Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstöltsonkaszeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorinó
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.
Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espressó lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés, ókoriak végtelen, utánuk következő,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Habcsók panni48
Tejszínkrémes kivi szelet bkisseva
Almás lepény citromhéjjal recept boszorlany
Almás vaníliás fincsiség gombosinci
Gyesen lévő anyukáknak..... agica2004
Palacsinta öntetek noble
Nagyi bejglije rochlitzne
Klaudia őzgerinc süteménye bubszi
Csokikrém (kenyérre kenhető) horvathnemagdi
Csokis-Mákos Kuglóf 1vargaildyko
Szárnyas receptek
GOMBÁS TYÚKleves bubszi
Hússzeletek krumplibundában horvathnemagdi
Toledói csirke bubszi
Rozmaringos tepsis burgonya gazdagon recept tinka1951
Szárnyas gulyásleves recept jamborlulu
Receptek, amiket tőletek kaptam 2. yaskane
Zöldséges csirkemell római horvathnemagdi
Mennyei csirkés, sajtos rakott rizs – nem lehet beteln reifregina
Illatos omlós csirkemell horvathnemagdi
Csirke saslik salátával és paprikás mézes mártogatóssal suzymama
Marhából készült ételek
A Csordásleves receptje: ujjozsef
Óriás hamburger angyalka___
Villányi pincepörkölt bubszi
Húsos saláta tampicói módra bubszi
Lecsós szelet Rózsa módra horvathnemagdi
Kecskeméti gulyásleves recept jamborlulu
Szalongulyás tarhonyáva horvathnemagdi
Zöldséges marha-becsinált horvathnemagdi
Majorannás metélt klerierzsi
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Paplanoshús zsuzsa0520
Bugaci vegyes pörkölt bubszi
urali savanyúképosztaleves ibolya58
Utazás a tokány körül... gaby13
Csőben sült bolognai penne tejfölösen recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Bakonyi szelet veronika74
Bogdányi aprópecsenye yaskane
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Halból készült ételek
Halfilé paradicsomos... bulac57
Lecsós rakott halszeletek recept jamborlulu
B betűs receptek horvathnemagdi
Bundázott keszeg peterimajoridozsahe
*UPDATE* Grillezett lazac 1vargaildyko
Vajas ponty rochlitzne
Lazacos-spenótos makaróni 1vargaildyko
Harcsa kékre főzve bubszi
K betüs recept horvathnemagdi
Pácolt lazac fehérboros... rochlitzne
Vad ételek
Gombás szarvastokány orsi1
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Fácánleves rochlitzne
x nagyuska
Baszk fácán veronika74
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Karácsonyi ételek tomicica
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Olajbogyós-tonhalas bolognai rochlitzne
Spagettis padlizsántekercs: így tekerj a zöldségbe tésztát suzymama
Fokhagymás-sajtos tészta suzymama
Húsos carbonara makaróni recept jamborlulu
Olasz spagettileves margoka59
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
Bolognai leves bubszi
x nagyuska
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Csőben sült zöldségek tészta ágyon recept gonda_katalin
Pizza receptek
Lecsós töltelék bubszi
Csirkemájas rátét bubszi
Gyors pizzatészta recept madika
Mini-pizza jupiter21
Pizzás tekergők bubszi
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Pizza parnacskak margareta51
Pizza pogácsa recept tnemarika
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Farsangi gyerekzsúr veronika74
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Vegetáriánus hamburger moncsika77
mustár készítése házilag irmus
Szezámmag fejesnemagdi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU