Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstöltsonkaszeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorinó
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.
Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espressó lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés, ókoriak végtelen, utánuk következő,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Oroszkrém torta 2. bubszi
Túrós pite koszegimarika
Csíkos narancstorta receptje: ujjozsef
Bohóc lepény bubszi
Deeeee szendeszundi
Almás pite 2. bubszi
Karácsonyi mézeskalács gimlin
Meggyes-mákos muffin rochlitzne
Gesztenyelepény mIKRÓBAN bubszi
Kekszes krémes recept jamborlulu
Szárnyas receptek
Skanzenbe horvathnemagdi
Bősárkányi pulykamell rántva bubszi
Barnasörrel párolt korianderes csirkemell recept gonda_katalin
Articsókás-gombás sült csirke bubszi
Tavaszi ízek relisisi
Aszalt szilvával töltött rántott hús recept boszorlany
Paradicsomos káposzta janoselek
Kímélő saláták kissmama
Finom falatok piroska0101
Csirke mandulával (ausztrál) bubszi
Marhából készült ételek
Húsgombócleves korpaciberével bubszi
Csikós tokány! korosigaborne
Vörösboros pusztapörkölt klerierzsi
Szombatosok paszulylevese bubszi
Vadas recept baggesz20
Cukorbetegeknek horvathnemagdi
Kapros ragu főtt húsból bubszi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Padlizsán muszaka veronika74
Szász pityókaleves bubszi
Sertésből készült ételek
Eredeti erdélyi töltött káposz bubszi
Barna sörben pácolt csülök horvathnemagdi
Egytálételek kannalidia
Finom falatok piroska0101
Brassói aprópecsenye 5. bubszi
Korhelyleves bubszi
B receptek horvathnemagdi
Savanyú uborkás raguleves martimarti
Májas csirkemell klerierzsi
x nagyuska
Halból készült ételek
Halragu zöldborsóval bulac57
K betűs receptek horvathnemagdi
Sonkával töltött pisztráng (sp bubszi
Foghagymás párolt, sült süllő, hasábburgonyával recept kovacs_zsoka
Zöldséges-lazacos sült tészta recept jamborlulu
haltepertő hagymával ibolya58
Halpaprikás bográcsban klerierzsi
Lime-os, fehérboros lazac veronika74
Füstölt lazacos saláta 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
savanyú burgonyaleves ibolya58
Szegedi fácángulyás bubszi
Vadhús saláta rochlitzne
Fácánleves újházi módra tundihugi
Telkibányai raguleves! ibolya58
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Spagetti ajánló
Édes-savanyú bolognai rakott tészta recept jamborlulu
Sajtos-csirkés spagetti... 1vargaildyko
Cukkinis spagetti tejszínnel veronika74
Édes, sós muffinok baratha
Spagetti a ... bulac57
Mascarponés húsgombócok suzymama
Sonkás-Tejszínes Spagetti 1vargaildyko
Ananászos-kukoricás csirke recept kovacs_zsoka
Lecsós Rakott Tészta... 1vargaildyko
Brokkolis spagetti recept boszorlany
Pizza receptek
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
Graham-lisztes pizza tészta bubszi
Mini-pizza horvathnemagdi
Serpenyős pizza 15 perc alatt bkisseva
Reform-pizza horvathnemagdi
Olasz pizza házilag ,,1" nanoka72
Pizza rákkal recept boszorlany
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger baratnu
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU