Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Aki törődik az egészségével
gondolja át, mennyi halat is eszik egy évben? És a végeredmény értékelésénél vegye figyelembe, hogy az osztrákok fejenként 6, a németek pedig legalább 12 kilót fogyasztanak. S ha szembenézett a tényekkel, induljon el halat vásárolni.

Persze nem mindegy, hová megy. Íme, néhány tanács hal vásárlásához. A hal akkor friss, ha a szemei tiszták és világosak, a kopoltyúja világítóan piros vagy rózsaszín, a húsa rugalmas, de kemény, ha ujjal megnyomja, rugalmasan visszaugrik, a bőre fényes, tapintása hideg, nem hal-, hanem tengerszagú. A friss halak eltarthatósága különböző. A hűtőszekrény leghidegebb részében se legyen több egy napnál. Legtöbb fajtája jól fagyasztható, de vásárolhat mélyhűtöttet is. Ezeket sohase olvassza fel szobahőmérsékleten vagy meleg vízben, hanem a hűtőszekrényben!

Zöldséges ponty

Hozzávalók 4 főre:

1 kg pontyfilé
1 citrom leve
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 póréhagyma
1 kisebb zeller
2-2 szál finomra vágott petrezselyem
bazsalikom
citromfű
1 dl fehérbor
1 babérlevél
1 ek. zsemlemorzsa
1 dl tejszín
1 kk. őrölt gyömbér

őrölt bors

Elkészítés:

1. A halat mossa meg, konyhai papírtörlővel törölje szárazra, majd sűrűn irdalja be és dörzsölje be sóval. A megtisztított zöldségeket vágja vékony csíkokra.

2. Mérjen egy lábosba 7 dl vizet, adja hozzá a citromlevet, a fehérbort, a babérlevelet, kevés borsot, és lassan melegítse fel. Tegye bele a halszeleteket, a zöldségeket, és kis lángon főzze kb. 10 percig. Ezután a halszeleteket óvatosan fordítsa meg, és kb. 15 percig hagyja a forró lében.

3. A levet szűrje egy másik edénybe, a halat és a zöldségeket tartsa melegen, a babérlevelet dobja ki. A levet forralja be kb. a felére, majd adja hozzá a zsemlemorzsát, a tejszínt, a gyömbért, és forralja fel. A halat zöldfűszerekkel megszórva, a zöldséggel és a mártással tálalja. Sós burgonyát is kínálhat hozzá.

1 adag: 356 kcal

Pontyfilé sörtésztában

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg pontyfilé
1 citrom leve
15 dkg liszt + a forgatáshoz
2 tojás
2 dl sör

bő olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. A halat mossa meg, papírtörlővel törölje szárazra, majd vágja ujjnyi vastag csíkokra. Csepegtesse meg citromlével, sózza be, és sütésig tegye a hűtőbe.

2. A bundázáshoz keverje habosra a tojások sárgáját 2 ek. olajjal, adja hozzá a sört, sót, és a lisztet. Ügyeljen arra, hogy a massza csomómentes legyen. Végül kanalazza bele a tojásfehérjéből vert kemény habot.

3. Mélyebb serpenyőben forrósítson kb. 2 ujjnyi olajat. A pontycsíkokat mártsa előbb lisztbe, majd a sörtésztába, és az olajban süsse aranysárgára. Petrezselymes burgonyával és paradicsommártással kínálja.

1 adag: 261 kcal

Regős halászlé

Hozzávalók 4 főre:

1,5 kg-os ponty
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa, fehérrépa
1 zöldpaprika
1 paradicsom
3 ek. olaj
1 ek. fűszerpaprika
1 dl száraz fehérbor
1 babérlevél
2 dl tejföl
1 citrom

őrölt bors

Elkészítés:

1. A hal gerinccsontjáról fejtse le a húsát, és a két filét vágja 5 dkg-os darabokra, sózza meg. A hagymát, fokhagymát, répaféléket, zöldpaprikát aprítsa fel.

2. Nagyobb lábasban, forró olajon pirítsa meg a hagymát, szórja meg a fűszerpaprikával, tegye bele a zöldségeket, és öntse fel a borral. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezze. Tegye bele a halfejet, a gerinccsontot, majd annyi vízben, amennyi ellepi, forrástól számítva kb. 1 óra hosszat főzze. Majd passzírozza át, öntse a besózott halra, és kis lángon főzze kb. 20 percig.

3. Keverje bele a tejfölt, a levest hevítse még egyszer forrásig. Szeletekre vágott citrommal tálalja.

1 adag: 356 kcal
eva0817 eva0817
Címkék: húsa rugalmas, bőre fényes, friss halak, hűtőszekrény leghidegebb, halat mossa, megtisztított zöldségeket,

Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó.
ratatouille, ahol padlizsán és cukkíni is kerül az alap lecsóba, kicsit ropogósabbra hagyják a zöldségeket és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni. A törökök menemen néven készítik és a tetején tükörtojással tálalják. Ugyancsak lecsó néven ismerik a németek, az osztrákok, az oroszok és a lengyelek is. A cigány lecsó (ejtsd: lacsaú) pedig természetesen fűszeresebb a megszokottnál: emberesen csípős, szigorúan szalonnán készül és pár szem krumpli teszi még laktatóbbá. De maradjunk csak ...
suzymama suzymama
Együnk halat, a legjobb falat
jobb. Aki törődik az egészségével, gondolja át, mennyi halat is eszik egy évben? És a végeredmény értékelésénél vegye figyelembe, hogy az osztrákok fejenként 6, a németek pedig legalább 12 kilót fogyasztanak. S ha szembenézett a tényekkel, induljon el halat ...
sarkadykati sarkadykati
Karakteres remek: a kecskesajt
belőle. A kecskesajtot főleg kis üzemekben, manufaktúrákban, jellemzően kézzel készítik. Ez hazánkra és Nyugat-Európára is érvényes. A legnagyobb hagyománya Franciaországban van a kecskesajtnak, de fogyasztják a görögök, a spanyolok, az osztrákok, a németek, a hollandok, az angolok is. Sokszor keverik juh- és tehéntejjel. A franciák chevre-nek (ejtsd: sevr) hívják. Kenyérlepényen sütve is isteni a kecskesajt Kenyérlepényen sütve is isteni a kecskesajt Fajták Rengeteg ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Pizzakalauz "Gézutól"
kenyérdagasztáskor keletkező úgynevezett "vakarékot" sütötték ki a gyerekeknek. Később más-más "pakolmányok" kerültek rá. Így lett mindig gazdagabb, finomabb, híresebb. Ilyen módon alakult ki minden nemzetnél az a bizonyos étel. A németek híres sörkorcsolyája a hagymával megrakott "Zwiebelkuchen". Ennek van olyan tartalmas és fűszeres felső része, hogy bátran le lehet rá gurítani a söröket. Másik változata a "Speckkuchen" - ez több szalonnát tartalmaz, mint ahogy a neve is ...
spanyolsky spanyolsky
Póréhagyma:zöldség vagy fűszer
Cadwallader király 640-ben rendelte el walesi katonák számára, hogy sisakjukra póréhagymát tűzve különböztessék meg magukat szász ellenfeleiktől, mivel a csata egy hagymaföldön zajlott. Shakespeare V. Henrikjében is megemlékezik az ősi tradícióról. A németek a növényt nevezik walesi hagymának is. Európában az 1500-as években terjedt el. A középkorban ártalmas növénynek gondolták, pedig pusztán azt ismerték fel, hogy az arra érzékeny gyomrúaknál a hagymafélék "savat csinálnak", puffadást, hasfájást ...
korall44 korall44
Sörreceptek
országok pedig kialakították saját, csak nemzetükre jellemző italaikat. De a már megszokott, neves sörökön túl egyes országokban nemcsak a jéghideg sört tálalják fel magában, hanem olykor különleges párosításokban is. Például a nagy sörivók hírében álló németeknél a mai napig nagyon kedvelt ital a Weisbier. Talán nevezhetnénk savanyú sörnek is, ugyanis a palackozott sört leteszik a pincébe, homokba. Egy évig állni hagyják, hogy megsavanyodjon. Aztán málnaszörpre öntik, úgy isszák. Akinek ez nem nyerte el ...
macoka65 macoka65
Süti ajánló
Pompás szelet reifregina
Finom sütirecept piroska0101
szilvatortra ibolya58
Szivárvány blog * Diós krémes dandej
Sült derelye bubszi
Kavart csokis koszegimarika
A fahéj kisa622
Sport szelet macoka65
Darázsfészek bkisseva
Paradicsomos süti tundihugi
Szárnyas receptek
5 magyaros étel, ami nem hizlal tinka1951
Csirkemájpástétom Dávid király bubszi
SÜLT RIZS (Nasi goreng) bubszi
Baconös csirkeragu horvathnemagdi
Csípős grillezett csirkemell sült spárgával, tepsis újkrumpl reifregina
Rakott cukkini recept jamborlulu
Csirkemell saláta roanna
Narancsos káposztasaláta bubszi
Hawaii csirkemell filé veronika74
könnyű saláta grimilda
Marhából készült ételek
Dupla húsos derelye húslevesben recept toth_beata
Lasagna veronika74
Marhahúsleves recept jamborlulu
Magyaros Babgulyás 1vargaildyko
Szatmári lakodalmas bubszi
Rakott kel bubszi
Főzési folytélyok és tanácsok anne74
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Erőleves égetett tésztáva horvathnemagdi
Szabolcsi rakott hús bubszi
Sertésből készült ételek
Ördög pecsenye recept edesangyal
Flauta bubszi
Receptek horvathnemagdi
Gyümölcsös sertésnyárs veronika74
Bambuszgőzölés kloppenburg
Rakott padlizsán horvathnemagdi
Dagadó fokhagymával tekerve martimarti
farsangi fánk faciendum
Finom Töltött Paradicsom 1vargaildyko
Gy betűs receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Lazac daumont módon bubszi
Lazacos burgonya bubszi
Harcsa tejszínes gombamártáss tundihugi
Receptek! jjanosne
Lazacsteak kagylóraguval horvathnemagdi
Vacsora csata jjanosne
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Tejszínes, lazacos szélesmetél jotunder60
A világ hallevesei horvathnemagdi
Gyöngytyúk leves horvathnemagdi
Vad ételek
Szegedi fácángulyás bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
x nagyuska
K betűs receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Óda a töltött káposztához tripike
Csülök Eta módra! nanoka72
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Spagetti ajánló
Salátát az egészségért... roanna
Gyors mexikói babos tészta horvathnemagdi
Aromás pesto-s tészta recept jamborlulu
Spagetti Carbonara recept jamborlulu
Laktató saláta recept mezixy
Finom falatok piroska0101
Spagettiomlett 1vargaildyko
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Lecsós libamáj bubszi
Paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
Pizza receptek
Pizzás rakott bolognai horvathnemagdi
Serpenyőben sült pizza 15 perc alatt ametiszt54
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Pekingi kacsa horvathnemagdi
Szardíniás pizza recept baggesz20
Gyros recept kovacs_zsoka
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Pizza pogácsa tinka1951
Pizzás rúd koszegimarika
Pizzás csiga veronika74
Hamburger receptek
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger veronika74
A szója kloppenburg
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU