Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Olajbogyó - együnk jót és jó
Olajbogyó - együnk jót és jó sokat belőle

Ismét egyik kedvencünk, az olajbogyó kerül terítékre. Most megtudhatjátok, hogyan ízesítik a bogyókat, mit lehet vele kezdeni a konyhában, és melyek az igazán jó olívaolaj ismérvei.

Előző cikkünkben már bemutattuk az olajbogyó fajtáit, és elmondtuk, miért is egészséges ez a finomság.

Ízes bogyók

Már minden nagyobb áruház csemegepultjában található töltött olajbogyó, sajnos nem olyan friss és finom, mint a mediterrán országok piacain. A friss, kimért olívabogyók mellett természetesen konzervben is kapható minden féle és fajta, a jobb minőségűek ezek közül is remekek.

A töltött olajbogyók között találunk sajttal, például fetával vagy kék sajttal töltötteket, de gyakoriak a jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, fokhagymával, mandulával töltött olajbogyók is. A bogyókat húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is megtöltik.

Olajbogyó fokhagymával töltve Olajbogyó fokhagymával töltve

Az olajbogyó töltése ma már nagyüzemben történik, a gépsorok egy fogorvosi fúróhoz hasonló eszközzel akár percenként több ezer olajbogyót magoznak ki és töltenek meg. A megmaradt magokat nem dobják ki, ebből gyenge minőségű olaj vagy állati takarmány készül.

Az olajbogyókat sós vízzel, olívaolajjal felöntött, de balzsamecettel ízesített formában is megvehetjük.

Olajbogyó a konyhában

Az olajbogyót több ezer éve használjuk étkezési célokra. Nagyon finom magában, de előételként, vendégváróként is kiváló, készíthetünk vele akár sós muffint (lásd a recept cikkünk végén), akár kenyeret.
Kiválóan ízesíthető vele a rizs, de akár salátához adva is fogyaszthatjuk, mint ebben a tonhallal mixelt receptben. Nemcsak tésztaszószokban finom, tésztával salátaként is működik. Gondoltatok már arra, hogy az olajbogyóval meg lehet tűzdelni a camambert sajtot? Nagyon finom.
Húsokat is ízesíthetünk olajbogyóval, készíthetünk csirkét olajbogyóval, de akár a fasírt közepébe is elrejthetünk egyet-egyet. Talán kevesen ismerik a franciák által oly kedvelt tapenade-ot, ami pirítóson olyan finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Koktélok mellől se maradjon el koktélnyársra húzott vagy Martinibe ejtett olajbogyószem.

Az olívaolajak közül a legjobb az extra szűz. Ennek készítésekor a bogyók leszedését követően 24 órán belül kisajtolják az olajat oldószerek és hőhatás nélkül (ezért hívják hidegen sajtoltnak). Értékes telítetlen zsírsavai is megmaradnak, és mind színe, mind aromája fantasztikus. A mediterrán országok lakói havonta (!) 1,3 liter extra szűz olívaolajat fogyasztanak el. Az extra szűz olívaolajat sötét üvegben árulják, színe egy kicsit zavaros, nem teljesen áttetsző.

A második és harmadik sajtolás eredménye a szűz és a ,,sima" olívaolaj.

A sajtolás utáni maradékból vegyi úton vonják ki a megmaradt olajat, ezt sansa néven vásárolhatjuk meg a boltokban. Ez az olajfajta 1%-ban tartalmaz olívaolajat, a mediterrán országokban már nem is árusítják, ennél többet nem is mondunk róla.

Az extra szűz-sansa témakör iránt érdeklődők itt találnak részletes információt. >>>

Az olívaolaj íze nagyon nagy részben függ a termőterülettől, az olajbogyó fajtájától és érettségi fokától. Természetesen olívaolajból is kapható ízesített: tárkony, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma adják ilyenkor a fő ízt, ezeket otthon is előállíthatjuk, és akár ajándékba is adhatjuk dekoratív kis (sötét színű!) üvegekben. Az olívaolaj legnagyobb ellensége a fény. Tartsuk sötét helyen!

Ízesített olajok

Tévhit, hogy az extra szűz olívaolaj nem használható sütésre, ez az olajfajta magasabb hőfokon ég meg, mint a növényi olajok, így nyugodtan süthetünk vele.

Az olívaolaj nemcsak étkezési célokra használható, a legjobb fajtákat használhatjuk testápolásra, sok helyen például az újszülöttek bőrét is ezzel kenik.

Martini dry Martini dry

Tapenade

Hozzávalók:
20 szem olajbogyó kimagozva
1 evőkanál kapribogyó
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.

Olívabogyós-fetás muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csésze apróra vágott petrezselyem
5 dkg zöld és fekete olívabogyó
fekete bors
1 csésze friss fetasajt
1 pohár kefir
1 tojás
1/2 csésze olvasztott sütőmargarin

Elkészítés: A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a petrezselymet, a fekete borsot és a fetasajtot egyszerűen keverjük össze. Az olívabogyókat vágjuk apróra, és adjuk hozzá az előbbiekhez. Öntsük bele a kefirt, az olvasztott margarint, legvégül pedig a tojást. A masszát dolgozzuk össze. A muffin formákat béleljük ki papírral, és töltsük 2/3-ig a masszával. Tegyünk 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 15-20 percig.

Paprikás-olajbogyós barna rizsköret

Hozzávalók 2 személyre:
1 zacskó barna rizs
2 nagy zöldpaprika
1 marék olajbogyó
vaj


Elkészítés: A barna rizst megfőzzük (35-45 perc főzési idővel kell számolni), addig kis kockára vágjuk a paprikát és az olajbogyót. Palacsintasütőben vajat olvasztunk, majd a paprikát megpirítjuk benne. Amikor a rizs elkészül, kis vajat adunk hozzá, majd belekeverjük a pirított paprikát és az olívákat. Bármilyen húshoz kiváló köret.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: jalapeno- vagy, bogyókat húsokkal, olajbogyó töltése, fogorvosi fúróhoz, megmaradt magokat, olajbogyót több,

6-féle mennyei lasagne....
személyre): 1 nagy fej vöröshagyma, 2 doboz darabos paradicsom (konzerv), 1 nagyobb konzerv vagy 2 üveg csiperkegomba, 250 ml főzőtejszín, 1 csomag lasagne- vagy csuszatészta, ízlés szerint fokhagyma, sajt, olaj, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, esetleg olajbogyó Elkészítése: 1. A megtisztított, felaprított vöröshagymát kis lángon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és megpirítjuk. 2. Az egész konzervparadicsomokat nagy kockákra vágjuk, és a ...
maca23 maca23
A kenyértészta átváltozásai
tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig. A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat. Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk hosszabb, baguette-et idéző rudakat, sodorhatjuk zsemlének, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A kenyértészta átváltozásai
tésztát gazdagíthatjuk fűszerekkel, adhatunk hozzá bármilyen zsiradékot - kezdve a libazsírtól, át a vajon, egészen az olívaolajig. A tésztába tehetünk pirított olajos magvakat, dinsztelt hagymát, szalonnapörcöt, túrót, sajtot, apróra vágott olajbogyót, a listának csak a képzelet és a józan ész szab határokat. Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak Kis baguette-ek is készülhetnek, szendvicsnek ideálisak A tésztából formázhatunk kenyeret, készíthetünk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom. Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom
szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom. Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Arab etelek
olívaolaj, só ízlés szerint. 1/2 evőkanál köménymag, 1 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál koriander, 1/2 kávéskanál édes paprika, 1 csipet sáfrány, 2 gerezd fokhagyma, 2 db szirupban eltett citrom (cukros szirupban tartósítva), 1 citrom leve, 10 dkg olajbogyó, 2 csésze rizs, zöldpetrezselyem Mozsárban összetörjük az összes fűszert. Serpenyőbe helyezzük a megsózott, fokhagymával alaposan bekent, tetszés szerint feldarabolt, konyhakész húsdarabokat s a négy részbe vágott, cukros szirupban ...
margareta51 margareta51
Caponata (szicíliai padlizsánragu)
vöröshagyma, 2 ág halványzeller (szárzeller), 80 dkg paradicsom (60 dkg konzerv hámozott paradicsom is lehet), kb. 8 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál vörösborecet vagy balzsamecet, 3 evőkanál kapribogyó, 3 evőkanál magozott fekete olajbogyó, őrölt fekete bors, 2-3 ág bazsalikom 1. A padlizsánokat megmossuk, majd miután a kocsányukat levágtuk, 2 centis kockákra daraboljuk. Kb. 1 evőkanál sóval összeforgatjuk, fél órán át állni hagyjuk. 2. A mazsolát langyos vízbe vagy ...
bkisseva bkisseva
Dresszinges csirkesaláta
Dresszinges csirkesaláta Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell filé, só, őrölt zöldbors, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 nagy fej jégsaláta, 2 szem paradicsom, 1 fej lilahagyma, 1 zöld színű kaliforniai paprika, 1 dl olíva olaj. 10 db fekete olajbogyó, 2 szál friss bazsalikom, petrezselyem levél Dresszing: 1 citrom leve, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 1 csomag friss kapor Elkészítés: A csirkemell filét fűszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Karácsonyi narancsos keksz cilamami
Citromtorta aranyag
Csokis, kakaós csiga 1vargaildyko
Tepertős pogácsa 9. bubszi
Csöröge fánk magyarandrasne
Klasszikus krémes recept boszorlany
Nyuszikenyér veronika74
Franciasaláta recept jamborlulu
mákos csigabiga agabor4
Gesztenyés croissant recept jamborlulu
Szárnyas receptek
Kesudiós-sörös kacsa horvathnemagdi
Májas sajttekercs jeryka
Füstölt sajtos csirkemell recept gonda_katalin
Csirkekuglóf aszalt áfonyával recept suzymama
Édesburgonyás penne recept baggesz20
Csőbencsirke bulac57
Rablóhús csirkemellből bubszi
Dupla erőleves horvathnemagdi
Ananászos pulykamell bubszi
Kacsamáj-omlett bubszi
Marhából készült ételek
Márton napi liba receptek maroka
Húsleves litván módra horvathnemagdi
Tengerészhús bubszi
Paszticio macoka65
szerecsendió ibolya58
Babgulyás Berci módra : ujjozsef
Román almaleves (vajdasági rec noble
Bolognai spagetti... szelidszeder
Receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Borivók pecsenyéje gyongy66
Utazás a tokány körül... gaby13
Csülök sörben zsokanita
Borsostokány pásztortarhonyával suzymama
5 alacsony zsírtartalmú és pofonegyszerű étel tinka1951
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Szerb Gyuvecs veronika74
Húsvéti sonkaleves klara50
Gombás gulyás bubszi
Szűzérmék tojásos gombával horvathnemagdi
Halból készült ételek
Rántott ponty jaksika
DÁNIA: Dán lazacos szendvics mamocska
Lazac kapormártásban recept jamborlulu
Füstölt lazacos saláta 1vargaildyko
Szuperötletek az erős csontokért pacsakute
Lazacfilé spenóttal,... bulac57
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Szegedi halászlé 1. bubszi
Lazac kapros-sajtos-tejszines rochlitzne
Vad ételek
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Fácánleves berántva I. bubszi
Csallóközi vadas klerierzsi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Tejszínes spagetti horvathnemagdi
Spórolós spagettik: 3 recept tinka1951
olajozottabbi ízületek grimilda
Spagettis torta horvathnemagdi
Barbadosi spagetti recept jamborlulu
Húsvéti receptek II. korosigaborne
Brokkolis-szezámos spagetti 1vargaildyko
Húsos rakott karfiol recept baggesz20
Bolognai penne tepsiben mohini
Hentes Tokány margoka59
Pizza receptek
Sonkás pizza bubszi
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Sonkás-tojásos pizzatöltelék bubszi
Olcsó receptek. tnemarika
Sajtos muffin suzymama
Mindentudó kalácstészta horvathnemagdi
vékony pizza grimilda
calabriai pizza! ibolya58
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
Virág alakú pizza recept baggesz20
Hamburger receptek
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
mustár készítése házilag irmus
Hamburger horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU