Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A világ hallevesei
A világ hallevesei

A magyar halászlé isteni finom, de ha ismerkedni szeretnénk a világkonyha ízeivel, feltárulhat előttünk a világ halleveseinek lenyűgöző sokasága. Halpiacot itthon nem találunk, de ha külföldön járunk, érdemes kipróbálni néhány különlegességet.

Ahol hal van, ott leves is van

Nemcsak tengerpartokon, de folyók és édesvizű tavak partján is szerte Európában és Ázsiában készítenek ízletes halleveseket. A legjobb az aznapi friss fogásból, milyen szerencsések azok a háziasszonyok vagy urak, akik reggel a piacra kisétálva már az aznapi friss fogásból válogathatnak az esti halleveshez hozzávalót! De azoknak sem kell búslakodniuk, akik csak a nyaralás alatt vagy az itthoni halasok kínálatában található halból készítenek hallevest.

Horgászni jó!

A tengeri halból készülő halleveseknek vannak közös jellemzőik: jól áll nekik egy kis bor, a végén szórhatunk rájuk petrezselymet, és általában tele vannak zöldségekkel.
A franciák hallevesei

A legismertebb a provence-i bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz), mely rengeteg változatban készül. Az igaziban legalább háromféle hal van, és kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Több bouillabaisse receptet is találtok nálunk

Egy igazi francia halleves

A franciák egy kevésbé ismert hallevese a bourride (ejtsd: burrid), mely egész halból vagy filéből is készülhet. Rengeteg fokhagymás aiolival eszik, fokhagyma rajongóknak kötelező kipróbálni.
Görög, spanyol, portugál

A görögök fogyasztanak egy egészen sűrű hallevest, a kakaviát, mely a főzőedényről kapta nevét. Rengeteg zöldség, cukkini, paradicsom és citrom is van benne. Egy másik hallevesükbe tojás, citromlé, csípős olívaolaj, rizs is kerül, a neve psrarosoupa avgolemeno.

Sok helyen kapható tengeri hal

Spanyolország baszk területein hekkből készül a halleves, a Ttoro. Egy másik spanyol variációt, a Marmatikót tonhalból, makrélából főzik, és az elkészítéshez szükséges bográcsféléről kapta a nevét.

A portugálok is nagy halleves fogyasztók. A legegyszerűbb a Sopa de peixe, a legnépszerűbb Caldeirada, mely mindig olyan halból készül, amit éppen kifogni sikerül. Készíthetjük halfiléből, de halaprólékból is, általában van benne koriander és babérlevél is.
És a többi halleves

San Francisco környékén olasznak ismerik, de az olaszok nem eszik a Cioppino nevű levest, mely halat, rákot, kagylót is tartalmaz.

Ecuadorban húsvét előtt fogyasztanak egy Fanesca nevű tökös krémlevest, melynek fontos alapanyaga a szárított tőkehal.

A Lohikeitto finn hallevest lazacból és zöldségekből készítik.

Az oroszoknak is van hallevesük, a neve Ukha, és lazacból vagy tőkehalból (vagy akár fogasból) készül - gyökérzöldségekkel, kaporra, szerecsendióval, édesköménnyel.

Orosz halleves

Ázsia is rendkívül gazdag hallevesekben, megemlítjük a Burmában kedvelt Mohingát, mely csicseri liszttel, fokhagymával, citromfűvel, gyömbérrel készül, és reggelire fogyasztják.

Ázsiai halleves

A thai konyha világszerte elterjedt levesének rákos verziója, a tom yum leves pedig egyenesen függőséget okoz azoknál, akik egyszer megkóstolták.

Ha kedvet kaptatok, rengeteg halas receptet találtok nálunk

Halászlé Halászlé

Persze a magyar halászlének nincs párja

Halleves a Kanári-szigetekről

Hozzávalók:
50 dkg tengeri hal
4 szelet fehér kenyér
4 szem paradicsom
25 dkg burgonya
1 fej hagyma
olaj
fél teás kanál kömény
petrezselyem

bors
sáfrányos szeklice

Elkészítés: Fazékban másfél liter vizet forralunk. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Beletesszük a megtisztított, felkarikázott hagymát, a feldarabolt paradicsomot és a kockára vágott burgonyát. Amikor a burgonya megfőtt, beletesszük a darabokra vágott halat, a sáfrányos szeklicét, és puhára főzzük. A kenyeret kockára vágjuk, olajban minden oldalon megpirítjuk, és tányérokba szétosztjuk. Rámerjük a forró levest. Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Cacciucco (toszkán halleves)

Hozzávalók:
1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint
1 pohár fehérbor
50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egész paradicsom
száraz vagy pirított kenyér
fokhagyma
erős paprika
petrezselyem
olívaolaj

Elkészítés: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erős paprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, egy liter vizet, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: aznapi friss, háziasszonyok vagy, piacra kisétálva, esti halleveshez, nyaralás alatt, itthoni halasok,

5 különleges bográcsos
olaj * só A hagymát és a paradicsomot kockázd fel, a paprikát vágd karikára. Kevés olajon pirítsd át a szalonnát, majd add hozzá a hagymát. Amikor üvegesre pirult, tedd bele a zöldségeket, sózd meg, és főzd készre. Szegedi halászlé Hozzávalók: * 3,5 kg ponty * 3,5 kg harcsa * 5 fej vöröshagyma * erős paprika * szegedi őrölt paprika * 2 halászlékocka * só A halat filézd ki, kockázd fel. A fejet és ...
grimilda grimilda
5 magyaros étel, ami nem hizlal
folyamatos keverés közben a tejet és a tejfölt, keverd csomómentesre, majd mehet az egész a párolódó tökhöz. A végén szórd meg a maradék kaporral, és díszítsd egy kis tejföllel. tejfölös-kapros-tökfőzelék-recept-cosmopolitan Tiszai halászlé (4 főre, 335kcal/adag) Hozzávalók: - 2 kg ponty - 2 kg apróbb hal (keszeg, kárász, törpeharcsa) - 50 dkg vöröshagyma - 20 dkg paprika - 20 dkg paradicsom - 5 dkg pirospaprika - 5 dkg ...
tinka1951 tinka1951
A betűs receptek
Al-dunai halászlé Hozzávalók: 3 kg hal, 1 hagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg leveszöldség, 2 paradicsom, 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, paprika, só, bors, babérlevél, csipetke Elkészítése: A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a húst lefejtem és félreteszem. A hagymát apróra vágom, majd felteszem főni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sóval 2 liter vízben. Leszűröm, beleteszem a halszeleteket és a paprikát. Mintegy 25 percnyi forrást követően behabarom a tejfölbe kevert ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legnépszerűbb halunk a ponty
Igen! Mégpedig azért, mert ritkán eszünk halat, a ponty pedig a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető fajta. Ráadásul a klasszikus halászlé és rántott hal variáción kívül akár meg is tölthetjük, például gombával. Hazánk halfogyasztásban nem túl erős, pedig nagyon finom halaink vannak. A Balaton mellett negyven kilométert kellett utaznom, hogy kapjak halat. Pedig a balatoni fogas a világ egyik legjobbjának számít, viszont beszerezni elég nehéz. A legnépszerűbb halunk a ponty, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A lé a tét - avagy pár szó a
tehetjük. A híg leveseknél nagyon fontosak a levesbetétek. - Általános híg levesek: csontleves, húsleves - Magyaros híg levesek a pörköltalapon készített levesek: gulyásleves, lebbencsleves, tarhonyaleves, gombócleves A halászlé bográcsban az igazi! A halászlé bográcsban az igazi! - Erőlevesek: darált marhahús, tojásfehérjével, paradicsompürével, vegyes zöldséggel, csonttal, szárnyas aprólékkal elkeverve, fűszerezve. Hosszan tartó főzéssel, teljesen lezsírozva ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Aki törődik az egészségével
Mélyebb serpenyőben forrósítson kb. 2 ujjnyi olajat. A pontycsíkokat mártsa előbb lisztbe, majd a sörtésztába, és az olajban süsse aranysárgára. Petrezselymes burgonyával és paradicsommártással kínálja. 1 adag: 261 kcal Regős halászlé Hozzávalók 4 főre: 1,5 kg-os ponty 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 sárgarépa, fehérrépa 1 zöldpaprika 1 paradicsom 3 ek. olaj 1 ek. fűszerpaprika 1 dl száraz fehérbor 1 ...
eva0817 eva0817
Süti ajánló
Almás-mákos süti, nagyon finom yaskane
Babapiskótás mézes klerierzsi
Rebarbarás és sajtos muffin gzax
Rákóczi túrós recept boszorlany
Madártejszelet rochlitzne
Kukoricalisztes-gyümölcsös piskóta bkisseva
Diószelet bubszi
Mákos-sárgarépás uzsonnakenyér bubszi
Marlenka vorosrozsa66
Hógolyók bubszi
Szárnyas receptek
5 Trükkös szőlőrecept skorpiolilike
Receptek horvathnemagdi
Tejszínes gombás csirkemell bossz
Csilis grillezett csirkemell petrezselymes krumplival, görög kovacs_zsoka
Vegyes Hús nélküli ételek... jaksika
Csirkemáj hagymás palacsintába margoka59
Sióagárdi tyúkbecsinált ! ibolya58
Káposztás-hagymás csirkemell brozsika
Tárkonyos csirkeragu leves vicky0709
Padlizsános, sonkás-gombás frittata recept jamborlulu
Marhából készült ételek
Sajtburger veronika74
Krumplis csirke (bulgár) klara50
Pogácsák másképp: tinka1951
Hétvezér tokány pacsakute
Márton napi liba receptek maroka
Erőleves kertészné módra bubszi
Receptek horvathnemagdi
Mosoni tokány bubszi
Hachis parmentier macoka65
Réka után lakoma.. gaby13
Sertésből készült ételek
Főtt füstölt csülök chilis bab klara50
K betűs receptek horvathnemagdi
Debreceni májas hurka bubszi
Karajba zárt csülök vorosrozsa66
A kanászkirály vacsorája ujjozsef
Bihari töltött káposzta migova
Könnyen elkészíthető horvathnemagdi
Chillis-currys szűzpecsenye darazsilona
Medvehagymás mustáros húskuglóf drciccancs
B Receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Lazacos burgonyasaláta bubszi
A világ hallevesei horvathnemagdi
Lazacos édeskömény saláta zsokanita
Párolt pisztráng recept boszorlany
Receptek horvathnemagdi
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Lazacborda artois módon bubszi
Balatoni halászlé 2. bubszi
Lazac bazsalikomos krumplipüré horvathnemagdi
Variációk az isteni halászlére horvathnemagdi
Vad ételek
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
savanyú burgonyaleves ibolya58
Őzpörkölt vadász módra bordat
Fácánleves bulac57
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Spagetti ajánló
Spagetti szalonnával recept gonda_katalin
Gezemice recept jamborlulu
Spagettiomlett 1vargaildyko
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Milánói makaróni relisisi
Finn receptek kloppenburg
Spagetti holland módra ... mailona
Szalonnás-zöldbabos spagetti bulac57
Fokhagymás spagettisaláta bubszi
Finom falatok piroska0101
Pizza receptek
Ananászos pizza recept baggesz20
Kagylótészta tundihugi
Kolbászos pizza bubszi
Mai menü dundulino
Pizza funghi bubszi
Sonkás tekercs tereza54
Töki pompos Recept ildikocsorbane2
Aphrodité eledele relisisi
Napraforgó pizza recept jamborlulu
Sós stangli 1vargaildyko
Hamburger receptek
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Sajtburger veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi hamburger recept jamborlulu
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Óriás hamburger angyalka___
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle recept baggesz20
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU