Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bajlódsz a spárgával?
A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának.
Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, János-napig frisset is beszerezhetsz.




Fehér spárga

Talán körülményes termesztése miatt drága, mivel általában az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első termését, és csak rövid ideig lehet szedni. A spárga zsenge hajtását sípnak nevezzük. A fehérnél erőteljesebb ízű, valamint ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb a zöld spárga. Utóbbi a napfény hatására válik zölddé, amikor kibújik a föld alól.

Honos: Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában.

Miért jó: Ideális fogyókúrához, mivel 10 dkg főtt spárgában csak 13 kalória található. Gazdag fluorban, káliumban, foszforban, kalciumban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban.

Hogyan használd: A világos, zsenge, lédús, közepesen vastag sípokat keresd a piacon vagy a boltban! Akkor friss, ha a spárgasípok felső vége rózsaszín vagy zöldes, szára pedig repedésektől mentes. Amennyiben meghajlik, és a vége száraz, inkább hagyd ott, mert nem jó az íze. Legjobb, ha a vásárlás napján készíted el. Ha viszont nagyobb mennyiséget vettél, tedd az egészet jeges vízbe kb. 15 percre! Amikor leitattad róla a vizet, tekerd nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. Így néhány napig eláll a hűtőben, de a ruhát naponta vizezni kell!




öld spárga

Amikor hozzáfogsz az előkészítéséhez, először fás alsó végeit vágd le! A zöld spárga zsengébb, ezért annak csak az alsó felét kell meghámozni, míg a fehéret teljes hosszában. Tisztításkor nem törik ketté a fehér spárga, ha felfordított tál tetejére fekteted, és a feje alatt kb. 2 cm-rel kezdve a szárvég felé haladva hámozod meg. Amennyiben a spárga fás, finoman megnyomva érezhetően keményebb. Ezt a részét le kell vágni, de ne dobd ki, mert ízletes levesalapot főzhetsz belőle.

A spárgasípok nem törnek el, ha összekötözve és állítva teszed a lábosba, majd így főzöd meg őket. Helyezd forrásban lévő, enyhén sós vízbe (különben a főzőlé átveszi illat- és aromaanyagát). Ügyelj arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék, különben túlfőnek. Jobb, ha csak a gőzben párolódnak, így a legízletesebbek. Tegyél a spárgához kevés cukrot és egy darabka vajat, ettől sokkal finomabb lesz. A zöld spárga kb. 15 perc, a fehér kb. 20 perc alatt puhul meg.

Hollandi mártás

A klasszikus alapmártáshoz felolvasztunk 12 dkg vajat, közben a tetejéről eltávolítjuk a habot. Forró vízfürdőben habosra keverünk 5 tojássárgáját és 1 dl tejszínt. A gőzről levéve tovább keverjük, majd lassan hozzácsorgatjuk a vajat. Sóval, Cayenne-borssal és citromlével ízesítjük. A kész hollandi mártás könnyű, habszerű állagú, élénksárga színű, felülete bársonyos. Mindig frissen készítsük, mert nem lehet melegen tartani! Spárgához különösen illik, de sültekhez, hal- és tojásételekhez szintén.




Spárga hollandi mártással



Spárgás metélt olaszosan

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöld spárga, 2 ek fenyőmag, 30 dkg makaróni vagy metélt tészta, 1 mogyoróhagyma, 1-1 ek vaj és liszt, 2,5 dl erőleves, 10 dkg pecorino sajt, 12 dkg rikotta, 4 ek olaj, só, bors




1. A spárgát a fás végek eltávolítása után hosszában félbevágjuk, és feldaraboljuk. A fenyőmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük a csomagoláson megadott idő alatt.
2. A mogyoróhagymát apróra kockázzuk, majd megpároljuk a felhevített vajon. Meghintjük liszttel, megpirítjuk, aztán állandó keverés mellett felöntjük a levessel, és felforraljuk. A pecorinót durvára reszeljük, és a felét a rikottával együtt a mártásba vegyítjük. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A spárgát a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük, majd összekeverjük a lecsöpögtetett tésztával, és a mártással tálaljuk. Végül megszórjuk a fenyőmaggal és a maradék sajttal.
Elkészítési idő kb. 35 perc, kb. 2260 kJ (540 kcal) / adag.
agimami7 agimami7
Címkék: spárga zsenge, fehérnél erőteljesebb, zöld spárga, napfény hatására, föld alól, piacon vagy,

A lé a tét - avagy pár szó a
vadpürével töltött, apró égetett tésztafánk betéttel. Favorit: metéltre vágott főtt sonka, főtt marhanyelv, cérnametélt, párolt articsóka, párolt gombaszelet és tápióka betéttel. Fridatto: metéltre vágott sós palacsinta betéttel, párolt spárgafejjel, zöldborsóval és külön tálkában adott reszelt parmezánnal. IV. Henrik: metéltre vágott főtt csirkehús, leveszöldség, főtt rizs és szeletelt párolt gombabetéttel. Hercegnő: metéltre vágott csirkemell, szarvasgomba, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A patisszon
ízével nem tudtunk betelni. Bár a patisszon vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható, ennek ellenére az egészséges táplálkozásnak az elmaradhatatlan része. A patisszon vagy más néven csillagtök a tökfélék családjába tartozik. Társaitól (spárga, sütőtők, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy ...
kisa622 kisa622
Bajlódsz a spárgával?
Bajlódsz a spárgával? Így lesz finom! A spárga kiváló köret egy kis levegőn szárított sonkához, lazachoz vagy fehér húshoz. És nem úri huncutság szeretni, hiába nevezik a zöldségek királyának. Azért a vegetáriánusok se essenek kétségbe: a spárga önmagában is finom, forró, olvasztott vajjal vagy hollandi mártással leöntve. Főtt burgonyához, saláták és levesek ízesítésére szintén kiváló. Szezonja áprilistól június végéig tart (egyébként meg marad a konzerv). Vagyis nagyjából június 26-áig, ...
grimilda grimilda
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA:
Spárga sonkával és sajttal besamelmártásban Hozzávalók: * 1 kg spárga * kb. 30 dkg vékonyra szelt sonka * trappista sajt * 5 dkg vaj * 5 dl tej * 5 dkg liszt * só * bors * szerecsendió * cukor Elkészítés: A spárgát megtisztítom, megmosom, majd cukros vízben felteszem főni (a spárgát, mivel a feje sokkal hamarabb megfő, állítva kell főzni úgy, hogy a spárgafejek ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Egyszerű sajtos csiga
Egyszerű sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló Veronika Szabó Ezeket a nagyon puha, foszlós, isteni finom, sajtos csigákat szintén a jól bevált, egyszerű házi kenyértésztából készítettem. Annyira tetszik a családnak, hogy három napja ezeket sütöm kenyér helyett. A vajtól nagyon puha, a sajt pedig finom ízt ad, a sima tésztának, mint ahogyan azt a sajtos-sonkakrémmel töltött rúdnál is írtam, hogy megváltoztatta a töltelék a tésztát. A reggeli tea, vagy kávé ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Epres gyümölcstorta
Hozzávalók: * 20 dkg cukor * 1 csomag vanília cukor * 3 tojás * 7 dkg vaj * 8 ek tej * 20 dkg liszt * fél cs sütőpor * 50 dkg eper * 25 dkg mascarpone * ízlés szerint porcukor * kevés citromlé vagy reszelt citromhéj *fél cs piros tortazselé * eperlekvár (elhagyható) Elkészítés: 1. A cukrot, vanília cukrot, 2 tojássárgáját, 1 tojást habosra kikeverünk a puha ...
klerierzsi klerierzsi
Fűszervaj házilag
Fűszervaj házilag A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított, apróra vágott vagy darált zöld fűszereket, hagymaféléket, de akár citromlevet, gyömbért is. Az így elkészült illatos fűszervajak aztán megszokott ételeink fényét is emelik. A fűszervaj elkészítése . 5 perc, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt. A hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Tojáslikőr házilag maroka
Őszibarack bubszi
***SÜTŐTÖKKRÉMES***piskóta *** bubszi
Gyömbéres-szilvás rétes martimarti
Omlós körtetorta receptje: ujjozsef
Receptek Mártykától evus59
Tavaszi hidegtál dupalymaria
Túró gomboc mamucika
Gyümölcsös pudingcsiga 1vargaildyko
Finom Kuglóf Zsuzsámtól :) 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Recept jjanosne
Vindaloo (bangladesi) klara50
Csirkemell gyümölcsmártásban veronika74
Márton napja agnia
Almás csirke majus55
Csirkés tésztasaláta recept gonda_katalin
Pikáns szilvás csirke bubszi
Fokhagymás csirke szilvamártás veronika74
A köménymag relisisi
Reci eviant
Marhából készült ételek
Igazi babgulyás rochlitzne
Töltött marhanyelv bubszi
Mexikói bab darált hússal bubszi
sajtburESZ maroka
Majoránnás hús horvathnemagdi
Tengerészhús bubszi
Alföldi betyárleves recept kovacs_zsoka
Gombás-vörösboros gulyás 1vargaildyko
Jó étvágyat... gaby13
Ukrán borscs bubszi
Sertésből készült ételek
rakott káposzta faciendum
x nagyuska
Hétvezér tokány 3. bubszi
Choucroute bubszi
Makói finomfalatok bubszi
Tárkonyos húsgombócleves bulac57
Gombás tokány recept toth_beata
Nagymuzsalyi töltött káposzta recept jamborlulu
Zöldbab tokány recept jamborlulu
Svéd húsgolyók mártással 1vargaildyko
Halból készült ételek
Bajlódsz a spárgával? agimami7
Pisztráng elzászi módra bubszi
Hortobágyi palacsinta másképp recept boszorlany
Családi ebéd gereica
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
D betűs receptek horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Tárkonyos hallé szombatos módo bubszi
Mandulás pisztráng recept gonda_katalin
Sült hal zöldségekkel zsokanita
Vad ételek
Almás-gombás vadragu bulac57
Fácánpaprikás bubszi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Kisalföldi fácánleves bubszi
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Borsikafű nnpapszi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Szarvasgulyás recept boszorlany
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Zöldséges tészta moncsika77
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Zöld csütörtök - Népi szokás maroka
Tojásos spagetti bubszi
Spagetti a la poverella - Szegényasszony spagettije yaskane
Húsos, rakott spagetti janoselek
Húsgombócok fűszeres horvathnemagdi
Paradicsomos gomba spagettivel horvathnemagdi
Sajtos-csirkés spagetti... 1vargaildyko
Pizza receptek
Pizza carbonara recept kovacs_zsoka
Pizzás csiga bubszi
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
Pizza lalakne
Pizza Luca bubszi
Hagymás-ringlis pizza bulac57
Pizza 2. bubszi
Medvehagyma ! ibolya58
Pizza darált húsból Update1 veronika74
Lala kifli yaskane
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger pulykahússal suzymama
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Válassza a szóját! margoka59
Óriás hamburger angyalka___
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Csirke hamburger cajun módra bubszi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU