Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel

Vadhúst ritkán eszünk, inkább ünnepi fogásnak számít. Főleg ha mézeskaláccsal töltjük... Így igazi karácsonyi fogás lehet!

Magyarországon a vadkacsa jól vadászható, sok külföldi vadászt csalogat. Mégis az az érzésem, hogy frissen elég nehéz hozzájutni. Fagyasztva, tisztítva kapható.

Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal A vadkacsa előkészítése képeken

Először életemben egy fehér-tói halászcsárdában kaptam utasításokat ahhoz, hogyan kell a vadkacsát jól elkészíteni. Éjszakás műszakban mértem a halászlét, amikor négy vadász érkezett hajnal három óra körül, a pincér az összetolt székeken horkolt. Úgyhogy nekem jutott a feladat, hogy kiszolgáljam őket. Mindjárt kértek is négy erős-paprikás ágyaspálinkát, aztán még egy kört, és még egyet...! Ez a tájjellegű specialitás erős alkatú embereknek ajánlott, illetve annak, aki nagyon fázik, mert a pálinka magas alkoholtartalma és az erős-paprika utóíze biztos, hogy felmelegít. Ők azt javasolták, nyúzzam meg a szárnyasokat, mert a vadkacsa bőre iszap ízű, és így a kopasztással sem kell bajlódni. Sütés előtt pedig csavarjam be szalonnaszeletekkel, és a fokhagymát se sajnáljam, akkor tuti a siker.

A vadkacsa az a méretű szárnyas, ami két fő részére sok, négy fő részére kevés, de ezért fejenként számolhatunk egy fél kacsát, ez átlagosnak számít, még egy menüsorban is megállja a helyét. Ha megtöltjük, akkor már szinte felesleges mellé köretet adni, de a mártás kötelező.

A vadkacsa húsa száraz és sötét-színű. Sütés közben vigyáznunk kell, hogy ne száradjon ki túlságosan. Viszont ha mégis szárazra sikeredik, akkor életmentő lehet egy jó mártás, persze ha jól sikerül, akkor is egészítsük ki. Még szaftosabbá tehetjük a falatokat, ha kompótot vagy sült gyümölcsöt kínálunk a sült mellé.
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal

Az előkészítés hosszadalmas, de a végeredmény fenomenális! A vadkacsa előkészítése képeken
Hozzávalók:
2 vadkacsa
30 dkg fonott kalács
4 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
fél mokkáskanál mézeskalács fűszer
10 dkg vaj
1 dl tej

A hagymakompóthoz:
40 dkg kisebb szemű lila-hagyma
4 evőkanál cukor
kis darabka fahét
2 szem szegfűszeg
3 dl vörösbor
2 cl balzsamecet

Elkészítés: A kacsát a hátánál kifilézzük, a csontvázat eltávolítjuk (de nem kötelező), a szártőcsont és a alsó-combcsont marad. Sózzuk, borsozzuk.

Felkockázzuk a kalácsot. A tojásokat összekeverjük az olvasztott vajjal és a tejjel, a finomra vágott hagymával és a petrezselyemmel, a kalácshoz öntjük, a mézeskalács fűszert is hozzáadva összeforgatjuk, majd betöltjük a kacsába. Összetűzzük vagy varrjuk, letakarjuk, és 140 fokos sütőben fél órát sütjük. Majd levesszük a takarást, és 160 fokos sütőben egy óra alatt pirosra sütjük.

A kompóthoz a cukrot serpenyőben karamellizáljuk, beledobjuk a fahéjat és a szegfűszeget, felöntjük a borral, beledobjuk a félbevágott lila hagymákat, és fél órát pároljuk. Végül kevés balzsamecetet adunk hozzá.

A töltött kacsát a lila hagyma-kompóttal tálaljuk. Esetleg krumplipürével és barackkompóttal is kínálhatjuk.

A kacsa mellé tett zöldségekből, amik együtt sülnek a szárnyassal a sütőben (vöröshagyma, fokhagyma, répa, zeller, alma, friss fűszerek) gyorsan mártást készíthetünk, egy kis vörösbor, szarvasgombás balzsamecet, áfonyalikőr, tokaji, fügebor vagy tulajdonképpen mindenféle fajta bor és lekvár, egy kis alap lé segítségével. A pecsenyelét felforraljuk, átszűrjük, besűrítjük. Sűríthetünk redukálással is, ami azt jelenti, hogy addig főzzük és kavargatjuk a mártást, amíg besűrűsödik, esetleg a végén vajdarabkákat teszünk hozzá.

Aki nem szeret bíbelődni a csontozással evés közben, az jól jár, ha töltés előtt kicsontozza a kacsát, így szervírozáskor jól lehet szelni, és dekoratív is. Arra ügyeljenek, hogy nem szabad túl sok tölteléket belenyomni, mert akkor sütés közben kirepedhet. Ugyanis a hús zsugorodik, a töltelék pedig dagad. Persze az sem rossz, mikor a töltelék kifolyik, és egy kicsit odaég a tepsi aljára, igazi csemege. A csontokból pedig levest főzhetünk, amit felhasználhatunk a más alkalommal.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: erős-paprika utóíze, vadkacsa bőre, mártás kötelező, vadkacsa húsa, sült mellé, előkészítés hosszadalmas,

A házi készítésű likőrök.....
az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni. Mézeskalácsos likőr Hozzávalók: 30 dkg mogyorókrém vagy nutella, 4 dl tejszín, 3 dl konyak vagy vodka, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék. Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, ...
gabfe gabfe
Az ünnep süteménye
ajándéktárggyá vált. (Egyes helyeken például jegyajándékként vette a fiatalember választottjának a mézeskalácsszivet.) (Az illusztráció Vaszary János: Mézeskalács árus c. festménye, melyről ezeken az oldalakon többet is olvashatsz.) A mézeskalácsos mesterség történetét mutatja be egy nagy múltú Tolna megyei mézeskalács készítő család honlapja. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep ...
marti1951 marti1951
Bögrés mézes puszedli – rögtön puha, rögtön süthető!
adagból A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-) Hozzávalók: - 5 bögre rétesliszt - 1 púpos bögre finomliszt - 1 púpos bögre porcukor - 2 púpos teáskanál szódabikarbóna - 2 púpos teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék - 4 teáskanál kakaópor (én hollandot használok mindig) - 2 tojás sárgája + 2 egész tojás - 15 dkg vaj (vagy zsír, de nem margarin!) - 1 bögre akácméz + még két ...
suzymama suzymama
Dobostorta
megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. Ma az egész világon ismerik a dobostortát, és receptjének kis eltérésekkel több, mint 100 variációja ismert. Az eredeti dobostorta ...
agnes1955 agnes1955
Fahéjas Túrókrém
Hozzávalók: * 3 dl tejszín * 50 dkg túró * 5 evőkanál cukor * 1 evőkanál fahéj * szilvabefőtt Elkészítés: A túrót villával áttörjük, a cukorral és a fahéjjal simára keverjük. A fahéj helyettesíthető mézeskalácsos fűszerkeverékkel, vagy akár rumba áztatott mazsolával is. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Farsang-fánk
Antoinette királyné egy farsangi bál alkalmával megszökött a Tuileriákban rendezett álarcosbálról, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely a karneváli éjszakán az utcákon kavargott. Az esti sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amit az nagy kosárból árult. A fánk rendkívül ízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár fánkot. A karnevál elmúltával pedig a fánksütőt is berendeltette a palotába. A ...
mezixy mezixy
Galuska kalács-kókuszba és mézeskalács fűszerbe hempergetve
Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 3 dkg élesztő; a hempergetéshez: 15 dkg vaj, 8 dkg barna cukor, 2 teáskanál mézeskalács fúszerkeverék, 5 dkg fehér cukor, 5 dkg kókuszreszelék Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Mázas Levél 1vargaildyko
Részeges Izidor horvathnemagdi
Túrós pite horvathnemagdi
Sacher torta-ahogy én készítem- recept! vicus54
Gesztenyés szelet sütés nélkül akiram45
ÉDESSÉG AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Angol szelet yvett789
Sűrített tej recept boszorlany
Puncsos tekercs macoka65
kokárda torta mariann35
Szárnyas receptek
Currys csirkesaláta bubszi
Újházi tyúkhúsleves bubszi
Sárga csirkemell bubszi
Anyám paprikás csirkéje bubszi
Karácsonyi-SÜLTPULYKA recept bartakitty
Csirkemell őzgerincformában sütve recept klementinagidro
Tepsis gombás pulykaszeletek recept jamborlulu
Extra tyúkragu bubszi
Fűszeres hús, hidegen- melegen tereza54
Curry-s pulykaleves veronika74
Marhából készült ételek
Lasagne Bolognese juditmama
Lecsós pacal bográcsban maroka
Babgulyás házi csipetkével, horvathnemagdi
Cseh marharagu bulac57
Marhahús zöldbabbal recept boszorlany
Mediterrán szűz bubszi
Mit főzzek hétvégére? biharijudit
Brassói húsleves bubszi
Debreceni tokány bubszi
B receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Kukoricás vagdalt bubszi
Ananászos májragu bubszi
Paleo céklás fasírt bkisseva
Wokban sült húsok agimami7
Sertésszelet magyaróvári módon migova
Sörben sült oldalas: ujjozsef
Székelykáposzta recept jamborlulu
Száztizenegy új palacsintare andrilaszlone
Lecsós-rizses apróhusi recept kovacs_zsoka
Csülkös bab hurkával klara50
Halból készült ételek
Tokaji mézes-diós csípős harcsasült, burgonyapürével és megg suzymama
Zsenge zöldségragu, avagy horvathnemagdi
Lazacburger rochlitzne
Dudari halpaprikás (halászlé) bubszi
Tiszai halászlé petezsolt
Füstölt lazac citrommal recept kovacs_zsoka
Rántott süllő jozsef_olah_9843
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Pisztráng római tálban veronika74
csombor faciendum
Vad ételek
Római tálas receptek sarkadykati
Gombás fogolypecsenye bubszi
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Fácánleves berántva I. bubszi
Receptek jjanosne
Fácánleves újházi módra tundihugi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Fácán tejfölös mártással bubszi
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Spagetti ajánló
Piemonti spagetti horvathnemagdi
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Sárgarépás-gyömbéres sugo margitanya
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Spenótos spagetti recept gonda_katalin
Abruzzói mártás bubszi
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Utazás a tokány körül... gaby13
Rakott bolognai spagetti agimami7
Brokkolis-szezámos spagetti 1vargaildyko
Pizza receptek
Paprikás pizza bulac57
pizzás kiflik anna5971
Főszerepben a hagyma! horvathnemagdi
Pizzás csiga 2 recept gonda_katalin
Török pizza (lachmacun) ildus0310
Önbizalom................. .... bajuszpapi
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Az igazi olasz pizza sheidi
pizza tészta gesztenyefa
Virág alakú pizza recept baggesz20
Hamburger receptek
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger zsemle recept baggesz20
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU