonyra karikázott és gyűrűire bontott hagymát, törd bele a fokhagymát, sózd és borsozd meg, majd hagyd egy órát pihenni. Ezután adj a levéhez kevés borecetet valamint salátaolajat és a tálalásig hűtsd le. Mielőtt az asztalra kerül, hintsd meg kevés pirospaprikával.

A tejfölös verzióban a borecet és a salátaolaj helyett 1 dl tejfölt használunk, pirospaprika helyett pedig friss, vágott kaprot adunk a salátához.

Vegyes gyümölcsaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
1 kg vegyes gyümölcs
15 dkg porcukor
1 dl narancslikőr

A gyümölcsöket szükség szerint hámozd meg, magozd ki, majd vágd kisebb darabokra. Tedd egy salátástálba, szórd meg a cukorral, öntsd rá a likőrt. 2-3 órán át érleld hűtőben, s közben egyszer-kétszer könnyedén keverd át.

E saláta gazdagítható (vagy díszíthető) még mandulaszeletkékkel, búzacsírával, szezámmaggal, vagy mogyoródarabkákkal is.

Vörösboros epersaláta

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg eper
2 dl vörösbor
5 dkg darált dió
porcukor
tejszínhab

Mosd meg és csumázd le az epret, majd tedd egy salátástálba. Szórd meg porcukorral, locsold rá a vörösbort, s tedd jégszekrénybe, hogy lehűljön. Tálalás előtt tegyél rá tejszínhabot, s a tetejét szórd meg a darált dióval.

Waldorf saláta

Hozzávalók (3-4 személyre):
50 dkg alma
30 dkg zeller
5 dkg dióbél
1/2 citrom
2 dl joghurt
1 evőkanál majonéz
zellerlevél
köménymag
őrölt bors

A megtisztított almát és zellert gyaluld vékony csíkokra, keverd össze és hintsd meg néhány csepp citromlével. A joghurtot keverd össze a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezd köménnyel, borssal és ezt az öntetet add a zöldséghez. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald.

Zelleres csirkekoktél

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg főtt csirkehús
15 dkg főtt zeller
15 dkg mandarinkonzerv
2,5 dl majonéz
mandarinlé

fehérbors

A kihűlt csirkehúst és a főtt zellert kockázd fel, a mandarint csepegtesd le. A majonézből a mandarinlével készíts laza mártást, sózd, borsozd, s ezt öntsd az elkevert hozzávalókra. Tálalás előtt érleld hűtőben 1-2 órát.

Zöldbabos csirkesaláta

Hozzávalók (4 személyre):
1/2 főtt vagy sült csirke
50 dkg zöldbab
2 kis vöröshagyma
3 dl joghurt
3 evőkanálnyi olaj
1 csokor petrezselyemzöld
fél citrom leve
cukor
őrölt fehérbors


A kicsontozott húst vágd vékony csíkokra. A megtisztított zöldbabot kevés sós lében párold majdnem puhára. Egy evőkanálnyi olajon párold üvegesre a vékonyra karikázott vöröshagymát. A joghurtba dolgozd bele a citromlevet, a maradék olajat, valamint a finomra vágott petrezselymet, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. Egy salátás tálban keverd össze a húst, a leszűrt és kihűlt babot, meg a hagymát, végül öntsd le a joghurtmártással, és jól forgasd át. Tálalás előtt néhány órára (lefedve) tedd jégszekrénybe, hogy ízei összeérjenek.

Télen konzervzöldbabból is elkészíthető.

Zöldség-gyümölcs saláta

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg saláta (amilyen éppen kapható)
2-3 szár zellerlevél
2 db narancs
az öntethez:
2 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi víz
1 teáskanálnyi cukor
fél teáskanálnyi mustár

A saláta torzsáját vágd ki, s a leveleit szeld (keresztben) csíkokra. A meghámozott narancsokat bontsd gerezdjeire, s feldarabolva keverd bele a salátába. Add hozzá az apróra vágott zellert is. Az öntet hozzávalóit jól dolgozd össze, s öntsd a zöldségre.
(A dánok szívesen használják kontrasztosan a zöldségek és a gyümölcsök ízeit. Így készítenek salátát például reszelt sárgarépából és felaprított narancsgerezdekből, vagy mazsolából és reszelt répából, illetve ananászból és sárgarépából vagy - az utóbbi helyett - fehérkáposztából.)
grimilda grimilda
Címkék: összekevert zöldséget, zellert főzd, narancsot hámozd, kicsumázott almát, majonézt hígítsd, mandulát hámozd,

Formáld az alakod grillezve!
zöldséget grillezhetsz, ám különösen alkalmas e célra a cukkini, a padlizsán, a paradicsom, a kaliforniai paprika, a chili, a fokhagyma, a vörös-, a lila-, illetve a póréhagyma, az édeskömény, a gomba, a spárga, de süthetsz így kukoricát, karalábét, kelbimbót, répát is, ha előtte félig megfőződ vízben. Vegaburger A hamburgerbuciba hús helyett grillezz hozzá finom zöldségeket, juhsajttal és friss salátával bolondítva mennyei eledel! Szaladj ki a piacra, és ...
tinka1951 tinka1951
Lúgosítás egyszerű lépésekben
pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors Így készül: A forró olajon az apróra vágott hagymát dinszteld meg, tedd rá a darált húst, 10 percig párold, majd fűszerezd ízlés szerint sóval, pirospaprikával, köménnyel, borssal. Add hozzá a kelbimbót, majd öntsd fel éppen ellepő vízzel. 30 perc alatt főzd készre, melegen tálald! Uzsonna: 1 banán Vacsora: Paradicsomos rozskenyér Piríts meg egy szelet rozskenyeret, és egy félbevágott ...
klementinagidro klementinagidro
Mimi.hu -Kelbimbó
... Teljes cikk >>> Kelbimbó becsinált A cikk betűmérete:kicsinyítésnagyítás Ezzel a fogással akár a megrögzött húsimádókat is elkápráztathatjuk, noha vegetáriánus ételről van szó. Teljes cikk >>> A kelbimbót megmossuk, enyhén sós vízben megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Közben az olajos szardíniát lecsepegtetjük, kisebb darabokra tördeljük, és félretesszük. Teljes cikk >>> Kelbimbósaláta zöldfűszeres ...
panka2006 panka2006
Rakott húsételek
őrölt kömény, késhegynyi őrölt borókabogyó, törött fehér bors, só. A hússzeletek mindkét oldalát enyhén kiverjük, megsózzuk, és a forró olajon hirtelen, erős lángon átsütjük. Aláöntünk 2 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a kelbimbót sós, forrásban levő vízbe dobjuk, és 5 percig forraljuk. Ezután levétől lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A vajat a liszttel habzásig hevítjük, beleöntjük a megmelegített tejet, és simára keverve sűrűre főzzük. Meghintjük a fűszerekkel és a szétzúzott ...
spanyolsky spanyolsky
Saláták
saláta Hozzávalók: 20 dkg csemegekukorica 20 dkg kelbimbó 10 dkg paradicsom 10 dkg salátauborka 1 fej saláta tartármártás (A háziasan sűrűre receptje szerint.) kapor Elkészítés: A kukoricát és a kelbimbót erőteljesen párold meg majd csurgasd le. A paradicsomot és az uborkát vágd kockákra, a salátát tépkedd csíkokra. Az összekavart zöldséget öntsd le vágott kaporral ízesebbé tett tartármártással és rakd hűtőbe. A csirke, aki ...
rakosferenc rakosferenc
fogyni vagyoknak
kelbimbó Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelbimbó 40 dkg sovány darált hús 5 dkg reszelt sajt 2 dl zsírszegény tejföl 3 dkg margarin 5 dkg vöröshagyma őrölt kömény szerecsendió majoránna A kelbimbót főzd meg sóval és köménnyel ízesített vízben. A vaj felén pirítsd üvegesre a hagymát, add hozzá a darált húst, sóval, borssal, majoránnával ízesítsd, és párold meg. A maradék vajjal kenj meg egy tálat, és rakd bele a kelbimbó felét, rétegezd rá a ...
gzsani23 gzsani23
karácsonyi különleges köretek
petrezselyemzöld 2 ek. olívaolaj 1 ek. frissen kifacsart narancslé 2 ek. világos balzsamecet 2 gerezd fokhagyma 1 mk. szárított bazsalikom 1/2 mk. szárított majoranna ízlés szerint só, bors A kelbimbót alaposan mosd meg, a külső leveleket távolítsd el, vágd valamennyit félbe. Az apróbb szemek egészben is maradhatnak. A sárgarépát zöldségpucolóval tisztítsd meg, karikázd fel. Az áfonyát 10 percre áztasd vízbe. Melegítsd elő ...
faciendum faciendum
Süti ajánló
Piskótatészta bubszi
Szerb palacsinta horvathnemagdi
Cappuccino szelet 1. bubszi
Estike csokoládékrémmel bubszi
Mézes-bábos Karácsonyra bubszi
Citromos keksz 1vargaildyko
Kinder bueno ny-mara
Valentin napi receptek I. nnpapszi
Spagettis torta suzymama
Kókusztekercs - sütés nélkül 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Narancsos-mazsolás csirkemell bubszi
Zöldséggel töltött csirkecomb bubszi
Csirkés, zöldséges farfalle reifregina
Házi Pizza recept kovacs_zsoka
Tojásos csirkemell 1vargaildyko
Tejszínes mustáros csirkemáj 1vargaildyko
Finom falatok piroska0101
Vadhús horvathnemagdi
Recept jjanosne
Zöldséges sült rizs bulac57
Marhából készült ételek
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Kapros marhabecsinált bulac57
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
Rakott hús bubszi
Debreceni tokány 4. bubszi
Fejtettbab-gulyás gabfe
marhahús paradicsommal ibolya58
Krumplis csirke (bulgár) bubszi
Erőleves cérnametélttel recept gonda_katalin
Tengerészhús bubszi
Sertésből készült ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
A savanyú káposzta panka2006
Babgulyás recept boszorlany
Receptek horvathnemagdi
Rablóhús variációk rochlitzne
Magyaros egytál bubszi
Bigos-káposzta egytál bubszi
Gulyásleves recept kovacs_zsoka
Vágott hús rochlitzne
Hal a tortán:Bangó Margit veronika74
Halból készült ételek
Halételek jozsef_olah_9843
Káposztás harcsa. csibi52
Tejfölös Rácponty, ahogy Krúdy Gyula szerette skorpiolilike
Bajai halászlé törpeharcsával jozsef_olah_9843
Harcsa káposztával peterimajoridozsahe
Fokhagymás ponty bubszi
Amur, Busa roston bubszi
Fűszeres pácolt pisztráng bubszi
Lazacos spagetti recept jamborlulu
Halászlé bubszi
Vad ételek
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Recept rakosferenc
soponyai őzragú..... ibolya58
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Túlélni a telet... horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Vegyes Hús nélküli ételek... jaksika
Félórás peceptek horvathnemagdi
Stroganoff sertéstokány veronika74
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Húsgombóc kőbányai módra bubszi
Csülkös spagetti recept boszorlany
Gombából készült ételek grimilda
Spagetti saláta bkisseva
Spagetti rukkolás mártással recept kovacs_zsoka
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Pizza receptek
Aphrodité eledele relisisi
cukkinisajt ! ibolya58
Pizzák kloppenburg
Tökmagos-burgonyás zsemlék veronika74
Virág alakú pizza recept baggesz20
Kifli horvathnemagdi
Pizzás csiga yaskane
Pizza 3. udypy
Pizza 2. bubszi
Pizza alaptészta, II. bubszi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Sajtburgerleves recept roanna
Hamburger baratnu
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi hamburger veronika74
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU