Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Ízőrzők – Szigliget
Ízőrzők - Szigliget - receptek

Balatoni vegyes halászlé
Hozzávalók: törpeharcsa, keszeg, balin, ezüstkárász, ponty, a halak ikrája, 6 kisebb fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 2 dl olaszrizling, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál mangalicazsír, 1 paradicsom, 2 teáskanálnyi csípős őrölt paprika.
Először előkészítjük az alap léhez valókat. Két kisebb fej vöröshagymát felvágunk, a bográcsunk (fazekunk) aljába szórjuk. Rárakjuk a megtisztított, besózott törpeharcsa fejét, a balint, a keszeget, a kárászt, és a ponty fejét, amiből előzőleg a méregfogat eltávolítottuk. A halak tetejére újabb 2 fej vágott vöröshagymát teszünk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítva hozzáadjuk, és a babérlevelet is rátesszük. Sózzuk, felöntjük vízzel, és 1 dl borral. Feltesszük főni. Közben kevergetni nem szabad, csak mozgatni.
A pontyot lefilézzük, a húsokat 2 milliméterenként beirdaljuk, hogy a vékonyabb szálkákat is átvágjuk. A harcsát is lefilézzük, de mivel ez szálkátlan hal, nem kell bevagdosni. Mindkét halhúst kisebb szeletekre vágjuk, besózzuk, és őrölt fűszerpaprikával megsózva félretesszük egy tányérba. A megtisztított ponty-és harcsagerinceket az alap léhez tesszük, és együtt főzzük tovább. A halak ikráját is kisebbekre felvágjuk.
Amikor az alap lé már jól átfőtt, kiszedjük belőle a hal fejeket és gerinceket. Kicsit meghűtjük, majd egy külön tálba lefejtjük róluk a húsokat, a nagyobb szálkákat pedig félretesszük. Így könnyebb átpasszírozni a halat. Nagy lukú szitán keresztül törjük át az alap lébe a sűrítményt. Az egészet átöntjük egy nagy tálba, a kiürült bográcsunk aljába pedig a mangalicazsíron újabb 2 fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk. Megszórjuk 3 evőkanál fűszerpaprikával, felöntjük kevés borral, és az alap lével. Felforraljuk, és az előkészített halfiléket belehelyezzük. Hozzáadjuk az ikrát is, végül cikkekre vágott paradicsommal, és csípős paprikával ízesítjük. Néha kicsit megforgatjuk a bográcsot, de keverni tilos, mert akkor összetörnek a húsok. 15-20 perc múlva tálalhatjuk.

Ecetes keszeg
Hozzávalók: 1 kg keszeg, 30 dkg kukoricaliszt, só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, a sütéshez zsír, vagy olaj. Az ecetes léhez: 4-5 gerezd fokhagyma, fél dl ecet, 1 teáskanál só.
A keszegeket megtisztítjuk, és mindkét oldalukon sűrűn beirdaljuk, hogy elvágjuk a nagyobb szálkákat. Ha a halnak van ikrája, akkor azt is lisztbe forgatva kisüthetjük, gyerekek kedvelt csemegéje lehet.
Az előkészített keszegeket kívül-belül bőségesen besózzuk, kicsit bele is nyomkodjuk, és fél óráig állni hagyjuk. Az uszonyokat nem vágjuk le, mert az a zsiradékban jó ropogósra fog sülni, és nagyon finom lesz.
A kukoricalisztbe fűszerpaprikát keverünk, és ebben forgatjuk át a halakat. Bő, forró olajban ropogósra sütjük.

A szigligetiek a sült keszeg maradékából másnapra ecetes halat készítettek. Fokhagymát tisztítottak, felszelték, és a kisebb darabokra vágott halra szórták. Két dl vízben elkeverték az ecetet és a sót. Üvegtálba, vagy üvegbe tették a keszeget, ráöntötték a levet, és ebben másnapig állni hagyták, közben néhányszor átforgatták.

Szigligeti fogas
Hozzávalók: egy . 1,2 kilónyi tisztított fogas, só, őrölt fekete bors, 30 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt gyömbér, a sütőformába és a halra kevés étolaj.
A tálaláshoz petrezselymes-vajas burgonya.
A fogasunk gerincét . 3 centiméterenként bevágjuk, majd alaposan besózzuk úgy, hogy az irdalásokba, és a gyomrába is kerüljön belőle. Kevés őrölt borssal is megszórjuk. Fél órát félretesszük, hogy átvegye a fűszerezést.
A zsemlemorzsába friss gyömbért reszelünk, és összekeverjük.
Egy nagyobb cserépedényt, vagy tepsit kiolajozunk.
A gyömbéres morzsában megforgatjuk a fogast, olajjal megspricceljük, és kemence széthúzott parazsára tesszük, vagy sütőben sütjük. 15 perc múlva átfordítjuk, és visszatesszük.
Sós vízben előfőzött, kockákra vágott burgonyát vajban átpárolt, apróra szelt friss petrezselyem zöldjével összekeverünk, ezt kínáljuk a gyömbéres fogas mellé.

Kemencés sült
Hozzávalók: a császárszalonnához: egy nagyobb darab császárszalonna, kömény, fokhagyma, őrölt pirospaprika, koriander, só.
A sertéssülthöz: 1 sertéscomb, 30 dkg házi füstölt szalonna, őrölt fekete bors, só, majoránna, kömény, őrölt fűszerpaprika.
A csülökhöz: 4-5 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, kömény.
A húsok alá és tetejére étolaj, 3 dl olaszrizling.
A húsokat a sütés előtti napon a fűszerekkel bepácoljuk.
Sütés előtt a sertéscombot csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, a csülök vastagabb részeit bevágjuk, és fokhagyma darabkákat nyomunk bele. A császárszalonnát mindkét oldalán bevagdossuk, hogy sütés után könnyen tudjuk szeletelni.
A húsokat nagyobb tepsibe helyezzük, olajjal meglocsoljuk, szigligeti olaszrizlinget, és egy liter vizet öntünk alá, és kemencében két óra alatt megsütjük.
Vegyes savanyúsággal, és friss kenyérrel kínáljuk.

Eszterházy rostélyos burgonyafánkkal
Hozzávalók: 40 dkg marhafelsál, só, liszt, sertészsír (vagy olaj),2 nagy szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, őrölt fekete bors, 10 dkg füstölt szalonna. A habaráshoz 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt. Fél citrom leve, 2 csapott evőkanál kristálycukor.
A burgonyafánkhoz 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 csapott evőkanálnyi só, 2 tojás, kávéskanálnyi őrölt fekete bors, a sütéshez étolaj.
A marhahúst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Besózzuk, majd egyik oldalát lisztbe mártva, forró zsiradékon hirtelen elősütjük. Nagyobb lábos aljába 2 dl vizet öntünk, abba szedjük át a mindkét oldalukon átsütött marhahúsokat.
A sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra (julienre) vágjuk, és a lábosba szórjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk. Néhány babérlevéllel, kávéskanálnyi őrölt borssal, kevés sóval fűszerezzük, mellédobjuk a füstölt szalonnát, és két órán át a levében, fedő alatt pároljuk.
Amikor megpuhult, a húst kiszedjük egy edénybe. Tejföllel, mustárral, liszttel, és apránként adagolt vízzel habarást készítünk, és besűrítjük vele a sárgarépás szaftot. Citromlével ízesítjük. A kristálycukrot kisebb serpenyőben felolvasztjuk (karamellizáljuk), majd kevés vízzel felengedve ezt is a lábosba öntjük.
A burgonyafánkhoz a megtisztított krumplit kockákra vágva megfőzzük, burgonyanyomón áttörjük, kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, őrölt borsot, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Tálalásnál a párolt húsokat nyakon öntjük szafttal, és burgonyafánkokat helyezünk mellé.

Káposztás pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin (vagy vaj), 2 teáskanál só, teáskanálnyi cukor, 3 tojás, 4 dl tejföl, 4 dkg élesztő.
50 dkg káposzta, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fekete bors.
A tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sertészsírt, a margarint, és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A levével együtt, a zsírban feltesszük párolni. Fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.
Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Tízpercnyi pihentetés után kisodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A megmaradt tojások fehérjét csipetnyi sóval kicsit felverjük, és bekenjük vele a pogácsák tetejét.
Sütőpapírra, vagy kikent tepsibe tesszük, majd rövid pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: fokhagyma gerezdeket, pontyot lefilézzük, vékonyabb szálkákat, megtisztított ponty-és, halak ikráját, külön tálba,

Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező! Amur, Amur, busa ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
kloppenburg kloppenburg
Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező!  Amur, Amur, busa   ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
aprochef aprochef
Ízőrzők – Simontornya
Ízőrzők - Simontornya - receptek Csirke raguleves májgombóccal Hozzávalók: 1 egész csirke, 3 petrezselyem gyökér, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 1 fakanálnyi tyúkzsír, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál liszt, 20 szem egész bors, 2 evőkanál só, 2 paradicsom, 2 paprika, csokornyi petrezselyem zöld. A májgombóchoz: 3 csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál tyúkzsír, kis csokor petrezselyem zöldje, 2 zsemle, 2 tojás, teáskanálnyi őrölt bors, teáskanálnyi só, 6 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ízőrzők –Egerszalók̵
halászlé Hozzávalók: Az alaplébe: süllő, harcsa, ponty, kárász gerince, farka, feje, nyakrésze, 1,2 kg vöröshagyma, egy púpos fakanál sertészsír. A halszeletekhez süllő, harcsa, ponty húsos része, só, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 7 teáskanál őrölt paprika, a halak ikrája és teje. A halakat megtisztítjuk, és alaposan átmossuk. A zsírba belekockázzuk a hagymát, rátesszük az alaplébe valókat, felöntjük vízzel, és 3-4 órán át főzzük. Közben a nemesebb halakat egyforma vastag szeletekre vágjuk, és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Sült sonkás nudli bubszi
Pávaszem bkisseva
Recept jjanosne
Mini isler cukorka díszítéssel recept kovacs_zsoka
Csőben sült alma juwwi
Vacsoracsata-Fruzsi-Főétel veronika74
puha mézes puszedli faciendum
Joghurtos fánk recept jamborlulu
Gesztenyetorta horvathnemagdi
Burgonyás – lekvárral tö majus55
Szárnyas receptek
levesek... gigi55
Jereván saláta - Grúzia bubszi
Portugál csirke bubszi
Mai menű horvathnemagdi
Hogyan edd magad fiatallá... kissmama
Isteni sültek marhából grimilda
Pulykagulyás tócsnival bulac57
Tavaszi csirke körtével.... maca23
Őszibarackos csirkemell bubszi
Diós-aszaltgyümölcsös csirkemell őzgerincformában sütve suzymama
Marhából készült ételek
morva sörgulyás! ibolya58
Vadas margareta51
Bélszín...módra macoka65
Receptek horvathnemagdi
Gulyásleves I. bubszi
GULYÁSLEVES - variációk lizawolf
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Zöldséges-céklás marhaleves 1vargaildyko
K betűs receptek horvathnemagdi
Dupla erőleves kacsamájjal horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Datolyás sertéscsíkok bulac57
Boros pecsenye mamucika
Prágai töltött hús knédlivel, bubszi
Gulyásleves 2 recept gonda_katalin
Bazsalikomos bundáshús bulac57
Borivók pecsenyéje sarkadykati
Csorba gombás húsgombóccal suzymama
Sajtos Pljeskavica 1vargaildyko
Gyö­nyör­él­mény a tá­nyér­ról horvathnemagdi
Brassói aprópecsenye migova
Halból készült ételek
Mi fán terem a Kapor cilamami
Lazacsteak kagylóraguval horvathnemagdi
Gyömbéres lencse.... bubszi
Lazacborda olaszosan bubszi
Tejszínes-kapros hekkfilé recept kovacs_zsoka
A nagy grillparti 2. rész: hal horvathnemagdi
Lazacos rántotta recept jamborlulu
Gyors halászlé – nagyon finom kohlinka
Recept jjanosne
Bajai halászlé törpeharcsával jozsef_olah_9843
Vad ételek
Lapcsánka erdész módra bubszi
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Fácán tejszínnel klerierzsi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
B betűs receptek horvathnemagdi
Fácnleves vinlaci
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Spagetti ajánló
Spagetti diómártással veronika74
Chilis húsgombócok horvathnemagdi
Spagetti Carbonara recept jamborlulu
Bolognai sült tészta recept jamborlulu
Pizza recept margareta51
4 csoda-recept - 10 perc alatt grimilda
Finom falatok piroska0101
Bolognai spagetti orsi1
Vacsoracsata-Szulák-Előéte l veronika74
Spagetti olajbogyóval bubszi
Pizza receptek
Pizza pogácsa recept tnemarika
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Házi pizza recept baggesz20
Pizza Pan serpenyő migova
Mini pizza bubszi
Pizza horvathnemagdi
Pizzás kiflik bulac57
Mozzarellás pizzatekercs klerierzsi
Ördög pizza recept toth_beata
Pizza agiccaa
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept toth_beata
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Válassza a szóját! margoka59
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hawaii burger veronika74
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU