Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)





Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.








Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
faciendum faciendum
Címkék: feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára, káposztát vékony,

1-2-3 Recept
húsra. Még egyszer felforralom, végül meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom. Zilahi véres hurka Hozzávalók: 50 dkg szív, 25 dkg vese, 40 dkg bőrke, 1 kg toka, 1 kg vér, 40 dkg rizs, 8 dkg só, őrölt bors, csombor, szegfűbors, ízlés szerint 20 dkg hagyma. Elkészítése: A húsféléket és a bőrkét sós vízben megfőzöm. Mikor megpuhult, kiveszem. Az aba-lében főzöm meg a rizst is. A tokaszalonnát leforrázom, majd apró kockára vágom. A húsféléket ledarálom, majd ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
10 csábító csirkés fogás holnap ebédre
folytatódik >>> 7. Borított csirkecomb boritott-csirke Hozzávalók: 10 egész csirkecomb 70 dkg gomba 2 cukkini 10 dkg bacon, szeletelt 2 csomó újhagyma 4 ek zsír (kacsa, liba, tyúk) 1 tk borsikafű (csombor) 1 tk oregáno 5 dl főzőtejszín 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg sajt frissen őrölt bors só A recept ide kattintva folytatódik >>> 8. Háromhagymás csirke ...
tinka1951 tinka1951
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat. Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral. A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel ...
suzymama suzymama
A bab
foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni. Tudtad? A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján ...
kisa622 kisa622
A betűs receptek
friss kolbász, 50 dkg véres hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor, bors, só. Elkészítés: A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük. Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fáraók gyógyszertára
hozzávalót 15-20 másodpercig daráljuk jól össze (turmixon is lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben. Borsikafű, avagy csombor A borsikafű - más néven csombor - Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik, sőt a régi magyar ételek egyik alapvető fűszere. Alacsony, bokros növény apró lila virágokkal, és szürkészöld ...
erzsike25 erzsike25
A káposzta
káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire. Paradicsomos káposztafőzelék: Hozzávalók: 1 fej káposzta, olaj, kb. egy evőkanál liszt, sűrített paradicsom, só, cukor csombor Elkészítés: A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva ...
kisa622 kisa622
A káposzta savanyítása
a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, majd kefével átdörzsölni és kiöblíteni, hogy szagtalan és baktériummentes legyen. A tiszta hordó aljába ízlés szerint csombort, kaprot és tormát kell tenni. A megtisztított káposzta torzsáját késsel ki kell kikaparni, helyét pedig sóval kell megtölteni és szorosan a hordóba kell rakni, majd 1-2 napig állni hagyni, hogy a só jól átjárja. Közéje lehet tenni kukoricacsővet, ettől ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Klasszikus máglyarakás horvathnemagdi
Tarka-barka sütik martimarti
Farsangi fánk bkisseva
Kinder bueno koszegimarika
Ünnepi Sütemény 1vargaildyko
Cukkinikenyér bubszi
Tejfölpiskóta bubszi
Fagylalt házilag..... szisszy83
Fahéjas teasütemény horvathnemagdi
Csodás szárazbab horvathnemagdi
Szárnyas receptek
1.Töltött sült csirkemell.... ÉS 2.Karaj anci-ani
Receptek horvathnemagdi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Receptek sarkadykati
Rizses kacsaaprólék bubszi
Bajor Sült 1vargaildyko
Csirkesaslik ördögmártással suzymama
Sajtos csirkehús recept boszorlany
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Dobva-rázva sütött csirke-curr bubszi
Marhából készült ételek
Krumplis csirke (bulgár) klara50
kijevi szoljankaleves! ibolya58
Marhahúsos brokkoli-saláta horvathnemagdi
Könnyű nyári ebéd...... maca23
Receptek horvathnemagdi
Rostélyos lublu
U betűs receptek horvathnemagdi
nyírségi burgonyás húspogácsa! ibolya58
Fűszeres vaddisznó római tálba horvathnemagdi
Tejszínes gombaleves bulac57
Sertésből készült ételek
Szűzérmék mazsolás gesztenyeraguval recept kovacs_zsoka
Rántott szelet recept kovacs_zsoka
Kínai kelrakottas, húsgombócok bulac57
Faszénen sült csülök fokhagymá klara50
Fűszeres szaftos sertéssült horvathnemagdi
Pilisi sertésragu 2. bubszi
Csípős húspogácsa bubszi
szabolcsi almás szeletek ! ibolya58
Kapros-vargányás húsgombócleves tinka1951
Receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Szentesti ponty recept jamborlulu
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Ponty szolnokiasan horvathnemagdi
Lazacos szendvics veronika74
Lazac roston szezammagos burgonyapürével recept boszorlany
Gombás hal bubszi
5 nap alatt 2 és fél kiló mínusz! Banderas és Griffith siker horvathnemagdi
Lazacos spagetti recept jamborlulu
Dunai Halleves 1vargaildyko
Ponty forrázva bubszi
Vad ételek
Baszk fácán veronika74
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Recept rakosferenc
Fácán római tálban lilikonyhaja
Csülök Eta módra! nanoka72
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Spagetti ajánló
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Kelkáposztás-baconös spagetti recept suzymama
Sült tészta hússal és zöldséggel taltos1
*UPDATE* Bolognai spagetti 1vargaildyko
milánói minestrone ! ibolya58
Gombás, sonkás, kapros spagetti horvathnemagdi
Egytál étel... ronix
Pörkölt tepsiben yaskane
Carbonara ragu spagettire gépsonkával recept baggesz20
Pikáns rakott pulyka veronika74
Pizza receptek
Pizza saját ötlettel recept boszorlany
Sütemény - Gyesen lévő Anyukák mezixy
Lala kifli bordat
Son-go-ku pizza suzymama
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
VEGA pizza recept boszorlany
Ezt a sajtos rúd fél óra alatt elkészül! tinka1951
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
PIZZA Alapreceptek: bubszi
mini pizzás csiga gombosinci
Hamburger receptek
Óriás hamburger angyalka___
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger baratnu
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU