Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
MÁRTÁSOK - alapLEVEK
A francia konyhában különböző ételek elkészítéséhez és mártások alapanyagául az alaplevek szolgálnak, ame­lyek színük szerint két fő csoportba oszthatók:
1.Barna alaplevek és
2.Fehér alaplevek. Az alaplevek a belőlük készülő ételek tartalmasságát emelik.
Barna alaplé
(Fond brun)
Hozzávalók (10) literhez):
4 kg marhacsont, 3 kg borjúcsont, 1 kg csirke lába, nyaka, 50 dkg füstölt csont, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 20 dkg zeller, 50 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 2 dkg fekete­bors, néhány szál kakukkfű, 5 dkg só.
A csontokat felaprítjuk és a karikára vágott vegyes zöldséggel, hagymával, fűszerekkel együtt tepsibe téve, kevés zsiradékkal, sütőben szép barnára pirít­juk. Ezután fazékba tesszük, 10 liter vízzel felöntjük, felforraljuk, és lassú for­ralással 6-8 óra hosszat főzzük. Időnként lehabozzuk és a zsírját is leszedjük. (Az elpárolgó vizet forró vízzel pótoljuk.) Leszűrjük, hidegre: tesszük. Másnap szedjük le a zsírját. A barna (spanyol) mártás készítésénél hasznáIjuk fel.
Borjú barna alaplé (Fond de veau brun)
Hasonlóan készül, mint a barna alaplé, csak borjúcsontokból, hulladékból, inak­ból. Mártások, borjúraguk készítéséhez használjuk. Főzési ideje 3 óra.
Csontlé
1 kg marhacsont vagy farok, 1 babér, pár szál petrezselyem, kakukkfű, zellerlevél, póré fehérje, só, 6 szem bors.
A hozzávalókat hideg vízbe tesszük, felforraljuk, 2,5 órán át, főzzük, leszűrjük.
Zöldséglevesek, meleg mártások készítésére használjuk.
Fehér alaplé
(Fond blanc)
Borjúcsontokból, inakból, hulladékokból főzzük. Az alapanyagot először le­forrázzuk, leszűrjük, hideg vízzel jól leöblítjük, és hideg vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, lehabozzuk, bezöldségeljük, mint a húslevest és lassú, egyen­letes forrással főzzük 2-3 óra hosszat. Levesek vagy fehér mártások elkészí­tésénél használjuk.
Fehér halmártás
(Velouté de poisson)
Hasonlóan készül, mint a fehér mártás, de halból készült alapléből. Halételek fehér mártásának alapanyaga.
Hal alaplé
(Fumet de poisson)
Hozzávalók: (5 literhez) 5 kg halcsont, 24 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöld­ség, 10 dkg champignon gomba szára, 3 dl fehérbor, kevés só, pár szem feketebors.
A halcsontokat, zöldséget, fűszereket, a fehérbort 5 liter vízben feltesszük főni. Ha felforrt, gondosan lehabozzuk, lezsírozzuk és lassú, egyenletes forra­lással főzzük 1/2 óra hosszat, utána leszűrjük. Halak főzéséhez és mártások készítéséhez használjuk fel.
Szárnyas alaplé
(Fond de volaille)
Készítése megegyezik a fehér alaplével, azzal a különbséggel, hogy ehhez szárnyas csontokat, lábakat, aprólékot használunk fel. A szárnyas alaplét krém­levesekhez vagy fehér mártások elkészítéséhez használjuk. Főzési ideje 2 óra.
Vad alaplé
(Fond de gibier)
Vadszárnyas vagy egyéb vadak csontjait, hulladékait, inait használjuk hozzá, s ugyanúgy készítjük el, mint a barna alaplét, de erősebben fűszerezzük ka­kukkfűvel, borókával és kevés vörös borral főzzük ki. Vadhúsételek, raguk, mártások elkészítésénél használjuk fel.
Főzési ideje 3 óra.
bubszi bubszi
Címkék: elpárolgó vizet, barna alaplé, hozzávalókat hideg, alapanyagot először, fehér mártás, fehér alaplével,

Készítsünk saját magunk alapleveket!
melyek hozzávalói között zöldség- vagy szárnyasalaplé található. Ilyenkor persze könnyű megoldást nyújtanak a levesporok- és kockák, de a házilag elkészített alaplevet semmi nem tudja felülmúlni. Tanuljuk meg elkészíteni! A finom és ízletes alaplevek titka nem más, mint a friss és szezonális alapanyagok használata, melyek alaposan összefőnek egymással, mintegy alaplé koncentrátumot adva a legvégén. Az alapleveket érdemes előre elkészíteni és kisebb adagokban lefagyasztani, így bármikor kéznél ...
tinka1951 tinka1951
alaplékészítés-4 bevált recept
belepottyantani a rotyogó vízbe, ám ha nyugodt lelkiismerettel akarsz a családod szemébe nézni, felejtsd el az ízfokozókat, és tanulj meg alaplevet készíteni. Megmutatjuk, hogyan! » A receptek hozzávalóiban rendszeresen szerepelnek a különféle alaplevek, sokan viszont nem tudják pontosan, hogyan kellene ezeket előállítani, ezért inkább ízfokozókban és sóban gazdag leveskockát használnak. Bár az a gyorsabb módszer, az alaplével készített ételek íze sokkal finomabb és koncentráltabb, ezért ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Sárgabarackos sütemény 1vargaildyko
Király-palacsinta bubszi
Gesztenyés piskóta nyta100
Csokoládés hullám vörösboros horvathnemagdi
Hókifli bozsanyinemanyi
Mini csokis muffinok baratnu
Almás keksz napsugar71
Keksz torta edesanya
Almás piskóta bulac57
Receptek. mamucika
Szárnyas receptek
Filézett (kicsontozott) paprik bubszi
Krémtúrós paraj bajuszpapi
Kapros csirke -Cukorbetegeknek zsigaiklara
*UPDATE* Zöldfűszeres csirkerolád szalmazöldséges.. 1vargaildyko
Rablónyárs rochlitzne
S betűs receptek horvathnemagdi
Legjobb csirke (ausztrál) bubszi
Csirkés karadjordje szelet recept kovacs_zsoka
Pipimuffin nanoka72
FÜSTÖLT csirkeLEVES MAZSOLÁVAL bubszi
Marhából készült ételek
B receptek horvathnemagdi
Babos-mézes marhahús bubszi
Feltétlen feltétek horvathnemagdi
Marhahúsos brokkoli-saláta horvathnemagdi
Sült pulykamell gyümölcsmártás bubszi
bátaszéki pecsenye ! ibolya58
Jó az idő, grillpartik ideje. ahmoni
2 hét lúgosító étrend brozsika
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Ami eddig elképzelhetetlen volt: egészséges melegszendvics tinka1951
Sertésből készült ételek
Ételek cukkiniből lizawolf
K betűs receptek horvathnemagdi
Kolozsvári rakott káposzta evavicus
Brokkolis szűzcsíkok szezámmag veronika74
Fűszeres karaj kukoricás körettel recept boszorlany
Fasírtgolyó recept gonda_katalin
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod suzymama
Ízőrzők – Ozora – horvathnemagdi
Magyar gasztronómia grimilda
Tárkonyos bableves füstölt csü bubszi
Halból készült ételek
Juhászos birka klerierzsi
Receptek horvathnemagdi
Bográcsozzunk mi is! horvathnemagdi
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Halászlé haltáskával bodaaniko
Lazacos édeskömény saláta recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Torták kloppenburg
x nagyuska
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Rakott húsételek spanyolsky
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Borsikafű nnpapszi
Recept rakosferenc
Káposztás fácán tundihugi
Szarvasragu bulac57
Spagetti ajánló
COL TONNO Tonhallal bubszi
Csirkés -chilis spagetti recept toth_beata
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pasta mozzarella recept kovacs_zsoka
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
Családom kedvence sarkadykati
Bolognai leves bubszi
Receptek 3.japan margareta51
Kapros thai tészta recept jamborlulu
kakukkfű suzymama
Pizza receptek
Maradék sonka? Sebaj! horvathnemagdi
Sonkás, gombás pizza recept gonda_katalin
Pizzázni jó horvathnemagdi
Pizzatészta alaprecept bubszi
Sajtos mozzarellás pizza egy tucat száraz kenyérből! nanoka72
Rozmaringos pizza veronika74
Pizzás rúd tereza54
x nagyuska
Pizza ai quattro formaggi 1 bubszi
Egyszerű pizza házilag margoka59
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra klara50
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Hamburger buci recept boszorlany
Csirke hamburger banb
Szezámmag fejesnemagdi
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU