Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Ízőrzők – Szigliget
Ízőrzők - Szigliget - receptek

Balatoni vegyes halászlé
Hozzávalók: törpeharcsa, keszeg, balin, ezüstkárász, ponty, a halak ikrája, 6 kisebb fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 2 dl olaszrizling, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál mangalicazsír, 1 paradicsom, 2 teáskanálnyi csípős őrölt paprika.
Először előkészítjük az alap léhez valókat. Két kisebb fej vöröshagymát felvágunk, a bográcsunk (fazekunk) aljába szórjuk. Rárakjuk a megtisztított, besózott törpeharcsa fejét, a balint, a keszeget, a kárászt, és a ponty fejét, amiből előzőleg a méregfogat eltávolítottuk. A halak tetejére újabb 2 fej vágott vöröshagymát teszünk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítva hozzáadjuk, és a babérlevelet is rátesszük. Sózzuk, felöntjük vízzel, és 1 dl borral. Feltesszük főni. Közben kevergetni nem szabad, csak mozgatni.
A pontyot lefilézzük, a húsokat 2 milliméterenként beirdaljuk, hogy a vékonyabb szálkákat is átvágjuk. A harcsát is lefilézzük, de mivel ez szálkátlan hal, nem kell bevagdosni. Mindkét halhúst kisebb szeletekre vágjuk, besózzuk, és őrölt fűszerpaprikával megsózva félretesszük egy tányérba. A megtisztított ponty-és harcsagerinceket az alap léhez tesszük, és együtt főzzük tovább. A halak ikráját is kisebbekre felvágjuk.
Amikor az alap lé már jól átfőtt, kiszedjük belőle a hal fejeket és gerinceket. Kicsit meghűtjük, majd egy külön tálba lefejtjük róluk a húsokat, a nagyobb szálkákat pedig félretesszük. Így könnyebb átpasszírozni a halat. Nagy lukú szitán keresztül törjük át az alap lébe a sűrítményt. Az egészet átöntjük egy nagy tálba, a kiürült bográcsunk aljába pedig a mangalicazsíron újabb 2 fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk. Megszórjuk 3 evőkanál fűszerpaprikával, felöntjük kevés borral, és az alap lével. Felforraljuk, és az előkészített halfiléket belehelyezzük. Hozzáadjuk az ikrát is, végül cikkekre vágott paradicsommal, és csípős paprikával ízesítjük. Néha kicsit megforgatjuk a bográcsot, de keverni tilos, mert akkor összetörnek a húsok. 15-20 perc múlva tálalhatjuk.

Ecetes keszeg
Hozzávalók: 1 kg keszeg, 30 dkg kukoricaliszt, só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, a sütéshez zsír, vagy olaj. Az ecetes léhez: 4-5 gerezd fokhagyma, fél dl ecet, 1 teáskanál só.
A keszegeket megtisztítjuk, és mindkét oldalukon sűrűn beirdaljuk, hogy elvágjuk a nagyobb szálkákat. Ha a halnak van ikrája, akkor azt is lisztbe forgatva kisüthetjük, gyerekek kedvelt csemegéje lehet.
Az előkészített keszegeket kívül-belül bőségesen besózzuk, kicsit bele is nyomkodjuk, és fél óráig állni hagyjuk. Az uszonyokat nem vágjuk le, mert az a zsiradékban jó ropogósra fog sülni, és nagyon finom lesz.
A kukoricalisztbe fűszerpaprikát keverünk, és ebben forgatjuk át a halakat. Bő, forró olajban ropogósra sütjük.

A szigligetiek a sült keszeg maradékából másnapra ecetes halat készítettek. Fokhagymát tisztítottak, felszelték, és a kisebb darabokra vágott halra szórták. Két dl vízben elkeverték az ecetet és a sót. Üvegtálba, vagy üvegbe tették a keszeget, ráöntötték a levet, és ebben másnapig állni hagyták, közben néhányszor átforgatták.

Szigligeti fogas
Hozzávalók: egy . 1,2 kilónyi tisztított fogas, só, őrölt fekete bors, 30 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt gyömbér, a sütőformába és a halra kevés étolaj.
A tálaláshoz petrezselymes-vajas burgonya.
A fogasunk gerincét . 3 centiméterenként bevágjuk, majd alaposan besózzuk úgy, hogy az irdalásokba, és a gyomrába is kerüljön belőle. Kevés őrölt borssal is megszórjuk. Fél órát félretesszük, hogy átvegye a fűszerezést.
A zsemlemorzsába friss gyömbért reszelünk, és összekeverjük.
Egy nagyobb cserépedényt, vagy tepsit kiolajozunk.
A gyömbéres morzsában megforgatjuk a fogast, olajjal megspricceljük, és kemence széthúzott parazsára tesszük, vagy sütőben sütjük. 15 perc múlva átfordítjuk, és visszatesszük.
Sós vízben előfőzött, kockákra vágott burgonyát vajban átpárolt, apróra szelt friss petrezselyem zöldjével összekeverünk, ezt kínáljuk a gyömbéres fogas mellé.

Kemencés sült
Hozzávalók: a császárszalonnához: egy nagyobb darab császárszalonna, kömény, fokhagyma, őrölt pirospaprika, koriander, só.
A sertéssülthöz: 1 sertéscomb, 30 dkg házi füstölt szalonna, őrölt fekete bors, só, majoránna, kömény, őrölt fűszerpaprika.
A csülökhöz: 4-5 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, kömény.
A húsok alá és tetejére étolaj, 3 dl olaszrizling.
A húsokat a sütés előtti napon a fűszerekkel bepácoljuk.
Sütés előtt a sertéscombot csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, a csülök vastagabb részeit bevágjuk, és fokhagyma darabkákat nyomunk bele. A császárszalonnát mindkét oldalán bevagdossuk, hogy sütés után könnyen tudjuk szeletelni.
A húsokat nagyobb tepsibe helyezzük, olajjal meglocsoljuk, szigligeti olaszrizlinget, és egy liter vizet öntünk alá, és kemencében két óra alatt megsütjük.
Vegyes savanyúsággal, és friss kenyérrel kínáljuk.

Eszterházy rostélyos burgonyafánkkal
Hozzávalók: 40 dkg marhafelsál, só, liszt, sertészsír (vagy olaj),2 nagy szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, őrölt fekete bors, 10 dkg füstölt szalonna. A habaráshoz 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt. Fél citrom leve, 2 csapott evőkanál kristálycukor.
A burgonyafánkhoz 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 csapott evőkanálnyi só, 2 tojás, kávéskanálnyi őrölt fekete bors, a sütéshez étolaj.
A marhahúst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Besózzuk, majd egyik oldalát lisztbe mártva, forró zsiradékon hirtelen elősütjük. Nagyobb lábos aljába 2 dl vizet öntünk, abba szedjük át a mindkét oldalukon átsütött marhahúsokat.
A sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra (julienre) vágjuk, és a lábosba szórjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk. Néhány babérlevéllel, kávéskanálnyi őrölt borssal, kevés sóval fűszerezzük, mellédobjuk a füstölt szalonnát, és két órán át a levében, fedő alatt pároljuk.
Amikor megpuhult, a húst kiszedjük egy edénybe. Tejföllel, mustárral, liszttel, és apránként adagolt vízzel habarást készítünk, és besűrítjük vele a sárgarépás szaftot. Citromlével ízesítjük. A kristálycukrot kisebb serpenyőben felolvasztjuk (karamellizáljuk), majd kevés vízzel felengedve ezt is a lábosba öntjük.
A burgonyafánkhoz a megtisztított krumplit kockákra vágva megfőzzük, burgonyanyomón áttörjük, kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, őrölt borsot, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Tálalásnál a párolt húsokat nyakon öntjük szafttal, és burgonyafánkokat helyezünk mellé.

Káposztás pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin (vagy vaj), 2 teáskanál só, teáskanálnyi cukor, 3 tojás, 4 dl tejföl, 4 dkg élesztő.
50 dkg káposzta, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fekete bors.
A tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sertészsírt, a margarint, és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A levével együtt, a zsírban feltesszük párolni. Fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.
Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Tízpercnyi pihentetés után kisodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A megmaradt tojások fehérjét csipetnyi sóval kicsit felverjük, és bekenjük vele a pogácsák tetejét.
Sütőpapírra, vagy kikent tepsibe tesszük, majd rövid pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: fokhagyma gerezdeket, pontyot lefilézzük, vékonyabb szálkákat, megtisztított ponty-és, halak ikráját, külön tálba,

Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező! Amur, Amur, busa ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
kloppenburg kloppenburg
Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező!  Amur, Amur, busa   ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
aprochef aprochef
Ízőrzők – Simontornya
Ízőrzők - Simontornya - receptek Csirke raguleves májgombóccal Hozzávalók: 1 egész csirke, 3 petrezselyem gyökér, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 1 fakanálnyi tyúkzsír, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál liszt, 20 szem egész bors, 2 evőkanál só, 2 paradicsom, 2 paprika, csokornyi petrezselyem zöld. A májgombóchoz: 3 csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál tyúkzsír, kis csokor petrezselyem zöldje, 2 zsemle, 2 tojás, teáskanálnyi őrölt bors, teáskanálnyi só, 6 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ízőrzők –Egerszalók̵
halászlé Hozzávalók: Az alaplébe: süllő, harcsa, ponty, kárász gerince, farka, feje, nyakrésze, 1,2 kg vöröshagyma, egy púpos fakanál sertészsír. A halszeletekhez süllő, harcsa, ponty húsos része, só, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 7 teáskanál őrölt paprika, a halak ikrája és teje. A halakat megtisztítjuk, és alaposan átmossuk. A zsírba belekockázzuk a hagymát, rátesszük az alaplébe valókat, felöntjük vízzel, és 3-4 órán át főzzük. Közben a nemesebb halakat egyforma vastag szeletekre vágjuk, és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Könnyű főve-sült túrós tekercs yaskane
Tündér reifregina
Advent 4. vasárnapja lovaszmarika
Gyümölcsös műzli golyók akiram45
Emeletes élvezet faciendum
Bögrés túrós macoka65
Szélkerék gabfe
Jugó krémes horvathnemagdi
Süti szabonekatalin
ÉDESSÉG AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Céklaleves almával recept jamborlulu
Tepsiben sült rizses csirke recept jamborlulu
Vacsoracsata-Zita-Főétel veronika74
Csirkemell mogyorómártással tundihugi
Gombás csirke wokban: ujjozsef
Recept jjanosne
Medvehagymás rántott csirkecomb recept gonda_katalin
Tárkonyos csirkeraguleves recept jamborlulu
Pulykatekercs janna53
Csirkesaláta bubszi
Marhából készült ételek
Nyírbátori rakott felsál bubszi
B receptek horvathnemagdi
Bakonyi betyárleves wegnerzs
Csomboros-káposztás marha 1vargaildyko
Hajdúsági tokány ! edesangyal
Bolognai spagetti bubszi
Főételek szabonekatalin
Mai menü. mamucika
Mandulás borjúborda bubszi
Parajos lasagne marhahússal recept kovacs_zsoka
Sertésből készült ételek
EZ nagyon guszta! betti055
Fokhagymás tejbenpácolt sertésmáj rántva recept baggesz20
Eperjesi pecsenye bulac57
Sertéscsülök pékné módra II. grimilda
Császárné pogácsája bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
bácskai vagdalt ! ibolya58
Ízőrzők –Pánd– horvathnemagdi
Magyaros rakott káposzta bkisseva
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Halból készült ételek
Ponty sörben pácolva bubszi
Finom falatok piroska0101
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Gyömbéres lencse.... bubszi
Halászlé 5. bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Harcsa tejszínes gombamártássa cilamami
Gyors és pikáns falatok horvathnemagdi
Lazacszelet grillezett zöldségekkel recept gonda_katalin
Vad ételek
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Vadászpecsenye bubszi
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Baszk fácán veronika74
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Szarvasragu bulac57
Spagetti ajánló
Olasz zöldségleves II. rochlitzne
Májas spagetti horvathnemagdi
Bolognai spagetti kovacsborbala
Paprikás tésztasaláta recept gonda_katalin
Cukkinis spagetti tejszínnel veronika74
Édes, sós muffinok baratha
Szőlős-diós spagetti hidegen horvathnemagdi
Bolognai spagetti orsi1
ötlet hétvégére biharijudit
Pizza receptek
Lecsós pizza bubszi
Mini pizza recept kovacs_zsoka
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Ínyenc pizza veronika74
Pizza baratnu
Serpenyős pizza 15 perc alatt bkisseva
x nagyuska
Pizzás csiga bubszi
Pizza recept baggesz20
Házi Pizza recept kovacs_zsoka
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra klara50
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Válassza a szóját! margoka59
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept baggesz20
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Szezámmag fejesnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU