Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Tartósítószer nélküli lekvár
Szeretnéd a nyári gyümölcsök ízeit megőrizni? Nem kell mást tenned mint a finom gyümölcsöket befőzni vagy szörpöt készíteni!

Hiszen nincs is annál finomabb, mint saját kézzel, otthon elkészíteni az íncsiklandozó finomságokat. Magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer és - a közhiedelemmel ellentétben - cukor hozzáadása nélkül is előállíthatunk szörpöt vagy lekvárt. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Néhány alapvető szabály:

Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkákat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre; igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni .Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk. Ha mindenképpen valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet ,nádcukrot vagy juharszirupot.

Tartósság, tartósítószer nélkül:

Jól tudjuk, hogy a bolti lekvárok nagy százaléka tartósítószerrel készül, pedig elkészíthetők lennének anélkül is. A tartósításának több módja is lehetséges. Sokan még mindig a legegyszerűbb utat választják és nátrium benzoátot vagy szalicilt használnak. Sajnos csak kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy e káros szerek alkalmazása helyett inkább a tárolóedények alapos tisztítására ügyelve kerüljék el a lekvár idő előtti romlását. A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében rejlik. Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal) történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket (bio)mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.

Tartósítószer nélküli lekvárok:

Eper-málnalekvár

Hozzávalók:
1,2 kg eper,
0,6 kg málna,
0,5 kg nádcukor

Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a nádcukrot majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után még három percig főzzük. Utánna töltsük befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le. Fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Cseresznyelekvár:

Hozzávaló:
1 kg cseresznye,
40-50 dkg nádcukor

Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a nádcukorral és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Ribizlilekvár:

Hozzávalók:
2 kg ribizli,
kb. 1,6 kg nádcukor

Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 80 dkg nádcukrot tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

Meggylekvár:

Hozzávalók:
1 kg magozott meggy
50-60 dkg nádcukor

Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze keverjük bele a nádcukrot, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük a befőttesüvegekbe tölteni amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.


Készíts otthon szörpöt!

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, s élvezhetjük kedvező élettani hatását is. Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a magas cukortartalom és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

A szörpkészítés kétféle módja:
1. nyers vagy
2. főzött

1. Nyers szörpök:

A nyers változat során a gyümölcsöket ( málna ribizli) egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.


2. Főzött szörpök:

A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a ,,főzési időt"). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Utána lassú tűzőn forraljuk fel és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt. Melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

Kiválóan lehet kombinálni őket, különféle gyümölcsökkel, a variációk száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük.
kisa622 kisa622
Címkék: túlságosan erjedt, szezon végén, finomított kristálycukor, bolti lekvárok, tartósításának több, legegyszerűbb utat,

❤MUSTÁR KÉSZÍTÉSE❤házilag❤
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG (30 dkg mustárhoz) Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, ...
bubszi bubszi
*GYÓGYÍTÓ növények*&*DIÓ*
miatt a növény huzamosabb ideig történő használata nem javasolt. A RECEPT TALÁN NEM MINDENKI SZÁMÁRA ISMERT Dióbefőtt Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés tartósítószer A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe ...
bubszi bubszi
12 remek cékla recept télire!
2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!! Céklasaláta ...
skorpiolilike skorpiolilike
13 céklás recept az egészségér
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé ...
eva0817 eva0817
13 céklás recept az egészségért!
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé készítéséhez. ...
tinka1951 tinka1951
3 savanyúság recept
paradicsompaprika Sült húsokhoz, rántott húsokhoz is kiváló savanyúság, amelyet mi magunk is elkészíthetünk házilag. Hozzávalók: 2 kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, tartósítószer. A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a 2 kanál ecetet és 2 kanál cukrot, ...
agimami7 agimami7
4 mennyei recept székrekedés
4 mennyei recept székrekedés ellen A székrekedés a civilizációs adalékok járuléka: kellemetlen, rossz közérzetet okoz, és súlyosabb betegségek későbbi generálója lehet. A tartósítószerek, a gyors ételek, a túlzott zsír és a kevés rostbevitel mind előhívhatják. A fizikai rosszullét mellett az egyén énképét is befolyásolja a székrekedés, sőt, aki gyakran szenved tőle, nehezen tud megbirkózni a probléma érzelmi terheivel is. Minden harmadik székrekedéses ember arról számolt be, hogy még ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 tuti tipp, hogyan készítsd
sem lenne az igazi, ugyanakkor máig is hasznos vitaminpótló segítség lehet a téli mindennapokban. Emellett serkenti az emésztést, segít a fogyókúrázóknak. Mint mindenből, savanyúságból is egyre több a gyatra minőségű, túlzottan nagy mennyiségű tartósítószerrel készült áru, ezért érdemes megpróbálni elkészíteni házilag, illetve biztos, lehetőleg piaci forrást találni - hiszen a savanyítás lényege nem az adalék, hanem a só általi természetes érlelő folyamat. Próbáld ki levesbe, húsokhoz, köretként vagy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Pilóta keksz horvathnemagdi
szalagos fánk 1955viki
Kólás süti tundihugi
Bogica szelet bubszi
Omlós sós keksz cilamami
Szaloncukor variációk 2. bubszi
Szilvás-mákos töltött táska horvathnemagdi
Görög mézes sütemény bubszi
Joghurtos szilvaleves veronika74
Marika esti sütije brozsika
Szárnyas receptek
Nem lehet aabahagyni csirke tinka1951
Zöldséges rakott csirkeszárny 1vargaildyko
Finom falatok! piroska0101
Rokfortos csirke 1vargaildyko
Görög rakott burgonya recept toth_beata
Sajtban sült csirkemell recept baggesz20
Budapest szelet. horvathnemagdi
Füstölt sajtos-mustáros csirkemell ragu recept gonda_katalin
Receptek Mártykától evus59
Bozsoki, töltött csirkecomb filé recept baggesz20
Marhából készült ételek
Töltött darált hús martimarti
Bolognai spagetti tundihugi
Lasagna veronika74
Buzsáki gulyás 1vargaildyko
Hal a tortán jjanosne
MAGYAROS BABGULYÁS marhalábszá bubszi
Borscs 2. bubszi
Nyárson sült ételek kloppenburg
Babos-kukoricás marharagu sarkadykati
Mexikói chilis hús bubszi
Sertésből készült ételek
]Főtt füstölt csülök chilis klara50
Babgulyás szerika68
Az olaszok így készítik horvathnemagdi
Jaj mááá megint káposzta?????? bodaaniko
vecsési káposztás bab ! ibolya58
Montenegrói makaróni bubszi
Tárkonyos zöldbableves gazdagon reifregina
Római tálas receptek sarkadykati
Temesvári sertéstokány suzymama
Rostélyon sült húsrudacska recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Fonyódi petyek (halászlé) horvathnemagdi
Burgonyás ponyty horvathnemagdi
Kapros halpaprikás szalonnás túrós tésztával recept kovacs_zsoka
Habart tojás lazaccal bulac57
Pácolt lazac fehérboros... rochlitzne
Angolna rostélyon sütve bubszi
Balatoni halászlé 1. bubszi
Grillezett lazacszeletek veronika74
Füstölt pisztráng pirítóson recept toth_beata
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
Vad ételek
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
B betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Őzpörkölt vadász módra bordat
Borsikafű nnpapszi
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Receptek horvathnemagdi
Szarvasgulyás recept boszorlany
Spagetti ajánló
Zöldséges mix margoka59
Spagetti citromos csirkével horvathnemagdi
Recept jjanosne
Bolognai zöldséges rétes recept baggesz20
Zöldséges tészta moncsika77
Füstölt tarjával töltött palacsinta recept baggesz20
Brokkolis spagetti recept boszorlany
Spagetti holland módra rochlitzne
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Sajtos rakott spagetti recept baggesz20
Pizza receptek
Pizza tészták kerzsi58
Pizza tészta veronika74
Pasik kedvence torta bkisseva
Négy évszak pizza horvathnemagdi
8 legfinomabb horvathnemagdi
Lala kifli yaskane
Mikros sutik stb. margareta51
Pizzás rúd tereza54
Pizzás csiga vorosrozsa66
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hawaii burger veronika74
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Óriás hamburger angyalka___
Sajtburger veronika74
Szezámmag fejesnemagdi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Sajtos hamburger bubszi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU