Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Halra fel!
Halra fel!

Már többször hangot adtam jómagam és Nord barátom, hogy mi, magyarok, az európai átlaghoz képest milyen kevés halat fogyasztunk, pedig roppant egészséges, sokféle módon készíthető eledel. Halételek készítésére ösztökél most bennünket kompániánk harmadik tagja, Dzsafi is heti írásában!
Halra fel, magyarok!

Elöljáróban egy dolgot muszáj leszögeznem: imádom a halat!

Klottgatyás, dorkós gyermekkoromban hasonszőrű társaimmal, egyetemmel rettegett rabsica voltam a Répcének, Kőrisnek és minden ,,kövécs gödörnek" kies nagyközségemnek, azóta várossá nemesedett szép Répcelak határában. Igaz, valamire való horgászzsákmánnyal nem dicsekedhetek, a paptetűn (Vágó durbincs - Acerina cernua), és néhány életunt kárászon (Carassius carassius) kívül más hal nem akaszkodott fel a horgomra, de azért ifjúságom örök élményei édesapám horgászbarátai által asztalunkra származtatott kövér potykák, kisportolt csukák és néha-néha egy-egy kapitális harcsa a Rába Nicki gát feletti holtágaiból...
Jó volt, no!

Roston sült ponty

De kezdjük a gyökerektől, avagy induljunk el a kályhától!

Az édesvízi és a tengeri halak már a földművelés és az állattenyésztés kialakulása előtt fontos szerepet töltöttek be az ember étrendjében. A hal rengeteg fehérjét és vitamint tartalmaz, könnyű megfogni (nem kellett ölre menni érte, mint a barlangi medvével), és az elkészítése sem olyan bonyolult. Igaz, még Prométheusz bátyánk előtt biztosan nyersen fogyasztottuk, bár ez a jó szokásunk azóta sem változott sokat - ettetek már sushit? Marha jó, higgyétek el!

Szusifélék lazaccal, vörös tonhallal és füstölt angolnával Szusifélék lazaccal, vörös tonhallal és füstölt angolnával

Az ókori Egyiptomban olcsóbb volt a hal, mint a kenyér, az Ibériai-félsziget lakói már történelmünk korai szakaszában szardíniát és tőkehalat fogtak, ez utóbbit besózták, szárították és bacalao néven Kis ázsiáig kereskedtek vele.

Kedves kontinensünkön a csuka sporthal volt, és az is maradt. Kultúr- és gasztronómiai történeti érdekesség, hogy a XVII. századi Skóciában annyi volt a lazac, hogy még a szolgákkal sem lehetett heti három alkalomnál többször lazacot etetni, mivel ezt a törvény tiltotta. Időgépet, de azonnal!
,,Mondja marha, mért oly bús? Mert olcsóbb a hal, mint a hús!"

Sajnos, ez a háború előtti reklámszlogen már nem érvényes, de azért nézzük meg röviden, hogy milyen édesvízi halakat eszegetünk itt Európa közepén (tengeri hal, herkentyű később).

Paradicsomszószban sült hal Paradicsomszószban sült hal

Angolna: kígyószerű vándorhal, húsa feszes, ízletes, szálkamentes és eléggé zsíros.
Busa: növényevő hal, húsa ízletes, filézésre, illetve szeletelésre igen alkalmas.
Csuka: ragadozó hal, húsa fehér, erősen szálkás.
Fogas-süllő: ragadozó hal, 1 kg alatt süllő, azon felül fogas, húsa szálkátlan, fehér, zsírszegény, foszló, kiváló ízű.
Harcsa: ragadozó hal, húsa fehér, lédús, szálkamentes, finom rostú, igen jóízű. A nagyobb súlyúak húsa zsírréteggel borított. Ide tartozik a nagy népszerűségre szert tett afrikai harcsa is.
Lazac: a tengerekben él, de szaporodása idején felúszik az édesvízi folyókba. Húsa rózsaszín, szálkamentes, a legízletesebb halak közé tartozik.
Pisztráng: húsa sovány, szálkamentes, a legfinomabb halak egyike.
Ponty: barna húsú hal, húsa ízletes, kissé szálkás, a nagyobb példányoké zsírosabb.

Nálunk talán a ponty a legnépszerűbb, legelterjedtebb hal.

Miért is szeretjük annyira?

A halak húsa több vizet és kevesebb zsírt tartalmaz, mint a melegvérű állatoké. Magas teljes értékű fehérje és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. A halhús kevésbé laktató, könnyen emészthető, fehérjében, ásványi sókban, vitaminokban gazdag, és egy-két kivételtől eltekintve zsírszegény, elkészítési variációi rendkívül sokrétű,

Csukapörkölt a berekből

Hozzávalók: 80 dkg csukahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szép zöldpaprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só, olaj

Elkészítés módja: a csuka húsát kockákra vágjuk, lesózzuk, és pár percig állni hagyjuk. Ez alatt a hagymát finomra, a zöldpaprikát karikákra, a paradicsomot cikkekre vágjuk. Kedvenc lábasunkban olajat hevítünk, megdinszteljük benne a hagymát, a tűzről levéve meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, belevetjük a zöldpaprikát, és megsózva félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, tovább pároljuk. Ha a paradicsom már szétfőtt, beletesszük a halat, borsozzuk, ha kell, sózzuk. Mérsékelt tűzön, lefedve készre pároljuk.
Tálaljuk galuskával, vagy túrós csuszával, és ne feledkezzünk meg egy szép chardonnayról sem.

Borzas harcsa

Hozzávalók: 80 dkg harcsafilé, 80 dkg burgonya, 3 evőkanál liszt, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg sajt, 6 gerezd fokhagyma, olaj, só

Elkészítés módja: A harcsafilét szeletekre vágjuk, besózzuk, félretesszük. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, majd a zúzott fokhagymával, sóval, liszttel, tojással sűrű masszává keverjük. A halszeleteket belisztezzük (hogy jobban tapadjon rá a bunda) és a burgonyás masszával bevonjuk. Bő, forró olajban arany barnára sütjük. Tálaláskor tejfölözzük, reszelt sajttal meghintjük, őrölt pirospaprikával díszítjük.
Köretként zöld kevert salátát adjunk mellé, és nyugodtan bontsunk fel hozzá egy testesebb fehérbort, mondjuk rajnai rizlinget.

Ponty roston, belsőségraguval

Hozzávalók: 80 dkg pontyfilé, 1 fej vöröshagyma, 1 db póréhagyma, 25 dkg csiperkegomba, 1 db paradicsom, babérlevél, 1 citrom leve, 25 dkg haltej, 25 dkg ikra, tárkony, só, bors, olaj

Elkészítés módja: A halfiléket egyforma darabokra vágjuk, beirdaljuk, lesózzuk. Most jöhetnek a zöldségek, a hagymát félbe, a pórét karikákra, a gombát egyforma szeletekre, a paradicsomot pedig kis kockákra vágjuk, természetesen tisztítás, illetve héjazás után. Egy alkalmas edényben kevés vizet forralunk, beletesszük a babérlevelet, a vöröshagymát, a citromlevet, no és egy csipet sót. 5 percig forraljuk, utána belefőzzük az ikrát és a haltejet, hogy megszilárduljon (még 3-4 perc). Ha már kész, leszűrjük, a levét félretesszük, a haltejet kicsit összevágjuk, az ikrát nagyobb darabokban hagyjuk. Megkeressük a félretett halat, olajat forrósítunk, és mindkét oldalát megsütjük. Melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a pórét, majd rátesszük a gombát. Kevergetve összepirítjuk, sóval, borssal és a tárkonnyal ízesítjük, majd beletesszük a haltejet, és az ikrát. Összeforgatjuk, beleszórjuk a paradicsomot, és öntünk hozzá a félretett főzővízből egy kicsit, hogy jó szaftos legyen. Ha összeforrt, levesszük a tűzről.
Tálaljuk úgy, hogy egy tányéron párolt rizzsel szépen megágyazunk, ráfektetjük a pontyfilét, és hogy ne érezze magát egyedül, tegyünk mellé, sőt még rá is a belsőségraguból.
Kék oportót igyunk hozzá.

A halakhoz jól illik a citrom A halakhoz jól illik a citrom

Jó étvágyat minden kedves haspárti Olvasónknak!

És ne feledjétek: átkozott a hal a harmadik vízben! Ugyanis az első, amiben születik és felnő, a második, miben megfő, és a harmadik? Hölgyeim és Uraim! Halra vizet inni?
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ember étrendjében, barlangi medvével, ókori Egyiptomban, csuka sporthal, törvény tiltotta, háború előtti,

19 nélkülözhetetlen tipp grillezéshez...
alkotnak. Egészségtippek 1. Zöldségeket mindig tálalj a hús mellé! Készíthetsz salátát, süthetsz a grillrácson paprikát, cukkinit, padlizsánt vagy felszolgálhatsz korábban eltett kovászos uborkát, savanyúságot. 2. Halat is kiválóan lehet grillen sütni. A tengeri halakhoz különleges fűszer sem kell, csak némi só, és néhány perc alatt puhára sülnek. 3. Bánj csínján a sóval! 4. Kerüld a ,,kívül égett, belül nyers" végeredményt! Ennek érdekében sose láng, hanem parázs ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
A köménymag
megsózzuk, és fedővel letakarva, takaréklángon készre pároljuk. A megsült és feldarabolt csirke mellé tálaljuk. Elkészítési idő: 70 perc Egy adag: 2440 kJ/580 kcal Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Tramini 2001 Tengeri halszeletek édesköményes fűszerkeverékkel sütve Hozzávalók: 60 dkg tonhalfilé, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál citromhéj, 1 kávéskanál szemes fekete bors, 1 kávéskanál édeskömény, fél kávéskanál koriander, 1 kávéskanál kakukkfű, 8 ...
relisisi relisisi
A tenger gyógyitó gyümölcsei..
mértékben enyhíthetik, ha gyógyszeres kezelésüket omega-3 zsírsavakkal kiegészítik. Rendszeres fogyasztásával enyhíthetők az idült reumások ízületi gyulladás panaszai, továbbá a törött végtagok regenerálódását is sikerrel elősegíti. A tengeri halak kiváló A,- B2,- B6,- B12,- és D vitaminforrást tartalmaznak. Könnyen emészthetőek, így a kímélő étrendbe sorolhatók. Hetente három alkalommal fogyasszunk ...
szisszy83 szisszy83
A tenger gyógyító gyümölcsei..
mértékben enyhíthetik, ha gyógyszeres kezelésüket omega-3 zsírsavakkal kiegészítik. Rendszeres fogyasztásával enyhíthetők az idült reumások ízületi gyulladás panaszai, továbbá a törött végtagok regenerálódását is sikerrel elősegíti. A tengeri halak kiváló A,- B2,- B6,- B12,- és D vitaminforrást tartalmaznak. Könnyen emészthetőek, így a kímélő étrendbe sorolhatók. Hetente három alkalommal fogyasszunk tengeri ...
szisszy83 szisszy83
A világ hallevesei
már az aznapi friss fogásból válogathatnak az esti halleveshez hozzávalót! De azoknak sem kell búslakodniuk, akik csak a nyaralás alatt vagy az itthoni halasok kínálatában található halból készítenek hallevest. Horgászni jó! A tengeri halból készülő halleveseknek vannak közös jellemzőik: jól áll nekik egy kis bor, a végén szórhatunk rájuk petrezselymet, és általában tele vannak zöldségekkel. A franciák hallevesei A legismertebb a provence-i bouillabaisse (ejtsd: ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Borsos tengerihal-saláta
Borsos tengeri hal-saláta Hozzávalók: 1 kg fagyasztott, szeletelt fehér húsú tengeri hal, 1 fej saláta, 12 db füge, 1 dl szűz olívaolaj+3 evőkanál a sütéshez, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál vágott kapor, 1 evőkanál egész bors (rózsaszínű, fekete, zöld); a díszítéshez: 1 citrom Elkészítés: A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A fügéket megmossuk, félbevágjuk. A fügéket 15 percig gőzön pároljuk. Levesszük a tűzről és félretesszük, hagyjuk kihűlni. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bouillabaisse
Bouillabaisse (marseillei halleves) Hozzávalók: 1,5 kg tisztított vegyes tengeri hal, scampi, kagyló 1 nagy fej kockára vágott hagyma 80 dkg hámozott paradicsom 30 dkg szeletekre vágott burgonya 1 édeskömény-gumó laskára vágva babérlevél fokhagyma sáfrány só bors kakukkfű 2,5 dl fehérbor 7,5 dl hal-alaplé 3 evőkanálnyi olívaolaj A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen belerakjuk a burgonyát, rá, az összetört ...
sheidi sheidi
Süti ajánló
Nutellás muffin fánkok bkisseva
Pozsonyi kifli és diós-mákos b bubszi
Nugátos muffin recept toth_beata
Túrófánk macoka65
Meggyes-pudingos álom bubszi
Friss tavaszi spenótos torták veronika74
Fahéjas mézes galuska rochlitzne
Recept jjanosne
Pehelykönnyű túrós pite yvett789
mákvirág süti faciendum
Szárnyas receptek
Cukkínis csirkemell 1. bubszi
Kinai csirkés tészta roanna
fehérje napra faciendum
A császárné levese bubszi
Csirkekuglóf bkisseva
Csípős csirkeszárny bulac57
Tepsis rakott hús suzymama
Túróval töltött csirkecomb bkisseva
Finom falatok piroska0101
Bakonyi csirkemellragu szalonnával 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Pörköltek horvathnemagdi
Rakott hús bubszi
Töltött káposzta libahússal horvathnemagdi
***darált**HÚSOS**PITE*** bubszi
Rakott zöldbab Ádi módra gaby13
Pizza fajták elkészítése anne74
Húsos rizs (Kína) bubszi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
csángó gulyás ! ibolya58
Székelykáposzta kuktában doktorno
Sertésből készült ételek
Vörös babos kínai tészta recept toth_beata
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Bácskai rizses-hús horvathnemagdi
Zöldséges-tojásos fasírttekercs bkisseva
E betűs receptek horvathnemagdi
Telkibányai raguleves! ibolya58
Csirkemell tekercs grillezve roanna
Receptek horvathnemagdi
Majorannás Fasírt 1vargaildyko
"Tüzes" sertésragu horvathnemagdi
Halból készült ételek
Dorozsmai molnárponty jozsef_olah_9843
dorozsmai szalonnás ponty ! ibolya58
Sült pisztráng fokhagymamártás csibi52
Halkolbász készítése maroka
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
csombor faciendum
Paradicsomos grillezett hal gabfe
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Harcsapaprikás recept gonda_katalin
Pisztráng mandulával sütve 1vargaildyko
Vad ételek
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
x nagyuska
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Gombás fogolypecsenye bubszi
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Spagetti ajánló
Receptek horvathnemagdi
Metéltropogós bubszi
Receptek jjanosne
Tejszínes-sonkás-gombás bubszi
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Spagettis padlizsántekercs: így tekerj a zöldségbe tésztát suzymama
Tonhalas-zöldséges kínai tészta recept baggesz20
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Olasz zöldségleves recept toth_beata
Spagetti saláta bkisseva
Pizza receptek
Pizza sarkadykati
Törökös pizza horvathnemagdi
Pizza zsokanita
Rókás pizza recept toth_beata
A tökéletes olasz pizza grimilda
Mindentudó kalácstészta gereica
Krumplis pizza bulac57
Pizza recept baggesz20
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Ázsiai hamburger klerierzsi
Sajtos hamburger bubszi
Sajtburger veronika74
Hamburger zsemle vagikriszti
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept baggesz20
Kevés munkával horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Hawaii burger veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU