Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstöltsonkaszeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorinó
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.
Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espressó lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés, ókoriak végtelen, utánuk következő,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Tejbegrízes süti yvett789
Hideg meggyleves suzymama
Körtés süti gereica
Mákos-narancsos torta recept gonda_katalin
Bajor csokis körtetorta csibi52
Csokis torta( sütés nélkül) akiram45
Csokoládés keksztorta sütés nélkül! horvathnemagdi
Sajtos-túrós muffin nanoka72
Rizspuding Vaníliasodóval 1vargaildyko
Barackos lepény bubszi
Szárnyas receptek
Római tálas receptek sarkadykati
Királyok csirkecombja bubszi
Sajtos,fűsz,pulyka jucko46
Újházy-tyúkleves bulac57
Saláta túrómártással bubszi
Pácolt pulykamellcsíkok újburg wegnerzs
Rakott hús bubszi
Ízőrzők – Mátraderecske horvathnemagdi
Brokkolis-sajtos csirke klara50
Csirkés cézársaláta horvathnemagdi
Marhából készült ételek
mustár készítése házilag irmus
Baconba tekert fasírt reifregina
Muszaka evavicus
befsztroganov ibolya58
Burgundi tűzdelt marhasült veronika74
B receptek horvathnemagdi
Gulyásleves I. bubszi
Hercegnő burgonya faciendum
U betűs receptek horvathnemagdi
Z betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Hálóban sült rakottas három horvathnemagdi
Császárné pogácsája bubszi
Vadas zsemlegombóccal ancus56
Töltöttkáposzta macoka65
Erdélyi tüdős hurka 2 bubszi
Körmös csülökpörkölt klara50
Spagetti kétféle hússal recept jamborlulu
Palócleves kaporral recept baggesz20
Korhelyleves suzymama
Halból készült ételek
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Dunai halpaprikás bubszi
Sushi ízletesen recept boszorlany
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Regős halászlé bubszi
Bácskai halászlé bubszi
Csőben sült tengeri süllő recept gonda_katalin
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
Mai menű horvathnemagdi
Lecsós ponty bulac57
Vad ételek
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Fácánleves Újházi módra bubszi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Fácnleves vinlaci
Rapsic vadas macoka65
Fácánpaprikás bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Túlélni a telet... horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Májas spagetti bubszi
Édes-savanyú bolognai rakott tészta recept jamborlulu
Tejszínes-spenótos spagetti recept baggesz20
kakukkfű suzymama
szénhidrát napra faciendum
Kínai sült tészta tundihugi
Burgonyás hústekercs bulac57
Ragus lasagne bubszi
Szalonnás spagetti recept jamborlulu
Pizza receptek
Burgonyás pizza tészta recept kovacs_zsoka
Pizza recept boszorlany
Kenyér lángos horvathnemagdi
Ananászos pizza recept baggesz20
Pizzás táska 1vargaildyko
Pizzás csiga 1 recept baggesz20
Őszi pizzák horvathnemagdi
Lapo kenyér serpenyőben sütve faciendum
Receptjeim offramaja
mini pizzás csiga gombosinci
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra klara50
Aztán mégis. horvathnemagdi
x nagyuska
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger horvathnemagdi
Sajtburger veronika74
Házi hamburger grimilda
Hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU