Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A világ hallevesei
A világ hallevesei

A magyar halászlé isteni finom, de ha ismerkedni szeretnénk a világkonyha ízeivel, feltárulhat előttünk a világ halleveseinek lenyűgöző sokasága. Halpiacot itthon nem találunk, de ha külföldön járunk, érdemes kipróbálni néhány különlegességet.

Ahol hal van, ott leves is van

Nemcsak tengerpartokon, de folyók és édesvizű tavak partján is szerte Európában és Ázsiában készítenek ízletes halleveseket. A legjobb az aznapi friss fogásból, milyen szerencsések azok a háziasszonyok vagy urak, akik reggel a piacra kisétálva már az aznapi friss fogásból válogathatnak az esti halleveshez hozzávalót! De azoknak sem kell búslakodniuk, akik csak a nyaralás alatt vagy az itthoni halasok kínálatában található halból készítenek hallevest.

Horgászni jó!

A tengeri halból készülő halleveseknek vannak közös jellemzőik: jól áll nekik egy kis bor, a végén szórhatunk rájuk petrezselymet, és általában tele vannak zöldségekkel.
A franciák hallevesei

A legismertebb a provence-i bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz), mely rengeteg változatban készül. Az igaziban legalább háromféle hal van, és kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Több bouillabaisse receptet is találtok nálunk

Egy igazi francia halleves

A franciák egy kevésbé ismert hallevese a bourride (ejtsd: burrid), mely egész halból vagy filéből is készülhet. Rengeteg fokhagymás aiolival eszik, fokhagyma rajongóknak kötelező kipróbálni.
Görög, spanyol, portugál

A görögök fogyasztanak egy egészen sűrű hallevest, a kakaviát, mely a főzőedényről kapta nevét. Rengeteg zöldség, cukkini, paradicsom és citrom is van benne. Egy másik hallevesükbe tojás, citromlé, csípős olívaolaj, rizs is kerül, a neve psrarosoupa avgolemeno.

Sok helyen kapható tengeri hal

Spanyolország baszk területein hekkből készül a halleves, a Ttoro. Egy másik spanyol variációt, a Marmatikót tonhalból, makrélából főzik, és az elkészítéshez szükséges bográcsféléről kapta a nevét.

A portugálok is nagy halleves fogyasztók. A legegyszerűbb a Sopa de peixe, a legnépszerűbb Caldeirada, mely mindig olyan halból készül, amit éppen kifogni sikerül. Készíthetjük halfiléből, de halaprólékból is, általában van benne koriander és babérlevél is.
És a többi halleves

San Francisco környékén olasznak ismerik, de az olaszok nem eszik a Cioppino nevű levest, mely halat, rákot, kagylót is tartalmaz.

Ecuadorban húsvét előtt fogyasztanak egy Fanesca nevű tökös krémlevest, melynek fontos alapanyaga a szárított tőkehal.

A Lohikeitto finn hallevest lazacból és zöldségekből készítik.

Az oroszoknak is van hallevesük, a neve Ukha, és lazacból vagy tőkehalból (vagy akár fogasból) készül - gyökérzöldségekkel, kaporra, szerecsendióval, édesköménnyel.

Orosz halleves

Ázsia is rendkívül gazdag hallevesekben, megemlítjük a Burmában kedvelt Mohingát, mely csicseri liszttel, fokhagymával, citromfűvel, gyömbérrel készül, és reggelire fogyasztják.

Ázsiai halleves

A thai konyha világszerte elterjedt levesének rákos verziója, a tom yum leves pedig egyenesen függőséget okoz azoknál, akik egyszer megkóstolták.

Ha kedvet kaptatok, rengeteg halas receptet találtok nálunk

Halászlé Halászlé

Persze a magyar halászlének nincs párja

Halleves a Kanári-szigetekről

Hozzávalók:
50 dkg tengeri hal
4 szelet fehér kenyér
4 szem paradicsom
25 dkg burgonya
1 fej hagyma
olaj
fél teás kanál kömény
petrezselyem

bors
sáfrányos szeklice

Elkészítés: Fazékban másfél liter vizet forralunk. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Beletesszük a megtisztított, felkarikázott hagymát, a feldarabolt paradicsomot és a kockára vágott burgonyát. Amikor a burgonya megfőtt, beletesszük a darabokra vágott halat, a sáfrányos szeklicét, és puhára főzzük. A kenyeret kockára vágjuk, olajban minden oldalon megpirítjuk, és tányérokba szétosztjuk. Rámerjük a forró levest. Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Cacciucco (toszkán halleves)

Hozzávalók:
1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint
1 pohár fehérbor
50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egész paradicsom
száraz vagy pirított kenyér
fokhagyma
erős paprika
petrezselyem
olívaolaj

Elkészítés: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erős paprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, egy liter vizet, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: aznapi friss, háziasszonyok vagy, piacra kisétálva, esti halleveshez, nyaralás alatt, itthoni halasok,

5 különleges bográcsos
olaj * só A hagymát és a paradicsomot kockázd fel, a paprikát vágd karikára. Kevés olajon pirítsd át a szalonnát, majd add hozzá a hagymát. Amikor üvegesre pirult, tedd bele a zöldségeket, sózd meg, és főzd készre. Szegedi halászlé Hozzávalók: * 3,5 kg ponty * 3,5 kg harcsa * 5 fej vöröshagyma * erős paprika * szegedi őrölt paprika * 2 halászlékocka * só A halat filézd ki, kockázd fel. A fejet és ...
grimilda grimilda
5 magyaros étel, ami nem hizlal
folyamatos keverés közben a tejet és a tejfölt, keverd csomómentesre, majd mehet az egész a párolódó tökhöz. A végén szórd meg a maradék kaporral, és díszítsd egy kis tejföllel. tejfölös-kapros-tökfőzelék-recept-cosmopolitan Tiszai halászlé (4 főre, 335kcal/adag) Hozzávalók: - 2 kg ponty - 2 kg apróbb hal (keszeg, kárász, törpeharcsa) - 50 dkg vöröshagyma - 20 dkg paprika - 20 dkg paradicsom - 5 dkg pirospaprika - 5 dkg ...
tinka1951 tinka1951
A betűs receptek
Al-dunai halászlé Hozzávalók: 3 kg hal, 1 hagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg leveszöldség, 2 paradicsom, 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, paprika, só, bors, babérlevél, csipetke Elkészítése: A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a húst lefejtem és félreteszem. A hagymát apróra vágom, majd felteszem főni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sóval 2 liter vízben. Leszűröm, beleteszem a halszeleteket és a paprikát. Mintegy 25 percnyi forrást követően behabarom a tejfölbe kevert ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legnépszerűbb halunk a ponty
Igen! Mégpedig azért, mert ritkán eszünk halat, a ponty pedig a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető fajta. Ráadásul a klasszikus halászlé és rántott hal variáción kívül akár meg is tölthetjük, például gombával. Hazánk halfogyasztásban nem túl erős, pedig nagyon finom halaink vannak. A Balaton mellett negyven kilométert kellett utaznom, hogy kapjak halat. Pedig a balatoni fogas a világ egyik legjobbjának számít, viszont beszerezni elég nehéz. A legnépszerűbb halunk a ponty, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A lé a tét - avagy pár szó a
tehetjük. A híg leveseknél nagyon fontosak a levesbetétek. - Általános híg levesek: csontleves, húsleves - Magyaros híg levesek a pörköltalapon készített levesek: gulyásleves, lebbencsleves, tarhonyaleves, gombócleves A halászlé bográcsban az igazi! A halászlé bográcsban az igazi! - Erőlevesek: darált marhahús, tojásfehérjével, paradicsompürével, vegyes zöldséggel, csonttal, szárnyas aprólékkal elkeverve, fűszerezve. Hosszan tartó főzéssel, teljesen lezsírozva ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Aki törődik az egészségével
Mélyebb serpenyőben forrósítson kb. 2 ujjnyi olajat. A pontycsíkokat mártsa előbb lisztbe, majd a sörtésztába, és az olajban süsse aranysárgára. Petrezselymes burgonyával és paradicsommártással kínálja. 1 adag: 261 kcal Regős halászlé Hozzávalók 4 főre: 1,5 kg-os ponty 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 sárgarépa, fehérrépa 1 zöldpaprika 1 paradicsom 3 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 1 dl száraz fehérbor 1 ...
eva0817 eva0817
Süti ajánló
Hókocka veronika74
Vasutas-szelet bubszi
Tejfölös csodasüti fboka
Gyümölcsös joghurtfagylalt bubszi
Rózsakalács csokoládéval horvathnemagdi
Jojó-fánk yaskane
Rücskös Tészta 1vargaildyko
KAKAÓS KÁVÉTorta bubszi
Tejfölös csodabogár moncsika77
Gyors és nem-receptek macikucko
Szárnyas receptek
Zöldséges csirkemelltekercs vajas zöldbabbal suzymama
Ananászkrémes csirke veronika74
Gombás pulykatokány klerierzsi
Receptek jjanosne
Gesztenyével töltött pulyka tundihugi
Csirkemell őzgerincformában sütve recept lilagondolatok
Spenótós Tésztatorta 1vargaildyko
Toledói csirke bubszi
Virsli és gomba köntösben horvathnemagdi
Szerelemleves veronika74
Marhából készült ételek
Lecsós pacal bográcsban maroka
Dán húspogácsa bubszi
Az ír konyha bulac57
Bográcsgulyás hétvégére horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Hal a tortán jjanosne
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Erőleves recept kovacs_zsoka
Sztifádó (görög marharagu) bkisseva
Sertésből készült ételek
Zselici leves horvathnemagdi
Vacsoracsata-Kern-Főétel veronika74
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Sütőben sült spagetti veronika74
Göngyölt hús füstölt párizsival recept kovacs_zsoka
Serpenyős sertéskaraj zöld horvathnemagdi
Erdélyi májas hurka bubszi
Különleges vagdalt bubszi
Gombás gulyás bubszi
RAKOTT karalábé jupiter21
Halból készült ételek
Vacsora csata jjanosne
Recept jjanosne
Receptek molnarimre
Lazac kapormártásban recept jamborlulu
K betűs receptek horvathnemagdi
Bográcsozzunk mi is! horvathnemagdi
K betűs receptek horvathnemagdi
Szilveszteri menüajánlat tinka1951
Lazac roston fokhagymás-parajos galuskával........... bordat
Lazacfilé fokhagyma mártással recept kovacs_zsoka
Vad ételek
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Kisalföldi fácánleves bubszi
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Csallóközi vadas klerierzsi
Fácnleves vinlaci
Spagetti ajánló
Modenai spagetti horvathnemagdi
Bébiételek tnemarika
Gyors mexikói babos tészta horvathnemagdi
Spagetti, sültpaprikával. tereza54
Spagetti budai módra margoka59
Gyorsat finomat rizsbol margareta51
Ruccolapestós tészta keri007
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Olasz zöldségleves recept toth_beata
Bolognai szósz horvathnemagdi
Pizza receptek
Sütőporos lángos yaskane
13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni! tinka1951
Lecsós pizza bubszi
Négy évszak pizza horvathnemagdi
Pizzás tekergők nnpapszi
Magyaros pizza 1. bubszi
Pizza recept horvathnemagdi
Pasta Marinara bulac57
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Omlós pizza gombával petezsolt
Hamburger receptek
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger baratnu
Házi hamburger recept jamborlulu
Hamburger pulykahússal suzymama
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger Puffancs recept boszorlany
x nagyuska
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU