Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel

Vadhúst ritkán eszünk, inkább ünnepi fogásnak számít. Főleg ha mézeskaláccsal töltjük... Így igazi karácsonyi fogás lehet!

Magyarországon a vadkacsa jól vadászható, sok külföldi vadászt csalogat. Mégis az az érzésem, hogy frissen elég nehéz hozzájutni. Fagyasztva, tisztítva kapható.

Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal A vadkacsa előkészítése képeken

Először életemben egy fehér-tói halászcsárdában kaptam utasításokat ahhoz, hogyan kell a vadkacsát jól elkészíteni. Éjszakás műszakban mértem a halászlét, amikor négy vadász érkezett hajnal három óra körül, a pincér az összetolt székeken horkolt. Úgyhogy nekem jutott a feladat, hogy kiszolgáljam őket. Mindjárt kértek is négy erős-paprikás ágyaspálinkát, aztán még egy kört, és még egyet...! Ez a tájjellegű specialitás erős alkatú embereknek ajánlott, illetve annak, aki nagyon fázik, mert a pálinka magas alkoholtartalma és az erős-paprika utóíze biztos, hogy felmelegít. Ők azt javasolták, nyúzzam meg a szárnyasokat, mert a vadkacsa bőre iszap ízű, és így a kopasztással sem kell bajlódni. Sütés előtt pedig csavarjam be szalonnaszeletekkel, és a fokhagymát se sajnáljam, akkor tuti a siker.

A vadkacsa az a méretű szárnyas, ami két fő részére sok, négy fő részére kevés, de ezért fejenként számolhatunk egy fél kacsát, ez átlagosnak számít, még egy menüsorban is megállja a helyét. Ha megtöltjük, akkor már szinte felesleges mellé köretet adni, de a mártás kötelező.

A vadkacsa húsa száraz és sötét-színű. Sütés közben vigyáznunk kell, hogy ne száradjon ki túlságosan. Viszont ha mégis szárazra sikeredik, akkor életmentő lehet egy jó mártás, persze ha jól sikerül, akkor is egészítsük ki. Még szaftosabbá tehetjük a falatokat, ha kompótot vagy sült gyümölcsöt kínálunk a sült mellé.
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal

Az előkészítés hosszadalmas, de a végeredmény fenomenális! A vadkacsa előkészítése képeken
Hozzávalók:
2 vadkacsa
30 dkg fonott kalács
4 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
fél mokkáskanál mézeskalács fűszer
10 dkg vaj
1 dl tej

A hagymakompóthoz:
40 dkg kisebb szemű lila-hagyma
4 evőkanál cukor
kis darabka fahét
2 szem szegfűszeg
3 dl vörösbor
2 cl balzsamecet

Elkészítés: A kacsát a hátánál kifilézzük, a csontvázat eltávolítjuk (de nem kötelező), a szártőcsont és a alsó-combcsont marad. Sózzuk, borsozzuk.

Felkockázzuk a kalácsot. A tojásokat összekeverjük az olvasztott vajjal és a tejjel, a finomra vágott hagymával és a petrezselyemmel, a kalácshoz öntjük, a mézeskalács fűszert is hozzáadva összeforgatjuk, majd betöltjük a kacsába. Összetűzzük vagy varrjuk, letakarjuk, és 140 fokos sütőben fél órát sütjük. Majd levesszük a takarást, és 160 fokos sütőben egy óra alatt pirosra sütjük.

A kompóthoz a cukrot serpenyőben karamellizáljuk, beledobjuk a fahéjat és a szegfűszeget, felöntjük a borral, beledobjuk a félbevágott lila hagymákat, és fél órát pároljuk. Végül kevés balzsamecetet adunk hozzá.

A töltött kacsát a lila hagyma-kompóttal tálaljuk. Esetleg krumplipürével és barackkompóttal is kínálhatjuk.

A kacsa mellé tett zöldségekből, amik együtt sülnek a szárnyassal a sütőben (vöröshagyma, fokhagyma, répa, zeller, alma, friss fűszerek) gyorsan mártást készíthetünk, egy kis vörösbor, szarvasgombás balzsamecet, áfonyalikőr, tokaji, fügebor vagy tulajdonképpen mindenféle fajta bor és lekvár, egy kis alap lé segítségével. A pecsenyelét felforraljuk, átszűrjük, besűrítjük. Sűríthetünk redukálással is, ami azt jelenti, hogy addig főzzük és kavargatjuk a mártást, amíg besűrűsödik, esetleg a végén vajdarabkákat teszünk hozzá.

Aki nem szeret bíbelődni a csontozással evés közben, az jól jár, ha töltés előtt kicsontozza a kacsát, így szervírozáskor jól lehet szelni, és dekoratív is. Arra ügyeljenek, hogy nem szabad túl sok tölteléket belenyomni, mert akkor sütés közben kirepedhet. Ugyanis a hús zsugorodik, a töltelék pedig dagad. Persze az sem rossz, mikor a töltelék kifolyik, és egy kicsit odaég a tepsi aljára, igazi csemege. A csontokból pedig levest főzhetünk, amit felhasználhatunk a más alkalommal.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: erős-paprika utóíze, vadkacsa bőre, mártás kötelező, vadkacsa húsa, sült mellé, előkészítés hosszadalmas,

A házi készítésű likőrök.....
az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni. Mézeskalácsos likőr Hozzávalók: 30 dkg mogyorókrém vagy nutella, 4 dl tejszín, 3 dl konyak vagy vodka, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék. Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, ...
gabfe gabfe
Az ünnep süteménye
ajándéktárggyá vált. (Egyes helyeken például jegyajándékként vette a fiatalember választottjának a mézeskalácsszivet.) (Az illusztráció Vaszary János: Mézeskalács árus c. festménye, melyről ezeken az oldalakon többet is olvashatsz.) A mézeskalácsos mesterség történetét mutatja be egy nagy múltú Tolna megyei mézeskalács készítő család honlapja. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep ...
marti1951 marti1951
Bögrés mézes puszedli – rögtön puha, rögtön süthető!
adagból A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-) Hozzávalók: - 5 bögre rétesliszt - 1 púpos bögre finomliszt - 1 púpos bögre porcukor - 2 púpos teáskanál szódabikarbóna - 2 púpos teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék - 4 teáskanál kakaópor (én hollandot használok mindig) - 2 tojás sárgája + 2 egész tojás - 15 dkg vaj (vagy zsír, de nem margarin!) - 1 bögre akácméz + még két ...
suzymama suzymama
Dobostorta
megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. Ma az egész világon ismerik a dobostortát, és receptjének kis eltérésekkel több, mint 100 variációja ismert. Az eredeti dobostorta ...
agnes1955 agnes1955
Fahéjas Túrókrém
Hozzávalók: * 3 dl tejszín * 50 dkg túró * 5 evőkanál cukor * 1 evőkanál fahéj * szilvabefőtt Elkészítés: A túrót villával áttörjük, a cukorral és a fahéjjal simára keverjük. A fahéj helyettesíthető mézeskalácsos fűszerkeverékkel, vagy akár rumba áztatott mazsolával is. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Farsang-fánk
Antoinette királyné egy farsangi bál alkalmával megszökött a Tuileriákban rendezett álarcosbálról, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely a karneváli éjszakán az utcákon kavargott. Az esti sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amit az nagy kosárból árult. A fánk rendkívül ízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár fánkot. A karnevál elmúltával pedig a fánksütőt is berendeltette a palotába. A ...
mezixy mezixy
Galuska kalács-kókuszba és mézeskalács fűszerbe hempergetve
Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 3 dkg élesztő; a hempergetéshez: 15 dkg vaj, 8 dkg barna cukor, 2 teáskanál mézeskalács fúszerkeverék, 5 dkg fehér cukor, 5 dkg kókuszreszelék Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Ostyaszalámi bubszi
Csillagos linzer bubszi
Cseh krémes gabfe
Csokiszalámi-krém bubszi
Túrós pite horvathnemagdi
Születésnapi emeletes torta bubszi
Sajtos puffancsok fűszeresen: ujjozsef
Hatlapos (egytojásos) akiram45
Debreceni krémes 1vargaildyko
Hamis / kakaós marlenka bkisseva
Szárnyas receptek
Tejfölös tökfőzelék, kapros pulykamellpörkölttel recept jamborlulu
Töltött kacsa recept toth_beata
Ha fogyni akarsz... cipello
Őszibarackos csirkemell bubszi
csirkemell őzgerinc formában quacline
3 karcsúsító, frissítő saláta grimilda
Göcseji göngyölt pulykamell ze bubszi
Újházi tyúkhúsleves bubszi
Brokkolis-sajtos csirke bubszi
Diós-mézes pulykapecsenye bubszi
Marhából készült ételek
Rakott karfiol - mintha horvathnemagdi
D betűs receptek horvathnemagdi
Húsos-lecsós rakott burgonya recept jamborlulu
Bakonyi Betyárleves 1vargaildyko
Montenegrói makaróni bubszi
Virágkonyha taltos1
Mézburger- mézes étel receptek panka2006
Dupla húsos derelye húslevesben recept toth_beata
erdélyi parasztcsorba ibolya58
Borscs 3. bubszi
Sertésből készült ételek
Rakott hús ancus56
Receptek horvathnemagdi
Húsgombóc paradicsommártásban bubszi
x nagyuska
Szári fánk nagyiful
Bugylibicskás betyárbatyu bubszi
Finom falatok piroska0101
Pásztorpite juditmama
Rakott káposzta savanyú káposztából recept boszorlany
Füves májpástétom bubszi
Halból készült ételek
Mákosguba szuflé fehércsokis horvathnemagdi
Halpaprikás bográcsban bubszi
Vajban sült pisztráng (olasz) bubszi
Gombás ponty tepsiben jozsef_olah_9843
Kapros pisztráng jozsef_olah_9843
Angolna Nyárson Sütve 1vargaildyko
Gyömbéres lencse füstölt angol bubszi
Karácsonyi halleves maroka
Tejfölös-gombás ponty 1. bubszi
Öreghalász-lé bubszi
Vad ételek
Indiai rizssaláta bubszi
Szarvasragu bulac57
Baszk fácán veronika74
Fácánpaprikás bubszi
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
Receptek horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Fácánleves Újházi módra bubszi
Spagetti ajánló
Narancsos sült, tésztával bubszi
Tejszínes-spenótos spagetti recept baggesz20
Pármai leves bulac57
Csirkemájas, gombás spagetti 1vargaildyko
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel recept jamborlulu
Édes, sós muffinok baratha
Sonkás tejszínes spagetti zsokanita
Sült tészta hússal és zöldséggel taltos1
Kukoricás spagetti recept toth_beata
Bácskai Füstölt Spagetti 1vargaildyko
Pizza receptek
Önbizalom................. .... bajuszpapi
Pizzás csiga gépsonkával recept toth_beata
Koktél pogácsa Update3 veronika74
Házi pizza recept baggesz20
Mai menü dundulino
Pizza tészta alaprecept 3. bubszi
Mikros sutik stb. margareta51
Pizza tészta receptek bkisseva
Pizza Carbonara horvathnemagdi
Pizzás kifli veronika74
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Sajtos hamburger bubszi
Sajtburgerleves recept roanna
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi hamburger grimilda
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU