Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A világ hallevesei
A világ hallevesei

A magyar halászlé isteni finom, de ha ismerkedni szeretnénk a világkonyha ízeivel, feltárulhat előttünk a világ halleveseinek lenyűgöző sokasága. Halpiacot itthon nem találunk, de ha külföldön járunk, érdemes kipróbálni néhány különlegességet.

Ahol hal van, ott leves is van

Nemcsak tengerpartokon, de folyók és édesvizű tavak partján is szerte Európában és Ázsiában készítenek ízletes halleveseket. A legjobb az aznapi friss fogásból, milyen szerencsések azok a háziasszonyok vagy urak, akik reggel a piacra kisétálva már az aznapi friss fogásból válogathatnak az esti halleveshez hozzávalót! De azoknak sem kell búslakodniuk, akik csak a nyaralás alatt vagy az itthoni halasok kínálatában található halból készítenek hallevest.

Horgászni jó!

A tengeri halból készülő halleveseknek vannak közös jellemzőik: jól áll nekik egy kis bor, a végén szórhatunk rájuk petrezselymet, és általában tele vannak zöldségekkel.
A franciák hallevesei

A legismertebb a provence-i bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz), mely rengeteg változatban készül. Az igaziban legalább háromféle hal van, és kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Több bouillabaisse receptet is találtok nálunk

Egy igazi francia halleves

A franciák egy kevésbé ismert hallevese a bourride (ejtsd: burrid), mely egész halból vagy filéből is készülhet. Rengeteg fokhagymás aiolival eszik, fokhagyma rajongóknak kötelező kipróbálni.
Görög, spanyol, portugál

A görögök fogyasztanak egy egészen sűrű hallevest, a kakaviát, mely a főzőedényről kapta nevét. Rengeteg zöldség, cukkini, paradicsom és citrom is van benne. Egy másik hallevesükbe tojás, citromlé, csípős olívaolaj, rizs is kerül, a neve psrarosoupa avgolemeno.

Sok helyen kapható tengeri hal

Spanyolország baszk területein hekkből készül a halleves, a Ttoro. Egy másik spanyol variációt, a Marmatikót tonhalból, makrélából főzik, és az elkészítéshez szükséges bográcsféléről kapta a nevét.

A portugálok is nagy halleves fogyasztók. A legegyszerűbb a Sopa de peixe, a legnépszerűbb Caldeirada, mely mindig olyan halból készül, amit éppen kifogni sikerül. Készíthetjük halfiléből, de halaprólékból is, általában van benne koriander és babérlevél is.
És a többi halleves

San Francisco környékén olasznak ismerik, de az olaszok nem eszik a Cioppino nevű levest, mely halat, rákot, kagylót is tartalmaz.

Ecuadorban húsvét előtt fogyasztanak egy Fanesca nevű tökös krémlevest, melynek fontos alapanyaga a szárított tőkehal.

A Lohikeitto finn hallevest lazacból és zöldségekből készítik.

Az oroszoknak is van hallevesük, a neve Ukha, és lazacból vagy tőkehalból (vagy akár fogasból) készül - gyökérzöldségekkel, kaporra, szerecsendióval, édesköménnyel.

Orosz halleves

Ázsia is rendkívül gazdag hallevesekben, megemlítjük a Burmában kedvelt Mohingát, mely csicseri liszttel, fokhagymával, citromfűvel, gyömbérrel készül, és reggelire fogyasztják.

Ázsiai halleves

A thai konyha világszerte elterjedt levesének rákos verziója, a tom yum leves pedig egyenesen függőséget okoz azoknál, akik egyszer megkóstolták.

Ha kedvet kaptatok, rengeteg halas receptet találtok nálunk

Halászlé Halászlé

Persze a magyar halászlének nincs párja

Halleves a Kanári-szigetekről

Hozzávalók:
50 dkg tengeri hal
4 szelet fehér kenyér
4 szem paradicsom
25 dkg burgonya
1 fej hagyma
olaj
fél teás kanál kömény
petrezselyem

bors
sáfrányos szeklice

Elkészítés: Fazékban másfél liter vizet forralunk. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Beletesszük a megtisztított, felkarikázott hagymát, a feldarabolt paradicsomot és a kockára vágott burgonyát. Amikor a burgonya megfőtt, beletesszük a darabokra vágott halat, a sáfrányos szeklicét, és puhára főzzük. A kenyeret kockára vágjuk, olajban minden oldalon megpirítjuk, és tányérokba szétosztjuk. Rámerjük a forró levest. Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Cacciucco (toszkán halleves)

Hozzávalók:
1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint
1 pohár fehérbor
50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egész paradicsom
száraz vagy pirított kenyér
fokhagyma
erős paprika
petrezselyem
olívaolaj

Elkészítés: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erős paprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, egy liter vizet, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: aznapi friss, háziasszonyok vagy, piacra kisétálva, esti halleveshez, nyaralás alatt, itthoni halasok,

5 különleges bográcsos
olaj * só A hagymát és a paradicsomot kockázd fel, a paprikát vágd karikára. Kevés olajon pirítsd át a szalonnát, majd add hozzá a hagymát. Amikor üvegesre pirult, tedd bele a zöldségeket, sózd meg, és főzd készre. Szegedi halászlé Hozzávalók: * 3,5 kg ponty * 3,5 kg harcsa * 5 fej vöröshagyma * erős paprika * szegedi őrölt paprika * 2 halászlékocka * só A halat filézd ki, kockázd fel. A fejet és ...
grimilda grimilda
5 magyaros étel, ami nem hizlal
folyamatos keverés közben a tejet és a tejfölt, keverd csomómentesre, majd mehet az egész a párolódó tökhöz. A végén szórd meg a maradék kaporral, és díszítsd egy kis tejföllel. tejfölös-kapros-tökfőzelék-recept-cosmopolitan Tiszai halászlé (4 főre, 335kcal/adag) Hozzávalók: - 2 kg ponty - 2 kg apróbb hal (keszeg, kárász, törpeharcsa) - 50 dkg vöröshagyma - 20 dkg paprika - 20 dkg paradicsom - 5 dkg pirospaprika - 5 dkg ...
tinka1951 tinka1951
A betűs receptek
Al-dunai halászlé Hozzávalók: 3 kg hal, 1 hagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg leveszöldség, 2 paradicsom, 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, paprika, só, bors, babérlevél, csipetke Elkészítése: A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a húst lefejtem és félreteszem. A hagymát apróra vágom, majd felteszem főni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sóval 2 liter vízben. Leszűröm, beleteszem a halszeleteket és a paprikát. Mintegy 25 percnyi forrást követően behabarom a tejfölbe kevert ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legnépszerűbb halunk a ponty
Igen! Mégpedig azért, mert ritkán eszünk halat, a ponty pedig a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető fajta. Ráadásul a klasszikus halászlé és rántott hal variáción kívül akár meg is tölthetjük, például gombával. Hazánk halfogyasztásban nem túl erős, pedig nagyon finom halaink vannak. A Balaton mellett negyven kilométert kellett utaznom, hogy kapjak halat. Pedig a balatoni fogas a világ egyik legjobbjának számít, viszont beszerezni elég nehéz. A legnépszerűbb halunk a ponty, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A lé a tét - avagy pár szó a
tehetjük. A híg leveseknél nagyon fontosak a levesbetétek. - Általános híg levesek: csontleves, húsleves - Magyaros híg levesek a pörköltalapon készített levesek: gulyásleves, lebbencsleves, tarhonyaleves, gombócleves A halászlé bográcsban az igazi! A halászlé bográcsban az igazi! - Erőlevesek: darált marhahús, tojásfehérjével, paradicsompürével, vegyes zöldséggel, csonttal, szárnyas aprólékkal elkeverve, fűszerezve. Hosszan tartó főzéssel, teljesen lezsírozva ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Aki törődik az egészségével
Mélyebb serpenyőben forrósítson kb. 2 ujjnyi olajat. A pontycsíkokat mártsa előbb lisztbe, majd a sörtésztába, és az olajban süsse aranysárgára. Petrezselymes burgonyával és paradicsommártással kínálja. 1 adag: 261 kcal Regős halászlé Hozzávalók 4 főre: 1,5 kg-os ponty 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 sárgarépa, fehérrépa 1 zöldpaprika 1 paradicsom 3 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 1 dl száraz fehérbor 1 ...
eva0817 eva0817
Süti ajánló
sajtos csiga ibolya58
szilvatorta ! ibolya58
Zserbó bonbon 1vargaildyko
Csokiszalámi napsugar71
Őszibarackos túrótorta bubszi
Almás pite 3. bubszi
Narancslétorta bubszi
Csokis raffaello ostya margoka59
Rizses rétes bubszi
Linzer bubszi
Szárnyas receptek
Csirkemájas rizottó aranyag
Mandulás rakott pulyka 1vargaildyko
pulykaGOMBÓC TEPSIBEN bubszi
Töltött dagadó Cseh módra kissmama
Csirkekuglóf aszalt áfonyával recept suzymama
Párizsi csirkecomb grillezett veronika74
4 tuti tipp, hogyan készítsd horvathnemagdi
Mediterrán étrend grimilda
Csirkemell-csíkok gnocchival és rókagombával, bazsalikommal suzymama
Kapros - sajtos pulykamell zsokanita
Marhából készült ételek
Toledói tokány bubszi
marhahúsos leves ibolya58
Csípős húsgolyók roanna
Bélszín Gombával 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Füstölt marhanyelvsaláta bubszi
Borsos marhatokány bubszi
Szegedi csípős szalámi bubszi
Sejk-gombócok bubszi
Karácsonyi ételek skorpiolilike
Sertésből készült ételek
Kacsamájas bubszi
Receptek horvathnemagdi
Tepsis gyros házilag...... maca23
Bújtatott pörkölt bulac57
Erdélyi rakott káposzta bubszi
Babgulyás füstölt csülökkel migova
Fűszeres sertésszelet burgonyával, a sütőből! suzymama
Gulyásleves tarhonyával recept toth_beata
Székelykáposzta bubszi
Sertéspörkölt tarhonyával recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Halászlé gombóccal yaskane
Lazacos palacsinta yaskane
Pisztráng kékre főzve jozsef_olah_9843
Nagybaracskai halászlé .... bubszi
Harcsapörkölt túrós csuszával peterimajoridozsahe
Szeretek hekkelni! fagorbolt
Süllő kapros túrós tésztával bulac57
Mustáros Lazac Rizzsel 1vargaildyko
rántott ponty csíki mártással faciendum
Bajai halászlé törpeharcsával jozsef_olah_9843
Vad ételek
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Receptek jjanosne
Magyar gasztronómia grimilda
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Fácán római tálban lilikonyhaja
Töltött káposzta klarika47
Szarvasgulyás recept boszorlany
Fácánleves reifregina
Spagetti ajánló
Alfredo tészta 1vargaildyko
Olasz zöldségleves recept toth_beata
Fokhagymás spagettisaláta klerierzsi
Rakott paraj 1. bubszi
Az olasz hentes tokánya recept jamborlulu
Spagetti szalonnás bulac57
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
Tejszínes spagetti bulac57
Tejszínes-cukkinis spagetti szárított paradicsommal horvathnemagdi
Fűszeres spagetti veronika74
Pizza receptek
pizzás kiflik anna5971
Pizzás rúd tereza54
Pizza tekercs bubszi
Pizza ahogy én szeretem recept boszorlany
Pízza tekercs 1955viki
mini pizzás csiga gombosinci
Gyros pizza horvathnemagdi
Pizza tészta I. - II. 1vargaildyko
Sertésszeletből pizza horvathnemagdi
Pizza-tészta, I. bubszi
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Sajtburger veronika74
Hamburger zsemle vagikriszti
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Sajtburgerleves recept roanna
Szezámmag fejesnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU