Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Tartósítószer nélküli lekvár
Szeretnéd a nyári gyümölcsök ízeit megőrizni? Nem kell mást tenned mint a finom gyümölcsöket befőzni vagy szörpöt készíteni!

Hiszen nincs is annál finomabb, mint saját kézzel, otthon elkészíteni az íncsiklandozó finomságokat. Magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer és - a közhiedelemmel ellentétben - cukor hozzáadása nélkül is előállíthatunk szörpöt vagy lekvárt. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Néhány alapvető szabály:

Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkákat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre; igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni .Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk. Ha mindenképpen valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet ,nádcukrot vagy juharszirupot.

Tartósság, tartósítószer nélkül:

Jól tudjuk, hogy a bolti lekvárok nagy százaléka tartósítószerrel készül, pedig elkészíthetők lennének anélkül is. A tartósításának több módja is lehetséges. Sokan még mindig a legegyszerűbb utat választják és nátrium benzoátot vagy szalicilt használnak. Sajnos csak kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy e káros szerek alkalmazása helyett inkább a tárolóedények alapos tisztítására ügyelve kerüljék el a lekvár idő előtti romlását. A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében rejlik. Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal) történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket (bio)mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.

Tartósítószer nélküli lekvárok:

Eper-málnalekvár

Hozzávalók:
1,2 kg eper,
0,6 kg málna,
0,5 kg nádcukor

Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a nádcukrot majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után még három percig főzzük. Utánna töltsük befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le. Fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Cseresznyelekvár:

Hozzávaló:
1 kg cseresznye,
40-50 dkg nádcukor

Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a nádcukorral és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Ribizlilekvár:

Hozzávalók:
2 kg ribizli,
kb. 1,6 kg nádcukor

Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 80 dkg nádcukrot tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

Meggylekvár:

Hozzávalók:
1 kg magozott meggy
50-60 dkg nádcukor

Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze keverjük bele a nádcukrot, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük a befőttesüvegekbe tölteni amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.


Készíts otthon szörpöt!

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, s élvezhetjük kedvező élettani hatását is. Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a magas cukortartalom és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

A szörpkészítés kétféle módja:
1. nyers vagy
2. főzött

1. Nyers szörpök:

A nyers változat során a gyümölcsöket ( málna ribizli) egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.


2. Főzött szörpök:

A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a ,,főzési időt"). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Utána lassú tűzőn forraljuk fel és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt. Melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

Kiválóan lehet kombinálni őket, különféle gyümölcsökkel, a variációk száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük.
kisa622 kisa622
Címkék: túlságosan erjedt, szezon végén, finomított kristálycukor, bolti lekvárok, tartósításának több, legegyszerűbb utat,

❤MUSTÁR KÉSZÍTÉSE❤házilag❤
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG (30 dkg mustárhoz) Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, ...
bubszi bubszi
*GYÓGYÍTÓ növények*&*DIÓ*
miatt a növény huzamosabb ideig történő használata nem javasolt. A RECEPT TALÁN NEM MINDENKI SZÁMÁRA ISMERT Dióbefőtt Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés tartósítószer A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe ...
bubszi bubszi
12 remek cékla recept télire!
2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!! Céklasaláta ...
skorpiolilike skorpiolilike
13 céklás recept az egészségér
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé ...
eva0817 eva0817
13 céklás recept az egészségért!
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé készítéséhez. ...
tinka1951 tinka1951
3 savanyúság recept
paradicsompaprika Sült húsokhoz, rántott húsokhoz is kiváló savanyúság, amelyet mi magunk is elkészíthetünk házilag. Hozzávalók: 2 kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, tartósítószer. A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a 2 kanál ecetet és 2 kanál cukrot, ...
agimami7 agimami7
4 mennyei recept székrekedés
4 mennyei recept székrekedés ellen A székrekedés a civilizációs adalékok járuléka: kellemetlen, rossz közérzetet okoz, és súlyosabb betegségek későbbi generálója lehet. A tartósítószerek, a gyors ételek, a túlzott zsír és a kevés rostbevitel mind előhívhatják. A fizikai rosszullét mellett az egyén énképét is befolyásolja a székrekedés, sőt, aki gyakran szenved tőle, nehezen tud megbirkózni a probléma érzelmi terheivel is. Minden harmadik székrekedéses ember arról számolt be, hogy még ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 tuti tipp, hogyan készítsd
sem lenne az igazi, ugyanakkor máig is hasznos vitaminpótló segítség lehet a téli mindennapokban. Emellett serkenti az emésztést, segít a fogyókúrázóknak. Mint mindenből, savanyúságból is egyre több a gyatra minőségű, túlzottan nagy mennyiségű tartósítószerrel készült áru, ezért érdemes megpróbálni elkészíteni házilag, illetve biztos, lehetőleg piaci forrást találni - hiszen a savanyítás lényege nem az adalék, hanem a só általi természetes érlelő folyamat. Próbáld ki levesbe, húsokhoz, köretként vagy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
BONBONMEGGYES HABSZELET - finom meggyes süti ! bkisseva
Vasutas szelet grimilda
Őszi aromákra hangolva horvathnemagdi
Itáliai mandulatorta recept jamborlulu
Egybefont diós-mákos kalács klerierzsi
Kókuszos süti, mogyoró krémmel recept kovacs_zsoka
Linzer tészta alaprecept bokodi53
Csokis meggyes yvett789
Kivicsemege bubszi
Narancsüdítős szelet a facéról! gereica
Szárnyas receptek
Csirkemellsaláta zsokanita
4 gyors, de merész receptcsoda - ínyenceknek suzymama
Lecsó variánsok bubszi
Brokkolis füstöltsajtos tejszínes csirke reifregina
Ananászos csirketorta horvathnemagdi
Rakott cukkini gazdagon yaskane
Sült pulyka pikáns zöldségekke pacsakute
Kínai gasztronómia2 szandra4
Sokszínű rakott zöldbab recept boszorlany
Brassói aprópecsenye darazsilona
Marhából készült ételek
x nagyuska
Tengerészhús bubszi
Hal a tortán jjanosne
Rostélyos lublu
Erőleves 1vargaildyko
Marhatokány római tálban petezsolt
Burgundi marhasült bulac57
Bográcsgulyás I. bubszi
mosoni tokány ! ibolya58
Házi hamburger grimilda
Sertésből készült ételek
Chilis bab recept kovacs_zsoka
Lencsefőzelék zöldfűszeres klara50
sarkadi betyárfalat ! ibolya58
Gyuvecs bubszi
Rakott Kelkáposzta agabor4
Pirított zöldséges sertéshús bubszi
Töltött hús bubszi
Receptek horvathnemagdi
Töltött sertéshús baratnu
Sajtkrémes hús rochlitzne
Halból készült ételek
Tejfölös-gombás ponty 1. bubszi
Körösi harcsapaprikás bubszi
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Tengeri só klarika47
Halpástétom 2. bubszi
Karácsonyi menü szív- és cukorbetegeknek fejesnemagdi
További szép napot Neked, ki erre jársz! sarkadykati
Lazac rákszószban rochlitzne
Zöldséges burgonyaleves lazacc bubszi
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Vad ételek
Almás-gombás vadragu bulac57
Fácán tejfölös mártással bubszi
Fácnleves vinlaci
Csülök Eta módra! nanoka72
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Almával töltött fácán bubszi
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Vacsora csata recept! jjanosne
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Fácán római tálban lilikonyhaja
Spagetti ajánló
Rakott spagetti spárgával recept baggesz20
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Az újrafelfedezett hajdina bulac57
Tésztasaláta kefírrel recept gonda_katalin
Paprikás, brokkolis spagetti húsgolyókkal recept kovacs_zsoka
Carbonara spagetti veronika74
Mézes mustáros pulykatokány recept kovacs_zsoka
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
Kukoricás spagetti recept toth_beata
4 csoda-recept - 10 perc alatt grimilda
Pizza receptek
Olasz pizza házilag ,,1" nanoka72
Pizza pogácsa tinka1951
Sós kifli variációk lilagondolatok
Maradék sonka? Sebaj! horvathnemagdi
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Pizza Pan serpenyő migova
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza pogácsa recept tnemarika
Mikros sutik stb. margareta51
Ördög pizza recept toth_beata
Hamburger receptek
Sajtburgerleves recept roanna
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Csirkeburger recept jamborlulu
Csirke hamburger banb
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
mustár készítése házilag irmus
Virslis kifli veronika74
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU