Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel

Vadhúst ritkán eszünk, inkább ünnepi fogásnak számít. Főleg ha mézeskaláccsal töltjük... Így igazi karácsonyi fogás lehet!

Magyarországon a vadkacsa jól vadászható, sok külföldi vadászt csalogat. Mégis az az érzésem, hogy frissen elég nehéz hozzájutni. Fagyasztva, tisztítva kapható.

Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal A vadkacsa előkészítése képeken

Először életemben egy fehér-tói halászcsárdában kaptam utasításokat ahhoz, hogyan kell a vadkacsát jól elkészíteni. Éjszakás műszakban mértem a halászlét, amikor négy vadász érkezett hajnal három óra körül, a pincér az összetolt székeken horkolt. Úgyhogy nekem jutott a feladat, hogy kiszolgáljam őket. Mindjárt kértek is négy erős-paprikás ágyaspálinkát, aztán még egy kört, és még egyet...! Ez a tájjellegű specialitás erős alkatú embereknek ajánlott, illetve annak, aki nagyon fázik, mert a pálinka magas alkoholtartalma és az erős-paprika utóíze biztos, hogy felmelegít. Ők azt javasolták, nyúzzam meg a szárnyasokat, mert a vadkacsa bőre iszap ízű, és így a kopasztással sem kell bajlódni. Sütés előtt pedig csavarjam be szalonnaszeletekkel, és a fokhagymát se sajnáljam, akkor tuti a siker.

A vadkacsa az a méretű szárnyas, ami két fő részére sok, négy fő részére kevés, de ezért fejenként számolhatunk egy fél kacsát, ez átlagosnak számít, még egy menüsorban is megállja a helyét. Ha megtöltjük, akkor már szinte felesleges mellé köretet adni, de a mártás kötelező.

A vadkacsa húsa száraz és sötét-színű. Sütés közben vigyáznunk kell, hogy ne száradjon ki túlságosan. Viszont ha mégis szárazra sikeredik, akkor életmentő lehet egy jó mártás, persze ha jól sikerül, akkor is egészítsük ki. Még szaftosabbá tehetjük a falatokat, ha kompótot vagy sült gyümölcsöt kínálunk a sült mellé.
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal

Az előkészítés hosszadalmas, de a végeredmény fenomenális! A vadkacsa előkészítése képeken
Hozzávalók:
2 vadkacsa
30 dkg fonott kalács
4 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
fél mokkáskanál mézeskalács fűszer
10 dkg vaj
1 dl tej

A hagymakompóthoz:
40 dkg kisebb szemű lila-hagyma
4 evőkanál cukor
kis darabka fahét
2 szem szegfűszeg
3 dl vörösbor
2 cl balzsamecet

Elkészítés: A kacsát a hátánál kifilézzük, a csontvázat eltávolítjuk (de nem kötelező), a szártőcsont és a alsó-combcsont marad. Sózzuk, borsozzuk.

Felkockázzuk a kalácsot. A tojásokat összekeverjük az olvasztott vajjal és a tejjel, a finomra vágott hagymával és a petrezselyemmel, a kalácshoz öntjük, a mézeskalács fűszert is hozzáadva összeforgatjuk, majd betöltjük a kacsába. Összetűzzük vagy varrjuk, letakarjuk, és 140 fokos sütőben fél órát sütjük. Majd levesszük a takarást, és 160 fokos sütőben egy óra alatt pirosra sütjük.

A kompóthoz a cukrot serpenyőben karamellizáljuk, beledobjuk a fahéjat és a szegfűszeget, felöntjük a borral, beledobjuk a félbevágott lila hagymákat, és fél órát pároljuk. Végül kevés balzsamecetet adunk hozzá.

A töltött kacsát a lila hagyma-kompóttal tálaljuk. Esetleg krumplipürével és barackkompóttal is kínálhatjuk.

A kacsa mellé tett zöldségekből, amik együtt sülnek a szárnyassal a sütőben (vöröshagyma, fokhagyma, répa, zeller, alma, friss fűszerek) gyorsan mártást készíthetünk, egy kis vörösbor, szarvasgombás balzsamecet, áfonyalikőr, tokaji, fügebor vagy tulajdonképpen mindenféle fajta bor és lekvár, egy kis alap lé segítségével. A pecsenyelét felforraljuk, átszűrjük, besűrítjük. Sűríthetünk redukálással is, ami azt jelenti, hogy addig főzzük és kavargatjuk a mártást, amíg besűrűsödik, esetleg a végén vajdarabkákat teszünk hozzá.

Aki nem szeret bíbelődni a csontozással evés közben, az jól jár, ha töltés előtt kicsontozza a kacsát, így szervírozáskor jól lehet szelni, és dekoratív is. Arra ügyeljenek, hogy nem szabad túl sok tölteléket belenyomni, mert akkor sütés közben kirepedhet. Ugyanis a hús zsugorodik, a töltelék pedig dagad. Persze az sem rossz, mikor a töltelék kifolyik, és egy kicsit odaég a tepsi aljára, igazi csemege. A csontokból pedig levest főzhetünk, amit felhasználhatunk a más alkalommal.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: erős-paprika utóíze, vadkacsa bőre, mártás kötelező, vadkacsa húsa, sült mellé, előkészítés hosszadalmas,

A házi készítésű likőrök.....
az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni. Mézeskalácsos likőr Hozzávalók: 30 dkg mogyorókrém vagy nutella, 4 dl tejszín, 3 dl konyak vagy vodka, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék. Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, ...
gabfe gabfe
Az ünnep süteménye
ajándéktárggyá vált. (Egyes helyeken például jegyajándékként vette a fiatalember választottjának a mézeskalácsszivet.) (Az illusztráció Vaszary János: Mézeskalács árus c. festménye, melyről ezeken az oldalakon többet is olvashatsz.) A mézeskalácsos mesterség történetét mutatja be egy nagy múltú Tolna megyei mézeskalács készítő család honlapja. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep ...
marti1951 marti1951
Bögrés mézes puszedli – rögtön puha, rögtön süthető!
adagból A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-) Hozzávalók: - 5 bögre rétesliszt - 1 púpos bögre finomliszt - 1 púpos bögre porcukor - 2 púpos teáskanál szódabikarbóna - 2 púpos teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék - 4 teáskanál kakaópor (én hollandot használok mindig) - 2 tojás sárgája + 2 egész tojás - 15 dkg vaj (vagy zsír, de nem margarin!) - 1 bögre akácméz + még két ...
suzymama suzymama
Dobostorta
megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. Ma az egész világon ismerik a dobostortát, és receptjének kis eltérésekkel több, mint 100 variációja ismert. Az eredeti dobostorta ...
agnes1955 agnes1955
Fahéjas Túrókrém
Hozzávalók: * 3 dl tejszín * 50 dkg túró * 5 evőkanál cukor * 1 evőkanál fahéj * szilvabefőtt Elkészítés: A túrót villával áttörjük, a cukorral és a fahéjjal simára keverjük. A fahéj helyettesíthető mézeskalácsos fűszerkeverékkel, vagy akár rumba áztatott mazsolával is. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Farsang-fánk
Antoinette királyné egy farsangi bál alkalmával megszökött a Tuileriákban rendezett álarcosbálról, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely a karneváli éjszakán az utcákon kavargott. Az esti sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amit az nagy kosárból árult. A fánk rendkívül ízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár fánkot. A karnevál elmúltával pedig a fánksütőt is berendeltette a palotába. A ...
mezixy mezixy
Galuska kalács-kókuszba és mézeskalács fűszerbe hempergetve
Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 3 dkg élesztő; a hempergetéshez: 15 dkg vaj, 8 dkg barna cukor, 2 teáskanál mézeskalács fúszerkeverék, 5 dkg fehér cukor, 5 dkg kókuszreszelék Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Dán kuglóf III. rochlitzne
Tejföltorta klara50
Tejfölös csodasüti gabfe
Egyszerű tejfölös-cseresznyés pite vorosrozsa66
Málnatorta rochlitzne
Gyors, egyszerű, finom sajtosrúd bkisseva
Meggyes-túrós süti horvathnemagdi
Raffaello házilag 1. bubszi
Ausztrál almás piskóta bubszi
Barackos pite horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Rizses csirke római tálban veronika74
Kapros csirkemell recept kovacs_zsoka
Sült csirkecomb rizssalátával bulac57
Narancsos káposztasaláta bubszi
Grillezett csirkemell zöldbabo klara50
Mai ebédünk volt! agimami7
Ízőrzők – Tihany – horvathnemagdi
5 karácsonyi főétel grimilda
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Csirkemell színes zöldségekkel horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Soproni vörösboros marhapacsni bubszi
Marhanyelv, körözöttel töltve bubszi
Bográcsgulyás I. bubszi
Húsgombócos fondü 1vargaildyko
Az Adarki marha receptje: ujjozsef
Delipecsenye recept gonda_katalin
Mrs. Beeton anna4459
Vörösboros marhapörkölt 1vargaildyko
P betetűs receptek horvathnemagdi
kakukkfű suzymama
Sertésből készült ételek
Gyuvecs 1. bubszi
Zöld Metélt Magyarosan 1vargaildyko
Húsos batyu klara50
Kocsonya horvathnemagdi
x nagyuska
Receptek-Fasírozott hús anci-ani
arató kaszásleves ibolya58
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
borsodi "madárka " ibolya58
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Halból készült ételek
Rácponty II. rochlitzne
Hal erőleves bubszi
Lazacfilé fokhagyma mártással bordat
Lazac bazsalikomos krumplipüré horvathnemagdi
Lazac kapros-sajtos-tejszines rochlitzne
Hal erőleves bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
x nagyuska
A tengeri só és a bőrünk ( érdemes elolvasni) piroska0101
Rántott ponty recept kovacs_zsoka
Vad ételek
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Nyúlpörkölt veronika74
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Indiai rizssaláta bubszi
Vadászpecsenye bubszi
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
rapsic vadas ! ibolya58
Spagetti ajánló
Az olasz hentes tokánya recept jamborlulu
Gombából készült ételek grimilda
Vacsora csata jjanosne
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
Tonhalas-fenyőmagos spagetti veronika74
Bolognai leves bubszi
Bolognai tepsis melegszendvics recept toth_beata
Császárspagetti bubszi
Heti Menü bulac57
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Pizza receptek
Pizza-tészta, I. bubszi
Sütemények akiram45
Négy évszak pizza horvathnemagdi
Recept jjanosne
Török-pizza horvathnemagdi
Töltött pizza horvathnemagdi
Pizzás tekergők kicsit másképp nnpapszi
Mini-pizza horvathnemagdi
Kedvenc Pizza recept horvathnemagdi
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór tinka1951
Hamburger receptek
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU