Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel

Vadhúst ritkán eszünk, inkább ünnepi fogásnak számít. Főleg ha mézeskaláccsal töltjük... Így igazi karácsonyi fogás lehet!

Magyarországon a vadkacsa jól vadászható, sok külföldi vadászt csalogat. Mégis az az érzésem, hogy frissen elég nehéz hozzájutni. Fagyasztva, tisztítva kapható.

Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal A vadkacsa előkészítése képeken

Először életemben egy fehér-tói halászcsárdában kaptam utasításokat ahhoz, hogyan kell a vadkacsát jól elkészíteni. Éjszakás műszakban mértem a halászlét, amikor négy vadász érkezett hajnal három óra körül, a pincér az összetolt székeken horkolt. Úgyhogy nekem jutott a feladat, hogy kiszolgáljam őket. Mindjárt kértek is négy erős-paprikás ágyaspálinkát, aztán még egy kört, és még egyet...! Ez a tájjellegű specialitás erős alkatú embereknek ajánlott, illetve annak, aki nagyon fázik, mert a pálinka magas alkoholtartalma és az erős-paprika utóíze biztos, hogy felmelegít. Ők azt javasolták, nyúzzam meg a szárnyasokat, mert a vadkacsa bőre iszap ízű, és így a kopasztással sem kell bajlódni. Sütés előtt pedig csavarjam be szalonnaszeletekkel, és a fokhagymát se sajnáljam, akkor tuti a siker.

A vadkacsa az a méretű szárnyas, ami két fő részére sok, négy fő részére kevés, de ezért fejenként számolhatunk egy fél kacsát, ez átlagosnak számít, még egy menüsorban is megállja a helyét. Ha megtöltjük, akkor már szinte felesleges mellé köretet adni, de a mártás kötelező.

A vadkacsa húsa száraz és sötét-színű. Sütés közben vigyáznunk kell, hogy ne száradjon ki túlságosan. Viszont ha mégis szárazra sikeredik, akkor életmentő lehet egy jó mártás, persze ha jól sikerül, akkor is egészítsük ki. Még szaftosabbá tehetjük a falatokat, ha kompótot vagy sült gyümölcsöt kínálunk a sült mellé.
Vadkacsa mézeskalácsos töltelékkel és hagymakompóttal

Az előkészítés hosszadalmas, de a végeredmény fenomenális! A vadkacsa előkészítése képeken
Hozzávalók:
2 vadkacsa
30 dkg fonott kalács
4 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
fél mokkáskanál mézeskalács fűszer
10 dkg vaj
1 dl tej

A hagymakompóthoz:
40 dkg kisebb szemű lila-hagyma
4 evőkanál cukor
kis darabka fahét
2 szem szegfűszeg
3 dl vörösbor
2 cl balzsamecet

Elkészítés: A kacsát a hátánál kifilézzük, a csontvázat eltávolítjuk (de nem kötelező), a szártőcsont és a alsó-combcsont marad. Sózzuk, borsozzuk.

Felkockázzuk a kalácsot. A tojásokat összekeverjük az olvasztott vajjal és a tejjel, a finomra vágott hagymával és a petrezselyemmel, a kalácshoz öntjük, a mézeskalács fűszert is hozzáadva összeforgatjuk, majd betöltjük a kacsába. Összetűzzük vagy varrjuk, letakarjuk, és 140 fokos sütőben fél órát sütjük. Majd levesszük a takarást, és 160 fokos sütőben egy óra alatt pirosra sütjük.

A kompóthoz a cukrot serpenyőben karamellizáljuk, beledobjuk a fahéjat és a szegfűszeget, felöntjük a borral, beledobjuk a félbevágott lila hagymákat, és fél órát pároljuk. Végül kevés balzsamecetet adunk hozzá.

A töltött kacsát a lila hagyma-kompóttal tálaljuk. Esetleg krumplipürével és barackkompóttal is kínálhatjuk.

A kacsa mellé tett zöldségekből, amik együtt sülnek a szárnyassal a sütőben (vöröshagyma, fokhagyma, répa, zeller, alma, friss fűszerek) gyorsan mártást készíthetünk, egy kis vörösbor, szarvasgombás balzsamecet, áfonyalikőr, tokaji, fügebor vagy tulajdonképpen mindenféle fajta bor és lekvár, egy kis alap lé segítségével. A pecsenyelét felforraljuk, átszűrjük, besűrítjük. Sűríthetünk redukálással is, ami azt jelenti, hogy addig főzzük és kavargatjuk a mártást, amíg besűrűsödik, esetleg a végén vajdarabkákat teszünk hozzá.

Aki nem szeret bíbelődni a csontozással evés közben, az jól jár, ha töltés előtt kicsontozza a kacsát, így szervírozáskor jól lehet szelni, és dekoratív is. Arra ügyeljenek, hogy nem szabad túl sok tölteléket belenyomni, mert akkor sütés közben kirepedhet. Ugyanis a hús zsugorodik, a töltelék pedig dagad. Persze az sem rossz, mikor a töltelék kifolyik, és egy kicsit odaég a tepsi aljára, igazi csemege. A csontokból pedig levest főzhetünk, amit felhasználhatunk a más alkalommal.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: erős-paprika utóíze, vadkacsa bőre, mártás kötelező, vadkacsa húsa, sült mellé, előkészítés hosszadalmas,

A házi készítésű likőrök.....
az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni. Mézeskalácsos likőr Hozzávalók: 30 dkg mogyorókrém vagy nutella, 4 dl tejszín, 3 dl konyak vagy vodka, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék. Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, ...
gabfe gabfe
Az ünnep süteménye
ajándéktárggyá vált. (Egyes helyeken például jegyajándékként vette a fiatalember választottjának a mézeskalácsszivet.) (Az illusztráció Vaszary János: Mézeskalács árus c. festménye, melyről ezeken az oldalakon többet is olvashatsz.) A mézeskalácsos mesterség történetét mutatja be egy nagy múltú Tolna megyei mézeskalács készítő család honlapja. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep ...
marti1951 marti1951
Bögrés mézes puszedli – rögtön puha, rögtön süthető!
adagból A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-) Hozzávalók: - 5 bögre rétesliszt - 1 púpos bögre finomliszt - 1 púpos bögre porcukor - 2 púpos teáskanál szódabikarbóna - 2 púpos teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék - 4 teáskanál kakaópor (én hollandot használok mindig) - 2 tojás sárgája + 2 egész tojás - 15 dkg vaj (vagy zsír, de nem margarin!) - 1 bögre akácméz + még két ...
suzymama suzymama
Dobostorta
megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja. Ma az egész világon ismerik a dobostortát, és receptjének kis eltérésekkel több, mint 100 variációja ismert. Az eredeti dobostorta ...
agnes1955 agnes1955
Fahéjas Túrókrém
Hozzávalók: * 3 dl tejszín * 50 dkg túró * 5 evőkanál cukor * 1 evőkanál fahéj * szilvabefőtt Elkészítés: A túrót villával áttörjük, a cukorral és a fahéjjal simára keverjük. A fahéj helyettesíthető mézeskalácsos fűszerkeverékkel, vagy akár rumba áztatott mazsolával is. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Farsang-fánk
Antoinette királyné egy farsangi bál alkalmával megszökött a Tuileriákban rendezett álarcosbálról, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely a karneváli éjszakán az utcákon kavargott. Az esti sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amit az nagy kosárból árult. A fánk rendkívül ízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár fánkot. A karnevál elmúltával pedig a fánksütőt is berendeltette a palotába. A ...
mezixy mezixy
Galuska kalács-kókuszba és mézeskalács fűszerbe hempergetve
Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 3 dkg élesztő; a hempergetéshez: 15 dkg vaj, 8 dkg barna cukor, 2 teáskanál mézeskalács fúszerkeverék, 5 dkg fehér cukor, 5 dkg kókuszreszelék Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Meggyes márványsütemény bubszi
Karamellás diós kocka fenysugar76
Zserbó muffin nanoka72
Kijevi krémes bubszi
Citromos álom horvathnemagdi
sajtkrémes sütemény ibolya58
Mézes rebarbaratorta 1vargaildyko
Boszorkány máglya klementinagidro
Rózsa szelet recept jamborlulu
Almás krémes bulac57
Szárnyas receptek
Csirke Enchiladas Ole' bubszi
Brassói aprópecsenye szerika68
Töltött húsbatyu... jotunder60
Mozzarellás csirke bubszi
x nagyuska
Rakott Karalábé 1vargaildyko
csirke gombával mártásban bubszi
Kefírben pácolt csirke recept gonda_katalin
Izraeli májpástétom bubszi
gyötör az éhség biharijudit
Marhából készült ételek
Különleges palacsinta bubszi
Burgonyás húsgombóc fűszeres paradicsomszósszal janna53
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Bakonyi betyárleves 1. bubszi
Házi hamburger recept jamborlulu
Majonézes hússaláta bulac57
Bakonyi betyárleves bubszi
Zöldpaszulyleves bubszi
Üvegtészta-marhahús-rák lilikonyhaja
B betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Ízőrzők – Csurgó – horvathnemagdi
muzsik reggelije ibolya58
Felvidéki lucskos káposzta bubszi
Ragadozók vacsorája horvathnemagdi
Töltike recept toth_beata
töltött káposzta hojvási módra ibolya58
Sertéscsülök vele sült klara50
Az 5 legjobb sós rakott étel horvathnemagdi
Recept emoke93
Töltött dagadó - másként lovaszmarika
Halból készült ételek
gyors és finom melegszendvics grimilda
Gyors halászlé bulac57
Amur, Busa roston bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Harcsa tejszínes gombamártássa cilamami
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
x nagyuska
Lazacfilé fokhagyma mártással recept kovacs_zsoka
Bajai halászlé törpeharcsával jozsef_olah_9843
Hekk filé kecskesajtos rukkola salátával reifregina
Vad ételek
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Receptek horvathnemagdi
Fácánsült lilikonyhaja
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Fácánmell töltött körtével bubszi
Szarvasgulyás recept boszorlany
Baszk fácán baratnu
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Olasz zöldségleves 3. bubszi
Szőlős-diós spagetti hidegen veronika74
Csípős spagetti bulac57
Vadas marhasült recept gonda_katalin
Gombás csirkeragu-spagettivel- edesangyal
Olasz spagettileves bubszi
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Ponty, reform módra bubszi
Húsvéti receptek dumalady
Kapros thai tészta recept jamborlulu
Pizza receptek
Pizzás csiga nanoka72
Sütemény - Gyesen lévő Anyukák mezixy
Töki pompos Recept ildikocsorbane2
Recept jjanosne
Pizza pogácsa recept tnemarika
Gyors pizzatészta grimilda
Gluténmentes-pizza horvathnemagdi
Így készül a levendulás cukor és a levendulás só! anna4459
Lala kifli bordat
Pizza lalakne
Hamburger receptek
Szezámmag fejesnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger baratnu
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Csirkeburger recept jamborlulu
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
Sajtburgerleves recept roanna
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU