Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)





Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.








Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
faciendum faciendum
Címkék: feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára, káposztát vékony,

1-2-3 Recept
húsra. Még egyszer felforralom, végül meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom. Zilahi véres hurka Hozzávalók: 50 dkg szív, 25 dkg vese, 40 dkg bőrke, 1 kg toka, 1 kg vér, 40 dkg rizs, 8 dkg só, őrölt bors, csombor, szegfűbors, ízlés szerint 20 dkg hagyma. Elkészítése: A húsféléket és a bőrkét sós vízben megfőzöm. Mikor megpuhult, kiveszem. Az aba-lében főzöm meg a rizst is. A tokaszalonnát leforrázom, majd apró kockára vágom. A húsféléket ledarálom, majd ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
10 csábító csirkés fogás holnap ebédre
folytatódik >>> 7. Borított csirkecomb boritott-csirke Hozzávalók: 10 egész csirkecomb 70 dkg gomba 2 cukkini 10 dkg bacon, szeletelt 2 csomó újhagyma 4 ek zsír (kacsa, liba, tyúk) 1 tk borsikafű (csombor) 1 tk oregáno 5 dl főzőtejszín 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg sajt frissen őrölt bors só A recept ide kattintva folytatódik >>> 8. Háromhagymás csirke ...
tinka1951 tinka1951
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat. Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral. A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel ...
suzymama suzymama
A bab
foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni. Tudtad? A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján ...
kisa622 kisa622
A betűs receptek
friss kolbász, 50 dkg véres hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor, bors, só. Elkészítés: A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük. Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fáraók gyógyszertára
hozzávalót 15-20 másodpercig daráljuk jól össze (turmixon is lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben. Borsikafű, avagy csombor A borsikafű - más néven csombor - Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik, sőt a régi magyar ételek egyik alapvető fűszere. Alacsony, bokros növény apró lila virágokkal, és szürkészöld ...
erzsike25 erzsike25
A káposzta
káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire. Paradicsomos káposztafőzelék: Hozzávalók: 1 fej káposzta, olaj, kb. egy evőkanál liszt, sűrített paradicsom, só, cukor csombor Elkészítés: A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva ...
kisa622 kisa622
A káposzta savanyítása
a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, majd kefével átdörzsölni és kiöblíteni, hogy szagtalan és baktériummentes legyen. A tiszta hordó aljába ízlés szerint csombort, kaprot és tormát kell tenni. A megtisztított káposzta torzsáját késsel ki kell kikaparni, helyét pedig sóval kell megtölteni és szorosan a hordóba kell rakni, majd 1-2 napig állni hagyni, hogy a só jól átjárja. Közéje lehet tenni kukoricacsővet, ettől ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Budapest tekercs 1vargaildyko
GRILLÁZSOS-almás TORTA bubszi
Fahéjas muffin recept boszorlany
Csokoládékuglóf 2. bubszi
Vörös dara recept kovacs_zsoka
dióval szórt csokis túrószelet ibolya58
epres piskóta szelet airam41
Jó kis receptnek tűnik . . . sarkadykati
Farsangi fánk bubszi
Hókifli groszmadel
Szárnyas receptek
Tengeri hal ropogós bundában, édes-savanyú, narancsos mártog zsokanita
Csirkemell Zöldségekkel... 1vargaildyko
Töltött cukkini (csirkemelles) bubszi
Carmen saláta bubszi
Joghurtos káposztasaláta bubszi
Tejfölös csirke római tálban horvathnemagdi
Pulykaburger bulac57
Ananászos csirke kukoricával recept kovacs_zsoka
Hawaii csirke klara50
Májjal töltött burgonya martimarti
Marhából készült ételek
Nagy szakácskönyv bajuszpapi
U betűs receptek horvathnemagdi
Delipecsenye recept gonda_katalin
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Recept emoke93
Charlestoni paradicsomos rizs recept kovacs_zsoka
Fejessaláta változatok kloppenburg
Sváb hentes marhatokánya horvathnemagdi
Debreceni marhatokány bubszi
Sertésből készült ételek
Csőben sült bolognai penne tejfölösen recept jamborlulu
Székelykáposzta cilamami
Receptek horvathnemagdi
Töltött burgonya-csónak zsokanita
Bressói apró pecsenye tripike
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Burgonyakrémleves+füstölt hús ujjozsef
H.Kohut Katalin: Tavaszi karalábé csoda kohlinka
Paradicsomos káposzta... gaby13
Vacsora csata jjanosne
Halból készült ételek
Mézes lazacfilé citrommártással recept gonda_katalin
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Lazacos édeskömény saláta recept jamborlulu
Karácsonyra reifregina
Pontypörkölt bubszi
Lazacfilé fokhagyma mártással recept kovacs_zsoka
Lazaccal töltött palacsinta tundihugi
Német zsömle bubszi
Rakott ponty tepsiben klerierzsi
Vad ételek
R betűs receptek horvathnemagdi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Gombás szarvashús veronika74
savanyú burgonyaleves ibolya58
Római tálas receptek sarkadykati
Lapcsánka erdész módra bubszi
Dödölle rauchne02
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Spagetti rukkolás mártással recept kovacs_zsoka
Thai spagetti recept gonda_katalin
Kínai sült tészta tundihugi
Spaghetti alla carbonara kissmama
Töltött csülök 1. klara50
Császár-spagetti bubszi
Spagetti juhsajttal bulac57
Sprotnis spagetti horvathnemagdi
Répás-gyömbéres sertéscsíkok spagettivel recept kovacs_zsoka
Spagetti Carbonara 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizza Adriana bubszi
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
10 csodálatos pogácsa: Imádni fogjátok! tinka1951
Kenyértésztával jó dolgozni. horvathnemagdi
Aphrodité eledele relisisi
Kolbászos pizza bubszi
Olasz szendvics horvathnemagdi
Bolognai mártás házi pizzatésztával recept baggesz20
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Hagymás pizza bubszi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Hamburger buci recept boszorlany
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
x nagyuska
Hamburger pulykahússal suzymama
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU