Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bárányhús, bégetően fantasztik
Bárányhús, bégetően fantasztikus

Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra bárányhús, még ennél is ritkábban a tejes bárány húsa, de ha hozzájutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár fasírt, akár sült, grillezett vagy párolt formában.
Bárány vagy birka

Birka vagy juh néven ismerjük, fiatal, egyévesnél ifjabb példányait pedig bárányként fogyaszthatjuk el tavasz tájékán. A legfinomabb a még szopó bárány húsa, ezt tejes bárányként kapjuk meg az erre szakosodott boltokban. A bárány általában 8 hetes kora táján kezd el füvet fogyasztani, egyéves koráig továbbra is bárány, ezután birka néven juthatunk hozzá.

8 hetes koráig tejes bárány 8 hetes koráig tejes bárány

A nagy birkászok

A legnagyobb birkahús exportőrök az ausztrálok, az új-zélandiak és néhány dél-amerikai nemzet. Kedvelt étel India több területén is. Európában Angliában van a legtöbb birka, de a görög és török konyhában is fontos húsfajta. A horvátoknál járva is találkozhatunk az út szélén faszénen sülő báránnyal.

A bárányhús történelme

A birka valószínűleg a vad muflon leszármazottja, az elsőként háziasított állatok egyike. Húsát már 10.000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Igazi magyar különlegesség a rackajuh, mely a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát medencébe és mely mára védett és őshonos állatfajunk genetikai tisztasága miatt.

Húsvétkor is aktuális

A bárányhús fontos vallási étel, gyakran áldozatként fogyasztják, és valószínűleg az Utolsó Vacsorán is ez került az asztalra. Jézust gyakran nevezik Isten bárányának.

Juhtejből készül

A birkát nemcsak húsáért, de tejéért és - nem utolsó sorban - gyapjáért tenyésztik. A juh ugyan jóval kevesebb tejet ad, mint a tehén, de teje zsírosabb és több kalciumot tartalmaz. Juhtejből készül a híres Feta sajt, a Manchego, a Pecorino Romano és a francia Roquefort is.

Bárányhús a konyhában

A bárány húsa gyenge, ízletes, gyorsan elkészül. A bárányból készülő fogások vajon készítve az igaziak, így állaguk krémes és puha marad.

Fasírtként is kipróbálhatjuk

A bárányhúst süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, roston is finom. Fantasztikusan néz ki a nyeles bárányborda. Zöldségekkel összefőzve kiváló raguk készülnek bárányból.
Gyümölcsökkel is nagyon jól harmonizál, sárgabarack szezonban érdemes lesz kipróbálni ezt a kiváló sárgabarackos bárányt.
Zöld fűszerekkel kitűnő leveseket, de akár tatárt vagy fasírtot is készíthetünk belőle. Nagyon jól harmonizál a mentával, a keleti ízek kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra ezt a bárány burgert
Húsvétkor bárányhúsból készülhet egy igazán finom angol étel, a Shepherds'pie, mely zöldséges bárányragu krumplipürével egybesütve

A birkahús már zsírosabb, szövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a faggyú miatt erős illatú lehet. Ha birkahúst készítünk, távolítsuk el a faggyút, és a húst forrázzuk le enyhén ecetes vízzel, majd mossuk át hideg vízzel, így a kellemetlen illat csökkenthető.

Bátrabbak kipróbálhatják a bárány vagy birkaherét is, ezt el lehet készíteni faszénen, pörköltként és számos más módon. Akik a kakasherét szeretik, biztosan ez is ízleni fog nekik.

Sütve fantasztikus

Grillezett báránykotlett provanszi módon

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes hagyma
5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál aprított zsázsa
1/4 teáskanál aprított kakukkfű
1/4 teáskanál aprított majoránna
1 evőkanál citromlé
bors
4 vékony vagy dupla báránykotlett

Elkészítés: A finomra vágott hagymát és friss fűszereket, az olajat, a citromlét és a sót egy kis edénybe teszzük, marinádot készítünk. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük. Többször bevágjuk egy éles késsel, majd lapos edénybe fektetjük, a marinádot ráöntjük, s egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük. A grillezés előtt a marinádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a marinádot félretesszük. Grillezés alatt ezzel többször bekenjük, míg megsül.

Húsos muszaka

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
50 dkg darált bárányhús
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
Szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakott öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).

Tárkonyos bárányragu

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg bárányhús
1 nagyobb fej hagyma
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller
1/2 fej fokhagyma
2 babérlevél
kevés liszt
1 l víz vagy húsalaplé (leveskockából is lehet)
olívaolaj

bors
petrezselyem ízlés szerint
friss tárkonylevél vagy tárkonyecetbe áztatott szárított tárkony
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: Forró olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a faggyútól nagyrészt megtisztított, felkockázott bárányhúst (ha egy kicsi faggyú marad rajta, erőteljesebben kijön a bárányhús sajátos íze). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert - úgy mutatós, ha a zöldség . ugyanakkora kockákra van vágva, mint a hús. Beleaprítjuk a fokhagymát is, és az így összeállt zöldséges húst erősebb tűzön kavargatva jól lepirítjuk. Amikor a hús már majdnem puha, kevés liszttel megszórjuk, azzal is lepirítjuk, aztán a vízzel vagy a húslevessel feleresztjük. Ha van friss tárkonylevelünk, akkor vágjuk finomra, és bőségesen hintsük meg vele a főzésben lévő levest, de tegyünk hozzá petrezselymet is. Ha nincs friss tárkony, akkor használjunk bőségesen a petrezselymet, és a már előzőleg tárkonyecetbe áztatott szárított, morzsolt tárkonylevelet. A zöld fűszerekkel együtt főzzük, míg a hús teljesen puha lesz.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: erre szakosodott, bárány általában, nagy birkászok, legnagyobb birkahús, legtöbb birka, horvátoknál járva,

Berlini töltött fánk
létezik. Formája is lehet eltérő, ahogy tésztája, ízesítése is. A töltött fánk pedig nem csak Berlinben népszerű... Az első írásos fánk recept Apiciustól való, a római korból, így volt ideje e kiváló kelt tésztának elterjednie szerte Európában. Megtaláljuk Romániában (gogoasa), Szlovákiában (sisky), Lengyelországban (paczki), Spanyolországban (rosquilla), Portugáliában (malasada), Franciaországban (beignet), Németországban (Pfannkuchen), Ausztriában (Krapfen), Finnországban (munkki), ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cidre, cider, avagy az almabor
kitanult normannok inváziójának köszönhetően az almából készített alkoholos ital nagy ismertségre tett szert Anglia-szerte. Az angol klimatikus viszonyok és a Golf-áramlat kedvezett az almafáknak, így azok bőségesen teremtek. Angliában és Európában a cider készítésének legfőbb tudói az apátságok voltak. A kolostorok saját földekkel rendelkeztek, és a legtöbbnek egyedi, fűszerekkel gazdagított receptje is volt a jó bor elkészítéséhez. Az almabor elterjedésének a normannokon kívül akadt még egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Forralt bor kis csavarral
borokban már a gyümölcsök is megjelentek a fűszerek mellett. Sőt pézsmával és ámbrával is illatosították az italt. Angliában, 1723-ban olyan Hippocras recept jelent meg, amelyben tej és egy kis plusz brandy is szerepelt. Sőt a 18. századi Európában gyakorta írták elő az orvosok a forralt bort az emésztés támogatására. A nagyvonalú középkori receptekkel ellentétben, a kor dietetikusai igen pontosan megadták, hogy miből mennyinek kell kerülnie a borba. A gyógyítás mellett komoly sikereket ért el a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Forralt bor, a tél kötelező ke
italt. A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz Angliában, 1723 olyan Hippocras recept jelent meg, amelyben tej és egy kis plusz brandy is szerepelt. Sőt a 18. századi Európában gyakorta írták elő az orvosok a forralt bort az emésztés támogatására. A nagyvonalú középkori receptekkel ellentétben, a kor dietetikusai igen pontosan megadták, hogy miből mennyinek kell kerülnie a borba. A gyógyítás mellett ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hippocras Forralt bor
italt. A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz Angliában, 1723-ban olyan Hippocras recept jelent meg, amelyben tej és egy kis plusz brandy is szerepelt. Sőt a 18. századi Európában gyakorta írták elő az orvosok a forralt bort az emésztés támogatására. A nagyvonalú középkori receptekkel ellentétben, a kor dietetikusai igen pontosan megadták, hogy miből mennyinek kell kerülnie a borba. A gyógyítás mellett ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Paradicsom, avagy egy gyümölcs
spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt. A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Pulykát az ünnepi asztalra!
mellhús izgalmas köretekkel tényleg ünnepi fogás! A gyönyörű fehér mellhús izgalmas köretekkel tényleg ünnepi fogás! A pulyka az Újvilág felfedezéséig rejtve maradt az öreg kontinens elől, ám William Stricklandnek köszönhetően 1526-ban Európában is megjelent, méghozzá Bristolban. A madár angliai debütálása olyan jól sikerült, hogy az akkor hatalmon lévő VIII. Henrik asztalára is igen hamar került az újdonságnak számító pulykasültből. Ő királyi fenségének ízlett a madár húsa, így már a karácsonyi ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Omlós lekváros rudacska Eta módra nanoka72
Kinder szelet martimarti
Szencsókrém I. 1vargaildyko
Kakaós-vaníliás szelet 1vargaildyko
Omlós horvathnemagdi
Meggyes-pudingos ökörszem horvathnemagdi
ÚJ SÜTIŐRÜLET: ÍME A COBBLEr! tinka1951
Zebratorta csokis krémmel 1vargaildyko
Tejszínes, mákos palacsinta..... agica2004
Kókuszos teasütemény reifregina
Szárnyas receptek
Waterzooi III. (belga) klara50
Káposztás cvekedlivel töltött, bubszi
Csirke spanyol módra ujjozsef
Mogyorókrém kis és nagy horvathnemagdi
Ázsiai csirkeragu! margoka59
Szatmári lakodalmas bubszi
Csirkemell sonkás tejfölmártással horvathnemagdi
Thai pulykás tortillatekercs 1vargaildyko
Nyári csibekocsonya maroka
bundázott csirke pekingi modra ibolya58
Marhából készült ételek
Ünnepi vendégvárás emoke93
Marhahúsleves recept toth_beata
Könnyű nyári ebéd...... maca23
Bajor ragu csibi52
Kolozsvári gulyás bubszi
x nagyuska
Gulyásleves bubszi
Recept jjanosne
Erőleves égetett tésztáva horvathnemagdi
Gombás húsgombóc bubszi
Sertésből készült ételek
Grillezett szűzpecsenye bulac57
5 kedvenc menzás étel grimilda
Fasírt recept baggesz20
Finom falatok piroska0101
Rakott kelkáposzta kisa622
Tárkonyos bableves füstölt csü bubszi
Abruzzói sertéssült bubszi
Debreceni tokány bubszi
Tárcsás hús rochlitzne
Kolozsvári rakott káposzta evavicus
Halból készült ételek
Rosszul tudtad horvathnemagdi
cseh ponty! ibolya58
Ponty Orly módra 2. bubszi
F betűs recept horvathnemagdi
Palacsinta, a világpolgár bulac57
Cigányhal a Szamos- parton bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Vacsoracsata-Anikó-Főétel veronika74
hortobágyi rakott hal ibolya58
Hagymás harcsa �beefste bubszi
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
burgonyás ételek marti1951
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
B betűs receptek horvathnemagdi
soponyai őzragú..... ibolya58
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Recept rakosferenc
Spagetti ajánló
Mexikói spagetti bubszi
Lazacos spagetti recept jamborlulu
Zöldséges tészta moncsika77
Spagetti holland módra horvathnemagdi
Bolognai szendvics recept baggesz20
Zöldséges spagetti bubszi
Finn receptek kloppenburg
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Tonhalas-fenyőmagos spagetti veronika74
Padlizsános spagetti 1. bubszi
Pizza receptek
Szalámis pizza, paradicsomos alappal recept jamborlulu
Pizzás csiga 2 recept gonda_katalin
Pizza Luca bubszi
Lecsó-körkép oberhauserne
pizzás kiflik anna5971
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Különleges húsvéti kalács: az Osterpinze horvathnemagdi
Pizza alaptészta recept donaldduck
Sajtos rúd gereica
Pizzák kloppenburg
Hamburger receptek
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger buci recept boszorlany
Aztán mégis. horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU