Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
csombor
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)





Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.

BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)

Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.

A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.








Néhány recept borsikafűvel:

TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON

Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.

LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL

Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.

ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.

PROVANSZI TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.

Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
faciendum faciendum
Címkék: feketeborsot lehet, forró zöldséglevesbe, feldarabolt halat, tűzről levéve, apró kockára, káposztát vékony,

1-2-3 Recept
húsra. Még egyszer felforralom, végül meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom. Zilahi véres hurka Hozzávalók: 50 dkg szív, 25 dkg vese, 40 dkg bőrke, 1 kg toka, 1 kg vér, 40 dkg rizs, 8 dkg só, őrölt bors, csombor, szegfűbors, ízlés szerint 20 dkg hagyma. Elkészítése: A húsféléket és a bőrkét sós vízben megfőzöm. Mikor megpuhult, kiveszem. Az aba-lében főzöm meg a rizst is. A tokaszalonnát leforrázom, majd apró kockára vágom. A húsféléket ledarálom, majd ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
10 csábító csirkés fogás holnap ebédre
folytatódik >>> 7. Borított csirkecomb boritott-csirke Hozzávalók: 10 egész csirkecomb 70 dkg gomba 2 cukkini 10 dkg bacon, szeletelt 2 csomó újhagyma 4 ek zsír (kacsa, liba, tyúk) 1 tk borsikafű (csombor) 1 tk oregáno 5 dl főzőtejszín 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg sajt frissen őrölt bors só A recept ide kattintva folytatódik >>> 8. Háromhagymás csirke ...
tinka1951 tinka1951
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat. Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral. A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel ...
suzymama suzymama
A bab
foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni. Tudtad? A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján ...
kisa622 kisa622
A betűs receptek
friss kolbász, 50 dkg véres hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor, bors, só. Elkészítés: A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük. Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A fáraók gyógyszertára
hozzávalót 15-20 másodpercig daráljuk jól össze (turmixon is lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben. Borsikafű, avagy csombor A borsikafű - más néven csombor - Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos növény, számos helyen nálunk is termesztik, sőt a régi magyar ételek egyik alapvető fűszere. Alacsony, bokros növény apró lila virágokkal, és szürkészöld ...
erzsike25 erzsike25
A káposzta
káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire. Paradicsomos káposztafőzelék: Hozzávalók: 1 fej káposzta, olaj, kb. egy evőkanál liszt, sűrített paradicsom, só, cukor csombor Elkészítés: A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva ...
kisa622 kisa622
A káposzta savanyítása
a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, majd kefével átdörzsölni és kiöblíteni, hogy szagtalan és baktériummentes legyen. A tiszta hordó aljába ízlés szerint csombort, kaprot és tormát kell tenni. A megtisztított káposzta torzsáját késsel ki kell kikaparni, helyét pedig sóval kell megtölteni és szorosan a hordóba kell rakni, majd 1-2 napig állni hagyni, hogy a só jól átjárja. Közéje lehet tenni kukoricacsővet, ettől ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Gyermekcsemege tallér recept jamborlulu
Banános süti klara50
Banános tiramisu klementinagidro
zsokazsoka magdus39
Mézes csillagok 1vargaildyko
Recept jjanosne
Mákos citromos nnpapszi
Kakaós őszibarack torta kabdeboklara
Piték agimami7
Egyensúly tészta klarika47
Szárnyas receptek
Csirke hamburger banb
Vodkás pulyka-aprópecsenye bubszi
Mexikói chilis bab juditmama
Aszalt gyümölcsös csirkemell recept gonda_katalin
Diós-mézes pulykacomb veronika74
Mustáros csirke bubszi
Zöldbabos csirkecomb recept baggesz20
Soványhús ananásszal ujjozsef
Csirkemáj vadasan bulac57
Csirkemell vörösboros ribizliv zsokanita
Marhából készült ételek
Hirtelen sült húsok horvathnemagdi
Müszaka (török étel) bulac57
Hortobágyi palacsinta horvathnemagdi
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Sörben sült marha 1vargaildyko
Wellington bélszín rochlitzne
Gombás-vörösboros gulyás 1vargaildyko
Göngyölt marhaszelet Vízi verébbel horvathnemagdi
Csángó gulyás zsuzsa1016
Receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Toroskáposzta recept baggesz20
Pasifogó tepsis hús rochlitzne
gödöllői töltött csirke ibolya58
*UPDATE* Rizseshús 1vargaildyko
Paloc gulyás Krisztitől gabfe
borsodi sonkás pecsenye ibolya58
Fűszeres sertéstarja sajtos brokkolimuffinnal és paprikamárt toth_beata
ÍNYENC TÖLTÖTT liba bubszi
Hortobágyi palacsinta 1. bubszi
Kolbászhússal töltött, sörben sült dagadó suzymama
Halból készült ételek
Füstölt lazacos tészta klerierzsi
Diós angolna tundihugi
Tonhal (bakonyi módra) recept gonda_katalin
Dunamenti harcsa peterimajoridozsahe
Gyors és pikáns falatok horvathnemagdi
Töltött hal vörösboros sonkás bubszi
Receptek horvathnemagdi
Pisztráng sütve II. bubszi
Lazacsteak kagylóraguval horvathnemagdi
ponty lengyel mástással ibolya58
Vad ételek
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Fácán raguleves recept baggesz20
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Fácán római tálban lilikonyhaja
Szarvasgulyás recept boszorlany
Borsikafű nnpapszi
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Spagetti ajánló
Spagetti diómártással veronika74
Suzy és Tekergő mesebeli spagettije húsgombócokkal recept jamborlulu
Carbonara, ahogy én készítem recept baggesz20
Tepsis spagetti zsuzsipolgar
Szalonnás-sütőtökös tészta recept gonda_katalin
Minestrone leves recept toth_beata
Gombás spagetti carbonara veronika74
Paradicsomos spagetti recept jamborlulu
Spagetti holland módra rochlitzne
Paella Costa Brava módra bubszi
Pizza receptek
Töltött pizza moncsika77
Pizza recept aranyag
Vitaminos rátét bubszi
Burgonyás Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizza del Sole recept jamborlulu
Lecsó-körkép oberhauserne
Lala kifli yaskane
Pizzás tekergők bubszi
Paprikás pizza bulac57
Bolognai mártás (Salsa alla Na bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger banb
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi hamburger veronika74
Hamburger zsemle recept baggesz20
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU