Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstöltsonkaszeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorinó
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.
Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espressó lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés, ókoriak végtelen, utánuk következő,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Macskaszem - GÖNGYÖLT LINZER bkisseva
Banán puffancs recept toth_beata
Bundás alma klerierzsi
Csokoládés ananásztorta bubszi
Csokis-narancsos szelet recept gonda_katalin
Gyümölcsdió bubszi
Meggyes boci süti recept jamborlulu
Háromszínű szerep peszko
Rumos bukta 1vargaildyko
Rákóczi-túrós kannalidia
Szárnyas receptek
Mustáros csirke krumplival horvathnemagdi
Karácsonyi rakott pulykaérmék klara50
Biryani - iraki rizses, mazsol bubszi
Csirkés üvegtészta bulac57
Pulykaleves horvathnemagdi
A csodatévő, karcsúsító alma horvathnemagdi
Tárkonyos leves recept gonda_katalin
Fűszeres mustáros csirkemáj recept kovacs_zsoka
Brokkolis zöldséges pulyka szelli
Ashok Kumar curryja klara50
Marhából készült ételek
Vacsoracsata-Előétel-Gábor veronika74
Provance-i hús bubszi
bécsi tányérhús ibolya58
Taco guacamoléval rochlitzne
Marokkói marhapörkölt 1vargaildyko
Hirtelen sült húsok horvathnemagdi
Wellington bélszín veronika74
Fejes saláta hússal, majonéz n bubszi
Húsos káposzta bubszi
Receptek 3.japan margareta51
Sertésből készült ételek
Böllérköröm bkisseva
Zöldségekkel tölt. sertéscomb martimarti
Káposztás malac horvathnemagdi
csülökreceptek ínyenceknek macoka65
Töltött cukkini kapormártással recept baggesz20
kínai konyha brozsika
Brassói aprópecsenye zsokanita
Gulyásleves füstölthúsból tundihugi
Hortobágyi húsos palacsinta horvathnemagdi
Hónapvégi egytál horvathnemagdi
Halból készült ételek
Kapros-morzsás pisztráng... szelidszeder
Dunamenti harcsa peterimajoridozsahe
Gyors halászlé bulac57
Pisztráng vitaminsalátával és hagymás burgonyával recept jamborlulu
Pisztráng nyárson sütve jozsef_olah_9843
A betűs receptek horvathnemagdi
Rántott süllő jozsef_olah_9843
A medvehagyma kiváló fűszer. bodaaniko
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Hal erőleves bubszi
Vad ételek
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
vörösboros szarvasragu faciendum
Óda a töltött káposztához tripike
x nagyuska
Receptek horvathnemagdi
Fácán tejszínnel klerierzsi
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Spagetti ajánló
Olasz zöldségleves II. rochlitzne
Bolognai szósz horvathnemagdi
Fokhagymás spagetti margoka59
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Bolognai húsos rakott spagetti recept baggesz20
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Édes, sós muffinok baratha
Csípős spagetti bulac57
Gyors és fincsi ragu spagetti mellé horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizza Pierina bubszi
Töltött pizza tundihugi
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
Pizza tekercs bubszi
Édesköményes zelleres vékony horvathnemagdi
Zöldséges polenta pizza (gluténmentes) bkisseva
Zöldséges-húsos pizzapite recept lori0521
Pizza kukoricalisztből bulac57
Magyaros pizza 1. bubszi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Hamburger receptek
Sajtos hamburger bubszi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Csirke hamburger banb
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger buci recept boszorlany
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger baratnu
Házi hamburger grimilda
A szója kloppenburg
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU