Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
MÁRTÁSOK - alapLEVEK
A francia konyhában különböző ételek elkészítéséhez és mártások alapanyagául az alaplevek szolgálnak, ame­lyek színük szerint két fő csoportba oszthatók:
1.Barna alaplevek és
2.Fehér alaplevek. Az alaplevek a belőlük készülő ételek tartalmasságát emelik.
Barna alaplé
(Fond brun)
Hozzávalók (10) literhez):
4 kg marhacsont, 3 kg borjúcsont, 1 kg csirke lába, nyaka, 50 dkg füstölt csont, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 20 dkg zeller, 50 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 2 dkg fekete­bors, néhány szál kakukkfű, 5 dkg só.
A csontokat felaprítjuk és a karikára vágott vegyes zöldséggel, hagymával, fűszerekkel együtt tepsibe téve, kevés zsiradékkal, sütőben szép barnára pirít­juk. Ezután fazékba tesszük, 10 liter vízzel felöntjük, felforraljuk, és lassú for­ralással 6-8 óra hosszat főzzük. Időnként lehabozzuk és a zsírját is leszedjük. (Az elpárolgó vizet forró vízzel pótoljuk.) Leszűrjük, hidegre: tesszük. Másnap szedjük le a zsírját. A barna (spanyol) mártás készítésénél hasznáIjuk fel.
Borjú barna alaplé (Fond de veau brun)
Hasonlóan készül, mint a barna alaplé, csak borjúcsontokból, hulladékból, inak­ból. Mártások, borjúraguk készítéséhez használjuk. Főzési ideje 3 óra.
Csontlé
1 kg marhacsont vagy farok, 1 babér, pár szál petrezselyem, kakukkfű, zellerlevél, póré fehérje, só, 6 szem bors.
A hozzávalókat hideg vízbe tesszük, felforraljuk, 2,5 órán át, főzzük, leszűrjük.
Zöldséglevesek, meleg mártások készítésére használjuk.
Fehér alaplé
(Fond blanc)
Borjúcsontokból, inakból, hulladékokból főzzük. Az alapanyagot először le­forrázzuk, leszűrjük, hideg vízzel jól leöblítjük, és hideg vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, lehabozzuk, bezöldségeljük, mint a húslevest és lassú, egyen­letes forrással főzzük 2-3 óra hosszat. Levesek vagy fehér mártások elkészí­tésénél használjuk.
Fehér halmártás
(Velouté de poisson)
Hasonlóan készül, mint a fehér mártás, de halból készült alapléből. Halételek fehér mártásának alapanyaga.
Hal alaplé
(Fumet de poisson)
Hozzávalók: (5 literhez) 5 kg halcsont, 24 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöld­ség, 10 dkg champignon gomba szára, 3 dl fehérbor, kevés só, pár szem feketebors.
A halcsontokat, zöldséget, fűszereket, a fehérbort 5 liter vízben feltesszük főni. Ha felforrt, gondosan lehabozzuk, lezsírozzuk és lassú, egyenletes forra­lással főzzük 1/2 óra hosszat, utána leszűrjük. Halak főzéséhez és mártások készítéséhez használjuk fel.
Szárnyas alaplé
(Fond de volaille)
Készítése megegyezik a fehér alaplével, azzal a különbséggel, hogy ehhez szárnyas csontokat, lábakat, aprólékot használunk fel. A szárnyas alaplét krém­levesekhez vagy fehér mártások elkészítéséhez használjuk. Főzési ideje 2 óra.
Vad alaplé
(Fond de gibier)
Vadszárnyas vagy egyéb vadak csontjait, hulladékait, inait használjuk hozzá, s ugyanúgy készítjük el, mint a barna alaplét, de erősebben fűszerezzük ka­kukkfűvel, borókával és kevés vörös borral főzzük ki. Vadhúsételek, raguk, mártások elkészítésénél használjuk fel.
Főzési ideje 3 óra.
bubszi bubszi
Címkék: elpárolgó vizet, barna alaplé, hozzávalókat hideg, alapanyagot először, fehér mártás, fehér alaplével,

Készítsünk saját magunk alapleveket!
melyek hozzávalói között zöldség- vagy szárnyasalaplé található. Ilyenkor persze könnyű megoldást nyújtanak a levesporok- és kockák, de a házilag elkészített alaplevet semmi nem tudja felülmúlni. Tanuljuk meg elkészíteni! A finom és ízletes alaplevek titka nem más, mint a friss és szezonális alapanyagok használata, melyek alaposan összefőnek egymással, mintegy alaplé koncentrátumot adva a legvégén. Az alapleveket érdemes előre elkészíteni és kisebb adagokban lefagyasztani, így bármikor kéznél ...
tinka1951 tinka1951
alaplékészítés-4 bevált recept
belepottyantani a rotyogó vízbe, ám ha nyugodt lelkiismerettel akarsz a családod szemébe nézni, felejtsd el az ízfokozókat, és tanulj meg alaplevet készíteni. Megmutatjuk, hogyan! » A receptek hozzávalóiban rendszeresen szerepelnek a különféle alaplevek, sokan viszont nem tudják pontosan, hogyan kellene ezeket előállítani, ezért inkább ízfokozókban és sóban gazdag leveskockát használnak. Bár az a gyorsabb módszer, az alaplével készített ételek íze sokkal finomabb és koncentráltabb, ezért ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Madártej 1vargaildyko
Vörösborban párolt füge vaníli bubszi
Francia mákos krémes riki66
Mézeskalács gyümölccsel njzsike
Banános sütemény banb
bejgli jutka31
Pudingos keksz suzymama
Diplomatapuding bubszi
Mézes csillagok bubszi
Házi krémsajt irmus
Szárnyas receptek
Ká salátája rochlitzne
Lecsós csirkemell recept kovacs_zsoka
Csirkemell saláta Ezersziget öntettel recept boszorlany
Bajor csirkecomb bajoska
Bakonyi csirkemellragu vorosrozsa66
Fokhagymás paradicsomos pulyka tundihugi
Darált hússal rakott zöldségek 1vargaildyko
Mézes -csípős csirke roanna
Recept jjanosne
Ildyko-Gizella....köszi relisisi
Marhából készült ételek
Ma itt jártam: sarkadykati
Receptek horvathnemagdi
Szárnyas-krémleves gazdagon bubszi
Bolognai ragu recept baggesz20
krumplis csirke ibolya58
Vadas zsemlegombóccal ancus56
Sajtburger veronika74
Empanadas horvathnemagdi
Thai dinnyés marhasaláta maroka
Fűszerek királya : feketebors pacsakute
Sertésből készült ételek
Brassói aprópecsenye klementinagidro
Májjal töltött karaj 1vargaildyko
Mézes-chilis pörkölt, répás zellergumópürével recept baggesz20
Vacsoracsata-Gáspár-Főétel veronika74
Szűzérme hentes módra horvathnemagdi
Hentestokány 1. bubszi
Hentes tokány horvathnemagdi
Káposztás dagadó suzymama
Vegyes grilltál mártogatóssal horvathnemagdi
Moszkvai pirog bubszi
Halból készült ételek
Dunai halászlé brozsika
Fokhagymás-diós füstölt lazac tükörtojással recept jamborlulu
Rántott süllő jozsef_olah_9843
Rántott harcsa franciasalátával 1vargaildyko
Szalonnás harcsaszeletek bubszi
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Zöldséges gőzölt hal bubszi
Receptek horvathnemagdi
D betűs receptek horvathnemagdi
Fonyódi petyek (halászlé) horvathnemagdi
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
soponyai őzragú..... ibolya58
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Óda a töltött káposztához tripike
Itt van az ideje sarkadykati
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Almás-gombás vadragu bulac57
Spagetti ajánló
Sajtleves veronika74
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Bologna tortája recept toth_beata
Minestra recept boszorlany
fűszeres sajtos spagetti ibolya58
Fokhagymás spagetti veronika74
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
Sajtos-csirkés spagetti recept jamborlulu
Burgundi marharagu veronika74
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
Pizza receptek
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Pizza 1vargaildyko
Sütőporos lángos nanoka72
Négy évszak pizza horvathnemagdi
x nagyuska
Olasz kenyérropogós rochlitzne
Töltött padlizsán sarkadykati
Mozzarellás vega pizza recept jamborlulu
Pizza horvathnemagdi
x nagyuska
Hamburger receptek
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle vagikriszti
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Válassza a szóját! margoka59
mustár készítése házilag irmus
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU