Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bajlódsz a spárgával?
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának.
Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz.




Fehér spárga

Talán körülményes termesztése miatt drága, mivel általában az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első termését, és csak rövid ideig lehet szedni. A spárga zsenge hajtását sípnak nevezzük. A fehérnél erőteljesebb ízű, valamint ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb a zöld spárga. Utóbbi a napfény hatására válik zölddé, amikor kibújik a föld alól.

Honos: Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában.

Miért jó: Ideális fogyókúrához, mivel 10 dkg főtt spárgában csak 13 kalória található. Gazdag fluorban, káliumban, foszforban, kalciumban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban.

Hogyan használd: A világos, zsenge, lédús, közepesen vastag sípokat keresd a piacon vagy a boltban! Akkor friss, ha a spárgasípok felső vége rózsaszín vagy zöldes, szára pedig repedésektől mentes. Amennyiben meghajlik, és a vége száraz, inkább hagyd ott, mert nem jó az íze. Legjobb, ha a vásárlás napján készíted el. Ha viszont nagyobb mennyiséget vettél, tedd az egészet jeges vízbe kb. 15 percre! Amikor leitattad róla a vizet, tekerd nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. Így néhány napig eláll a hűtőben, de a ruhát naponta vizezni kell!




öld spárga

Amikor hozzáfogsz az előkészítéséhez, először fás alsó végeit vágd le! A zöld spárga zsengébb, ezért annak csak az alsó felét kell meghámozni, míg a fehéret teljes hosszában. Tisztításkor nem törik ketté a fehér spárga, ha felfordított tál tetejére fekteted, és a feje alatt kb. 2 cm-rel kezdve a szárvég felé haladva hámozod meg. Amennyiben a spárga fás, finoman megnyomva érezhetően keményebb. Ezt a részét le kell vágni, de ne dobd ki, mert ízletes levesalapot főzhetsz belőle.

A spárgasípok nem törnek el, ha összekötözve és állítva teszed a lábosba, majd így főzöd meg őket. Helyezd forrásban lévő, enyhén sós vízbe (különben a főzőlé átveszi illat- és aromaanyagát). Ügyelj arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék, különben túlfőnek. Jobb, ha csak a gőzben párolódnak, így a legízletesebbek. Tegyél a spárgához kevés cukrot és egy darabka vajat, ettől sokkal finomabb lesz. A zöld spárga kb. 15 perc, a fehér kb. 20 perc alatt puhul meg.

Hollandi mártás

A klasszikus alapmártáshoz felolvasztunk 12 dkg vajat, közben a tetejéről eltávolítjuk a habot. Forró vízfürdőben habosra keverünk 5 tojássárgáját és 1 dl tejszínt. A gőzről levéve tovább keverjük, majd lassan hozzácsorgatjuk a vajat. Sóval, Cayenne-borssal és citromlével ízesítjük. A kész hollandi mártás könnyű, habszerű állagú, élénksárga színű, felülete bársonyos. Mindig frissen készítsük, mert nem lehet melegen tartani! Spárgához különösen illik, de sültekhez, hal- és tojásételekhez szintén.




Spárga hollandi mártással



Spárgás metélt olaszosan

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöld spárga, 2 ek fenyőmag, 30 dkg makaróni vagy metélt tészta, 1 mogyoróhagyma, 1-1 ek vaj és liszt, 2,5 dl erőleves, 10 dkg pecorino sajt, 12 dkg rikotta, 4 ek olaj, só, bors




1. A spárgát a fás végek eltávolítása után hosszában félbevágjuk, és feldaraboljuk. A fenyőmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük a csomagoláson megadott idő alatt.
2. A mogyoróhagymát apróra kockázzuk, majd megpároljuk a felhevített vajon. Meghintjük liszttel, megpirítjuk, aztán állandó keverés mellett felöntjük a levessel, és felforraljuk. A pecorinót durvára reszeljük, és a felét a rikottával együtt a mártásba vegyítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A spárgát a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük, majd összekeverjük a lecsöpögtetett tésztával, és a mártással tálaljuk. Végül megszórjuk a fenyőmaggal és a maradék sajttal.
Elkészítési idő kb. 35 perc, kb. 2260 kJ (540 kcal) / adag.
agimami7 agimami7
Címkék: spárga zsenge, fehérnél erőteljesebb, zöld spárga, napfény hatására, föld alól, piacon vagy,

A lé a tét - avagy pár szó a
vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel. Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápióka betéttel. Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal. IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel. Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A patisszon
ízével nem tudtunk betelni. Bár a patisszon vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható, ennek ellenére az egészséges táplálkozásnak az elmaradhatatlan része. A patisszon vagy más néven csillagtök a tökfélék családjába tartozik. Társaitól (spárga, sütőtők, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy ...
kisa622 kisa622
Bajlódsz a spárgával?
Bajlódsz a spárgával? Így lesz finom! A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának. Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, ...
grimilda grimilda
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA:
Spárga sonkával és sajttal besamelmártásban Hozzávalók: * 1 kg spárga * kb. 30 dkg vékonyra szelt sonka * trappista sajt * 5 dkg vaj * 5 dl tej * 5 dkg liszt * só * bors * szerecsendió * cukor Elkészítés: A spárgát megtisztítom, megmosom, majd cukros vízben felteszem főni (a spárgát, mivel a feje sokkal hamarabb megfő, állítva kell főzni úgy, hogy a spárgafejek ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Egyszerű sajtos csiga
Egyszerű sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló Veronika Szabó Ezeket a nagyon puha, foszlós, isteni finom, sajtos csigákat szintén a jól bevált, egyszerű házi kenyértésztából készítettem. Annyira tetszik a családnak, hogy három napja ezeket sütöm kenyér helyett. A vajtól nagyon puha, a sajt pedig finom ízt ad, a sima tésztának, mint ahogyan azt a sajtos-sonkakrémmel töltött rúdnál is írtam, hogy megváltoztatta a töltelék a tésztát. A reggeli tea, vagy kávé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Epres gyümölcstorta
Hozzávalók: * 20 dkg cukor * 1 csomag vanília cukor * 3 tojás * 7 dkg vaj * 8 ek tej * 20 dkg liszt * fél cs sütőpor * 50 dkg eper * 25 dkg mascarpone * ízlés szerint porcukor * kevés citromlé vagy reszelt citromhéj *fél cs piros tortazselé * eperlekvár (elhagyható) Elkészítés: 1. A cukrot, vanília cukrot, 2 tojássárgáját, 1 tojást habosra kikeverünk a puha ...
klerierzsi klerierzsi
Fűszervaj házilag
Fűszervaj házilag A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított, apróra vágott vagy darált zöld fűszereket, hagymaféléket, de akár citromlevet, gyömbért is. Az így elkészült illatos fűszervajak aztán megszokott ételeink fényét is emelik. A fűszervaj elkészítése . 5 perc, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt. A hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Epres tejszíntorta 1. klara50
Diós rudacskák recept baggesz20
Kichlach-Babeszkichlach aranyibarbara
Boros szilvakrémleves habgalus horvathnemagdi
Mártásöntetek (dresszingek) bubszi
Rumos Szilvafagylalt 1vargaildyko
Zebrakocka ..............Sütés nélküli!!!! 1955viki
Kevert sütemény körtével 1vargaildyko
Almás amerikai palacsinta horvathnemagdi
túrós zserbó faciendum
Szárnyas receptek
Marinált padlizsán bulac57
Török húsgolyók salátával recept baggesz20
Ma ezt a receptet ki próbáltam skorpio07
Basamelles,sajtmártásos-cs irkém. horvathnemagdi
Coq au Chambertin, kakas klara50
Csirkemell cserépedényben bubszi
Sült, töltött cukkíni bubszi
Téli fűszerparádé bulac57
Kuvaiti csirkepiláf bubszi
Göngyölt szelet hasábbal recept boszorlany
Marhából készült ételek
Pikáns nyelvtokány bubszi
Rakott padlizsánok macoka65
Musszaka 2. bubszi
Buzsáki Tányéros 1vargaildyko
Marhanyelv, körözöttel töltve bubszi
Finom falatok piroska0101
morva sörgulyás! ibolya58
Sörös gulyás reifregina
Vadas leveszöldségből zsemle.. rochlitzne
Isteni sültek marhából grimilda
Sertésből készült ételek
Ötszáz éves erjedés horvathnemagdi
Elszászi húsos káposzta bubszi
Receptek horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Húsos káposzta recept jamborlulu
Mediterrán szűz bubszi
Vitello tonnató bubszi
szilvalekváros bejgli faciendum
balatoni mustos pecsenye ibolya58
A betűs receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
D betűs receptek horvathnemagdi
Borban párolt ponty szeletek ecetes-olajos lilahagymás burgo suzymama
Ponty egytálétel románosan. csibi52
Zöldséges lazac ildikopopescu
Dorozsmai molnárponty jozsef_olah_9843
Hideg ponty túrókrémmel bubszi
Filézett vagy egész pisztráng bubszi
Kapros lazacfilé recept gonda_katalin
Karácsonyi fogások horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Lazacborda artois módon bubszi
Csülök Eta módra! nanoka72
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Kevert linzer torta bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Szegedi fácángulyás bubszi
Őzpörkölt vadász módra bordat
Spagetti ajánló
levesek atyimby
Fokhagymás sütőtökös tészta recept jamborlulu
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Alfredo tészta emoke93
Ma a klasszikus spagetti horvathnemagdi
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Olcsó bolognai recept boszorlany
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Sárga spagetti recept boszorlany
Fácánpaprikás bubszi
Pizza receptek
Török pizza (lachmacun) ildus0310
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Pizzás csiga horvathnemagdi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Sonkás pizza recept jamborlulu
Pizza horvathnemagdi
Calabriai pizza bubszi
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Pizza tészta bubszi
Pizza tekercs bubszi
Hamburger receptek
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
x nagyuska
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger buci recept jamborlulu
Csirkeburger recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU