Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstöltsonkaszeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorinó
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.
Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espressó lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés, ókoriak végtelen, utánuk következő,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Fahéjas-Mézes tiramisu nagyiful
Túrófánk suzymama
Indiáner fánkocskáim horvathnemagdi
cukkinis kecskesajtos muffin ibolya58
Göngyölt diós linzer - macskaszem bkisseva
Hamiskás túrós horvathnemagdi
Túró Rudi szelet bkisseva
Habos meggyes pite suzymama
Alföldi vargabéles moncsika77
Virsli kukoricakabátban moncsika77
Szárnyas receptek
Tojással töltött csirkecomb bubszi
Fehérbabos-zöldséges csirkecombo tnemarika
Mexikói csirke 2. bubszi
Szezámmagos csirkecomb recept gonda_katalin
Paradicsom-diéta a fittségért grimilda
Dubarry csirkemell horvathnemagdi
Csirkekirály (ausztrál) klara50
Tejszínes-ananászos csirke suzymama
Zöldséges lecsóval töltött pulykamell recept jamborlulu
Falusi tyúkhúsleves, Újházy Ede módra skorpiolilike
Marhából készült ételek
Nagy szakácskönyv bajuszpapi
Marhapörkölt burgonyagombóccal lilikonyhaja
Óriás hamburger angyalka___
Húsgombócleves korpaciberével bubszi
erdélyi leves ibolya58
Húsos rizs (Kína) bubszi
Burgundi marhatokány agimami7
Káposztás bableves petezsolt
Marhahúsleves recept jamborlulu
Zöldséges húsgombócleves horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Töltött káposzta......... mailona
Gesztenyés Csirkemell 1vargaildyko
Vacsora csata jjanosne
Erdélyi rakott káposzta 1. bubszi
Hagymás sült csülök gigi55
Partifazék horvathnemagdi
Töltött csülök 2. klara50
Káposztás csülök klara50
Pikáns mézes vagdalt bubszi
szepességi pecsenye ! ibolya58
Halból készült ételek
Ponty szalonnával bubszi
Fűszeres pácolt pisztráng bubszi
Dunai halászlé 1 bubszi
Csuka dióval töltve bubszi
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Ponty sörben pácolva. bubszi
Karácsonyi menü - még néhány ötlet horvathnemagdi
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Dorozsmai harcsa-filé nanoka72
Vad ételek
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Kisalföldi fácánleves bubszi
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Túlélni a telet... horvathnemagdi
Fácánleves berántva II. bubszi
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Nyúlpörkölt veronika74
Vadászpecsenye bubszi
Recept rakosferenc
Spagetti ajánló
Boszniai zöldbableves horvathnemagdi
Tejszínes-spenótos spagetti recept baggesz20
milánói minestrone ! ibolya58
Pasta mozzarella recept kovacs_zsoka
Sajtos tészta sütőben sütve Re horvathnemagdi
VEGA pizza recept boszorlany
Bolognai spagetti... jupiter21
Hideg spagetti saláta recept toth_beata
Csirkés gombás tészta sajtkrumpli
Pizza receptek
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Túrós-pizza horvathnemagdi
Gombás-ketchupos pizza recept toth_beata
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
Pizzák kloppenburg
Pizza házi pizzaszósszal recept jamborlulu
Sonkás pizza bubszi
Pizza zsokanita
Pizzás tekercs suzymama
Zöldséges pizza bulac57
Hamburger receptek
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburger baratnu
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Sajtburger veronika74
Szezámmag fejesnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU