Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel

Vadhúst ritkán eszünk, inkább ünnepi fogásnak számít. Főleg ha mézeskaláccsal töltjük... Így igazi karácsonyi fogás lehet!

Magyarországon a vadkacsa jól vadászható, sok külföldi vadászt csalogat. Mégis az az érzésem, hogy frissen elég nehéz hozzájutni. Fagyasztva, tisztítva kapható.

Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal A vadkacsa előkészítése képeken

Először életemben egy fehér-tói halászcsárdában kaptam utasításokat ahhoz, hogyan kell a vadkacsát jól elkészíteni. Éjszakás műszakban mértem a halászlét, amikor négy vadász érkezett hajnal három óra körül, a pincér az összetolt székeken horkolt. Úgyhogy nekem jutott a feladat, hogy kiszolgáljam őket. Mindjárt kértek is négy erős-paprikás ágyaspálinkát, aztán még egy kört, és még egyet...! Ez a tájjellegű specialitás erős alkatú embereknek ajánlott, illetve annak, aki nagyon fázik, mert a pálinka magas alkoholtartalma és az erős-paprika utóíze biztos, hogy felmelegít. Ők azt javasolták, nyúzzam meg a szárnyasokat, mert a vadkacsa bőre iszap ízű, és így a kopasztással sem kell bajlódni. Sütés előtt pedig csavarjam be szalonnaszeletekkel, és a fokhagymát se sajnáljam, akkor tuti a siker.

A vadkacsa az a méretű szárnyas, ami két fő részére sok, négy fő részére kevés, de ezért fejenként számolhatunk egy fél kacsát, ez átlagosnak számít, még egy menüsorban is megállja a helyét. Ha megtöltjük, akkor már szinte felesleges mellé köretet adni, de a mártás kötelező.

A vadkacsa húsa száraz és sötét-színű. Sütés közben vigyáznunk kell, hogy ne száradjon ki túlságosan. Viszont ha mégis szárazra sikeredik, akkor életmentő lehet egy jó mártás, persze ha jól sikerül, akkor is egészítsük ki. Még szaftosabbá tehetjük a falatokat, ha kompótot vagy sült gyümölcsöt kínálunk a sült mellé.
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal

Az előkészítés hosszadalmas, de a végeredmény fenomenális! A vadkacsa előkészítése képeken
Hozzávalók:
2 vadkacsa
30 dkg fonott kalács
4 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
fél mokkáskanál mézeskalács fűszer
10 dkg vaj
1 dl tej

A hagymakompóthoz:
40 dkg kisebb szemű lila-hagyma
4 evőkanál cukor
kis darabka fahét
2 szem szegfűszeg
3 dl vörösbor
2 cl balzsamecet

Elkészítés: A kacsát a hátánál kifilézzük, a csontvázat eltávolítjuk (de nem kötelező), a szártőcsont és a alsó-combcsont marad. Sózzuk, borsozzuk.

Felkockázzuk a kalácsot. A tojásokat összekeverjük az olvasztott vajjal és a tejjel, a finomra vágott hagymával és a petrezselyemmel, a kalácshoz öntjük, a mézeskalács fűszert is hozzáadva összeforgatjuk, majd betöltjük a kacsába. Összetűzzük vagy varrjuk, letakarjuk, és 140 fokos sütőben fél órát sütjük. Majd levesszük a takarást, és 160 fokos sütőben egy óra alatt pirosra sütjük.

A kompóthoz a cukrot serpenyőben karamellizáljuk, beledobjuk a fahéjat és a szegfűszeget, felöntjük a borral, beledobjuk a félbevágott lila hagymákat, és fél órát pároljuk. Végül kevés balzsamecetet adunk hozzá.

A töltött kacsát a lila hagyma-kompóttal tálaljuk. Esetleg krumplipürével és barackkompóttal is kínálhatjuk.

A kacsa mellé tett zöldségekből, amik együtt sülnek a szárnyassal a sütőben (vöröshagyma, fokhagyma, répa, zeller, alma, friss fűszerek) gyorsan mártást készíthetünk, egy kis vörösbor, szarvasgombás balzsamecet, áfonyalikőr, tokaji, fügebor vagy tulajdonképpen mindenféle fajta bor és lekvár, egy kis alap lé segítségével. A pecsenyelét felforraljuk, átszűrjük, besűrítjük. Sűríthetünk redukálással is, ami azt jelenti, hogy addig főzzük és kavargatjuk a mártást, amíg besűrűsödik, esetleg a végén vajdarabkákat teszünk hozzá.

Aki nem szeret bíbelődni a csontozással evés közben, az jól jár, ha töltés előtt kicsontozza a kacsát, így szervírozáskor jól lehet szelni, és dekoratív is. Arra ügyeljenek, hogy nem szabad túl sok tölteléket belenyomni, mert akkor sütés közben kirepedhet. Ugyanis a hús zsugorodik, a töltelék pedig dagad. Persze az sem rossz, mikor a töltelék kifolyik, és egy kicsit odaég a tepsi aljára, igazi csemege. A csontokból pedig levest főzhetünk, amit felhasználhatunk a más alkalommal.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: erős-paprika utóíze, vadkacsa bőre, mártás kötelező, vadkacsa húsa, sült mellé, előkészítés hosszadalmas,

A házi készítésű likőrök.....
az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni. Mézeskalácsos likőr Hozzávalók: 30 dkg mogyorókrém vagy nutella, 4 dl tejszín, 3 dl konyak vagy vodka, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék. Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, ...
gabfe gabfe
Az ünnep süteménye
ajándéktárggyá vált. (Egyes helyeken például jegyajándékként vette a fiatalember választottjának a mézeskalácsszivet.) (Az illusztráció Vaszary János: Mézeskalács árus c. festménye, melyről ezeken az oldalakon többet is olvashatsz.) A mézeskalácsos mesterség történetét mutatja be egy nagy múltú Tolna megyei mézeskalács készítő család honlapja. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep ...
marti1951 marti1951
Bögrés mézes puszedli – rögtön puha, rögtön süthető!
adagból A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-) Hozzávalók: - 5 bögre rétesliszt - 1 púpos bögre finomliszt - 1 púpos bögre porcukor - 2 púpos teáskanál szódabikarbóna - 2 púpos teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék - 4 teáskanál kakaópor (én hollandot használok mindig) - 2 tojás sárgája + 2 egész tojás - 15 dkg vaj (vagy zsír, de nem margarin!) - 1 bögre akácméz + még két ...
suzymama suzymama
Dobostorta
megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. Ma az egész világon ismerik a dobostortát, és receptjének kis eltérésekkel több, mint 100 variációja ismert. Az eredeti dobostorta ...
agnes1955 agnes1955
Fahéjas Túrókrém
Hozzávalók: * 3 dl tejszín * 50 dkg túró * 5 evőkanál cukor * 1 evőkanál fahéj * szilvabefőtt Elkészítés: A túrót villával áttörjük, a cukorral és a fahéjjal simára keverjük. A fahéj helyettesíthető mézeskalácsos fűszerkeverékkel, vagy akár rumba áztatott mazsolával is. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Farsang-fánk
Antoinette királyné egy farsangi bál alkalmával megszökött a Tuileriákban rendezett álarcosbálról, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely a karneváli éjszakán az utcákon kavargott. Az esti sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amit az nagy kosárból árult. A fánk rendkívül ízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár fánkot. A karnevál elmúltával pedig a fánksütőt is berendeltette a palotába. A ...
mezixy mezixy
Galuska kalács-kókuszba és mézeskalács fűszerbe hempergetve
Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 3 dkg élesztő; a hempergetéshez: 15 dkg vaj, 8 dkg barna cukor, 2 teáskanál mézeskalács fúszerkeverék, 5 dkg fehér cukor, 5 dkg kókuszreszelék Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Kukucskálós túrós ujjozsef
Barna mézes pite bubszi
Gyümölcsös túrótorta ildikopopescu
Tejszínes eperkrémleves veronika74
Paulette 1vargaildyko
Meggyes-gesztenyés torta vorosrozsa66
Omlós, élesztős bejgli horvathnemagdi
Adventi csokis fenyők bubszi
Panettone Kuglóf groszmadel
Grillázsszelet cilamami
Szárnyas receptek
Gombával Töltött Pulyka 1vargaildyko
Gesztenyés csirkemájkrokett bubszi
Rakott karfiol receptek yaskane
Brokkolifelfújt csirkével bubszi
Afrikai receptek macoka65
Karfiolos csirke biharijudit
Dubarry csirkemell margoka59
Sörös csirke veronika74
Diós csirkeszárnyak tejszínes- margoka59
Sült csirkemell tejszínes-boro klara50
Marhából készült ételek
Marhahúsos kuszkusz 1vargaildyko
Húsgolyós vitaminsali 1vargaildyko
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
marokkói burgonyás hús ! ibolya58
Marhahús Sztroganov módra recept kovacs_zsoka
Töltött padlizsán baconnel recept baggesz20
MAGYAROS BABGULYÁS marhalábszá bubszi
Vadas leveszöldségből zsemle.. rochlitzne
Gombás marhatokány bubszi
Gombás marhatokány recept kovacs_zsoka
Sertésből készült ételek
Rokfortos pizzakosár ujjozsef
Csülkös tojásrántotta recept kovacs_zsoka
Töltött hús bubszi
Húsos rakott burgonya bubszi
Cigánypecsenye zsokanita
Bácskai rizseshús recept gonda_katalin
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
LEVES AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gombás-májas csülök klara50
Vegyes rostonsült tundihugi
Halból készült ételek
Halas rizottó recept toth_beata
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
T betűs receptek horvathnemagdi
Kékfrankos harcsapaprikás bkisseva
Olívabogyós halas gnocchi recept gonda_katalin
ropogós hal citromos vajjal ibolya58
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Halgombóc leves bubszi
Füstölt lazac saláta pirított bubszi
Olajbogyó - együnk jót és jó horvathnemagdi
Vad ételek
Fácánmell töltött körtével bubszi
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácánleves reifregina
Indiai rizssaláta bubszi
R betűs receptek horvathnemagdi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Fácánleves rochlitzne
Vadhús horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Narancsos sült, tésztával bubszi
Póréhagyma receptek nanoka72
Tésztatál húsgolyókkal veronika74
***HÚSVÉTI**rakottas*** bubszi
Legyen ez a mai ebéd! linda019
Bolognai ragus palacsinta recept baggesz20
]Gombás-sárgarépás-kukoric ás s margareta51
Zöldséges spagetti bubszi
Tejszínes-cukkinis tészta horvathnemagdi
Spagetti:paradicsomos-diós ujjozsef
Pizza receptek
Pizza tekercs bubszi
Csirkemájas-gombás pizza bulac57
Karfiolos-brokkolis-pizza jupiter21
Vitaminos pizza klerierzsi
Bolognais pizza recept toth_beata
Vékony, ropogós pizza veronika74
pizzás muffin ! ibolya58
Őszi pizzák horvathnemagdi
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Hamburger receptek
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Aztán mégis. horvathnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept gonda_katalin
Sajtburger veronika74
Hamburger zsemle recept toth_beata
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU