Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A legfinomabb forraltbor
A legfinomabb forraltbor-receptek

Finom, forró, és könnyen elkészíthető. A vásárok állandó hangulatfokozó hozzávalója, karácsonyi ital és influenzaelhárító csodaszer.

A mára Európa-szerte elterjedt téli nedűnek számtalan kedvező élettani hatása és könnyű elkészítési módja ismert, így a következő összeállításunk a gondos háziasszonyoknak és a haladó borfogyasztóknak egyaránt érdekes lehet.

Az alapanyag

Történelmi távlatokban is komoly vitáknak ágyazott meg a kérdés: milyen borból készítsünk forralt bort? Általában a vörös és a fehér éppen aktuális népszerűsége szabta meg, milyen fajtákat ajánlottak forralásra, továbbá a bor minősége is folyamatos vitatémaként merül fel a mai napig is. Eleink - úgy kétszáz évvel ezelőtt - még nem csináltak ebből problémát, hiszen a forralt bor eredete a megsavanyodott bor forralással és fűszerekkel való feljavítására vezethető vissza.

Hogy mégis milyen bort válasszunk? A kérdéssel Juhász Gyula borszakértőt kerestük meg, aki rámutatott: hogy melyik a forralt bornak való bor, ahhoz a kérdéshez hasonlít, hogy melyik a jó bor. Ízléstől, alkalomtól függően válaszd ki, milyen bort használsz fel. Létezik olyan nézet is, mely szerint az igazán rossz borból lehet igazán jó forralt bort készíteni. Bár ez természetesen nem igaz, a gyenge asztali bor felhasználását az a felismerés hívhatta életre, hogy forralva jobban fogyasztható, hiszen az élvezeti értékéhez az egyéb összetevők is hozzájárulnak. Az erős fűszerek, a szegfűszeg, a fahéj, valamint a cukor amúgy sem hagyja teljes egészében érvényesülni a bor karakterét, így leginkább csak azt javasoljuk, igazán minőségi bort ne pazarolj erre a célra. Ezenkívül bármit érdemes és lehet használni, hiszen a végeredmény legalább annyira az összetevőkön és arányukon múlik, mint a bor minőségén.

Hogyan készül?

A forralt bor alapvető hozzávalói a szegfűszeg, fahéj, citrom, valamint a cukor vagy a méz - ezeket a borral együtt főzzük, ízlésünknek és kapacitásunknak megfelelő mennyiségben.
Az arányokhoz támpontként a klasszikus forralt bor alapreceptje: 1 liter borhoz 8 deka cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom nevezhető megfelelőnek.
Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről. Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. Vannak, akik (aszalt) gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel, gyömbérrel, vaníliával, kevés borssal, a merészebbek chilipaprikával bolondítják meg, egyesek vízzel hígítják, mások rummal vagy pálinkával turbósítják a főzetet. Különleges, vendéglátásra tartogatott fogás lehet, ha a forralt boros edényre szűrőt teszel, amelyre süvegcukrot és rumot öntesz, majd meggyújtod. Nemcsak látványos attrakció ez, de a rumos cukor karamellizálódva, esetleg narancshéjjal együtt különleges ízt is kölcsönöz a ,,borkölteménynek".

Néhány izgalmas recept

•Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható.

•,,Ütős" forralt bor
Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.

•Pikáns forralt bor
Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod.

Persze ha vásárjáró vagy téli fesztiválozó vagy, nem kell foglalkoznod a recepttel, minden ilyen rendezvényen kapható forralt bor. A budapesti vásárokon jellemzően a hagyományos bor-szegfűszeg-cukor-fahéj-citrom fajtát kínálják, ám aki tapasztalt forraltborozó, tudja, mennyire eltérő minőségűek ezek az italok. Legtöbb helyen túlcukrozzák, hogy az édesség elcsapja a gyenge minőségű bor ízét, de az is előfordul, hogy citrompótlóval helyettesítik az eredetit, és nem ritka a vizezett ital sem.

Aki otthon áll neki a forralt bor elkészítésének, sokkal olcsóbban és megbízható minőségben juthat hozzá a téli nedűhöz.
grimilda grimilda
Címkék: következő összeállításunk, gondos háziasszonyoknak, haladó borfogyasztóknak, fehér éppen, kérdéssel Juhász, forralt bornak,

“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
rizottó, finomak a vaslábasban készült levesek is, lehet bennük süteményt és kenyeret is sütni, de mégis, a húsételeknél válik egyértelművé a tökéletessége. Egész kacsa, konfitált húsok és a különféle raguk és egytálételek is a vaslábasban lesznek a legfinomabbak. Elég csak Julia Child boeuf bourgignon-jára gondolni, vagy kipróbálni egyszer, hogy milyen a vaslábasban főtt sólet. A vastag vas tökéletesen felveszi a hőt, így az étel pont megfelelően tud megpörkölődni. Ott lehet hagyni, kicsit el lehet ...
anna4459 anna4459
...... burgonyás pogácsa
sütjük. Forrás: finomreceptek.com Finom bögrés pogácsa A pogácsák alfája és ómegája, itt kezdődik a vendégváró falatok fogalma. A legfinomabb mind közül, amit valaha alkalmam volt kóstolni, és ismét Erzsi dédi keze munkáját dicséri. Nem szárad ki, nem szikkad meg, kívül van egy leheletvékony, vajas kérge, belül puha, foszlós. És, elronthatatlan! A mérce a szokásos 2,5 dl-es ...
bozsanyinemanyi bozsanyinemanyi
.........Fánkok........
felükkel lefelé tegyük az olajba. ... A formák közül egyértelműen a csöröge a legegyszerűbb, és a rózsa a leginkább munkaigényes. Egy adag tésztából természetesen különböző formákat is készíthetünk. ... Általában frissen a legfinomabb, bár mikróban megmelegítve még pár múlva is ízletes (vigyázat, a töltelékes verzió belül forró!). ... Olajban történő sütéssel jár. Érdemes megfelelő szellőzésről gondoskodni a sütés során, és főként sütés után. ... A ...
kati53 kati53
13. A nagy befőzés
recepttel dolgozzunk... persze nem értettünk egyet, mert apa is, anya is, és én is más receptet tartottunk jónak, így aztán abban maradtunk, hogy idén három féle cseresznyét teszünk el, és majd télen, az első hóesés után megnézzük, melyik lett a legfinomabb...:-) A tiszta üvegeket össze párosítjuk a kupakokkal A kupakokba patikai alkoholt öntöttünk, és egyikből a másikba öntöttük - így fertőtlenítettük őket. (Ha nincs otthon alkoholunk, egy jobb fajta pálinka is ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
16 varázslatos sütemény, amit ki kell próbálnod!
16 varázslatos sütemény, amit ki kell próbálnod! Dátum: 2017-02-09 / Írta: Budai István / Látták: 22967 / Menekülj be a konyhába a kinti zord idő elől. A legfinomabb sütik várnak rád! 1. Erdei gyümölcsös diétás crumble crumble Hozzávalók: 500 g alma (megtisztítva, felkockázva) 300 g erdei gyümölcs 1 tk őrölt fahéj 1 citrom reszelt héja 140 g zabpehely (kis szemű) 6 ek xilit 30 g kókuszolaj 0,5 citrom ...
tinka1951 tinka1951
2011. nov. 14. Libás finom
egész tálat, majd lefedte ezüstpapírral, és a sütőbe tette a jénait. Aztán teltek-múltak a percek, és egy óra múlva szédítő illatok kezdtek el keringeni a lakásban, nekem pedig szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy Ká libasültje minden idők legfinomabb étele lesz... Ká libasültje Hozzávalók: 4 libacomb, szárnyas/pulyka fűszer, só, bors, 2 hagyma, 2 alma, 2 paradicsom, 1 paprika, 2-3 evőkanál Édes Anna, 2 dl fehérbor, 1-2 evőkanál méz Elkészítés: 1.) A libacombokat ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
25 perces, pikáns töltött
25 perces, pikáns töltött paradicsom A töltött paradicsom az egyik legfinomabb zöldséges étel. Próbáld ki te is, mert nagyon mutatós, ugyanakkor hiper gyorsan elkészül! A töltött paradicsomot nagyon könnyű elkészíteni, hiszen csak ki kell vájni a belsejét, majd megtölteni a zöldséget mindenféle földi jóval. Az alábbi egy húsos változat, de akár sajtosan, rizzsel vagy más zöldségekkel kombinálva is elkészítheted. Készítsd el receptünket, mellyel nem foghatsz mellé. Minden ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
3 vértisztító recept
A 3 legfinomabb vértisztító recept A belső tavaszi nagytakarítás jegyében jól teszed, ha véredet is megtisztítod: találtunk néhány ételt, amelyek segíthetnek ebben - és persze nagyon finomak is! A véredben felhalmozódhatnak olyan anyagok, amelyek meggátolhatják a vérsejtek természetes működését, ez pedig különböző betegségekhez vezethet. A szervezetben a természetes salakanyagok mellett rengeteg, az ételek tartósítószereiből és egyéb mesterséges adalékanyagaiból származó ...
grimilda grimilda
Süti ajánló
Karácsonyi mézes bubszi
Gyümölcssaláta klerierzsi
méteres kalács faciendum
Frank fagyi tundihugi
Sajtos-diós muffin 1vargaildyko
Valentinnapi finomság veronika74
Boleró szelet m-irene
Kókuszos meggytorta tundihugi
darapuding túróval ! ibolya58
Kókuszkrémes tarka szelet gereica
Szárnyas receptek
Brassói 1 recept boszorlany
SALÁTA AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pulykás chili zsokanita
Variációk cukkinire, túróra és snidlingre horvathnemagdi
hai csirkecombok, padlizsános paradicsomos rizzsel recept baggesz20
Barackos csiberagu gabfe
Hortobágyi húsos palacsinta horvathnemagdi
Recept jjanosne
grillcsirke sárga fűszerrel bubszi
Rántott csirke bkisseva
Marhából készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Gazdag húsleves horvathnemagdi
Gombával töltött fasírt rauchne02
Nyírbátori rakott felsál bubszi
marhahús paradicsommal ibolya58
Borsos tokány tundihugi
5 mennyei pizza grimilda
Fácánleves Újházi módra bubszi
Marhahús sült zöldségekkel horvathnemagdi
Töltött marhanyelv bubszi
Sertésből készült ételek
Bácskai rizseshús veronika74
Aprópecsenye körösi módra( 4 személyre) suzymama
csípős palacsinta ! ibolya58
Bakonyi sertésszelet 2. bubszi
Húsgombóc vadász módra horvathnemagdi
Csülkös Babgulyás... 1vargaildyko
Bogdányi aprópecsenye yaskane
Sóban sütve horvathnemagdi
Pincepörkölt snbela44
Brassói aprópecsenye másképp recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Vacsoracsata-Ági-Előétel veronika74
Lerakott harcsa bubszi
Cukkinis lecsós ponty: ujjozsef
Ponty bakonyi módra kovacsborbala
Rakott húsételek spanyolsky
Kapros pisztráng bubszi
Szegedi halászlé 1. bubszi
Harcsa steak, nyári salátával sarkadykati
Ponty sörtésztában suzymama
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Vad ételek
Hal a tortán jjanosne
Gombás szarvas-steak veronika74
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Lapcsánka erdész módra bubszi
Vadászpecsenye bubszi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Olasz spagettisaláta tnemarika
Fokhagymás spagettisaláta bubszi
Kolbászos rakott spagetti horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Recept jjanosne
Bolognai leveles tésztában recept jamborlulu
Különleges, milánói spagetti bubszi
Csirkemell vadas mártásban, zsemlegombóccal horvathnemagdi
Ausztrál mustáros szelet horvathnemagdi
Pizza receptek
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Pizza-tészta, II. bubszi
Pizza sarkadykati
Pizza del Sole recept jamborlulu
Pizzás tekergő bubszi
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Sörös-hagymás töltelék bubszi
Töltött-pizza jupiter21
Lecsós töltelék bubszi
Pizzás rúd koszegimarika
Hamburger receptek
mustár készítése házilag irmus
Hamburger baratnu
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Virslis kifli veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU