Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Ízőrzők – Szigliget
Ízőrzők - Szigliget - receptek

Balatoni vegyes halászlé
Hozzávalók: törpeharcsa, keszeg, balin, ezüstkárász, ponty, a halak ikrája, 6 kisebb fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 2 dl olaszrizling, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál mangalicazsír, 1 paradicsom, 2 teáskanálnyi csípős őrölt paprika.
Először előkészítjük az alap léhez valókat. Két kisebb fej vöröshagymát felvágunk, a bográcsunk (fazekunk) aljába szórjuk. Rárakjuk a megtisztított, besózott törpeharcsa fejét, a balint, a keszeget, a kárászt, és a ponty fejét, amiből előzőleg a méregfogat eltávolítottuk. A halak tetejére újabb 2 fej vágott vöröshagymát teszünk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítva hozzáadjuk, és a babérlevelet is rátesszük. Sózzuk, felöntjük vízzel, és 1 dl borral. Feltesszük főni. Közben kevergetni nem szabad, csak mozgatni.
A pontyot lefilézzük, a húsokat 2 milliméterenként beirdaljuk, hogy a vékonyabb szálkákat is átvágjuk. A harcsát is lefilézzük, de mivel ez szálkátlan hal, nem kell bevagdosni. Mindkét halhúst kisebb szeletekre vágjuk, besózzuk, és őrölt fűszerpaprikával megsózva félretesszük egy tányérba. A megtisztított ponty-és harcsagerinceket az alap léhez tesszük, és együtt főzzük tovább. A halak ikráját is kisebbekre felvágjuk.
Amikor az alap lé már jól átfőtt, kiszedjük belőle a hal fejeket és gerinceket. Kicsit meghűtjük, majd egy külön tálba lefejtjük róluk a húsokat, a nagyobb szálkákat pedig félretesszük. Így könnyebb átpasszírozni a halat. Nagy lukú szitán keresztül törjük át az alap lébe a sűrítményt. Az egészet átöntjük egy nagy tálba, a kiürült bográcsunk aljába pedig a mangalicazsíron újabb 2 fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk. Megszórjuk 3 evőkanál fűszerpaprikával, felöntjük kevés borral, és az alap lével. Felforraljuk, és az előkészített halfiléket belehelyezzük. Hozzáadjuk az ikrát is, végül cikkekre vágott paradicsommal, és csípős paprikával ízesítjük. Néha kicsit megforgatjuk a bográcsot, de keverni tilos, mert akkor összetörnek a húsok. 15-20 perc múlva tálalhatjuk.

Ecetes keszeg
Hozzávalók: 1 kg keszeg, 30 dkg kukoricaliszt, só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, a sütéshez zsír, vagy olaj. Az ecetes léhez: 4-5 gerezd fokhagyma, fél dl ecet, 1 teáskanál só.
A keszegeket megtisztítjuk, és mindkét oldalukon sűrűn beirdaljuk, hogy elvágjuk a nagyobb szálkákat. Ha a halnak van ikrája, akkor azt is lisztbe forgatva kisüthetjük, gyerekek kedvelt csemegéje lehet.
Az előkészített keszegeket kívül-belül bőségesen besózzuk, kicsit bele is nyomkodjuk, és fél óráig állni hagyjuk. Az uszonyokat nem vágjuk le, mert az a zsiradékban jó ropogósra fog sülni, és nagyon finom lesz.
A kukoricalisztbe fűszerpaprikát keverünk, és ebben forgatjuk át a halakat. Bő, forró olajban ropogósra sütjük.

A szigligetiek a sült keszeg maradékából másnapra ecetes halat készítettek. Fokhagymát tisztítottak, felszelték, és a kisebb darabokra vágott halra szórták. Két dl vízben elkeverték az ecetet és a sót. Üvegtálba, vagy üvegbe tették a keszeget, ráöntötték a levet, és ebben másnapig állni hagyták, közben néhányszor átforgatták.

Szigligeti fogas
Hozzávalók: egy . 1,2 kilónyi tisztított fogas, só, őrölt fekete bors, 30 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt gyömbér, a sütőformába és a halra kevés étolaj.
A tálaláshoz petrezselymes-vajas burgonya.
A fogasunk gerincét . 3 centiméterenként bevágjuk, majd alaposan besózzuk úgy, hogy az irdalásokba, és a gyomrába is kerüljön belőle. Kevés őrölt borssal is megszórjuk. Fél órát félretesszük, hogy átvegye a fűszerezést.
A zsemlemorzsába friss gyömbért reszelünk, és összekeverjük.
Egy nagyobb cserépedényt, vagy tepsit kiolajozunk.
A gyömbéres morzsában megforgatjuk a fogast, olajjal megspricceljük, és kemence széthúzott parazsára tesszük, vagy sütőben sütjük. 15 perc múlva átfordítjuk, és visszatesszük.
Sós vízben előfőzött, kockákra vágott burgonyát vajban átpárolt, apróra szelt friss petrezselyem zöldjével összekeverünk, ezt kínáljuk a gyömbéres fogas mellé.

Kemencés sült
Hozzávalók: a császárszalonnához: egy nagyobb darab császárszalonna, kömény, fokhagyma, őrölt pirospaprika, koriander, só.
A sertéssülthöz: 1 sertéscomb, 30 dkg házi füstölt szalonna, őrölt fekete bors, só, majoránna, kömény, őrölt fűszerpaprika.
A csülökhöz: 4-5 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, kömény.
A húsok alá és tetejére étolaj, 3 dl olaszrizling.
A húsokat a sütés előtti napon a fűszerekkel bepácoljuk.
Sütés előtt a sertéscombot csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, a csülök vastagabb részeit bevágjuk, és fokhagyma darabkákat nyomunk bele. A császárszalonnát mindkét oldalán bevagdossuk, hogy sütés után könnyen tudjuk szeletelni.
A húsokat nagyobb tepsibe helyezzük, olajjal meglocsoljuk, szigligeti olaszrizlinget, és egy liter vizet öntünk alá, és kemencében két óra alatt megsütjük.
Vegyes savanyúsággal, és friss kenyérrel kínáljuk.

Eszterházy rostélyos burgonyafánkkal
Hozzávalók: 40 dkg marhafelsál, só, liszt, sertészsír (vagy olaj),2 nagy szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, őrölt fekete bors, 10 dkg füstölt szalonna. A habaráshoz 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt. Fél citrom leve, 2 csapott evőkanál kristálycukor.
A burgonyafánkhoz 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 csapott evőkanálnyi só, 2 tojás, kávéskanálnyi őrölt fekete bors, a sütéshez étolaj.
A marhahúst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Besózzuk, majd egyik oldalát lisztbe mártva, forró zsiradékon hirtelen elősütjük. Nagyobb lábos aljába 2 dl vizet öntünk, abba szedjük át a mindkét oldalukon átsütött marhahúsokat.
A sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra (julienre) vágjuk, és a lábosba szórjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk. Néhány babérlevéllel, kávéskanálnyi őrölt borssal, kevés sóval fűszerezzük, mellédobjuk a füstölt szalonnát, és két órán át a levében, fedő alatt pároljuk.
Amikor megpuhult, a húst kiszedjük egy edénybe. Tejföllel, mustárral, liszttel, és apránként adagolt vízzel habarást készítünk, és besűrítjük vele a sárgarépás szaftot. Citromlével ízesítjük. A kristálycukrot kisebb serpenyőben felolvasztjuk (karamellizáljuk), majd kevés vízzel felengedve ezt is a lábosba öntjük.
A burgonyafánkhoz a megtisztított krumplit kockákra vágva megfőzzük, burgonyanyomón áttörjük, kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, őrölt borsot, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Tálalásnál a párolt húsokat nyakon öntjük szafttal, és burgonyafánkokat helyezünk mellé.

Káposztás pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin (vagy vaj), 2 teáskanál só, teáskanálnyi cukor, 3 tojás, 4 dl tejföl, 4 dkg élesztő.
50 dkg káposzta, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fekete bors.
A tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sertészsírt, a margarint, és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A levével együtt, a zsírban feltesszük párolni. Fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.
Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Tízpercnyi pihentetés után kisodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A megmaradt tojások fehérjét csipetnyi sóval kicsit felverjük, és bekenjük vele a pogácsák tetejét.
Sütőpapírra, vagy kikent tepsibe tesszük, majd rövid pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: fokhagyma gerezdeket, pontyot lefilézzük, vékonyabb szálkákat, megtisztított ponty-és, halak ikráját, külön tálba,

Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező! Amur, Amur, busa ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
kloppenburg kloppenburg
Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező!  Amur, Amur, busa   ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
aprochef aprochef
Ízőrzők – Simontornya
Ízőrzők - Simontornya - receptek Csirke raguleves májgombóccal Hozzávalók: 1 egész csirke, 3 petrezselyem gyökér, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 1 fakanálnyi tyúkzsír, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál liszt, 20 szem egész bors, 2 evőkanál só, 2 paradicsom, 2 paprika, csokornyi petrezselyem zöld. A májgombóchoz: 3 csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál tyúkzsír, kis csokor petrezselyem zöldje, 2 zsemle, 2 tojás, teáskanálnyi őrölt bors, teáskanálnyi só, 6 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ízőrzők –Egerszalók̵
halászlé Hozzávalók: Az alaplébe: süllő, harcsa, ponty, kárász gerince, farka, feje, nyakrésze, 1,2 kg vöröshagyma, egy púpos fakanál sertészsír. A halszeletekhez süllő, harcsa, ponty húsos része, só, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 7 teáskanál őrölt paprika, a halak ikrája és teje. A halakat megtisztítjuk, és alaposan átmossuk. A zsírba belekockázzuk a hagymát, rátesszük az alaplébe valókat, felöntjük vízzel, és 3-4 órán át főzzük. Közben a nemesebb halakat egyforma vastag szeletekre vágjuk, és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Irénke-szelet yaskane
házi rétes faciendum
Bögrés mákos bubszi
Almás kekszes csoda horvathnemagdi
Almás-diós rétes bubszi
Húsvéti túrós kuglóf: ujjozsef
Bocacció szelet rauchne02
Borkrém tekercs horvathnemagdi
Diós vagy mákos beigli másképp bubszi
Bécsi kocka. Süsd meg húsvétra vorosrozsa66
Szárnyas receptek
Csirkeraguleves bulac57
Kay Pha Wan bubszi
Mozaik csirkemell recept gonda_katalin
Csirkés raguval töltött palacsinta bkisseva
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Csirke saláta recept gonda_katalin
Üvegtészta zöldséggel bubszi
Káposztával töltött pulykacomb burgonyalepényen horvathnemagdi
Kacsahusos szélesmetélt keri007
Karácsonyra reifregina
Marhából készült ételek
Marhahús zöldbabbal recept boszorlany
K betűs receptek horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
MAGYAROS BABGULYÁS marhalábszá bubszi
Saláták grimilda
Egytálételek burgonyából nemc rakosferenc
csángó gulyás ! ibolya58
Fűszeres darált húsos nyársak recept jamborlulu
Húsos bab Márton kedvére recept kovacs_zsoka
Bolognai spagetti... szelidszeder
Sertésből készült ételek
Fasírtgolyó recept gonda_katalin
E betűs receptek horvathnemagdi
Sörös hús recept jamborlulu
gombás sertés szűz batyuk faciendum
Gyrostál klementinagidro
Csomboros húsos káposzta recept baggesz20
csorba leves gombás húsgombóccal faciendum
Rántott hús liszt tojás zsemlemorzsa nélkül recept peszko
Tarhonyás hús horvathnemagdi
Szerb ROSTÉLYOS suzymama
Halból készült ételek
Lazac ceruzababbal... szelidszeder
Paksi halászlé 2. bubszi
Hal erőleves bubszi
Indiai lencsepüré bulac57
Kékfrankos harcsapaprikás bkisseva
Pisztráng római tálban veronika74
Kapros-morzsás pisztráng... szelidszeder
Lecsós rakott halszeletek zsokanita
Tonhal (bakonyi módra) recept gonda_katalin
Gyere el a grillpartimra! horvathnemagdi
Vad ételek
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Fácánpaprikás bubszi
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Spagetti ajánló
Burgundi marharagu veronika74
Szőlős-diós spagetti hidegen veronika74
gombás spagetti faciendum
Olasz spagettileves bubszi
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Rakott zöldséges tészta 2 recept gonda_katalin
Ananászos zelleres csirke recept jamborlulu
Rakott padlizsánok macoka65
Spagetti bolognese bulac57
Vadas gombával recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
A vékony pizzatészta receptje grimilda
Csőben sült mediterrán zöldség 1vargaildyko
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
Krumplikavalkád színesen horvathnemagdi
Pizza recept boszorlany
Pizza tészta I. bubszi
Pizza ai quattro formaggi 1 bubszi
tortilla chips házilag faciendum
Néhány csülkös recept.... cipello
Paradicsom, avagy egy gyümölcs horvathnemagdi
Hamburger receptek
Szezámmag fejesnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Ázsiai hamburger klerierzsi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger recept baggesz20
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU