Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)





Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.








Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
faciendum faciendum
Címkék: feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára, káposztát vékony,

1-2-3 Recept
húsra. Még egyszer felforralom, végül meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom. Zilahi véres hurka Hozzávalók: 50 dkg szív, 25 dkg vese, 40 dkg bőrke, 1 kg toka, 1 kg vér, 40 dkg rizs, 8 dkg só, őrölt bors, csombor, szegfűbors, ízlés szerint 20 dkg hagyma. Elkészítése: A húsféléket és a bőrkét sós vízben megfőzöm. Mikor megpuhult, kiveszem. Az aba-lében főzöm meg a rizst is. A tokaszalonnát leforrázom, majd apró kockára vágom. A húsféléket ledarálom, majd ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
10 csábító csirkés fogás holnap ebédre
folytatódik >>> 7. Borított csirkecomb boritott-csirke Hozzávalók: 10 egész csirkecomb 70 dkg gomba 2 cukkini 10 dkg bacon, szeletelt 2 csomó újhagyma 4 ek zsír (kacsa, liba, tyúk) 1 tk borsikafű (csombor) 1 tk oregáno 5 dl főzőtejszín 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg sajt frissen őrölt bors só A recept ide kattintva folytatódik >>> 8. Háromhagymás csirke ...
tinka1951 tinka1951
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat. Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral. A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel ...
suzymama suzymama
A bab
foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni. Tudtad? A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján ...
kisa622 kisa622
A betűs receptek
friss kolbász, 50 dkg véres hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor, bors, só. Elkészítés: A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük. Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fáraók gyógyszertára
hozzávalót 15-20 másodpercig daráljuk jól össze (turmixon is lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben. Borsikafű, avagy csombor A borsikafű - más néven csombor - Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik, sőt a régi magyar ételek egyik alapvető fűszere. Alacsony, bokros növény apró lila virágokkal, és szürkészöld ...
erzsike25 erzsike25
A káposzta
káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire. Paradicsomos káposztafőzelék: Hozzávalók: 1 fej káposzta, olaj, kb. egy evőkanál liszt, sűrített paradicsom, só, cukor csombor Elkészítés: A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva ...
kisa622 kisa622
A káposzta savanyítása
a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, majd kefével átdörzsölni és kiöblíteni, hogy szagtalan és baktériummentes legyen. A tiszta hordó aljába ízlés szerint csombort, kaprot és tormát kell tenni. A megtisztított káposzta torzsáját késsel ki kell kikaparni, helyét pedig sóval kell megtölteni és szorosan a hordóba kell rakni, majd 1-2 napig állni hagyni, hogy a só jól átjárja. Közéje lehet tenni kukoricacsővet, ettől ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Kakaós krémes akiram45
Fahéjas csiga klerierzsi
Tejes pite margareta51
Tejfölös szelet ancus56
MAZSOLÁS Muffin bubszi
Az újrafelfedezett hajdina bulac57
A legpuhább linzer a világon, nanoka72
Diós patkó horvathnemagdi
Keksztekercs kókuszkrémmel klementinagidro
Stollwerck szelet bubszi
Szárnyas receptek
Gombás máj tócsniban klerierzsi
Sörös csirke veronika74
Receptek 2. margareta51
Bazsalikomos csirkecsíkok horvathnemagdi
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Gombás csirke - joghurttal veronika74
Csirkemell szezámos-mézes bundában ... anitahajdu
Királynak való csirke bubszi
Zöldborsós-tejfölös csirkemell rochlitzne
kacsaSÜLT GESZTENYÉS METÉLTTEL bubszi
Marhából készült ételek
Nyelvvel Rakott Karfiol 1vargaildyko
Zöldbabot (v)egyenek! fonetika
14 napos lúgosító étrend grimilda
Mai menü. mamucika
Mai menű horvathnemagdi
Mai menű horvathnemagdi
Jollof bubszi
Bakonyi betyárleves petezsolt
Töltött saláta tundihugi
Vadas margareta51
Sertésből készült ételek
Borsos tokány paradicsompürével recept gonda_katalin
Csülök Huszárné módra klara50
Turbéki tepsis burgonya hússal horvathnemagdi
Tunkolós pirított máj recept toth_beata
A töpörtyűkészítés titkai horvathnemagdi
Elzászi káposzta klerierzsi
Sajtos, darált húsos rakott krumpli recept baggesz20
Fészekrakás recept boszorlany
Pirított csirkemáj tripike
Mustáros rakott hús veronika74
Halból készült ételek
Ízőrzők – Simontornya horvathnemagdi
Gombás ponty tejfölben sütve klara50
Roston sült ponty fűszervajjal panni48
5 hipergyors sült hús grimilda
Rozmaringos lazac diós-fokhagymás tésztával maroka
B receptek horvathnemagdi
Töltött pontyfilé. bubszi
Harcsa kékre főzve bubszi
Bajai halászlé 2. bubszi
Fokhagymás hal bubszi
Vad ételek
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Szegedi fácángulyás bubszi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Borsikafű nnpapszi
Almával töltött fácán bubszi
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Spagetti ajánló
Darált húsos rakott karfiol horvathnemagdi
Tejszínes-spenótos spagetti recept baggesz20
Elsősegély a kamrából: a tészta horvathnemagdi
Tonhalas spagetti recept kovacs_zsoka
Zöldbab - a vajbabtól a ceruzababig horvathnemagdi
Gyors mediterrán spagetti horvathnemagdi
Pirított tészta kakukkfűvel recept boszorlany
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Tésztatál húsgolyókkal veronika74
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Pizza receptek
Pizza recept yvett789
Pizza alaptészta, I. bubszi
Pizza mufin maroka
Mini pizza recept kovacs_zsoka
Pizzás muffin mailona
Hagymás pizza bubszi
Pizza Pan serpenyő migova
Pizza sonkával recept gonda_katalin
pizza tészta /gluténmentes/ bozsanyinemanyi
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Csirkeburger recept jamborlulu
Ázsiai hamburger klerierzsi
Sajtburger veronika74
Hamburger buci recept boszorlany
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger veronika74
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU