Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Ízőrzők – Szigliget
Ízőrzők - Szigliget - receptek

Balatoni vegyes halászlé
Hozzávalók: törpeharcsa, keszeg, balin, ezüstkárász, ponty, a halak ikrája, 6 kisebb fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 2 dl olaszrizling, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál mangalicazsír, 1 paradicsom, 2 teáskanálnyi csípős őrölt paprika.
Először előkészítjük az alap léhez valókat. Két kisebb fej vöröshagymát felvágunk, a bográcsunk (fazekunk) aljába szórjuk. Rárakjuk a megtisztított, besózott törpeharcsa fejét, a balint, a keszeget, a kárászt, és a ponty fejét, amiből előzőleg a méregfogat eltávolítottuk. A halak tetejére újabb 2 fej vágott vöröshagymát teszünk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítva hozzáadjuk, és a babérlevelet is rátesszük. Sózzuk, felöntjük vízzel, és 1 dl borral. Feltesszük főni. Közben kevergetni nem szabad, csak mozgatni.
A pontyot lefilézzük, a húsokat 2 milliméterenként beirdaljuk, hogy a vékonyabb szálkákat is átvágjuk. A harcsát is lefilézzük, de mivel ez szálkátlan hal, nem kell bevagdosni. Mindkét halhúst kisebb szeletekre vágjuk, besózzuk, és őrölt fűszerpaprikával megsózva félretesszük egy tányérba. A megtisztított ponty-és harcsagerinceket az alap léhez tesszük, és együtt főzzük tovább. A halak ikráját is kisebbekre felvágjuk.
Amikor az alap lé már jól átfőtt, kiszedjük belőle a hal fejeket és gerinceket. Kicsit meghűtjük, majd egy külön tálba lefejtjük róluk a húsokat, a nagyobb szálkákat pedig félretesszük. Így könnyebb átpasszírozni a halat. Nagy lukú szitán keresztül törjük át az alap lébe a sűrítményt. Az egészet átöntjük egy nagy tálba, a kiürült bográcsunk aljába pedig a mangalicazsíron újabb 2 fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk. Megszórjuk 3 evőkanál fűszerpaprikával, felöntjük kevés borral, és az alap lével. Felforraljuk, és az előkészített halfiléket belehelyezzük. Hozzáadjuk az ikrát is, végül cikkekre vágott paradicsommal, és csípős paprikával ízesítjük. Néha kicsit megforgatjuk a bográcsot, de keverni tilos, mert akkor összetörnek a húsok. 15-20 perc múlva tálalhatjuk.

Ecetes keszeg
Hozzávalók: 1 kg keszeg, 30 dkg kukoricaliszt, só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, a sütéshez zsír, vagy olaj. Az ecetes léhez: 4-5 gerezd fokhagyma, fél dl ecet, 1 teáskanál só.
A keszegeket megtisztítjuk, és mindkét oldalukon sűrűn beirdaljuk, hogy elvágjuk a nagyobb szálkákat. Ha a halnak van ikrája, akkor azt is lisztbe forgatva kisüthetjük, gyerekek kedvelt csemegéje lehet.
Az előkészített keszegeket kívül-belül bőségesen besózzuk, kicsit bele is nyomkodjuk, és fél óráig állni hagyjuk. Az uszonyokat nem vágjuk le, mert az a zsiradékban jó ropogósra fog sülni, és nagyon finom lesz.
A kukoricalisztbe fűszerpaprikát keverünk, és ebben forgatjuk át a halakat. Bő, forró olajban ropogósra sütjük.

A szigligetiek a sült keszeg maradékából másnapra ecetes halat készítettek. Fokhagymát tisztítottak, felszelték, és a kisebb darabokra vágott halra szórták. Két dl vízben elkeverték az ecetet és a sót. Üvegtálba, vagy üvegbe tették a keszeget, ráöntötték a levet, és ebben másnapig állni hagyták, közben néhányszor átforgatták.

Szigligeti fogas
Hozzávalók: egy . 1,2 kilónyi tisztított fogas, só, őrölt fekete bors, 30 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt gyömbér, a sütőformába és a halra kevés étolaj.
A tálaláshoz petrezselymes-vajas burgonya.
A fogasunk gerincét . 3 centiméterenként bevágjuk, majd alaposan besózzuk úgy, hogy az irdalásokba, és a gyomrába is kerüljön belőle. Kevés őrölt borssal is megszórjuk. Fél órát félretesszük, hogy átvegye a fűszerezést.
A zsemlemorzsába friss gyömbért reszelünk, és összekeverjük.
Egy nagyobb cserépedényt, vagy tepsit kiolajozunk.
A gyömbéres morzsában megforgatjuk a fogast, olajjal megspricceljük, és kemence széthúzott parazsára tesszük, vagy sütőben sütjük. 15 perc múlva átfordítjuk, és visszatesszük.
Sós vízben előfőzött, kockákra vágott burgonyát vajban átpárolt, apróra szelt friss petrezselyem zöldjével összekeverünk, ezt kínáljuk a gyömbéres fogas mellé.

Kemencés sült
Hozzávalók: a császárszalonnához: egy nagyobb darab császárszalonna, kömény, fokhagyma, őrölt pirospaprika, koriander, só.
A sertéssülthöz: 1 sertéscomb, 30 dkg házi füstölt szalonna, őrölt fekete bors, só, majoránna, kömény, őrölt fűszerpaprika.
A csülökhöz: 4-5 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, kömény.
A húsok alá és tetejére étolaj, 3 dl olaszrizling.
A húsokat a sütés előtti napon a fűszerekkel bepácoljuk.
Sütés előtt a sertéscombot csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, a csülök vastagabb részeit bevágjuk, és fokhagyma darabkákat nyomunk bele. A császárszalonnát mindkét oldalán bevagdossuk, hogy sütés után könnyen tudjuk szeletelni.
A húsokat nagyobb tepsibe helyezzük, olajjal meglocsoljuk, szigligeti olaszrizlinget, és egy liter vizet öntünk alá, és kemencében két óra alatt megsütjük.
Vegyes savanyúsággal, és friss kenyérrel kínáljuk.

Eszterházy rostélyos burgonyafánkkal
Hozzávalók: 40 dkg marhafelsál, só, liszt, sertészsír (vagy olaj),2 nagy szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, őrölt fekete bors, 10 dkg füstölt szalonna. A habaráshoz 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt. Fél citrom leve, 2 csapott evőkanál kristálycukor.
A burgonyafánkhoz 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 csapott evőkanálnyi só, 2 tojás, kávéskanálnyi őrölt fekete bors, a sütéshez étolaj.
A marhahúst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Besózzuk, majd egyik oldalát lisztbe mártva, forró zsiradékon hirtelen elősütjük. Nagyobb lábos aljába 2 dl vizet öntünk, abba szedjük át a mindkét oldalukon átsütött marhahúsokat.
A sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra (julienre) vágjuk, és a lábosba szórjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk. Néhány babérlevéllel, kávéskanálnyi őrölt borssal, kevés sóval fűszerezzük, mellédobjuk a füstölt szalonnát, és két órán át a levében, fedő alatt pároljuk.
Amikor megpuhult, a húst kiszedjük egy edénybe. Tejföllel, mustárral, liszttel, és apránként adagolt vízzel habarást készítünk, és besűrítjük vele a sárgarépás szaftot. Citromlével ízesítjük. A kristálycukrot kisebb serpenyőben felolvasztjuk (karamellizáljuk), majd kevés vízzel felengedve ezt is a lábosba öntjük.
A burgonyafánkhoz a megtisztított krumplit kockákra vágva megfőzzük, burgonyanyomón áttörjük, kicsit hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, őrölt borsot, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Tálalásnál a párolt húsokat nyakon öntjük szafttal, és burgonyafánkokat helyezünk mellé.

Káposztás pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin (vagy vaj), 2 teáskanál só, teáskanálnyi cukor, 3 tojás, 4 dl tejföl, 4 dkg élesztő.
50 dkg káposzta, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fekete bors.
A tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sertészsírt, a margarint, és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A levével együtt, a zsírban feltesszük párolni. Fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.
Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Tízpercnyi pihentetés után kisodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A megmaradt tojások fehérjét csipetnyi sóval kicsit felverjük, és bekenjük vele a pogácsák tetejét.
Sütőpapírra, vagy kikent tepsibe tesszük, majd rövid pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: fokhagyma gerezdeket, pontyot lefilézzük, vékonyabb szálkákat, megtisztított ponty-és, halak ikráját, külön tálba,

Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező!  Amur, Amur, busa   ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
aprochef aprochef
Halas tippek
halfajta - sütve, főzve, párolva, bundázva készíthetjük el. Két fajtája ismert: a pikkelyes és a tükörponty, az utóbbi zsírosabb. Márna ----- Húsa és felhasználása a pontyéhoz hasonló, de sokkal szálkásabb. A márna belsősége (ikrája) nem fogyasztható, mert mérgező! Amur, Amur, busa ---------------- Felhasználásuk megegyezik a ponty fent ismertetett felhasználásával. HALKONZERV A feldarabolt halakat pirosra sutjuk (liszt nélkül) és ...
kloppenburg kloppenburg
Ízőrzők – Simontornya
Ízőrzők - Simontornya - receptek Csirke raguleves májgombóccal Hozzávalók: 1 egész csirke, 3 petrezselyem gyökér, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 1 fakanálnyi tyúkzsír, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál liszt, 20 szem egész bors, 2 evőkanál só, 2 paradicsom, 2 paprika, csokornyi petrezselyem zöld. A májgombóchoz: 3 csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál tyúkzsír, kis csokor petrezselyem zöldje, 2 zsemle, 2 tojás, teáskanálnyi őrölt bors, teáskanálnyi só, 6 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ízőrzők –Egerszalók̵
halászlé Hozzávalók: Az alaplébe: süllő, harcsa, ponty, kárász gerince, farka, feje, nyakrésze, 1,2 kg vöröshagyma, egy púpos fakanál sertészsír. A halszeletekhez süllő, harcsa, ponty húsos része, só, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 7 teáskanál őrölt paprika, a halak ikrája és teje. A halakat megtisztítjuk, és alaposan átmossuk. A zsírba belekockázzuk a hagymát, rátesszük az alaplébe valókat, felöntjük vízzel, és 3-4 órán át főzzük. Közben a nemesebb halakat egyforma vastag szeletekre vágjuk, és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Sárgabarackos lepény gabfe
Mézes birsalagút bubszi
Raffaello házilag bkisseva
Diós-cseresznyés kevert recept gonda_katalin
almás mandulás muffin leveles tésztából ibolya58
Jó gyerek süti rochlitzne
Finom gyümölcskenyér klerierzsi
Alma-Répa Saláta 1vargaildyko
Sütőtökös amerikai palacsinta recept jamborlulu
Kókuszos-epres muffin recept gonda_katalin
Szárnyas receptek
Déltengeri csirkesaláta recept kovacs_zsoka
6 forró energialeves horvathnemagdi
Rakott csirkemell anyu65
illatos pulykaszelet zsokazsoka
Gombaragu leves recept gonda_katalin
"Fitnesz" pulyka juditmama
Csirkemell.... anci-ani
Bakonyi sült tészta veronika74
Csirke spárgával bulac57
Ashok Kumar curryja klara50
Marhából készült ételek
Karácsonyi fogások horvathnemagdi
Currys húsfalatok (főétel) bubszi
Román almaleves bubszi
B receptek horvathnemagdi
Buzsáki Tányéros 1vargaildyko
Gazdag erőleves rochlitzne
Ököruszály/marhafarok leves yaskane
Buddha szülinapi levese noble
Arácsi gazdag pástétom horvathnemagdi
Gombás sült bubszi
Sertésből készült ételek
Sajttal töltött karajszelet kukoricás bundában recept tinka1951
Sz betűs receptek horvathnemagdi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Töltött krumpli gereica
Töltött paprika horvathnemagdi
nápolyi húsgombóc ibolya58
x nagyuska
Őszi ebéd gaby13
Karácsonyi diós beigli(update) bubszi
Töltött kelkáposzta recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Szegedi halászlé angyalka___
ponty lengyel mástással ibolya58
Gombás hal bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Rakott zöldséges harcsa bkisseva
Dunai halászlé 1 bubszi
Tiszai halászlé petezsolt
Paksi halászlé 2. bubszi
Pácolt lazac tormahabbal rochlitzne
Vad ételek
Nyúlpörkölt margoka59
Rakott húsételek spanyolsky
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Gombás fogolypecsenye bubszi
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
K betűs receptek horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Nyúlpörkölt bubszi
Spagetti ajánló
Ínyenc spagetti horvathnemagdi
Spagetti saláta zsokanita
Gyorsat finomat rizsbol margareta51
Barbadosi spagetti recept jamborlulu
Majoránnás hús horvathnemagdi
gombás spagetti faciendum
Kalábriai spagetti recept jamborlulu
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Bolognai zöldséges rétes recept baggesz20
Hamis bolognai spagetti. bubszi
Pizza receptek
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Pizzás csiga recept boszorlany
5 mennyei pizza grimilda
mai recept faciendum
Csirkemell toszkán módra horvathnemagdi
Hamis pizza bubszi
vega lasagne faciendum
Magyaros házi pizza recept jamborlulu
Pizza carbonara recept kovacs_zsoka
Csokidarabos kiflik tundihugi
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger banb
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi hamburger grimilda
Hawaii burger veronika74
Hamburger zsemle recept baggesz20
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU