Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstöltsonkaszeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy sugók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorinó
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.
Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espressó lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés, ókoriak végtelen, utánuk következő,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Hagymás burgonya saláta recept jamborlulu
Epres, túrós piskóta tekercs boci mintával katimamiii
Tejszínes málnatorta klerierzsi
Almás pite 8. bubszi
Tejszínes karácsonyi csokoládé bubszi
Húsvéti foszlós kalács anci-ani
Mozart kuglóf bubszi
egy kis nasi? biharijudit
Krumplitorta - lisztmentes bkisseva
Recept jjanosne
Szárnyas receptek
szerecsendió ibolya58
Étvágygerjesztő falatkák ( 4-recept) suzymama
Szüreti dínom-dánom suzymama
Legényfogó leves koszegimarika
Csülök receptek vg999
Karácsonyi rakott pulykaérmék cilamami
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gyümölcsös csirke tundihugi
Fokhagymás Csirke 1vargaildyko
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Szász sülthúsleves bubszi
B receptek horvathnemagdi
Mézes részeges-körtével bajuszpapi
Így készítsd el a húslevest grimilda
Péter falunapi pörköltje (Vegyes pörkölt májjal és gombával) bkisseva
Marhahúsleves............. ...... mailona
Pusztapörkölt recept boszorlany
Vinaigrette-mártás bubszi
Török lepény darálthússal bubszi
Tésztatáska céklával horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Kolozsvári rakott káposzta grimilda
Kolozsvári rakott káposzta evavicus
Hidegtálak horvathnemagdi
kalotaszegi savanyúleves ibolya58
Paprikás sertésszelet veronika74
4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst. reifregina
H.Kohut Katalin: Tavaszi karalábé csoda katalinkohut
Csiki sertéstokány recept gonda_katalin
Bakonyi sertéstokány faciendum
Alföldi töltött káposzta 2. petofihsandor
Halból készült ételek
Tejszínes halgombócleves ujjozsef
Lazac rákszószban rochlitzne
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Tűzdelt ponty bubszi
Marinírozott ponty bubszi
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
D betűs receptek horvathnemagdi
Harcsa klerierzsi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Szegedi halászlé 1. bubszi
Vad ételek
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Fácán raguleves recept baggesz20
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Fácánpaprikás bubszi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Vacsora csata recept! jjanosne
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Sprotnis spagetti horvathnemagdi
Kohut Katalin: Diétás milánói spagetti kohlinka
Bakonyi húsgombóc horvathnemagdi
Olasz spagettisaláta bubszi
Dél-olasz rakott tészta. bubszi
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Sült-főtt spagetti bubszi
Fokhagymás-gombás spagetti RTL korall44
Telyszines csirke! kovacsborbala
Rakott Bolognai klerierzsi
Pizza receptek
Pizza (tejfölös, sonkás-gombás horvathnemagdi
Combos pizza horvathnemagdi
Ananászos pizza recept baggesz20
Burgonyás Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizzás csiga recept kovacs_zsoka
Asztalon sült pizza horvathnemagdi
pizzás muffin ! ibolya58
Pizza-tészta, I. bubszi
Pizzamártás recept kovacs_zsoka
Pizza-egyszerűen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Sajtos hamburger bubszi
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger baratnu
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Sajtburger veronika74
Hamburger horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU