Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bárányhús, bégetően fantasztik
Bárányhús, bégetően fantasztikus

Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra bárányhús, még ennél is ritkábban a tejes bárány húsa, de ha hozzájutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár fasírt, akár sült, grillezett vagy párolt formában.
Bárány vagy birka

Birka vagy juh néven ismerjük, fiatal, egyévesnél ifjabb példányait pedig bárányként fogyaszthatjuk el tavasz tájékán. A legfinomabb a még szopó bárány húsa, ezt tejes bárányként kapjuk meg az erre szakosodott boltokban. A bárány általában 8 hetes kora táján kezd el füvet fogyasztani, egyéves koráig továbbra is bárány, ezután birka néven juthatunk hozzá.

8 hetes koráig tejes bárány 8 hetes koráig tejes bárány

A nagy birkászok

A legnagyobb birkahús exportőrök az ausztrálok, az új-zélandiak és néhány dél-amerikai nemzet. Kedvelt étel India több területén is. Európában Angliában van a legtöbb birka, de a görög és török konyhában is fontos húsfajta. A horvátoknál járva is találkozhatunk az út szélén faszénen sülő báránnyal.

A bárányhús történelme

A birka valószínűleg a vad muflon leszármazottja, az elsőként háziasított állatok egyike. Húsát már 10.000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Igazi magyar különlegesség a rackajuh, mely a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát medencébe és mely mára védett és őshonos állatfajunk genetikai tisztasága miatt.

Húsvétkor is aktuális

A bárányhús fontos vallási étel, gyakran áldozatként fogyasztják, és valószínűleg az Utolsó Vacsorán is ez került az asztalra. Jézust gyakran nevezik Isten bárányának.

Juhtejből készül

A birkát nemcsak húsáért, de tejéért és - nem utolsó sorban - gyapjáért tenyésztik. A juh ugyan jóval kevesebb tejet ad, mint a tehén, de teje zsírosabb és több kalciumot tartalmaz. Juhtejből készül a híres Feta sajt, a Manchego, a Pecorino Romano és a francia Roquefort is.

Bárányhús a konyhában

A bárány húsa gyenge, ízletes, gyorsan elkészül. A bárányból készülő fogások vajon készítve az igaziak, így állaguk krémes és puha marad.

Fasírtként is kipróbálhatjuk

A bárányhúst süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, roston is finom. Fantasztikusan néz ki a nyeles bárányborda. Zöldségekkel összefőzve kiváló raguk készülnek bárányból.
Gyümölcsökkel is nagyon jól harmonizál, sárgabarack szezonban érdemes lesz kipróbálni ezt a kiváló sárgabarackos bárányt.
Zöld fűszerekkel kitűnő leveseket, de akár tatárt vagy fasírtot is készíthetünk belőle. Nagyon jól harmonizál a mentával, a keleti ízek kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra ezt a bárány burgert
Húsvétkor bárányhúsból készülhet egy igazán finom angol étel, a Shepherds'pie, mely zöldséges bárányragu krumplipürével egybesütve

A birkahús már zsírosabb, szövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a faggyú miatt erős illatú lehet. Ha birkahúst készítünk, távolítsuk el a faggyút, és a húst forrázzuk le enyhén ecetes vízzel, majd mossuk át hideg vízzel, így a kellemetlen illat csökkenthető.

Bátrabbak kipróbálhatják a bárány vagy birkaherét is, ezt el lehet készíteni faszénen, pörköltként és számos más módon. Akik a kakasherét szeretik, biztosan ez is ízleni fog nekik.

Sütve fantasztikus

Grillezett báránykotlett provanszi módon

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes hagyma
5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál aprított zsázsa
1/4 teáskanál aprított kakukkfű
1/4 teáskanál aprított majoránna
1 evőkanál citromlé
bors
4 vékony vagy dupla báránykotlett

Elkészítés: A finomra vágott hagymát és friss fűszereket, az olajat, a citromlét és a sót egy kis edénybe teszzük, marinádot készítünk. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük. Többször bevágjuk egy éles késsel, majd lapos edénybe fektetjük, a marinádot ráöntjük, s egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük. A grillezés előtt a marinádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a marinádot félretesszük. Grillezés alatt ezzel többször bekenjük, míg megsül.

Húsos muszaka

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
50 dkg darált bárányhús
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
Szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakott öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).

Tárkonyos bárányragu

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg bárányhús
1 nagyobb fej hagyma
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller
1/2 fej fokhagyma
2 babérlevél
kevés liszt
1 l víz vagy húsalaplé (leveskockából is lehet)
olívaolaj

bors
petrezselyem ízlés szerint
friss tárkonylevél vagy tárkonyecetbe áztatott szárított tárkony
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: Forró olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a faggyútól nagyrészt megtisztított, felkockázott bárányhúst (ha egy kicsi faggyú marad rajta, erőteljesebben kijön a bárányhús sajátos íze). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert - úgy mutatós, ha a zöldség . ugyanakkora kockákra van vágva, mint a hús. Beleaprítjuk a fokhagymát is, és az így összeállt zöldséges húst erősebb tűzön kavargatva jól lepirítjuk. Amikor a hús már majdnem puha, kevés liszttel megszórjuk, azzal is lepirítjuk, aztán a vízzel vagy a húslevessel feleresztjük. Ha van friss tárkonylevelünk, akkor vágjuk finomra, és bőségesen hintsük meg vele a főzésben lévő levest, de tegyünk hozzá petrezselymet is. Ha nincs friss tárkony, akkor használjunk bőségesen a petrezselymet, és a már előzőleg tárkonyecetbe áztatott szárított, morzsolt tárkonylevelet. A zöld fűszerekkel együtt főzzük, míg a hús teljesen puha lesz.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: erre szakosodott, bárány általában, nagy birkászok, legnagyobb birkahús, legtöbb birka, horvátoknál járva,

Berlini töltött fánk
létezik. Formája is lehet eltérő, ahogy tésztája, ízesítése is. A töltött fánk pedig nem csak Berlinben népszerű... Az első írásos fánk recept Apiciustól való, a római korból, így volt ideje e kiváló kelt tésztának elterjednie szerte Európában. Megtaláljuk Romániában (gogoasa), Szlovákiában (sisky), Lengyelországban (paczki), Spanyolországban (rosquilla), Portugáliában (malasada), Franciaországban (beignet), Németországban (Pfannkuchen), Ausztriában (Krapfen), Finnországban (munkki), ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cidre, cider, avagy az almabor
kitanult normannok inváziójának köszönhetően az almából készített alkoholos ital nagy ismertségre tett szert Anglia-szerte. Az angol klimatikus viszonyok és a Golf-áramlat kedvezett az almafáknak, így azok bőségesen teremtek. Angliában és Európában a cider készítésének legfőbb tudói az apátságok voltak. A kolostorok saját földekkel rendelkeztek, és a legtöbbnek egyedi, fűszerekkel gazdagított receptje is volt a jó bor elkészítéséhez. Az almabor elterjedésének a normannokon kívül akadt még egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Forralt bor kis csavarral
borokban már a gyümölcsök is megjelentek a fűszerek mellett. Sőt pézsmával és ámbrával is illatosították az italt. Angliában, 1723-ban olyan Hippocras recept jelent meg, amelyben tej és egy kis plusz brandy is szerepelt. Sőt a 18. századi Európában gyakorta írták elő az orvosok a forralt bort az emésztés támogatására. A nagyvonalú középkori receptekkel ellentétben, a kor dietetikusai igen pontosan megadták, hogy miből mennyinek kell kerülnie a borba. A gyógyítás mellett komoly sikereket ért el a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Forralt bor, a tél kötelező ke
italt. A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz Angliában, 1723 olyan Hippocras recept jelent meg, amelyben tej és egy kis plusz brandy is szerepelt. Sőt a 18. századi Európában gyakorta írták elő az orvosok a forralt bort az emésztés támogatására. A nagyvonalú középkori receptekkel ellentétben, a kor dietetikusai igen pontosan megadták, hogy miből mennyinek kell kerülnie a borba. A gyógyítás mellett ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hippocras Forralt bor
italt. A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz A narancs és a sokféle fűszer kötelező a forralt borhoz Angliában, 1723-ban olyan Hippocras recept jelent meg, amelyben tej és egy kis plusz brandy is szerepelt. Sőt a 18. századi Európában gyakorta írták elő az orvosok a forralt bort az emésztés támogatására. A nagyvonalú középkori receptekkel ellentétben, a kor dietetikusai igen pontosan megadták, hogy miből mennyinek kell kerülnie a borba. A gyógyítás mellett ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Paradicsom, avagy egy gyümölcs
spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt. A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Pulykát az ünnepi asztalra!
mellhús izgalmas köretekkel tényleg ünnepi fogás! A gyönyörű fehér mellhús izgalmas köretekkel tényleg ünnepi fogás! A pulyka az Újvilág felfedezéséig rejtve maradt az öreg kontinens elől, ám William Stricklandnek köszönhetően 1526-ban Európában is megjelent, méghozzá Bristolban. A madár angliai debütálása olyan jól sikerült, hogy az akkor hatalmon lévő VIII. Henrik asztalára is igen hamar került az újdonságnak számító pulykasültből. Ő királyi fenségének ízlett a madár húsa, így már a karácsonyi ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Tejszínes tejkaramella szelet riki66
Zebra süti-recept a Donnáról m-irene
Szilvás – mandulás pite suzymama
Recept jjanosne
Balaton szelet bubszi
Püspökkenyér 1 tojással majus55
Mákos piskótatekercs horvathnemagdi
Túrós smarni veronika74
Méhkas, gesztenyével, meggyel töltve vorosrozsa66
emeletes élvezet faciendum
Szárnyas receptek
Nem lehet abbahagyni csirke eva0817
Könnyű, krémes és epres horvathnemagdi
Zöldséges csirkeragu veronika74
Pulykaleves kávéval bubszi
Csirke-májkrém formában bubszi
Csirkés karfiolleves tárkonyosan recept boszorlany
Könnyű csirkés riggatoni horvathnemagdi
A KFC fűszeres csirke receptje nagyuska
Bazsalikomos oregános horvathnemagdi
Csúsztatott csirke csíkok horvathnemagdi
Marhából készült ételek
B receptek horvathnemagdi
Recept... rochlitzne
Ebédünk! betti055
Bakonyi betyárleves janoselek
Vadas - ahogy Ernő készíti horvathnemagdi
Névnapos receptek kloppenburg
Empanadas horvathnemagdi
Vacsoracsata-Előétel-Gábor veronika74
Íme a bográcsgulyás receptje . mailona
olajozottabbi ízületek grimilda
Sertésből készült ételek
Burgonyafőzelék tojással, seréspörkölttel recept boszorlany
Marinált csülök ínyenceknek klara50
Babos csülök klara50
H betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Szigetbecse horvathnemagdi
Szűzpecsenye balzsamecetes-gombás májraguval 1vargaildyko
Rakott kelkáposzta evavicus
Csikóstokány 5. bubszi
Csatnik nanoka72
Halból készült ételek
Rántott ponty filé Waldorf salátával recept boszorlany
Sült ponty mártással recept gonda_katalin
Regős halászlé bubszi
Sült ponty hagymaszósszal klerierzsi
Halászlé haltáskával bodaaniko
Gyöngytyúk leves horvathnemagdi
Sült ponty hagymaszósszal bubszi
Receptek horvathnemagdi
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Kapros lazacfilé recept gonda_katalin
Vad ételek
Szegedi fácángulyás bubszi
Dödölle rauchne02
K betűs receptek horvathnemagdi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Baszk fácán baratnu
Gombás szarvas-steak veronika74
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Fácnleves vinlaci
Spagetti ajánló
Spagetti holland módra rochlitzne
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Füstölt tarjával töltött palacsinta recept baggesz20
heti Menü bulac57
Palacsinta torta spenóttal és bolognai raguval recept jamborlulu
Csirkemájas spagetti recept toth_beata
Fokhagymás spagettisaláta tundihugi
Tonhalas spagetti 1vargaildyko
Borsikafű cilamami
Bakonyi húsgombócok reifregina
Pizza receptek
Pizza-szendvics bubszi
A töki pompos receptje grimilda
Pizzalepény mascarponés gombakrémmel horvathnemagdi
Aphrodité eledele relisisi
Pudingos recept horvathnemagdi
Gépi kenyérsütés tinka1951
Sonkás-tojásos pizzatöltelék bubszi
Pizzás sarkok recept boszorlany
Az igazi olasz pizza sheidi
Töltött pizza moncsika77
Hamburger receptek
Csirkeburger recept jamborlulu
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Válassza a szóját! margoka59
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
x nagyuska
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU