Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Egyszerű egytálételek kezdőknek
Sűrű leves, híg főzelék, vagy mi is az az étel, amit a menzán mindig sütemény követ? Az egytálételek a világ összes konyhájában előfordulnak valamilyen formában, a hagyományos hazai gasztronómia pedig különösen épít rájuk. A legtöbb egytálétel másnap is jó, nehéz őket elrontani, így bátran fogjatok hozzá elkészítésükhöz!

.A Magyar Néprajzi Lexikon szerint az Alföldön különösen kedvelt volt az egytálételek készítése, a munkások gyakran főztek bográcsban egyetlen tartalmas fogást. Ha definiálni szeretnénk, mi az egytálétel, nincs is olyan könnyű dolgunk. A bográcsos ételek mellett mindent ide sorolunk, ami a leves és a főzelék között van, vagy ami mellé nem kell külön köretet főzni, vagy ami pár szelet kenyérrel már megáll önmagában is.

A német gasztronómia az elsőt nevezi egytálnak, ellenben a francia konyha olyan húsos ételeket is idesorol, amelyek a körettel együtt készülnek, a Languedoc tartományból származó agyagedény, a cassoulet is kimondottan arra a célra jött létre, hogy ilyen laktató ételt készítsenek benne.

A teóriákban egy a közös, hogy az egytálétel az előételt/levest és a főfogást is helyettesíti, ezután már csak desszert dukál.

Készülhet hússal és hús nélkül, a hüvelyesek gyakori alkotói. Ajánljuk figyelmetekbe a vöröslencsét és a csicseriborsót, ezek finomak és táplálóak, egyre több helyen kaphatóak, és szükség esetén gyorsan elkészíthetőek.

A vöröslencsének külön előnye a társaival szemben, hogy még be sem kell áztatni, csicseriben viszont a gyors eredményhez csak a konzerv jöhet szóba. Kísérletezzetek szabadon, az egytálétel kezdőként is biztos siker lehet, ráadásul sok mindent lehet ilyen módon olcsón készíteni. Hóvégére is ajánljuk, illetve nagy családi-baráti összejövetelekre.

A legtöbb előre elkészíthető, és másnap is finom. A töltött káposztáról sokan úgy vélik, hogy minél többször van felmelegítve, annál jobb, nyilván azért ezt sem kell egy hétig enni.

Horváth Ilona szerint a megunt főzelékből is készülhet egytál, mi ezt inkább kihagynánk. A magyaros változatok bográcsban is kiválóak, így ha a normál adag főzésében már biztos vagy, hívd össze a barátaidat egy kerti partira.

Híres magyar egytálételek
Gulyásleves és a gulyásfélék, pörköltek, paprikások, töltött káposzta, töltike ( töltött szőlőlevél, vagy karalábélevél) töltött paprika, lecsó, korhelyleves és a káposztalevesek általában, sürű ragulevesek, rakott fogások.

A legtöbbre áll, hogy nagyobb tételben érdemes készíteni, szerezzetek be egy 5 vagy 8 literes lábast, amit lehet készítsetek el bográcsban is.

Összeszedtük számotokra az általunk készített legkedveltebb egytálételeket, próbáljátok ki őket! Bár nagyon is ide kívánkozna, rakott krumpli és rakott kel (valamint többi rakott társaik) most nem lesznek, mivel ezeknek hamarosan egy saját részt szentelünk.

Jókai bableves

Hozzávalók 6 személyre:

25 dkg száraz tarkabab
1 közepes füstölt csülök
20 dkg parasztkolbász
1 nagyobb fej vöröshagyma
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db zellergumó
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mangalicazsír
szemes bors, egész kömény - negyed teatojás
1 teáskanál majoránna
2 db babérlevél
2 liter csülöklé
1 liter víz

Csipetkéhez:
1-2 db tojás, csipet só, és annyi liszt amennyit felvesz

Tálaláshoz:
kenyér, tejföl, petrezselyem

A babot átválogatom, leöblítem, és egy napra beáztatom. Elég egy éjszakára is, de 8-10 óra a minimum. A csülköt előző nap megfőzöm. Takarékon, fedő alatt négy órát főtt. Kuktával gyorsabb. A puha húst kiveszem és hagyom, hogy a leve kihűljön. Reggelre vastag zsírréteg ül ki a csülöklére, ezt kanállal leszedem, illetve filterrel - lehet kávéfilter, papírtörlő, géz - bélelt szűrőn kétszer átszűröm.
A zöldségeket meghámozom, a répákat csíkokra vágom. A hagymát apróra, a kolbászt karikára. A babot pedig leszűröm és átöblítem.

5 literes lábasban felolvasztom a zsírt, megpirítom rajta a kolbászt, majd kiszedem. A paprikás kolbász-mangalicazsír alapon üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a babot, összeforgatom a zöldségeket és felöntöm két liter átszűrt csülöklével, valamint egy liter vízzel.

Beleteszem a zellert, a fűszerekkel töltött teatojást, a babérlevelet, majoránnát, a megpucolt egész fokhagymagerezdeket. Megmosom és felszeletelem a paradicsomokat, ezt is hozzáadom, valamint a paprikát, azt egészben teszem bele, csak a magházát távolítom el.

Miután felforrt, takarékon fedő alatt főzöm. Amikor a bab is megpuhult, összegyúrom a csipetkét és pár percig még főzöm a levest, a levesbe belekanalazom a kolbászt is. A bab sokáig ázott, így egy óra alatt készre főtt. A csülköt apróra vágom, a tányérok aljára teszem, és rámerem a levest. Tejföllel, friss petrezselyemmel és kenyérrel tálalom.

Eredetileg rántással készül, de szerintem ez elhagyható. Ezt a főzési technikát pedig érdemes követni. Több esetben tanácsolják, hogy a csülökkel főzzük együtt a babot. A csülöklé könnyen átszűrhető, de a babról nehéz lenne leszedni a zsírt. Azt a módszert is elvetem, amikor a bab áztatólevét is felhasználják az ételben. Áztatás közben kioldódik a keményítő egy része, ha leöntjük a levet, akkor könnyebben emészthető lesz az étel. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor is érdemes még egyszer átmosni.

.Vörösboros vaddisznópörkölt
Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg kicsontozott vaddisznócomb
40 dkg vöröshagyma
7 dl száraz vörösbor
5 dl sűrített paradicsom
1 dl olaj
1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál borókabogyó
1 db babérlevél
só, fekete bors
3 duci gerezd fokhagyma

A húst megtisztítjuk, forró vízzel leöblítjük, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, megszórjuk köménnyel és fehéredésig pirítjuk. Paprikával meghintjük és félrehúzzuk a lángról. Felöntjük a bor felével, fűszerezzük és egészben hozzáadjuk a fokhagymákat is. Visszatesszük a lángra.

Miután felforrt, takarékon főzzük tovább. Időnként kevergetjük és folyamatosan pótoljuk az elfőtt nedvességet. Ha szükségesnek tartjuk, a bort kiegészíthetjük vízzel is. Amikor a hús már közepesen puha, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Azért nem előbb, mert könnyen odaéghet. Bő két óra alatt teljesen puhára főzzük.

Frankfurti leves

1 db közepes fej kelkáposzta
50 dkg füstölt bécsi virsli, vagy frankfurti virsli
4-5 db közepes méretű burgonya
1 db nagy fej vöröshagyma
fél evőkanál jó minőségű őrölt pirospaprika
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 db babérlevél
5 evőkanál olaj
Tálaláshoz:
kenyér
tejföl


A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk. Kilencven százalékban szétszedjük és a leveleket alaposan megmossuk. A belső részt is megmossuk. A torzsáját elrágcsálhatják a gyerekek. A belső részét késsel, a nagy leveleket konyhai ollóval is összevághatjuk. A virsliket karikára vágjuk.

A burgonyákat megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk. 5 literes lábasban olajat melegítünk. Üvegesre pároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával. Félrehúzzuk a lángról, beleforgatjuk a virslit és a burgonyát. Felöntjük vízzel, visszatesszük a lángra. Hozzáadjuk a káposztát is, fűszerezzük. Akkor készül el, ha a káposzta és a burgonya is megpuhul.

Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Lecsó
Ahány ház, annyi lecsórecept, vagy, ahogy Váncsa István mondja: lecsó az, amit készítője annak szán, ennyiben rokoníthatjuk a saláta Vácsai definíciójával, a linkelt könyvet jószívvel ajánljuk. Itt van néhány változat. Én alapvetően úgy csinálom, mint Anikó, szerintem ez a tökéletes arány (hagyma-paradicsom-paprika: 1-2-4), és a jó sorrend (hagyma - szünet - paprika - kolbász - szünet - paradicsom). Viszont szerintem a jó lecsó tojásos, nálam ez nem opció, hanem kötelező tartozék. Aztán vannak még más lecsók is, például időmilliomos ínyenceknek itt a bűvös szakács verziója, Horasz egy merészet húzott, aztán pedig a Mák bisztró lecsókölteménye, szintén a bűvös szakácson, a dekandencia maga.

Franciás lecsó

fél kg padlizsán
fél kg cukkini
fél kg paradicsom
1 db piros kaliforniai paprika
1 db kápia paprika
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5-2 dl vörösbor
1 dl 100%-os paradicsomlé
½ dl olaj vagy 1 evőkanál mangalica zsír
3 teáskanál fűszersó
1 evőkanál őrölt édes-nemes pirospaprika
2 evőkanál gulyáskrém
frissen őrölt bors
1 teáskanál kakukkfű

A padlizsánt és a cukkinit lehámozzuk, apró kockára vágjuk. Megszórjuk sóval és húsz percig pihentetjük. A vöröshagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy mély serpenyőben felmelegítjük a mangalicazsírt, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk.

Levesszük a lángról, pirospaprikával és gulyáskrémmel ízesítjük. A padlizsánt és a cukkinit lecsöpögtetjük, rátesszük a hagymás alapra, a serpenyőt pedig vissza a tűzhelyre. A paprikákat megmossuk, kockára vágjuk, és a serpenyőbe szórjuk. A paradicsomokat is felkockázzuk és ezt is hozzáadjuk. Felöntjük borral, paradicsomlével. Ízesítjük pucolt, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal, és kakukkfűvel. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Melegen, friss kenyérrel, és vörösborral tálaljuk.

.Töltött paprika gerslivel

6 db piros kaliforniai paprika
75 dkg darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
2 db tojás
15 dkg gersli (vagy rizs)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál majoranna
7 dl sűrített paradicsomlé+víz vagy 2-3 liter 100%-os paradicsomlé
50 dkg burgonya

A gerslit leöblítjük, és 5-6 órára beáztatjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A húst összekeverjük a hagymával, sózzuk, borsozzuk. Zúzott fokhagymával, majoránnával, megmosott, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A gerslit lecsöpögtetjük, és a húshoz adjuk. Tojással összefogjuk a húsos masszát. A paprikákat megmossuk, kiszedjük a magházat, de meghagyjuk a tetejét. A kivájt paprikákat megtöltjük a húsos masszával, és rátesszük a paprika ,,tetejét".

Vastagfalú, nagy lábasba tesszük a paprikákat, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és a paradicsomlével. Addig főzzük, amíg a paprika meg nem puhul. A paradicsomos levet ízlés szerint ízesíthetjük zellerzölddel. Amíg a paprika készül, főzzük meg héjában a burgonyát. A végén együtt tálaljuk.

Fehérboros korhelylesves

70 dkg fehérboros savanyú káposzta
5-6 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej zellergyökér
1 csokor petrezselyem
2 dl száraz fehérbor
25 dkg parasztkolbász
2 közepes méretű vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1-2 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
2 teáskanál majoránna
2 teáskanál csombor
fél dl napraforgóolaj
8 dkg bolti csipetke (vagy két tojásból házi csipetke)
Tálaláshoz:
tejföl, kenyér

Öt literes lábast vékonyan kiolajozunk. A kolbászt karikára vágjuk, és megpirítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és üvegesre pároljuk. A répákat megpucoljuk, karikára vágjuk és átforgatjuk a kolbászos-hagymás alapon. Felöntjük borral. Hozzáadjuk a káposztát levével együtt. Ha kell, összevagdossuk.

Babérlevéllel, csomborral, sóval és borssal ízesítjük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és egészben helyezzük bele, ugyanígy teszünk a zellerrel is, csak azt félbe is vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük az alapanyagokat.

Ha a répa megpuhul, beleöntjük a csipetkét és további 5-10 percig főzzük.Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínálunk hozzá, és gondosan ügyelünk arra, hogy a fokhagymát, babérlevelet, csomborszálakat, zellerdarabokat mellőzzük a leves tányérba szedésekor.

.Vega egytálételek

Hús nélküli egytálételek a vega Alapkonyhások, Zita és Anna receptjeiből, érdemes nekik adni egy esélyt,

Vegán sütőtök csicseriborsó curry (ha apróra vágott krumplit is főztök bele, még rizs sem kell)

Citromos vöröslencse krémleves

Krémes fehérbab mángold rizottó

Babos casserole

Kókusztejes vöröslencsecurry

Kesúdiós kókusz curry

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: hagyományos hazai, legtöbb egytálétel, egytálételek készítése, munkások gyakran, bográcsos ételek, főzelék között,

4 gyors, rakott egytálétel
kell sok időt a konyhában töltened. Az alábbi gyors, mindössze negyven perces receptek alkalmasak arra, hogy a család jóllakjon, és hétvégén te se gürcölj a konyhában. Ráadásul elég egyetlen fogást elkészítened, hiszen a rakott egytálételekhez nem kell már semmi más, csak egy kés és egy villa. Amerikai makaróni Hozzávalók: * 40 dkg makaróni * 20 dkg cheddar sajt * 15 dkg finomliszt * 15 dkg vaj * 1 csokor újhagyma * 1 ...
grimilda grimilda
7 krumplis étel 1 órán belül
Olcsó és tartalmas fogások hóvégére! 1 . Mindent bele rakottas rakottas Hozzávalók: 1 kg közepes méretű burgonya 250 g orsó tészta 6 tojás 1 doboz kukoricakonzerv 4 pár virsli 3 fej vöröshagyma A recept ide kattintva folytatódik >>> 2. Gombás serpenyős krumpli krumplifazek Hozzávalók: 3 db közepes méretű (kb. ¾ kg) sütni való krumpli 350 ml zsírdús tej 3 ek fehérbor (45 ml) 1 ...
tinka1951 tinka1951
A 3 legfinomabb lúgosító egy
teljes kiőrlésű gabonát és zsírmentes húst fogyassz. Növényi táplálékaidat edd nagyobb részben nyersen, de legalábbis kíméletesen roston sütve vagy párolva. Mivel a piacon most óriási a választék, kedvenc zöldségeinkből, friss tavaszi egytálételek receptjeit gyűjtöttük össze, hogy finomakat és egészségeseket ehess, és ha hiszel benne, lúgosíts. Ratatouille - a francia lecsó Hozzávalók A mártáshoz: 3 db különböző színű kaliforniai paprika, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A Karalábé !
pantoténsav és C-vitamin, melyből 63 mg van 100 grammban. Teljesen hiányzik belőle a D- és B12-vitamin. .........Hogyan fogyasszuk? Főzeléknek, levesnek - a húslevesbe mindig főzzünk legalább egy fél karalábét! -, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője. Az ínyencek tölthetik lazaccal. Egyszerűen kirántva is ízletes. Sárgarépához és zellerhez hasonlóan nyersen reszelve vagy főzve, felkockázva is alkotója lehet különböző salátáknak vagy tejföllel, ...
kati53 kati53
Agglegénytál
Hozzávalók: 80 dkg burgonya 3 közepes fej vöröshagyma 6 db paprika 4 közepes paradicsom 20 dkg lángolt kolbász 6 tojás 2 teáskanál só bors ízlés szerint Elkészítése: A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk és kevés olajon megsütjük. Külön edényben megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk és ...
bkisseva bkisseva
Alföldi tányéros
Hozzávalók: 50 dkg tarhonya 20 dkg zöldborsó 1 közepes vöröshagyma 40 dkg burgonya 20 dkg kolbász 30 dkg lecsó 1 ek fűszerpaprika só ízlés szerint 5 ek napraforgó olaj 1 l víz Elkészítése: Olajon megdinszteljük a cikkekre szeletelt hagymát. Meghintjük fűszerpaprikával, rátesszük a karikára vágott kolbászt, a zöldborsót, a kockára vágott burgonyát, a lecsót és ízlés szerint ...
bkisseva bkisseva
B receptek
EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK Tejszínes burgonya Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 4 dl tejszín, 8 kávéskanál liszt, zöldpetrezselyem, citromlé, törött fehér bors, só ízlés szerint. A nyers burgonyát szeletekre vagy vastag karikákra vágjuk, serpenyőbe tesszük, sóval, törött fehér borssal megszórjuk, leöntjük annyi forró vízzel, hogy elfedje, és megfőzzük. Amikor már majdnem megfőtt, lecsurgatjuk a főzővizét, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a vajat, és puhára ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
BABOS egytálételek
CHILIS BAB Hozzávalók: 2 fej hagyma, 1 kis kanál pirospaprika, 0,5 kg darált hús, chili szósz, 1 doboz paradicsompüré, 1-1 db konzerv vörös és fehér bab, chili paprika, vagy szárított chili pehely. Elkészítése: Első lépésként a hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, és olajban üvegesre piritjük. Hozzáadjuk a darált húst, felöntjük 0,5 dl vízzel és megpároljuk a húst. Amikor a víz elpárolgott, a húst még pár percig összepirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és ...
lizawolf lizawolf
Süti ajánló
Habcsók panni48
Tejszínkrémes kivi szelet bkisseva
Almás lepény citromhéjjal recept boszorlany
Almás vaníliás fincsiség gombosinci
Gyesen lévő anyukáknak..... agica2004
Palacsinta öntetek noble
Nagyi bejglije rochlitzne
Klaudia őzgerinc süteménye bubszi
Csokikrém (kenyérre kenhető) horvathnemagdi
Csokis-Mákos Kuglóf 1vargaildyko
Szárnyas receptek
GOMBÁS TYÚKleves bubszi
Hússzeletek krumplibundában horvathnemagdi
Toledói csirke bubszi
Rozmaringos tepsis burgonya gazdagon recept tinka1951
Szárnyas gulyásleves recept jamborlulu
Receptek, amiket tőletek kaptam 2. yaskane
Zöldséges csirkemell római horvathnemagdi
Mennyei csirkés, sajtos rakott rizs – nem lehet beteln reifregina
Illatos omlós csirkemell horvathnemagdi
Csirke saslik salátával és paprikás mézes mártogatóssal suzymama
Marhából készült ételek
A Csordásleves receptje: ujjozsef
Óriás hamburger angyalka___
Villányi pincepörkölt bubszi
Húsos saláta tampicói módra bubszi
Lecsós szelet Rózsa módra horvathnemagdi
Kecskeméti gulyásleves recept jamborlulu
Szalongulyás tarhonyáva horvathnemagdi
Zöldséges marha-becsinált horvathnemagdi
Majorannás metélt klerierzsi
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Paplanoshús zsuzsa0520
Bugaci vegyes pörkölt bubszi
urali savanyúképosztaleves ibolya58
Utazás a tokány körül... gaby13
Csőben sült bolognai penne tejfölösen recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Bakonyi szelet veronika74
Bogdányi aprópecsenye yaskane
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Halból készült ételek
Halfilé paradicsomos... bulac57
Lecsós rakott halszeletek recept jamborlulu
B betűs receptek horvathnemagdi
Bundázott keszeg peterimajoridozsahe
*UPDATE* Grillezett lazac 1vargaildyko
Vajas ponty rochlitzne
Lazacos-spenótos makaróni 1vargaildyko
Harcsa kékre főzve bubszi
K betüs recept horvathnemagdi
Pácolt lazac fehérboros... rochlitzne
Vad ételek
Gombás szarvastokány orsi1
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Fácánleves rochlitzne
x nagyuska
Baszk fácán veronika74
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Karácsonyi ételek tomicica
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Olajbogyós-tonhalas bolognai rochlitzne
Spagettis padlizsántekercs: így tekerj a zöldségbe tésztát suzymama
Fokhagymás-sajtos tészta suzymama
Húsos carbonara makaróni recept jamborlulu
Olasz spagettileves margoka59
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
Bolognai leves bubszi
x nagyuska
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Csőben sült zöldségek tészta ágyon recept gonda_katalin
Pizza receptek
Lecsós töltelék bubszi
Csirkemájas rátét bubszi
Gyors pizzatészta recept madika
Mini-pizza jupiter21
Pizzás tekergők bubszi
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Pizza parnacskak margareta51
Pizza pogácsa recept tnemarika
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Farsangi gyerekzsúr veronika74
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Vegetáriánus hamburger moncsika77
mustár készítése házilag irmus
Szezámmag fejesnemagdi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU