Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)





Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.








Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
faciendum faciendum
Címkék: feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára, káposztát vékony,

1-2-3 Recept
húsra. Még egyszer felforralom, végül meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom. Zilahi véres hurka Hozzávalók: 50 dkg szív, 25 dkg vese, 40 dkg bőrke, 1 kg toka, 1 kg vér, 40 dkg rizs, 8 dkg só, őrölt bors, csombor, szegfűbors, ízlés szerint 20 dkg hagyma. Elkészítése: A húsféléket és a bőrkét sós vízben megfőzöm. Mikor megpuhult, kiveszem. Az aba-lében főzöm meg a rizst is. A tokaszalonnát leforrázom, majd apró kockára vágom. A húsféléket ledarálom, majd ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
10 csábító csirkés fogás holnap ebédre
folytatódik >>> 7. Borított csirkecomb boritott-csirke Hozzávalók: 10 egész csirkecomb 70 dkg gomba 2 cukkini 10 dkg bacon, szeletelt 2 csomó újhagyma 4 ek zsír (kacsa, liba, tyúk) 1 tk borsikafű (csombor) 1 tk oregáno 5 dl főzőtejszín 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg sajt frissen őrölt bors só A recept ide kattintva folytatódik >>> 8. Háromhagymás csirke ...
tinka1951 tinka1951
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat. Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral. A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel ...
suzymama suzymama
A bab
foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni. Tudtad? A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján ...
kisa622 kisa622
A betűs receptek
friss kolbász, 50 dkg véres hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor, bors, só. Elkészítés: A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük. Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fáraók gyógyszertára
hozzávalót 15-20 másodpercig daráljuk jól össze (turmixon is lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben. Borsikafű, avagy csombor A borsikafű - más néven csombor - Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik, sőt a régi magyar ételek egyik alapvető fűszere. Alacsony, bokros növény apró lila virágokkal, és szürkészöld ...
erzsike25 erzsike25
A káposzta
káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire. Paradicsomos káposztafőzelék: Hozzávalók: 1 fej káposzta, olaj, kb. egy evőkanál liszt, sűrített paradicsom, só, cukor csombor Elkészítés: A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva ...
kisa622 kisa622
A káposzta savanyítása
a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, majd kefével átdörzsölni és kiöblíteni, hogy szagtalan és baktériummentes legyen. A tiszta hordó aljába ízlés szerint csombort, kaprot és tormát kell tenni. A megtisztított káposzta torzsáját késsel ki kell kikaparni, helyét pedig sóval kell megtölteni és szorosan a hordóba kell rakni, majd 1-2 napig állni hagyni, hogy a só jól átjárja. Közéje lehet tenni kukoricacsővet, ettől ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
diós kalács ünnepi köntösben quacline
Hús nélküli levesek. jaksika
Cseresznyés-diós süti recept baggesz20
Habos almás piskóta rochlitzne
Kókusz szelet 2. bubszi
Ildykó levélben recit küldött gabfe
Lipcsei aranykrémes moncsika77
Húúúúú, de régen csináltam már! sarkadykati
Amarántos hajdinapalacsinta horvathnemagdi
Bécsi túrós palacsintarakottas gabfe
Szárnyas receptek
3 ízletes finomság csirkemellből tinka1951
Csirkemájas metélt bubszi
gombás csirkemell diétás 1955viki
Rokfortos csirkemell recept toth_beata
Pulykarolád szilvalekvárral bulac57
Fokhagymás csirkecomb rántva hercegnő burgonyával recept gonda_katalin
Bundázott csirkemell recept baggesz20
Tepsis rizses csirka nyta100
Currys csirkesaláta bubszi
Mexikói rizses csirke bubszi
Marhából készült ételek
Húsvéti receptek dumalady
Húsgombócos fondü 1vargaildyko
Recept jjanosne
Kapros marhabecsinált bulac57
Hússaláta 1. bubszi
Egresmártás 1vargaildyko
Hasznos tanácsok petyrallyeteam
Erdélyi leves bubszi
Pelmenyi - szibériai gombócok recept jamborlulu
Ebédünk! betti055
Sertésből készült ételek
Töltött paprika 1 recept gonda_katalin
Hamis pizza bubszi
Vacsoracsata-Főétel-2. veronika74
Gyors ízes fánk bubszi
karádi kanászleves ibolya58
Füstölt csülök hagyma ágyban klara50
Gyulai kolbász 6. bubszi
Szabolcsi töltött káposzta bubszi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Csülkös-babos káposzta zsokanita
Halból készült ételek
Mai menű horvathnemagdi
Halászlé 3. bubszi
Pisztráng fűszeres tejföllel bulac57
Parajos lazacszeletek recept baggesz20
Csirkefalatok Orly módra horvathnemagdi
Halételek jozsef_olah_9843
Körösi süllő egészben bubszi
Hal fűszeres kéregben bulac57
Receptek horvathnemagdi
Dióbundában sült ponty: ujjozsef
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Káposztás fácán tundihugi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Karácsonyi ételek tomicica
soponyai őzragú..... ibolya58
Spagetti ajánló
Spagetti a ... bulac57
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
4 csodarecept - 10 perc alatt! marti1951
milánói minestrone ! ibolya58
Pirított tészta kakukkfűvel recept boszorlany
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Milánói sertésborda csalogany13
Spagetti gombás ... bulac57
Bolognaival töltött cukkini 1vargaildyko
bolognai muffin ! ibolya58
Pizza receptek
Szójalisztes pizza tészta bubszi
Update 1-es pizza 1955viki
Pizzás csiga (kenyérlángos) veronika74
tortilla chips házilag faciendum
Lala kifli yaskane
Kecskesajtos-spenótos pizza recept gonda_katalin
Csirkemájas-gombás pizza bulac57
Vitaminos pizza bubszi
Négysajtos pizza veronika74
Könnyű téli saláta bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger banb
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Óriás hamburger angyalka___
Csirke hamburger cajun módra klara50
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Sajtos hamburger bubszi
Hawaii burger veronika74
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburger baratnu
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU